Programma gemist?

NOS 20 jaar na de val van de Muur gemist?

09-11-2009 20:55

NOS 20 jaar na de val van de Muur - Aflevering 1

Verslag. Dit jaar is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. Een unieke gebeurtenis, met grote impact op de wereldgeschiedenis. De val van de muur die Oost- en West-Duitsland 28 jaar verdeelde, werd hét symbool van het einde van de Koude Oorlog. Op 9 november 1989 hield Günter Schabowski, één van de hoogste partijleiders in de DDR, een bijzondere persconferentie. Als antwoord op de aanhoudende protestdemonstraties van DDR-burgers, werd besloten vrij reizen naar het Westen toe te staan. Op de vraag wanneer die nieuwe regel in zou gaan, antwoordde hij met de legendarische woorden: 'Dat geldt, voor zover ik weet, vanaf nu.' Deze uitspraak veroorzaakte grote verwarring, met als gevolg dat tienduizenden Oost-Duitsers onmiddellijk en voor het eerst sinds 28 jaar de grens overstaken naar West-Berlijn. Op 9 november aanstaande wordt de val van de muur in Berlijn gevierd. Er wordt een speciale ceremonie, het Fest der Freiheit, georganiseerd bij het Brandenburger Tor. Met nationale en internationale gasten zullen bijzondere herinneringen worden opgehaald aan dit unieke moment in de geschiedenis. Hoogtepunt is de symbolische val van de muur door het omduwen van duizenden grote dominostenen, die dwars door de stad zijn neergezet. Onder de gasten zijn burgemeester Wowereit van Berlijn, bondskanselier Merkel, president Medvedev van Rusland, president Sarkozy van Frankrijk, premier Brown van Groot-Brittannië en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Hoogtepunt tijdens de festiviteiten is het omvallen van een symbolische muur. Beschilderde dominostenen zijn in een lint van enkele kilometers in de straten van Berlijn neergezet. De eerste steen wordt door Lech Walesa, oud-president van Polen, omgegooid en overal langs de route staan camera's om het vallen van de stenen te registreren. Tussendoor is er muziek en zijn er interviews met prominenten als de oud-Sovjetpresident Michail Gorbatsjov en de Duitse oud-minister Hans-Dietrich Genscher. Presentatie: Joost Karhof.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

NOS 20 jaar na de val van de Muur gemist

Verslag. Dit jaar is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. Een unieke gebeurtenis, met grote impact opde wereldgeschiedenis. De val van de muur die Oost- en West-Duitsland 28 jaar verdeelde, werd hét symbool van het eindevan de Koude Oorlog. Op 9 november 1989 hield Günter Schabowski, één van de hoogste partijleiders in de DDR, eenbijzondere persconferentie. Als antwoord op de aanhoudende protestdemonstraties van DDR-burgers, werd besloten vrijreizen naar het Westen toe te staan. Op de vraag wanneer die nieuwe regel in zou gaan, antwoordde hij met delegendarische woorden: 'Dat geldt, voor zover ik weet, vanaf nu.' Deze uitspraak veroorzaakte grote verwarring, met alsgevolg dat tienduizenden Oost-Duitsers onmiddellijk en voor het eerst sinds 28 jaar de grens overstaken naarWest-Berlijn. Op 9 november aanstaande wordt de val van de muur in Berlijn gevierd. Er wordt een speciale ceremonie,het Fest der Freiheit, georganiseerd bij het Brandenburger Tor. Met nationale en internationale gasten zullenbijzondere herinneringen worden opgehaald aan dit unieke moment in de geschiedenis. Hoogtepunt is de symbolische valvan de muur door het omduwen van duizenden grote dominostenen, die dwars door de stad zijn neergezet. Onder de gastenzijn burgemeester Wowereit van Berlijn, bondskanselier Merkel, president Medvedev van Rusland, president Sarkozy vanFrankrijk, premier Brown van Groot-Brittannië en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.Hoogtepunt tijdens de festiviteiten is het omvallen van een symbolische muur. Beschilderde dominostenen zijn in eenlint van enkele kilometers in de straten van Berlijn neergezet. De eerste steen wordt door Lech Walesa, oud-presidentvan Polen, omgegooid en overal langs de route staan camera's om het vallen van de stenen te registreren. Tussendoor iser muziek en zijn er interviews met prominenten als de oud-Sovjetpresident Michail Gorbatsjov en de Duitse oud-ministerHans-Dietrich Genscher. Presentatie: Joost Karhof.

Uitzending gemist van NOS 20 jaar na de val van de Muur? Hier kun je alle uitzendingen van NOS 20 jaar na de val van de Muur kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 1
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!