Programma gemist?

Anorexia Special gemist?

22-11-2016 21:20

Anorexia Special - Anorexia Special: Emma Wil Leven

Na een strijd van zes jaar met anorexia neemt de 18-jarige Emma in een kliniek in Portugal de belangrijkste beslissing van haar leven: ze kiest voor het leven. Maar het is te laat: de schade aan haar lichaam is zo enorm, dat deze het langzaamaan opgeeft. Het kwetsbare portret ?Emma Wil Leven? geeft een intiem beeld van de strijd tegen anorexia. De documentaire wordt vertoond tijdens de Anorexia Special op NPO 3. De laatste weken voor Emma?s overlijden zijn gefilmd door Emma zelf en haar verzorgers. Dit unieke beeldmateriaal is te zien in de film die documentairemaker Jessica Villerius maakte over het gevecht van Emma tegen anorexia. In Emma Wil Leven komen Emma zelf, haar artsen, behandelaren, ouders en vriendinnen aan het woord. Jessica Villerius: ?Ik hoorde van Emma?s overlijden en van haar vurige wens toen ze nog leefde: ze wilde dat er een documentaire zou worden gemaakt. Deze kon wat haar betreft twee kanten op: het moest óf gaan over haar herstel vanuit een onmogelijke positie, of het moest gaan over hoe je aan Anorexia kunt overlijden mocht ze het niet halen. Het werd helaas het laatste. Ik heb een eerbetoon gemaakt aan iemand die wat mij betreft symbool staat voor een veel grotere groep van jonge mensen die uiteindelijk zo ver heen raakt, dat er geen passende behandeling meer voor hen is. Ik hoop dat de film een liefdevolle brug slaat tussen artsen en ervaringsdeskundige professionals, omdat ik heilig geloof dat zij samen de sleutel vormen tot herstel. Niet los van elkaar. Sámen.? Emma werd op haar 12e gediagnosticeerd met anorexia nervosa. Als ze 18 en uitbehandeld is, heeft Emma nog maar één wens: ze wil naar Portugal. Daar is een Nederlandse kliniek gevestigd waar ervaringsdeskundige professionals een behandeling aanbieden. Alle medewerkers daar hebben een eetstoornis overleefd en Emma denkt alleen daar te kunnen herstellen. Na 6 jaar van gedwongen opnamen, extreme eenzaamheid, gedwongen voeding en zware strijd vraagt ze haar ouders het onmogelijke: om haar te laten gaan. Een duivels dilemma voor zowel haar ouders als haar artsen: moeten ze Emma wel laten vliegen? De jonge vrouw heeft op dat moment een extreem laag gewicht en de kans op overleven is minimaal. Toch besluiten alle betrokkenen haar het ultieme teken van liefde te schenken: ze willigen haar wens in. Tijdens de Anorexia Special op NPO 3 wordt de documentaire ingeleid met de ouders van Emma die ingaan op de ziekte van hun dochter en haar laatste wens: deze documentaire. Sophie Hilbrand voert dit gesprek met de ouders van Emma en maakster Jessica Villerius. Na de indringende documentaire praten behandelaars en (oud-)patiënten na over de documentaire en welke lessen we kunnen trekken uit het verhaal van Emma.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

Anorexia Special gemist

Uitzending gemist van Anorexia Special? Hier kun je alle uitzendingen van Anorexia Special kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 1
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!