Programma gemist?

De Kanarie in de Kolenmijn gemist?

04-12-2016 19:20

De Kanarie in de Kolenmijn - Nieuw: De Kanarie in de Kolenmijn

Klopt de metafoor van ?de kanarie in de kolenmijn?? Is toenemend antisemitisme een voorbode voor groter onheil voor de héle samenleving? Hanneke Groenteman onderzoekt het vanaf vanavond en begint in Nederland. In latere uitzendingen volgen Engeland en Frankrijk. In de aflevering over Nederland zijn er ontmoetingen met onder andere Evelien Gans (hoogleraar Hedendaags jodendom en antisemitismedeskundige), Max van Weezel (journalist) en Annemarie van de Weert (journalist en wetenschapper). Met lerares Trudy Coenen spreekt Hanneke Groenteman over polarisatie en verschillende meningen in de klas, terwijl opperrabbijn Jacobs uit de doeken doet hoe hij het veranderend klimaat in zijn woonomgeving beleeft. In het Amsterdamse Buitenveldert en Geuzenveld vraagt Hanneke tot slot de meningen van jongeren op straat. Na aanvankelijke twijfel over de deelname aan dit documentaire-drieluik, zegt Hanneke een kanteling in haar evenwicht te hebben ervaren. Ze beschrijft hoe ze eenmaal met de filmploeg op pad, ze meer en meer uit balans raakte. Het probleem, van het antisemitisme als voorbode voor groter onheil, sloeg ineens als een natte deken in het gezicht. De confrontatie met het antisemitisme zorgt ervoor dat de zoektocht in de Kanarie in de Kolenmijn de persoonlijke zoektocht van Hanneke wordt. Een zoektocht tegen wil en dank. Maar wat levert de ontdekkingsreis de kijker vanaf vanavond op? Hanneke stelt dat Joden alle reden hebben om angstig te worden van het lawaai van het antisemitisme, en dat er wel zeker sprake is van een kolenmijn. Met vergiftigde lucht. En dat als de Joden stil worden en angstig, iedereen reden heeft om zich zorgen te maken. Het gaat Hanneke niet om afkomst of religie. Of het nu gaat om Joden en niet-Joden, je opsluiten in je eigen wereld heeft volgens haar geen zin. Orthodoxen in de hunne, blanken in de hunne, moslims bij elkaar. Dat voelt misschien veilig. Maar het enige wat erop zit is dat we samenspannen om de lucht te zuiveren. Dat we ons sterk maken tegen dreigend gevaar. En dat kan alleen samen.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

De Kanarie in de Kolenmijn gemist

Uitzending gemist van De Kanarie in de Kolenmijn? Hier kun je alle uitzendingen van De Kanarie in de Kolenmijn kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 10
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!