Programma gemist?

De oorlogswinter van Roermond gemist?

04-05-2017 20:25

De oorlogswinter van Roermond - Docu: De oorlogswinter van Roermond

Documentaire over de zware winter van 1944/45 in Roermond. De stad lag maandenlang op de frontlinie van de strijd tussen de Duitsers en de geallieerden. Eind 1944 leven de burgers van het bezette Roermond vooral in schuilkelders. De Geallieerden zijn de stad op een paar kilometer genaderd, maar de Duitsers bieden taai weerstand. Duitse soldaten houden dagelijks razzia’s in de gehavende stad. Ze zijn op zoek naar weerbare mannen voor de ‘Arbeitseinsatz’, de gedwongen tewerkstelling in Duitsland. Een oproep aan alle mannen om zich te melden, wordt door de Roermondenaren genegeerd. Maar als tijdens Kerstmis 1944 één van de onderduikadressen wordt verraden, stellen de Duitsers dertien Roermondse mannen tot ijzingwekkend voorbeeld. Ze worden standrechtelijk ter dood veroordeeld. Nadat ze gedwongen zijn om hun eigen graf te graven, worden ze in de avond van Tweede Kerstdag geëxecuteerd. De jongste slachtoffers zijn dan pas 16 jaar oud. Een nieuwe oproep volgt: op 30 december moeten alle mannen tussen 16 en 60 jaar zich melden. Anders volgen er meer executies. Bijna 3000 mannen besluiten alsnog om hun onderduikadressen te verlaten. Zo’n groot aantal hadden de Duitsers zelf niet eens verwacht. Ze moeten in lange rijen door de sneeuw richting Duitsland lopen waar ze in werkkampen terecht komen. In Roermond blijven alleen vrouwen, kinderen en ouderen over. De gevechten rond de stad worden nog heviger. Eind januari worden de resterende bewoners alsnog gedwongen te evacueren. In veewagons worden ze naar het nog bezette noorden van Nederland getransporteerd. Een zware, onveilige reis van dagen. Als de Amerikanen op 3 maart 1945 eindelijk Roermond binnen trekken, vinden ze een nagenoeg lege, verwoeste stad. In de documentaire vertellen overlevenden hoe ze de ontberingen van bezetting, bombardementen, deportatie, dwangarbeid en evacuatie doorstonden.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

De oorlogswinter van Roermond gemist

Uitzending gemist van De oorlogswinter van Roermond? Hier kun je alle uitzendingen van De oorlogswinter van Roermond kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 1
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!