Programma gemist?

De Westerlingen gemist?

05-05-2017 21:25

De Westerlingen - De Westerlingen: teruggekeerde Europagangers

Is het eigenlijk wel zo dat alle vluchtelingen staan te trappelen om naar het westen af te reizen? Willem Timmers ontmoet in Libanon vluchtelingen die er niet over peinzen om naar Europa te gaan. Ook treft hij er migranten die zijn teruggekeerd nadat een verblijf in ons vrije westen toch niet beviel. Libanon, vier keer zo klein als Nederland, heeft naar schatting zo’n een tot anderhalf miljoen vluchtelingen opgenomen uit buurland Syrië. Op een bevolking van vier miljoen mensen is dat een gigantische instroom die het land te verwerken krijgt. Willem trekt op met Adham, een Libanees die zijn eigen hulporganisatie runt in de Noord-Libanese stad Tripoli. Adham vindt het beter als vluchtelingen zoveel mogelijk geholpen worden in Libanon, door Libanezen die de Syriërs veel beter begrijpen dan Europeanen. Financiële hulp uit het westen bij de opvang van de vluchtelingen is van harte welkom. Maar volgens Adham is het wel een probleem dat westerse hulporganisaties zich vaak moreel verheven opstellen. Ze komen bijvoorbeeld campagnes voeren voor abortus, wat indruist tegen de plaatselijke cultuur. Dat soort verschijnselen is Adham een doorn in het oog, net als de internationale NGO’s die clown-lessen komen geven terwijl: ‘Zullen we die kinderen eerst eens schoenen en te eten geven?’ Migranten kunnen volgens Adham de grote sommen geld die ze investeren in een onzekere en soms zelfs gevaarlijke overtocht naar Europa beter gebruiken om een handeltje op te richten in Libanon. Of hun kinderen naar school te sturen. Het is in Libanon, tussen de eigen mensen, toch gewoon veel beter toeven? Dat beaamt ook Farouk, een bekende van Adham die is teruggekeerd na een teleurstellend verblijf in Duitsland: ‘De mensen daar zijn gewoon kil en individualistisch.’ Niemand vroeg daar op straat aan me hoe het gaat.’ Ook de sheik van Adhams moskee, die jaren in Europa heeft gewoond, heeft het er niet zo op: ‘Ik zag daar veel mensen, Duitsers, die alcohol dronken en achter de vrouwen aan zaten. Zonder enig religieus of moreel besef. Op die manier leven dieren ook.’
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

De Westerlingen gemist

Uitzending gemist van De Westerlingen? Hier kun je alle uitzendingen van De Westerlingen kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 6
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!