Programma gemist?

Recht van Spreken gemist?

07-07-2017 16:45

Recht van Spreken - Johan Witteveen

Voormalig minister van Financiën en IMF-topman Johan Witteveen blikt samen met Elles de Bruin terug op zijn veelbewogen loopbaan en leven. Witteveen verloor vorig jaar zijn zoon, PvdA-senator Willem Witteveen, schoondochter en kleindochter bij de ramp met de MH17. Witteveen geldt als een briljant econoom met een bijzondere inslag. Hij mediteert dagelijks al meer dan tachtig jaar. Het mediteren is de grondslag van de soefileer, die Witteveen al zijn leven lang aanhangt. Oud-premier Lubbers, die les kreeg van Witteveen in de tijd dat die hoogleraar economie was, zegt over Witteveen in Recht van Spreken: 'Hij leeft zoveel beter dan ik leef. Als ik wat meer als Witteveen had geleefd, was ik gelukkiger geweest in mijn leven'. De soefileer is een mystieke stroming die het beste van alle wereldgodsdiensten in zich probeert te verenigen. Witteveens religieuze overtuiging heeft zijn leven gekleurd. Het mediteren hielp hem overeind te blijven in hectische periodes. Volgens Witteveen zouden meer politici moeten mediteren: 'Het zou het regeren veel heilzamer en harmonischer maken. Het zou beter voor het land zijn'. Witteveen, wiens dierbaren pas eind vorig jaar zijn geïdentificeerd, gaat niet naar de grote herdenking, in juli dit jaar. 'We hebben ze begraven, het is klaar nu.' Witteveen vindt alle aandacht voor de ramp 'een beetje overdreven' 'Het was natuurlijk vreselijk, maar iedere dag gaan er mensen dood aan ongelukken. Daar staan we ook niet bij stil. De ramp was ook een soort ongeluk', aldus Witteveen. Witteveen volgt, ondanks zijn hoge leeftijd, nog dagelijks de actuele politiek. Hij is kritisch over het straffe bezuinigingsbeleid van het kabinet Rutte. 'Ze hadden meer moeten investeren. Daar was een prachtige gelegenheid toe, want de rente is uitzonderlijk laag.' Volgens Witteveen had het kabinet het tweede Deltaplan versneld moeten uitvoeren: 'Dat is absoluut nodig en als je het nu doet, hoeft dat later niet en dan heb je de begroting voor later weer ontlast'. Witteveen heeft Rutte zijn aanbevelingen persoonlijk verteld, maar Rutte was niet geïnteresseerd. Nog maandelijks ziet Johan Witteveen zijn nog levende collega's uit het kabinet De Jong (1967 - 1971). De oud-ministers Udink, Nelissen, Witteveen, staatssecretaris Grosheide en premier Piet de Jong lunchen maandelijks in kasteel 'De Wittenburg' in Wassenaar. Ze nemen dan de ouderdomskwalen én de actuele politiek door. In april vierden ze de honderdste verjaardag van De Jong.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

Recht van Spreken gemist

In 'Recht van Spreken' blikken oudere Nederlanders met presentator Elles de Bruin terug op hun leven en carrière. Over welke keuzes zijn ze tevreden en wat hadden ze liever anders gedaan?

Uitzending gemist van Recht van Spreken? Hier kun je alle uitzendingen van Recht van Spreken kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 38
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!