Programma gemist?

2Doc: De strijd om het Srebrenica museum gemist?

10-07-2017 20:25

2Doc: De strijd om het Srebrenica museum - Docu: De strijd om het Srebrenica museum

In 'De strijd om het Srebrenica Museum' volgt documentairemaker Kay Mastenbroek gedurende drie jaar de pogingen om tot een permanente expositie over de val van Srebrenica te komen. In 2014 krijgt vredesorganisatie PAX van de Nederlandse regering de opdracht om een expositie in te richten over de rol van Dutchbat en de VN tijdens de Bosnische burgeroorlog en de val van Srebrenica in het bijzonder. De expositie wordt onderdeel van een herdenkingscentrum, waar de slachtoffers van de Srebrenica genocide worden begraven. PAX huurt een groep experts van Herinneringscentrum Kamp Westerbork in om de tentoonstelling te maken. Omdat de Bosniërs de officiële opdrachtgevers zijn, moet alles wat de Nederlanders doen worden geaccordeerd door verschillende groepen nabestaanden in Bosnië-Herzegovina. Met name de ‘weduwen van Srebrenica’ staan vijandig ten opzichte van de Dutchbat-veteranen. Daarmee wordt het maken van een objectieve en historische verantwoorde tentoonstelling een lastige opgave. Al snel merken de makers van exposities dat hun pogingen om deze recente geschiedenis te beschrijven bijna automatisch tot controverses leidt. Vrijwel iedereen heeft een eigen visie op de gebeurtenissen. De Nederlandse ambassadeur heeft vooral haast het boek Srebrenica te sluiten en de Dutchbat-veteranen willen voorkomen dat ze opnieuw als medeplichtigen aan genocide worden neergezet Tijdens de tientallen vergaderingen en presentaties in Sarajevo lijkt het er op dat de betrokkenen elkaar vooral in de weg willen zitten. Ondanks alle problemen is er na drie jaar een museum. De strijd om het Srebrenica Museum is het verslag van een proces dat soms stuitend is, maar vaak ook tragi-komisch en ontroerend. Uiteindelijk is het bevredigend omdat het lukt door alle tegenstellingen en uiteenlopende visies heen de geschiedenis weer te geven. De enige die ontbreken zijn de Bosnische Serviërs, verantwoordelijk voor de grootste genocide na de Tweede Wereldoorlog.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

2Doc: De strijd om het Srebrenica museum gemist

Uitzending gemist van 2Doc: De strijd om het Srebrenica museum? Hier kun je alle uitzendingen van 2Doc: De strijd om het Srebrenica museum kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 1
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!