Programma gemist?

2Doc: Dead donkeys fear no hyenas gemist?

17-01-2018 23:00

2Doc: Dead donkeys fear no hyenas - Docu: Dead Donkeys Fear No Hyenas

Op het vliegveld van Addis Abeba is iets geks aan de hand: er wordt een vliegtuig volgeladen met voedsel bestemd voor rijke landen, terwijl een ander vliegtuig voedselhulp komt brengen. Daar wil regisseur Joakim Demmer het fijne van weten. Hij begint aan een zoektocht die zes jaar zal duren, waarin hij samen de schaduwkanten van globalisering, armoedebestrijding en de wereldwijde run op landbouwgrond probeert te ontrafelen. De vele buitenlandse investeerders die op uitnodiging van de Ethiopische regering en met hulp van de Wereldbank, dit Afrikaanse land economisch komen ontwikkelen zijn succesvol. Tenminste, als je de economische statistieken moet geloven, maar tegelijkertijd ontwrichten zij het land volkomen. Het begint met een boer die niet begrijpt waarom de regering zijn grond aan buitenlanders weggeeft. En een medewerker van een nationaal natuurpark, die ziet hoe het park steeds kleiner wordt, terwijl de plantage groeit. Gaandeweg worden de getuigenissen steeds verontrustender. Landroof, uitbuiting, geweld, zelfs verkrachting en moord: de honger naar boerenland leidt tot gruwelijke misstanden. En plaatselijke journalisten die de achtergronden daarvan proberen te onderzoeken, worden geïntimideerd en bedreigd. Joakim Demmer geeft de slachtoffers van dit onrecht een stem. Zij zijn de angst voorbij, want 'Dead donkeys fear no hyenas' [Dode ezels vrezen geen hyena’s] aldus de medewerker van het natuurpark, die inmiddels in de gevangenis zit. Maar Demmer geeft ook investeerders en vertegenwoordigers van de Wereldbank gelegenheid hun kant van de zaak naar voren te brengen. Met de onmisbare hulp van Argaw Asine, een Ethiopisch onderzoeksjournalist die inmiddels zijn land heeft moeten verlaten, schetst Demmer zorgvuldig de oorzaken en de achtergronden van de explosieve situatie in Ethiopië. Die leiden regelmatig tot gewelduitbarstingen en die in korte nieuwsberichten in westerse media vaak zonder uitleg of context worden samengevat als etnisch geweld.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

2Doc: Dead donkeys fear no hyenas gemist

Uitzending gemist van 2Doc: Dead donkeys fear no hyenas? Hier kun je alle uitzendingen van 2Doc: Dead donkeys fear no hyenas kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 1
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!