Programma gemist?

Focus gemist?

17-10-2018 20:45

Focus - Focus: Begrafenis voor de wetenschap

Presentator Diederik Jekel begraaft in deze aflevering van Focus samen met de Nederlandse archeoloog Hayley Mickleburgh een gemummificeerd lichaam. Deze 'mummie' zat maandenlang in de Texaanse hitte, vastgebonden aan een paaltje. Hayley Mickleburgh, die meer gedoneerde lichamen op de 'bodyfarm' in Texas bestudeert, bracht nauwkeurig de ontbinding van dit lichaam in kaart. Ze wil weten hoe de botten van een skelet in de loop van de tijd in elkaar zakken en verplaatsen. Deze kennis is nuttig bij het oplossen van misdaden maar ook voor het ontrafelen van historische grafrituelen. Funerair archeoloog Mickleburgh (Universiteit Leiden) doet dit onderzoek omdat ze wil weten wat er met de inheemse bevolking van het Caraïbisch gebied gebeurde toen de Europeanen daar binnenkwamen. Hoe ging men met de doden om? Maar niet alleen de botten leveren kennis op. Forensisch onderzoeker Isabella von Holstein (Vrije Universiteit Amsterdam) bestudeert de haren van de gedoneerde Texaanse lichamen. Von Holstein wordt vaak ingezet wanneer er een lichaam geïdentificeerd moet worden. Zij kan aan de haren zien waar de persoon de afgelopen maanden is geweest. Von Holstein wil echter weten of die informatie dan wel betrouwbaar is en of het rottingsproces geen invloed heeft op de haren. Wat ook wordt opgestuurd naar Nederland is het tandsteen van de lijken. Tandsteen is een goudmijn voor archeologen. Door de vele laagjes kalk blijft DNA maar blijven ook voedselresten goed bewaard. Zo weet je wat mensen aten en welke ziektes er voorkwamen. Elisabeth van Nimwegen gaat langs bij moleculair archeoloog Kirsten Ziesemer (Universiteit Leiden), zij onderzoekt het tandsteen en wil ook weten: heeft de ontbinding invloed op het tandsteen?
Kijk hier jouw gemiste uitzending!

Focus gemist

Afl.: Waarom schamen we ons bloot? Onszelf uitkleden doen we elke dag. Maar we kleden ons in het algemeen niet uit inhet bijzijn van vreemden. Waarom voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk als ze naakt zijn in aanwezigheid vananderen? Heeft het vooral te maken met de associatie met seks of is er meer aan de hand? En waarom hebben wij menseneigenlijk geen vacht, zoals dieren? Welke rol speelt de evolutie hier?

Uitzending gemist van Focus? Hier kun je alle uitzendingen van Focus kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 63
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!