Programma gemist?

Door Andere Ogen gemist?

05-11-2018 20:25

Door Andere Ogen - Door Andere Ogen: Maarten van der Weijden

Vanavond staat het MAX-programma Door Andere Ogen in het teken van het levensverhaal en de carrière van zwemmer Maarten van der Weijden. In de zomer groeide hij uit tot een volksheld door de Elfstedentocht zwemmend af te leggen en binnenkort doet hij een theatertour in elf steden om zijn verhaal te doen. Aan het woord komen: Herman Pleij, Marcel Wouda, moeder Janneke, zus Etta en echtgenote Daisy. Maarten van der Weijden, olympisch kampioen op de lange afstand, groeide op in een sfeer van competitie. ''Doelen stellen, het uiterste uit jezelf halen, dat had hij als kind al'', beschrijft zus Etta. Als Maarten op 19-jarige leeftijd door leukemie wordt getroffen, heeft hij een moeilijke relatie met zijn ouders. ''Hij wilde alleen maar trainen, verder deed niets er nog toe. Bij zijn ziekte zijn wij weer heel dichtbij elkaar gekomen'', zegt zijn moeder Janneke. Als Maarten zich een olympisch doel stelt, is hij zo gedreven dat hij zelfs zijn relatie met Daisy - inmiddels zijn echtgenote - opgeeft. Openhartig vertelt zij hoe moeilijk het voor haar was om Maarten in die beslissing te kunnen volgen. Ook zijn toenmalige zwemcoach Marcel Wouda typeert Maarten als een man die alles opzij zet om zijn sportieve droom waar te maken. Historicus Herman Pleij noemt Maarten een typische Hollandse held: ''Heldenverering is bepaald geen Nederlandse eigenschap. Maar we maken een uitzondering voor sporthelden, zeker als we ze als 'gewoon' herkennen.'' Bijzonder in de uitzending is de rol van Janneke van der Weijden, de moeder van Maarten. Zij beschrijft hoe topsport iemand als Maarten ook in staat stelt om de nare episodes uit zijn leven opzij te zetten. Dat hij nu weer de theaters in gaat, maakt deel uit van dat patroon: altijd weer een nieuw doel voor ogen. Janneke beschrijft ook haar angst, dat de ziekte bij Maarten kan terugkeren. Door Andere Ogen is een actueel biografieënprogramma onder leiding van Fons de Poel. In dit MAX-programma worden de levens en carrières belicht van spraakmakende personen uit de werelden van o.a. sport, amusement, cultuur en politiek. Intimi, deskundigen, familieleden en andere betrokkenen voorzien de levensverhalen van duiding en zorgen voor originele invalshoeken en nieuwe perspectieven.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!

Door Andere Ogen gemist

Uitzending gemist van Door Andere Ogen? Hier kun je alle uitzendingen van Door Andere Ogen kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 39
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!