Programma gemist?

Europa achter de schermen: 10 jaar tumult gemist?

26-03-2019 23:20

Europa achter de schermen: 10 jaar tumult - Niet te stoppen (Migratie)

De Europese leiders hebben verschillende meningen over de aanpak van de migratiecrisis. Hoogtepunt van de crisis is in de zomer van 2015, wanneer honderdduizenden vluchtelingen en migranten uit Noord-Afrika en Syrië arriveren. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wil de lasten van de migrantencrisis over de hele EU verdelen, terwijl de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, de grenzen wil versterken. Het Oost-Europa-blok, geleid door de Hongaarse Viktor Orban, wil de oplossing van Juncker niet en dit leidt tot een confrontatie tussen Oost en West. Het verhaal begint in april 2015, wanneer de Italiaanse premier Matteo Renzi hoort dat er een migrantenboot voor de kust van Italië is gezonken en er wordt gevreesd voor het leven van 800 mensen. De Europese leiders hebben moeite om het hoofd te bieden aan honderdduizenden migranten die aankomen. De meeste migranten hopen Duitsland te bereiken en bondskanselier Angela Merkel bevindt zich midden in de crisis. 'We hadn't paid enough attention to the numbers of refugees. That includes me personally. That includes the whole federal government', geeft ze toe. De situatie komt tot een hoogtepunt in de nacht van 4 september 2015, wanneer duizenden migranten van het station van het Hongaarse Boedapest naar Duitsland lopen. Ze worden geleid door een jonge Syrische vluchteling, Mohammad Zatarieh. 'I thought, after this whole journey I have to stay here in this place, this is not acceptable. I was shouting 'I'm going to walk, if anyone wants to walk with me, you are welcome', zegt deze hierover later. De bondskanselier besluit de Duitse grens niet te sluiten, omdat sluiting een schending zou zijn van het EU-beginsel van vrij verkeer. Ze slaagt erin president François Hollande te overtuigen van het idee van verplichte quota voor de verdeling van migranten in de hele EU. Maar dit plan stuit op heftige weerstand van de Oost-Europese lidstaten van de EU. Wanneer de topleiders hun beleid proberen door te drukken, stort de EU bijna ineen. Ze worden gedwongen opnieuw na te denken. De Nederlandse premier Mark Rutte komt met het plan om samen met Turkije de crisis op te lossen, maar hij wordt naar de achtergrond geschoven door de Turkse premier Ahmet Davutoglu, de avond voordat het EU-plan aan de Europese Raad zou worden voorgelegd.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!

Europa achter de schermen: 10 jaar tumult gemist

Uitzending gemist van Europa achter de schermen: 10 jaar tumult? Hier kun je alle uitzendingen van Europa achter de schermen: 10 jaar tumult kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 3
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!