Programma gemist?

Kruispunt gemist?

28-04-2019 22:10

Kruispunt - De maand van Pieter van Vollenhoven

'Pieter van Vollenhoven is echt zijn eigen creatie, en dat is gezien zijn omstandigheden een geweldige prestatie.' Aan het woord is Eric van Ginkel, een goede vriend van de man die de geschiedenis in zal gaan als 'de eerste burger in de koninklijke familie'. Van Vollenhoven kan, toen hij in 1963 zijn oog op prinses Margriet liet vallen, onmogelijk hebben voorzien hoe diep dit in zijn leven zou ingrijpen. Nu, aan de vooravond van zijn 80e verjaardag, maakt Kruispunt met enkele van zijn vrienden en bekenden en biografe Dorien Hermans de balans op van zijn bevlogen leven. Uit hun verhalen komt een man naar voren die na een ongelooflijk moeilijke beginperiode zijn natuurlijke onafhankelijkheid heeft weten te hervinden binnen het Koninklijk Huis. Deels door zijn grote en ontwapenende gevoel voor humor, maar zeker ook door zich met een enorme gedrevenheid toe te leggen op de zorg voor mensen in slachtofferposities. Zo staat hij aan de basis van het Fonds Slachtofferhulp. Maar zijn belangrijkste prestatie is de instelling, tegen de klippen op, van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, het orgaan dat rampen en grote ongevallen onafhankelijk in kaart brengt. Henk Heilo, een overlevende van het nabij Schiphol neergestorte vliegtuig van Turkish Airlines, zegt: 'In Meester Pieter van Vollenhoven komen een aantal dingen bij elkaar. Een deskundige jurist, de uitstraling van het Koningshuis en een invoelende warme persoonlijkheid. En vooral dat laatste zorgt ervoor dat hij heel veel heeft kunnen betekenen voor mij en voor veel meer slachtoffers.' Ook goede vriendin Charlotte Evelein barones Bentinck roemt Pieters onafhankelijke aard en kijk op zaken. Volgens haar ging daarom menig lid van het Koninklijk Huis dat ergens mee zat, onder wie prins en later koning Willem-Alexander, graag bij hem te rade. 'Hij spoort mensen aan goed helder te krijgen wat zij zélf van iets vinden. En men wist natuurlijk dat hij in de loop van zijn leven zelf ook de nodige lessen had geleerd.'
Kijk hier jouw gemiste uitzending!

Kruispunt gemist

Uitzending gemist van Kruispunt? Hier kun je alle uitzendingen van Kruispunt kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 410
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!