Programma gemist?

Brandpunt Profiel gemist?

03-04-2015 16:11

Brandpunt Profiel - Brandpunt Profiel

Aandacht voor de minst bekende minister-president van na de Tweede Wereldoorlog, maar misschien wel de meest succesvolle: Piet de Jong.Meer Piet de Jong, de oudste nog levende oud-regeringsleider ter wereld. Vandaag wordt hij 100. In KRO-Profiel een herhaling van de uitzending van maart 2011 over de minst bekende minister-president van na de Tweede Wereldoorlog, maar misschien wel de meest succesvolle. Dat kleine broze oude mannetje dat op het CDA-congres waar over deelname aan de huidige regering besloten werd, de zaal muisstil kreeg met zijn bezwaren tegen de PVV. Als duikbootkapitein die vocht in Indische wateren was hij er van uitgegaan, dat hij de oorlog niet zou overleven. Zijn tweede leven ziet hij als geleende tijd, als een geschenkje van de voorzienigheid. Maar dat geschenkje heeft wel dit land op kalme en kordate manier door een van de meest turbulente perioden van na de oorlog geloodst. Waar elders in Europa en de Verenigde Staten een gewelddadige worsteling van het gezag met een nieuwe generatie plaatsvindt, loodst premier De Jong ons land op vaderlijke wijze door het puberteitsproces van de jaren zestig. Zijn kabinet bedwingt tijdens ongekende economische groei een riskante loonspiraal en werkt een omvangrijk wetgevingsprogramma nagenoeg compleet af. Het is pas het tweede kabinet van na de oorlog dat de hele rit uitzit. Dat alles tegen een achtergrond van provo, kabouters, Maagdenhuisbezetting, gedoogbeleid van soft drugs en zijn 'finest hour': de kordate manier waarop hij geweldloos maar met harde hand een einde maakte aan de gijzeling door Molukkers van het personeel van de Indonesische ambassade. Hij leidt efficiƫnt en daadkrachtig zijn ministersploeg. Aanpassingsgezind, compromisbereid en met gematigd leiderschap koerst hij vooruit naar een land dat voluit meedoet in de wereld. Daarmee en met zijn droge humor en zelfspot is hij een volmaakte tegenpool van zoveel politici anno 2010.Minder
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

Brandpunt Profiel gemist

Uitzending gemist van Brandpunt Profiel? Op deze pagina vind je alle uitzendingen van Brandpunt Profiel, uitgezonden op Nederland 2. Heb je een uitzending van Brandpunt Profiel gemist? Kijk deze dan hier terug!

Uitzending gemist van Brandpunt Profiel? Hier kun je alle uitzendingen van Brandpunt Profiel kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 15
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!