Programma gemist?

Nieuwslicht gemist?

08-04-2010 21:00

Nieuwslicht - Aflevering 83

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Alcohol net zo gevaarlijk als harddrugs. Alcoholspecial met Javier Guzman. Matige drinker Menno Bentveld en ex-alcoholist cabaretier Javier Guzman onderzoeken de werking van alcohol. Javier Guzman: 'Ik ben een junk. Als Menno denkt dat hij genoeg drank op heeft, begint het voor mij pas leuk te worden.' Hoewel wetenschappers van mening zijn dat jongeren helemaal geen alcohol moeten drinken, omdat het hun hersenen beschadigt, verwierp de Tweede Kamer woensdag een voorstel om de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol te verhogen tot 18 jaar. Nieuwslicht laat zien dat alcohol net zo schadelijk is als drugs. Cabaretier Javier Guzman was jarenlang verslaafd aan alcohol en dronk twee flessen wodka per dag. Sinds vier jaar is hij afgekickt maar hij vraagt zich wel af of zijn hersenen door zijn overmatige drankgebruik zijn beschadigd. Bentveld is een matige drinker, maar wil ook weten wat alcohol met het lichaam doet, aangezien zijn twee kinderen straks de puberteit in gaan en hij zich afvraagt wat er gebeurt als zij alcohol gaan drinken. Guzman ondergaat allerlei tests en hersenscans. Hij ontdekt dat hij de hersenen heeft van een typische verslaafde. En daar schrikt hij behoorlijk van. Weliswaar gebruikt hij al vier jaar geen alcohol meer, maar wel blijkt hij zeer gevoelig voor allerlei andere verslavingen. Wat moet hij hier tegen doen? -Alcoholpil en anti-alcoholpil. Menno Bentveld gaat naar Engeland. Hij test daar als eerste Nederlander een experimentele pil: de synthetische alcoholpil. Deze pil zou in de toekomst alcohol kunnen vervangen zonder de schadelijke bijwerkingen van alcohol. Hoe dronken wordt Menno van dit middel en gaat hij zich net zo lekker voelen als na het drinken van een flinke borrel? Alcohol heeft niet alleen plezierige gevolgen, maar ook een hoop nadelige gevolgen zoals agressie op straat, huiselijk geweld en dronken bestuurders. Daarom wordt er ook een anti-pil ontwikkeld waarmee in één klap de werking van de alcoholpil weer ongedaan gemaakt kan worden. Maar werkt het ook bij Menno? De Engelse wetenschapper David Nutt, die deze pillen heeft ontwikkeld, toonde aan dat alcohol schadelijker is dan de meeste drugs, zoals XTC en cocaïne: 'Als alcohol vandaag op de markt zou komen, zou het onmiddellijk verboden worden.'. Presentatie: Menno Bentveld.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

Nieuwslicht gemist

Waar het Journaal ophoudt, gaat 'Nieuwslicht' verder. Met reportages, eigen experimenten, originele animaties en slimmewetenschappers. Presentatie: Menno Bentveld.

Uitzending gemist van Nieuwslicht? Hier kun je alle uitzendingen van Nieuwslicht kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 13
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!