Programma gemist?

NOS Selma gemist?

11-04-2010 19:25

NOS Selma - Aflevering 1

Aan de vooravond van de herdenking van 65 jaar bevrijding Westerbork zendt de NOS een portret uit van de enige Nederlandse vrouw die de verschrikkingen van het vernietigingskamp Sobibor in Polen overleefde: Selma Engel-Wijnberg. Voor dit portret zochten de makers, Ad van Liempt en Esmeralda Böhm, de inmiddels 87-jarige Selma op in de Verenigde Staten. Hier is zij in 1951 gaan wonen, toen na haar terugkeer uit Polen bleek dat ze niet meer welkom was in Nederland. Nu het einde van haar leven nadert, wil zij nog één keer haar verhaal vertellen aan het Nederlandse publiek. Het feit dat Selma Engel-Wijnberg Sobibor heeft overleefd, maakt van haar een zeldzaamheid: iedereen die Sobibor betrad diende gedood te worden, en dat is de nazi's voor meer dan 99% gelukt. In het interview vertelt de vrouw over haar periode in het kamp en die daarna. In Sobibor leerde zij de Pool Chaim Engel kennen, die later haar man werd. Samen maakten zij de opstand tegen de SS mee. Dit leidde uiteindelijk tot de vlucht van enkele honderden Joden. Van hen hebben bijna vijftig de oorlog overleefd, onder wie Selma en Chaim. Na hun vlucht hebben ze ruim negen maanden doorgebracht op de zolder van een paardenstal op het vijandige platteland van Polen. In die tijd heeft Selma aantekeningen gemaakt die nu voor het eerst openbaar worden. Van Liempt (tot voor kort chef geschiedenis van NPS en VPRO) verdiepte zich in het leven van Selma Engel-Wijnberg. Hij vond allerlei details over de manier waarop Selma in De Bilt is gearresteerd en over het standpunt van de Nederlandse autoriteiten ten aanzien van haar en haar man toen zij uit Polen terugkeerden.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

NOS Selma gemist

de vrouw die Sobibor overleefde,NOS Selma, de vrouw die Sobibor overleefde

Uitzending gemist van NOS Selma? Hier kun je alle uitzendingen van NOS Selma kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 1
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!