Programma gemist?

Andere Tijden Sport Extra: De Tour van 1953 gemist?

02-07-2015 23:00

Andere Tijden Sport Extra: De Tour van 1953 - Andere Tijden Sport Extra: De Tour van 1953

Een gerestaureerde Tour de France-documentaire uit 1953, toen de tourkoorts in Nederland naar ongekende hoogte steeg na talloze overwinningen. De huldiging trok 40.000 toeschouwers.Meer De Tour de France van 1953 was voor Nederland een enorm succes. Met maar liefs vier Nederlandse etappeoverwinningen (Gerrit Voorting, Jan Nolten, Wim van Est en Wout Wagtmans), een vijfde plaats van Wagtmans in het eindklassement, en als klap op de vuurpijl een ongekende overwinning van de Nederlandse ploeg in het ploegenklassement, steeg de tourkoorts in ons land naar ongekende hoogte. De huldiging van de winnende ploeg in het Olympisch Stadion trok 40.000 toeschouwers. Kort na deze Tour verschenen er een film over het Nederlandse wielersucces, gemaakt door Haghe-film, het filmbedrijf van Nederlandse filmpionier Willy Mullens. Drie weken lang volgden ze de wielrenners als ware guerillafilmers. De Tour-leiding werkte namelijk zoveel mogelijk tegen, zodat veel opnames in het geniep werden geschoten. Ook gaven de makers zichzelf maar enkele dagen voor de eindmontage om de film nog in dezelfde week van de finish naar de bioscoop te brengen. Zo werd een unieke film gemaakt, volgens sporthistoricus Marnix Koolhaas zelfs de eerste Nederlandse sportdocumentaire ooit. De opname raakte verloren om in 1998 voor één keer weer op te duiken in het Filmmuseum. De kwaliteit van het materiaal was echter zo slecht, dat een nieuwe vertoning onmogelijk leek. Toch is het gelukt om de opname te restaureren en digitaliseren. Na ruim 60 jaar wordt deze vergeten Tour-film uit 1953 voor het eerst op Nederlandse televisie uitgezonden.Minder
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

Andere Tijden Sport Extra: De Tour van 1953 gemist

Uitzending gemist van Andere Tijden Sport Extra: De Tour van 1953? Op deze pagina vind je alle uitzendingen van Andere Tijden Sport Extra: De Tour van 1953, uitgezonden op Nederland 2. Heb je een uitzending van Andere Tijden Sport Extra: De Tour van 1953 gemist? Kijk deze dan hier terug!

Uitzending gemist van Andere Tijden Sport Extra: De Tour van 1953? Hier kun je alle uitzendingen van Andere Tijden Sport Extra: De Tour van 1953 kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 1
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!