Programma gemist?

11&30: Kanon fan 'e Fryske skiednis gemist?

01-10-2010 10:05

11&30: Kanon fan 'e Fryske skiednis - -25

Documentaireserie. Afl.: -25. Naar het land van droom en wensen 1845-1910. -26. Mata Hari 1867-1917.. -Deel 25: Voor veel Friezen was dat niet hun eigen vaderland, maar Amerika. Tussen 1880 en 1910 keerden meer dan 20.000 mensen Friesland de rug toe en keken naar het buitenland. Op zoek naar een eigen toekomst, emigreerden zij naar het nieuwe Amerikaanse land. Later, na de Tweede Wereldoorlog, kwam er weer een grote emigratiegolf op gang. Toen vooral naar Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. In de jaren tussen 1945 en 1960 pakten zo'n 18.000 Friezen hun koffers en namen de boot naar een ander land. -26: Mata Hari was een Friezin, maar gedraagde zich bepaald niet als een bescheiden meisje uit de provincie. Dit meisje uit Leeuwarden werd een grote ster, een wereldberoemde, geheimzinnige, Oosterse danseres, die in de hoogste politieke, culturele en militaire kringen verkeerde. Met vele heren van stand deelde zij het bed. Het maakte van haar een vrouw van de wereld, een vrouw met aanzien. Maar het werd ook haar ondergang. In de Eerste Wereldoorlog gebruikte zij haar talenten om te spioneren voor zowel de Fransen als voor de Duitsers. In 1917 werd zij in Frankrijk ontmaskerd en doodgeschoten.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

11&30: Kanon fan 'e Fryske skiednis gemist

Friese geschiedenis centraal in zes schooltelevisieprogramma'sOp basis van deze Friese canon maakt Omrop Fryslân schooltelevisie een nieuwe serie televisieprogramma's over devroege geschiedenis van onze provincie. Deze programma's zijn bedoeld voor de eerste klassen van het voortgezetonderwijs. Vanaf vrijdag 31 oktober is elke vrijdagmorgen om 10.00 uur op Nederland 2 een aflevering te zien.Presentator Freark Smink leidt de kijker door de eerste twaalf vensters van de Friese canon. Op die manier ontstaateen chronologisch beeld van het ontstaan van onze provincie, van de eerste bewoners in de prehistorie tot en met heteind van de Middeleeuwen. Terpen, Romeinen, koningen, kloosters, de Friese vrijheid en Grutte Pier komen uiteraardvoorbij, maar ook minder bekende en verrassende onderwerpen.Geschiedenis om naar te kijken, niet alleen interessant voor schoolkinderen, maar ook voor iedereen van tien tothonderd!De uitzendingen zijn op 31 oktober, 7, 14 en 21 november en 5 en 12 december '08, 's ochtends om 10.00 uur opNederland 2.De uitzendingen zijn vanaf de dag na de uitzending ook te zien via www.omropfryslan.nl en www.uitzendinggemist.nl

Uitzending gemist van 11&30: Kanon fan 'e Fryske skiednis? Hier kun je alle uitzendingen van 11&30: Kanon fan 'e Fryske skiednis kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 20
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!