Programma gemist?

AVRO Close up: Reel injun - Indianen in de Hollywoodfilm gemist?

16-11-2010 23:00

AVRO Close up: Reel injun - Indianen in de Hollywoodfilm - Aflevering 1

Documentaire. Indianen, of Native Americans zoals de politiek correcte term luidt, zijn van het allereerste begin een favoriet onderwerp geweest voor films in Hollywood. Maar met de manier waarop de Native Americans neergezet werden in films was van alles mis, variërend van regelrecht racisme tot niet kloppend taalgebruik. Reel Injun schetst met clips uit honderden films een kritisch, maar ook geestig beeld van de Indiaan in de Hollywoodfilm. Het racistische beeld dat Hollywood schetste van indianen, is schrijnend te noemen. Regisseur John Ford wilde daar als één van de eersten kritisch naar kijken met zijn film The Searchers (1956). Maar de film lijkt het extreem gewelddadige en racistische gedrag van hoofdpersoon (gespeeld door John Wayne) grotendeels goed te praten. Indianen hebben zijn familieleden immers vermoord en ontvoerd. Onthutsend was ook de manier waarop Hollywood rommelde met de taal die Indianen spraken in films: hun Engels was vaak achterste voren te horen, zodat het op een vreemde taal leek. In de jaren negentig waren Natives in 'Dances with Wolves' (1990) voor het eerst te zien als meer complete mensen, niet alleen als krijgers maar ook niet alleen maar als wijs en vredelievend. Toch keek de film nog altijd met de blik van een buitenstaander naar Indianen en daarin kwam pas verandering met Smoke Signals (1998) van Native regisseur Chris Eyre. Smoke Signals is een grappige maar ook ontroerende hedendaagse road movie over twee jonge Natives die hun reservaat verlaten op zoek naar het antwoord op een aantal prangende levensvragen. De succesvolle film luidde het begin in van een nieuw tijdperk, waarin de Native Americans zélf hun verhaal vertellen. Reel Injun - Indianen in de Hollywood film bevat clips uit honderden films uit het verleden evenals interviews met regisseurs als Robert Redford, Kevin Costner en Clint Eastwood.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

AVRO Close up: Reel injun - Indianen in de Hollywoodfilm gemist

Documentaire. Indianen, of Native Americans zoals de politiek correcte term luidt, zijn van het allereerste begin eenfavoriet onderwerp geweest voor films in Hollywood. Maar met de manier waarop de Native Americans neergezet werden infilms was van alles mis, variërend van regelrecht racisme tot niet kloppend taalgebruik. Reel Injun schetst met clipsuit honderden films een kritisch, maar ook geestig beeld van de Indiaan in de Hollywoodfilm.

Uitzending gemist van AVRO Close up: Reel injun - Indianen in de Hollywoodfilm? Hier kun je alle uitzendingen van AVRO Close up: Reel injun - Indianen in de Hollywoodfilm kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 1
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!