Programma gemist?

NOS 10 jaar cafébrand Volendam gemist?

01-01-2011 16:25

NOS 10 jaar cafébrand Volendam - Aflevering 1

Vanuit het verenigingsgebouw Sint Jozef in Volendam uitgebreid verslag van de herdenkingsactiviteiten, waarmee wordt stilgestaan bij de brand in café 't Hemeltje precies tien jaar geleden, die de gemeente en haar inwoners voor altijd heeft getekend. De impact van de ramp op het leven van de toen nog onbezorgde tieners is nog altijd voel- en zichtbaar. Karhof spreekt onder meer met Gerie Smit, die als vijftienjarige met haar vriendje in café 't Hemeltje was en de brand ternauwernood overleefde. Door de brand in Volendam liepen meer dan tweehonderd jongeren ernstige brandwonden en longletsel op. Uiteindelijk stierven veertien jonge Volendammers. -Pastoor Jan Berkhout was in 2001 de geestelijk vader in het dorp van de palingsound. 'Zijn' Sint Vincentiuskerk werd de plek waar de Volendammers in 2001 bijeen kwamen om de slachtoffers te herdenken. Tien jaar later gebeurt dat weer. In de uitzending is een verslag te zien van een herdenkingsmis in de ochtend, waarin Berkhout voorgaat. In de middag is in dezelfde kerk een muzikale samenkomst waarvan ook verslag wordt gedaan. Pastoor Berkhout is daarna te gast bij Joost Karhof om terug te blikken op de ramp die hem nooit heeft losgelaten. Tot op de dag van vandaag onderhoudt hij contact met ouders van overledenen. Ook nadat hij Volendam verliet om meer afstand tussen werk en privé te creëren. -De NOS is ook aanwezig bij de officiële herdenking op 'de dijk' in Volendam. Recht tegenover de rampplek maakte de Volendamse kunstenares Jans van Baarsen in 2002 het herdenkingsmonument 'Water'. Op 1 januari herdenkt Volendam daar de slachtoffers van 't Hemeltje', zoals het café in de volksmond ook wel wordt genoemd, in het bijzijn van nabestaanden, direct getroffenen en 'officials'. -Gerie Smit is één van de slachtoffers die bij Joost Karhof aan tafel aanschuift. Deze jonge vrouw raakte in 2001 zwaar gewond. Ze lag destijds weken in het ziekenhuis en hoorde pas veel later wat er in de nieuwjaarsnacht was gebeurd. Naar aanleiding van de ramp schreef ze het boek Nieuwe Handen. Ook te gast is Leo Fijen, programmamaker, schrijver en historicus. Hij schreef in 2006 het boek Ouders van Volendam, waarvoor hij de ouders van negen van de veertien overleden jongeren interviewde. -En dan zijn er ook nog twee reportages van direct betrokkenen die hun emoties hebben verwoord in muziek. Jaap Mol, vader van Sebastiaan die gewond raakte bij de brand, schreef het lied I am oke Dad. En Saul Jonk schreef een lied voor zijn boezemvriend Réne Schilder, destijds barkeeper in De Hemel. Schilder bleef tot het laatst in zijn brandende café en raakte daardoor voor het leven getekend. Presentatie: Joost Karhof.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

NOS 10 jaar cafébrand Volendam gemist

NOS 10 jaar cafébrand Volendam

Uitzending gemist van NOS 10 jaar cafébrand Volendam? Hier kun je alle uitzendingen van NOS 10 jaar cafébrand Volendam kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 1
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!