Programma gemist?

Brieven boven water gemist?

01-05-2011 21:00

Brieven boven water - Eeuwenoude post bezorgd

Afl.: Eeuwenoude post bezorgd. Verslaggever Derk Bolt bezorgt een 300 jaar oude, nooit aangekomen wanhopige liefdesbrief, anno 2011 alsnog bij Marianne Goedbloed in Middelburg, een nazaat van de geadresseerde. Die bizar genoeg voor hetzelfde (liefdes)dilemma blijkt te staan als haar achttiende eeuwse voorouders. Neemt ze ook hetzelfde besluit als haar voorouders? De dringende brief die Cornelis de Somer vanuit Guyana in de achttiende eeuw schreef aan zijn Middelburgse verloofde Sara van Luijck trof een lot dat vele per schip verstuurde brieven in de zeventiende en achttiende eeuw trof, hij kwam niet aan. Er verging nogal eens schip in die tijd en ook liepen schepen groot gevaar gekaapt te worden. Zo werd de Noordzee geteisterd door Britse kapers, die onder toezicht van de Britse overheid op economische roofvaart uitwaren. De Britten pikten daarbij het schip en de lading in, maar behandelden de bemanning goed en bewaarden de documenten en brieven die aan boord waren keurig. En wel zó goed, dat ze een aantal jaren toevallig weer opdoken in een archief in Londen: 40.000 ongeopende Nederlandse, persoonlijke brieven. Met daarin een verzameling bijzondere verhalen en ooggetuigeverslagen om van te watertanden. Nederlandse onderzoekers hebben inmiddels een deel van die brieven ontcijferd, zodat Derk Bolt ermee aan de slag kon en in sommige gevallen zelfs kan bezorgen. Veel brieven vertellen een mooi verhaal, zoals de brief waarin Lijsbeth Philipse Amelingh aan haar man schrijft over een burenruzie, waarin zij door Grietje Evers werd uitgemaakt voor jodenhoer, portugezenhoer en eedbrekershoer. Ze haalde er een notaris bij die over de (on)juistheid van de beschuldigingen een oordeel moest vormen. Een heel bijzonder stuk is de achttiende eeuwse brief van de vrijgekochte slavin Wilhelmina uit Suriname, omdat er nauwelijks brieven of documenten zijn waarin slaven zelf aan het woord komen over hun leven.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

Brieven boven water gemist

In Brieven Boven Water probeert Derk Bolt een aantal verstuurde, nooit aangekomen brieven, alsnog bij de nazaten van degeadresseerden te bezorgen. De brieven schetsen een rijk, gedetailleerd beeld van het dagelijks leven in de 17e en 18eeeuw, ze laten zien met welke hoop (op religieus, liefdes- en handelsgebied) en angsten (de pest, oorlogen) de mensenin het leven stonden. Ook laat Brieven Boven Water zien tot hoever terug roots soms reiken en hoe zaken en talentensoms generaties lang door worden gegeven.

Uitzending gemist van Brieven boven water? Hier kun je alle uitzendingen van Brieven boven water kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 17
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!