Programma gemist?

De slavernij junior gemist?

23-11-2011 06:00

De slavernij junior - Suiker

Afl.: Suiker. In de Gouden Eeuw werd suiker geïntroduceerd in Nederland, een exotisch en kostbaar product dat door de rijken over al het eten gestrooid werd. Vlees, groenten en oesters hadden een korst van suiker. De suiker kwam uit Suriname. Rond 1775 werkten er zo'n 60.000 Afrikaanse slaven op de Surinaamse suikerplantages. Het werken op de plantages was zwaar en onveilig en er werden zware straffen uitgedeeld door de blanken. Pas per 1 juli 1863 werd slavernij ook door Nederland, als één van de laatste landen, officieel afgeschaft. Een aflevering over hoe niemand in Nederland zich om het lot van de slaven bekommerde en donkere mensen als derderangs burgers werden behandeld. Tegenwoordig leven in de Bijlmer veel Surinaamse en Ghanese mensen. Ook de Nederlandse Shane (12) woont in de Bijlmer en groeit op te midden van de zwarte cultuur. Hij rapt erover: 'Als we nog steeds slavernij kenden, moest ik mijn zwarte vrienden nu commanderen'.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

De slavernij junior gemist

De Slavernij Junior vertelt over de Nederlandse GOuden Eeuw, die vierhonderd jaar geleden begon. Nederland handelde naast nootmuskaat en kruidnagel ook in slaven. De vraag naar slaven was enorm groot. Met volgeladen schepen vertrok de Nederlandse West Indische Compagnie vanuit Amsterdam naar de West-Afrikaanse kust. Daar kregen ze in ruil voor de goederen aan boord slaven aangeleverd. De slaven werden op dezelfde schepen naar Curaçao of Paramaribo vervoerd. In de praktijk werden er wel zeshonderd Afrikanen op een schip gepropt, want hoe meer slaven, hoe hoger de opbrengst. Een barre tocht met levende handelswaar. Ook tegenwoordig worden mensen tegen hun zin in van het ene land naar het andere land verplaatst. Feroz, twaalf jaar, komt uit Afghanistan, woont al tien jaar in Nederland en wordt binnenkort onvrijwillig in het vliegtuig gezet, terug naar zijn geboorteland.

Uitzending gemist van De slavernij junior? Hier kun je alle uitzendingen van De slavernij junior kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 22
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!