Programma gemist?

Aanpakken & Wegwezen gemist?

31-10-2009 21:20

Aanpakken & Wegwezen - Aflevering 8

Serie reportages waarin we bevlogen mensen volgen die Nederland verlaten om elders in de wereld een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Hadassah de Boer helpt oorlogsmeisjes in Liberia. Op uitnodiging van kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland en omroep LLiNK, reist presentatrice Hadassah de Boer naar Liberia. In het Liberiaanse regenwoud ontmoet Hadassah de oorlogsmeisjes, die in hun jonge leven de meest vreselijke dingen hebben meegemaakt. Hadassah de Boer maakte de reis in het kader van de Plan-campagne Because I am a girl, voor betere levensomstandigheden en toekomstkansen voor meisjes in ontwikkelingslanden. Hadassah steekt een week lang de handen uit de mouwen om de meisjes op weg te helpen naar hun toekomst. Liberia was ruim twee decennia in de greep van burgeroorlogen. In 2003 kwam daar een einde aan, maar duizenden mensen zijn gevlucht en getraumatiseerd door de oorlog en de economie van het land is totaal verwoest. Centraal staan de meisjes die tijdens de burgeroorlog zijn ontvoerd en verkracht door soldaten of rebellen. Gesprekken met de meisjes die alle gruwelen overleefden en verder moeten met hun leven, vaak met het kind dat door hun verkrachter is verwekt. Ook spreekt Hadassah met een verkrachter, die zowel dader als slachtoffer is. Hadassah sprak onder anderen met de veertienjarige Miatta, die haar ouders verloor. Hierdoor kan zij niet naar school en verkoopt ze nu haar lichaam in de grensplaats Foya. Mijnbouwers, diamantsmokkelaars en vrachtwagenchauffeurs betalen haar één dollar per 'dans', als ze geluk heeft. Met de negentienjarige ex-rebel Mason heeft ze een intensief gesprek over hoe hij de dertienjarige Mariame ontvoerde en verkrachtte. Hij verwekte een dochtertje bij haar: Bindu. Nu het vrede is in Liberia, wil Mariame haar verkrachter en vader van haar kind nooit meer zien. Mason vindt dit erg, maar heeft begrip. Hij voelt zich niet alleen dader, maar ook slachtoffer. Zelf werd hij op jonge leeftijd ontvoerd door de rebellen, die hem drogeerden en trainden tot moordmachine. Ook zie je een bijzondere ontmoeting tussen Hadassah en de achtjarige Suzanna. Zij is het kind van een rebellenvader. Haar moeder werd ontvoerd en overleefde de ontvoering niet. Hadassah zorgt ervoor dat het achtjarige meisje, voor wie niemand schoolgeld kan betalen, met behulp van Plan Liberia de eerstkomende vijf jaar naar school kan gaan. -Campagne Because I am a girl. Meisjes in ontwikkelingslanden hebben het vaak veel slechter dan jongens. Ze worden miskend, mishandeld en misbruikt, alleen omdat ze een meisje zijn. Maar dat verandert als meisjes dezelfde onderwijskansen krijgen als jongens. Want meisjes met een opleiding zijn weerbaarder en hebben meer mogelijkheden. Ze zijn beter in staat voor zichzelf op te komen en in de toekomst goed voor hun kinderen te zorgen. Ze verdienen bovendien meer en zorgen voor economische groei. Meisjes kunnen de wereld verbeteren. Als ze een kans krijgen. Presentatie: Hadassah de Boer.
Kijk hier jouw gemiste uitzending!
Een moment geduld, jouw uitzending worden geladen...

Aanpakken & Wegwezen gemist

Serie reportages waarin we een aantal bevlogen vrijwilligers volgen die Nederland verlaten om in het buitenland eenontwikkelingsproject op te zetten. Ook Susan Smit, Kimberly Bosman, Froukje Jansen en Hadassah de Boer steken hunhanden uit de mouwen om de wereld een beetje mooier te maken.

Uitzending gemist van Aanpakken & Wegwezen? Hier kun je alle uitzendingen van Aanpakken & Wegwezen kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 3
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!