Programma gemist?
maart 2017
26-04-2010 19:20

Aflevering 14

Weet wat je koopt - Aflevering 14

Wat is waar van reclames? Waarom laat u zich verleiden om iets te kopen? Wetenschap aan de kant van de consument. Met experimenten, reportages en verborgen camera's. Vanwege de klimaatconferentie in Kopenhagen een bijzondere uitzending. -In deze klimaatspecial leggen Menno Bentveld en Elisabeth van Nimwegen aan de hand van een grote kaart van Nederland vol met gloeilampen uit wat wij individueel aan ons energieverbruik kunnen doen. 162 gloeilampen van 40 Watt die 24 uur per dag branden. Dat is wat wij als Nederlander per persoon gemiddeld aan energie verbruiken. We onderzoeken hoe wij een aantal van die lampen uit kunnen krijgen. En nog mooier zou het zijn als de energie waarop die lampen branden ook nog eens duurzaam opgewekt zou kunnen worden. -Verder onderzoeken we waarom het toch zo moeilijk is om als consument 'groen' te zijn. Sociaal psycholoog Rick van Baaren noemt dit 'de burger-consument paradox'. Als burger wil je wel, maar zodra je je consumenten-pet op zet, denk je vooral aan je eigen belang. Dat is te doorbreken door winkelsituaties van te voren al eens te oefenen. -CO2-neutraal wonen lijkt sciencefiction, maar is op een aantal plaatsen in Nederland al realiteit. Johannes Out bouwde zijn energieleverende woning op gemalen glas en maakte een huis dat de opgewekte energie met zonnepanelen, windturbine en aardwarmte optimaal weet vast te houden. Zo houdt hij zelfs genoeg energie over om een elektrische auto te rijden. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

14-12-2009 19:20

Aflevering 13

Weet wat je koopt - Aflevering 13

Wat is waar van reclames? Waarom laat u zich verleiden om iets te kopen? Wetenschap aan de kant van de consument. Met experimenten, reportages en verborgen camera's. -Hoe worden klanten van een supermarkt verleid met de psychologische 'schaarstetruc' om meer sinaasappelsap te kopen dan ze nodig hebben? Verborgen camera's registreren het effect dat onze hamsteraanbieding heeft op het gedrag van de nietsvermoedende winkelende bezoeker. -De Masaï in Oost-Afrika lopen op schoenen van oude fietsbanden. Deze schoen heeft model gestaan voor de Antischoen, een schoen die simuleert dat je met blote voeten op een zachte ondergrond loopt. Menno Bentveld onderzoekt het effect van deze nieuwe schoen op je lichaam. -Nu lijkt het nog mee te vallen, maar telefoons worden steeds meer mini-computertjes en experts verwachten dat virussen de komende jaren een groot probleem kunnen vormen. WWJK heeft een telefoon zo aangepast dat Menno Bentveld de telefoon van Elisabeth van Nimwegen kan afluisteren, haar sms'jes kan lezen, haar microfoon kan aanzetten en kan zien waar ze is. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

07-12-2009 19:20

Aflevering 12

Weet wat je koopt - Aflevering 12

Wat is waar van reclames? Waarom laat u zich verleiden om iets te kopen? Wetenschap aan de kant van de consument. Met experimenten, reportages en verborgen camera's. Vanwege de klimaatconferentie in Kopenhagen een bijzondere uitzending. In deze klimaatspecial leggen Menno Bentveld en Elisabeth van Nimwegen aan de hand van een grote kaart van Nederland vol met gloeilampen uit wat wij individueel aan ons energieverbruik kunnen doen. -162 gloeilampen van 40 Watt die 24 uur per dag branden. Dat is wat wij als Nederlander per persoon gemiddeld aan energie verbruiken. We onderzoeken hoe wij een aantal van die lampen uit kunnen krijgen. En nog mooier zou het zijn als de energie waarop die lampen branden ook nog eens duurzaam opgewekt zou kunnen worden. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

30-11-2009 19:25

Aflevering 11

Weet wat je koopt - Aflevering 11

Wat is waar van reclames? Waarom laat u zich verleiden om iets te kopen? Wetenschap aan de kant van de consument. Met experimenten, reportages en verborgen camera's. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

16-11-2009 19:25

Aflevering 9

Weet wat je koopt - Aflevering 9

Wat is waar van reclames? Waarom laat u zich verleiden om iets te kopen? Wetenschap aan de kant van de consument. Met experimenten, reportages en verborgen camera's. -'Zijn hier nog stoute kindertjes?' Sinterklaas wordt door ouders regelmatig gebruikt als pressiemiddel om de kinderen in het gareel te houden. De enige echte Sint wordt geconfronteerd met de resultaten van een onderzoek naar de invloed van de Goedheiligman op het gedrag van kinderen. -Aandacht voor een website van drie Ierse studenten die volgens eigen zeggen de vervelende concert-piep in de oren met een speciale geluidsbestand kunnen tenietdoen. Tegen betaling laten ze je een lage bromtoon horen die als een soort kam door de gebogen trilhaartjes in je oren gaat om ze weer overeind te zetten. We testen de site bij bezoekers van een heftig rockconcert. -En ja, hoe gemakkelijk is ja zeggen eigenlijk? Waarom koop je iets wat je niet van plan was? Want als mensen eenmaal beginnen met ja-zeggen, dan hebben ze de neiging om ja te blijven zeggen, ook als ze het er eigenlijk niet mee eens zijn. Het WWJK-team test deze verkooptechniek op de bezoekers van een snackbar. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

09-11-2009 19:25

Aflevering 8

Weet wat je koopt - Aflevering 8

Wat is waar van reclames? Waarom laat u zich verleiden om iets te kopen? Wetenschap aan de kant van de consument. Met experimenten, reportages en verborgen camera's. Niet alleen de zon gaat voor niets op. Althans dat willen slimme handelaren ons laten denken door cadeautjes of gratis diensten aan te bieden. Zo spelen ze in op ons onderbewuste en hopen ze dat we ons verplicht voelen iets terug te doen. Menno Bentveld zoekt uit hoe gevoelig we zijn voor dergelijke trucs. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

02-11-2009 19:25

Aflevering 7

Weet wat je koopt - Aflevering 7

Wat is waar van reclames? Waarom laat u zich verleiden om iets te kopen? Wetenschap aan de kant van de consument. Met experimenten, reportages en verborgen camera's. -Dokter Menno test autoriteit op voorbijgangers. De deskundigheid van een 'witte jas' is onomstreden en dit programma wil weten waarom. 'Dokter' Menno Bentveld test of willekeurige voorbijgangers bereid zijn om hun snot, oorsmeer, nagels, haren en zelfs hun wangslijm af te staan, alleen omdat hij een witte jas aan heeft. Deskundigen leggen uit wat het effect is van de 'witte jas'. Volgens reclamemaker Hans van Dijk (WC-eend, Mora) wordt het principe van de autoriteit nog steeds in de reclame gebruikt. De autoriteit in de witte jas heeft tegenwoordig alleen allerlei andere gedaanten aangenomen. 'Kinderen zijn autoriteit geworden als het gaat om 'lekker'. Moeders als het gaat om 'gezond'. En katten als het gaat om kattenvoer', legt Van Dijk uit. -Verder aandacht voor afslankmiddelen, die beweren dat je tijdens je slaap afvalt als je ze inneemt. Met de sceptische diëtiste Lenny Versteegden (bekend van het SBS 6-programma De Afvallers) en hormoonspecialist Peter Bisschop van het AMC, worden de effectiviteit en de werkwijze van de pillen onderzocht. -Rockers dankzij RockBand. De verkoopcijfers van muziekgames als RockBand en Guitar Hero bewijzen dat het razend populaire spellen zijn, maar onduidelijk is of de games de spelers ook muzikaliteit bijbrengen. Onderzoeker Stijn Bannier en gitarist en muziekleraar Derek de Geus bespreken de voor- en nadelen van de muziekgames. De Amsterdamse band Milkbar en de jonge gamers van RockBand gaan een battle aan om te bepalen wie de échte rockers zijn. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

26-10-2009 19:25

Aflevering 6

Weet wat je koopt - Aflevering 6

Wat is waar van reclames? Waarom laat u zich verleiden om iets te kopen? Wetenschap aan de kant van de consument. Met experimenten, reportages en verborgen camera's. Met onder andere: -Roken veroorzaakt dodelijke longkanker, impotentie en leidt tot een langzame, pijnlijke dood. Elisabeth van Nimwegen gaat de straat op om te testen hoe rokers tegenover de negatieve boodschappen op de sigarettenpakjes staan. Volgens de EU moet het allemaal nog heftiger: het liefst met afschrikwekkende plaatjes van kankergezwellen en andere ellende. Professor Arie Dijkstra komt met een oplossing die wel werkt. -Daarnaast aandacht voor de hype van de energiedrankjes, die gretig aftrek vinden onder de jeugd. Zijn die echt zo verslavend en gevaarlijk? Menno Bentveld proeft en praat met een docent, een voedingswetenschapper en het Trimbos instituut. -Ook gaat WWJK op zoek naar het verhaal achter de gezonde vetten en vetzuren. Is dure olijfolie echt beter dan de veel goedkopere zonnebloemolie als we gaan bakken en braden? En mag je je vlees nooit meer in de roomboter bakken? De mythe achter olijfolie ontrafeld.

19-10-2009 19:25

Aflevering 5

Weet wat je koopt - Aflevering 5

Wat is waar van reclames? Waarom laat u zich verleiden om iets te kopen? Wetenschap aan de kant van de consument. Met experimenten, reportages en verborgen camera's. -Van nomadenschoen tot nieuwe trend. De Masaï in Oost-Afrika lopen op schoenen van oude fietsbanden. Deze schoen heeft model gestaan voor de Antischoen, een schoen die simuleert dat je met blote voeten op een zachte ondergrond loopt. Want de met de schoen nagebootste instabiliteit zou goed voor houding en gewrichten zijn. Menno Bentveld laat zich volhangen met sensoren om te kijken wat het exacte effect is van deze nieuwe schoen op je lichaam. Daarnaast wandelt hij met de eerste Antischoen-wandelclub mee. -Ook aandacht voor de virusgevoeligheid van mobieltjes. Omdat de mobiele telefoons steeds meer minicomputertjes worden, verwachten experts dat virussen de komende jaren een groot probleem kunnen vormen. Op onze computer installeren we nu al braaf allerlei antivirusprogramma's, maar voor mobieltjes is dat nog geen gewoonte. Waar dat toe kan leiden laten we zien. We hebben een telefoon zo geïnfecteerd, dat Menno Bentveld de telefoon van Elisabeth van Nimwegen kan afluisteren, haar sms'jes kan lezen, haar microfoon kan aanzetten en kan zien waar ze is. -Gogo's en andere rages. Gogo's van de C1000, voetbalpuzzeltjes bij de Albert Heijn. Wat verklaart het enorme succes van deze zogeheten premiums? Waarom willen we massaal ineens onooglijke poppetjes hebben? We onderzoeken hoe je het succes van een actie kunt voorspellen. Elisabeth van Nimwegen test premiums op kinderen. En we zien het bewijs dat de supermarkt er zijn marktaandeel mee vergroot. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth van Nimwegen.

12-10-2009 19:25

Aflevering 4

Weet wat je koopt - Aflevering 4

Wat is waar van reclames? Waarom laat u zich verleiden om iets te kopen? Wetenschap aan de kant van de consument. Met experimenten, reportages en verborgen camera's. -Elk jaar krijgen duizenden jongeren blijvende gehoorschade, omdat er naar steeds meer en steeds hardere muziek geluisterd wordt. Elisabeth van Nimwegen maakt een dansje met bioloog Midas Dekkers en komt erachter dat dit onder andere met het paringsgedrag en olifanten te maken heeft. -In mei van dit jaar klopte de ChristenUnie al aan bij Minister Klink van Volksgezondheid om in Nederland geluidsbegrenzers op MP3-spelers te verplichten en om aangepaste geluidsnormen te stellen aan concerten en discotheken. Audioloog Jan de Laat vertelt over zijn advies aan de Europese Unie over een verplichte geluidsbegrenzing op mp3-spelers en wordt er ook gekeken naar de psychologie achter het naar harde muziek willen luisteren. De kracht van de grote aantallen. 94 procent van de vrouwen gebruikt Dove of Er zijn al 250.000 exemplaren van dit boek verkocht. Het noemen van grote percentages en aantallen in reclames berust op het principe sociale bewijskracht. Dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van onze aangeboren neiging de grote massa te volgen. Wij imiteren allemaal onbewust honderden keren per dag. De vraag is: kunnen we hier onderuit komen? En: mogen adverteerders zomaar met deze cijfers strooien? Twee zestienjarige meiden gaan op onderzoek uit. -Zoutverslaafd. Zoutloos eten is flauw. En dat lust bijna niemand. Eigenlijk weten we wel dat we geen bergen zout over ons eitje moeten gooien, maar toch lijkt het maar niet te lukken om te minderen. Wat is eigenlijk het geheim van dat zout? Zijn wij er soms verslaafd aan? Wetenschappers leggen aan Menno uit hoe dat zit. Hij neemt ook een hap uit een nieuw soort brood. De uitvinder ervan beweert dat het 25 procent minder zout bevat dan gewoon brood, maar dat het toch precies hetzelfde smaakt. Is dit een eerste stap richting afkicken?

05-10-2009 19:25

Aflevering 3

Weet wat je koopt - Aflevering 3

Wat is waar van reclames? Waarom laat u zich verleiden om iets te kopen? Wetenschap aan de kant van de consument. Met experimenten, reportages en verborgen camera's. -Kleuren kunnen bedriegen: Hoe weet u zo zeker dat uw sinas ook echt sinas is? En waarom lust u geen blauwe cake? Weet wat je koopt laat zien dat mensen die denken dat ze een lekker glaasje sinas drinken in werkelijkheid een glaasje cola met een gele kleur achterover slaan. Zo groot kan de invloed zijn van kleurstof op wat je denkt te eten of drinken. Daarom zitten er bijna altijd kleurstoffen in de producten die we kopen. -Marshmallows voorspellen de toekomst van uw kind: Gaat uw kind een succesvol leven leiden? Dit zou voorspeld kunnen worden door het Marshmallow experiment. Als het uw kind lukt om de aangeboden lekkernij niet direct te verorberen, maar te wachten totdat hij/zij nog een marshmallow krijgt wordt uw kind succesvol. Althans, dat zeggen de bedenkers van het experiment. Maar werkt het echt? -Van aardappel tot cd-hoes: De biologisch afbreekbare verpakkingen van aardappelen worden al in de snackindustrie gebruikt, maar binnenkort kan het zijn dat ook je cd, dvd of mobiele telefoon in een dergelijke verpakking zit. Deze paperfoam-verpakkingen zijn licht, zijn volledig afbreekbaar en tijdens het transport beperk je hiermee de CO2-uitstoot. Elisabeth volgt het productieproces en zoekt uit wanneer je een verpakking volledig recyclebaar mag noemen.

28-09-2009 19:25

Aflevering 3

Weet wat je koopt - Aflevering 3

Wat is waar van reclames? Waarom laat u zich verleiden om iets te kopen? Wetenschap aan de kant van de consument. Met experimenten, reportages en verborgen camera's. Een wereldprimeur: een nieuwe test van Prof. Osterhaus van het Nederlands Influenzacentrum kan ook bij genezen patiënten aantonen of zij de Mexicaanse griep gehad hebben of besmet waren met een ander virus. -De slimme meter is een van de instrumenten om energieverbruik te verminderen thuis en zo geld te besparen, maar hoe werkt dat en hoe heb je er de meeste profijt van? -Mooie mensen krijgen meer voor elkaar. Waarom eigenlijk? Elisabeth test op straat hoe haar uiterlijk invloed heeft op het geld dat zij voor een goed doel ophaalt. En: kijk hoe jij er op je aantrekkelijkst uit ziet op de website. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

21-09-2009 19:25

Aflevering 2

Weet wat je koopt - Aflevering 2

Wat is waar van reclames? Waarom laat u zich verleiden om iets te kopen? Wetenschap aan de kant van de consument. Met experimenten, reportages en verborgen camera's.

Weet wat je koopt gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Weet wat je koopt de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Weet wat je koopt bij Weet wat je koopt liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Weet wat je koopt. Heb je een uitzending van Weet wat je koopt gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Weet wat je koopt gemist

Wat is waar van reclames? Waarom laat u zich verleiden om iets te kopen? Wetenschap aan de kant van de consument.Met experimenten, reportages en verborgen camera's. Weet wat je Kooptis eenwetenschappelijkconsumentenprogramma, dat gepresenteerd wordt door Menno Bentveld en Elisabeth van Nimwegen.

Uitzending gemist van Weet wat je koopt? Hier kun je alle uitzendingen van Weet wat je koopt kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 13
  • Laatste uitzending op 26-04-2010 om 19:20 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord