Programma gemist?

Verdedigingswerken lieten in in de uit loop der tijd sporen na op op tv in het Nederlandse landschap. tijdens Daarnaast bevat het de bodem restanten het van strijdgewoel, zoals op botten ... Het met bombardement van Rotterdam heeft het naast een in verwoeste binnenstad ook een veel niet-ontplofte explosieven achtergelaten. tijdens Niet alleen een van de Duitsers, maar ook van op tv de de geallieerden. Via een datavisualisatie naar wordt zichtbaar door waar al deze tijdens blindgangers diep van onder de grond verborgen op tv liggen. Sporen van oorlog zijn op tv zelfs in terug te op tv vinden in de tijdens tuin van Janneke Ruijs in Sint de door Pancras. Daar werden honderden de botten en de schedels aangetroffen afkomstig van uit de Slag bij Vronen uit door door 1297. Tijdens deze middeleeuwse veldslag uit brachten de Hollanders honderden een West-Friezen op met gruwelijke wijze op tv om het leven. Maar naast een bommen en botten de met heeft de verdediging van van Nederland ook burchten, luchtwachttorens en tijdens waterlinies op tv nagelaten. De IJssellinie bijvoorbeeld, naar die tijdens de Koude door Oorlog in in het van geheim werd aangelegd. Pas in de met jaren negentig met is bekend het geworden hoe groot dit het inundatiesysteem van was. Zelfs de uit Tweede Kamer was de destijds niet volledig op de naar hoogte.

Hoe van kon Nederland uitgroeien op tot zo'n grote op voedselproducent? En welke naar veranderingen bracht op tv dat teweeg in het landschap? een Door onder meer tijdens herverkaveling ... Honderd de jaar op terug werd het agrarische met land nog gekenmerkt door een van eindeloze uit hoeveelheid kleinschalige akkers. Daar naar maakte de herverkaveling rigoureus door de een einde aan met als gevolg op door een monotoon landschap waar efficiëntie leidend tijdens is. tijdens Treffend voorbeeld is het van eiland Ameland, waar door naar met middel van visualisaties zichtbaar wordt gemaakt op tijdens hoe groot het verschil is tussen naar vroeger en nu. op op tv Twee boeren, die beide van alle veranderingen op hebben meegemaakt, blikken van met gemengde gevoelens terug. uit Ook het Westland onderging uit een metamorfose via tijdens een alsmaar groeiend naar kassengebied. Maar wie weet van nog dat uit de eerste op kassen daar de gevuld waren met druiven? de Ooit was het bintje van de in meest populaire (export)aardappel van door Nederland, maar op de laatste jaren ligt deze met soort niet met meer op onze borden. Toch van probeert naar een biologische boer het op tv bintje weer nieuw leven uit in de te blazen. Verder aandacht tijdens voor de verzilting van de ons land, een een groot op tv probleem voor naar de landbouw. Maar uit het zou ook leiden tot van innovaties waardoor Nederland toonaangevend door wordt als naar producent van zilte de landbouwproducten.

Door op handel en reizen de is Nederland gevoelig voor uit besmettelijke ziektes. op Het quarantaineterrein in naar de Rotterdamse haven van en de mysterieuze op tv miltvuurbosjes ... de Vanwege de internationale handel en tijdens het in vele reizen is Nederland van gevoelig voor op besmettelijke ziektes van op buitenaf. Er werden maatregelen genomen om op tv ziektes buiten uit de deur door te houden die onder tijdens meer mee werden een gebracht door uit matrozen uit tropische oorden. het Maar op tv wat als bacteriën of met virussen zich met genesteld hebben in vee of in een het het drinkwater? Daarnaast naar aandacht voor een uit groene oase midden op in de Rotterdamse haven, het zogeheten op quarantaineterrein. En hoe door zit het door met door de mysterieuze miltvuurbosjes in in Friesland, waar begraven koeien nog van op tv steeds zeer gevaarlijk kunnen zijn tijdens voor onze gezondheid? Een door animatie toont met hoe op een virus miljoenen op mensen in de wereld op tv kan besmetten met de door snelheid van een van vliegtuig. In op twee dagen kunnen in door potentie achttien miljoen mensen met besmet raken, naar waar het de verspreiding van de pest er met vroeger een maanden over door deed.

Industrieën op komen en gaan, maar wat naar betekent dat uit voor de omgeving? naar De Zaanstreek op tv kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp het fraaie door arbeidershuisjes en Weiw... naar In de door Zaanstreek bevind zich het oudste uit industriële gebied op van Nederland. Waar nu horden door toeristen afkomen op op de molens, uit vormden diezelfde molens naar vroeger het op tv middelpunt van uit allerlei bedrijvigheid: hout zagen, het noten kraken, het zeep maken en graan vermalen. de Rondom op staan nog steeds fabrieken op tv die hun oorsprong vinden bij van de molens, zoals tijdens een naar houtbewerker en in een koekjesfabriek. En ook nog wat uit het geheimzinnige panden waar nu kunstenaars en door timmerlieden hun werkplaats met hebben: naar de machinefabriek op op het Hembrugterrein. Twee oud-medewerkers van naar deze fabriek de vertellen over de op bijzondere geschiedenis van de tijdens met munitieproductie in Nederland. Ook aandacht voor het Heveadorp, een in plaats die naar gebouwd is op tv rondom een rubberfabriek aan op de Nederrijn. De in fabriek is inmiddels ter ziele naar een gegaan. Maar wat bleef zijn de naar fraaie arbeidershuisjes in van Engelse landhuisstijl met uit een rieten door dak. Al dreigden deze op tv in de op tv jaren tachtig gesloopt door te op tv worden, maar de hechte dorpsgemeenschap stak door de hier een stokje voor. in Wel grotendeels afgebroken werd van Weiwerd in Groningen. met Dit dorp door moest plaatsmaken voor de verwachte de industriële uitbreiding de van het nabijgelegen naar Delfzijl. Voor niets uit weten met we nu, want uit de plannen van op tv Delfzijl bleken te een ambitieus.

De van manier waarop de met Nederlandse kust wordt beschermd van tegen het zeewater een veranderde in de op loop naar der jaren. Net naar als de rol van rivieren, een van uit afvoerputje na... Nederland met voert al eeuwenlang een gevecht tegen door het tijdens water. De dreiging tijdens kwam eerst door vanuit zee, later ook vanuit met de rivieren op tv en de laatste tijd door ook nog vanuit door de hemel. op tv Onze delta is geen veilige uit plek om naar te wonen en uit te op werken, maar we doen dit van wel. En dus moeten op tv we het water uit maar een naar onze hand proberen de te naar zetten. Door nieuw land te maken, een de dijken te versterken en continu de plannen uit maken. Een proces dat nooit ophoudt. het uit De zwakke plekken aan naar de kust zijn verdwenen. Maar met daarmee uit is bijvoorbeeld een ook het werk van van steenzetters aan de Hondsbossche Zeewering op onzichtbaar gemaakt van omdat de kust tijdens nu op uit andere wijze wordt beschermd. Nodig, de want onze een kijk op de verdediging met uit tegen een stijgende zeespiegel de is veranderd. op Door de tijd heen is van hier tijdens soms ook te door gemakkelijk mee omgegaan. De derde een stad op van Zeeland, Reimerswaal, is destijds op tv verzwolgen op tv omdat de heer op tv van Reimerswaal de kracht een van het een water heeft onderschat. op tv Zijn er eigenlijk nog restanten te van vinden van op tv deze stad? Rivieren zijn naar een bron een van zoet water en tijdens een ideale plek tijdens om uit aan te wonen of een ons te in vermaken. Maar in door de jaren 50, uit 60 en 70 zijn rivieren van van vooral gebruikt als afvoerputje van op tv de industrie. Tonnen uit gif zijn erin geloodst. op En niet tijdens alleen in de het rivieren. Bij Gouderak is met zelfs zoveel van gif het gestort dat een uit hele woonwijk met de op grond gelijk van moest worden gemaakt. Het in echtpaar Vos moest de destijds noodgedwongen verhuizen, inclusief het het compleet ingebouwde in pijporgel in hun een woning.

De Nederlandse binnensteden uit ondergingen van ingrijpende veranderingen met de komst uit van nieuwe vervoersmiddelen tijdens zoals op tv trein en later de auto. de een Zoals Hoog Cath... Fietsers het worden steeds dominanter in de in centra van oude van binnensteden. op tv Dat zorgt een ook meteen voor een probleem: waar naar op laten we al die fietsen? Voorheen van was een de komst van het de trein en op later de auto een grote uit verandering. op tv Wat betekende bijvoorbeeld de met komst van de het station voor de groei door van de Maastricht? Ten behoeve van op tv de uit auto zijn hele binnensteden gesloopt. Gelukkig op voor Amsterdam, uit maar vooral uit voor Utrecht, zijn niet alle een plannen doorgegaan. uit Daar waren anders alle door grachten nu snelwegen op geweest en van was er een driebaansweg de aangelegd precies een over naar het Domplein. Daarvoor de in de plaats is Hoog Catharijne op gekomen: begonnen als op tv plan op voor een parkeergarage bij het door station, maar uiteindelijk het verworden tot in een van van de grootste ingrepen in Nederlandse uit binnensteden. Veel op tv huizen zijn er voor de gesloopt, zoals een het naar prachtige gebouw 'De Utrecht'. Steden zijn het overigens uit altijd in beweging met en worden voortdurend van aangepast aan de moderne visie een op op mobiliteit. Stationsgebieden waren ooit chique een woonwijken. Maar door in de met jaren tachtig bleken stationsgebieden tijdens verloederd tot een een soort no-gogebieden naar vol junks en hoeren. het Inmiddels een zijn alle grote het stations weer opgeknapt en nieuwe toegangspoorten tijdens tot met de stad geworden. op tv Elke nieuwe vervoersstroom vraagt in om nieuwe het aanpassingen aan de stad. naar Nu een auto's autonoom gaan rijden, met zal de stad door opnieuw veranderen.

Hoe is de het Limburgse landschap een veranderd nadat een de mijnen zijn de gesloten? En welke in impact had in de turfwinning op op tv het dorp Kralingen? op tv Verder een portret van... op In Groningen moeten steeds een meer huizen met worden gestut als uit gevolg van tijdens aardbevingen in deze regio. De gaskraan een wordt daarom langzaam de door dichtgedraaid, waardoor nieuwe bronnen nodig in zijn. Maar het de is niet met de eerste in keer dat we in op Nederland zo'n grote van verandering meemaken. In Limburg heeft naar de het verandering van zwart naar het groen een enorme met impact gehad op het een landschap. met Van de hele mijnstreek door is niets de meer te zien. Alleen de op uit steenbergen herinneren nog aan die het tijd. met Hoe zag het er een hier vroeger uit? En met hoe zag het er een naar ondergronds uit met al die mijnschachten? tijdens * Daarnaast een naar portret van van een jonkheer met waarmee de geschiedenis van van het oude Kralingen wordt een opgehaald. Een dorp uit dat uit verdwenen is door de de turfwinning. Via door een animatie wordt in uit beeld gebracht wat de op impact is van in de van turfwinning op het landschap. de * Verder met een portret van een op tv van de grootste uit pioniers de van ons land. in Willem Benjamin Smit door (1860-1950) bouwde in Kinderdijk de allereerste het elektriciteitscentrale in naar Nederland. in Hierdoor had het dorp verlichting en tijdens kan er 's van avonds worden doorgewerkt. een Ook de op tv allereerste op elektrische straatverlichting werd door Smit in aangelegd. Nijmegen kreeg in de op primeur.

De makers van op tv Nederland van op Boven zijn terug de met een nieuw door crossmediaal op project: Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties uit en bijzondere op datavisualisatietechnieken wordt niet uit alleen ons op veranderende landschap in van kaart gebracht, maar ook een de een veranderende blik op met hoe wij ons de land zien. Aan de hand tijdens van grote het thema's als energie, water, in handel, veiligheid en de het groei van een steden gaat uit Onzichtbaar Nederland terug in de tijd. op tv Hoe tijdens zag ons land het er toen uit, wat is de daarvan nu naar nog zichtbaar en wat door is het er niet meer zichtbaar met in het landschap? uit Door door beelden van toen en door nu met elkaar te de combineren, worden naar deze veranderingen een zichtbaar. Neem het Utrechtse van Hoog Catharijne, dat in de aflevering het op tv over steden aan bod door komt en uit is gevormd door de plannen naar om een een snelweg dwars door uit Utrecht aan te leggen. tijdens De snelweg ging tijdens niet door, maar tijdens er kwam wel een in tijdens parkeergarage: het begin van Hoog van Catharijne op zoals we het nu kennen. Onzichtbaar Nederland door uit toont niet alleen uit de transities van toen tijdens naar nu, maar het ook de bijzondere verhalen het van tijdens mensen die de veranderingen door hebben meegemaakt. Zo een vertelt de aflevering over met water naar onder andere het door verhaal van de familie Vos uit een Gouderak, naar die in de jaren '60 op tijdens naast de Hollandsche IJssel woonde. van Hun huis een werd op een met flinke berg giftig afval uit gebouwd, destijds een een gangbare op manier om goedkoop naar grond op te hogen. Toen van dit twintig jaar uit later werd ontdekt, naar werden alle inwoners van uit van het gebied gedwongen hun huis met te het verlaten. Maar wat moest meneer het Vos doen van met het op reusachtige orgel dat een hij eigenhandig in de het huiskamer had op gemonteerd?

november 2018
05-01-2017 21:25

Veiligheid

Onzichtbaar Nederland - Veiligheid

Verdedigingswerken lieten in de loop der tijd sporen na in het Nederlandse landschap. Daarnaast bevat de bodem restanten van strijdgewoel, zoals botten ... Het bombardement van Rotterdam heeft naast een verwoeste binnenstad ook veel niet-on...

29-12-2016 21:25

Voedsel

Onzichtbaar Nederland - Voedsel

Hoe kon Nederland uitgroeien tot zo'n grote voedselproducent? En welke veranderingen bracht dat teweeg in het landschap? Door onder meer herverkaveling ... Honderd jaar terug werd het agrarische land nog gekenmerkt door een eindeloze hoevee...

22-12-2016 21:25

Gezondheid

Onzichtbaar Nederland - Gezondheid

Door handel en reizen is Nederland gevoelig voor besmettelijke ziektes. Het quarantaineterrein in de Rotterdamse haven en de mysterieuze miltvuurbosjes ... Vanwege de internationale handel en het vele reizen is Nederland gevoelig voor besme...

15-12-2016 22:15

Industrie

Onzichtbaar Nederland - Industrie

Industrieën komen en gaan, maar wat betekent dat voor de omgeving? De Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In de Zaanstreek bevind zich het oudste industriële gebied van Nederland. Waar nu ho...

08-12-2016 22:15

Water

Onzichtbaar Nederland - Water

De manier waarop de Nederlandse kust wordt beschermd tegen het zeewater veranderde in de loop der jaren. Net als de rol van rivieren, van afvoerputje na... Nederland voert al eeuwenlang een gevecht tegen het water. De dreiging kwam eerst va...

01-12-2016 22:15

Stad

Onzichtbaar Nederland - Stad

De Nederlandse binnensteden ondergingen ingrijpende veranderingen met de komst van nieuwe vervoersmiddelen zoals trein en later de auto. Zoals Hoog Cath... Fietsers worden steeds dominanter in de centra van oude binnensteden. Dat zorgt ook ...

24-11-2016 22:10

Energie

Onzichtbaar Nederland - Energie

Hoe is het Limburgse landschap veranderd nadat de mijnen zijn gesloten? En welke impact had de turfwinning op het dorp Kralingen? Verder een portret van... In Groningen moeten steeds meer huizen worden gestut als gevolg van aardbevingen in ...

17-11-2016 22:15

Contact

Onzichtbaar Nederland - Contact

De makers van Nederland van Boven zijn terug met een nieuw crossmediaal project: Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ...

Onzichtbaar Nederland gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Onzichtbaar Nederland de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Onzichtbaar Nederland bij Onzichtbaar Nederland liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Onzichtbaar Nederland. Heb je een uitzending van Onzichtbaar Nederland gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Onzichtbaar Nederland gemist

Uitzending gemist van Onzichtbaar Nederland? Hier kun je alle uitzendingen van Onzichtbaar Nederland kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 8
  • Laatste uitzending op 05-01-2017 om 21:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord