Programma gemist?

Verdedigingswerken met lieten in op tv de loop der tijd sporen na een in in het Nederlandse landschap. Daarnaast bevat in in de bodem restanten van het strijdgewoel, zoals botten ... tijdens Het bombardement van Rotterdam met heeft naast naar een verwoeste binnenstad ook in met veel niet-ontplofte explosieven achtergelaten. uit Niet alleen het van de Duitsers, maar ook op tv van de het geallieerden. Via op tv een datavisualisatie wordt zichtbaar naar waar al deze het blindgangers diep onder de grond de verborgen liggen. van Sporen van oorlog met zijn zelfs terug te uit vinden door in de tuin van een Janneke Ruijs in op tv Sint Pancras. Daar op werden honderden botten met en schedels aangetroffen door afkomstig van de Slag met het bij Vronen uit een 1297. Tijdens deze van middeleeuwse veldslag brachten de Hollanders honderden de uit West-Friezen op gruwelijke wijze om het een leven. Maar de naast bommen en botten het op tv heeft de verdediging van met Nederland ook in burchten, luchtwachttorens en waterlinies nagelaten. op tv De IJssellinie het bijvoorbeeld, die tijdens door de Koude Oorlog in naar het geheim werd aangelegd. het Pas in de de jaren tijdens negentig is van bekend geworden hoe groot dit inundatiesysteem door was. Zelfs van de Tweede Kamer op tv was destijds niet volledig met een op de hoogte.

Hoe kon door Nederland in uitgroeien tot zo'n op tv grote voedselproducent? En welke tijdens veranderingen bracht dat teweeg in het het door landschap? Door onder meer op tv herverkaveling ... Honderd het jaar terug werd het een agrarische land nog de gekenmerkt door het een eindeloze een hoeveelheid kleinschalige akkers. door Daar maakte met de herverkaveling rigoureus een een einde aan met als gevolg het een monotoon landschap op van waar efficiëntie leidend is. van Treffend voorbeeld is het eiland tijdens Ameland, waar door tijdens middel tijdens van visualisaties een zichtbaar wordt gemaakt de hoe groot het verschil is van tussen vroeger en op tv nu. Twee boeren, tijdens die een beide alle veranderingen hebben meegemaakt, door blikken in met gemengde gevoelens terug. Ook het de in Westland onderging een metamorfose via in een alsmaar groeiend met kassengebied. Maar tijdens wie weet nog naar dat de eerste kassen met daar gevuld waren met het druiven? Ooit was in op tv het bintje de meest populaire (export)aardappel op van Nederland, maar tijdens de laatste van jaren ligt deze soort tijdens niet een meer op op onze borden. Toch probeert het een biologische boer het bintje op tv weer het nieuw leven in van te blazen. Verder door aandacht voor de in verzilting van ons land, een met groot probleem de voor de landbouw. Maar naar het naar zou ook leiden op tot innovaties waardoor de Nederland toonaangevend wordt als producent naar van zilte van landbouwproducten.

Door handel op tv en naar reizen is Nederland het gevoelig voor besmettelijke de ziektes. Het quarantaineterrein op tv in de Rotterdamse naar haven en de mysterieuze in miltvuurbosjes ... Vanwege de de internationale handel en op het van vele reizen is Nederland gevoelig van voor besmettelijke ziektes door van buitenaf. in Er werden maatregelen genomen tijdens om met ziektes buiten de deur te met houden die onder meer een mee werden gebracht op door een matrozen uit tropische oorden. Maar van wat naar als bacteriën met of virussen zich genesteld hebben het in vee of in uit van het drinkwater? Daarnaast aandacht voor een een groene oase in midden in uit de Rotterdamse haven, het zogeheten de quarantaineterrein. En een hoe zit op tv het met de mysterieuze de miltvuurbosjes in uit Friesland, waar begraven koeien nog het steeds op zeer gevaarlijk naar kunnen zijn voor onze gezondheid? Een uit animatie op tv toont hoe een virus miljoenen in mensen in de tijdens wereld kan een besmetten een met de snelheid van naar een vliegtuig. In twee de dagen kunnen in uit potentie achttien tijdens miljoen mensen besmet raken, op tv waar naar de verspreiding van de door pest er vroeger maanden op over naar deed.

Industrieën een komen en gaan, maar uit wat betekent met dat voor op tv de omgeving? De een Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende de molens, Heveadorp fraaie arbeidershuisjes uit en Weiw... In de tijdens Zaanstreek in bevind zich het uit oudste industriële gebied de van Nederland. Waar nu de horden toeristen afkomen op op tv de naar molens, vormden tijdens diezelfde molens vroeger een het middelpunt van allerlei bedrijvigheid: hout op zagen, noten door kraken, zeep maken in en graan vermalen. Rondom in met staan nog steeds fabrieken die hun op tv oorsprong vinden naar bij de door molens, zoals een een houtbewerker en een koekjesfabriek. En het in ook nog wat op tv geheimzinnige panden waar nu kunstenaars in en van timmerlieden hun werkplaats hebben: de de machinefabriek een op het Hembrugterrein. Twee oud-medewerkers van naar door deze fabriek vertellen over de naar bijzondere geschiedenis tijdens van de munitieproductie in Nederland. van Ook aandacht voor het Heveadorp, een plaats het die gebouwd door is rondom de een rubberfabriek aan de Nederrijn. een De fabriek in is inmiddels op ter ziele gegaan. op tv Maar wat bleef tijdens zijn de fraaie op tv arbeidershuisjes in uit Engelse landhuisstijl met door een rieten dak. Al dreigden deze een in de jaren op tv tachtig gesloopt een te worden, maar tijdens de hechte van dorpsgemeenschap stak hier een de stokje voor. Wel grotendeels tijdens afgebroken het werd Weiwerd in Groningen. Dit naar dorp een moest plaatsmaken de voor de verwachte industriële uitbreiding op tv van van het nabijgelegen Delfzijl. Voor met niets weten we nu, een want de het plannen van in Delfzijl bleken te naar ambitieus.

De de manier waarop naar de Nederlandse kust wordt op beschermd tegen het zeewater veranderde naar in de loop op der naar jaren. Net als de door rol van op rivieren, van afvoerputje na... Nederland op tv voert al tijdens eeuwenlang een gevecht tegen door het water. De het dreiging in kwam eerst vanuit zee, tijdens later ook vanuit de in rivieren en op de laatste tijd de ook nog vanuit tijdens de hemel. met Onze delta is geen door veilige met plek om te wonen en te door werken, maar naar we in doen dit wel. En dus door moeten we het water tijdens maar naar met onze hand met proberen te in zetten. Door nieuw door land te maken, dijken van te versterken en door continu plannen in maken. Een proces dat nooit door ophoudt. De zwakke plekken naar aan de kust uit zijn verdwenen. Maar met daarmee naar is bijvoorbeeld in ook het werk tijdens van steenzetters aan naar de Hondsbossche Zeewering onzichtbaar gemaakt tijdens omdat de kust nu uit op een andere wijze wordt beschermd. Nodig, tijdens want door onze kijk door op de verdediging tegen een op tv stijgende zeespiegel naar is veranderd. naar Door de tijd heen is hier met soms ook te het van gemakkelijk mee omgegaan. De derde stad op van Zeeland, uit Reimerswaal, de is destijds verzwolgen omdat van de heer van Reimerswaal de de kracht van het in water de heeft onderschat. op tv Zijn er eigenlijk nog restanten te van vinden met van deze op stad? Rivieren zijn een bron op tv van zoet water op en een het ideale plek om een aan te wonen of ons uit te tijdens vermaken. Maar op in de jaren 50, 60 tijdens en 70 de zijn rivieren een vooral gebruikt als in afvoerputje van de industrie. Tonnen op tv gif tijdens zijn erin geloodst. En niet alleen met door in de rivieren. Bij Gouderak naar is zelfs zoveel het gif gestort dat een door op tv hele woonwijk met de grond de gelijk moest worden in gemaakt. Het echtpaar op Vos moest destijds noodgedwongen naar verhuizen, uit inclusief het compleet ingebouwde pijporgel door tijdens in hun woning.

De Nederlandse de binnensteden ondergingen ingrijpende veranderingen met met naar de komst van nieuwe door vervoersmiddelen zoals trein uit en later tijdens de auto. in Zoals Hoog Cath... Fietsers van worden steeds naar dominanter in de centra van het oude binnensteden. Dat zorgt uit ook door meteen voor op tv een probleem: waar laten we al een die fietsen? een Voorheen op tv was de komst van de trein op en uit later de auto de een grote verandering. op tv Wat betekende bijvoorbeeld de een komst uit van het station voor uit de groei van Maastricht? Ten met behoeve van de de auto de zijn hele binnensteden gesloopt. Gelukkig op voor Amsterdam, op tv maar uit vooral voor Utrecht, zijn niet van alle plannen van doorgegaan. Daar waren anders een alle met grachten nu snelwegen geweest en was op op tv er een driebaansweg aangelegd precies over naar het Domplein. Daarvoor naar in de het plaats een is Hoog Catharijne gekomen: tijdens begonnen als plan voor een door parkeergarage bij het de station, uit maar uiteindelijk verworden tijdens tot een van de grootste op ingrepen in Nederlandse uit door binnensteden. Veel huizen zijn er door voor gesloopt, zoals op tv het prachtige op tv gebouw 'De Utrecht'. Steden tijdens zijn overigens altijd in op tv door beweging en worden voortdurend in aangepast aan de op tv moderne visie op door mobiliteit. Stationsgebieden waren een ooit chique woonwijken. Maar in van de een jaren tachtig bleken met stationsgebieden verloederd tot een soort door met no-gogebieden vol junks in en hoeren. Inmiddels zijn alle met grote stations weer opgeknapt de en op nieuwe toegangspoorten het tot de stad op tv geworden. Elke nieuwe vervoersstroom vraagt om de nieuwe met aanpassingen aan het de stad. Nu auto's op autonoom gaan rijden, zal op de stad met opnieuw veranderen.

Hoe is uit het Limburgse landschap tijdens veranderd nadat op de mijnen zijn gesloten? En tijdens welke met impact had de turfwinning een op het dorp de Kralingen? Verder een uit portret van... In van Groningen moeten steeds tijdens meer huizen worden gestut in door als gevolg van van aardbevingen in deze regio. De gaskraan het wordt daarom langzaam van dichtgedraaid, tijdens waardoor nieuwe bronnen nodig met zijn. Maar uit het is niet de in eerste keer dat met we in Nederland zo'n tijdens grote verandering meemaken. op tv In van Limburg heeft het de verandering van zwart op tv naar groen een tijdens enorme impact gehad de op het landschap. Van met de hele van mijnstreek is naar niets meer te het zien. Alleen de steenbergen tijdens herinneren nog aan een die tijd. van Hoe zag het er hier vroeger het naar uit? En hoe zag het van er uit ondergronds uit met van al die mijnschachten? * Daarnaast een op portret een van een jonkheer waarmee op tv de geschiedenis van het met oude Kralingen wordt naar opgehaald. Een dorp een dat verdwenen met is door de uit turfwinning. naar Via een animatie wordt in beeld in gebracht tijdens wat de impact is naar van de turfwinning in op tijdens het landschap. * Verder een uit portret van een op van de grootste een pioniers met van ons land. Willem op tv Benjamin Smit naar (1860-1950) bouwde in op Kinderdijk de allereerste elektriciteitscentrale in Nederland. met Hierdoor in had het de dorp verlichting en op kan er 's avonds worden de doorgewerkt. Ook de een allereerste elektrische met straatverlichting werd door van Smit aangelegd. Nijmegen uit kreeg de door primeur.

De makers van op Nederland van in Boven zijn terug met met een nieuw uit crossmediaal project: op Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties van tijdens en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen met ons veranderende landschap het in kaart gebracht, een maar ook het de de veranderende blik op tijdens hoe wij ons land van zien. Aan de hand van in grote thema's als in energie, water, naar handel, veiligheid en de op groei een van steden gaat Onzichtbaar Nederland terug naar in de van tijd. Hoe zag ons door land er toen het uit, door wat is daarvan tijdens nu nog een zichtbaar en wat is er niet van naar meer zichtbaar in uit het landschap? Door beelden van toen door en naar nu met elkaar te combineren, naar worden de deze veranderingen tijdens zichtbaar. Neem het Utrechtse Hoog Catharijne, dat door in de het aflevering over steden aan op tv bod komt op tv en met is gevormd door de de plannen om een snelweg dwars naar op door Utrecht aan de te leggen. De snelweg ging niet tijdens door, maar er in door kwam wel een van parkeergarage: het begin van tijdens Hoog Catharijne zoals we tijdens het nu kennen. Onzichtbaar uit Nederland toont naar niet alleen de uit transities van toen naar een nu, de maar ook de bijzondere verhalen van op tv mensen die de door veranderingen de hebben meegemaakt. het Zo vertelt de aflevering over water naar onder andere het tijdens verhaal van door de door familie Vos uit Gouderak, op tv die in door de jaren '60 naast van de Hollandsche IJssel woonde. Hun tijdens huis naar werd op een flinke berg met giftig tijdens afval gebouwd, destijds een het gangbare manier om goedkoop op tv grond op te in hogen. het Toen dit uit twintig jaar later werd ontdekt, werden het alle inwoners van tijdens het gebied op gedwongen een hun huis te verlaten. met Maar wat moest meneer Vos het doen met in het tijdens reusachtige orgel dat hij eigenhandig naar in de huiskamer met had naar gemonteerd?

december 2021
05-01-2017 21:25

Veiligheid

Onzichtbaar Nederland - Veiligheid

Verdedigingswerken lieten in de loop der tijd sporen na in het Nederlandse landschap. Daarnaast bevat de bodem restanten van strijdgewoel, zoals botten ... Het bombardement van Rotterdam heeft naast een verwoeste binnenstad ook veel niet-on...

29-12-2016 21:25

Voedsel

Onzichtbaar Nederland - Voedsel

Hoe kon Nederland uitgroeien tot zo'n grote voedselproducent? En welke veranderingen bracht dat teweeg in het landschap? Door onder meer herverkaveling ... Honderd jaar terug werd het agrarische land nog gekenmerkt door een eindeloze hoevee...

22-12-2016 21:25

Gezondheid

Onzichtbaar Nederland - Gezondheid

Door handel en reizen is Nederland gevoelig voor besmettelijke ziektes. Het quarantaineterrein in de Rotterdamse haven en de mysterieuze miltvuurbosjes ... Vanwege de internationale handel en het vele reizen is Nederland gevoelig voor besme...

15-12-2016 22:15

Industrie

Onzichtbaar Nederland - Industrie

Industrieën komen en gaan, maar wat betekent dat voor de omgeving? De Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In de Zaanstreek bevind zich het oudste industriële gebied van Nederland. Waar nu ho...

08-12-2016 22:15

Water

Onzichtbaar Nederland - Water

De manier waarop de Nederlandse kust wordt beschermd tegen het zeewater veranderde in de loop der jaren. Net als de rol van rivieren, van afvoerputje na... Nederland voert al eeuwenlang een gevecht tegen het water. De dreiging kwam eerst va...

01-12-2016 22:15

Stad

Onzichtbaar Nederland - Stad

De Nederlandse binnensteden ondergingen ingrijpende veranderingen met de komst van nieuwe vervoersmiddelen zoals trein en later de auto. Zoals Hoog Cath... Fietsers worden steeds dominanter in de centra van oude binnensteden. Dat zorgt ook ...

24-11-2016 22:10

Energie

Onzichtbaar Nederland - Energie

Hoe is het Limburgse landschap veranderd nadat de mijnen zijn gesloten? En welke impact had de turfwinning op het dorp Kralingen? Verder een portret van... In Groningen moeten steeds meer huizen worden gestut als gevolg van aardbevingen in ...

17-11-2016 22:15

Contact

Onzichtbaar Nederland - Contact

De makers van Nederland van Boven zijn terug met een nieuw crossmediaal project: Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ...

Onzichtbaar Nederland gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Onzichtbaar Nederland de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Onzichtbaar Nederland bij Onzichtbaar Nederland liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Onzichtbaar Nederland. Heb je een uitzending van Onzichtbaar Nederland gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Onzichtbaar Nederland gemist

Uitzending gemist van Onzichtbaar Nederland? Hier kun je alle uitzendingen van Onzichtbaar Nederland kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 8
  • Laatste uitzending op 05-01-2017 om 21:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!