Programma gemist?

Verdedigingswerken lieten van in de loop met der op tijd sporen na in het Nederlandse naar landschap. van Daarnaast bevat de bodem restanten op tv van een strijdgewoel, zoals botten ... Het de op tv bombardement van Rotterdam heeft naast uit een op verwoeste binnenstad ook uit veel niet-ontplofte explosieven achtergelaten. Niet tijdens alleen van naar de Duitsers, naar maar ook van tijdens de geallieerden. Via een een datavisualisatie wordt van zichtbaar waar al deze naar blindgangers diep van onder de grond verborgen liggen. met Sporen van naar oorlog zijn zelfs terug te naar op tv vinden in de met tuin van Janneke van Ruijs in Sint Pancras. Daar in werden honderden botten en tijdens schedels aangetroffen in afkomstig van van de Slag bij Vronen de uit 1297. Tijdens het deze op middeleeuwse veldslag brachten de Hollanders uit honderden West-Friezen op gruwelijke uit van wijze om het leven. Maar tijdens naast bommen en botten van heeft uit de verdediging van het Nederland ook burchten, luchtwachttorens van en op waterlinies nagelaten. De IJssellinie bijvoorbeeld, een die tijdens de het Koude Oorlog in naar het een geheim werd aangelegd. een Pas in de jaren naar negentig is bekend uit geworden hoe groot dit tijdens inundatiesysteem was. Zelfs de uit Tweede Kamer was een destijds niet volledig op op de de hoogte.

Hoe kon in Nederland uitgroeien tot van zo'n grote voedselproducent? van En welke door veranderingen bracht dat teweeg de in het landschap? Door het door onder meer herverkaveling ... Honderd een jaar in terug werd het agrarische land nog op tv op tv gekenmerkt door een eindeloze hoeveelheid kleinschalige uit met akkers. Daar maakte de herverkaveling rigoureus een uit een einde aan met in als gevolg een monotoon landschap naar waar efficiëntie leidend tijdens is. Treffend op tv voorbeeld op is het eiland Ameland, waar tijdens door middel van op visualisaties tijdens zichtbaar wordt gemaakt hoe groot uit het verschil is het tussen vroeger naar en nu. Twee boeren, de die beide een alle veranderingen door hebben meegemaakt, blikken het met gemengde gevoelens terug. Ook een het Westland onderging de een op tv metamorfose via een uit alsmaar groeiend kassengebied. Maar door wie weet nog dat in de eerste kassen een daar op gevuld waren met een druiven? Ooit was het het bintje de tijdens meest populaire (export)aardappel op van Nederland, maar de uit laatste jaren ligt deze de soort niet met meer op met onze borden. Toch probeert op tv een biologische boer uit het bintje met weer nieuw leven in te op blazen. Verder aandacht voor van de verzilting van op op ons land, een groot probleem de voor de landbouw. van Maar het zou naar ook leiden tot het innovaties de waardoor Nederland toonaangevend wordt als producent op tv op van zilte landbouwproducten.

Door handel het en reizen tijdens is Nederland gevoelig voor met besmettelijke ziektes. in Het quarantaineterrein in de Rotterdamse op haven en tijdens de mysterieuze miltvuurbosjes ... met op Vanwege de internationale een handel en het vele reizen met is Nederland uit gevoelig voor besmettelijke ziektes van uit buitenaf. Er een werden maatregelen genomen het om ziektes een buiten de deur te de houden die onder meer uit mee werden op tv gebracht op door matrozen uit tropische het oorden. Maar wat als op tv bacteriën of op tv virussen zich door genesteld hebben in vee of naar in het drinkwater? Daarnaast het aandacht in voor een groene op tv oase midden in een de Rotterdamse haven, het zogeheten op tv quarantaineterrein. En hoe het zit in het met de mysterieuze in miltvuurbosjes in Friesland, met waar begraven van koeien nog steeds zeer een gevaarlijk kunnen door zijn voor onze op tv gezondheid? Een animatie toont hoe op een virus de miljoenen mensen in de naar wereld de kan besmetten met in de snelheid van van een vliegtuig. In twee naar dagen kunnen in potentie met achttien door miljoen mensen in besmet raken, waar de verspreiding van door de de pest er een vroeger maanden over het deed.

Industrieën op komen en gaan, maar op wat betekent dat voor naar de omgeving? De door Zaanstreek kreeg door z'n kenmerkende molens, de Heveadorp fraaie arbeidershuisjes en tijdens een Weiw... In de Zaanstreek bevind tijdens zich het door oudste industriële met gebied van Nederland. Waar nu van horden op tv toeristen afkomen op de molens, vormden op diezelfde molens naar vroeger op het middelpunt van allerlei bedrijvigheid: hout met het zagen, noten kraken, zeep maken en naar graan vermalen. de Rondom staan nog steeds naar fabrieken op tv die hun oorsprong tijdens vinden bij het de molens, zoals een houtbewerker en op een koekjesfabriek. door En ook nog wat de geheimzinnige in panden waar nu naar kunstenaars en timmerlieden uit hun werkplaats de hebben: de machinefabriek op het Hembrugterrein. een het Twee oud-medewerkers van op deze fabriek vertellen over de door bijzondere op geschiedenis van de munitieproductie in Nederland. van Ook aandacht naar voor Heveadorp, een plaats op die gebouwd tijdens is rondom een rubberfabriek op met aan de Nederrijn. door De fabriek is met inmiddels ter ziele gegaan. het Maar wat bleef zijn de de fraaie arbeidershuisjes door in door Engelse landhuisstijl met een rieten dak. in Al dreigden deze tijdens in in de jaren tachtig gesloopt te door worden, maar naar de uit hechte dorpsgemeenschap stak hier een stokje de voor. Wel grotendeels de afgebroken de werd Weiwerd van in Groningen. Dit dorp moest plaatsmaken tijdens voor de verwachte tijdens industriële uitbreiding de van het nabijgelegen Delfzijl. de Voor naar niets weten we nu, op tv want de plannen van de Delfzijl bleken te in op tv ambitieus.

De manier op waarop de Nederlandse kust tijdens wordt uit beschermd tegen een het zeewater veranderde de in de loop der naar jaren. Net door als de rol tijdens van rivieren, van afvoerputje na... met Nederland voert al eeuwenlang op een gevecht tegen een uit het water. De dreiging kwam eerst op vanuit zee, later het ook vanuit de in rivieren en van de laatste tijd ook van nog op vanuit de door hemel. Onze delta is op geen veilige plek om uit te wonen en in te op werken, maar we doen in dit wel. En dus tijdens moeten we het het water maar naar de onze hand op tv proberen te naar zetten. Door nieuw land te uit maken, dijken te naar versterken in en continu plannen de maken. Een proces dat nooit ophoudt. van De zwakke plekken door aan de naar kust naar zijn verdwenen. Maar daarmee is bijvoorbeeld door ook het het werk van steenzetters aan door de op tv Hondsbossche Zeewering onzichtbaar gemaakt uit omdat door de kust nu op andere wijze een wordt beschermd. Nodig, op want onze kijk naar op de verdediging door tegen uit een stijgende naar zeespiegel is veranderd. Door de tijd uit heen op is hier soms ook in te gemakkelijk mee omgegaan. de De derde een stad uit van Zeeland, Reimerswaal, is destijds verzwolgen door omdat de heer in van Reimerswaal van de tijdens kracht van het water heeft door onderschat. Zijn er een eigenlijk nog restanten een te vinden van op tv deze stad? Rivieren van zijn een een bron van zoet water en het een in ideale plek uit om aan te wonen of naar ons te uit vermaken. Maar met in de jaren 50, een 60 en 70 zijn op rivieren op vooral gebruikt als de afvoerputje van de industrie. Tonnen met gif zijn tijdens erin geloodst. En het niet alleen in in de rivieren. Bij uit Gouderak is zelfs zoveel op tv gif gestort dat een de hele woonwijk door met de grond van gelijk van moest worden gemaakt. op Het echtpaar Vos moest naar destijds noodgedwongen verhuizen, inclusief tijdens het compleet ingebouwde naar pijporgel in hun naar woning.

De uit Nederlandse binnensteden het ondergingen ingrijpende veranderingen uit met de komst van nieuwe vervoersmiddelen het de zoals trein en later de de auto. Zoals het Hoog Cath... Fietsers van worden steeds dominanter in de de centra uit van oude binnensteden. op Dat zorgt ook meteen voor op tv met een probleem: waar laten we tijdens al die fietsen? door Voorheen was de het komst van de naar trein met en later de auto een grote met verandering. door Wat betekende bijvoorbeeld naar de komst van het station van op tv voor de groei van Maastricht? van Ten behoeve het van de auto zijn hele een binnensteden op gesloopt. Gelukkig voor Amsterdam, maar door vooral voor Utrecht, op tv zijn niet alle op plannen doorgegaan. Daar door met waren anders alle grachten nu snelwegen het door geweest en was in er een driebaansweg aangelegd door precies over het Domplein. tijdens Daarvoor in een de plaats is Hoog Catharijne uit gekomen: begonnen uit als plan voor een op tv de parkeergarage bij het station, een maar uiteindelijk uit verworden tot een van naar de grootste uit ingrepen in Nederlandse binnensteden. uit Veel huizen in zijn er voor gesloopt, zoals het in prachtige op tv gebouw 'De Utrecht'. Steden zijn op tv het overigens altijd in beweging het en worden voortdurend op aangepast aan de moderne een visie op tijdens mobiliteit. Stationsgebieden waren tijdens ooit chique op woonwijken. Maar in de tijdens jaren tachtig bleken tijdens stationsgebieden verloederd met tot een soort no-gogebieden vol van junks en hoeren. Inmiddels tijdens zijn alle grote tijdens tijdens stations weer opgeknapt en nieuwe toegangspoorten op tot de door stad met geworden. Elke nieuwe vervoersstroom vraagt met om in nieuwe aanpassingen aan de tijdens stad. Nu auto's het autonoom gaan rijden, tijdens zal de stad opnieuw door veranderen.

Hoe is een het Limburgse naar landschap veranderd nadat de mijnen van zijn van gesloten? En in welke impact had tijdens de turfwinning op het dorp Kralingen? door Verder een portret tijdens van... In Groningen uit moeten steeds meer het met huizen worden gestut als gevolg van het aardbevingen op tv in deze op tv regio. De gaskraan wordt daarom met langzaam naar dichtgedraaid, waardoor nieuwe bronnen tijdens nodig zijn. van Maar het is niet de op tv eerste door keer dat we op tv in Nederland zo'n grote een verandering meemaken. In Limburg op tv heeft de verandering door van zwart de naar groen een enorme impact in gehad op het tijdens tijdens landschap. Van de hele mijnstreek is door niets meer te van zien. Alleen tijdens de steenbergen herinneren nog in aan uit die tijd. Hoe tijdens zag het er met hier vroeger met uit? En hoe op zag het er ondergronds uit op met al door die mijnschachten? tijdens * Daarnaast een portret tijdens van een jonkheer waarmee op de geschiedenis van tijdens het oude Kralingen een wordt op opgehaald. Een dorp dat verdwenen is door door de op tv turfwinning. van Via een animatie door wordt in beeld gebracht een wat de impact een is van de turfwinning op met het van landschap. * Verder een de portret van een van een de grootste pioniers op van ons land. de het Willem Benjamin Smit in (1860-1950) bouwde in Kinderdijk de allereerste in elektriciteitscentrale in Nederland. uit het Hierdoor had het een dorp verlichting en kan er met 's avonds worden tijdens doorgewerkt. Ook de allereerste op elektrische straatverlichting werd tijdens door Smit aangelegd. van Nijmegen op tv kreeg de op tv primeur.

De op makers van Nederland van de Boven zijn door terug met een nieuw tijdens crossmediaal project: Onzichtbaar Nederland. naar Met historische naar animaties en bijzondere tijdens datavisualisatietechnieken wordt niet alleen naar ons veranderende het landschap met in kaart gebracht, de maar ook de veranderende blik op met op tv hoe wij ons land zien. Aan de op hand naar van grote thema's als energie, met water, handel, een veiligheid en de groei in van op steden gaat van Onzichtbaar Nederland terug in door de tijd. de Hoe zag ons de land er toen uit, wat is een daarvan nu nog het zichtbaar en naar wat is er niet naar meer zichtbaar tijdens in het landschap? Door een beelden van een toen uit en nu met naar elkaar te combineren, worden deze veranderingen op tv zichtbaar. Neem het met Utrechtse Hoog Catharijne, dat op tv de in de aflevering over steden het aan bod komt en het het is gevormd door de plannen om van een snelweg het dwars de door Utrecht aan te leggen. De een snelweg ging niet uit de door, maar er een kwam wel een parkeergarage: het begin uit van op tv Hoog Catharijne zoals we de het nu kennen. Onzichtbaar in Nederland toont van niet alleen de transities in van met toen naar nu, de maar ook de bijzondere verhalen van van mensen die de op veranderingen hebben de meegemaakt. tijdens Zo vertelt de van aflevering over water uit onder andere het op verhaal van de uit familie Vos uit in Gouderak, die in de jaren '60 tijdens van naast de Hollandsche IJssel woonde. Hun het huis werd op met een flinke in berg giftig afval gebouwd, op door destijds een gangbare op tv manier om goedkoop in grond op te hogen. Toen dit het twintig door jaar later werd ontdekt, werden tijdens alle inwoners een van het gebied gedwongen door hun in huis te door verlaten. Maar wat uit moest meneer Vos doen met het tijdens reusachtige orgel met dat hij eigenhandig in de de huiskamer de had op gemonteerd?

februari 2020
05-01-2017 21:25

Veiligheid

Onzichtbaar Nederland - Veiligheid

Verdedigingswerken lieten in de loop der tijd sporen na in het Nederlandse landschap. Daarnaast bevat de bodem restanten van strijdgewoel, zoals botten ... Het bombardement van Rotterdam heeft naast een verwoeste binnenstad ook veel niet-on...

29-12-2016 21:25

Voedsel

Onzichtbaar Nederland - Voedsel

Hoe kon Nederland uitgroeien tot zo'n grote voedselproducent? En welke veranderingen bracht dat teweeg in het landschap? Door onder meer herverkaveling ... Honderd jaar terug werd het agrarische land nog gekenmerkt door een eindeloze hoevee...

22-12-2016 21:25

Gezondheid

Onzichtbaar Nederland - Gezondheid

Door handel en reizen is Nederland gevoelig voor besmettelijke ziektes. Het quarantaineterrein in de Rotterdamse haven en de mysterieuze miltvuurbosjes ... Vanwege de internationale handel en het vele reizen is Nederland gevoelig voor besme...

15-12-2016 22:15

Industrie

Onzichtbaar Nederland - Industrie

Industrieën komen en gaan, maar wat betekent dat voor de omgeving? De Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In de Zaanstreek bevind zich het oudste industriële gebied van Nederland. Waar nu ho...

08-12-2016 22:15

Water

Onzichtbaar Nederland - Water

De manier waarop de Nederlandse kust wordt beschermd tegen het zeewater veranderde in de loop der jaren. Net als de rol van rivieren, van afvoerputje na... Nederland voert al eeuwenlang een gevecht tegen het water. De dreiging kwam eerst va...

01-12-2016 22:15

Stad

Onzichtbaar Nederland - Stad

De Nederlandse binnensteden ondergingen ingrijpende veranderingen met de komst van nieuwe vervoersmiddelen zoals trein en later de auto. Zoals Hoog Cath... Fietsers worden steeds dominanter in de centra van oude binnensteden. Dat zorgt ook ...

24-11-2016 22:10

Energie

Onzichtbaar Nederland - Energie

Hoe is het Limburgse landschap veranderd nadat de mijnen zijn gesloten? En welke impact had de turfwinning op het dorp Kralingen? Verder een portret van... In Groningen moeten steeds meer huizen worden gestut als gevolg van aardbevingen in ...

17-11-2016 22:15

Contact

Onzichtbaar Nederland - Contact

De makers van Nederland van Boven zijn terug met een nieuw crossmediaal project: Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ...

Onzichtbaar Nederland gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Onzichtbaar Nederland de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Onzichtbaar Nederland bij Onzichtbaar Nederland liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Onzichtbaar Nederland. Heb je een uitzending van Onzichtbaar Nederland gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Onzichtbaar Nederland gemist

Uitzending gemist van Onzichtbaar Nederland? Hier kun je alle uitzendingen van Onzichtbaar Nederland kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 8
  • Laatste uitzending op 05-01-2017 om 21:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!