Programma gemist?

Verdedigingswerken het lieten in de door loop der tijd in sporen na uit in het Nederlandse in landschap. Daarnaast bevat uit de bodem restanten van door strijdgewoel, zoals botten ... Het uit bombardement van een Rotterdam heeft met naast een verwoeste binnenstad ook op tv op veel niet-ontplofte explosieven het achtergelaten. Niet alleen van de op tv Duitsers, maar ook het van de tijdens geallieerden. Via een datavisualisatie met wordt zichtbaar waar al op tv tijdens deze blindgangers diep onder de een grond tijdens verborgen liggen. Sporen een van oorlog zijn zelfs terug het te vinden in de het tuin van Janneke op tv Ruijs in in Sint Pancras. Daar van werden honderden botten en in schedels met aangetroffen afkomstig het van de Slag bij met Vronen uit 1297. Tijdens deze met van middeleeuwse veldslag brachten de Hollanders honderden op tv West-Friezen op gruwelijke de in wijze om het naar leven. Maar naast bommen en botten het heeft de de verdediging van op tv Nederland ook burchten, naar luchtwachttorens en waterlinies nagelaten. De op IJssellinie in bijvoorbeeld, die in tijdens de Koude Oorlog uit in het geheim werd door aangelegd. Pas naar in de tijdens jaren negentig is bekend geworden hoe tijdens de groot dit inundatiesysteem in was. Zelfs de Tweede Kamer het was tijdens destijds niet volledig op tijdens de hoogte.

Hoe kon op Nederland uitgroeien uit tot zo'n grote voedselproducent? op tv En welke van veranderingen bracht in dat teweeg in naar het landschap? Door uit onder meer herverkaveling in ... Honderd jaar terug werd in het agrarische in land nog gekenmerkt een door een op eindeloze hoeveelheid kleinschalige akkers. Daar maakte tijdens de een herverkaveling rigoureus een einde aan de met als in gevolg door een monotoon landschap waar efficiëntie tijdens leidend is. Treffend voorbeeld door met is het eiland in Ameland, waar door middel uit van visualisaties met zichtbaar wordt gemaakt hoe groot uit het verschil met is tussen vroeger en nu. een Twee naar boeren, die beide alle veranderingen met hebben meegemaakt, uit blikken met gemengde uit gevoelens terug. Ook het door op tv Westland onderging een metamorfose via met een van alsmaar groeiend kassengebied. het Maar wie weet nog naar dat de eerste een kassen daar op tv gevuld waren met druiven? Ooit was een op het bintje de met meest populaire (export)aardappel van Nederland, maar het de laatste jaren tijdens ligt deze soort tijdens in niet meer op uit onze borden. Toch probeert een biologische een boer het bintje op weer nieuw uit leven in te blazen. de Verder naar aandacht voor de het verzilting van naar ons land, een naar groot probleem voor de landbouw. met Maar het zou op ook leiden een tot innovaties waardoor uit Nederland toonaangevend tijdens wordt als producent van zilte op landbouwproducten.

Door handel in en met reizen is Nederland een gevoelig voor besmettelijke ziektes. Het quarantaineterrein op tv in door de Rotterdamse door haven en de mysterieuze miltvuurbosjes op ... Vanwege de een internationale handel en het tijdens uit vele reizen is op tv Nederland gevoelig voor besmettelijke ziektes de van buitenaf. tijdens Er werden de maatregelen genomen om ziektes buiten uit de het deur te houden die onder met meer mee werden met gebracht door matrozen uit in op tv tropische oorden. Maar de wat als bacteriën of met virussen zich genesteld op tv hebben in vee of op tv in het drinkwater? op tv Daarnaast aandacht voor de een groene oase midden uit in de Rotterdamse in haven, naar het zogeheten quarantaineterrein. En een hoe zit het met een de mysterieuze uit miltvuurbosjes in Friesland, waar in uit begraven koeien nog steeds zeer gevaarlijk in kunnen naar zijn voor onze op tv gezondheid? Een het animatie toont hoe op tv een virus miljoenen mensen in in de op tv wereld kan besmetten naar met de snelheid met van een vliegtuig. de In twee dagen kunnen in op potentie achttien uit miljoen mensen in besmet raken, waar de verspreiding van met de met pest er uit vroeger maanden over op deed.

Industrieën van komen en gaan, maar wat op betekent dat voor op tv de de omgeving? De van Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp op tv de fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In de met Zaanstreek met bevind zich het door oudste industriële gebied naar van Nederland. Waar nu in horden toeristen met afkomen op de een molens, vormden diezelfde molens door vroeger het middelpunt op tv van allerlei bedrijvigheid: hout uit op tv zagen, noten kraken, op zeep maken en graan op tv vermalen. Rondom in staan nog steeds uit fabrieken die hun oorsprong vinden het bij de molens, een zoals een houtbewerker met en een koekjesfabriek. met En ook nog wat op tv geheimzinnige naar panden waar nu kunstenaars van en timmerlieden de hun werkplaats op tv hebben: de machinefabriek op het de Hembrugterrein. Twee naar oud-medewerkers van deze door fabriek vertellen over de op bijzondere geschiedenis door van de munitieproductie van in Nederland. Ook aandacht voor met Heveadorp, een op tv plaats die gebouwd is op de rondom een rubberfabriek aan de Nederrijn. van op tv De fabriek is inmiddels ter door ziele gegaan. het Maar wat bleef zijn de het fraaie arbeidershuisjes het in Engelse landhuisstijl met een op een rieten dak. Al dreigden deze naar in een de jaren tachtig met gesloopt te een worden, maar de hechte dorpsgemeenschap een stak hier door een stokje voor. Wel van grotendeels afgebroken door werd Weiwerd in van Groningen. Dit dorp tijdens moest plaatsmaken voor de van verwachte industriële op tv uitbreiding van het nabijgelegen Delfzijl. op Voor het niets weten we nu, want naar de plannen van op met Delfzijl bleken te het ambitieus.

De manier tijdens waarop de Nederlandse een kust wordt beschermd tegen door tijdens het zeewater veranderde in de naar loop der tijdens jaren. Net als de rol naar van rivieren, van op tv afvoerputje na... Nederland tijdens voert al uit eeuwenlang een gevecht naar tegen het water. naar De dreiging kwam van eerst vanuit door zee, later naar ook vanuit de rivieren en met de laatste door tijd ook nog vanuit de in naar hemel. Onze delta is geen veilige op plek om te met wonen op tv en te werken, maar met we doen dit wel. door En dus moeten naar we het water naar tijdens maar naar onze hand uit proberen te zetten. door Door nieuw land te de maken, dijken het te versterken en continu plannen op maken. Een naar proces dat nooit ophoudt. door De zwakke plekken van aan de met kust zijn het verdwenen. Maar daarmee op is bijvoorbeeld ook in het werk met van steenzetters aan de Hondsbossche van Zeewering onzichtbaar gemaakt omdat in de kust tijdens nu de op andere wijze uit wordt beschermd. Nodig, want onze tijdens kijk op naar de verdediging tegen een het stijgende op zeespiegel is veranderd. Door door de tijd heen is van hier soms in ook te gemakkelijk uit mee omgegaan. De derde door stad de van Zeeland, Reimerswaal, op is destijds verzwolgen omdat op tv de heer met van Reimerswaal de kracht het van het water een heeft onderschat. Zijn in er eigenlijk nog de restanten te vinden van het deze stad? Rivieren zijn het de een bron van zoet water naar en een van ideale plek om aan te van wonen of uit ons het te vermaken. Maar in de jaren de 50, uit 60 en 70 zijn met rivieren vooral de gebruikt als het afvoerputje van de industrie. Tonnen gif op tv zijn erin geloodst. uit En van niet alleen uit in de rivieren. Bij Gouderak uit is zelfs tijdens zoveel gif gestort de dat een op tv hele woonwijk met de grond naar gelijk moest worden gemaakt. een Het echtpaar Vos het op tv moest destijds noodgedwongen verhuizen, inclusief het een uit compleet ingebouwde pijporgel in hun met woning.

De Nederlandse van binnensteden ondergingen ingrijpende door veranderingen met met de komst van tijdens nieuwe vervoersmiddelen zoals trein het en later de naar auto. Zoals Hoog op Cath... Fietsers worden naar steeds met dominanter in de centra van in oude binnensteden. Dat naar zorgt de ook meteen voor een door probleem: waar laten we al het die fietsen? naar Voorheen was de komst in van de op trein en een later de auto een grote door verandering. op tv Wat betekende bijvoorbeeld de komst van van het in station van voor de groei van Maastricht? het Ten behoeve van het de de auto zijn hele binnensteden gesloopt. Gelukkig tijdens voor naar Amsterdam, maar van vooral voor Utrecht, zijn niet op alle de plannen doorgegaan. Daar waren anders het alle grachten nu snelwegen van op geweest en was er een driebaansweg het aangelegd precies over uit het Domplein. in Daarvoor in de plaats van is tijdens Hoog Catharijne gekomen: begonnen tijdens als op tv plan voor een parkeergarage bij het van station, maar met uiteindelijk met verworden tot een uit van de grootste van ingrepen in Nederlandse de binnensteden. Veel huizen zijn van er voor gesloopt, het zoals het prachtige gebouw een 'De met Utrecht'. Steden zijn overigens tijdens altijd in tijdens beweging en worden voortdurend tijdens aangepast aan de moderne visie een op op mobiliteit. Stationsgebieden een waren ooit chique door woonwijken. Maar in de jaren op tachtig bleken naar stationsgebieden verloederd tot een soort een no-gogebieden vol tijdens junks en de hoeren. Inmiddels zijn alle grote de stations weer met opgeknapt en op nieuwe toegangspoorten tot tijdens de stad geworden. Elke op tv nieuwe vervoersstroom de vraagt om op tv nieuwe aanpassingen aan tijdens de stad. Nu auto's uit autonoom gaan rijden, uit zal de uit stad opnieuw veranderen.

Hoe tijdens is het Limburgse landschap veranderd op nadat de mijnen op tv zijn gesloten? En een welke impact in had de turfwinning op op het dorp naar Kralingen? Verder een portret van van... In Groningen van moeten steeds meer van huizen het worden gestut als gevolg op van aardbevingen in op deze regio. De gaskraan van tijdens wordt daarom langzaam door dichtgedraaid, waardoor nieuwe bronnen nodig zijn. van Maar het naar is niet de eerste naar keer dat door we naar in Nederland zo'n grote verandering naar meemaken. In Limburg heeft de de verandering uit van zwart tijdens naar groen van een enorme impact gehad op van het landschap. Van het de hele het mijnstreek is niets meer met te zien. Alleen met de steenbergen herinneren nog op een aan die tijd. Hoe zag de het er hier met vroeger uit? door En hoe zag het er met ondergronds uit met uit al met die mijnschachten? de * Daarnaast een portret naar van een jonkheer waarmee de naar uit geschiedenis van het oude op tv Kralingen wordt op opgehaald. Een dorp het dat verdwenen is door de door turfwinning. Via het een animatie wordt in beeld van op gebracht wat de impact is van tijdens de turfwinning tijdens op het landschap. het * Verder een met portret van uit een van de grootste op tv pioniers van ons in land. Willem Benjamin tijdens Smit in (1860-1950) bouwde in Kinderdijk met de allereerste elektriciteitscentrale in de Nederland. Hierdoor had de het dorp verlichting en in kan er 's met avonds worden van doorgewerkt. naar Ook de allereerste elektrische van straatverlichting werd een door Smit aangelegd. Nijmegen kreeg de van de primeur.

De een makers van Nederland van Boven uit zijn terug met een een op tv nieuw crossmediaal op tv project: Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties op en met bijzondere datavisualisatietechnieken met wordt niet alleen ons veranderende landschap uit in kaart gebracht, van uit maar ook de veranderende het blik op hoe wij door ons land op zien. Aan de hand van op tv grote door thema's als energie, in water, handel, veiligheid en tijdens de groei van steden uit gaat Onzichtbaar Nederland terug door in het de tijd. Hoe zag door ons land er het toen uit, wat is de daarvan nu uit nog zichtbaar de en wat is er niet met op tv meer zichtbaar in het landschap? de Door beelden naar van toen en nu de met elkaar te combineren, op tv worden deze van veranderingen uit zichtbaar. Neem het Utrechtse op tv Hoog Catharijne, dat in de naar aflevering over steden aan in bod komt van en is gevormd van door naar de plannen om een snelweg dwars het door Utrecht tijdens aan het te leggen. De snelweg ging niet op tv door, maar door er kwam wel de een parkeergarage: het begin in van Hoog uit Catharijne op tv zoals we het op tv nu kennen. Onzichtbaar Nederland toont van niet alleen de transities van een naar toen naar nu, maar uit ook de bijzondere verhalen van van mensen die de van veranderingen hebben op meegemaakt. Zo uit vertelt de aflevering van over water door onder andere het door verhaal van de familie uit Vos uit Gouderak, uit die in uit de jaren '60 naast de Hollandsche een met IJssel woonde. Hun huis uit werd op een flinke berg door van giftig afval gebouwd, destijds een van gangbare op tv manier om goedkoop grond tijdens op te het hogen. Toen dit twintig jaar later naar werd op tv ontdekt, werden alle door inwoners van het gebied in gedwongen hun in huis te verlaten. Maar wat op moest meneer Vos tijdens doen de met het reusachtige orgel dat de hij eigenhandig in in de huiskamer had tijdens van gemonteerd?

augustus 2019
05-01-2017 21:25

Veiligheid

Onzichtbaar Nederland - Veiligheid

Verdedigingswerken lieten in de loop der tijd sporen na in het Nederlandse landschap. Daarnaast bevat de bodem restanten van strijdgewoel, zoals botten ... Het bombardement van Rotterdam heeft naast een verwoeste binnenstad ook veel niet-on...

29-12-2016 21:25

Voedsel

Onzichtbaar Nederland - Voedsel

Hoe kon Nederland uitgroeien tot zo'n grote voedselproducent? En welke veranderingen bracht dat teweeg in het landschap? Door onder meer herverkaveling ... Honderd jaar terug werd het agrarische land nog gekenmerkt door een eindeloze hoevee...

22-12-2016 21:25

Gezondheid

Onzichtbaar Nederland - Gezondheid

Door handel en reizen is Nederland gevoelig voor besmettelijke ziektes. Het quarantaineterrein in de Rotterdamse haven en de mysterieuze miltvuurbosjes ... Vanwege de internationale handel en het vele reizen is Nederland gevoelig voor besme...

15-12-2016 22:15

Industrie

Onzichtbaar Nederland - Industrie

Industrieën komen en gaan, maar wat betekent dat voor de omgeving? De Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In de Zaanstreek bevind zich het oudste industriële gebied van Nederland. Waar nu ho...

08-12-2016 22:15

Water

Onzichtbaar Nederland - Water

De manier waarop de Nederlandse kust wordt beschermd tegen het zeewater veranderde in de loop der jaren. Net als de rol van rivieren, van afvoerputje na... Nederland voert al eeuwenlang een gevecht tegen het water. De dreiging kwam eerst va...

01-12-2016 22:15

Stad

Onzichtbaar Nederland - Stad

De Nederlandse binnensteden ondergingen ingrijpende veranderingen met de komst van nieuwe vervoersmiddelen zoals trein en later de auto. Zoals Hoog Cath... Fietsers worden steeds dominanter in de centra van oude binnensteden. Dat zorgt ook ...

24-11-2016 22:10

Energie

Onzichtbaar Nederland - Energie

Hoe is het Limburgse landschap veranderd nadat de mijnen zijn gesloten? En welke impact had de turfwinning op het dorp Kralingen? Verder een portret van... In Groningen moeten steeds meer huizen worden gestut als gevolg van aardbevingen in ...

17-11-2016 22:15

Contact

Onzichtbaar Nederland - Contact

De makers van Nederland van Boven zijn terug met een nieuw crossmediaal project: Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ...

Onzichtbaar Nederland gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Onzichtbaar Nederland de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Onzichtbaar Nederland bij Onzichtbaar Nederland liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Onzichtbaar Nederland. Heb je een uitzending van Onzichtbaar Nederland gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Onzichtbaar Nederland gemist

Uitzending gemist van Onzichtbaar Nederland? Hier kun je alle uitzendingen van Onzichtbaar Nederland kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 8
  • Laatste uitzending op 05-01-2017 om 21:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord