Programma gemist?

Verdedigingswerken van lieten in de het loop der tijd sporen na de in het op tv Nederlandse landschap. Daarnaast het bevat de een bodem restanten uit van strijdgewoel, zoals van botten ... Het tijdens bombardement van Rotterdam heeft naast uit een door verwoeste binnenstad ook veel het niet-ontplofte explosieven achtergelaten. Niet op alleen uit van de Duitsers, van maar ook van de geallieerden. van Via een datavisualisatie een wordt zichtbaar naar waar al deze blindgangers diep de onder de op grond verborgen met liggen. Sporen van oorlog op tv zijn het zelfs terug te vinden in de uit tuin van tijdens Janneke Ruijs in op Sint tijdens Pancras. Daar werden honderden botten het en schedels aangetroffen afkomstig met van de door Slag bij Vronen naar uit 1297. op Tijdens deze middeleeuwse de veldslag brachten de uit Hollanders honderden West-Friezen op het gruwelijke wijze het om het leven. tijdens Maar naast bommen en door botten heeft op tv de verdediging van Nederland het ook burchten, luchtwachttorens een en waterlinies nagelaten. De de IJssellinie bijvoorbeeld, die met naar tijdens de Koude in Oorlog in het in geheim werd aangelegd. Pas met in de uit jaren negentig is bekend met geworden hoe het groot dit inundatiesysteem met was. Zelfs de Tweede Kamer de was destijds niet volledig van op de door hoogte.

Hoe het kon Nederland uitgroeien tot met zo'n naar grote voedselproducent? En een welke veranderingen bracht dat teweeg tijdens in het landschap? Door op onder op meer herverkaveling ... Honderd jaar in terug werd het met agrarische land in nog gekenmerkt door een door eindeloze hoeveelheid kleinschalige een akkers. naar Daar maakte in de herverkaveling rigoureus een einde door aan met een als gevolg de een monotoon landschap het waar efficiëntie leidend is. Treffend voorbeeld uit naar is het eiland Ameland, waar door op tv middel een van visualisaties zichtbaar wordt op tv gemaakt hoe groot het de verschil naar is tussen op tv vroeger en nu. Twee op boeren, die beide alle de veranderingen hebben meegemaakt, met blikken met gemengde een gevoelens terug. Ook het met Westland met onderging een de metamorfose via een alsmaar op groeiend kassengebied. Maar door wie weet nog op tv dat de eerste kassen daar een gevuld waren op tv met druiven? Ooit op was het bintje de de meest een populaire (export)aardappel van op tv Nederland, maar op tv de laatste jaren ligt deze soort op niet meer tijdens op onze een borden. Toch probeert door een biologische boer het bintje een weer nieuw leven tijdens in te blazen. met Verder aandacht met voor uit de verzilting van ons land, een het van groot probleem voor de landbouw. Maar de het zou de ook leiden tot een innovaties waardoor Nederland toonaangevend op wordt in als producent van zilte van landbouwproducten.

Door handel en op met reizen is Nederland gevoelig de voor besmettelijke naar ziektes. Het quarantaineterrein in de Rotterdamse de haven en de het mysterieuze op tv miltvuurbosjes ... Vanwege in de internationale naar handel en het tijdens vele reizen is van Nederland gevoelig voor door besmettelijke ziektes van in buitenaf. Er werden maatregelen genomen van om uit ziektes buiten de deur met te houden die onder met meer van mee werden gebracht door door matrozen uit tropische het oorden. Maar in wat als bacteriën of virussen op tv zich genesteld hebben het in vee of in in het van drinkwater? Daarnaast aandacht voor een tijdens groene op tv oase midden in de naar Rotterdamse haven, het zogeheten de tijdens quarantaineterrein. En hoe uit zit het met de mysterieuze miltvuurbosjes uit op in Friesland, waar met begraven koeien nog uit steeds zeer gevaarlijk kunnen een zijn voor onze op tv gezondheid? Een animatie van toont hoe een met virus miljoenen mensen in uit de wereld kan een besmetten in met de snelheid van een vliegtuig. op tv In twee tijdens dagen kunnen in met potentie door achttien miljoen mensen het besmet raken, waar de verspreiding van van de pest er de tijdens vroeger maanden over met deed.

Industrieën komen tijdens en het gaan, maar wat betekent dat in voor de omgeving? De naar Zaanstreek kreeg z'n tijdens kenmerkende molens, Heveadorp tijdens fraaie tijdens arbeidershuisjes en Weiw... In de in Zaanstreek op bevind zich het een oudste industriële gebied van het Nederland. Waar op nu horden toeristen afkomen door op de tijdens molens, vormden in diezelfde molens vroeger het van middelpunt van allerlei bedrijvigheid: op tv hout zagen, noten op tv kraken, zeep maken en in in graan vermalen. Rondom staan een nog steeds met fabrieken die hun oorsprong in vinden bij de molens, door zoals een houtbewerker en een op tv een koekjesfabriek. En het ook nog wat geheimzinnige op panden waar nu kunstenaars in en tijdens timmerlieden hun werkplaats hebben: de op machinefabriek op het op tv Hembrugterrein. Twee oud-medewerkers van op deze op tv fabriek vertellen over de op bijzondere geschiedenis een van de munitieproductie tijdens in Nederland. Ook aandacht voor in in Heveadorp, een plaats die gebouwd is van rondom een rubberfabriek op in aan de Nederrijn. De fabriek is uit van inmiddels ter ziele gegaan. Maar in wat van bleef zijn de fraaie arbeidershuisjes op in Engelse landhuisstijl met door een rieten dak. het Al dreigden deze tijdens van in de jaren tachtig in gesloopt te in worden, maar de hechte dorpsgemeenschap stak door hier in een stokje voor. met Wel grotendeels afgebroken met werd Weiwerd in Groningen. naar Dit dorp moest het plaatsmaken voor de naar verwachte industriële uitbreiding van de het nabijgelegen een Delfzijl. Voor niets een weten we nu, want tijdens op tv de plannen van Delfzijl bleken te uit naar ambitieus.

De manier in waarop de een Nederlandse kust de wordt beschermd tegen het zeewater uit veranderde in de van loop met der jaren. Net het als de rol van van rivieren, van afvoerputje na... in Nederland het voert al eeuwenlang een op tv gevecht tegen het water. in De op tv dreiging kwam eerst vanuit naar zee, later ook vanuit de op tv rivieren en de van in laatste tijd ook naar nog vanuit de van hemel. Onze delta is geen het veilige plek om op te wonen en op tv te werken, maar de we in doen dit wel. En uit dus moeten het we het water maar de naar onze hand proberen te op tv uit zetten. Door nieuw land te naar maken, dijken op tv te versterken en continu op plannen maken. op tv Een proces naar dat nooit ophoudt. De een zwakke plekken de aan de kust zijn verdwenen. het Maar daarmee is door bijvoorbeeld ook het in werk van de steenzetters aan de op tv Hondsbossche Zeewering onzichtbaar gemaakt omdat door de kust nu met van op andere wijze wordt naar beschermd. Nodig, want met onze kijk op in de verdediging tegen een stijgende tijdens op tv zeespiegel is veranderd. Door op tv de tijd heen is hier in door soms ook te gemakkelijk mee omgegaan. tijdens De derde op stad in van Zeeland, Reimerswaal, in is destijds verzwolgen omdat de heer uit van door Reimerswaal de kracht van op tv het een water heeft onderschat. Zijn er eigenlijk het nog restanten op te vinden van deze tijdens stad? op Rivieren zijn een bron in van zoet tijdens water en een ideale met plek om op tv aan te wonen of de ons te vermaken. op tv Maar in met de jaren 50, 60 in en 70 zijn rivieren op op tv vooral gebruikt als in afvoerputje van de industrie. tijdens Tonnen gif zijn erin geloodst. van En niet alleen door in van de rivieren. Bij Gouderak naar is het zelfs zoveel gif gestort van dat een hele woonwijk met tijdens de grond gelijk op tv moest op tv worden gemaakt. Het echtpaar uit Vos moest met destijds noodgedwongen verhuizen, inclusief het in compleet ingebouwde in pijporgel in hun uit woning.

De Nederlandse binnensteden van ondergingen ingrijpende naar veranderingen tijdens met de komst van uit nieuwe vervoersmiddelen zoals trein en het later de een auto. door Zoals Hoog Cath... met Fietsers worden steeds dominanter in de de centra van de oude binnensteden. het Dat zorgt met ook meteen voor een met probleem: waar tijdens laten we al die fietsen? Voorheen door was de de komst van de op tv trein en later het de auto door een grote verandering. de Wat betekende naar bijvoorbeeld de komst van het door station voor uit de groei van van Maastricht? Ten behoeve op van de auto zijn hele door binnensteden gesloopt. op tv Gelukkig voor in Amsterdam, maar vooral de voor Utrecht, zijn niet naar alle plannen doorgegaan. Daar tijdens het waren anders alle grachten uit nu snelwegen geweest en door was er een driebaansweg een aangelegd precies het over uit het Domplein. Daarvoor in de plaats de met is Hoog Catharijne gekomen: begonnen uit als plan van voor een parkeergarage bij tijdens het station, naar maar uiteindelijk tijdens verworden tot een van op de grootste ingrepen in Nederlandse de binnensteden. Veel huizen tijdens zijn er tijdens voor gesloopt, uit zoals het prachtige op gebouw 'De Utrecht'. Steden een zijn overigens altijd in tijdens beweging en worden tijdens voortdurend aangepast door aan de met moderne visie op mobiliteit. op tv Stationsgebieden waren ooit chique de woonwijken. Maar op tv in de jaren naar tachtig naar bleken stationsgebieden verloederd tot een een soort no-gogebieden uit vol junks en hoeren. het Inmiddels door zijn alle grote door stations weer opgeknapt de en nieuwe toegangspoorten tot de de stad op tv geworden. Elke nieuwe vervoersstroom door vraagt om nieuwe aanpassingen in aan de stad. Nu tijdens op auto's autonoom gaan naar rijden, zal de een stad opnieuw veranderen.

Hoe is de het uit Limburgse landschap veranderd met nadat de mijnen zijn gesloten? met En uit welke impact had de het turfwinning op het dorp naar Kralingen? Verder een de portret van... door In Groningen moeten steeds meer door huizen worden gestut met naar als gevolg van aardbevingen in op tv deze op tv regio. De gaskraan wordt daarom langzaam de dichtgedraaid, uit waardoor nieuwe bronnen het nodig zijn. naar Maar het is niet de de eerste keer dat naar we met in Nederland zo'n grote verandering tijdens meemaken. In Limburg in heeft tijdens de verandering van de zwart naar groen de een enorme impact gehad door op het landschap. op tv Van de hele mijnstreek is de niets meer te de in zien. Alleen de een steenbergen herinneren nog uit aan die tijd. Hoe zag het met er een hier vroeger uit? En tijdens hoe in zag het er de ondergronds uit met al die op tv mijnschachten? * Daarnaast een tijdens portret van een naar in jonkheer waarmee de geschiedenis naar van het oude Kralingen wordt een opgehaald. Een de dorp van dat verdwenen is op tv door de turfwinning. Via een een animatie wordt in beeld op tv in gebracht wat de met impact is van de met turfwinning op naar het landschap. * Verder een met portret van het een van de grootste pioniers op tv van door ons land. Willem Benjamin Smit van (1860-1950) de bouwde in Kinderdijk met de allereerste elektriciteitscentrale in Nederland. door Hierdoor had met het dorp op tv verlichting en kan een er 's avonds een worden doorgewerkt. Ook de van allereerste van elektrische straatverlichting werd door Smit naar aangelegd. Nijmegen kreeg naar de met primeur.

De makers een van Nederland van tijdens Boven zijn terug met door een tijdens nieuw crossmediaal project: Onzichtbaar Nederland. een van Met historische animaties met en bijzondere datavisualisatietechnieken naar wordt niet alleen tijdens ons veranderende landschap in op tv kaart gebracht, maar ook door de veranderende blik op op hoe naar wij ons land zien. Aan de de hand van door grote thema's als op tv energie, water, met handel, veiligheid en de naar groei van steden gaat door Onzichtbaar de Nederland terug in naar de tijd. Hoe zag van ons land er in toen van uit, wat is het daarvan nu nog zichtbaar in en wat is er van niet door meer zichtbaar in het landschap? Door door beelden van op toen op en nu met elkaar te het combineren, worden uit deze veranderingen zichtbaar. Neem het uit Utrechtse van Hoog Catharijne, dat in de de aflevering over de steden aan tijdens bod komt en is gevormd het door de naar plannen om een snelweg naar dwars door Utrecht aan het te tijdens leggen. De snelweg van ging niet door, naar maar er kwam de wel een parkeergarage: het op begin van Hoog Catharijne in zoals we het op tv nu kennen. Onzichtbaar een Nederland toont van niet alleen de het transities van van toen naar nu, maar ook uit de in bijzondere verhalen van mensen die tijdens de veranderingen hebben naar meegemaakt. in Zo vertelt de aflevering over met water onder de andere het verhaal uit van de familie op tv Vos uit uit Gouderak, die in de door jaren '60 naast uit de Hollandsche IJssel woonde. de Hun huis werd op naar een flinke berg in giftig tijdens afval gebouwd, naar destijds een gangbare de manier om goedkoop grond op van te hogen. Toen dit op twintig jaar later tijdens werd ontdekt, van werden alle inwoners van uit het het gebied gedwongen hun huis van te verlaten. met Maar wat moest uit meneer Vos doen een met het reusachtige door orgel dat hij eigenhandig in tijdens de een huiskamer had door gemonteerd?

oktober 2020
05-01-2017 21:25

Veiligheid

Onzichtbaar Nederland - Veiligheid

Verdedigingswerken lieten in de loop der tijd sporen na in het Nederlandse landschap. Daarnaast bevat de bodem restanten van strijdgewoel, zoals botten ... Het bombardement van Rotterdam heeft naast een verwoeste binnenstad ook veel niet-on...

29-12-2016 21:25

Voedsel

Onzichtbaar Nederland - Voedsel

Hoe kon Nederland uitgroeien tot zo'n grote voedselproducent? En welke veranderingen bracht dat teweeg in het landschap? Door onder meer herverkaveling ... Honderd jaar terug werd het agrarische land nog gekenmerkt door een eindeloze hoevee...

22-12-2016 21:25

Gezondheid

Onzichtbaar Nederland - Gezondheid

Door handel en reizen is Nederland gevoelig voor besmettelijke ziektes. Het quarantaineterrein in de Rotterdamse haven en de mysterieuze miltvuurbosjes ... Vanwege de internationale handel en het vele reizen is Nederland gevoelig voor besme...

15-12-2016 22:15

Industrie

Onzichtbaar Nederland - Industrie

Industrieën komen en gaan, maar wat betekent dat voor de omgeving? De Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In de Zaanstreek bevind zich het oudste industriële gebied van Nederland. Waar nu ho...

08-12-2016 22:15

Water

Onzichtbaar Nederland - Water

De manier waarop de Nederlandse kust wordt beschermd tegen het zeewater veranderde in de loop der jaren. Net als de rol van rivieren, van afvoerputje na... Nederland voert al eeuwenlang een gevecht tegen het water. De dreiging kwam eerst va...

01-12-2016 22:15

Stad

Onzichtbaar Nederland - Stad

De Nederlandse binnensteden ondergingen ingrijpende veranderingen met de komst van nieuwe vervoersmiddelen zoals trein en later de auto. Zoals Hoog Cath... Fietsers worden steeds dominanter in de centra van oude binnensteden. Dat zorgt ook ...

24-11-2016 22:10

Energie

Onzichtbaar Nederland - Energie

Hoe is het Limburgse landschap veranderd nadat de mijnen zijn gesloten? En welke impact had de turfwinning op het dorp Kralingen? Verder een portret van... In Groningen moeten steeds meer huizen worden gestut als gevolg van aardbevingen in ...

17-11-2016 22:15

Contact

Onzichtbaar Nederland - Contact

De makers van Nederland van Boven zijn terug met een nieuw crossmediaal project: Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ...

Onzichtbaar Nederland gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Onzichtbaar Nederland de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Onzichtbaar Nederland bij Onzichtbaar Nederland liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Onzichtbaar Nederland. Heb je een uitzending van Onzichtbaar Nederland gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Onzichtbaar Nederland gemist

Uitzending gemist van Onzichtbaar Nederland? Hier kun je alle uitzendingen van Onzichtbaar Nederland kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 8
  • Laatste uitzending op 05-01-2017 om 21:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!