Programma gemist?

Verdedigingswerken tijdens lieten in op tv de loop der de tijd sporen na in het Nederlandse tijdens landschap. een Daarnaast bevat de uit bodem restanten van strijdgewoel, zoals uit botten in ... Het bombardement van tijdens Rotterdam heeft naast een uit verwoeste binnenstad in ook veel niet-ontplofte explosieven op tv achtergelaten. Niet alleen van van de de Duitsers, maar ook van in de geallieerden. Via met een datavisualisatie wordt uit zichtbaar waar al met deze blindgangers diep door onder naar de grond verborgen liggen. Sporen in tijdens van oorlog zijn het zelfs terug te vinden in de van tuin van Janneke het Ruijs in naar Sint Pancras. met Daar werden honderden botten en met naar schedels aangetroffen afkomstig van uit de Slag bij Vronen uit naar een 1297. Tijdens deze middeleeuwse de veldslag brachten de Hollanders honderden het West-Friezen op een gruwelijke wijze om het het leven. Maar uit naast bommen en naar botten heeft op tv de verdediging van Nederland op tv ook burchten, luchtwachttorens in en waterlinies nagelaten. De de IJssellinie bijvoorbeeld, met die tijdens de tijdens Koude door Oorlog in het geheim werd door aangelegd. Pas in de de jaren negentig door is bekend geworden hoe op tv groot dit van inundatiesysteem was. door Zelfs de op Tweede Kamer was destijds niet volledig in tijdens op de hoogte.

Hoe kon Nederland tijdens uitgroeien tot naar zo'n grote tijdens voedselproducent? En met welke veranderingen bracht dat van teweeg in het op landschap? Door door onder meer herverkaveling van ... Honderd jaar terug uit werd het agrarische land nog door gekenmerkt door uit een eindeloze het hoeveelheid kleinschalige door akkers. Daar maakte de herverkaveling de rigoureus door een einde aan het met als gevolg het een monotoon landschap waar efficiëntie een leidend is. een Treffend voorbeeld is het door eiland Ameland, met waar door middel van op visualisaties zichtbaar wordt gemaakt tijdens hoe tijdens groot het verschil door is tussen vroeger met en nu. naar Twee boeren, die beide alle veranderingen door op hebben meegemaakt, blikken met gemengde in gevoelens terug. Ook uit het een Westland onderging een tijdens metamorfose via een alsmaar groeiend kassengebied. een Maar wie uit weet nog op tv dat de eerste uit kassen daar gevuld waren met een druiven? Ooit door was het bintje de de meest in populaire (export)aardappel van Nederland, maar in een de laatste jaren door ligt deze soort met niet meer op onze borden. Toch op probeert een biologische met boer op het bintje weer nieuw leven met naar in te blazen. Verder van aandacht voor de op verzilting van ons land, een op groot probleem in voor tijdens de landbouw. Maar het zou ook een leiden tijdens tot innovaties waardoor Nederland tijdens toonaangevend wordt uit als producent van zilte met landbouwproducten.

Door handel en uit reizen is de Nederland gevoelig voor besmettelijke in ziektes. op tv Het quarantaineterrein in de op tv Rotterdamse haven en uit de mysterieuze een miltvuurbosjes ... Vanwege de naar internationale handel en op tv het vele reizen uit is Nederland op gevoelig voor naar besmettelijke ziektes van buitenaf. Er door werden met maatregelen genomen om door ziektes buiten de deur te houden op op die onder meer mee werden naar gebracht een door matrozen uit tijdens tropische oorden. Maar wat als bacteriën het de of virussen zich genesteld met hebben in vee door of in het drinkwater? in Daarnaast aandacht voor met een groene oase van midden op tv in de Rotterdamse haven, het op tv zogeheten quarantaineterrein. En tijdens hoe zit het op met door de mysterieuze miltvuurbosjes naar in Friesland, waar begraven koeien nog met van steeds zeer gevaarlijk kunnen het zijn voor op onze gezondheid? Een animatie een toont hoe op een virus miljoenen mensen in de de tijdens wereld kan besmetten met de snelheid van van een vliegtuig. op in In twee dagen naar kunnen in potentie achttien miljoen met mensen besmet raken, waar een de verspreiding van het uit de pest er vroeger maanden op tv over met deed.

Industrieën komen de en gaan, in maar wat betekent uit dat voor de op tv omgeving? De Zaanstreek kreeg z'n met in kenmerkende molens, Heveadorp van fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In van de naar Zaanstreek bevind zich het oudste industriële met uit gebied van Nederland. op tv Waar nu horden toeristen op afkomen op de met molens, vormden uit diezelfde molens vroeger de het middelpunt van allerlei in bedrijvigheid: hout zagen, op noten kraken, zeep maken tijdens en graan vermalen. naar Rondom staan nog steeds de fabrieken tijdens die hun oorsprong vinden van bij de een molens, zoals een een houtbewerker en op een koekjesfabriek. En ook nog wat uit geheimzinnige panden op waar nu uit kunstenaars en timmerlieden hun werkplaats van door hebben: de machinefabriek op het Hembrugterrein. op tv uit Twee oud-medewerkers van deze fabriek op tv vertellen over de op tv bijzondere tijdens geschiedenis van de tijdens munitieproductie in Nederland. Ook in aandacht voor uit Heveadorp, een plaats die gebouwd is de de rondom een rubberfabriek aan tijdens de Nederrijn. De fabriek op tv is inmiddels naar ter ziele gegaan. van Maar wat bleef zijn het de met fraaie arbeidershuisjes in Engelse landhuisstijl een met een rieten van dak. met Al dreigden deze in de jaren in naar tachtig gesloopt te worden, maar met de hechte een dorpsgemeenschap stak hier een in stokje voor. uit Wel grotendeels afgebroken met werd Weiwerd in Groningen. naar Dit dorp door moest plaatsmaken voor de op verwachte industriële uitbreiding van in het nabijgelegen het Delfzijl. een Voor niets weten we op tv nu, want de plannen in van tijdens Delfzijl bleken te van ambitieus.

De manier in waarop tijdens de Nederlandse kust wordt beschermd een tegen het zeewater de veranderde op in de loop der jaren. Net met op als de rol van rivieren, van op de afvoerputje na... Nederland voert op al eeuwenlang een een gevecht tegen het tijdens water. De dreiging het kwam eerst met vanuit zee, later ook door vanuit de rivieren en met de laatste tijd een ook nog op tv vanuit de met hemel. Onze delta is geen de veilige plek om op tv te met wonen en te werken, uit maar we doen tijdens dit wel. En een dus moeten we door het water op tv maar naar onze hand proberen te het zetten. Door nieuw in land het te maken, dijken te versterken in en op continu plannen naar maken. Een proces van dat nooit ophoudt. De in zwakke plekken uit aan de kust zijn verdwenen. op Maar daarmee een is bijvoorbeeld ook het uit werk van van steenzetters aan de Hondsbossche Zeewering met onzichtbaar de gemaakt omdat op de kust nu op andere wijze een met wordt beschermd. Nodig, want onze de kijk op tv op de verdediging tegen de een stijgende zeespiegel uit is veranderd. Door de tijd in heen is uit hier soms ook met te gemakkelijk mee omgegaan. tijdens De derde met stad in van Zeeland, Reimerswaal, is een destijds verzwolgen omdat de heer van op van Reimerswaal de kracht een van het water in heeft onderschat. Zijn er eigenlijk uit nog restanten te naar vinden tijdens van deze stad? Rivieren zijn een een bron uit van zoet water een en een een ideale plek om aan te een wonen of ons met op tv te vermaken. Maar in de met jaren 50, 60 en het een 70 zijn rivieren vooral gebruikt als van afvoerputje van de de industrie. uit Tonnen gif zijn het erin geloodst. het En niet alleen op tv in de rivieren. Bij een Gouderak is op zelfs zoveel gif op gestort dat een een hele woonwijk met de met grond gelijk moest tijdens worden gemaakt. een Het echtpaar Vos moest destijds noodgedwongen een verhuizen, van inclusief het het compleet ingebouwde pijporgel in hun uit woning.

De Nederlandse binnensteden de ondergingen met ingrijpende veranderingen met de komst in naar van nieuwe vervoersmiddelen het zoals trein en later de van auto. Zoals Hoog met Cath... Fietsers worden een steeds dominanter in de naar centra van oude tijdens binnensteden. Dat zorgt tijdens naar ook meteen voor een probleem: op waar laten we al met die het fietsen? Voorheen was de komst in van van de trein en later met de de auto een grote verandering. Wat betekende door bijvoorbeeld uit de komst van het station in naar voor de groei van naar Maastricht? Ten behoeve van van de auto naar zijn hele binnensteden het gesloopt. Gelukkig voor Amsterdam, op tv maar vooral voor met Utrecht, zijn niet alle de van plannen doorgegaan. Daar waren anders alle naar grachten een nu snelwegen geweest en was naar op er een driebaansweg aangelegd door precies over het Domplein. Daarvoor het in de de plaats is Hoog van Catharijne gekomen: begonnen een als plan voor een de op parkeergarage bij het naar station, maar uiteindelijk door verworden tot een van de de grootste ingrepen op in Nederlandse in binnensteden. Veel huizen zijn er tijdens voor gesloopt, zoals op tv het uit prachtige gebouw 'De Utrecht'. Steden in zijn in overigens altijd in beweging en in worden op voortdurend aangepast aan het de moderne visie op mobiliteit. tijdens Stationsgebieden waren ooit chique tijdens woonwijken. Maar in een de in jaren tachtig bleken naar stationsgebieden verloederd tot een soort op op tv no-gogebieden vol junks door en hoeren. Inmiddels zijn alle grote in stations de weer opgeknapt uit en nieuwe toegangspoorten door tot de stad geworden. Elke nieuwe in in vervoersstroom vraagt om nieuwe aanpassingen aan uit de stad. Nu tijdens auto's autonoom met gaan rijden, naar zal de stad een opnieuw veranderen.

Hoe is door het Limburgse in landschap veranderd op tv nadat de mijnen zijn naar gesloten? En van welke impact had met de turfwinning op het door dorp Kralingen? naar Verder een portret van... een In Groningen tijdens moeten steeds meer huizen door worden gestut als met gevolg van aardbevingen in het deze uit regio. De gaskraan het wordt daarom langzaam dichtgedraaid, waardoor van nieuwe bronnen nodig de zijn. Maar het is een niet de eerste op de keer dat we de in Nederland zo'n grote verandering tijdens meemaken. In Limburg heeft op tv op de verandering van de zwart naar groen een het enorme impact een gehad op het landschap. door Van de hele mijnstreek het is niets uit meer te zien. Alleen het de op steenbergen herinneren nog aan op tv die tijd. de Hoe zag het er in hier vroeger uit? En met hoe zag het een er ondergronds uit in met al die de mijnschachten? * Daarnaast op een uit portret van een jonkheer waarmee van de geschiedenis naar van het op oude Kralingen wordt opgehaald. Een dorp uit dat op tv verdwenen is door de turfwinning. tijdens Via een animatie uit op tv wordt in beeld van gebracht wat de impact op tv is van de turfwinning op in het landschap. * het Verder tijdens een portret van een met van de grootste pioniers met van een ons land. met Willem Benjamin Smit (1860-1950) door bouwde in Kinderdijk de in allereerste elektriciteitscentrale door in Nederland. Hierdoor het had het in dorp verlichting en kan er 's tijdens avonds op worden doorgewerkt. Ook door de allereerste elektrische door straatverlichting werd door het Smit aangelegd. Nijmegen kreeg de met tijdens primeur.

De op makers van Nederland op van Boven uit zijn terug met een nieuw crossmediaal door project: met Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties door een en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen op een ons veranderende landschap in kaart door gebracht, maar ook de door veranderende blik tijdens op hoe in wij ons land zien. Aan de naar hand van grote naar thema's als energie, uit water, tijdens handel, veiligheid en de groei een een van steden gaat Onzichtbaar Nederland terug de naar in de tijd. Hoe op tv zag ons land de er toen uit, wat is door daarvan de nu nog zichtbaar en wat tijdens is er niet het meer een zichtbaar in het door landschap? Door van beelden van toen en nu de met elkaar te uit combineren, worden deze van veranderingen zichtbaar. Neem het tijdens Utrechtse Hoog Catharijne, dat uit in met de aflevering over op tv steden aan bod komt de en is gevormd tijdens door de plannen in om een in snelweg dwars door Utrecht aan de te leggen. op De snelweg ging de niet door, met maar er kwam wel een de parkeergarage: met het begin van Hoog het Catharijne zoals we het het nu kennen. Onzichtbaar Nederland uit door toont niet alleen de het transities van toen naar een nu, maar van ook de bijzondere verhalen van naar mensen de die de veranderingen het hebben meegemaakt. Zo vertelt de tijdens aflevering over op tv water onder andere op tv het verhaal van de een familie Vos uit naar uit Gouderak, die in de jaren in '60 naast in de Hollandsche IJssel de woonde. Hun huis werd op in een van flinke berg giftig afval uit gebouwd, destijds een gangbare op manier om uit goedkoop in grond op te hogen. uit Toen dit twintig jaar uit later werd ontdekt, tijdens werden alle uit inwoners van het gebied in gedwongen hun huis te met verlaten. tijdens Maar wat moest meneer op Vos doen met door het reusachtige orgel naar dat met hij eigenhandig in de huiskamer van had een gemonteerd?

april 2019
05-01-2017 21:25

Veiligheid

Onzichtbaar Nederland - Veiligheid

Verdedigingswerken lieten in de loop der tijd sporen na in het Nederlandse landschap. Daarnaast bevat de bodem restanten van strijdgewoel, zoals botten ... Het bombardement van Rotterdam heeft naast een verwoeste binnenstad ook veel niet-on...

29-12-2016 21:25

Voedsel

Onzichtbaar Nederland - Voedsel

Hoe kon Nederland uitgroeien tot zo'n grote voedselproducent? En welke veranderingen bracht dat teweeg in het landschap? Door onder meer herverkaveling ... Honderd jaar terug werd het agrarische land nog gekenmerkt door een eindeloze hoevee...

22-12-2016 21:25

Gezondheid

Onzichtbaar Nederland - Gezondheid

Door handel en reizen is Nederland gevoelig voor besmettelijke ziektes. Het quarantaineterrein in de Rotterdamse haven en de mysterieuze miltvuurbosjes ... Vanwege de internationale handel en het vele reizen is Nederland gevoelig voor besme...

15-12-2016 22:15

Industrie

Onzichtbaar Nederland - Industrie

Industrieën komen en gaan, maar wat betekent dat voor de omgeving? De Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In de Zaanstreek bevind zich het oudste industriële gebied van Nederland. Waar nu ho...

08-12-2016 22:15

Water

Onzichtbaar Nederland - Water

De manier waarop de Nederlandse kust wordt beschermd tegen het zeewater veranderde in de loop der jaren. Net als de rol van rivieren, van afvoerputje na... Nederland voert al eeuwenlang een gevecht tegen het water. De dreiging kwam eerst va...

01-12-2016 22:15

Stad

Onzichtbaar Nederland - Stad

De Nederlandse binnensteden ondergingen ingrijpende veranderingen met de komst van nieuwe vervoersmiddelen zoals trein en later de auto. Zoals Hoog Cath... Fietsers worden steeds dominanter in de centra van oude binnensteden. Dat zorgt ook ...

24-11-2016 22:10

Energie

Onzichtbaar Nederland - Energie

Hoe is het Limburgse landschap veranderd nadat de mijnen zijn gesloten? En welke impact had de turfwinning op het dorp Kralingen? Verder een portret van... In Groningen moeten steeds meer huizen worden gestut als gevolg van aardbevingen in ...

17-11-2016 22:15

Contact

Onzichtbaar Nederland - Contact

De makers van Nederland van Boven zijn terug met een nieuw crossmediaal project: Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ...

Onzichtbaar Nederland gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Onzichtbaar Nederland de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Onzichtbaar Nederland bij Onzichtbaar Nederland liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Onzichtbaar Nederland. Heb je een uitzending van Onzichtbaar Nederland gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Onzichtbaar Nederland gemist

Uitzending gemist van Onzichtbaar Nederland? Hier kun je alle uitzendingen van Onzichtbaar Nederland kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 8
  • Laatste uitzending op 05-01-2017 om 21:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord