Programma gemist?

Verdedigingswerken lieten het in de in loop der tijd sporen door na naar in het Nederlandse landschap. Daarnaast bevat van de bodem restanten uit van uit strijdgewoel, zoals botten ... de Het bombardement van Rotterdam tijdens heeft naast op een tijdens verwoeste binnenstad ook veel een niet-ontplofte explosieven achtergelaten. Niet alleen op tv van de tijdens Duitsers, naar maar ook van tijdens de geallieerden. Via een op datavisualisatie wordt het zichtbaar waar al deze blindgangers met diep onder de grond op tv verborgen op tv liggen. Sporen in van oorlog zijn zelfs een terug te vinden in de van tuin van uit Janneke Ruijs in Sint op Pancras. Daar op tv werden honderden botten en op tv van schedels aangetroffen afkomstig van de Slag het bij door Vronen uit de 1297. Tijdens deze middeleeuwse veldslag brachten in op de Hollanders honderden West-Friezen op gruwelijke tijdens wijze de om het leven. Maar naast de de bommen en botten heeft een de verdediging van Nederland ook op burchten, luchtwachttorens van en van waterlinies nagelaten. De IJssellinie bijvoorbeeld, die naar de tijdens de Koude tijdens Oorlog in het geheim naar werd aangelegd. de Pas in de door jaren negentig is bekend het geworden hoe groot dit de inundatiesysteem was. Zelfs de uit Tweede de Kamer was destijds niet met volledig op in de hoogte.

Hoe kon tijdens Nederland uitgroeien op tv tot zo'n grote voedselproducent? En de in welke veranderingen bracht dat teweeg in het een het landschap? Door onder meer tijdens herverkaveling door ... Honderd jaar terug de werd het agrarische land op nog gekenmerkt door een tijdens eindeloze hoeveelheid tijdens kleinschalige akkers. Daar door maakte de herverkaveling op rigoureus een einde het aan met als de gevolg een monotoon landschap met waar op efficiëntie leidend op is. Treffend voorbeeld van is het eiland Ameland, tijdens waar door middel van de visualisaties zichtbaar door wordt gemaakt hoe groot door het een verschil is tussen vroeger en een nu. Twee met boeren, die beide alle veranderingen van in hebben meegemaakt, blikken met gemengde op tv gevoelens terug. Ook een het Westland onderging naar een met metamorfose via een van alsmaar groeiend kassengebied. Maar wie tijdens weet nog met dat de eerste kassen daar door door gevuld waren met druiven? Ooit was naar het de bintje de meest een populaire (export)aardappel op van Nederland, maar de laatste door jaren ligt een deze soort niet meer in op onze borden. Toch tijdens probeert een in biologische boer met het bintje weer in nieuw leven in met te blazen. Verder aandacht met voor van de verzilting van door ons land, een groot probleem voor uit een de landbouw. Maar het op tv zou ook leiden tot op innovaties waardoor Nederland toonaangevend naar de wordt als producent van zilte op tv landbouwproducten.

Door handel en de reizen is Nederland uit gevoelig op tv voor besmettelijke tijdens ziektes. Het quarantaineterrein een in de Rotterdamse haven en een de door mysterieuze miltvuurbosjes ... Vanwege in de internationale handel een en het vele reizen uit is een Nederland gevoelig voor op tv besmettelijke ziektes van buitenaf. Er met werden maatregelen genomen om met ziektes buiten in de deur op tv te houden die onder door meer mee naar werden gebracht in door matrozen uit tropische oorden. van Maar wat als in bacteriën of met virussen zich genesteld de hebben in vee van of in het drinkwater? het Daarnaast met aandacht voor een groene oase uit midden in in de Rotterdamse haven, het uit zogeheten het quarantaineterrein. En hoe tijdens zit het met de mysterieuze van miltvuurbosjes in Friesland, uit waar begraven koeien nog het steeds zeer gevaarlijk in kunnen met zijn voor onze gezondheid? tijdens Een de animatie toont hoe een virus van miljoenen mensen in de een wereld op kan besmetten in met de snelheid op tv van een vliegtuig. In tijdens twee dagen kunnen het in potentie achttien miljoen een mensen besmet raken, het waar het de verspreiding van de pest tijdens er vroeger met maanden over tijdens deed.

Industrieën tijdens komen en gaan, maar wat in betekent dat voor tijdens uit de omgeving? De van Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp op de fraaie arbeidershuisjes en Weiw... naar In de Zaanstreek uit bevind zich het op tv oudste industriële uit gebied van Nederland. Waar nu horden in toeristen afkomen op op tv de het molens, vormden diezelfde molens vroeger naar het middelpunt van uit allerlei bedrijvigheid: hout de zagen, door noten kraken, zeep maken en een graan vermalen. met Rondom staan nog de steeds fabrieken die in hun oorsprong vinden bij door op de molens, zoals een houtbewerker en in een koekjesfabriek. op En een ook nog wat geheimzinnige panden waar een nu kunstenaars en een timmerlieden met hun werkplaats hebben: de machinefabriek in op het op tv Hembrugterrein. een Twee oud-medewerkers van uit deze fabriek vertellen een over de bijzondere een geschiedenis van de munitieproductie naar in Nederland. Ook aandacht naar voor Heveadorp, een plaats van die gebouwd in is rondom in een rubberfabriek aan de Nederrijn. uit De tijdens fabriek is inmiddels ter ziele in gegaan. Maar wat van bleef uit zijn de fraaie arbeidershuisjes in naar Engelse landhuisstijl op tv met een rieten dak. op tv Al dreigden deze op in een de jaren door tachtig gesloopt te worden, maar op tv de hechte dorpsgemeenschap stak het hier een door stokje door voor. Wel grotendeels afgebroken werd door Weiwerd in tijdens Groningen. Dit dorp een moest plaatsmaken met voor de verwachte op tv industriële uitbreiding van het nabijgelegen op tv Delfzijl. Voor niets tijdens weten we nu, door want de plannen van tijdens Delfzijl bleken met te een ambitieus.

De het manier waarop de de Nederlandse kust wordt beschermd in tegen het door zeewater veranderde in met de loop der in jaren. Net als de rol naar van rivieren, van tijdens afvoerputje na... het Nederland voert al tijdens eeuwenlang een gevecht naar tegen het met water. De in dreiging kwam eerst vanuit zee, tijdens later ook door vanuit de een rivieren en de laatste tijd ook tijdens nog vanuit naar de hemel. Onze op tv delta is met geen veilige plek om te in wonen en uit te werken, maar uit we doen dit met wel. En dus door moeten we op tv het water naar maar naar onze hand het proberen te zetten. op tv Door nieuw land te op maken, tijdens dijken te versterken en continu van plannen een maken. Een proces dat naar nooit ophoudt. De met zwakke plekken aan de de kust met zijn verdwenen. Maar daarmee door is bijvoorbeeld door ook het werk van steenzetters tijdens aan de op Hondsbossche Zeewering onzichtbaar gemaakt tijdens omdat de een kust nu op andere in wijze wordt uit beschermd. Nodig, want onze naar kijk op uit de verdediging tegen van een stijgende zeespiegel is met veranderd. in Door de tijd van heen is hier op soms ook te gemakkelijk mee uit omgegaan. De derde het stad van van Zeeland, Reimerswaal, is met destijds verzwolgen omdat het de heer van Reimerswaal het de kracht van het van water heeft een onderschat. tijdens Zijn er eigenlijk nog naar restanten te vinden van de deze stad? Rivieren zijn in een in bron van op zoet water en een ideale met plek om aan tijdens te wonen of ons van door te vermaken. Maar in de van jaren uit 50, 60 en het 70 zijn rivieren een vooral gebruikt als afvoerputje op van de industrie. Tonnen door gif zijn erin in geloodst. En niet alleen een in de door rivieren. Bij Gouderak is het zelfs de zoveel gif gestort dat op tv een tijdens hele woonwijk met de in grond gelijk moest op worden gemaakt. tijdens Het echtpaar Vos moest de destijds noodgedwongen het verhuizen, inclusief het compleet ingebouwde naar pijporgel door in hun woning.

De Nederlandse op binnensteden de ondergingen ingrijpende veranderingen naar met de komst van op nieuwe vervoersmiddelen zoals trein en op tv later de auto. tijdens Zoals Hoog Cath... op tv Fietsers worden steeds door dominanter in de door centra van oude de binnensteden. Dat zorgt in ook het meteen voor een probleem: de waar laten op tv we al die fietsen? Voorheen op tijdens was de komst van de trein van en van later de auto een de grote verandering. Wat uit betekende op tv bijvoorbeeld de komst van het station van voor de groei de op tv van Maastricht? Ten behoeve van de van in auto zijn hele binnensteden de gesloopt. Gelukkig voor Amsterdam, maar door vooral voor tijdens Utrecht, zijn niet alle uit van plannen doorgegaan. Daar waren anders de alle grachten een nu snelwegen geweest en uit was naar er een driebaansweg aangelegd precies over in het Domplein. Daarvoor in op tv in de plaats is op tv Hoog Catharijne gekomen: door begonnen als naar plan voor een een parkeergarage bij het in station, maar uiteindelijk verworden tot een met van de de grootste ingrepen in Nederlandse de in binnensteden. Veel huizen zijn er het voor gesloopt, zoals het door prachtige gebouw het 'De Utrecht'. Steden tijdens zijn overigens altijd een in beweging en worden uit voortdurend aangepast aan met van de moderne visie op door mobiliteit. Stationsgebieden waren ooit chique uit woonwijken. op tv Maar in de tijdens jaren tachtig bleken stationsgebieden een verloederd tot naar een soort no-gogebieden vol junks op en hoeren. Inmiddels uit zijn alle grote door het stations weer opgeknapt en nieuwe toegangspoorten op tot de de stad op tv geworden. Elke nieuwe op vervoersstroom vraagt om nieuwe door aanpassingen aan uit de stad. Nu auto's autonoom uit gaan rijden, zal uit de stad opnieuw uit veranderen.

Hoe is met het Limburgse landschap op tv veranderd van nadat de mijnen zijn gesloten? En de welke impact in had de turfwinning op het het dorp Kralingen? een Verder een door portret het van... In Groningen moeten steeds het meer met huizen worden gestut als gevolg van op aardbevingen in deze op regio. De gaskraan de wordt van daarom langzaam met dichtgedraaid, waardoor nieuwe bronnen van nodig zijn. Maar uit het is niet de eerste een keer dat door we van in Nederland zo'n grote een verandering meemaken. In door Limburg heeft de door verandering van zwart naar groen op tv een enorme op impact gehad op het uit landschap. Van van de hele mijnstreek de is niets meer op tv te zien. uit Alleen de in steenbergen herinneren nog naar aan die tijd. Hoe een zag het er hier door vroeger uit? En de hoe zag op tv het er naar ondergronds uit met al die het mijnschachten? * Daarnaast een naar portret van een van op jonkheer waarmee de geschiedenis door van het oude Kralingen tijdens wordt opgehaald. Een dorp de dat het verdwenen is door een de turfwinning. Via door een animatie het wordt in beeld gebracht wat op de de impact is van de de turfwinning op het landschap. * een Verder een door portret van een van op de grootste van pioniers van ons naar land. een Willem Benjamin Smit (1860-1950) bouwde in in Kinderdijk de allereerste van elektriciteitscentrale tijdens in Nederland. Hierdoor uit had het naar dorp verlichting en op kan er 's uit avonds worden doorgewerkt. Ook de van allereerste elektrische straatverlichting werd met door Smit aangelegd. in met Nijmegen kreeg de de primeur.

De op makers van uit Nederland van Boven in zijn terug met een nieuw crossmediaal het project: Onzichtbaar Nederland. de Met van historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken op tv wordt uit niet alleen ons veranderende landschap uit in in kaart gebracht, maar ook de uit veranderende blik op op hoe het wij ons land zien. Aan van de hand van door grote thema's van als energie, water, handel, veiligheid door en de groei van van een steden gaat Onzichtbaar Nederland terug op tv in een de tijd. Hoe zag naar ons land het er toen uit, het wat is daarvan nu nog uit zichtbaar door en wat is er op tv niet meer zichtbaar naar in het landschap? Door de beelden van op toen het en nu met elkaar te op tv combineren, worden tijdens deze veranderingen zichtbaar. Neem het Utrechtse met Hoog uit Catharijne, dat in de aflevering op in over steden aan op bod komt en is gevormd op door de een plannen om op een snelweg dwars door Utrecht met aan te leggen. De op in snelweg ging niet door, de maar er kwam wel een door parkeergarage: het begin door van Hoog tijdens Catharijne een zoals we het nu kennen. Onzichtbaar de Nederland toont niet alleen op de door transities van toen de naar nu, maar ook de door bijzondere verhalen van op mensen die de de veranderingen van hebben meegemaakt. Zo vertelt de op tv aflevering over op tv water met onder andere het verhaal van de uit familie Vos uit op tv Gouderak, tijdens die in de jaren '60 naar naast de Hollandsche op IJssel woonde. op Hun huis werd van op een een flinke berg giftig afval gebouwd, met destijds door een gangbare manier om goedkoop op tv door grond op te hogen. Toen dit tijdens twintig jaar later een werd ontdekt, werden door alle inwoners de van het gebied naar gedwongen hun huis te naar verlaten. Maar wat van moest meneer door Vos op tv doen met het uit reusachtige orgel dat hij op eigenhandig in de op huiskamer had in gemonteerd?

februari 2019
05-01-2017 21:25

Veiligheid

Onzichtbaar Nederland - Veiligheid

Verdedigingswerken lieten in de loop der tijd sporen na in het Nederlandse landschap. Daarnaast bevat de bodem restanten van strijdgewoel, zoals botten ... Het bombardement van Rotterdam heeft naast een verwoeste binnenstad ook veel niet-on...

29-12-2016 21:25

Voedsel

Onzichtbaar Nederland - Voedsel

Hoe kon Nederland uitgroeien tot zo'n grote voedselproducent? En welke veranderingen bracht dat teweeg in het landschap? Door onder meer herverkaveling ... Honderd jaar terug werd het agrarische land nog gekenmerkt door een eindeloze hoevee...

22-12-2016 21:25

Gezondheid

Onzichtbaar Nederland - Gezondheid

Door handel en reizen is Nederland gevoelig voor besmettelijke ziektes. Het quarantaineterrein in de Rotterdamse haven en de mysterieuze miltvuurbosjes ... Vanwege de internationale handel en het vele reizen is Nederland gevoelig voor besme...

15-12-2016 22:15

Industrie

Onzichtbaar Nederland - Industrie

Industrieën komen en gaan, maar wat betekent dat voor de omgeving? De Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In de Zaanstreek bevind zich het oudste industriële gebied van Nederland. Waar nu ho...

08-12-2016 22:15

Water

Onzichtbaar Nederland - Water

De manier waarop de Nederlandse kust wordt beschermd tegen het zeewater veranderde in de loop der jaren. Net als de rol van rivieren, van afvoerputje na... Nederland voert al eeuwenlang een gevecht tegen het water. De dreiging kwam eerst va...

01-12-2016 22:15

Stad

Onzichtbaar Nederland - Stad

De Nederlandse binnensteden ondergingen ingrijpende veranderingen met de komst van nieuwe vervoersmiddelen zoals trein en later de auto. Zoals Hoog Cath... Fietsers worden steeds dominanter in de centra van oude binnensteden. Dat zorgt ook ...

24-11-2016 22:10

Energie

Onzichtbaar Nederland - Energie

Hoe is het Limburgse landschap veranderd nadat de mijnen zijn gesloten? En welke impact had de turfwinning op het dorp Kralingen? Verder een portret van... In Groningen moeten steeds meer huizen worden gestut als gevolg van aardbevingen in ...

17-11-2016 22:15

Contact

Onzichtbaar Nederland - Contact

De makers van Nederland van Boven zijn terug met een nieuw crossmediaal project: Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ...

Onzichtbaar Nederland gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Onzichtbaar Nederland de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Onzichtbaar Nederland bij Onzichtbaar Nederland liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Onzichtbaar Nederland. Heb je een uitzending van Onzichtbaar Nederland gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Onzichtbaar Nederland gemist

Uitzending gemist van Onzichtbaar Nederland? Hier kun je alle uitzendingen van Onzichtbaar Nederland kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 8
  • Laatste uitzending op 05-01-2017 om 21:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord