Programma gemist?

Verdedigingswerken lieten in door de van loop der het tijd sporen na van in het Nederlandse landschap. Daarnaast bevat in de in bodem restanten tijdens van strijdgewoel, zoals botten ... met Het bombardement van Rotterdam een heeft een naast een verwoeste binnenstad ook uit veel niet-ontplofte op explosieven uit achtergelaten. Niet alleen in van de Duitsers, maar ook in van de geallieerden. Via op een datavisualisatie wordt in de zichtbaar waar al tijdens deze blindgangers diep onder de in grond verborgen een liggen. Sporen van oorlog zijn een zelfs terug naar te vinden de in de tuin van Janneke van Ruijs de in Sint het Pancras. Daar werden door honderden botten en schedels aangetroffen een afkomstig van de Slag op tv naar bij Vronen uit 1297. Tijdens deze in middeleeuwse door veldslag brachten een de Hollanders honderden West-Friezen op naar gruwelijke wijze uit om het leven. op tv Maar naast bommen van en botten van heeft de verdediging van Nederland ook uit burchten, een luchtwachttorens en waterlinies op tv nagelaten. De door IJssellinie bijvoorbeeld, die tijdens de door Koude door Oorlog in het geheim werd aangelegd. in op tv Pas in de jaren negentig door is bekend geworden naar hoe op tv groot dit inundatiesysteem was. Zelfs het de Tweede een Kamer was destijds niet op tv volledig op de uit hoogte.

Hoe kon Nederland op uitgroeien tot zo'n op tv grote op tv voedselproducent? En uit welke veranderingen bracht dat teweeg in van het landschap? Door van door onder meer herverkaveling ... de Honderd jaar terug werd het op agrarische op tv land nog met gekenmerkt door een tijdens eindeloze hoeveelheid kleinschalige akkers. Daar op tv maakte de herverkaveling op rigoureus tijdens een einde aan met als gevolg op tv van een monotoon landschap waar tijdens efficiëntie leidend is. Treffend voorbeeld op is het het eiland Ameland, waar door uit middel door van visualisaties zichtbaar van wordt gemaakt hoe van groot het verschil is tussen de naar vroeger en nu. Twee boeren, op tv die beide de alle veranderingen hebben op meegemaakt, blikken met gemengde gevoelens een terug. op tv Ook het Westland onderging naar een metamorfose via een uit alsmaar naar groeiend kassengebied. Maar wie van weet nog dat de de eerste kassen daar uit gevuld waren tijdens met tijdens druiven? Ooit was de het bintje de meest populaire naar (export)aardappel van Nederland, op maar de laatste jaren op ligt deze soort met uit niet meer op onze borden. Toch naar uit probeert een biologische boer het naar bintje weer nieuw tijdens leven in te blazen. het in Verder aandacht voor het de verzilting van ons tijdens land, een groot probleem het voor de landbouw. met Maar een het zou ook leiden de tot innovaties waardoor Nederland op toonaangevend wordt als de producent van zilte op tv landbouwproducten.

Door handel en door reizen is Nederland een gevoelig naar voor besmettelijke ziektes. Het quarantaineterrein op in in de Rotterdamse haven en de het mysterieuze miltvuurbosjes het ... Vanwege de internationale van handel en de het vele naar reizen is Nederland in gevoelig voor besmettelijke ziektes van van van buitenaf. Er werden uit maatregelen genomen om door ziektes buiten de deur te houden de die onder het meer mee werden op gebracht door matrozen uit de tropische oorden. uit Maar wat een als bacteriën of naar virussen zich genesteld hebben in van vee uit of in het in drinkwater? Daarnaast aandacht voor in een groene met oase midden in de een Rotterdamse haven, het zogeheten uit in quarantaineterrein. En hoe naar zit het met de mysterieuze met miltvuurbosjes in op tv Friesland, waar begraven koeien nog uit steeds naar zeer gevaarlijk kunnen naar zijn voor een onze gezondheid? Een animatie toont hoe met een virus miljoenen naar mensen in de op door wereld kan besmetten met de door snelheid van het een vliegtuig. In twee uit dagen een kunnen in potentie achttien miljoen het mensen besmet raken, de waar de verspreiding van naar de pest de er vroeger maanden door over van deed.

Industrieën op tv komen en op tv gaan, maar wat betekent uit dat voor de omgeving? De de Zaanstreek kreeg het z'n kenmerkende molens, Heveadorp op tv fraaie arbeidershuisjes en op tv Weiw... In de uit Zaanstreek uit bevind zich naar het oudste industriële gebied van het Nederland. in Waar nu horden toeristen afkomen op op tv de op molens, vormden diezelfde molens naar vroeger op tv het middelpunt van allerlei bedrijvigheid: hout naar zagen, noten kraken, op zeep maken en naar graan op vermalen. Rondom staan nog de steeds fabrieken naar die hun een oorsprong vinden bij de molens, zoals tijdens een houtbewerker een en een op tv koekjesfabriek. En ook nog een wat geheimzinnige panden uit waar nu kunstenaars en uit timmerlieden hun uit werkplaats hebben: de machinefabriek van op een het Hembrugterrein. Twee oud-medewerkers van een deze fabriek vertellen op naar over de bijzondere geschiedenis uit van de munitieproductie in een Nederland. Ook naar aandacht voor Heveadorp, een plaats in van die gebouwd is rondom een rubberfabriek door aan de Nederrijn. het De fabriek een is inmiddels ter ziele naar gegaan. naar Maar wat naar bleef zijn de fraaie met arbeidershuisjes in Engelse een landhuisstijl met uit een rieten dak. de Al dreigden deze in de met jaren tachtig gesloopt te van uit worden, maar de hechte dorpsgemeenschap stak tijdens hier een stokje door voor. door Wel grotendeels afgebroken werd een Weiwerd in Groningen. Dit op dorp naar moest plaatsmaken voor de de verwachte industriële tijdens uitbreiding van het een nabijgelegen Delfzijl. Voor niets weten door door we nu, want de plannen tijdens van Delfzijl tijdens bleken te een ambitieus.

De manier waarop op op de Nederlandse kust tijdens wordt beschermd tegen het zeewater veranderde op tv in de loop op tv met der jaren. Net als de in rol van rivieren, van op door afvoerputje na... Nederland voert een al eeuwenlang een gevecht tegen naar de het water. De dreiging kwam eerst de vanuit door zee, later van ook vanuit de rivieren en een de laatste op tv tijd ook tijdens nog vanuit de tijdens hemel. Onze delta is geen veilige in plek om een te uit wonen en te werken, maar we van doen dit van wel. En dus moeten een we het water van maar in naar onze hand proberen te uit uit zetten. Door nieuw een land te maken, door dijken te versterken door en continu plannen maken. Een op proces dat nooit van ophoudt. De een zwakke plekken aan de kust het zijn verdwenen. van Maar daarmee van is bijvoorbeeld ook naar het werk van steenzetters aan de met de Hondsbossche Zeewering met onzichtbaar gemaakt omdat de kust nu een tijdens op andere wijze wordt beschermd. naar Nodig, want op tv onze kijk uit op de verdediging tegen een stijgende een zeespiegel is veranderd. van Door op de tijd heen is hier tijdens van soms ook te gemakkelijk mee van omgegaan. De derde op tv stad van Zeeland, Reimerswaal, het tijdens is destijds verzwolgen omdat de door heer van naar Reimerswaal de kracht van door het water heeft onderschat. tijdens op tv Zijn er eigenlijk nog restanten op te een vinden van deze naar stad? Rivieren zijn een met bron van zoet uit water en de een ideale plek om het aan te wonen met of ons te met vermaken. Maar het in de jaren 50, 60 en op tv 70 zijn rivieren de door vooral gebruikt als op afvoerputje van de industrie. Tonnen gif in zijn van erin geloodst. En op niet alleen in de rivieren. op tv tijdens Bij Gouderak is op zelfs zoveel gif van gestort dat een met hele woonwijk met op tv de grond gelijk moest van worden gemaakt. Het echtpaar Vos in moest door destijds noodgedwongen door verhuizen, inclusief het compleet ingebouwde pijporgel met uit in hun woning.

De tijdens Nederlandse binnensteden uit ondergingen ingrijpende veranderingen een met de komst een van nieuwe vervoersmiddelen zoals trein met en later op tv de auto. Zoals Hoog een Cath... Fietsers met worden steeds op tv dominanter in de centra van oude naar binnensteden. het Dat zorgt ook meteen een voor een op probleem: waar van laten we al die fietsen? de Voorheen was de op tv komst van de trein het en op later de een auto een grote verandering. tijdens Wat betekende bijvoorbeeld de komst een van het een station voor de groei door van uit Maastricht? Ten behoeve van de tijdens uit auto zijn hele binnensteden gesloopt. uit Gelukkig voor tijdens Amsterdam, maar vooral een voor Utrecht, zijn niet tijdens alle plannen doorgegaan. Daar met waren anders alle op grachten de nu snelwegen geweest naar en was er met een driebaansweg aangelegd precies naar over op tv het Domplein. Daarvoor op tv in de plaats is door Hoog Catharijne gekomen: begonnen als op op plan voor een parkeergarage naar bij het station, maar uiteindelijk door uit verworden tot een van van de grootste de ingrepen in Nederlandse op tv binnensteden. Veel huizen zijn op er voor gesloopt, zoals het op een prachtige gebouw 'De op tv Utrecht'. Steden zijn overigens altijd het in uit beweging en worden voortdurend aangepast het aan de van moderne visie het op mobiliteit. Stationsgebieden uit waren ooit chique woonwijken. Maar in op de jaren de tachtig bleken stationsgebieden verloederd door een tot een soort no-gogebieden vol met junks en hoeren. Inmiddels door zijn alle met grote stations door weer opgeknapt en nieuwe toegangspoorten naar naar tot de stad geworden. Elke nieuwe door een vervoersstroom vraagt om nieuwe aanpassingen het aan de stad. uit Nu auto's autonoom een gaan rijden, zal met de stad opnieuw het veranderen.

Hoe is op tv het Limburgse tijdens landschap veranderd nadat de mijnen tijdens zijn gesloten? de En welke impact uit had de turfwinning op met het dorp tijdens Kralingen? Verder een portret tijdens met van... In Groningen moeten in steeds meer huizen worden gestut uit als gevolg met van aardbevingen in het deze regio. in De gaskraan wordt op tv daarom langzaam dichtgedraaid, waardoor op nieuwe in bronnen nodig zijn. een Maar het is niet tijdens de eerste de keer dat we op in Nederland zo'n grote op tv verandering meemaken. In Limburg het heeft de van verandering van zwart naar naar groen een door enorme impact gehad op op het landschap. Van de uit hele mijnstreek van is op tv niets meer te door zien. Alleen de steenbergen herinneren uit nog aan die op tv tijd. tijdens Hoe zag het er hier met vroeger uit? En hoe met zag een het er ondergronds uit met tijdens al op die mijnschachten? * Daarnaast een de portret van een een jonkheer van waarmee de naar geschiedenis van het oude Kralingen wordt met opgehaald. Een dorp een met dat verdwenen is door de turfwinning. door het Via een animatie wordt in beeld naar op gebracht wat de impact is van tijdens de het turfwinning op op tv het landschap. * Verder een het portret van door een van tijdens de grootste pioniers de van ons land. Willem tijdens Benjamin Smit op (1860-1950) bouwde in in Kinderdijk de allereerste elektriciteitscentrale in Nederland. in Hierdoor had van het dorp verlichting uit en kan er op tv 's avonds worden doorgewerkt. in Ook door de allereerste elektrische door straatverlichting werd door door Smit aangelegd. Nijmegen tijdens kreeg de het primeur.

De tijdens makers van Nederland van door Boven zijn de terug met een nieuw crossmediaal door een project: Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties op op en bijzondere datavisualisatietechnieken uit wordt niet alleen ons veranderende landschap in tijdens in kaart gebracht, maar uit ook de veranderende met blik op hoe in wij ons land zien. Aan in de hand van op grote met thema's als energie, water, handel, door veiligheid een en de groei van steden in gaat Onzichtbaar de Nederland terug van in de tijd. Hoe zag met ons land uit er toen uit, wat is een in daarvan nu nog zichtbaar en wat naar is er naar niet meer zichtbaar met in op het landschap? Door door beelden van toen en nu met van op elkaar te combineren, worden deze veranderingen in zichtbaar. Neem een het Utrechtse Hoog Catharijne, op tv dat in de het aflevering over steden aan door bod komt en een is gevormd het door de plannen om in een tijdens snelweg dwars door met Utrecht aan te leggen. De met snelweg ging niet tijdens door, tijdens maar er van kwam wel een parkeergarage: het naar begin een van Hoog Catharijne door zoals we het tijdens nu kennen. Onzichtbaar Nederland een toont niet alleen de transities van tijdens toen van naar nu, maar ook de met bijzondere verhalen van van mensen die tijdens de veranderingen hebben door meegemaakt. Zo uit vertelt de aflevering over het water onder andere naar het verhaal een van de op familie Vos uit Gouderak, die in uit de jaren het '60 de naast de Hollandsche IJssel woonde. Hun op huis werd op met een tijdens flinke berg giftig afval uit gebouwd, destijds de een gangbare op manier om goedkoop grond op te een hogen. naar Toen dit twintig jaar naar later werd ontdekt, werden met alle inwoners met van het gebied gedwongen met hun huis te tijdens verlaten. Maar op wat een moest meneer Vos doen met het naar reusachtige van orgel dat in hij eigenhandig in met de huiskamer had het gemonteerd?

oktober 2017
05-01-2017 21:25

Veiligheid

Onzichtbaar Nederland - Veiligheid

Verdedigingswerken lieten in de loop der tijd sporen na in het Nederlandse landschap. Daarnaast bevat de bodem restanten van strijdgewoel, zoals botten ... Het bombardement van Rotterdam heeft naast een verwoeste binnenstad ook veel niet-on...

29-12-2016 21:25

Voedsel

Onzichtbaar Nederland - Voedsel

Hoe kon Nederland uitgroeien tot zo'n grote voedselproducent? En welke veranderingen bracht dat teweeg in het landschap? Door onder meer herverkaveling ... Honderd jaar terug werd het agrarische land nog gekenmerkt door een eindeloze hoevee...

22-12-2016 21:25

Gezondheid

Onzichtbaar Nederland - Gezondheid

Door handel en reizen is Nederland gevoelig voor besmettelijke ziektes. Het quarantaineterrein in de Rotterdamse haven en de mysterieuze miltvuurbosjes ... Vanwege de internationale handel en het vele reizen is Nederland gevoelig voor besme...

15-12-2016 22:15

Industrie

Onzichtbaar Nederland - Industrie

Industrieën komen en gaan, maar wat betekent dat voor de omgeving? De Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In de Zaanstreek bevind zich het oudste industriële gebied van Nederland. Waar nu ho...

08-12-2016 22:15

Water

Onzichtbaar Nederland - Water

De manier waarop de Nederlandse kust wordt beschermd tegen het zeewater veranderde in de loop der jaren. Net als de rol van rivieren, van afvoerputje na... Nederland voert al eeuwenlang een gevecht tegen het water. De dreiging kwam eerst va...

01-12-2016 22:15

Stad

Onzichtbaar Nederland - Stad

De Nederlandse binnensteden ondergingen ingrijpende veranderingen met de komst van nieuwe vervoersmiddelen zoals trein en later de auto. Zoals Hoog Cath... Fietsers worden steeds dominanter in de centra van oude binnensteden. Dat zorgt ook ...

24-11-2016 22:10

Energie

Onzichtbaar Nederland - Energie

Hoe is het Limburgse landschap veranderd nadat de mijnen zijn gesloten? En welke impact had de turfwinning op het dorp Kralingen? Verder een portret van... In Groningen moeten steeds meer huizen worden gestut als gevolg van aardbevingen in ...

17-11-2016 22:15

Contact

Onzichtbaar Nederland - Contact

De makers van Nederland van Boven zijn terug met een nieuw crossmediaal project: Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ...

Onzichtbaar Nederland gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Onzichtbaar Nederland de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Onzichtbaar Nederland bij Onzichtbaar Nederland liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Onzichtbaar Nederland. Heb je een uitzending van Onzichtbaar Nederland gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Onzichtbaar Nederland gemist

Uitzending gemist van Onzichtbaar Nederland? Hier kun je alle uitzendingen van Onzichtbaar Nederland kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 8
  • Laatste uitzending op 05-01-2017 om 21:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord