Programma gemist?

Verdedigingswerken lieten uit in de tijdens loop der tijd met sporen na in in het Nederlandse uit landschap. Daarnaast bevat naar de bodem restanten van strijdgewoel, zoals op tv botten ... op tv Het bombardement van van Rotterdam naar heeft naast een op verwoeste binnenstad ook veel niet-ontplofte op explosieven achtergelaten. Niet uit alleen van de Duitsers, de maar ook van van in de geallieerden. Via een datavisualisatie wordt een op zichtbaar waar al van deze blindgangers diep onder de grond door verborgen liggen. het Sporen van oorlog zijn met zelfs op terug te vinden naar in de tuin van Janneke een Ruijs in Sint op tijdens Pancras. Daar werden het honderden botten en schedels aangetroffen afkomstig naar van de op tv Slag bij Vronen uit op tv 1297. Tijdens tijdens deze middeleeuwse veldslag in brachten de het Hollanders honderden West-Friezen uit op gruwelijke wijze om het van op leven. Maar naast bommen en botten van heeft de verdediging uit van naar Nederland ook burchten, een luchtwachttorens en waterlinies nagelaten. De met IJssellinie bijvoorbeeld, die uit tijdens van de Koude Oorlog in het in geheim werd aangelegd. uit Pas in door de het jaren negentig is bekend geworden door hoe groot dit het inundatiesysteem was. Zelfs op tv de Tweede Kamer uit was destijds niet volledig door van op de hoogte.

Hoe kon Nederland met de uitgroeien tot zo'n grote tijdens voedselproducent? En welke met veranderingen bracht dat teweeg in uit het op tv landschap? Door in onder meer herverkaveling ... Honderd de jaar terug werd met het agrarische land op nog naar gekenmerkt door een eindeloze uit hoeveelheid kleinschalige akkers. Daar maakte op van de herverkaveling rigoureus een einde aan tijdens de met als gevolg een monotoon in landschap waar efficiëntie naar leidend is. van Treffend voorbeeld door is het eiland Ameland, waar door uit naar middel van visualisaties zichtbaar wordt de gemaakt hoe van groot het een verschil is tussen vroeger en op tv nu. Twee naar boeren, die beide alle uit veranderingen hebben in meegemaakt, blikken met gemengde gevoelens met naar terug. Ook het Westland onderging van een metamorfose via een op de alsmaar groeiend kassengebied. Maar wie naar weet een nog dat de eerste kassen naar daar gevuld waren naar met druiven? van Ooit was door het bintje de meest in populaire (export)aardappel van Nederland, maar tijdens een de laatste jaren de ligt deze soort op niet meer op onze borden. tijdens Toch door probeert een biologische boer het op tv bintje weer met nieuw leven in met te blazen. Verder aandacht van voor de verzilting op tv van ons een land, een van groot probleem voor de landbouw. Maar met het de zou ook leiden tot innovaties een met waardoor Nederland toonaangevend van wordt als producent naar van zilte landbouwproducten.

Door handel en op tv het reizen is Nederland gevoelig voor besmettelijke door uit ziektes. Het quarantaineterrein in uit de Rotterdamse haven en naar de mysterieuze miltvuurbosjes de ... Vanwege de internationale een handel en het uit vele reizen in is Nederland tijdens gevoelig voor besmettelijke ziektes van uit buitenaf. van Er werden van maatregelen genomen om het ziektes buiten de deur op tv te houden die met onder meer met mee werden gebracht een door matrozen uit tropische oorden. tijdens Maar wat als bacteriën de of door virussen zich genesteld hebben in naar vee of door in het drinkwater? Daarnaast uit aandacht voor een van groene uit oase midden in de een Rotterdamse haven, het zogeheten het quarantaineterrein. En uit hoe zit het met naar de mysterieuze miltvuurbosjes naar uit in Friesland, waar begraven koeien naar nog in steeds zeer gevaarlijk met kunnen zijn voor op onze gezondheid? Een animatie op tv toont hoe een virus miljoenen de mensen uit in de in wereld kan besmetten het met de snelheid van een vliegtuig. van In tijdens twee dagen kunnen het in potentie met achttien miljoen mensen op tv besmet raken, waar de van verspreiding van naar de pest er de vroeger maanden over van deed.

Industrieën komen en met gaan, het maar wat betekent uit dat voor de omgeving? De het het Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp tijdens fraaie naar arbeidershuisjes en Weiw... In op tv de Zaanstreek bevind uit zich het op oudste industriële tijdens gebied van Nederland. de Waar nu horden toeristen afkomen op met de molens, met vormden diezelfde molens vroeger met het het middelpunt van allerlei bedrijvigheid: door hout zagen, noten in kraken, zeep van maken en graan vermalen. in Rondom staan nog de steeds fabrieken de die hun oorsprong vinden bij in de molens, zoals van een houtbewerker en een een naar koekjesfabriek. En met ook nog wat geheimzinnige panden de waar nu kunstenaars en met timmerlieden de hun werkplaats hebben: in de machinefabriek op tv op het Hembrugterrein. met Twee oud-medewerkers van deze fabriek van vertellen over de de bijzondere geschiedenis van uit de van munitieproductie in Nederland. met Ook aandacht voor Heveadorp, met een plaats die gebouwd van is op rondom een rubberfabriek aan de op Nederrijn. De fabriek is op inmiddels ter met ziele gegaan. Maar met wat bleef zijn op tv de fraaie arbeidershuisjes in een op tv Engelse landhuisstijl met uit een rieten dak. op tv Al dreigden deze in de op tv jaren tachtig gesloopt op tv te worden, maar de naar hechte dorpsgemeenschap stak van hier een een stokje voor. Wel het grotendeels tijdens afgebroken werd Weiwerd in Groningen. Dit met tijdens dorp moest plaatsmaken voor de tijdens verwachte industriële naar uitbreiding van het nabijgelegen tijdens Delfzijl. het Voor niets weten met we nu, want de plannen van een door Delfzijl bleken te met ambitieus.

De in manier waarop de Nederlandse door kust de wordt beschermd tegen het zeewater veranderde naar in met de loop der jaren. uit Net als de met rol van rivieren, van op tv afvoerputje tijdens na... Nederland voert tijdens al eeuwenlang een naar gevecht tegen van het water. De met dreiging kwam eerst vanuit zee, uit later ook vanuit in de rivieren en de het laatste tijd ook met nog vanuit het de met hemel. Onze delta is geen veilige een plek om tijdens te op wonen en te de werken, maar we de doen dit wel. En dus moeten in we het water uit maar de naar onze hand proberen te op tv tijdens zetten. Door nieuw naar land te maken, dijken te versterken met en continu op tv plannen van maken. Een proces met dat nooit ophoudt. De op zwakke plekken aan de kust op zijn verdwenen. op tv Maar daarmee is bijvoorbeeld door met ook het werk van uit steenzetters aan de het Hondsbossche Zeewering het onzichtbaar gemaakt omdat de kust in nu op met andere wijze wordt tijdens beschermd. Nodig, want onze de kijk op op de verdediging tegen een een stijgende zeespiegel is door veranderd. Door de tijd de heen is hier een op soms ook te gemakkelijk mee omgegaan. de De derde een stad een van Zeeland, Reimerswaal, is destijds verzwolgen in met omdat de heer van door Reimerswaal de kracht naar van het water door heeft onderschat. Zijn tijdens er eigenlijk uit nog restanten te vinden van deze op tv stad? Rivieren naar zijn op tv een bron van de zoet water en naar een ideale plek om aan naar te wonen of tijdens ons te een vermaken. Maar in de jaren van 50, 60 met en 70 zijn naar rivieren vooral gebruikt tijdens als afvoerputje van de het industrie. Tonnen gif door zijn erin geloodst. door En de niet alleen met in de rivieren. in Bij Gouderak is zelfs zoveel naar gif gestort de dat een hele woonwijk de met de grond gelijk op tv moest worden gemaakt. in Het echtpaar Vos op tv door moest destijds noodgedwongen verhuizen, door inclusief het compleet in ingebouwde pijporgel van in hun woning.

De de Nederlandse binnensteden ondergingen ingrijpende op tv veranderingen met de in komst van op tv nieuwe vervoersmiddelen zoals trein uit en later tijdens de auto. Zoals Hoog Cath... een Fietsers in worden steeds dominanter in de in centra van oude op tv binnensteden. Dat uit zorgt ook op tv meteen voor een probleem: waar de het laten we al die fietsen? in Voorheen op was de komst van de op tv trein in en later de met auto een grote verandering. naar Wat betekende bijvoorbeeld de komst van door van het station het voor de groei van uit Maastricht? Ten behoeve van door de uit auto zijn hele een binnensteden gesloopt. Gelukkig met voor Amsterdam, maar vooral voor Utrecht, naar van zijn niet alle plannen doorgegaan. Daar op tv van waren anders alle grachten nu snelwegen de op tv geweest en was er met een driebaansweg aangelegd een precies over het Domplein. tijdens Daarvoor in de naar plaats is van Hoog Catharijne gekomen: begonnen als tijdens plan voor een uit parkeergarage bij het door station, maar van uiteindelijk verworden tot een het van de grootste een ingrepen met in Nederlandse binnensteden. Veel huizen uit zijn er voor van het gesloopt, zoals het prachtige gebouw 'De uit Utrecht'. Steden zijn een overigens altijd in het van beweging en worden voortdurend aangepast aan naar de moderne visie op tv op mobiliteit. Stationsgebieden tijdens uit waren ooit chique de woonwijken. Maar in de jaren tachtig de bleken op tv stationsgebieden verloederd tot een soort op naar no-gogebieden vol junks en hoeren. door Inmiddels zijn alle in grote stations weer de opgeknapt en van nieuwe toegangspoorten door tot de stad geworden. op Elke nieuwe vervoersstroom de vraagt om nieuwe aanpassingen aan naar de stad. in Nu auto's autonoom op gaan rijden, zal de met op stad opnieuw veranderen.

Hoe het is het Limburgse landschap veranderd uit nadat de mijnen de zijn naar gesloten? En welke impact een had het de turfwinning op het dorp tijdens Kralingen? naar Verder een portret van van... In Groningen door moeten steeds meer een huizen worden gestut als de gevolg van aardbevingen in deze op regio. De gaskraan met wordt daarom langzaam tijdens dichtgedraaid, waardoor naar nieuwe bronnen tijdens nodig zijn. Maar van het is niet door de eerste keer dat we met in Nederland uit zo'n grote met verandering meemaken. In Limburg heeft naar de verandering van tijdens zwart de naar groen een enorme op impact door gehad op het met landschap. Van de hele mijnstreek is het niets meer te de zien. op Alleen de steenbergen herinneren nog in aan die tijd. tijdens naar Hoe zag het er de hier vroeger uit? En de hoe het zag het er ondergronds uit met de al op die mijnschachten? * van Daarnaast een portret van een in jonkheer waarmee de naar geschiedenis van met het oude Kralingen wordt een tijdens opgehaald. Een dorp dat het verdwenen is door tijdens de turfwinning. Via een animatie uit wordt in het beeld gebracht op wat de uit impact is van de turfwinning op tijdens met het landschap. * Verder een naar portret een van een van de grootste tijdens pioniers met van ons land. Willem door Benjamin Smit (1860-1950) bouwde op tv in Kinderdijk de het allereerste met elektriciteitscentrale in Nederland. Hierdoor naar had het het dorp verlichting en kan er 's het avonds worden in doorgewerkt. Ook de allereerste tijdens uit elektrische straatverlichting werd door Smit aangelegd. op Nijmegen op kreeg de op tv primeur.

De makers door van op Nederland van Boven zijn terug naar met een nieuw het crossmediaal project: op tv Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties door en bijzondere datavisualisatietechnieken met wordt niet alleen met ons veranderende landschap het in kaart gebracht, uit tijdens maar ook de veranderende een blik op hoe wij ons het land zien. Aan uit de hand van grote door thema's als op tv energie, van water, handel, veiligheid en de op groei van steden gaat met Onzichtbaar Nederland op tv terug in de naar tijd. Hoe zag ons door land er toen op tv door uit, wat is daarvan nu het nog zichtbaar tijdens en wat een is er niet meer zichtbaar in door het landschap? in Door beelden van toen door en op nu met elkaar te combineren, uit met worden deze veranderingen zichtbaar. Neem in het Utrechtse Hoog Catharijne, dat van de in de aflevering in over steden aan bod komt en naar is van gevormd door de plannen het om een snelweg een dwars door Utrecht een aan te leggen. naar De met snelweg ging niet door, maar er de in kwam wel een parkeergarage: het begin uit van Hoog Catharijne met zoals we de het nu met kennen. Onzichtbaar Nederland toont niet alleen in de transities van op tv toen naar nu, de maar ook de in tijdens bijzondere verhalen van mensen die de de veranderingen hebben uit meegemaakt. door Zo vertelt de aflevering over naar water onder andere het de verhaal van de met familie Vos van uit Gouderak, van die in de het jaren '60 naast de het Hollandsche IJssel van woonde. Hun huis werd op in een tijdens flinke berg giftig afval op tv gebouwd, van destijds een gangbare manier op om goedkoop grond op te uit hogen. Toen een dit twintig jaar het later werd door ontdekt, werden alle inwoners naar van de het gebied gedwongen van hun huis te verlaten. Maar de wat op moest meneer Vos doen met met het in reusachtige orgel dat hij het eigenhandig in tijdens de huiskamer had door gemonteerd?

juli 2020
05-01-2017 21:25

Veiligheid

Onzichtbaar Nederland - Veiligheid

Verdedigingswerken lieten in de loop der tijd sporen na in het Nederlandse landschap. Daarnaast bevat de bodem restanten van strijdgewoel, zoals botten ... Het bombardement van Rotterdam heeft naast een verwoeste binnenstad ook veel niet-on...

29-12-2016 21:25

Voedsel

Onzichtbaar Nederland - Voedsel

Hoe kon Nederland uitgroeien tot zo'n grote voedselproducent? En welke veranderingen bracht dat teweeg in het landschap? Door onder meer herverkaveling ... Honderd jaar terug werd het agrarische land nog gekenmerkt door een eindeloze hoevee...

22-12-2016 21:25

Gezondheid

Onzichtbaar Nederland - Gezondheid

Door handel en reizen is Nederland gevoelig voor besmettelijke ziektes. Het quarantaineterrein in de Rotterdamse haven en de mysterieuze miltvuurbosjes ... Vanwege de internationale handel en het vele reizen is Nederland gevoelig voor besme...

15-12-2016 22:15

Industrie

Onzichtbaar Nederland - Industrie

Industrieën komen en gaan, maar wat betekent dat voor de omgeving? De Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In de Zaanstreek bevind zich het oudste industriële gebied van Nederland. Waar nu ho...

08-12-2016 22:15

Water

Onzichtbaar Nederland - Water

De manier waarop de Nederlandse kust wordt beschermd tegen het zeewater veranderde in de loop der jaren. Net als de rol van rivieren, van afvoerputje na... Nederland voert al eeuwenlang een gevecht tegen het water. De dreiging kwam eerst va...

01-12-2016 22:15

Stad

Onzichtbaar Nederland - Stad

De Nederlandse binnensteden ondergingen ingrijpende veranderingen met de komst van nieuwe vervoersmiddelen zoals trein en later de auto. Zoals Hoog Cath... Fietsers worden steeds dominanter in de centra van oude binnensteden. Dat zorgt ook ...

24-11-2016 22:10

Energie

Onzichtbaar Nederland - Energie

Hoe is het Limburgse landschap veranderd nadat de mijnen zijn gesloten? En welke impact had de turfwinning op het dorp Kralingen? Verder een portret van... In Groningen moeten steeds meer huizen worden gestut als gevolg van aardbevingen in ...

17-11-2016 22:15

Contact

Onzichtbaar Nederland - Contact

De makers van Nederland van Boven zijn terug met een nieuw crossmediaal project: Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ...

Onzichtbaar Nederland gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Onzichtbaar Nederland de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Onzichtbaar Nederland bij Onzichtbaar Nederland liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Onzichtbaar Nederland. Heb je een uitzending van Onzichtbaar Nederland gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Onzichtbaar Nederland gemist

Uitzending gemist van Onzichtbaar Nederland? Hier kun je alle uitzendingen van Onzichtbaar Nederland kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 8
  • Laatste uitzending op 05-01-2017 om 21:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!