Programma gemist?
maart 2017
05-01-2017 21:25

Veiligheid

Onzichtbaar Nederland - Veiligheid

Verdedigingswerken lieten in de loop der tijd sporen na in het Nederlandse landschap. Daarnaast bevat de bodem restanten van strijdgewoel, zoals botten ... Het bombardement van Rotterdam heeft naast een verwoeste binnenstad ook veel niet-ontplofte explosieven achtergelaten. Niet alleen van de Duitsers, maar ook van de geallieerden. Via een datavisualisatie wordt zichtbaar waar al deze blindgangers diep onder de grond verborgen liggen. Sporen van oorlog zijn zelfs terug te vinden in de tuin van Janneke Ruijs in Sint Pancras. Daar werden honderden botten en schedels aangetroffen afkomstig van de Slag bij Vronen uit 1297. Tijdens deze middeleeuwse veldslag brachten de Hollanders honderden West-Friezen op gruwelijke wijze om het leven. Maar naast bommen en botten heeft de verdediging van Nederland ook burchten, luchtwachttorens en waterlinies nagelaten. De IJssellinie bijvoorbeeld, die tijdens de Koude Oorlog in het geheim werd aangelegd. Pas in de jaren negentig is bekend geworden hoe groot dit inundatiesysteem was. Zelfs de Tweede Kamer was destijds niet volledig op de hoogte.

29-12-2016 21:25

Voedsel

Onzichtbaar Nederland - Voedsel

Hoe kon Nederland uitgroeien tot zo'n grote voedselproducent? En welke veranderingen bracht dat teweeg in het landschap? Door onder meer herverkaveling ... Honderd jaar terug werd het agrarische land nog gekenmerkt door een eindeloze hoeveelheid kleinschalige akkers. Daar maakte de herverkaveling rigoureus een einde aan met als gevolg een monotoon landschap waar efficiëntie leidend is. Treffend voorbeeld is het eiland Ameland, waar door middel van visualisaties zichtbaar wordt gemaakt hoe groot het verschil is tussen vroeger en nu. Twee boeren, die beide alle veranderingen hebben meegemaakt, blikken met gemengde gevoelens terug. Ook het Westland onderging een metamorfose via een alsmaar groeiend kassengebied. Maar wie weet nog dat de eerste kassen daar gevuld waren met druiven? Ooit was het bintje de meest populaire (export)aardappel van Nederland, maar de laatste jaren ligt deze soort niet meer op onze borden. Toch probeert een biologische boer het bintje weer nieuw leven in te blazen. Verder aandacht voor de verzilting van ons land, een groot probleem voor de landbouw. Maar het zou ook leiden tot innovaties waardoor Nederland toonaangevend wordt als producent van zilte landbouwproducten.

22-12-2016 21:25

Gezondheid

Onzichtbaar Nederland - Gezondheid

Door handel en reizen is Nederland gevoelig voor besmettelijke ziektes. Het quarantaineterrein in de Rotterdamse haven en de mysterieuze miltvuurbosjes ... Vanwege de internationale handel en het vele reizen is Nederland gevoelig voor besmettelijke ziektes van buitenaf. Er werden maatregelen genomen om ziektes buiten de deur te houden die onder meer mee werden gebracht door matrozen uit tropische oorden. Maar wat als bacteriën of virussen zich genesteld hebben in vee of in het drinkwater? Daarnaast aandacht voor een groene oase midden in de Rotterdamse haven, het zogeheten quarantaineterrein. En hoe zit het met de mysterieuze miltvuurbosjes in Friesland, waar begraven koeien nog steeds zeer gevaarlijk kunnen zijn voor onze gezondheid? Een animatie toont hoe een virus miljoenen mensen in de wereld kan besmetten met de snelheid van een vliegtuig. In twee dagen kunnen in potentie achttien miljoen mensen besmet raken, waar de verspreiding van de pest er vroeger maanden over deed.

15-12-2016 22:15

Industrie

Onzichtbaar Nederland - Industrie

Industrieën komen en gaan, maar wat betekent dat voor de omgeving? De Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In de Zaanstreek bevind zich het oudste industriële gebied van Nederland. Waar nu horden toeristen afkomen op de molens, vormden diezelfde molens vroeger het middelpunt van allerlei bedrijvigheid: hout zagen, noten kraken, zeep maken en graan vermalen. Rondom staan nog steeds fabrieken die hun oorsprong vinden bij de molens, zoals een houtbewerker en een koekjesfabriek. En ook nog wat geheimzinnige panden waar nu kunstenaars en timmerlieden hun werkplaats hebben: de machinefabriek op het Hembrugterrein. Twee oud-medewerkers van deze fabriek vertellen over de bijzondere geschiedenis van de munitieproductie in Nederland. Ook aandacht voor Heveadorp, een plaats die gebouwd is rondom een rubberfabriek aan de Nederrijn. De fabriek is inmiddels ter ziele gegaan. Maar wat bleef zijn de fraaie arbeidershuisjes in Engelse landhuisstijl met een rieten dak. Al dreigden deze in de jaren tachtig gesloopt te worden, maar de hechte dorpsgemeenschap stak hier een stokje voor. Wel grotendeels afgebroken werd Weiwerd in Groningen. Dit dorp moest plaatsmaken voor de verwachte industriële uitbreiding van het nabijgelegen Delfzijl. Voor niets weten we nu, want de plannen van Delfzijl bleken te ambitieus.

08-12-2016 22:15

Water

Onzichtbaar Nederland - Water

De manier waarop de Nederlandse kust wordt beschermd tegen het zeewater veranderde in de loop der jaren. Net als de rol van rivieren, van afvoerputje na... Nederland voert al eeuwenlang een gevecht tegen het water. De dreiging kwam eerst vanuit zee, later ook vanuit de rivieren en de laatste tijd ook nog vanuit de hemel. Onze delta is geen veilige plek om te wonen en te werken, maar we doen dit wel. En dus moeten we het water maar naar onze hand proberen te zetten. Door nieuw land te maken, dijken te versterken en continu plannen maken. Een proces dat nooit ophoudt. De zwakke plekken aan de kust zijn verdwenen. Maar daarmee is bijvoorbeeld ook het werk van steenzetters aan de Hondsbossche Zeewering onzichtbaar gemaakt omdat de kust nu op andere wijze wordt beschermd. Nodig, want onze kijk op de verdediging tegen een stijgende zeespiegel is veranderd. Door de tijd heen is hier soms ook te gemakkelijk mee omgegaan. De derde stad van Zeeland, Reimerswaal, is destijds verzwolgen omdat de heer van Reimerswaal de kracht van het water heeft onderschat. Zijn er eigenlijk nog restanten te vinden van deze stad? Rivieren zijn een bron van zoet water en een ideale plek om aan te wonen of ons te vermaken. Maar in de jaren 50, 60 en 70 zijn rivieren vooral gebruikt als afvoerputje van de industrie. Tonnen gif zijn erin geloodst. En niet alleen in de rivieren. Bij Gouderak is zelfs zoveel gif gestort dat een hele woonwijk met de grond gelijk moest worden gemaakt. Het echtpaar Vos moest destijds noodgedwongen verhuizen, inclusief het compleet ingebouwde pijporgel in hun woning.

01-12-2016 22:15

Stad

Onzichtbaar Nederland - Stad

De Nederlandse binnensteden ondergingen ingrijpende veranderingen met de komst van nieuwe vervoersmiddelen zoals trein en later de auto. Zoals Hoog Cath... Fietsers worden steeds dominanter in de centra van oude binnensteden. Dat zorgt ook meteen voor een probleem: waar laten we al die fietsen? Voorheen was de komst van de trein en later de auto een grote verandering. Wat betekende bijvoorbeeld de komst van het station voor de groei van Maastricht? Ten behoeve van de auto zijn hele binnensteden gesloopt. Gelukkig voor Amsterdam, maar vooral voor Utrecht, zijn niet alle plannen doorgegaan. Daar waren anders alle grachten nu snelwegen geweest en was er een driebaansweg aangelegd precies over het Domplein. Daarvoor in de plaats is Hoog Catharijne gekomen: begonnen als plan voor een parkeergarage bij het station, maar uiteindelijk verworden tot een van de grootste ingrepen in Nederlandse binnensteden. Veel huizen zijn er voor gesloopt, zoals het prachtige gebouw 'De Utrecht'. Steden zijn overigens altijd in beweging en worden voortdurend aangepast aan de moderne visie op mobiliteit. Stationsgebieden waren ooit chique woonwijken. Maar in de jaren tachtig bleken stationsgebieden verloederd tot een soort no-gogebieden vol junks en hoeren. Inmiddels zijn alle grote stations weer opgeknapt en nieuwe toegangspoorten tot de stad geworden. Elke nieuwe vervoersstroom vraagt om nieuwe aanpassingen aan de stad. Nu auto's autonoom gaan rijden, zal de stad opnieuw veranderen.

24-11-2016 22:10

Energie

Onzichtbaar Nederland - Energie

Hoe is het Limburgse landschap veranderd nadat de mijnen zijn gesloten? En welke impact had de turfwinning op het dorp Kralingen? Verder een portret van... In Groningen moeten steeds meer huizen worden gestut als gevolg van aardbevingen in deze regio. De gaskraan wordt daarom langzaam dichtgedraaid, waardoor nieuwe bronnen nodig zijn. Maar het is niet de eerste keer dat we in Nederland zo'n grote verandering meemaken. In Limburg heeft de verandering van zwart naar groen een enorme impact gehad op het landschap. Van de hele mijnstreek is niets meer te zien. Alleen de steenbergen herinneren nog aan die tijd. Hoe zag het er hier vroeger uit? En hoe zag het er ondergronds uit met al die mijnschachten? * Daarnaast een portret van een jonkheer waarmee de geschiedenis van het oude Kralingen wordt opgehaald. Een dorp dat verdwenen is door de turfwinning. Via een animatie wordt in beeld gebracht wat de impact is van de turfwinning op het landschap. * Verder een portret van een van de grootste pioniers van ons land. Willem Benjamin Smit (1860-1950) bouwde in Kinderdijk de allereerste elektriciteitscentrale in Nederland. Hierdoor had het dorp verlichting en kan er 's avonds worden doorgewerkt. Ook de allereerste elektrische straatverlichting werd door Smit aangelegd. Nijmegen kreeg de primeur.

17-11-2016 22:15

Contact

Onzichtbaar Nederland - Contact

De makers van Nederland van Boven zijn terug met een nieuw crossmediaal project: Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ook de veranderende blik op hoe wij ons land zien. Aan de hand van grote thema's als energie, water, handel, veiligheid en de groei van steden gaat Onzichtbaar Nederland terug in de tijd. Hoe zag ons land er toen uit, wat is daarvan nu nog zichtbaar en wat is er niet meer zichtbaar in het landschap? Door beelden van toen en nu met elkaar te combineren, worden deze veranderingen zichtbaar. Neem het Utrechtse Hoog Catharijne, dat in de aflevering over steden aan bod komt en is gevormd door de plannen om een snelweg dwars door Utrecht aan te leggen. De snelweg ging niet door, maar er kwam wel een parkeergarage: het begin van Hoog Catharijne zoals we het nu kennen. Onzichtbaar Nederland toont niet alleen de transities van toen naar nu, maar ook de bijzondere verhalen van mensen die de veranderingen hebben meegemaakt. Zo vertelt de aflevering over water onder andere het verhaal van de familie Vos uit Gouderak, die in de jaren '60 naast de Hollandsche IJssel woonde. Hun huis werd op een flinke berg giftig afval gebouwd, destijds een gangbare manier om goedkoop grond op te hogen. Toen dit twintig jaar later werd ontdekt, werden alle inwoners van het gebied gedwongen hun huis te verlaten. Maar wat moest meneer Vos doen met het reusachtige orgel dat hij eigenhandig in de huiskamer had gemonteerd?

Onzichtbaar Nederland gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Onzichtbaar Nederland de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Onzichtbaar Nederland bij Onzichtbaar Nederland liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Onzichtbaar Nederland. Heb je een uitzending van Onzichtbaar Nederland gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Onzichtbaar Nederland gemist

Uitzending gemist van Onzichtbaar Nederland? Hier kun je alle uitzendingen van Onzichtbaar Nederland kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 8
  • Laatste uitzending op 05-01-2017 om 21:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord