Programma gemist?

Verdedigingswerken op lieten in de met loop der tijd sporen na uit in het Nederlandse uit landschap. Daarnaast van bevat de op tv bodem restanten van met strijdgewoel, zoals uit botten ... Het naar bombardement van Rotterdam heeft naast een op tv verwoeste binnenstad de ook veel niet-ontplofte tijdens explosieven achtergelaten. door Niet alleen van door de Duitsers, maar ook de van de de geallieerden. Via een het datavisualisatie wordt zichtbaar waar al op op tv deze blindgangers diep op tv onder de grond verborgen liggen. Sporen het het van oorlog zijn het zelfs terug te vinden in de op tuin van Janneke het op tv Ruijs in Sint uit Pancras. Daar werden honderden botten met en door schedels aangetroffen afkomstig op tv van de Slag van bij Vronen uit 1297. Tijdens deze in middeleeuwse veldslag tijdens brachten naar de Hollanders honderden West-Friezen op een gruwelijke wijze met om het leven. Maar op tv naast op tv bommen en botten heeft de verdediging door van door Nederland ook een burchten, luchtwachttorens en waterlinies een nagelaten. De IJssellinie op tv bijvoorbeeld, die tijdens tijdens de Koude Oorlog tijdens in het geheim werd aangelegd. van Pas in tijdens de jaren door negentig is bekend geworden hoe het groot dit inundatiesysteem uit was. met Zelfs de Tweede Kamer het was op destijds niet volledig op een de hoogte.

Hoe kon Nederland tijdens uitgroeien een tot zo'n grote voedselproducent? En naar welke veranderingen bracht de in dat teweeg in het door landschap? Door onder meer herverkaveling met de ... Honderd jaar terug werd in het agrarische land naar nog gekenmerkt de door een uit eindeloze hoeveelheid kleinschalige akkers. Daar maakte het de herverkaveling rigoureus met een einde aan op met het als gevolg tijdens een monotoon landschap waar efficiëntie uit leidend is. naar Treffend voorbeeld is het op eiland in Ameland, waar door middel van uit visualisaties zichtbaar een wordt gemaakt hoe groot het naar een verschil is tussen vroeger op tv en nu. naar Twee boeren, die beide op alle veranderingen hebben meegemaakt, blikken naar met met gemengde gevoelens terug. tijdens Ook het Westland onderging door een door metamorfose via een alsmaar groeiend kassengebied. door Maar wie weet het nog dat de een het eerste kassen daar gevuld een waren met druiven? Ooit tijdens was op het bintje de uit meest populaire (export)aardappel met van Nederland, maar de laatste jaren tijdens ligt deze soort het in niet meer op onze borden. Toch een probeert een tijdens biologische boer van het bintje een weer nieuw leven in te tijdens blazen. Verder aandacht op tv voor de uit verzilting van ons land, een op met groot probleem voor de landbouw. Maar door het zou op ook leiden tot innovaties met waardoor Nederland op tv toonaangevend wordt tijdens als producent van uit zilte landbouwproducten.

Door handel en van een reizen is Nederland een gevoelig voor besmettelijke ziektes. Het quarantaineterrein op in op de Rotterdamse haven en door de op mysterieuze miltvuurbosjes ... met Vanwege de internationale tijdens handel en het vele reizen is met het Nederland gevoelig voor door besmettelijke ziektes van buitenaf. van Er werden maatregelen genomen naar om ziektes uit buiten de deur een te houden die naar onder meer mee werden een gebracht van door matrozen uit tropische oorden. Maar de naar wat als bacteriën of virussen zich in genesteld hebben tijdens in vee of in in het een drinkwater? Daarnaast aandacht het voor een groene oase tijdens midden de in de Rotterdamse haven, het tijdens zogeheten quarantaineterrein. En in hoe zit het met het de een mysterieuze miltvuurbosjes naar in Friesland, waar begraven uit koeien nog steeds zeer gevaarlijk tijdens kunnen zijn tijdens voor onze gezondheid? uit Een animatie toont in hoe een in virus miljoenen mensen in op de wereld kan tijdens besmetten door met de snelheid van tijdens een vliegtuig. In twee dagen naar kunnen in potentie van van achttien miljoen mensen besmet een raken, waar naar de verspreiding van het de pest er vroeger maanden in over met deed.

Industrieën komen en door gaan, maar wat in betekent tijdens dat voor de met omgeving? De Zaanstreek kreeg in z'n kenmerkende molens, tijdens Heveadorp in fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In de tijdens op tv Zaanstreek bevind zich het oudste naar industriële gebied van een Nederland. het Waar nu horden toeristen een afkomen op tijdens de molens, vormden door diezelfde molens vroeger naar het middelpunt van allerlei op tv bedrijvigheid: hout zagen, op noten kraken, de zeep maken en graan vermalen. Rondom naar naar staan nog steeds fabrieken naar die hun op tv oorsprong vinden bij de molens, zoals de op tv een houtbewerker en een in koekjesfabriek. En ook het nog wat geheimzinnige panden waar met nu naar kunstenaars en timmerlieden tijdens hun werkplaats hebben: de de machinefabriek in op het Hembrugterrein. Twee oud-medewerkers het van deze op tv fabriek vertellen over de in bijzondere geschiedenis van uit de munitieproductie in Nederland. tijdens naar Ook aandacht voor Heveadorp, een op plaats die gebouwd is de op rondom een rubberfabriek aan de op tv Nederrijn. De fabriek is in inmiddels op ter ziele gegaan. op Maar wat bleef van zijn de fraaie arbeidershuisjes door in Engelse landhuisstijl naar met een een rieten dak. het Al dreigden deze in de jaren met tachtig de gesloopt te worden, maar de de op hechte dorpsgemeenschap stak door hier een stokje het voor. Wel grotendeels afgebroken een werd Weiwerd tijdens in Groningen. Dit de dorp moest plaatsmaken voor de verwachte met industriële uitbreiding het van het nabijgelegen Delfzijl. naar Voor naar niets weten we tijdens nu, want door de plannen van Delfzijl een bleken te uit ambitieus.

De manier op tv waarop de Nederlandse met kust tijdens wordt beschermd tegen op het zeewater veranderde op tv in de loop naar der jaren. Net als een de rol van rivieren, van in afvoerputje de na... Nederland voert op al eeuwenlang een gevecht tegen op het water. door De dreiging kwam met eerst vanuit zee, tijdens later op tv ook vanuit de rivieren naar en de laatste met tijd ook het nog vanuit de een hemel. Onze delta is geen door veilige plek om de te van wonen en te werken, maar op tv we doen van dit wel. En dus met moeten we het water met het maar naar onze door hand proberen te naar zetten. Door nieuw land te maken, naar met dijken te versterken en op tv continu plannen maken. Een van proces dat nooit ophoudt. met De zwakke plekken op tv aan de in kust zijn verdwenen. de Maar daarmee een is bijvoorbeeld tijdens ook het werk van steenzetters de aan van de Hondsbossche Zeewering onzichtbaar gemaakt een omdat de kust nu een op andere van wijze wordt beschermd. Nodig, een want onze een kijk op de in verdediging tegen met een stijgende naar zeespiegel is veranderd. met Door de tijd heen de is hier naar soms ook te gemakkelijk van mee omgegaan. De derde uit stad van met Zeeland, Reimerswaal, de is destijds verzwolgen omdat de heer tijdens van Reimerswaal de uit kracht van op tv het in water heeft onderschat. Zijn in er eigenlijk nog restanten met te vinden door van deze van stad? Rivieren zijn een bron van het zoet water in en een op ideale plek om aan de te tijdens wonen of ons te vermaken. tijdens Maar in op de jaren 50, 60 en uit 70 zijn op tv rivieren vooral gebruikt als in afvoerputje van de het industrie. Tonnen van gif door zijn erin geloodst. En niet in alleen naar in de rivieren. Bij van Gouderak is zelfs zoveel door gif gestort in dat een hele naar woonwijk met de grond gelijk van moest worden het gemaakt. Het echtpaar Vos door moest destijds noodgedwongen door op verhuizen, inclusief het compleet in ingebouwde pijporgel in hun met woning.

De Nederlandse het binnensteden ondergingen ingrijpende veranderingen op met met de komst van nieuwe vervoersmiddelen een zoals trein tijdens en later de naar auto. op tv Zoals Hoog Cath... Fietsers worden door steeds dominanter in de de centra van oude met binnensteden. Dat met zorgt uit ook meteen voor een het probleem: waar laten op tv we al het die fietsen? Voorheen was op de komst door van de trein het en later de auto de een grote verandering. Wat door betekende bijvoorbeeld het de komst van het van station voor de op groei van op tv Maastricht? Ten tijdens behoeve van de auto zijn hele op in binnensteden gesloopt. Gelukkig voor uit Amsterdam, maar vooral voor Utrecht, het zijn niet in alle plannen het doorgegaan. Daar waren anders alle op grachten nu snelwegen de geweest en op tv was er naar een driebaansweg door aangelegd precies over het naar Domplein. Daarvoor in de door plaats de is Hoog Catharijne van gekomen: begonnen als plan voor een met parkeergarage bij het uit station, met maar uiteindelijk verworden tot een op van de grootste op ingrepen in tijdens Nederlandse binnensteden. uit Veel huizen zijn de er voor gesloopt, het zoals het van prachtige gebouw 'De Utrecht'. in Steden zijn overigens in altijd in uit beweging en worden voortdurend de aangepast aan uit de moderne visie de op mobiliteit. Stationsgebieden waren op ooit chique woonwijken. van Maar in de jaren op tv tachtig bleken stationsgebieden in verloederd tot een het soort uit no-gogebieden vol junks uit en hoeren. Inmiddels zijn alle grote de het stations weer opgeknapt en nieuwe toegangspoorten een naar tot de stad geworden. het Elke nieuwe het vervoersstroom vraagt om nieuwe van aanpassingen aan de stad. in Nu auto's door autonoom gaan rijden, zal de door stad opnieuw een veranderen.

Hoe is in het Limburgse landschap veranderd op tv nadat de op mijnen zijn gesloten? En op de welke impact had de turfwinning op met in het dorp Kralingen? Verder naar een portret uit van... In Groningen moeten steeds in meer huizen worden gestut naar als gevolg uit van op tv aardbevingen in deze uit regio. De gaskraan wordt daarom langzaam het dichtgedraaid, waardoor naar nieuwe bronnen door nodig zijn. Maar het naar is niet de op tv eerste keer op tv dat we in door Nederland zo'n grote verandering meemaken. een In in Limburg heeft de verandering de van zwart naar naar groen een de enorme impact een gehad op het landschap. op Van de hele mijnstreek is door niets meer op te zien. Alleen een de steenbergen herinneren nog van aan die in tijd. Hoe zag het door de er hier vroeger uit? En hoe het in zag het er ondergronds uit een met al uit die mijnschachten? * Daarnaast een de het portret van een jonkheer waarmee de naar geschiedenis van door het oude in Kralingen wordt opgehaald. van Een dorp dat met verdwenen is op door de turfwinning. Via een een animatie wordt uit in beeld tijdens gebracht wat de impact is van het de turfwinning het op het landschap. * met Verder een portret met tijdens van een van door de grootste pioniers van ons land. op Willem uit Benjamin Smit (1860-1950) bouwde naar in Kinderdijk de van allereerste elektriciteitscentrale in Nederland. uit Hierdoor met had het op dorp verlichting en kan er 's het avonds het worden doorgewerkt. Ook de op tv allereerste naar elektrische straatverlichting werd door Smit aangelegd. de Nijmegen kreeg de van een primeur.

De door makers van Nederland van door Boven zijn van terug met een in nieuw crossmediaal uit project: Onzichtbaar Nederland. op Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken op tv uit wordt niet alleen in ons veranderende landschap in kaart de gebracht, de maar ook de uit veranderende blik op hoe tijdens wij ons naar land zien. Aan de hand uit van grote thema's als energie, op water, met handel, veiligheid een en de groei van steden gaat naar in Onzichtbaar Nederland terug in naar de tijd. Hoe zag op ons land er toen de naar uit, wat is daarvan nu door nog zichtbaar en door wat is door er niet in meer zichtbaar in het op tv landschap? Door beelden met van toen en nu tijdens met tijdens elkaar te combineren, worden deze veranderingen met zichtbaar. Neem het op tv Utrechtse Hoog Catharijne, door dat naar in de aflevering over steden aan een naar bod komt en is gevormd uit door de plannen om van een de snelweg dwars de door Utrecht aan naar te leggen. De snelweg het ging niet door, maar de er kwam wel op tv een parkeergarage: het door begin een van Hoog Catharijne zoals een we het een nu kennen. Onzichtbaar Nederland toont niet alleen een de transities een van toen naar nu, op maar ook in de bijzondere verhalen de van mensen door die de uit veranderingen hebben meegemaakt. Zo vertelt de van aflevering een over water op tv onder andere het verhaal van op de familie Vos uit in Gouderak, die naar in de tijdens jaren '60 naast tijdens de Hollandsche IJssel woonde. met Hun huis het werd op een flinke berg de giftig afval gebouwd, van destijds een gangbare de manier een om goedkoop grond op op te de hogen. Toen dit twintig jaar een later werd ontdekt, werden van alle inwoners tijdens van in het gebied gedwongen de hun huis te verlaten. Maar van wat tijdens moest meneer Vos het doen met het reusachtige orgel een dat hij eigenhandig in naar de naar huiskamer had uit gemonteerd?

juni 2019
05-01-2017 21:25

Veiligheid

Onzichtbaar Nederland - Veiligheid

Verdedigingswerken lieten in de loop der tijd sporen na in het Nederlandse landschap. Daarnaast bevat de bodem restanten van strijdgewoel, zoals botten ... Het bombardement van Rotterdam heeft naast een verwoeste binnenstad ook veel niet-on...

29-12-2016 21:25

Voedsel

Onzichtbaar Nederland - Voedsel

Hoe kon Nederland uitgroeien tot zo'n grote voedselproducent? En welke veranderingen bracht dat teweeg in het landschap? Door onder meer herverkaveling ... Honderd jaar terug werd het agrarische land nog gekenmerkt door een eindeloze hoevee...

22-12-2016 21:25

Gezondheid

Onzichtbaar Nederland - Gezondheid

Door handel en reizen is Nederland gevoelig voor besmettelijke ziektes. Het quarantaineterrein in de Rotterdamse haven en de mysterieuze miltvuurbosjes ... Vanwege de internationale handel en het vele reizen is Nederland gevoelig voor besme...

15-12-2016 22:15

Industrie

Onzichtbaar Nederland - Industrie

Industrieën komen en gaan, maar wat betekent dat voor de omgeving? De Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In de Zaanstreek bevind zich het oudste industriële gebied van Nederland. Waar nu ho...

08-12-2016 22:15

Water

Onzichtbaar Nederland - Water

De manier waarop de Nederlandse kust wordt beschermd tegen het zeewater veranderde in de loop der jaren. Net als de rol van rivieren, van afvoerputje na... Nederland voert al eeuwenlang een gevecht tegen het water. De dreiging kwam eerst va...

01-12-2016 22:15

Stad

Onzichtbaar Nederland - Stad

De Nederlandse binnensteden ondergingen ingrijpende veranderingen met de komst van nieuwe vervoersmiddelen zoals trein en later de auto. Zoals Hoog Cath... Fietsers worden steeds dominanter in de centra van oude binnensteden. Dat zorgt ook ...

24-11-2016 22:10

Energie

Onzichtbaar Nederland - Energie

Hoe is het Limburgse landschap veranderd nadat de mijnen zijn gesloten? En welke impact had de turfwinning op het dorp Kralingen? Verder een portret van... In Groningen moeten steeds meer huizen worden gestut als gevolg van aardbevingen in ...

17-11-2016 22:15

Contact

Onzichtbaar Nederland - Contact

De makers van Nederland van Boven zijn terug met een nieuw crossmediaal project: Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ...

Onzichtbaar Nederland gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Onzichtbaar Nederland de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Onzichtbaar Nederland bij Onzichtbaar Nederland liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Onzichtbaar Nederland. Heb je een uitzending van Onzichtbaar Nederland gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Onzichtbaar Nederland gemist

Uitzending gemist van Onzichtbaar Nederland? Hier kun je alle uitzendingen van Onzichtbaar Nederland kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 8
  • Laatste uitzending op 05-01-2017 om 21:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord