Programma gemist?

Verdedigingswerken lieten in in de loop een der tijd sporen het na in het Nederlandse het landschap. naar Daarnaast bevat de bodem uit restanten van tijdens strijdgewoel, zoals botten ... de Het bombardement van uit Rotterdam heeft in naast een verwoeste de binnenstad ook veel van niet-ontplofte explosieven achtergelaten. Niet alleen de van van de Duitsers, maar ook in van de uit geallieerden. Via naar een datavisualisatie wordt zichtbaar waar het al deze blindgangers diep het de onder de grond verborgen liggen. Sporen met uit van oorlog zijn zelfs terug met te vinden in in de tuin uit van Janneke Ruijs in Sint de Pancras. Daar werden uit honderden botten een en schedels naar aangetroffen afkomstig het van de Slag bij Vronen uit op tv 1297. Tijdens deze de middeleeuwse veldslag met brachten de naar Hollanders honderden West-Friezen op op gruwelijke wijze om het de leven. Maar naast naar de bommen en botten heeft de op tv verdediging van in Nederland ook burchten, op luchtwachttorens en een waterlinies nagelaten. De IJssellinie bijvoorbeeld, het die tijdens de met Koude Oorlog in het naar tijdens geheim werd aangelegd. Pas in de de jaren met negentig is bekend geworden met hoe groot dit uit inundatiesysteem was. Zelfs van de een Tweede Kamer was een destijds niet volledig door op de hoogte.

Hoe kon met Nederland uitgroeien het tot zo'n van grote voedselproducent? En welke veranderingen bracht op tv dat teweeg in tijdens van het landschap? Door onder meer herverkaveling door ... Honderd in jaar uit terug werd het agrarische op land nog gekenmerkt door een naar eindeloze de hoeveelheid kleinschalige akkers. het Daar maakte de herverkaveling met rigoureus tijdens een einde aan een met als gevolg een monotoon landschap het waar efficiëntie leidend van is. Treffend het voorbeeld is op het eiland uit Ameland, waar door met middel van visualisaties zichtbaar wordt op gemaakt tijdens hoe groot het verschil uit is tussen vroeger naar en nu. Twee op boeren, die beide alle veranderingen op tv hebben in meegemaakt, blikken met gemengde op gevoelens terug. Ook op het Westland een onderging een metamorfose via met een alsmaar groeiend kassengebied. in Maar op tv wie weet nog dat de uit op tv eerste kassen daar door gevuld waren met in druiven? Ooit was het bintje op tv de op tv meest populaire (export)aardappel van Nederland, op maar de laatste jaren van naar ligt deze soort niet meer op tijdens tijdens onze borden. Toch probeert een op tv biologische uit boer het bintje in weer nieuw leven in te naar blazen. Verder aandacht met voor de verzilting op van ons land, uit een met groot probleem voor de landbouw. Maar uit het zou het ook leiden tot innovaties uit waardoor in Nederland toonaangevend wordt als producent op met van zilte landbouwproducten.

Door naar handel en reizen met is Nederland naar gevoelig voor besmettelijke het ziektes. Het quarantaineterrein op tv in de Rotterdamse haven en de tijdens mysterieuze een miltvuurbosjes ... Vanwege een de internationale de handel en het vele reizen in is met Nederland gevoelig voor besmettelijke ziektes van tijdens tijdens buitenaf. Er werden het maatregelen genomen om ziektes buiten de de deur met te houden die naar onder meer mee werden gebracht het de door matrozen uit tropische oorden. Maar naar wat door als bacteriën of de virussen zich genesteld hebben tijdens in vee of in de het van drinkwater? Daarnaast aandacht voor door een groene op tv oase midden in de Rotterdamse op haven, het uit zogeheten quarantaineterrein. in En hoe zit het op tv met door de mysterieuze miltvuurbosjes in Friesland, naar waar begraven koeien nog door steeds uit zeer gevaarlijk kunnen zijn voor door onze gezondheid? uit Een animatie in toont hoe een door virus miljoenen de mensen in de wereld kan de besmetten met het de snelheid van naar een vliegtuig. In het twee dagen kunnen de in potentie achttien miljoen op tv mensen van besmet raken, waar uit de verspreiding van de naar pest er vroeger op tv maanden over met deed.

Industrieën komen door en tijdens gaan, maar wat het betekent dat voor de op omgeving? De op Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende op tv molens, Heveadorp op tv fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In de met Zaanstreek het bevind zich door het oudste industriële gebied van Nederland. naar Waar nu op tv horden toeristen op afkomen op de molens, vormden door diezelfde molens vroeger van het middelpunt van op tv allerlei uit bedrijvigheid: hout zagen, noten kraken, met zeep maken uit en graan vermalen. Rondom met staan door nog steeds naar fabrieken die hun oorsprong vinden bij door de molens, een zoals een op tv houtbewerker en tijdens een koekjesfabriek. En ook tijdens nog wat geheimzinnige door panden waar nu kunstenaars en een timmerlieden met hun werkplaats hebben: in de machinefabriek op het Hembrugterrein. tijdens een Twee oud-medewerkers van deze op tv fabriek vertellen op tv over de bijzondere geschiedenis van de in munitieproductie in Nederland. op tv Ook de aandacht voor Heveadorp, een plaats met op tv die gebouwd is rondom uit een rubberfabriek aan de het Nederrijn. De het fabriek is inmiddels door ter ziele gegaan. Maar door wat bleef zijn tijdens de fraaie arbeidershuisjes in met Engelse landhuisstijl met de een de rieten dak. Al door dreigden deze op in de jaren tachtig gesloopt te met op worden, maar de op hechte dorpsgemeenschap stak hier uit een stokje voor. Wel grotendeels van afgebroken werd op tv Weiwerd tijdens in Groningen. Dit een dorp moest plaatsmaken voor de verwachte naar industriële uitbreiding uit van het van nabijgelegen Delfzijl. Voor niets door weten we nu, want uit een de plannen van op tv Delfzijl bleken te van ambitieus.

De de manier waarop door de Nederlandse kust de wordt beschermd tegen het het zeewater veranderde in naar de loop der jaren. naar Net als de rol op van een rivieren, van afvoerputje na... Nederland het voert al tijdens eeuwenlang een op gevecht tegen het water. een De uit dreiging kwam eerst het vanuit zee, later ook vanuit de het rivieren naar en de laatste tijd van ook nog in vanuit de tijdens hemel. Onze delta is geen de veilige plek de om te wonen en te door werken, het maar we doen van dit wel. En door dus moeten we het water op van maar naar onze hand proberen de te zetten. Door de nieuw land te op maken, dijken te door versterken en continu van plannen maken. uit Een proces dat nooit op tv ophoudt. De in zwakke plekken aan de kust van zijn met verdwenen. Maar daarmee is bijvoorbeeld naar ook het naar werk van steenzetters tijdens aan de Hondsbossche het Zeewering de onzichtbaar gemaakt omdat naar de kust nu op het andere wijze het wordt beschermd. Nodig, want onze kijk in naar op de verdediging tegen een stijgende van zeespiegel is veranderd. in Door tijdens de tijd heen is op tv hier soms ook op tv te gemakkelijk mee in omgegaan. naar De derde stad het van Zeeland, Reimerswaal, in is destijds verzwolgen het omdat de heer van Reimerswaal de door een kracht van het een water heeft onderschat. Zijn er eigenlijk naar nog restanten uit te vinden van deze naar stad? op tv Rivieren zijn een bron van van zoet water en door de een ideale plek om aan te tijdens wonen de of ons de te vermaken. Maar in de jaren uit 50, 60 en door in 70 zijn rivieren met vooral gebruikt als door afvoerputje van de industrie. Tonnen op tv gif naar zijn erin geloodst. En niet alleen tijdens in de op rivieren. Bij Gouderak met is zelfs tijdens zoveel gif gestort dat door een hele een woonwijk met de grond tijdens gelijk moest worden gemaakt. in Het echtpaar op tv Vos moest destijds noodgedwongen uit van verhuizen, inclusief het compleet ingebouwde pijporgel de in hun op woning.

De Nederlandse binnensteden op tv ondergingen ingrijpende door veranderingen van met de komst van nieuwe vervoersmiddelen van zoals trein en uit later de auto. naar Zoals het Hoog Cath... Fietsers worden de steeds dominanter in in de centra van oude naar binnensteden. Dat zorgt van ook meteen met voor een probleem: waar van laten we het al van die fietsen? Voorheen was de naar komst van door de trein en later op tv de auto een in grote van verandering. Wat betekende uit bijvoorbeeld de komst de van het station voor uit de groei van Maastricht? Ten op tv van behoeve van de auto zijn op tv hele binnensteden gesloopt. Gelukkig op tv op voor Amsterdam, maar met vooral voor Utrecht, zijn op tv niet alle plannen een doorgegaan. Daar waren anders naar alle grachten nu snelwegen op geweest en was naar er een driebaansweg naar aangelegd precies over het het Domplein. Daarvoor naar met in de plaats is Hoog Catharijne tijdens van gekomen: begonnen als plan voor in een parkeergarage bij de het station, maar uiteindelijk de met verworden tot een uit van de grootste tijdens ingrepen in Nederlandse binnensteden. door Veel huizen zijn uit er voor op gesloopt, zoals het in prachtige gebouw 'De met Utrecht'. Steden zijn overigens altijd in van beweging en worden op voortdurend aangepast op aan op tv de moderne visie op mobiliteit. op tv Stationsgebieden waren uit ooit chique woonwijken. Maar in op de jaren op tachtig bleken stationsgebieden verloederd uit tot een het soort het no-gogebieden vol junks en hoeren. op tv Inmiddels zijn alle grote door stations weer opgeknapt het en nieuwe van toegangspoorten tot met de stad geworden. Elke nieuwe van vervoersstroom vraagt om de een nieuwe aanpassingen aan de stad. Nu van auto's door autonoom gaan rijden, tijdens zal de stad opnieuw op tv veranderen.

Hoe is het een Limburgse landschap veranderd de nadat de de mijnen zijn gesloten? door En welke impact had op tv in de turfwinning op het dorp met Kralingen? Verder van een portret naar van... In Groningen moeten steeds meer naar huizen worden gestut een met als gevolg van aardbevingen met in deze uit regio. De gaskraan wordt daarom langzaam een tijdens dichtgedraaid, waardoor nieuwe bronnen tijdens nodig zijn. Maar het met is niet de eerste op keer dat op tv we in in Nederland zo'n grote verandering meemaken. tijdens In op Limburg heeft uit de verandering van zwart naar groen van tijdens een enorme impact gehad op het op tv tijdens landschap. Van de hele de mijnstreek is niets meer te in met zien. Alleen de steenbergen naar herinneren nog het aan die tijd. Hoe zag het van op er hier vroeger uit? door En hoe zag met het er ondergronds uit uit met al op tv die mijnschachten? * Daarnaast op een portret een van een jonkheer waarmee in de geschiedenis uit van het in oude Kralingen wordt opgehaald. de Een dorp met dat verdwenen is door de turfwinning. het Via een een animatie naar wordt in beeld gebracht het wat de in impact is van de door turfwinning op het tijdens landschap. * Verder tijdens een portret van met een van de grootste pioniers naar van naar ons land. Willem Benjamin Smit de (1860-1950) een bouwde in Kinderdijk het de allereerste elektriciteitscentrale naar in Nederland. op tv Hierdoor had het dorp de verlichting en uit kan er 's avonds worden van doorgewerkt. de Ook de allereerste elektrische straatverlichting werd in naar door Smit aangelegd. uit Nijmegen kreeg de met primeur.

De makers van van Nederland met van Boven zijn terug met van in een nieuw crossmediaal project: Onzichtbaar Nederland. naar tijdens Met historische animaties en bijzondere uit datavisualisatietechnieken wordt niet het alleen ons veranderende uit landschap in met kaart gebracht, maar ook in de veranderende blik door op hoe wij ons uit een land zien. Aan de het hand van grote thema's als uit energie, uit water, handel, veiligheid en in de groei van op steden gaat Onzichtbaar Nederland terug op in de tijd. door Hoe uit zag ons op tv land er toen uit, wat is van van daarvan nu nog zichtbaar en met wat de is er niet meer zichtbaar van in het met landschap? Door door beelden van toen en de nu met elkaar te naar combineren, worden tijdens deze veranderingen zichtbaar. Neem op tv het Utrechtse Hoog Catharijne, van dat in tijdens de aflevering over op tv steden aan bod komt en naar tijdens is gevormd door de de plannen om een snelweg op dwars door op tv Utrecht aan te leggen. met De op tv snelweg ging niet op door, maar er kwam wel het een parkeergarage: het begin op tv van Hoog Catharijne uit zoals we het van nu in kennen. Onzichtbaar Nederland in toont niet alleen de in transities van toen naar nu, het maar ook het de het bijzondere verhalen van de mensen die de op veranderingen hebben meegemaakt. Zo van vertelt de aflevering naar over water onder andere het tijdens verhaal de van de familie naar Vos uit Gouderak, die in de de jaren door '60 naast tijdens de Hollandsche op tv IJssel woonde. Hun huis werd met op een flinke in berg tijdens giftig afval gebouwd, een destijds een gangbare op manier om goedkoop grond op in te hogen. Toen de dit twintig jaar het later werd ontdekt, werden naar het alle inwoners van het van gebied gedwongen met hun huis te verlaten. Maar wat met moest meneer Vos op doen met het een reusachtige orgel dat de op hij eigenhandig in de huiskamer had het naar gemonteerd?

augustus 2017
05-01-2017 21:25

Veiligheid

Onzichtbaar Nederland - Veiligheid

Verdedigingswerken lieten in de loop der tijd sporen na in het Nederlandse landschap. Daarnaast bevat de bodem restanten van strijdgewoel, zoals botten ... Het bombardement van Rotterdam heeft naast een verwoeste binnenstad ook veel niet-on...

29-12-2016 21:25

Voedsel

Onzichtbaar Nederland - Voedsel

Hoe kon Nederland uitgroeien tot zo'n grote voedselproducent? En welke veranderingen bracht dat teweeg in het landschap? Door onder meer herverkaveling ... Honderd jaar terug werd het agrarische land nog gekenmerkt door een eindeloze hoevee...

22-12-2016 21:25

Gezondheid

Onzichtbaar Nederland - Gezondheid

Door handel en reizen is Nederland gevoelig voor besmettelijke ziektes. Het quarantaineterrein in de Rotterdamse haven en de mysterieuze miltvuurbosjes ... Vanwege de internationale handel en het vele reizen is Nederland gevoelig voor besme...

15-12-2016 22:15

Industrie

Onzichtbaar Nederland - Industrie

Industrieën komen en gaan, maar wat betekent dat voor de omgeving? De Zaanstreek kreeg z'n kenmerkende molens, Heveadorp fraaie arbeidershuisjes en Weiw... In de Zaanstreek bevind zich het oudste industriële gebied van Nederland. Waar nu ho...

08-12-2016 22:15

Water

Onzichtbaar Nederland - Water

De manier waarop de Nederlandse kust wordt beschermd tegen het zeewater veranderde in de loop der jaren. Net als de rol van rivieren, van afvoerputje na... Nederland voert al eeuwenlang een gevecht tegen het water. De dreiging kwam eerst va...

01-12-2016 22:15

Stad

Onzichtbaar Nederland - Stad

De Nederlandse binnensteden ondergingen ingrijpende veranderingen met de komst van nieuwe vervoersmiddelen zoals trein en later de auto. Zoals Hoog Cath... Fietsers worden steeds dominanter in de centra van oude binnensteden. Dat zorgt ook ...

24-11-2016 22:10

Energie

Onzichtbaar Nederland - Energie

Hoe is het Limburgse landschap veranderd nadat de mijnen zijn gesloten? En welke impact had de turfwinning op het dorp Kralingen? Verder een portret van... In Groningen moeten steeds meer huizen worden gestut als gevolg van aardbevingen in ...

17-11-2016 22:15

Contact

Onzichtbaar Nederland - Contact

De makers van Nederland van Boven zijn terug met een nieuw crossmediaal project: Onzichtbaar Nederland. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ...

Onzichtbaar Nederland gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Onzichtbaar Nederland de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Onzichtbaar Nederland bij Onzichtbaar Nederland liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Onzichtbaar Nederland. Heb je een uitzending van Onzichtbaar Nederland gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Onzichtbaar Nederland gemist

Uitzending gemist van Onzichtbaar Nederland? Hier kun je alle uitzendingen van Onzichtbaar Nederland kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 8
  • Laatste uitzending op 05-01-2017 om 21:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord