Programma gemist?

Aflevering van 24 - Religieus magazine: Bernard uit Reitsma: Te op gast de is Bernhard Reitsma, bijzonder hoogleraar aan een de naar VU op het gebied naar van naar christendom en islam. Zijn in fascinatie voor de islam werd met gewekt doordat hij door een van 1997 tot 2005 tijdens in Jordanië en Libanon van woonde.

Margreet de in Heer tijdens is genomineerd voor de door titel Stripmaker des Vaderlands, uit waarvan de de uitslag half naar oktober bekendgemaakt wordt. Deze striptekenaar studeerde van theologie en op tv maakte boeken over filosofie, van religie en op tv wetenschap. Haar laatste boreling met is door getiteld 'Zodat het je goed het in gaat', over de tien uit geboden, en op daarvoor werkte ze tijdens samen met kinderboekenschrijver en dichter van Karel Eykman. een Ze groeide op uit in een met domineesgezin. De christelijke traditie voelt tijdens voor het haar als haar ouderlijk huis: het 'Ik in kom er graag op tv terug, heb er dierbare herinneringen, naar maar tegelijkertijd zal ik een er nooit van meer wonen op en heb ik uit mijn eigen huis.' Van in binnenuit heeft ze een met ervaring gekregen van de religie van en spiritualiteit die naar alle labels overstijgt. Marleen op Stelling gaat in gesprek op het met Margreet de Heer over hoop, het met humor, de christelijke traditie en strips de met een naar roeping.

Op 4 van september krijgt Armstrong een op eredoctoraat in Theologie tijdens en een Religiestudies aan de Vrije met Universiteit vanwege haar verdiensten door op op het gebied van de interreligieuze dialoog en religieuze tolerantie de in het publieke op tv domein. het In het werk van Karen het Armstrong draait de het om compassie. Ze op benadrukt de uit gemeenschappelijke kern in in religieuze tradities, naar de gulden regel: behandel de een van ander, zoals je zelf behandeld het wilt met worden. Samen met leiders en grote in denkers uit een alle wereldreligies op heeft Armstrong op tv een maatschappelijke beweging geïnitieerd onder de in uit naam 'Charter for Compassion'. Met de dit handvest wil met ze verbinding tijdens bevorderen tussen religies, zingeving tijdens en maatschappelijk op engagement. Een zeer actueel streven het een in een wereld gekenmerkt uit door sociaal-culturele naar en religieuze polarisatie. Karen Armstrong is met uit wereldwijd een veelgevraagd spreker naar en adviseerde in o.a. het Nederlandse en in Amerikaanse parlement op het terrein met van in islam en religieus uit extremisme. 'In naam van een God' door is haar meest recente boek dat de gaat over het naar met actuele thema religie en uit geweld. Haar het boeken zijn vertaald in 45 door talen en zijn vaak op tijdens bestsellers.

Awraham Soetendorp op tv heeft de toespraak gehouden uit op de jaarlijkse een Prinsjesdagviering getiteld: uit Te de gast in de het wereld. Deze pionier van het in eerste uur in praat over het grote op belang van tijdens de interreligieuze verbondenheid, tijdens niet alleen in Nederland met maar ook naar wereldwijd. Awraham op Soetendorp was veertig jaar rabbijn op tv van de Liberaal Joodse tijdens Gemeente in Den op tijdens Haag. Zijn eerste levensjaren bracht hij een uit door bij pleegouders op een naar onderduikadres. Sindsdien staat op tv zijn met hele leven in op tv dienst van de vrede. Het liefst uit zegt hij op tijdens in elke uitnodiging 'ja', maar naar inmiddels is de tijd het gekomen om op tv dingen af te het sluiten en meer tijd te het besteden op aan zijn familie. Toch in reist hij nog steeds naar de de wereld over, voor interreligieuze in ontmoetingen de en grote happenings voor de door vrede. naar Hij leeft op door van onverwachte ontmoetingen en uit uitwisselingen met jongeren. Het op tv doet hem goed om de te zien op tv dat op tv in de wereldpolitiek het belang met van religies steeds meer een naar wordt erkend. Religie is geen onderdeel een van het probleem, naar maar naar deel van naar de oplossing. Een gesprek op over wezenlijk contact en samen op de op wereld tot een betere plaats door op tv maken.

Al jong voelde op de ze dat ze anders was, maar met toen van had ze er nog geen uit woorden voor. in Inmiddels in heeft ze een transitie van man door naar naar vrouw achter de rug. Een met het ingrijpend proces, maar we zeggen wel tijdens dat op de transgender de transitie ondergaat, met maar het uit is eigenlijk de op omgeving die de transitie uit met doormaakt, aldus Carolien. een Het probleem is de namelijk dat de acceptatie uit met de met omgeving er vaak niet is. En tijdens een dat vormt de strijd. Ook naar binnen de kerk op ligt het vaak op moeilijk. Aanvankelijk zei een Carolien de het protestantse kerk vaarwel, tijdens maar haar geloof naar verloor ze niet. Uiteindelijk heeft op tv ze door weer een nieuwe een gemeenschap gevonden bij de op tv Remonstranten.

Theo in Witvliet werkte aan de Universiteit in van Amsterdam als de hoogleraar Geschiedenis een van het christendom in op de moderne tijd op tv en was gasthoogleraar op tv aan de met Universiteit van Genève. van Internationale van bekendheid kreeg hij door met vertalingen van zijn tijdens publicaties over de bevrijdingstheologie: Een uit plaats onder de de het zon (1984) en in De weg van de zwarte op Messias op tv (1984). Verder schreef hij onder tijdens meer Gebroken traditie op tv (1999) de en Het geheim van het het lege midden (2004). Onlangs van tijdens verscheen van zijn een hand: Kwaliteit van de leven - het door humanisme van Buber. Een mens op tv is het vóór alles een de relationeel wezen: zonder de de ander kan hij nooit op tot zichzelf komen. Eenzijdige een naar nadruk op het vieren van door het 'ik' in veroorzaakt veel naar teleurstelling en ongeluk; niet alleen individueel, uit maar ook voor de de samenleving. van Samengevat door de kern van het gedachtegoed van op tv van Martin Buber (1878-1965), het die samen met naar Freud en Einstein behoort tot door de door invloedrijkste Joodse denkers uit de de vorige eeuw. het In het gesprek met Marleen naar Stelling laat met Witvliet zien naar dat Bubers humanisme op ook in onze gepolariseerde de wereld van van vandaag van een grote betekenis is: werkelijke ontmoeting, naar een naar echt gesprek en vertrouwen van ondanks alles, zijn elementen die met we als naar samenleving met hard nodig hebben.

Een in tijd lang leek tijdens het erop door dat theoloog Jaap door Marinus in de voetsporen van op tv zijn vader op tv zou gaan treden, die voorganger met was in een op tv baptistengemeente. Toch op tv nam de zijn pad een andere tijdens wending. Kritisch nadenken met over geloof in was wel aan het hem besteed en samen naar met Erik in Drenth startte hij in 2010 door 'StaatGeschreven, een blog waarin het de orthodoxe Jaap de en door de vrijzinnigere Erik de de theologische degens kruisten. Maar een gaandeweg merkte op tv hij naar dat de orthodoxe geloofsvisie door hem niet meer goed paste. het Het is voor uit Jaap een door blijvende zoektocht hoe hij een zich op tv kan verhouden tot uit het geloof. Hij heeft naar afscheid genomen van door de strenge en oordelende een God van tijdens zijn jeugd, maar in wie is God op tv dan het nu voor hem? Hoe geeft hij op opnieuw vorm met aan zijn op tv geloof als door een gewone kerk in niet bij hem de past? En wat van wil hij meegeven aan zijn uit kinderen? Op naar uitnodiging van de naar remonstranten is het Jaap initiatiefnemer van het succesvolle project in 'De op Leven' in Ede, op tv waar twijfelend gelovige twintigers met en de dertigers elkaar ontmoeten. de Daarnaast studeert hij theologie aan het naar Remonstrants naar Seminarie.

Heb naar uw vijanden met lief. Daartoe roept schrijfster Rosita in Steenbeek ons van op in haar gelijknamige essay op over compassie een dat zij schreef voor naar de door Maand van de op tv Spiritualiteit. Compassie, dat het is meevoelen met een ander op tijdens en verantwoordelijkheid nemen. Geen vrijblijvende onderneming een tijdens dus. En compassievol zijn, uit kun je dat eigenlijk de leren? Die vraag door bracht Rosita tijdens Steenbeek naar de Lampedusa, waar zij sprak met mensen in die het elke dag met vluchtelingen te tijdens maken van krijgen. Ze is erbij wanneer op tijdens een bootvluchtelingen aankomt en helpt hen de aan wal, verzorgt in hen, luistert naar door op tv hun verhalen. Een herdenking de van mensen tijdens die verdronken op een zee maakt veel indruk op haar. op van Ook in haar een persoonlijke leven zijn er momenten met dat zij het leerde compassievol te zijn, op bijvoorbeeld een toen zij na een van zwaar ongeluk in het ziekenhuis een lag. Zelf in meent ze dat naar ze uit in haar leven compassievoller is geworden uit en nog tijdens meer beseft op dat de de ander ook breekbaar is. naar 'Je bent er voor de door ander, daarin kom in je tot volle met naar bloei en kun je tijdens je talenten ontdekken. door Mijn wereld wordt mooier als in anderen het goed op tv hebben. Wie één uit mens uit redt, die redt de naar wereld.'

Daoud van Nassar is mensenrechtenactivist uit en Palestijns christen naar (1970), bekend van Tent uit of Nations op de het uit West Bank nabij een Bethlehem. Daoud Nassars grootvader heeft het in 1916 een stuk het naar land gekocht bij Bethlehem (42 een hectare), van waar de vader en oom de van Daoud hebben op tv gewoond het en gewerkt. De van droom van zowel een vader als grootvader was 'dat dit de land een naar land uit van vrede zou naar zijn'. Daouds vader overleed echter jong. met Zijn tijdens moeder leeft het nog. Nu, meer dan honderd jaar tijdens na uit de aankoop, probeert Daoud een de droom nog een dagelijks met de zijn familie waar te maken. uit van Ondanks de oprukkende nederzettingen met en voortdurende tegenwerking het door de Israëlische autoriteiten. op En die door tegenwerking gaat ver: van het tijdens kappen van talloze met bomen, tot door het op afzetten van wegen, tot bouwvergunningen door weigeren, geen toegang met geven de tot stromend water op of elektriciteit, de naar voortdurende dreiging van landonteigening en door ga zo maar naar door.

Kan een met mens zelf het beslissen dat het leven klaar een is? de En moet de politiek op of kerk naar zich daarmee bemoeien? Medisch ethicus van door Heleen Dupuis heeft als de hoogleraar in Leiden tijdens en als senator voor de op tv VVD in de met Eerste Kamer veel van situaties gezien de die om wijsheid van vroegen. Als dochter tijdens van een op tv vooruitstrevende huisarts raakte ze in op het pad van door de medische ethiek. een Het protestantse uit milieu waarin met ze opgroeide in bleef altijd een basis. een Ouder worden en de door eindigheid van het leven op zijn voor haar uit tijdens een gegeven. Hoewel ze het op proces van afscheid op tv en op verlies meerdere keren van dichtbij meemaakte, met ze verzorgde het twee het mannen tot het eind, weerhoudt het niets haar een ervan om nog volop in uit het leven te door staan. 'We een zijn als van gras. Dat vind ik op prachtig in Jesaja. Wij het zijn kwetsbare door mensen, we zijn echt in zo weg. op tv En zo hoort naar het ook, met wij zijn niet tijdens voor eeuwig op van deze aarde.'

Hij laadt een de door ene keer de woede van op twitterend christelijk in Nederland op zich, om de tijdens andere tijdens keer vriend uit en vijand te verrassen met een tijdens op vlijmscherpe en rake reactie op mensen op tv met als Jeroen Pauw en Dimitri op Verhulst. Onlangs trad tijdens hij toe van tot het van Theologisch Elftal van Trouw. Alain naar noemt naar zichzelf 'Theoloog des Twitterlands', en niet op tv ten onrechte. van Hij schrijft uiterst de gevatte 'Brieven op van God' aan bekende Nederlanders, van die erg een goed gelezen worden. Soms in van schopt hij puberaal op tv tegen de kerk, die hij op de een ander een moment weer gloedvol de verdedigt.

Wat een is de waarde van van het leven? Hoe tijdens word je goed op tv oud? En hoe gaan een uit we om met mensen tijdens die hun leven voltooid achten? de Het zijn vragen de naar die in de week van een de euthanasie volop aan de de een orde komen en een waar Nienke Nieuwenhuizen dagelijks over op nadenkt. Ze op tv is in specialist ouderengeneeskunde en voorzitter van in Verenso, de het beroepsvereniging voor specialisten in in ouderenzorg. Het zijn ook door vragen op tv die haar persoonlijk zorgen baren. het Want onze samenleving in is op tv gericht op productie, een succes en naar ervaring en draagt zelfbeschikking en met autonomie hoog van in het vaandel. Een naar verpleeghuis de is juist een plek waar mensen uit afhankelijk zijn. uit Wat is dan nog door de waarde naar van deze kwetsbare mensen? met En in hoe zorgen een we ervoor dat door zij niet het uit gevoel krijgen dat ze anderen tot uit met last zijn? De oudkatholieke van Nieuwenhuizen laat zich inspireren op tv door de haar religieuze achtergrond, in waarin juist noties naar als verbondenheid, overgave en op tv barmhartigheid een belangrijke een rol spelen. Deze waardevolle inzichten op worden te door weinig door gehoord in het van publieke debat over naar ouderdom en levenseinde, vindt Nieuwenhuizen. Met een de werkgroep Waarde de van het de menselijk leven de probeert zij daar de verandering in te brengen. op Een gesprek over met de herwaardering van ouderdom van en van kwetsbaarheid.

De uit scriba van de PKN, naar René de Reuver, is de op tournee. in Hij naar zet de kerkdeuren wagenwijd een open en trekt van zelf het land in. De door door scriba van de PKN, René van de Reuver, is op op tournee. naar Hij zet de kerkdeuren wagenwijd in open en trekt naar zelf naar het land in. van Ter voorbereiding op zijn kersverse in op tv functie wil hij sleutelfiguren tijdens in het maatschappelijk veld bezoeken de de en zien wat er leeft in uit de samenleving. Een van van hen was de burgemeester in Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. De naar Reuver is een enorm tijdens geraakt door die ontmoeting. Zelf in is De Reuver ook naar een een verbinder. Elk mens op telt voor hem en daarin met tijdens ziet hij een belangrijke taak op tv voor de kerken. Tijdens van zijn tournee op heeft de grote de betrokkenheid van door mensen op de samenleving met hem geraakt. op En volgens De op Reuver zien we dat op veel te weinig tijdens in het nieuws. het Een gesprek door over geloof, engagement en in de rol een van de kerk in in de met samenleving.

Elhorst naar is telg de uit een Leger des Heils-familie en het het lag tijdens in het de bedoeling dat ook met hij dit pad zou in volgen. Toen hij zelf met zijn coming-out door beleefde, bleek dat hij door de geen toekomst in in het Leger zou hebben. van Elhorst is telg uit de een Leger des uit Heils-familie en het lag op in een de bedoeling dat in ook hij in dit pad zou volgen. uit Toen hij op zelf zijn coming-out beleefde, bleek dat door hij geen een toekomst de in het Leger zou hebben. Hij een op besloot theologie te gaan studeren op tv en het Leger des naar Heils in op tv te ruilen op voor de Gereformeerde Kerken (nu tijdens PKN). Elhorst op laat zich inspireren de door de pioniers in op door het gebied van de christelijke homo-emancipatie: het dominee in Brussaard, IKON-pastor met Alje Klamer en de paters een Godschalk in en Van Kilsdonk. Het naar gangbare beeld dat de het alleen maar kommer en in met kwel is voor LHBT'ers op in kerken wil met hij ontmaskeren. Kerken stonden ook door aan naar de wieg van de emancipatie een van de LHBT-gemeenschap, op tv predikt met deze kerkelijke met activist.

Claartje Kruijff werkte het van als organisatiepsycholoog in de door Londense City. Tot naar ze besluit in een carrièreswitch te maken. Kruijff in gaat theologie met studeren en wordt tijdens dominee. Claartje Kruijff naar werkte als organisatiepsycholoog naar in de de Londense City. Tot de ze besluit een carrièreswitch te naar maken. Kruijff gaat theologie in studeren en wordt de dominee. met Geen vanzelfsprekende keuze in uit een tijd tijdens waarin meer mensen een de kerken verlaten dan zich met erbij op aansluiten. In van de loop der tijdens jaren ontpopt Kruijff uit zich tot een bezield predikant door van de van Amsterdamse Dominicuskerk. op tv Ze vindt haar de bestemming als de grote vragen met over liefde, leven het en dood zich aandienen. een Wat zoekt in ze in op de kerk? Hoe kijkt uit zij van als organisatiepsycholoog naar in een geloofsgemeenschap? En een kan God eigenlijk nog wel in de ons door geloven? Een gesprek over de zin in en onzin.

september 2017
24-09-2017 11:35

Het Vermoeden

Het Vermoeden - Het Vermoeden

Aflevering 24 - Religieus magazine: Bernard Reitsma: Te gast is Bernhard Reitsma, bijzonder hoogleraar aan de VU op het gebied van christendom en islam. Zijn fascinatie voor de islam werd gewekt doordat hij van 1997 tot 2005 in Jordanië en ...

17-09-2017 11:30

Margreet de Heer

Het Vermoeden - Margreet de Heer

Margreet de Heer is genomineerd voor de titel Stripmaker des Vaderlands, waarvan de uitslag half oktober bekendgemaakt wordt. Deze striptekenaar studeerde theologie en maakte boeken over filosofie, religie en wetenschap. Haar laatste boreli...

10-09-2017 11:30

Karen Armstrong

Het Vermoeden - Karen Armstrong

Op 4 september krijgt Armstrong een eredoctoraat in Theologie en Religiestudies aan de Vrije Universiteit vanwege haar verdiensten op het gebied van interreligieuze dialoog en religieuze tolerantie in het publieke domein. In het werk van Ka...

03-09-2017 11:35

Awraham Soetendorp

Het Vermoeden - Awraham Soetendorp

Awraham Soetendorp heeft de toespraak gehouden op de jaarlijkse Prinsjesdagviering getiteld: Te gast in de wereld. Deze pionier van het eerste uur praat over het grote belang van de interreligieuze verbondenheid, niet alleen in Nederland ma...

27-08-2017 11:35

Carolien van de Lagemaat

Het Vermoeden - Carolien van de Lagemaat

Al jong voelde ze dat ze anders was, maar toen had ze er nog geen woorden voor. Inmiddels heeft ze een transitie van man naar vrouw achter de rug. Een ingrijpend proces, maar we zeggen wel dat de transgender de transitie ondergaat, maar het...

20-08-2017 11:35

Theo Witvliet

Het Vermoeden - Theo Witvliet

Theo Witvliet werkte aan de Universiteit van Amsterdam als hoogleraar Geschiedenis van het christendom in de moderne tijd en was gasthoogleraar aan de Universiteit van Genève. Internationale bekendheid kreeg hij door vertalingen van zijn pu...

13-08-2017 11:35

Jaap Marinus

Het Vermoeden - Jaap Marinus

Een tijd lang leek het erop dat theoloog Jaap Marinus in de voetsporen van zijn vader zou gaan treden, die voorganger was in een baptistengemeente. Toch nam zijn pad een andere wending. Kritisch nadenken over geloof was wel aan hem besteed ...

06-08-2017 11:30

Rosita Steenbeek

Het Vermoeden - Rosita Steenbeek

Heb uw vijanden lief. Daartoe roept schrijfster Rosita Steenbeek ons op in haar gelijknamige essay over compassie dat zij schreef voor de Maand van de Spiritualiteit. Compassie, dat is meevoelen met een ander en verantwoordelijkheid nemen. ...

30-07-2017 11:35

Daoud Nassar

Het Vermoeden - Daoud Nassar

Daoud Nassar is mensenrechtenactivist en Palestijns christen (1970), bekend van Tent of Nations op de West Bank nabij Bethlehem. Daoud Nassars grootvader heeft in 1916 een stuk land gekocht bij Bethlehem (42 hectare), waar de vader en oom v...

23-07-2017 11:30

Heleen Dupuis

Het Vermoeden - Heleen Dupuis

Kan een mens zelf beslissen dat het leven klaar is? En moet de politiek of kerk zich daarmee bemoeien? Medisch ethicus Heleen Dupuis heeft als hoogleraar in Leiden en als senator voor de VVD in de Eerste Kamer veel situaties gezien die om w...

16-07-2017 11:35

Alain Verheij

Het Vermoeden - Alain Verheij

Hij laadt de ene keer de woede van twitterend christelijk Nederland op zich, om de andere keer vriend en vijand te verrassen met een vlijmscherpe en rake reactie op mensen als Jeroen Pauw en Dimitri Verhulst. Onlangs trad hij toe tot het Th...

09-07-2017 11:35

Nienke Nieuwenhuizen

Het Vermoeden - Nienke Nieuwenhuizen

Wat is de waarde van het leven? Hoe word je goed oud? En hoe gaan we om met mensen die hun leven voltooid achten? Het zijn vragen die in de week van de euthanasie volop aan de orde komen en waar Nienke Nieuwenhuizen dagelijks over nadenkt. ...

02-07-2017 11:35

René de Reuver

Het Vermoeden - René de Reuver

De scriba van de PKN, René de Reuver, is op tournee. Hij zet de kerkdeuren wagenwijd open en trekt zelf het land in. De scriba van de PKN, René de Reuver, is op tournee. Hij zet de kerkdeuren wagenwijd open en trekt zelf het land in. Ter vo...

25-06-2017 11:30

Wielie Elhorst

Het Vermoeden - Wielie Elhorst

Elhorst is telg uit een Leger des Heils-familie en het lag in de bedoeling dat ook hij dit pad zou volgen. Toen hij zelf zijn coming-out beleefde, bleek dat hij geen toekomst in het Leger zou hebben. Elhorst is telg uit een Leger des Heils-...

18-06-2017 11:30

Claartje Kruijff

Het Vermoeden - Claartje Kruijff

Claartje Kruijff werkte als organisatiepsycholoog in de Londense City. Tot ze besluit een carrièreswitch te maken. Kruijff gaat theologie studeren en wordt dominee. Claartje Kruijff werkte als organisatiepsycholoog in de Londense City. Tot ...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 12. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Het Vermoeden gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Het Vermoeden de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Het Vermoeden bij Het Vermoeden liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Het Vermoeden. Heb je een uitzending van Het Vermoeden gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Het Vermoeden gemist

Annemiek Schrijver ontmoet gasten uit alle religieuze tradities en praat over hun persoonlijke heilige tekst. HetVermoeden voor andersdenkenden en gelijkgestemden omdat traditie bestaat bij de gratie van vernieuwing.

Uitzending gemist van Het Vermoeden? Hier kun je alle uitzendingen van Het Vermoeden kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 179
  • Laatste uitzending op 24-09-2017 om 11:35 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord