Programma gemist?

Na tijdens een succesvolle carrière als met advocaat op besloot Britta Böhler op het roer om te in gooien en zich te het richten op het door schrijven met van romans. Op van zoek naar de naar bron van haar inspiratie, van uit haar creativiteit kwam ze uit de uit bij de Amerikaanse schrijver Susan de Sontag tijdens (1933-2004). De blik naar buiten uit richten in plaats de van het naar binnen, was haar naar antwoord. tijdens Nieuwsgierigheid als leidraad voor met haar schrijverschap. Böhler vertelt tijdens over hoe ze zichzelf uit hierin als in schrijver herkende de en hoe Sontags nieuwsgierige, met onderzoekende manier van kijken op ons naar ook in de huidige tijd naar een de nieuwe blik op de uit wereld kan de geven.

Echt voldoening halen door uit je werk, tijdens hoe naar doe je dat? met Karl Marx was een op van het de eersten die erkende hoe met belangrijk op zinvol werk is voor mensen. tijdens Als student dacht met Frits het Philips, docent bij The School tijdens of Life én verre van familie van van Marx, dat naar Marx' communistische ideeën met niet deugden. Maar later het leerde de hij van hem aan welke kernwaarden het ons werk moet de voldoen om door niet 'onmenselijk' in en 'vervreemdend' te op zijn.

Dichtbij, met ver weg, aanwezig, afwezig. in Kunstenaar in Stanley Brown maakte in zijn levensproject van van hoe wij ruimte en afstand ervaren. door met Brown leerde Bart Rutten, naar artistiek directeur van het Utrechtse tijdens Centraal van Museum, opnieuw met kijken. De kunstenaar die ruimte naar subjectief van maakt.

Filosofe Joke door Hermsen vertelt door welk idee van de uit joods-Duitse filosoof Ernst een Bloch haar blik op op de wereld naar voor altijd gekanteld heeft. de tijdens Vooruitkijken is durven hopen, uit stelde Bloch. Het door vermogen van de mens het om, net tijdens als Bloch, steeds weer opnieuw in een te beginnen wordt toegejuicht door op Hermsen. met Tijd is hoop en stelt de het mens de in staat te dagdromen. Om van vanuit het de nu verhalen uit te scheppen over hoe de het beter en door anders zou kunnen gaan, een de mogelijkheid het om het een andere koers te kiezen. op tv Een pleidooi voor door dagdromen tijdens als broedplaats van creativiteit met en voor aandacht hiervoor naar in het van onderwijs.

Voorzitter van de het Humanistisch Verbond, naar politicus en acteur Boris van op tv van der Ham, op vertelt hoe Hannah Arendt een zijn blik op de op tv wereld gekanteld heeft. uit Van een der Ham bespreekt hoe hij houvast van tijdens vindt voor de toekomst bij tijdens Arendt.

Schrijver en de theatermaker van Marjolijn van Heemstra vertelt het hoe de Amerikaanse op tv visionair en op milieuactivist Stewart Brand haar blik op uit de wereld uit gekanteld heeft. op Brand leerde door Van Heemstra dat langetermijndenken het noodzakelijk is van voor de redding van met de mensheid.

Hoogleraar filosofie naar Peter Paul tijdens Verbeek vertelt hoe Franse tijdens denker Michel Foucault naar zijn blik uit op de tijdens wereld gekanteld heeft. de Moeten wij bang zijn voor op tv een toekomst overheerst door door robots en technologie? door op tv Moet de ethiek geen op grenzen stellen aan de op techniek? Van Michel Foucault de leerde een Peter Paul Verbeek dat dat het niet door de goede benadering door is.

Actrice en in schrijver Anousha Nzume vertelt tijdens hoe uit dichter en van activist Audre Lorde haar van blik op door de wereld gekanteld op tv heeft. Woorden geven aan dat wat met het onzichtbaar is: dat is met cruciaal voor de verzet, meende Lorde. Lordes naar woorden over de identiteit op van zwarte het vrouwen gaf Anousha Nzume de op met moed en strijdlust om zich naar uit te op tv spreken tegen op racisme. De uitzending wordt ingeleid door de Alain de Botton uit en afgesloten van door het publiek, dat de na het de talk reflecteert op tijdens welke ideeën voor hen in relevant het zijn.

Oprichter een van de Argumentenfabriek Kees naar Kraaijeveld viel van naar zijn geloof toen hij op tv op negenjarige naar leeftijd de bijbel las. met met Hij werd een door fanatiek scepticus die vanaf dat een moment alle autoriteiten in in twijfel trok. Maar in als door denken twijfelen wordt en je van overal vraagtekens door bij kunt naar plaatsen, hoe weet naar je dan wat waar het is? En wie uit is naar expert? Dankzij de tijdens logica van de Engelse uit filosoof Bertrand Russell van leerde Kraaijeveld dat tijdens je ook te ver kunt van gaan een in je een anti-autoritaire houding en een dat er zoiets bestaat als in positieve tijdens autoriteit.

Filosoof op tv Ad Verbrugge uit vindt de idealen op tv van de Duitse met filosoof Hegel actueler dan ooit. Hegel naar legde de op tv schaduwzijde van uit het individu al in een de negentiende naar eeuw haarfijn op bloot.

Louise O. op Fresco over op tv het meest waardevolle erfgoed met van de mensheid: van zaden en gewassen. De uit Russische botanicus uit Nicolai in Vavílov beschermde in de Sovjettijd, het met gevaar voor eigen tijdens leven, zijn unieke een het centrum voor zaden en op gewassen. Zonder naar zijn werk zou honger tijdens wereldwijd nog veel door breder verspreid zijn. De inzichten, tijdens door de daadkracht, de moed van Vavílov op tv inspireerden een Louise O. het Fresco, in háár levenslange strijd tegen door de wereldwijde uit voedselarmoede.

Stress, burn-out, dood. op tv We de kunnen maar beter de van meer dan van tweeduizend jaar oude op tv levenslessen van de met Griekse filosoof op Socrates ter harte nemen om dat door de scenario te voorkomen. Met de verve en humor houdt uit de in Vlaamse theatermaker en presentator in Lucas De Man van een warm pleidooi voor het op tv het socratische niet-moeten.

Olivia Rutazibwa over naar dekoloniaal denken. tijdens Vlaams-Rwandees universitair docent in met Europese met en Internationale Ontwikkelingsstudies Olivia een Rutazibwa in constateert een gat tussen de verhalen op tv die we vertellen een over ons koloniale tijdens verleden en op tv de realiteit. het Haar oplossing? Dekoloniaal in denken.

Michael Puett de over ingesleten patronen. met Hoogleraar in door Aziatische talen en naar beschaving aan Harvard van University Michael Puett wil de onze ingesleten door patronen doorbreken. Hij door laat zich daarbij op vooral inspireren door de oosterse van filosofie. de 'Als we bereid met zijn ideeën van op tv andere culturen serieus naar te nemen, een dan kan dat tijdens helpen fundamentele aannames naar te veranderen.'

René ten Bos uit over Descartes. naar Als je verdwaalt moet in je gewoon tijdens in een de rechte lijn blijven lopen, zei op tv Descartes. in Volgens Denker des van Vaderlands René ten Bos is van dit helemaal naar fout: de je moet juist op je plek in blijven een en wachten tot door je je omgeving het begrijpt. Dit van geldt ook voor de op tv huidige klimaatproblematiek. We naar zijn verdwaald in het het antropoceen met en er is geen 'quick met fix' voor onze de problemen.

december 2019
07-01-2018 12:35

Britta Böhler

Kwartslag - Britta Böhler

Na een succesvolle carrière als advocaat besloot Britta Böhler het roer om te gooien en zich te richten op het schrijven van romans. Op zoek naar de bron van haar inspiratie, van haar creativiteit kwam ze uit bij de Amerikaanse schrijver Su...

31-12-2017 12:35

Frits Philips

Kwartslag - Frits Philips

Echt voldoening halen uit je werk, hoe doe je dat? Karl Marx was een van de eersten die erkende hoe belangrijk zinvol werk is voor mensen. Als student dacht Frits Philips, docent bij The School of Life én verre familie van Marx, dat Marx' c...

24-12-2017 12:35

Bart Rutten

Kwartslag - Bart Rutten

Dichtbij, ver weg, aanwezig, afwezig. Kunstenaar Stanley Brown maakte zijn levensproject van hoe wij ruimte en afstand ervaren. Brown leerde Bart Rutten, artistiek directeur van het Utrechtse Centraal Museum, opnieuw kijken. De kunstenaar d...

17-12-2017 12:35

Joke Hermsen

Kwartslag - Joke Hermsen

Filosofe Joke Hermsen vertelt welk idee van de joods-Duitse filosoof Ernst Bloch haar blik op de wereld voor altijd gekanteld heeft. Vooruitkijken is durven hopen, stelde Bloch. Het vermogen van de mens om, net als Bloch, steeds weer opnieu...

10-12-2017 12:35

Boris van der Ham

Kwartslag - Boris van der Ham

Voorzitter van het Humanistisch Verbond, politicus en acteur Boris van der Ham, vertelt hoe Hannah Arendt zijn blik op de wereld gekanteld heeft. Van der Ham bespreekt hoe hij houvast vindt voor de toekomst bij Arendt.

03-12-2017 12:40

Marjolijn van Heemstra

Kwartslag - Marjolijn van Heemstra

Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra vertelt hoe de Amerikaanse visionair en milieuactivist Stewart Brand haar blik op de wereld gekanteld heeft. Brand leerde Van Heemstra dat langetermijndenken noodzakelijk is voor de redding v...

26-11-2017 12:35

Peter Paul Verbeek

Kwartslag - Peter Paul Verbeek

Hoogleraar filosofie Peter Paul Verbeek vertelt hoe Franse denker Michel Foucault zijn blik op de wereld gekanteld heeft. Moeten wij bang zijn voor een toekomst overheerst door robots en technologie? Moet de ethiek geen grenzen stellen aan ...

19-11-2017 12:35

Anousha Nzume

Kwartslag - Anousha Nzume

Actrice en schrijver Anousha Nzume vertelt hoe dichter en activist Audre Lorde haar blik op de wereld gekanteld heeft. Woorden geven aan dat wat onzichtbaar is: dat is cruciaal voor verzet, meende Lorde. Lordes woorden over de identiteit va...

12-11-2017 12:40

Kees Kraaijeveld

Kwartslag - Kees Kraaijeveld

Oprichter van de Argumentenfabriek Kees Kraaijeveld viel van zijn geloof toen hij op negenjarige leeftijd de bijbel las. Hij werd een fanatiek scepticus die vanaf dat moment alle autoriteiten in twijfel trok. Maar als denken twijfelen wordt...

05-11-2017 12:40

Ad Verbrugge

Kwartslag - Ad Verbrugge

Filosoof Ad Verbrugge vindt de idealen van de Duitse filosoof Hegel actueler dan ooit. Hegel legde de schaduwzijde van het individu al in de negentiende eeuw haarfijn bloot.

29-10-2017 12:40

Louise Fresco

Kwartslag - Louise Fresco

Louise O. Fresco over het meest waardevolle erfgoed van de mensheid: zaden en gewassen. De Russische botanicus Nicolai Vavílov beschermde in de Sovjettijd, met gevaar voor eigen leven, zijn unieke centrum voor zaden en gewassen. Zonder zijn...

22-10-2017 12:40

Lucas De Man

Kwartslag - Lucas De Man

Stress, burn-out, dood. We kunnen maar beter de meer dan tweeduizend jaar oude levenslessen van de Griekse filosoof Socrates ter harte nemen om dat scenario te voorkomen. Met verve en humor houdt de Vlaamse theatermaker en presentator Lucas...

15-10-2017 12:35

Olivia Rutazibwa

Kwartslag - Olivia Rutazibwa

Olivia Rutazibwa over dekoloniaal denken. Vlaams-Rwandees universitair docent in Europese en Internationale Ontwikkelingsstudies Olivia Rutazibwa constateert een gat tussen de verhalen die we vertellen over ons koloniale verleden en de real...

08-10-2017 12:40

Michael Puett

Kwartslag - Michael Puett

Michael Puett over ingesleten patronen. Hoogleraar in Aziatische talen en beschaving aan Harvard University Michael Puett wil onze ingesleten patronen doorbreken. Hij laat zich daarbij vooral inspireren door de oosterse filosofie. 'Als we b...

01-10-2017 12:35

René ten Bos

Kwartslag - René ten Bos

René ten Bos over Descartes. Als je verdwaalt moet je gewoon in een rechte lijn blijven lopen, zei Descartes. Volgens Denker des Vaderlands René ten Bos is dit helemaal fout: je moet juist op je plek blijven en wachten tot je je omgeving be...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 2. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Kwartslag gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Kwartslag de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Kwartslag bij Kwartslag liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Kwartslag. Heb je een uitzending van Kwartslag gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Kwartslag gemist

Uitzending gemist van Kwartslag? Hier kun je alle uitzendingen van Kwartslag kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 28
  • Laatste uitzending op 07-01-2018 om 12:35 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!