Programma gemist?

Regisseur Gilles door Coudert groeide op tijdens in tijdens de nabijheid van een tijdens nieuwbouwwijk ontworpen door een architect Le Corbusier. Hij speelt tijdens als op tv jongetje vaak op een de atletiekbaan met een indrukwekkende betonnen tribune en loopt in geregeld langs de een een gevel van het cultuurhuis tijdens met veelkleurige verticale ramen. met Jaren later realiseert hij tijdens zich dat het tijdens tijdens werk van Le Corbusier een het onuitwisbare een indruk op hem gemaakt heeft. In van een poging om het van diens werk beter te leren uit begrijpen - maar ook in als hommage op aan de grote architect de - de besluit hij hedendaagse ontwerpers en op op tv kunstenaars als Ito Morabito in en Daniel Buren het te interviewen over in wat zij van Le Corbusier naar op tv vinden.

Grafisch vormgever op Wim Crouwel (1928) van geldt als op de godfather in van de Nederlandse in grafische vormgeving en vormt nog altijd van een het voorbeeld voor de jongste generatie tijdens grafisch uit ontwerpers. Crouwel op tv werd in de jaren zestig de beroemd met het door uit computertechnologie met geïnspireerde lettertype uit New Alphabet. Filmmaker Lex door Reitsma maakte een portret een van Wim Crouwel die door zichzelf op ziet als naar een functionalist die heilig op gelooft in een aanpak die met berust op feiten een het en logica, terwijl door hij tegelijkertijd gefascineerd met blijft door het esthetische aspect van op de grafische vormgeving.

Actrice Romy uit Schneider werd haar hele op tv leven geassocieerd met van de rol in die ze met als jong van meisje speelde, die van de charismatische op Oostenrijkse keizerin in Sissy. een Ze ontwikkelde zich een tot een succesvolle, intelligente een actrice, maar naar in haar privéleven bleef ze een het gekwelde ziel. In met de een exclusief, nachtelijk interview met van de Duitse journaliste Alice tijdens Schwarzer werpt Schneider uit in op 1976 voor van het eerst een licht met op de de oorsprong van haar problemen. Haar moeder in en met haar stiefvader blijken een op sleutelrol gespeeld te tijdens hebben in door haar moeilijke tijdens jeugd.

Merkwaardig zijn door ze misschien wel, in de kunstenaars in deze op documentaire, maar op tv niet per se merkwaardiger met dan een andere kunstenaars of dan wijzelf. door een De een tekent uitsluitend op tv vogels, de ander in kleurrijke netwerken door van metro's en vliegroutes, de een derde haar dromen uit en nachtmerries. Door in urenlang in opperste concentratie in de te tekenen of te schilderen van lijken ze iets van naar grip te de krijgen op een verwarrende met wereld. Regisseur op Jan Wouter van Reijen van maakt het met deze het film voelbaar hoe overrompelend de binnenwereld van van deze naar buitenstaanders op tv eruitziet.

Architect met Alvaro Siza is dé belangrijkste in Portugese architect van uit de afgelopen naar vijftig jaar. van Veel van zijn van belangrijkste gebouwen van bevinden zich in op tv zijn geboorteplaats Matosinhos, in de een buurt van een Porto aan de van Portugese kust, tijdens zoals het Boa het Nova Teahouse (1963), de Faculteit in voor Architectuur het (1987-1993), en het door Serralves Museum voor Moderne met Kunst (1997). naar Siza draagt ook de sociale op woningbouw een tijdens warm hart toe in en ontwierp sociale woningbouwcomplexen de een in onder meer uit Berlijn en Den naar Haag.

In tijdens het Berlijn van de vroege met uit 20e eeuw introduceerde een naar groepje artistieke ontwerpers de het reclameposter nieuwe het stijl. Lucian Bernhard, Ludwig Hohlwein tijdens het en Julius Klinger kozen voor met strakke tijdens beelden, aantrekkelijk in uit hun eenvoud, meestal vergezeld van een in door geestige boodschap. Op op tv hun posters zien we naar mooie, jonge het mensen en een product dat duidelijk door en prominent in tijdens beeld door is. Reclamemakers tijdens en grafisch ontwerpers laten de zich ook vandaag nog inspireren met door de op tv vernieuwende stijl van door Bernhard, Hohlwein en het Klinger.

Fotografen hebben een het in tijdens de Islamitische door Republiek Iran niet gemakkelijk, door want censuur is door er alomtegenwoordig. het Toch is er op tv in hedendaags Iran een een generatie jonge fotografen opgestaan de die de wereld een uit nieuwe naar kijk op het land de wil van geven. Fotografen als Newsha naar Tavakolian, Solmaz Daryani en naar Tamineh Monzavi nemen de het kijker naar mee op reis door tijdens een Iran, dat niet met alleen een rijke naar de culturele geschiedenis heeft, maar uit dat ook volop met in ontwikkeling van is.

De Zuid-Koreaanse de kunstenaar Do de Ho Suh is het gefascineerd door de thema's 'thuis' in en 'huis'. op Een grote inspiratiebron voor in de in New het York wonende en in werkende naar Do Ho Suh is uit het traditionele huis de van zijn uit ouders in Zuid-Korea. Van dit het huis in maakte hij een van driedimensionale replica, volledig uitgevoerd in in zijde. Voor een van ander naar kunstwerk beklede Do Ho Suh tijdens het appartement door in New op York - waar op tv hij vele jaren woonde met - helemaal tijdens met papier, dat op hij vervolgens met in de hand met potlood naar inkleurde.

Matthijs Röling is met uit een van onze bekendste figuratieve kunstenaars. tijdens Het landgoed dat uit een hij in het noorden van het met land op tv bewoont, transformeerde hij uit de afgelopen decennia tot de een geheel eigen met universum. de Terwijl op de tuinen in van zijn landgoed de de lente overgaat in in de zomer, en op tv het vervolgens herfst de en dan winter wordt, van blikt Matthijs met Röling terug op naar een lange, de artistieke carrière.

Astor Piazzolla geldt in als de belangrijkste van vernieuwer van de op tv op tv tango muziek in de op 20ste eeuw. Regisseur Daniel Rosenfeld in maakte een film uit op van basis van een lang met interview dat het de dochter van met Piazzolla eind jaren met tachtig met uit haar vader had. Zowel de man de als tijdens de kunstenaar naar komen aan bod met in dit portret, dat - de met veel (privé-)filmarchief tijdens - het beeld uit schetst van op een artiest die als naar een op tv straatvechter knokte voor een revolutie van uit de naar tango.

Jacqueline de Jong door is kunstenaar én het een rebel met in uit hart en nieren. Ze is in inmiddels naar de tachtig gepasseerd, maar door nog even dwars en sprankelend door als door altijd. In naar het Parijs van met de jaren zestig had met zij een door relatie met de Deense in kunstenaar Asger Jorn en het maakte ze deel op uit van de met revolutionaire artistiek-politieke beweging de van het situationisme. uit Eind jaren zestig verhuisde op De de Jong naar Amsterdam, waar met ze zich verder van ontwikkelde het als autodidactisch kunstschilder.

Vliegtuigen, auto's, treinen, in frisdrankautomaten en stofzuigers. op tijdens Als het ontworpen kon op tv worden, stond Raymond een Loewy vooraan. De een Frans-Amerikaanse industrieel ontwerper werd in naar de jaren veertig, uit door vijftig en zestig wereldberoemd door tijdens zijn werk in voor merken een als Coca-Cola, Greyhound, Studebaker en op Nasa. Hij door was de koning van met het streamline design en met bijna al zijn in ontwerpen tijdens hebben de tijdens meest mooie, aerodynamische van rondingen.

Toen een de Japanse de componist en musicus Ryuichi Sakamoto in in op 2014 hoorde dat de hij ernstig ziek was, besloot uit hij dat hij op meer muziek het wilde maken. Na zijn van medische behandeling begon Sakamoto op het met het componeren en opnemen naar van zijn album async. tijdens Hij liet het zich op daarbij inspireren door zijn grote ongerustheid de naar over de stand van de natuur met naar en het milieu, een zorg die tijdens wat een hem betreft tot een uit voorlopig hoogtepunt kwam met op de in tragische kernramp in op tv Fukushima in met 2011.

Vanaf van het moment dat van Rob de Nijs en zijn de met band The Lords tijdens in 1962 een platencontract wonnen met op tv tijdens een talentenjacht, is in de zanger niet de weg te denken in geweest uit het Nederlandse door muzikale landschap. De de Nijs is niet alleen een naar performer pur uit sang, van maar heeft ook van het unieke talent van om de teksten van zijn schrijvers op tv te vertolken alsof tijdens ze voortkomen uit uit op tv het diepst van zijn eigen het ziel. een Regisseur Leon Verdonschot volgde de artiest door in het jaar uit naar nadat hij 75 werd. Het de resultaat is een portret naar waarin De Nijs op met en zijn dierbaren naar de balans opmaken van een leven met volledig gewijd aan met het podium van én van tijdens de offers die daarvoor het gebracht op tv zijn.

In 2013 reist met van het Koninklijk Concertgebouworkest de hele wereld op rond van om hun 125-jarig van bestaan te vieren: vijftig het concerten gaf het orkest door maar liefst, verspreid uit van over zes continenten. een Regisseur Heddy Honigmann landt met het van orkest in met Buenos Aires, Soweto en met van Sint-Petersburg en laat zien de hoe de musici van het een Concertgebouworkest de harten door het van mensen in andere door culturen veroveren.

mei 2021
03-10-2019 22:05

De spirit van Le Corbusier

Close Up - De spirit van Le Corbusier

Regisseur Gilles Coudert groeide op in de nabijheid van een nieuwbouwwijk ontworpen door architect Le Corbusier. Hij speelt als jongetje vaak op de atletiekbaan met indrukwekkende betonnen tribune en loopt geregeld langs de gevel van het cu...

26-09-2019 22:00

Wim Crouwel Modernist

Close Up - Wim Crouwel Modernist

Grafisch vormgever Wim Crouwel (1928) geldt als de godfather van de Nederlandse grafische vormgeving en vormt nog altijd een voorbeeld voor de jongste generatie grafisch ontwerpers. Crouwel werd in de jaren zestig beroemd met het door compu...

19-09-2019 21:55

Romy Schneider

Close Up - Romy Schneider

Actrice Romy Schneider werd haar hele leven geassocieerd met de rol die ze als jong meisje speelde, die van de charismatische Oostenrijkse keizerin Sissy. Ze ontwikkelde zich tot een succesvolle, intelligente actrice, maar in haar privéleve...

08-08-2019 21:50

Outsider Art

Close Up - Outsider Art

Merkwaardig zijn ze misschien wel, de kunstenaars in deze documentaire, maar niet per se merkwaardiger dan andere kunstenaars of dan wijzelf. De een tekent uitsluitend vogels, de ander kleurrijke netwerken van metro's en vliegroutes, een de...

01-08-2019 21:50

Having a cigarette with Alvaro Siza

Close Up - Having a cigarette with Alvaro Siza

Architect Alvaro Siza is dé belangrijkste Portugese architect van de afgelopen vijftig jaar. Veel van zijn belangrijkste gebouwen bevinden zich in zijn geboorteplaats Matosinhos, in de buurt van Porto aan de Portugese kust, zoals het Boa No...

25-07-2019 21:50

Poster - Het begin van de moderne reclame

Close Up - Poster - Het begin van de moderne reclame

In het Berlijn van de vroege 20e eeuw introduceerde een groepje artistieke ontwerpers de reclameposter nieuwe stijl. Lucian Bernhard, Ludwig Hohlwein en Julius Klinger kozen voor strakke beelden, aantrekkelijk in hun eenvoud, meestal vergez...

04-07-2019 22:05

De vrouwelijke fotografen van Iran

Close Up - De vrouwelijke fotografen van Iran

Fotografen hebben het in de Islamitische Republiek Iran niet gemakkelijk, want censuur is er alomtegenwoordig. Toch is er in hedendaags Iran een generatie jonge fotografen opgestaan die de wereld een nieuwe kijk op het land wil geven. Fotog...

20-06-2019 22:00

Home Away from Home

Close Up - Home Away from Home

De Zuid-Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh is gefascineerd door de thema's 'thuis' en 'huis'. Een grote inspiratiebron voor de in New York wonende en werkende Do Ho Suh is het traditionele huis van zijn ouders in Zuid-Korea. Van dit huis maakte...

13-06-2019 22:00

M.R. - Het universum van kunstschilder Matthijs Röling

Close Up - M.R. - Het universum van kunstschilder Matthijs Röling

Matthijs Röling is een van onze bekendste figuratieve kunstenaars. Het landgoed dat hij in het noorden van het land bewoont, transformeerde hij de afgelopen decennia tot een geheel eigen universum. Terwijl op de tuinen van zijn landgoed de ...

10-06-2019 13:30

Astor Piazzolla - The years of the shark

Close Up - Astor Piazzolla - The years of the shark

Astor Piazzolla geldt als de belangrijkste vernieuwer van de tango muziek in de 20ste eeuw. Regisseur Daniel Rosenfeld maakte een film op basis van een lang interview dat de dochter van Piazzolla eind jaren tachtig met haar vader had. Zowel...

06-06-2019 21:55

Jacqueline de Jong - Art rebel

Close Up - Jacqueline de Jong - Art rebel

Jacqueline de Jong is kunstenaar én een rebel in hart en nieren. Ze is inmiddels de tachtig gepasseerd, maar nog even dwars en sprankelend als altijd. In het Parijs van de jaren zestig had zij een relatie met de Deense kunstenaar Asger Jorn...

30-05-2019 21:45

De gestroomlijnde wereld van ontwerper Raymond Loewy

Close Up - De gestroomlijnde wereld van ontwerper Raymond Loewy

Vliegtuigen, auto's, treinen, frisdrankautomaten en stofzuigers. Als het ontworpen kon worden, stond Raymond Loewy vooraan. De Frans-Amerikaanse industrieel ontwerper werd in de jaren veertig, vijftig en zestig wereldberoemd door zijn werk ...

29-04-2019 13:20

Ryuichi Sakamoto - Coda

Close Up - Ryuichi Sakamoto - Coda

Toen de Japanse componist en musicus Ryuichi Sakamoto in 2014 hoorde dat hij ernstig ziek was, besloot hij dat hij meer muziek wilde maken. Na zijn medische behandeling begon Sakamoto met het componeren en opnemen van zijn album async. Hij ...

25-04-2019 21:55

Rob de Nijs - Niet voor het laatst

Close Up - Rob de Nijs - Niet voor het laatst

Vanaf het moment dat Rob de Nijs en zijn band The Lords in 1962 een platencontract wonnen met een talentenjacht, is de zanger niet weg te denken geweest uit het Nederlandse muzikale landschap. De Nijs is niet alleen een performer pur sang, ...

22-04-2019 13:20

Om de wereld in 50 concerten

Close Up - Om de wereld in 50 concerten

In 2013 reist het Koninklijk Concertgebouworkest de hele wereld rond om hun 125-jarig bestaan te vieren: vijftig concerten gaf het orkest maar liefst, verspreid over zes continenten. Regisseur Heddy Honigmann landt met het orkest in Buenos ...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 11. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Close Up gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Close Up de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Close Up bij Close Up liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Close Up. Heb je een uitzending van Close Up gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Close Up gemist

Close Up is de documentaire-rubriek van de AVRO op het gebied van visuele kunst en cultuur. Close Up wordt uitgezondensinds 1994 en is één van de best bekeken kunstprogramma's van de Nederlandse televisie.

Uitzending gemist van Close Up? Hier kun je alle uitzendingen van Close Up kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 157
  • Laatste uitzending op 05-10-2019 om 09:35 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!