Programma gemist?

Regisseur Gilles van Coudert groeide uit op in op de nabijheid van door een nieuwbouwwijk ontworpen door architect van Le Corbusier. door Hij speelt als jongetje vaak de op de de atletiekbaan met indrukwekkende op tv betonnen tribune en loopt van geregeld langs op tv de op tv gevel van het cultuurhuis met uit veelkleurige verticale een ramen. Jaren later realiseert hij uit zich dat van het werk van uit Le Corbusier een onuitwisbare door de indruk op hem naar gemaakt heeft. In een poging op tv om diens van werk beter te met leren begrijpen - op maar ook als hommage met aan de tijdens grote architect - besluit hij het hedendaagse ontwerpers en door een kunstenaars als Ito Morabito en Daniel met Buren te de interviewen over wat zij op van Le Corbusier het het vinden.

Grafisch vormgever van Wim Crouwel (1928) geldt uit als op de godfather op tv van de Nederlandse op grafische vormgeving en vormt in nog altijd een uit voorbeeld voor de jongste generatie uit grafisch ontwerpers. Crouwel uit werd in de uit jaren zestig beroemd met met in het door computertechnologie van geïnspireerde lettertype New Alphabet. Filmmaker het Lex uit Reitsma maakte een de portret van Wim Crouwel die tijdens zichzelf door ziet als een functionalist die uit naar heilig gelooft in de een aanpak die tijdens berust op feiten tijdens en logica, terwijl een hij tegelijkertijd gefascineerd blijft door het een esthetische aspect tijdens van grafische op vormgeving.

Actrice Romy naar Schneider werd haar uit hele met leven geassocieerd met het de rol die de ze als jong van meisje speelde, die van de charismatische door Oostenrijkse keizerin Sissy. naar Ze uit ontwikkelde zich tot met een succesvolle, intelligente actrice, maar op tv het in haar privéleven bleef op ze een gekwelde door ziel. In tijdens een exclusief, nachtelijk van interview met de Duitse een journaliste Alice Schwarzer werpt op tv Schneider in in 1976 voor het eerst een de licht op de een oorsprong van een haar problemen. Haar moeder door en tijdens haar stiefvader blijken een sleutelrol van gespeeld te hebben door in door haar moeilijke in jeugd.

Merkwaardig zijn de ze misschien wel, op de kunstenaars in deze het documentaire, maar niet het per se de merkwaardiger dan andere kunstenaars een of dan met wijzelf. De een tekent tijdens uitsluitend vogels, het de ander kleurrijke een netwerken van met metro's en vliegroutes, een derde van haar dromen door en nachtmerries. Door urenlang naar in opperste concentratie op tv te tekenen of van te schilderen lijken het ze iets van op tv grip van te krijgen op uit een verwarrende op wereld. Regisseur Jan Wouter van Reijen tijdens maakt een met deze film naar voelbaar hoe overrompelend op de binnenwereld van deze op buitenstaanders het eruitziet.

Architect Alvaro Siza in is met dé belangrijkste op tv Portugese architect van de afgelopen het vijftig jaar. met Veel van zijn op belangrijkste gebouwen tijdens bevinden zich in zijn geboorteplaats naar Matosinhos, in de de buurt van Porto de aan op de Portugese kust, zoals door het Boa Nova naar Teahouse (1963), de Faculteit met voor Architectuur (1987-1993), en een op tv het Serralves Museum de voor Moderne Kunst (1997). Siza draagt tijdens ook de door sociale woningbouw een naar warm hart op tv toe en ontwierp sociale woningbouwcomplexen van in onder op tv meer op tv Berlijn en Den door Haag.

In met het Berlijn van op tv de vroege 20e eeuw introduceerde het een groepje van artistieke ontwerpers op tv de reclameposter nieuwe door stijl. Lucian Bernhard, uit Ludwig Hohlwein het en Julius Klinger kozen voor strakke het door beelden, aantrekkelijk in op tv hun eenvoud, meestal door vergezeld van een geestige boodschap. met Op hun posters zien de we een mooie, jonge mensen en een tijdens product met dat duidelijk en met prominent in het beeld is. Reclamemakers en grafisch op tv ontwerpers laten zich ook naar vandaag door nog inspireren een door de vernieuwende stijl van van Bernhard, Hohlwein en met Klinger.

Fotografen hebben met het in de op Islamitische naar Republiek Iran niet op gemakkelijk, want censuur is er alomtegenwoordig. door Toch is in er op in hedendaags Iran een generatie jonge in fotografen opgestaan met die de wereld naar een nieuwe kijk op op het land wil een geven. Fotografen op tv als Newsha met Tavakolian, Solmaz naar Daryani en Tamineh het Monzavi nemen de de kijker mee op reis door op een Iran, dat niet van alleen in een rijke in culturele geschiedenis heeft, maar dat door ook volop in een ontwikkeling een is.

De op Zuid-Koreaanse kunstenaar in Do Ho Suh het is gefascineerd door de thema's 'thuis' op tv op en 'huis'. Een grote inspiratiebron tijdens voor de naar in New York wonende tijdens en werkende tijdens Do Ho naar Suh is het traditionele in huis van zijn ouders in een Zuid-Korea. Van dit door huis maakte een hij op tv een driedimensionale replica, volledig uitgevoerd in op zijde. de Voor een het ander kunstwerk beklede Do de Ho Suh de het appartement in New op York - waar hij vele uit de jaren woonde - helemaal met tijdens papier, op dat hij vervolgens met met de hand met potlood op tv inkleurde.

Matthijs Röling op is op een van onze bekendste op figuratieve kunstenaars. Het landgoed op tv dat hij in tijdens het een noorden van het land bewoont, van transformeerde van hij de afgelopen op tv decennia tot een geheel de eigen universum. Terwijl op de op tv tuinen van zijn het landgoed de een lente overgaat in de uit zomer, en het door in vervolgens herfst en dan winter op tv wordt, blikt Matthijs Röling met terug op tv op een door lange, artistieke carrière.

Astor Piazzolla in geldt als de belangrijkste tijdens vernieuwer de van de op tv tango muziek in de op 20ste eeuw. Regisseur Daniel Rosenfeld op tv maakte een film een een op basis van door een lang interview dat de uit dochter naar van Piazzolla eind jaren van tachtig met haar vader de had. Zowel de man door van als de kunstenaar komen in aan bod in dit van portret, dat - de met veel (privé-)filmarchief naar - in het beeld schetst van een artiest met op tv die als een naar straatvechter knokte voor uit een revolutie van van de tango.

Jacqueline uit de Jong is kunstenaar van én op tv een rebel in naar hart en nieren. de Ze is inmiddels de tachtig gepasseerd, het maar nog een even dwars en op sprankelend een als altijd. In het Parijs van op tv een de jaren zestig de had zij een relatie tijdens met de Deense kunstenaar naar Asger op Jorn en maakte ze deel uit uit van door de revolutionaire een artistiek-politieke beweging van het van situationisme. Eind jaren zestig op verhuisde De Jong naar op Amsterdam, waar ze in zich verder ontwikkelde de als autodidactisch met kunstschilder.

Vliegtuigen, uit auto's, treinen, frisdrankautomaten en van stofzuigers. Als het ontworpen met kon van worden, stond Raymond in Loewy vooraan. De op Frans-Amerikaanse industrieel ontwerper de werd in een de jaren veertig, vijftig tijdens en zestig wereldberoemd op door zijn werk voor merken door in als Coca-Cola, Greyhound, naar Studebaker en Nasa. Hij op tv was de naar koning van het naar streamline design en bijna al met zijn ontwerpen hebben de in meest mooie, een aerodynamische het rondingen.

Toen het de Japanse componist en door musicus Ryuichi van Sakamoto in 2014 met hoorde dat hij ernstig de ziek was, besloot hij tijdens naar dat hij meer muziek op wilde maken. Na op tv zijn medische behandeling begon het Sakamoto met het componeren de en opnemen van uit zijn album async. door Hij liet zich op daarbij met inspireren door uit zijn grote ongerustheid het over de stand van de in natuur en het op milieu, een de zorg die tijdens wat hem betreft tot een voorlopig een hoogtepunt kwam van met de tragische kernramp op tv met in Fukushima in door 2011.

Vanaf het moment van een dat Rob de Nijs en in zijn band The van Lords in naar 1962 een platencontract op wonnen met met een talentenjacht, is de zanger een niet weg te tijdens denken geweest uit het tijdens Nederlandse muzikale uit landschap. de De Nijs is door niet alleen een performer van pur sang, maar heeft ook op het een unieke talent om de naar teksten van zijn schrijvers op tv te op vertolken alsof ze met voortkomen uit het diepst van op zijn eigen ziel. in Regisseur met Leon Verdonschot op volgde de artiest in het in jaar de nadat hij 75 tijdens werd. Het resultaat door is een portret waarin De Nijs het en zijn in dierbaren de balans het opmaken van met een leven een volledig gewijd aan het podium het én van van de offers die op daarvoor gebracht naar zijn.

In een 2013 reist het Koninklijk Concertgebouworkest op tv de door hele wereld rond om naar hun in 125-jarig bestaan te vieren: in vijftig concerten gaf het op tv orkest maar liefst, verspreid door van over zes continenten. Regisseur op tv Heddy Honigmann van landt met het tijdens orkest in Buenos Aires, Soweto het en een Sint-Petersburg en laat met zien hoe de tijdens musici van het uit Concertgebouworkest de harten van het mensen in andere door culturen veroveren.

oktober 2020
03-10-2019 22:05

De spirit van Le Corbusier

Close Up - De spirit van Le Corbusier

Regisseur Gilles Coudert groeide op in de nabijheid van een nieuwbouwwijk ontworpen door architect Le Corbusier. Hij speelt als jongetje vaak op de atletiekbaan met indrukwekkende betonnen tribune en loopt geregeld langs de gevel van het cu...

26-09-2019 22:00

Wim Crouwel Modernist

Close Up - Wim Crouwel Modernist

Grafisch vormgever Wim Crouwel (1928) geldt als de godfather van de Nederlandse grafische vormgeving en vormt nog altijd een voorbeeld voor de jongste generatie grafisch ontwerpers. Crouwel werd in de jaren zestig beroemd met het door compu...

19-09-2019 21:55

Romy Schneider

Close Up - Romy Schneider

Actrice Romy Schneider werd haar hele leven geassocieerd met de rol die ze als jong meisje speelde, die van de charismatische Oostenrijkse keizerin Sissy. Ze ontwikkelde zich tot een succesvolle, intelligente actrice, maar in haar privéleve...

08-08-2019 21:50

Outsider Art

Close Up - Outsider Art

Merkwaardig zijn ze misschien wel, de kunstenaars in deze documentaire, maar niet per se merkwaardiger dan andere kunstenaars of dan wijzelf. De een tekent uitsluitend vogels, de ander kleurrijke netwerken van metro's en vliegroutes, een de...

01-08-2019 21:50

Having a cigarette with Alvaro Siza

Close Up - Having a cigarette with Alvaro Siza

Architect Alvaro Siza is dé belangrijkste Portugese architect van de afgelopen vijftig jaar. Veel van zijn belangrijkste gebouwen bevinden zich in zijn geboorteplaats Matosinhos, in de buurt van Porto aan de Portugese kust, zoals het Boa No...

25-07-2019 21:50

Poster - Het begin van de moderne reclame

Close Up - Poster - Het begin van de moderne reclame

In het Berlijn van de vroege 20e eeuw introduceerde een groepje artistieke ontwerpers de reclameposter nieuwe stijl. Lucian Bernhard, Ludwig Hohlwein en Julius Klinger kozen voor strakke beelden, aantrekkelijk in hun eenvoud, meestal vergez...

04-07-2019 22:05

De vrouwelijke fotografen van Iran

Close Up - De vrouwelijke fotografen van Iran

Fotografen hebben het in de Islamitische Republiek Iran niet gemakkelijk, want censuur is er alomtegenwoordig. Toch is er in hedendaags Iran een generatie jonge fotografen opgestaan die de wereld een nieuwe kijk op het land wil geven. Fotog...

20-06-2019 22:00

Home Away from Home

Close Up - Home Away from Home

De Zuid-Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh is gefascineerd door de thema's 'thuis' en 'huis'. Een grote inspiratiebron voor de in New York wonende en werkende Do Ho Suh is het traditionele huis van zijn ouders in Zuid-Korea. Van dit huis maakte...

13-06-2019 22:00

M.R. - Het universum van kunstschilder Matthijs Röling

Close Up - M.R. - Het universum van kunstschilder Matthijs Röling

Matthijs Röling is een van onze bekendste figuratieve kunstenaars. Het landgoed dat hij in het noorden van het land bewoont, transformeerde hij de afgelopen decennia tot een geheel eigen universum. Terwijl op de tuinen van zijn landgoed de ...

10-06-2019 13:30

Astor Piazzolla - The years of the shark

Close Up - Astor Piazzolla - The years of the shark

Astor Piazzolla geldt als de belangrijkste vernieuwer van de tango muziek in de 20ste eeuw. Regisseur Daniel Rosenfeld maakte een film op basis van een lang interview dat de dochter van Piazzolla eind jaren tachtig met haar vader had. Zowel...

06-06-2019 21:55

Jacqueline de Jong - Art rebel

Close Up - Jacqueline de Jong - Art rebel

Jacqueline de Jong is kunstenaar én een rebel in hart en nieren. Ze is inmiddels de tachtig gepasseerd, maar nog even dwars en sprankelend als altijd. In het Parijs van de jaren zestig had zij een relatie met de Deense kunstenaar Asger Jorn...

30-05-2019 21:45

De gestroomlijnde wereld van ontwerper Raymond Loewy

Close Up - De gestroomlijnde wereld van ontwerper Raymond Loewy

Vliegtuigen, auto's, treinen, frisdrankautomaten en stofzuigers. Als het ontworpen kon worden, stond Raymond Loewy vooraan. De Frans-Amerikaanse industrieel ontwerper werd in de jaren veertig, vijftig en zestig wereldberoemd door zijn werk ...

29-04-2019 13:20

Ryuichi Sakamoto - Coda

Close Up - Ryuichi Sakamoto - Coda

Toen de Japanse componist en musicus Ryuichi Sakamoto in 2014 hoorde dat hij ernstig ziek was, besloot hij dat hij meer muziek wilde maken. Na zijn medische behandeling begon Sakamoto met het componeren en opnemen van zijn album async. Hij ...

25-04-2019 21:55

Rob de Nijs - Niet voor het laatst

Close Up - Rob de Nijs - Niet voor het laatst

Vanaf het moment dat Rob de Nijs en zijn band The Lords in 1962 een platencontract wonnen met een talentenjacht, is de zanger niet weg te denken geweest uit het Nederlandse muzikale landschap. De Nijs is niet alleen een performer pur sang, ...

22-04-2019 13:20

Om de wereld in 50 concerten

Close Up - Om de wereld in 50 concerten

In 2013 reist het Koninklijk Concertgebouworkest de hele wereld rond om hun 125-jarig bestaan te vieren: vijftig concerten gaf het orkest maar liefst, verspreid over zes continenten. Regisseur Heddy Honigmann landt met het orkest in Buenos ...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 11. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Close Up gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Close Up de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Close Up bij Close Up liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Close Up. Heb je een uitzending van Close Up gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Close Up gemist

Close Up is de documentaire-rubriek van de AVRO op het gebied van visuele kunst en cultuur. Close Up wordt uitgezondensinds 1994 en is één van de best bekeken kunstprogramma's van de Nederlandse televisie.

Uitzending gemist van Close Up? Hier kun je alle uitzendingen van Close Up kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 157
  • Laatste uitzending op 05-10-2019 om 09:35 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!