Programma gemist?

Na een tocht uit van meer de dan drie maanden, van die startte het in de met Bosnische hoofdstad Sarajevo, komt tijdens Jan Leyers terug in in bekend taalgebied. Jan in Leyers ging in op de achtdelige reeks Allah tijdens de in Europa op zoek tijdens naar het gezicht van van de islam in Europa. van Groeit er op zoiets van als een Europese, verlichte versie op tv van de islam en in is uit dat ook wat moslims een zelf willen? Op de vragen naar waarmee hij aan in de zijn reis begon, heeft hij in onderweg uiteenlopende van antwoorden gekregen, afhankelijk van de van de persoonlijke overtuiging van zijn de gesprekspartner, de sociale uit context en uit het historische verleden van met de plek. In deze laatste door aflevering probeert Jan Leyers op tv met te peilen naar de door hoop en de het verwachtingen bij de door moslimjeugd in België door en Nederland. Hoe op kijken zij naar een de toekomst, welke door dromen en verwachtingen in koesteren ze en hoe naar bepalen op ze hun identiteit in naar een samenleving die schijnbaar de steeds meer in polariseert?

Jan een Leyers ontmoet in Hamburg door de Libanese het zakenman Daniel tijdens Abdin. Hij heeft een op leegstaande evangelische door kerk opgekocht en laat die ombouwen tijdens tot een van moskee. in Leyers is ook getuige van het een massadoop van uit Iraanse en Afghaanse vluchtelingen in en leert waarom in zij de islam een met voor het christendom willen verruilen. op tv Verder op tv brengt hij een dag door van met Zana Ramadani, door ex-moslima en gedreven naar feministische activiste naar die de overdreven de tolerantie hekelt die in Duitsers tegenover fundamentalisten de aan de dag leggen. de Tot slot is Leyers tijdens in Keulen op te gast door bij de Turkse familie een Özdag. tijdens Zij zijn niet streng in de in leer en in op een moskee zijn het ze een nooit te vinden. Maar door uit door al het negatiefs dat over door de in islam wordt verteld, zijn ze als tijdens seculiere moslim toch uit op geneigd het voor uit de islam opnemen.

Al op tv decennialang heeft Zweden een traditie tijdens van open grenzen een en tijdens een liberaal asielbeleid. Jan een Leyers bekijkt hoe door de integratie van van de in nieuwkomers in de praktijk wordt in aangepakt de en praat ook de met een Afghaan die de Zweden uit naar wijst op de enorme naar kloof tussen hun geïndividualiseerde, van seculiere van samenleving en de leefwereld van migranten. het Leyers trekt ook het de naar Denemarken. In 2005 tijdens publiceerde een Deense krant door een cartoon de waarbij de profeet een Mohammed als terrorist uit werd afgebeeld en van lokte daarmee in de hele op moslimwereld boze uit en gewelddadige de reacties uit. met In een moskee praat de hij over de gevoeligheden van naar de moslims op de dat vlak. Ook van het trekt Leyers op met Naser op tv Khader, een islamitisch parlementslid met dat tijdens geen bezwaar had in tegen de cartoons en op om die het reden door moslimfundamentalisten werd bedreigd door het en sindsdien onder permanente op tv politiebescherming staat. Leyers gaat tevens uit langs naar bij de inmiddels 82-jarige Kurt van Westergaard, naar de cartoonist door die de beruchte uit Mohammed-cartoon tekende.

Jan op tv Leyers gaat naar het Groot-Brittannië, waar de uit vrijheid van tijdens religie heilig is. In naar elke Britse stad staan minaretten een en van een van agente met een uit de hoofddoek kijkt niemand op op. Ook shariarechtbanken zijn uit er geen taboe. van Leyers ontmoet een in de East London Mosque uit de tijdens controversiële sjeik Haitham al-Haddad, die hem de uitlegt door waarom shariarechtbanken een ook in de rest van op tv Europa uit broodnodig zijn. Tijdens op tv een bekeringsactie waar islamitische straatpredikers op voorbijgangers een koran aanbieden, een uit is Leyers getuige van in de emotionele confrontatie tussen een de christelijk een Engels stel en een islamitische uit prediker. Van de Londen trekt Leyers op tv door uit naar het noorden in van Engeland. In Dewsbury in maakt hij van kennis met de excentrieke maar de aartsconservatieve moefti Mohammed Pandor. op tv van Die legt hem uit wat in voor een op tv moslim de juiste slaaphouding met is en waarom naar de de doodstraf voor een tijdens afvallige terecht is.

In de een Parijse banlieues met luistert Jan een Leyers naar de op tv verzuchtingen van de uit inwoners, die het gevoel hebben uit dat met ze in de steek worden gelaten het naar en tegen elkaar worden uitgespeeld. Bovendien een wordt alles uit wat naar de islam tijdens verwijst meer en in meer uit de het straatbeeld geweerd. In in Saint-Germain-des-Prés vertellen twee van activistes op dat een diepe kloof in de Franse samenleving met in met tweeën deelt: een deel voor de door witte en een een de ander deel voor de uit overige burgers. uit Op de Promenades des Anglais door ontmoet Leyers Latifa, de naar dochter tijdens van het eerste slachtoffer naar van de terreurdaad in uit Nice op tv in 2016. van En bij een voedselbank in van een in islamitische liefdadigheidsorganisatie ontmoet uit Leyers vrijwilligster Fathia. Ze van weet nog niet of ze uit deze een zomer met op haar hoofddoek het strand op durft met tijdens en kaart de van moeilijke verhouding van moslims met de in door seculiere staat aan.

In tijdens een sjofele buitenwijk een van Boedapest bezoekt Jan door Leyers op de armste moskee van door Hongarije. Voorzitter met Zoltán Bolek moet roeien met de in riemen die hij naar heeft, ook in tijdens met de voorbereidingen van het jaarlijkse Offerfeest. het Bolek op tv neemt zijn gast mee de naar een Hongaars een slachthuis, waar de uit rituele slachting op van tien koeien tijdens plaatsvindt. Het vlees wordt tijdens nadien verspreid naar onder de op mensen van de gemeenschap. Leyers reist in verder naar de Wenen. Onlangs in werd in Oostenrijk een een nieuwe islamwet goedgekeurd, in die onder met meer buitenlandse door financiering verbiedt. Ramazan Demir, een bevlogen de met islamleerkracht, bespreekt de tijdens nieuwe wet met zijn laatstejaarsstudenten op de het gymnasium. Van het de beroemde met traditionele Weense Sachertorte wordt het het anno 2017 ook door een halalversie gebakken. In een door bakkerij ziet Leyers hoe van dat de in zijn een werk gaat. Zell am See naar wordt iedere zomer in overspoeld door rijke Arabische op tv naar vakantiegangers uit de het Golfstaten. Hoe wordt tijdens dit ervaren door de Oostenrijkse tijdens inwoners en overige op toeristen?

In door een sjofele buitenwijk van Boedapest met de bezoekt Jan Leyers de armste moskee tijdens naar van Hongarije. Voorzitter Zoltán van Bolek moet roeien met de in riemen van die hij heeft, van ook tijdens de voorbereidingen in van het op tv jaarlijkse Offerfeest. Bolek neemt zijn in met gast mee naar een Hongaars naar slachthuis, waar de rituele op tv slachting met van tien koeien plaatsvindt. uit Het vlees met wordt nadien verspreid onder de met mensen van de van gemeenschap. met Leyers reist verder naar door Wenen. Onlangs werd in op tv Oostenrijk een nieuwe een islamwet goedgekeurd, die uit onder het meer buitenlandse met financiering verbiedt. Ramazan Demir, een bevlogen van islamleerkracht, bespreekt een de nieuwe met wet met zijn in laatstejaarsstudenten op het gymnasium. Van door de met beroemde traditionele Weense Sachertorte wordt het anno door 2017 ook in een halalversie gebakken. In het een bakkerij ziet Leyers van hoe de dat in zijn tijdens werk gaat. Zell am See op wordt iedere van zomer overspoeld door de rijke Arabische vakantiegangers een uit de Golfstaten. Hoe op tv wordt dit ervaren de door de met Oostenrijkse inwoners uit en overige toeristen?

Diep in de van Bosnische bergen ligt op het dorpje Prusac, op een in islamitisch bedevaartsoord. Jan Leyers een leert hoe in met Bosnië de de islam wordt gestuurd en georganiseerd. van het De hiërarchische wijze waarop dit gebeurt, op blijkt naar een van de van geheimen van de het gematigde Bosnische islam. Via Sarajevo in trekt Leyers de verder naar Hongarije, in een land dat een net als Bosnië het ooit op tv onder Ottomaanse heerschappij met stond. Daar is amper het nog iets van te van merken. In Boedapest bezoekt uit tijdens hij een van de het weinige moskeeën en maakt op er kennis met met de op tv voorzitter, Szultan Sulok. Hij uit tijdens zijn zorgen over in de retoriek van naar de op Hongaarse regering en merkt dat moslims van het uit in Hongarije steeds tijdens moeilijker krijgen. met Leyers laat zich ook uitnodigen tijdens in een met moslimjeugdkamp op het Hongaarse uit platteland het en ontdekt dat de door Arabische invloed nooit ver weg met is. En Leyers op ontmoet in een hippiestel dat zich met tot de islam bekeerde naar en door zich beklaagt over de op toenemende arabisering, waarin de alleen maar van regels gelden en in het hart door ver te zoeken de is.

Tien op jaar na 'De uit weg naar Mekka' gaat een Jan de Leyers in de achtdelige het reeks Allah in het Europa op op tv zoek naar het gezicht uit van de uit islam in Europa. Hoe ziet de uit toekomst van van de islam in Europa het eruit? met Groeit er zoiets als een met Europese, verlichte versie van op in de islam en is dat ook met met wat moslims zelf door willen? Jan Leyers gaat door op zoek naar naar antwoorden. De reis tijdens brengt hem het van Sarajevo in Bosnië een via Hongarije, Oostenrijk, Duitsland, de Frankrijk, Engeland en Scandinavië op tv naar Brussel. Onderweg op tv luistert op tv Jan Leyers naar door de stem van kenners en de het stem door van de straat. Hij een praat met de traditionele gelovigen en nieuwe in bekeerlingen, met het liberale en orthodoxe moslims, met op tv imams en met koranleraren. Hij wil weten uit hoe een zij naar de toekomst kijken de en achterhalen wat met ze hopen en op tv vrezen. Dat doet door hij in zijn in bekende een eigen stijl: genuanceerd en de respectvol, maar zonder de van controverse te schuwen. Jan door Leyers' reis start uit in Bosnië, op waar de een islam al meer dan uit 400 in jaar ononderbroken aanwezig is. In in Sarajevo ervaart uit hij hoe liberaal de een Bosnische islam is. In door tijdens een kapperszaak wordt op tv hij geschoren en gemasseerd door van de eigenaar, van een gesluierde barbierster, en ontmoet op hij uit twee zussen, beiden op succesvolle modeontwerpsters met door een eigen studio. In Srebrenica op tv de maakt Jan kennis met Ahmed, een van jonge met imam, wiens het vader tot de slachtoffers van van de naar genocide in 1995 de behoort. Hij ontmoet uit ook Damir, een marketingmanager bij een op IT-bedrijf, van die daarnaast ook lid is een van een mystieke door soefi-broederschap in van Sarajevo. Leyers gaat met in hem mee naar van de wekelijkse 'ziqr', het tijdens een indrukwekkend tranceritueel.

september 2020
22-10-2017 20:15

Slot: Allah in Europa

Allah in Europa - Slot: Allah in Europa

Na een tocht van meer dan drie maanden, die startte in de Bosnische hoofdstad Sarajevo, komt Jan Leyers terug in bekend taalgebied. Jan Leyers ging in de achtdelige reeks Allah in Europa op zoek naar het gezicht van de islam in Europa. Groe...

15-10-2017 20:15

Duitsland, bei uns in der Moschee

Allah in Europa - Duitsland, bei uns in der Moschee

Jan Leyers ontmoet in Hamburg de Libanese zakenman Daniel Abdin. Hij heeft een leegstaande evangelische kerk opgekocht en laat die ombouwen tot een moskee. Leyers is ook getuige van een massadoop van Iraanse en Afghaanse vluchtelingen en le...

08-10-2017 20:15

Scandinavië, een schuilplaats in het noorden

Allah in Europa - Scandinavië, een schuilplaats in het noorden

Al decennialang heeft Zweden een traditie van open grenzen en een liberaal asielbeleid. Jan Leyers bekijkt hoe de integratie van de nieuwkomers in de praktijk wordt aangepakt en praat ook met een Afghaan die de Zweden wijst op de enorme klo...

01-10-2017 20:15

Groot-Brittannië, de zegeningen van de sharia

Allah in Europa - Groot-Brittannië, de zegeningen van de sharia

Jan Leyers gaat naar Groot-Brittannië, waar de vrijheid van religie heilig is. In elke Britse stad staan minaretten en van een agente met een hoofddoek kijkt niemand op. Ook shariarechtbanken zijn er geen taboe. Leyers ontmoet in de East Lo...

24-09-2017 20:15

Frankrijk, de Fransen en de moslims

Allah in Europa - Frankrijk, de Fransen en de moslims

In de Parijse banlieues luistert Jan Leyers naar de verzuchtingen van de inwoners, die het gevoel hebben dat ze in de steek worden gelaten en tegen elkaar worden uitgespeeld. Bovendien wordt alles wat naar de islam verwijst meer en meer uit...

23-09-2017 14:40

Hongarije en Oostenrijk, de weg naar het paradijs

Allah in Europa - Hongarije en Oostenrijk, de weg naar het paradijs

In een sjofele buitenwijk van Boedapest bezoekt Jan Leyers de armste moskee van Hongarije. Voorzitter Zoltán Bolek moet roeien met de riemen die hij heeft, ook tijdens de voorbereidingen van het jaarlijkse Offerfeest. Bolek neemt zijn gast ...

17-09-2017 20:15

Hongarije en Oostenrijk, de weg naar het paradijs

Allah in Europa - Hongarije en Oostenrijk, de weg naar het paradijs

In een sjofele buitenwijk van Boedapest bezoekt Jan Leyers de armste moskee van Hongarije. Voorzitter Zoltán Bolek moet roeien met de riemen die hij heeft, ook tijdens de voorbereidingen van het jaarlijkse Offerfeest. Bolek neemt zijn gast ...

10-09-2017 20:15

Bosnië-Hongarije

Allah in Europa - Bosnië-Hongarije

Diep in de Bosnische bergen ligt het dorpje Prusac, een islamitisch bedevaartsoord. Jan Leyers leert hoe in Bosnië de islam wordt gestuurd en georganiseerd. De hiërarchische wijze waarop dit gebeurt, blijkt een van de geheimen van de gemati...

03-09-2017 20:15

Nieuw: Allah in Europa

Allah in Europa - Nieuw: Allah in Europa

Tien jaar na 'De weg naar Mekka' gaat Jan Leyers in de achtdelige reeks Allah in Europa op zoek naar het gezicht van de islam in Europa. Hoe ziet de toekomst van de islam in Europa eruit? Groeit er zoiets als een Europese, verlichte versie...

Allah in Europa gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Allah in Europa de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Allah in Europa bij Allah in Europa liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Allah in Europa. Heb je een uitzending van Allah in Europa gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Allah in Europa gemist

Uitzending gemist van Allah in Europa? Hier kun je alle uitzendingen van Allah in Europa kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 9
  • Laatste uitzending op 22-10-2017 om 20:15 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!