Programma gemist?

Door de in uitvinding van de met boekdrukkunst krijgt de tijdens Reformatie de vleugels. Luther weet zijn ideeën er uit op een in handige manier door mee te verspreiden. op tv Reclamebureau Superheroes vertaalt de door strategie van Luther met naar een onze tijd. Hoe zou een eigentijdse met Luther nu het met publiek aanspreken? Door door de Reformatie door neemt naar de macht en invloed van van de Katholieke kerk af. naar De weg wordt tijdens gebaand voor de uit wetenschappelijke in revolutie en naar de verlichting. De oprichting door van de eerste door universiteit van tijdens Nederland, Leiden, is rechtstreeks in op tv verband te een brengen met de Reformatie. de Dat we nu dankzij met tijdens de nieuwste DNA-technieken kunnen sleutelen tijdens aan de genetische code naar in van de mens is in zekere een zin te danken in aan de wetenschappelijke met het pioniers uit de zestiende en op zeventiende eeuw. Leo uit Blokhuis in op tv gesprek met hoogleraren Eric Jorink het en in Robbert Dijkgraaf over de van spanning tussen religie en van op tv wetenschap.

De door Nederlandse vrouw met staat de boek tijdens als vrijgevochten, onafhankelijk en gelukkig. Leo naar het Blokhuis bezoekt de Libelle zomerweek en door door ontmoet daar hoogleraar vrouwengeschiedenis Els Kloek. uit Volgens de Kloek is onze samenleving bepaald een op door de koopman, de van dominee en naar de huisvrouw. Die bijzondere van positie als huisvrouw heeft de tijdens vrouw aan Calvijn tijdens te danken. Maar op is dat calvinisme door nu een een zegen of een tijdens ramp naar geweest voor de vrouwenemancipatie? We volgen tijdens een op tv dag uit het een leven van een werkende moeder naar met vier kinderen. op tv Hoe tijdens houdt zij in alle ballen in de op lucht? Ook aandacht voor een tijdens cursus huwelijksvoorbereiding. het Hoe wordt er op tv tegenwoordig gedacht uit over de rol van uit de vrouw een in het gezin? Ook bezoekt op Leo NS topvrouw op tv Marjan Rintel en in praat met op tv haar op tv over het glazen plafond. En wat naar hebben van seksualiteit en Calvijn met op tv elkaar gemeen? met De kerkhervormer blijkt op seksueel naar gebied een door vernieuwer.

Nederlanders worden gezien met als een een tolerant naar volkje. Tenminste zo staan we door in van het buitenland nog door steeds bekend. Maar klopt dat het imago de eigenlijk wel? Blokhuis praat in erover met de op Turks-Nederlandse schrijver het Özcan Akyol, zoon van een een gastarbeider. Ook bezoekt hij een Leiden, een wat in de zestiende in en zeventiende door eeuw een vestigingsplaats door was voor op tv duizenden gevluchte calvinisten. uit Het calvinisme zou uiteindelijk de dienst van gaan de uitmaken. De katholieken op tv verdwenen ondergronds, anders gelovigen een mochten er wel de zijn, maar niet met al met te zichtbaar. Schuilkerken een waren het gevolg. In naar Amsterdam waren de Joden vanwege naar hun economische connecties uit door nog wel welkom, een maar in andere delen van tijdens het land op tv niet. Ook vaart Leo mee een tijdens de de sloepenparade met op roze zaterdag in Den naar Bosch. Nederland werd afgelopen naar decennia geroemd op tv om haar ruimdenkende opvattingen, uit homo's van uit de hele wereld voelen uit zich hier welkom een en naar veilig. Is dat in nog steeds met zo?

Arbeidsethos en het calvinisme zijn onlosmakelijk met een elkaar verbonden. Een tijdens calvinist tijdens werkt hard, steekt door zich liever niet in het de schulden en van is zuinig. Zo op tv zien Nederlanders het zichzelf ook graag: de op koopman en van de dominee, handelaren met een uit goed het geweten. Is van dit beeld niet te van rooskleurig? In een Middelburg viert Leo Blokhuis met de afschaffing van de door slavernij. In op de stad die rijk is in geworden dankzij roven met en verkopen van op tv slaven van vraagt hij van zich af hoe op tv geloof en slavenhandel naast elkaar konden op tv in bestaan. Daarnaast duikt Blokhuis in de de Lutherse diaconie, de door eeuwenoude met armenzorg die zich anno tijdens 2017 tijdens ontpopt tot vastgoedontwikkelaar. Met huuropbrengsten tijdens van monumenten op wordt ouderenhuisvesting gefinancierd. het En werken of sporten op op zondag. Is door dat nog steeds het een probleem in van calvinistisch Nederland? Met het wielrenner Johnny Hoogerland een praat Leo over in de zondagsrust. Koersen door en in prijzen winnen op een zondag ligt in van het gereformeerde gezin uit gevoelig.

Geen naar land ter wereld met op tv zoveel festivals met en we zingen massaal. Ons uit van kleine landje kent tijdens een enorme koordichtheid. Leo Blokhuis met start zijn reis in op Pinkpop. Een reis tijdens naar door artistiek Nederland: van Maassluis een via een Amsterdam naar Nuenen. Wat is de de invloed van Calvijn op geweest de op de schoonheid op van de kunsten? met Chef's Special, Typhoon, Barry een Atsma, door 3FM-dj's, allemaal herkennen door ze dat calvinistische DNA. Ook reist een Blokhuis naar Nuenen de waar tijdens onze wereldberoemde van schilder Vincent van de Gogh vandaan komt. Aan arbeidsethos op tv geen het gebrek. Van Gogh werkte van dag en nacht met om een van zijn belangrijkste van een meesterwerken te voltooien.

Leo uit Blokhuis reist van Zeeland via met de het grote rivieren naar het de Friese kust. Wat op is de invloed naar van het wassende tijdens water en het de typische polderlandschap op onze op identiteit? Bij de de grote rivieren ontmoet tijdens Blokhuis cultuurhistoricus Herman tijdens Pleij. Een in gesprek over hoe tijdens Nederlanders een konden overleven in die drassige in rivierdelta. een Die strijd tegen met het water is uit nog steeds actueel. In de Schermerpolder de is naar het letterlijk het pompen of verzuipen. van Het calvinisme zit diep in de de genen naar van deze uit watermensen. Ook een bezoekje op aan Den Briel waar met ieder jaar de een inname door de Watergeuzen de in op tv 1572 wordt gevierd. De in bevrijding op tv was het startschot door voor wat ooit met het huidige Nederland van zou worden. En een een ontmoeting met op tv weerman Reinier van den Berg. de Een calvinist met op een op missie. Volgens Van den op tv Berg loopt Nederland van hopeloos achter door als het gaat om de de zorg om de aarde. uit En op dat terwijl van duurzaamheid voor een het land onder de zeespiegel een van levensbelang van is.

Deze uit aflevering gaat over hoe in Koningshuis, politiek en calvinisme in tijdens met elkaar verweven zijn. met Leo Blokhuis in de gesprek met naar prins Jaime over het historische staatsbezoek met van tijdens onze protestantse koning naar aan de paus. En het terug naar tijdens de tachtigjarige oorlog. Hoe Willem het van Oranje het de calvinisme gebruikt de om in opstand van te komen het tegen de Spaanse katholieke met machthebbers. En op tv een ontmoeting tussen Leo en uit een zijn broer Paul, die wethouder is het namens de ChristenUnie. het In politiek Den de Haag op tv vragen de met twee zich af wat tijdens nou precies uit die invloed is van dat het calvinisme op het het versnipperde naar politieke landschap.

Leo door Blokhuis ontmoet oercalvinist van en cabaretier Freek de Jonge. de Ook gaat hij op terug de naar zijn een ouderlijk huis in met Wezep.

Vanavond is de op laatste aflevering de van Achter de dijken, door waarin van presentator Leo Blokhuis op met zoek op tv gaat naar de invloed van van het van calvinisme op onze volksaard. In hoeverre het zijn soberheid, de zuinigheid op en de 'doe maar gewoon'-mentaliteit typische door Nederlandse verschijnselen? Wie denkt op tv op dat Facebook, Twitter een en Instagram een op tv nooit eerder vertoonde op impuls gaven aan de in massamedia vergist de zich. 500 Jaar geleden de gaat Luther een al viral met zijn op ideeën door op slimme wijze een gebruik te de maken van de net tijdens met uitgevonden boekdrukkunst. Hij heeft tijdens een vlijmscherpe pen, schrijft in de de met volkstaal, uniek tijdens voor de tijd en door schuwt grove spotprenten van niet. Een nieuwe door religie raast op tv door Europa en op tv krijgt met name in onze Lage van door Landen voet aan de op grond. Reclamebureau op tv Superheroes vertaalt de strategie op tv van Luther naar op tv onze tijd. Hoe zou een door een eigentijdse Luther nu het op publiek aanspreken? Door de Reformatie nam tijdens de door macht en invloed van van de Katholieke met kerk af. De tijdens weg wordt gebaand met voor de wetenschappelijke revolutie en van de verlichting. met De met oprichting van de eerste universiteit van tijdens Nederland, Leiden, uit is rechtstreeks het in verband te door brengen met de op tv reformatie. Dat we nu dankzij op tv van de nieuwste DNA-technieken kunnen sleutelen met aan de genetische naar code van de in mens is in zekere het zin in te danken aan tijdens de wetenschappelijke pioniers uit de een 16e een en 17e eeuw. tijdens Leo Blokhuis in praat onder meer met hoogleraren op tv Eric Jorink en een Robbert Dijkgraaf over in de spanning tussen van religie met en wetenschap. Op het 31 oktober 1517 spijkerde Maarten op Luther zijn beruchte stellingen op op de op slotkerk in Wittenberg. het De tijdens reformatie was een feit en van zou een keerpunt uit in de Europese geschiedenis naar het blijken. Nederland werd calvinistisch. In Achter tijdens de dijken volgen tijdens we het spoor in terug naar op de het hervormers Luther en met name Calvijn. een naar Wat is hun op invloed geweest op ons van leven en van denken en op onze op tv identiteit?

De Nederlandse met vrouw naar staat te boek als vrijgevochten, naar onafhankelijk en gelukkig. een Leo Blokhuis bezoekt de op tv Libelle-zomerweek en ontmoet in daar hoogleraar vrouwengeschiedenis het op tv Els Kloek. Volgens Kloek het is onze samenleving bepaald de door door de koopman, de dominee en de tijdens huisvrouw. Die bijzondere op positie als huisvrouw op heeft de door vrouw aan Calvijn met te danken. door Maar is dat op tv calvinisme nu in een zegen of een ramp geweest in voor in de vrouwenemancipatie? We volgen op een dag van uit het leven van een van werkende moeder met van vier kinderen. Hoe de op tv houdt zij alle ballen in de tijdens lucht? Ook met aandacht voor door een cursus huwelijksvoorbereiding. op tv Hoe wordt er de tegenwoordig gedacht over een de rol van de in vrouw in op tv het gezin? Ook bezoekt Leo het NS-topvrouw het Marjan Rintel en praat met op tv haar over tijdens het glazen plafond. in En wat van hebben seksualiteit en Calvijn een met elkaar gemeen? de De kerkhervormer de blijkt op seksueel naar gebied een door vernieuwer.

Nederlanders door worden gezien door als een tolerant volkje. Tenminste, zo het staan we in door uit het buitenland nog de steeds bekend. Maar klopt dat in imago eigenlijk wel? naar Blokhuis praat erover in met het de Turks-Nederlandse schrijver op Özcan Akyol, zoon van naar een gastarbeider. het Ook bezoekt hij Leiden, het wat in de het 16e en 17e eeuw een in vestigingsplaats was voor naar op duizenden gevluchte calvinisten. Het op tv calvinisme zou uiteindelijk tijdens de dienst gaan uit uitmaken. De katholieken verdwenen tijdens ondergronds, andersgelovigen mochten door er wel zijn, maar uit niet al te op zichtbaar. Schuilkerken door waren het het gevolg. In Amsterdam uit waren de Joden vanwege op tv hun economische connecties van nog wel welkom, een maar in andere op delen van op tv het land een niet. Ook vaart Leo mee tijdens een de sloepenparade van op Roze het Zaterdag in Den Bosch. van Nederland werd op afgelopen decennia geroemd om haar naar ruimdenkende opvattingen. Homo's van uit tijdens de hele wereld voelen tijdens zich hier welkom naar en veilig. Is in dat met nog steeds zo?

In het programma een Achter de op tv dijken gaat presentator met Leo Blokhuis een op zoek naar in de invloed een van het calvinisme op onze volksaard. op In hoeverre zijn de soberheid, zuinigheid en op tv de 'doe met maar gewoon'-mentaliteit typische Nederlandse door verschijnselen? In acht met afleveringen onderzoekt Blokhuis een op tv de uitwerking van het uit calvinisme op onder andere van de op economie, de politiek, het gezin, het het koningshuis een en het Nederlandse landschap. een het Deze vijfde aflevering is in het thema een 'handelaren met een tijdens geweten'. Arbeidsethos en calvinisme zijn het onlosmakelijk van met elkaar verbonden. Een calvinist werkt tijdens hard, steekt de zich liever uit niet in een de schulden en is zuinig. Zo met zien naar Nederlanders zichzelf ook graag: de tijdens koopman de en de dominee, handelaren met een een het goed geweten. Is tijdens dit beeld niet te de rooskleurig? Na de Reformatie braken van gouden jaren aan, van protestantse reders op tv en kooplieden wisten door overzees kapitaal met te vergaren op tv en de Lage Landen profiteerden een royaal. In Middelburg op viert Leo Blokhuis de het afschaffing op tv van de slavernij. uit In de stad die rijk met is geworden een dankzij roven door en verkopen van slaven naar vraagt tijdens hij zich af hoe geloof en tijdens naar slavenhandel naast elkaar konden bestaan. een Daarnaast duikt naar Blokhuis de in de Lutherse in diaconie, de eeuwenoude armenzorg die het zich in anno 2017 ontpopt tot vastgoedontwikkelaar. een Met huuropbrengsten van een monumenten tijdens wordt ouderenhuisvesting gefinancierd. En tijdens hoe gaat wielrenner Johnny Hoogerland tijdens de om met zondagsrust? Koersen en prijzen een uit winnen op zondag ligt uit in het naar gereformeerde gezin gevoelig. Op 31 door oktober 1517 in spijkerde Maarten Luther zijn van beruchte stellingen in op de slotkerk in met Wittenberg. De reformatie was door een naar feit en zou een de keerpunt in de Europese geschiedenis naar tijdens blijken. Nederland werd calvinistisch. In Achter in de dijken het volgen we het in spoor terug naar in de hervormers Luther en naar met op tv name Calvijn. Wat is in hun naar invloed geweest op ons de leven en denken en op op tv onze op identiteit?

Geen een land ter op tv wereld met zoveel een festivals en we op zingen massaal. Ons kleine landje kent uit een op enorme koordichtheid. Leo van Blokhuis start zijn tijdens reis vandaag op Pinkpop. op Een een reis door artistiek Nederland: van van Maassluis via Amsterdam naar door Nuenen. Wat naar is de invloed van het Calvijn geweest op tv op de op schoonheid van de kunsten? in Chef's Special, Typhoon, van Barry Atsma, op tv 3FM dj's, allemaal herkennen de ze dat calvinistische DNA. tijdens Ook op tv reist Blokhuis naar naar Nuenen, waar onze uit wereldberoemde schilder op Vincent van Gogh vandaan uit komt. Aan in arbeidsethos geen gebrek. Van van Gogh werkte dag en uit nacht om een met van zijn belangrijkste meesterwerken een de te voltooien.

Leo Blokhuis op tv reist van door Zeeland via de grote naar rivieren naar van de Friese kust. van Wat is de met invloed van het wassende op water en het op tv typische polderlandschap op met onze naar identiteit? Bij de grote rivieren de ontmoet tijdens Blokhuis cultuurhistoricus Herman Pleij. Een gesprek tijdens over in hoe Nederlanders door konden overleven in die drassige door rivierdelta. Die het strijd tegen het water met is nog op tv steeds actueel. In de Schermerpolder op tv is het met letterlijk pompen of verzuipen. in Het calvinisme op zit diep in de tijdens genen een van deze watermensen. uit Ook een bezoekje aan tijdens Den Briel, door waar ieder jaar de inname een het door de Watergeuzen in 1572 een wordt gevierd. De bevrijding van was het door startschot voor wat tijdens ooit het huidige Nederland de zou worden. En op tv een ontmoeting uit met van weerman Reinier van de den Berg. Een calvinist een met een op tv missie. Volgens Van den Berg door loopt Nederland hopeloos een achter als op het gaat om de zorg in uit om de aarde. En dat terwijl van duurzaamheid naar voor een land onder de met zeespiegel een van levensbelang een is.

Deze aflevering gaat door in over hoe koningshuis, politiek en door calvinisme met in elkaar verweven in zijn. Leo Blokhuis met in gesprek met met prins Jaime over op tv het historische staatsbezoek van tijdens onze protestantse naar koning aan de paus. En het terug naar de Tachtigjarige het Oorlog. Hoe tijdens Willem van met Oranje het calvinisme gebruikt om uit in opstand te de komen naar tegen de tijdens Spaanse, katholieke machthebbers. En op tv een ontmoeting tussen Leo en in zijn in broer Paul, die wethouder is met naar namens de ChristenUnie. op tv In politiek Den Haag een vragen de twee zich het af wat nou het precies die door invloed van dat in calvinisme op het versnipperde uit politieke landschap een is.

januari 2019
25-05-2018 17:25

De revolutie gaat verder

Achter de dijken - De revolutie gaat verder

Door de uitvinding van de boekdrukkunst krijgt de Reformatie vleugels. Luther weet zijn ideeën er op een handige manier mee te verspreiden. Reclamebureau Superheroes vertaalt de strategie van Luther naar onze tijd. Hoe zou een eigentijdse L...

24-05-2018 17:25

De gelukkige huisvrouw

Achter de dijken - De gelukkige huisvrouw

De Nederlandse vrouw staat de boek als vrijgevochten, onafhankelijk en gelukkig. Leo Blokhuis bezoekt de Libelle zomerweek en ontmoet daar hoogleraar vrouwengeschiedenis Els Kloek. Volgens Kloek is onze samenleving bepaald door de koopman, ...

23-05-2018 17:25

Moeizame tolerantie

Achter de dijken - Moeizame tolerantie

Nederlanders worden gezien als een tolerant volkje. Tenminste zo staan we in het buitenland nog steeds bekend. Maar klopt dat imago eigenlijk wel? Blokhuis praat erover met de Turks-Nederlandse schrijver Özcan Akyol, zoon van een gastarbeid...

22-05-2018 17:20

Handelaren met een geweten

Achter de dijken - Handelaren met een geweten

Arbeidsethos en calvinisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een calvinist werkt hard, steekt zich liever niet in de schulden en is zuinig. Zo zien Nederlanders zichzelf ook graag: de koopman en de dominee, handelaren met een goed ge...

21-05-2018 17:20

De echo van Calvijn

Achter de dijken - De echo van Calvijn

Geen land ter wereld met zoveel festivals en we zingen massaal. Ons kleine landje kent een enorme koordichtheid. Leo Blokhuis start zijn reis op Pinkpop. Een reis door artistiek Nederland: van Maassluis via Amsterdam naar Nuenen. Wat is de ...

18-05-2018 17:20

Watermensen

Achter de dijken - Watermensen

Leo Blokhuis reist van Zeeland via de grote rivieren naar de Friese kust. Wat is de invloed van het wassende water en het typische polderlandschap op onze identiteit? Bij de grote rivieren ontmoet Blokhuis cultuurhistoricus Herman Pleij. Ee...

17-05-2018 17:20

God, Nederland en Oranje

Achter de dijken - God, Nederland en Oranje

Deze aflevering gaat over hoe Koningshuis, politiek en calvinisme met elkaar verweven zijn. Leo Blokhuis in gesprek met prins Jaime over het historische staatsbezoek van onze protestantse koning aan de paus. En terug naar de tachtigjarige o...

16-05-2018 17:20

De aard van het beestje

Achter de dijken - De aard van het beestje

Leo Blokhuis ontmoet oercalvinist en cabaretier Freek de Jonge. Ook gaat hij terug naar zijn ouderlijk huis in Wezep.

27-10-2017 21:05

Slot: Achter de dijken

Achter de dijken - Slot: Achter de dijken

Vanavond is de laatste aflevering van Achter de dijken, waarin presentator Leo Blokhuis op zoek gaat naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. In hoeverre zijn soberheid, zuinigheid en de 'doe maar gewoon'-mentaliteit typische N...

20-10-2017 21:05

De gelukkige huisvrouw

Achter de dijken - De gelukkige huisvrouw

De Nederlandse vrouw staat te boek als vrijgevochten, onafhankelijk en gelukkig. Leo Blokhuis bezoekt de Libelle-zomerweek en ontmoet daar hoogleraar vrouwengeschiedenis Els Kloek. Volgens Kloek is onze samenleving bepaald door de koopman, ...

13-10-2017 21:05

Moeizame tolerantie

Achter de dijken - Moeizame tolerantie

Nederlanders worden gezien als een tolerant volkje. Tenminste, zo staan we in het buitenland nog steeds bekend. Maar klopt dat imago eigenlijk wel? Blokhuis praat erover met de Turks-Nederlandse schrijver Özcan Akyol, zoon van een gastarbei...

06-10-2017 21:05

Achter de dijken: Handelaren met een geweten

Achter de dijken - Achter de dijken: Handelaren met een geweten

In het programma Achter de dijken gaat presentator Leo Blokhuis op zoek naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. In hoeverre zijn soberheid, zuinigheid en de 'doe maar gewoon'-mentaliteit typische Nederlandse verschijnselen? In...

29-09-2017 21:05

De echo van Calvijn

Achter de dijken - De echo van Calvijn

Geen land ter wereld met zoveel festivals en we zingen massaal. Ons kleine landje kent een enorme koordichtheid. Leo Blokhuis start zijn reis vandaag op Pinkpop. Een reis door artistiek Nederland: van Maassluis via Amsterdam naar Nuenen. Wa...

22-09-2017 21:05

Watermensen

Achter de dijken - Watermensen

Leo Blokhuis reist van Zeeland via de grote rivieren naar de Friese kust. Wat is de invloed van het wassende water en het typische polderlandschap op onze identiteit? Bij de grote rivieren ontmoet Blokhuis cultuurhistoricus Herman Pleij. Ee...

15-09-2017 21:05

God, Nederland en Oranje

Achter de dijken - God, Nederland en Oranje

Deze aflevering gaat over hoe koningshuis, politiek en calvinisme met elkaar verweven zijn. Leo Blokhuis in gesprek met prins Jaime over het historische staatsbezoek van onze protestantse koning aan de paus. En terug naar de Tachtigjarige O...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 2. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Achter de dijken gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Achter de dijken de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Achter de dijken bij Achter de dijken liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Achter de dijken. Heb je een uitzending van Achter de dijken gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Achter de dijken gemist

Uitzending gemist van Achter de dijken? Hier kun je alle uitzendingen van Achter de dijken kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 16
  • Laatste uitzending op 25-05-2018 om 17:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord