Programma gemist?

Door de uitvinding een van de in boekdrukkunst met krijgt de Reformatie vleugels. in Luther weet op zijn ideeën er op een naar handige manier mee te op door verspreiden. Reclamebureau Superheroes met vertaalt de strategie het van Luther naar onze het tijd. Hoe zou een op eigentijdse Luther nu het het publiek aanspreken? door Door de met Reformatie neemt de macht naar en de invloed van de Katholieke kerk in af. De uit weg wordt gebaand voor de de wetenschappelijke revolutie in en op de verlichting. De op tv oprichting van de eerste een universiteit van Nederland, Leiden, uit is rechtstreeks op in verband te brengen met op de Reformatie. Dat uit op tv we nu dankzij op tv de nieuwste DNA-technieken kunnen sleutelen uit aan de de genetische code van de van mens is in de zekere zin te danken op op aan de wetenschappelijke pioniers met uit de zestiende en een zeventiende eeuw. Leo de Blokhuis in gesprek met op tv hoogleraren Eric Jorink op tv en Robbert in Dijkgraaf over de spanning van tussen op tv religie en met wetenschap.

De van Nederlandse vrouw staat het de boek het als vrijgevochten, onafhankelijk en gelukkig. Leo het Blokhuis de bezoekt de Libelle zomerweek en het tijdens ontmoet daar hoogleraar vrouwengeschiedenis Els een Kloek. Volgens Kloek op tv is onze samenleving tijdens bepaald van door de koopman, de dominee tijdens en de door huisvrouw. Die door bijzondere positie als huisvrouw met heeft de vrouw aan Calvijn naar door te danken. Maar is dat calvinisme tijdens nu een met zegen of een op ramp geweest voor op de vrouwenemancipatie? op We volgen een in dag uit het met leven van een werkende moeder door met vier met kinderen. Hoe houdt door zij van alle ballen in het de lucht? Ook aandacht tijdens voor een in cursus huwelijksvoorbereiding. Hoe wordt er tijdens tegenwoordig gedacht over uit de rol van de door vrouw in de het gezin? Ook bezoekt het Leo een NS topvrouw Marjan Rintel tijdens en op praat met haar over het van glazen plafond. En op tv wat hebben van seksualiteit en Calvijn van met elkaar op tv gemeen? De kerkhervormer blijkt door op seksueel gebied een van vernieuwer.

Nederlanders in worden gezien als een met tolerant volkje. Tenminste zo tijdens staan we in van op het buitenland nog steeds met bekend. Maar klopt dat imago op eigenlijk wel? uit Blokhuis van praat erover met de op Turks-Nederlandse schrijver Özcan Akyol, op tv zoon van in een gastarbeider. Ook bezoekt hij naar Leiden, wat in op tv de zestiende uit en zeventiende eeuw een met vestigingsplaats was voor van duizenden met gevluchte calvinisten. Het calvinisme zou de uiteindelijk van de dienst gaan met uitmaken. De katholieken verdwenen ondergronds, de anders de gelovigen mochten er naar wel zijn, maar naar niet al te zichtbaar. het Schuilkerken waren de het gevolg. In Amsterdam waren een de Joden vanwege uit hun economische van connecties nog wel door welkom, maar in andere tijdens uit delen van het land door niet. Ook vaart tijdens Leo mee tijdens de met sloepenparade op roze tijdens zaterdag in op Den Bosch. Nederland werd uit afgelopen decennia geroemd uit om op tv haar ruimdenkende opvattingen, naar homo's uit de hele het wereld voelen zich een hier welkom naar en veilig. Is dat nog door steeds in zo?

Arbeidsethos in en calvinisme zijn onlosmakelijk in met elkaar verbonden. Een uit calvinist werkt hard, door steekt zich liever naar niet in de de schulden op en is uit zuinig. Zo zien Nederlanders zichzelf op tv ook graag: de uit koopman en tijdens de dominee, handelaren met een op tv goed de geweten. Is tijdens dit beeld niet te rooskleurig? in In Middelburg viert het Leo Blokhuis de uit afschaffing van de slavernij. het In uit de stad die rijk met is geworden dankzij naar roven en een verkopen van slaven vraagt in hij zich tijdens af hoe geloof en met slavenhandel naast elkaar in konden bestaan. Daarnaast tijdens duikt uit Blokhuis in de Lutherse diaconie, de van eeuwenoude armenzorg die uit tijdens zich anno 2017 ontpopt tot met vastgoedontwikkelaar. Met huuropbrengsten uit van met monumenten wordt ouderenhuisvesting een gefinancierd. En werken of sporten uit op zondag. Is uit dat nog steeds een in probleem het in calvinistisch een Nederland? Met wielrenner Johnny Hoogerland praat van Leo over de de zondagsrust. het Koersen en prijzen door winnen op tijdens zondag ligt in uit het gereformeerde gezin op gevoelig.

Geen tijdens land ter wereld met zoveel van festivals en met we zingen massaal. Ons de kleine landje de kent een door enorme koordichtheid. een Leo Blokhuis start tijdens zijn reis op door Pinkpop. Een reis door artistiek met Nederland: van Maassluis op via Amsterdam naar Nuenen. uit Wat is de in met invloed van Calvijn geweest op van de schoonheid van de van kunsten? Chef's op tv Special, Typhoon, Barry Atsma, uit de 3FM-dj's, allemaal herkennen ze dat door calvinistische DNA. van Ook reist Blokhuis naar naar Nuenen waar onze wereldberoemde uit een schilder Vincent van het Gogh vandaan komt. in Aan arbeidsethos geen gebrek. Van Gogh op werkte een dag en met nacht om een van de zijn belangrijkste in meesterwerken te voltooien.

Leo Blokhuis de reist van Zeeland via door de grote uit rivieren naar op de Friese kust. het Wat is de invloed van tijdens het wassende uit water en de het typische polderlandschap op op onze uit identiteit? Bij de grote op rivieren ontmoet Blokhuis uit cultuurhistoricus Herman de Pleij. Een gesprek over hoe door Nederlanders konden overleven op tv in met die drassige rivierdelta. Die strijd tegen tijdens door het water is nog op tv steeds actueel. In de Schermerpolder een in is het letterlijk tijdens pompen of verzuipen. in Het calvinisme zit diep in de op genen van deze van door watermensen. Ook een bezoekje de aan Den het Briel waar ieder met jaar de inname door naar de Watergeuzen in 1572 wordt van gevierd. het De bevrijding was een het startschot voor door wat ooit het huidige Nederland op tv zou worden. En naar op een ontmoeting met weerman Reinier het van den Berg. Een de calvinist met een op tv uit missie. Volgens Van den Berg loopt uit Nederland van hopeloos achter als het gaat in om de zorg tijdens om een de aarde. En uit dat terwijl duurzaamheid het voor een land onder uit de zeespiegel van levensbelang de op is.

Deze aflevering gaat een over op hoe Koningshuis, politiek en het calvinisme met van elkaar verweven zijn. Leo Blokhuis het in gesprek met van prins Jaime over de het historische met staatsbezoek in van onze protestantse een koning aan de tijdens paus. En terug in naar de tachtigjarige oorlog. uit Hoe Willem van Oranje het het tijdens calvinisme gebruikt om in opstand te op van komen tegen de op Spaanse katholieke machthebbers. van En een ontmoeting tussen Leo in en zijn broer Paul, in die wethouder tijdens is naar namens de ChristenUnie. In politiek Den in Haag in vragen de twee zich af op wat het nou precies die invloed de is tijdens van dat calvinisme op het versnipperde van politieke op tv landschap.

Leo van Blokhuis ontmoet oercalvinist en cabaretier op tv Freek de in Jonge. Ook gaat op tv hij terug naar zijn van ouderlijk van huis in uit Wezep.

Vanavond op tv is de laatste aflevering van het van Achter de dijken, het waarin presentator Leo Blokhuis op tijdens zoek gaat naar met de door invloed van het calvinisme het op onze volksaard. het In hoeverre zijn soberheid, uit zuinigheid en de 'doe het maar gewoon'-mentaliteit een typische Nederlandse verschijnselen? Wie met denkt dat een Facebook, Twitter en Instagram een met op tv nooit eerder vertoonde impuls gaven van aan op tv de massamedia vergist zich. de 500 Jaar geleden uit gaat Luther al tijdens viral met zijn ideeën door door op de slimme wijze gebruik te in maken van tijdens de net van uitgevonden boekdrukkunst. Hij heeft met een vlijmscherpe pen, een schrijft in de volkstaal, uniek door voor tijdens de tijd van en schuwt grove spotprenten niet. het Een nieuwe religie door raast naar door Europa en krijgt met van name van in onze Lage Landen van voet aan de grond. Reclamebureau met Superheroes vertaalt de door strategie door van Luther naar onze tijd. naar Hoe zou een met eigentijdse Luther nu uit het in publiek aanspreken? Door de op tv Reformatie nam een de macht en invloed van een de Katholieke kerk af. met uit De weg wordt in gebaand voor de wetenschappelijke de revolutie en de verlichting. De in oprichting van de de eerste tijdens universiteit van Nederland, Leiden, is uit rechtstreeks in verband het te brengen met het de reformatie. naar Dat we nu dankzij in het de nieuwste DNA-technieken een kunnen sleutelen aan door de genetische code van de mens uit is een in zekere zin te de danken het aan de wetenschappelijke pioniers uit van de 16e en 17e uit op eeuw. Leo Blokhuis praat onder meer op tv met op hoogleraren Eric Jorink uit en Robbert de Dijkgraaf over van de spanning tussen op tv religie en wetenschap. Op 31 oktober tijdens 1517 spijkerde Maarten tijdens Luther zijn beruchte tijdens stellingen van op de slotkerk in Wittenberg. in De reformatie was op tv een feit in en zou een de keerpunt in de Europese geschiedenis met blijken. Nederland werd het op tv calvinistisch. In Achter de dijken een volgen we het spoor van terug het naar de hervormers Luther en op tv met name Calvijn. in Wat is de hun invloed uit geweest op ons leven uit en denken en op van onze op tv identiteit?

De op Nederlandse vrouw staat te boek de als vrijgevochten, van onafhankelijk op en gelukkig. Leo Blokhuis bezoekt de de in Libelle-zomerweek en ontmoet daar hoogleraar van vrouwengeschiedenis Els Kloek. Volgens met Kloek is door onze de samenleving bepaald door de koopman, de tijdens dominee en de de huisvrouw. van Die bijzondere positie als huisvrouw uit heeft naar de vrouw aan Calvijn te tijdens danken. Maar is van dat op tv calvinisme nu een zegen door of de een ramp geweest voor de vrouwenemancipatie? in We het volgen een dag uit in het leven van een van werkende op tv moeder met vier kinderen. Hoe het houdt het zij alle ballen in tijdens de tijdens lucht? Ook aandacht voor een uit cursus huwelijksvoorbereiding. van Hoe wordt er tegenwoordig gedacht op over de uit rol van de vrouw met in de het gezin? Ook bezoekt naar Leo NS-topvrouw op Marjan Rintel tijdens en praat met uit haar over het met glazen plafond. En wat hebben een seksualiteit en Calvijn tijdens met elkaar gemeen? De uit kerkhervormer blijkt op in seksueel gebied naar een naar vernieuwer.

Nederlanders door worden gezien als een tolerant naar volkje. Tenminste, de zo staan we naar in het buitenland nog door steeds bekend. Maar het klopt dat in imago eigenlijk wel? in Blokhuis praat erover op tv met van de Turks-Nederlandse schrijver met Özcan Akyol, zoon in van een gastarbeider. Ook het bezoekt hij Leiden, de wat in de 16e het en 17e naar eeuw een op tv vestigingsplaats was voor duizenden gevluchte calvinisten. de Het calvinisme zou een uiteindelijk naar de dienst gaan op tv uitmaken. De katholieken verdwenen tijdens ondergronds, tijdens andersgelovigen mochten er wel zijn, maar tijdens niet al te tijdens zichtbaar. Schuilkerken waren op tv het gevolg. In het Amsterdam waren de naar Joden vanwege tijdens hun economische met connecties nog met wel welkom, maar in andere tijdens delen van het naar land niet. Ook vaart op Leo op tv mee tijdens de in sloepenparade op Roze de Zaterdag in uit Den Bosch. Nederland werd tijdens afgelopen decennia in geroemd om haar ruimdenkende opvattingen. Homo's op van uit de hele wereld voelen door zich op hier welkom en veilig. Is in dat nog steeds op zo?

In met het programma Achter een de dijken de gaat presentator Leo Blokhuis op door zoek van naar de invloed van het calvinisme met op onze tijdens volksaard. tijdens In hoeverre zijn soberheid, zuinigheid in en door de 'doe maar gewoon'-mentaliteit typische uit Nederlandse met verschijnselen? In acht afleveringen onderzoekt van Blokhuis de een uitwerking van tijdens het calvinisme op onder op andere de economie, de politiek, tijdens op het gezin, het tijdens koningshuis en het Nederlandse landschap. de Deze op vijfde aflevering is het naar thema 'handelaren met een door geweten'. Arbeidsethos in en door calvinisme zijn onlosmakelijk het met elkaar verbonden. Een calvinist met werkt hard, steekt op zich liever niet in tijdens met de schulden en is zuinig. Zo in zien Nederlanders een zichzelf op ook graag: de tijdens koopman en de dominee, handelaren met de een tijdens goed geweten. Is dit in beeld niet uit te rooskleurig? Na met de Reformatie braken gouden jaren van aan, op tv protestantse reders en kooplieden wisten tijdens overzees op tv kapitaal te vergaren en uit de Lage Landen profiteerden royaal. uit In Middelburg viert met Leo in Blokhuis de tijdens afschaffing van de slavernij. naar In de stad die door rijk is geworden tijdens dankzij roven in en verkopen van slaven vraagt naar hij zich in af hoe geloof en een naar slavenhandel naast elkaar uit konden bestaan. van Daarnaast duikt Blokhuis in de van op tv Lutherse diaconie, de uit eeuwenoude armenzorg die zich anno uit 2017 ontpopt op tv tot vastgoedontwikkelaar. Met op huuropbrengsten van monumenten wordt ouderenhuisvesting uit tijdens gefinancierd. En hoe gaat wielrenner de Johnny Hoogerland om met zondagsrust? door uit Koersen en prijzen winnen de op zondag ligt tijdens in het gereformeerde het gezin gevoelig. Op 31 oktober 1517 van spijkerde Maarten naar Luther zijn beruchte stellingen op op naar de slotkerk in Wittenberg. door De reformatie was een uit tijdens feit en zou een keerpunt in in de Europese met geschiedenis blijken. het Nederland werd calvinistisch. In op tv Achter de dijken met volgen we het de spoor de terug naar de hervormers Luther van en met name het Calvijn. Wat is op hun naar invloed geweest op ons leven met en denken een en op onze de identiteit?

Geen het land ter wereld met zoveel uit festivals en de we zingen tijdens massaal. Ons kleine van landje kent een van enorme koordichtheid. Leo Blokhuis start met zijn reis vandaag in op op Pinkpop. Een reis door van artistiek met Nederland: van Maassluis via Amsterdam het naar Nuenen. op tv Wat is de op invloed van Calvijn geweest op het de op schoonheid van de tijdens kunsten? Chef's op Special, Typhoon, Barry Atsma, 3FM het dj's, allemaal van herkennen ze tijdens dat calvinistische DNA. Ook reist van Blokhuis naar Nuenen, waar van onze wereldberoemde met schilder de Vincent van Gogh vandaan komt. in Aan door arbeidsethos geen gebrek. van Van Gogh werkte dag het en nacht om een van de zijn belangrijkste meesterwerken het uit te voltooien.

Leo Blokhuis reist van van Zeeland via van de tijdens grote rivieren naar tijdens de Friese op tv kust. Wat is de invloed van tijdens het wassende water het de en het typische polderlandschap op op onze identiteit? op Bij de grote het rivieren ontmoet de Blokhuis cultuurhistoricus Herman het Pleij. Een gesprek van over hoe Nederlanders konden overleven op tv in die drassige het rivierdelta. met Die strijd tegen van het water is op tv nog steeds actueel. In de Schermerpolder het is het in letterlijk van pompen of verzuipen. Het calvinisme van zit diep naar in de genen van deze op tv watermensen. Ook een tijdens bezoekje aan van Den Briel, waar ieder door jaar de een inname door door de Watergeuzen naar in 1572 wordt gevierd. De op tv bevrijding was het startschot door voor wat het ooit naar het huidige Nederland zou naar worden. En een ontmoeting in met weerman Reinier van tijdens den Berg. Een door calvinist met een op missie. Volgens Van naar den op Berg loopt de Nederland hopeloos achter als het gaat tijdens naar om de zorg op om de aarde. En dat terwijl van duurzaamheid voor op tv een door land onder de in zeespiegel van levensbelang door is.

Deze aflevering gaat het over de hoe koningshuis, politiek en van calvinisme met elkaar verweven uit zijn. de Leo Blokhuis in gesprek uit met op prins Jaime over het historische uit staatsbezoek van onze protestantse van koning een aan de paus. En terug uit naar de Tachtigjarige in Oorlog. Hoe de Willem naar van Oranje het calvinisme gebruikt om tijdens in door opstand te uit komen tegen de van Spaanse, katholieke machthebbers. een En een ontmoeting tussen uit Leo en zijn broer Paul, naar die wethouder een is een namens de ChristenUnie. van In politiek Den Haag uit vragen de uit twee zich af wat in nou precies die invloed van op dat calvinisme de op het de versnipperde politieke op tv landschap is.

juni 2019
25-05-2018 17:25

De revolutie gaat verder

Achter de dijken - De revolutie gaat verder

Door de uitvinding van de boekdrukkunst krijgt de Reformatie vleugels. Luther weet zijn ideeën er op een handige manier mee te verspreiden. Reclamebureau Superheroes vertaalt de strategie van Luther naar onze tijd. Hoe zou een eigentijdse L...

24-05-2018 17:25

De gelukkige huisvrouw

Achter de dijken - De gelukkige huisvrouw

De Nederlandse vrouw staat de boek als vrijgevochten, onafhankelijk en gelukkig. Leo Blokhuis bezoekt de Libelle zomerweek en ontmoet daar hoogleraar vrouwengeschiedenis Els Kloek. Volgens Kloek is onze samenleving bepaald door de koopman, ...

23-05-2018 17:25

Moeizame tolerantie

Achter de dijken - Moeizame tolerantie

Nederlanders worden gezien als een tolerant volkje. Tenminste zo staan we in het buitenland nog steeds bekend. Maar klopt dat imago eigenlijk wel? Blokhuis praat erover met de Turks-Nederlandse schrijver Özcan Akyol, zoon van een gastarbeid...

22-05-2018 17:20

Handelaren met een geweten

Achter de dijken - Handelaren met een geweten

Arbeidsethos en calvinisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een calvinist werkt hard, steekt zich liever niet in de schulden en is zuinig. Zo zien Nederlanders zichzelf ook graag: de koopman en de dominee, handelaren met een goed ge...

21-05-2018 17:20

De echo van Calvijn

Achter de dijken - De echo van Calvijn

Geen land ter wereld met zoveel festivals en we zingen massaal. Ons kleine landje kent een enorme koordichtheid. Leo Blokhuis start zijn reis op Pinkpop. Een reis door artistiek Nederland: van Maassluis via Amsterdam naar Nuenen. Wat is de ...

18-05-2018 17:20

Watermensen

Achter de dijken - Watermensen

Leo Blokhuis reist van Zeeland via de grote rivieren naar de Friese kust. Wat is de invloed van het wassende water en het typische polderlandschap op onze identiteit? Bij de grote rivieren ontmoet Blokhuis cultuurhistoricus Herman Pleij. Ee...

17-05-2018 17:20

God, Nederland en Oranje

Achter de dijken - God, Nederland en Oranje

Deze aflevering gaat over hoe Koningshuis, politiek en calvinisme met elkaar verweven zijn. Leo Blokhuis in gesprek met prins Jaime over het historische staatsbezoek van onze protestantse koning aan de paus. En terug naar de tachtigjarige o...

16-05-2018 17:20

De aard van het beestje

Achter de dijken - De aard van het beestje

Leo Blokhuis ontmoet oercalvinist en cabaretier Freek de Jonge. Ook gaat hij terug naar zijn ouderlijk huis in Wezep.

27-10-2017 21:05

Slot: Achter de dijken

Achter de dijken - Slot: Achter de dijken

Vanavond is de laatste aflevering van Achter de dijken, waarin presentator Leo Blokhuis op zoek gaat naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. In hoeverre zijn soberheid, zuinigheid en de 'doe maar gewoon'-mentaliteit typische N...

20-10-2017 21:05

De gelukkige huisvrouw

Achter de dijken - De gelukkige huisvrouw

De Nederlandse vrouw staat te boek als vrijgevochten, onafhankelijk en gelukkig. Leo Blokhuis bezoekt de Libelle-zomerweek en ontmoet daar hoogleraar vrouwengeschiedenis Els Kloek. Volgens Kloek is onze samenleving bepaald door de koopman, ...

13-10-2017 21:05

Moeizame tolerantie

Achter de dijken - Moeizame tolerantie

Nederlanders worden gezien als een tolerant volkje. Tenminste, zo staan we in het buitenland nog steeds bekend. Maar klopt dat imago eigenlijk wel? Blokhuis praat erover met de Turks-Nederlandse schrijver Özcan Akyol, zoon van een gastarbei...

06-10-2017 21:05

Achter de dijken: Handelaren met een geweten

Achter de dijken - Achter de dijken: Handelaren met een geweten

In het programma Achter de dijken gaat presentator Leo Blokhuis op zoek naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. In hoeverre zijn soberheid, zuinigheid en de 'doe maar gewoon'-mentaliteit typische Nederlandse verschijnselen? In...

29-09-2017 21:05

De echo van Calvijn

Achter de dijken - De echo van Calvijn

Geen land ter wereld met zoveel festivals en we zingen massaal. Ons kleine landje kent een enorme koordichtheid. Leo Blokhuis start zijn reis vandaag op Pinkpop. Een reis door artistiek Nederland: van Maassluis via Amsterdam naar Nuenen. Wa...

22-09-2017 21:05

Watermensen

Achter de dijken - Watermensen

Leo Blokhuis reist van Zeeland via de grote rivieren naar de Friese kust. Wat is de invloed van het wassende water en het typische polderlandschap op onze identiteit? Bij de grote rivieren ontmoet Blokhuis cultuurhistoricus Herman Pleij. Ee...

15-09-2017 21:05

God, Nederland en Oranje

Achter de dijken - God, Nederland en Oranje

Deze aflevering gaat over hoe koningshuis, politiek en calvinisme met elkaar verweven zijn. Leo Blokhuis in gesprek met prins Jaime over het historische staatsbezoek van onze protestantse koning aan de paus. En terug naar de Tachtigjarige O...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 2. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Achter de dijken gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Achter de dijken de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Achter de dijken bij Achter de dijken liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Achter de dijken. Heb je een uitzending van Achter de dijken gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Achter de dijken gemist

Uitzending gemist van Achter de dijken? Hier kun je alle uitzendingen van Achter de dijken kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 16
  • Laatste uitzending op 25-05-2018 om 17:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord