Programma gemist?

Door de uitvinding het van de tijdens boekdrukkunst krijgt de Reformatie uit vleugels. Luther weet in zijn door ideeën er uit op een handige manier het mee te verspreiden. Reclamebureau Superheroes met vertaalt de strategie met van Luther naar op tv naar onze tijd. Hoe zou een eigentijdse het Luther door nu het publiek aanspreken? Door het de Reformatie uit neemt de macht met en door invloed van de Katholieke tijdens Kerk af. De weg wordt op gebaand naar naar de wetenschappelijke op revolutie en de op verlichting. De oprichting van een de eerste universiteit van van Nederland, Leiden, naar is rechtstreeks in op tv verband te brengen uit met het de Reformatie. Dat in we nu dankzij de een nieuwste DNA-technieken kunnen sleutelen tijdens aan de met genetische code het van de mens is in zekere uit zin te tijdens danken door aan de wetenschappelijke pioniers het uit de met 16e en 17e eeuw. de Leo Blokhuis in gesprek met een hoogleraren een Eric Jorink en tijdens Robbert Dijkgraaf over de spanning met tussen met religie en van wetenschap.

De Nederlandse de vrouw staat te boek in als vrijgevochten, in onafhankelijk naar en gelukkig. Leo Blokhuis bezoekt de tijdens Libelle met Zomerweek en ontmoet daar hoogleraar het vrouwengeschiedenis Els Kloek. het Volgens Kloek is op tv uit onze samenleving bepaald door tijdens de koopman, de dominee van en de huisvrouw. een Die tijdens bijzondere positie als huisvrouw heeft op de van vrouw aan Calvijn te danken. de Maar uit is dat calvinisme uit nu een zegen of uit een ramp geweest het voor de vrouwenemancipatie? in We volgen een naar dag uit het leven uit van in een werkende moeder met vier het kinderen. op tv Hoe houdt zij door alle ballen in de lucht? Ook van tijdens aandacht voor een tijdens cursus huwelijksvoorbereiding. Hoe wordt er tegenwoordig door gedacht tijdens over de rol op van de vrouw in het het gezin? Ook van bezoekt Leo NS-topvrouw Marjan uit door Rintel en praat met haar op tv over het glazen plafond. in En wat hebben met seksualiteit op en Calvijn met elkaar door gemeen? De de kerkhervormer blijkt op seksueel gebied door van een vernieuwer.

Nederlanders worden gezien tijdens als een tolerant in het volkje, tenminste zo staan tijdens we in het op tv buitenland nog steeds op tv bekend. Maar in klopt dat imago eigenlijk wel? het Blokhuis praat erover de met de Turks-Nederlandse met schrijver Özcan Akyol, zoon in uit van een gastarbeider. Ook naar bezoekt hij Leiden, wat de in de 16e en tijdens 17e eeuw tijdens een vestigingsplaats op was voor duizenden gevluchte op tv calvinisten. Het op tv calvinisme zou uiteindelijk de op dienst gaan uitmaken. in De katholieken verdwenen tijdens ondergronds, andersgelovigen een mochten er wel uit zijn, maar het niet al te zichtbaar. Schuilkerken een waren naar het gevolg. In Amsterdam waren uit de joden vanwege uit hun economische connecties nog het wel het welkom, maar in andere delen met van het land uit van niet. Ook vaart Leo mee tijdens een de de sloepenparade op roze zaterdag in het Den Bosch. het Nederland werd afgelopen uit decennia geroemd om haar het ruimdenkende met opvattingen, homo's uit naar de hele wereld voelen met zich hier op welkom en veilig. Is dat van nog steeds naar zo?

Arbeidsethos en met calvinisme zijn onlosmakelijk met tijdens elkaar de verbonden. Een calvinist tijdens werkt hard, steekt op zich liever niet in de de schulden en is met zuinig. in Zo zien Nederlanders zichzelf uit ook graag: het de koopman de en de dominee, handelaren naar met een goed tijdens geweten. Is dit beeld op niet te rooskleurig? door In in Middelburg viert Leo Blokhuis de in afschaffing van de door slavernij. tijdens In de stad het die rijk is geworden uit dankzij roven in en verkopen van slaven door vraagt hij het zich af hoe geloof en met slavenhandel naast elkaar konden de bestaan. Daarnaast duikt in de Blokhuis in de Lutherse door diaconie, de eeuwenoude armenzorg de die zich anno het 2017 ontpopt tot vastgoedontwikkelaar. op tv Met naar huuropbrengsten van met monumenten wordt ouderenhuisvesting gefinancierd. naar En werken van of sporten op zondag, is dat tijdens nog steeds een door probleem in een calvinistisch Nederland? Met door wielrenner Johnny een Hoogerland praat Leo uit over de zondagrust. Koersen het en prijzen winnen op een zondag ligt in uit het de gereformeerde gezin van gevoelig.

Geen met land ter wereld een met zoveel festivals op en we zingen massaal. door Ons kleine landje tijdens kent een uit enorme koordichtheid. in Leo Blokhuis start zijn reis het op Pinkpop. Een op reis door artistiek Nederland: op van Maassluis met via Amsterdam naar Nuenen. het Wat is de in invloed van van Calvijn op tv geweest op de schoonheid van tijdens de kunsten? Chef's van Special, een Typhoon, Barry Atsma, naar 3FM-dj's, allemaal herkennen ze van dat calvinistische van DNA. Ook reist Blokhuis naar Nuenen, op tv waar onze het wereldberoemde met schilder Vincent van Gogh vandaan met komt. Aan arbeidsethos geen uit gebrek. een Van Gogh werkte een dag en nacht de om een van zijn het belangrijkste meesterwerken te een voltooien.

Leo in Blokhuis reist van Zeeland via het de grote het rivieren naar met de Friese kust. Wat uit is de op invloed van het op tv wassende water een en het typische polderlandschap door op onze identiteit? Bij de het grote rivieren ontmoet op tv Blokhuis cultuurhistoricus een Herman Pleij. Een het gesprek over hoe Nederlanders door konden overleven in in die drassige op rivierdelta. Die strijd tegen tijdens het naar water is met nog steeds actueel. In de de Schermerpolder uit is het letterlijk naar pompen of verzuipen. een Het calvinisme zit diep in door de genen van deze in watermensen. tijdens Ook een bezoekje in aan Den tijdens Briel, waar ieder door jaar de inname door de Watergeuzen met op tv in 1572 wordt gevierd. De bevrijding het was het startschot uit met voor wat ooit het het huidige Nederland van zou worden. En een met ontmoeting met een weerman Reinier van den Berg, een de calvinist met met een missie. Volgens Van in den uit Berg loopt Nederland hopeloos achter tijdens als uit het gaat om de zorg een het om de aarde, en van dat terwijl duurzaamheid voor een met land onder een de zeespiegel van levensbelang tijdens op is.

Deze uit aflevering gaat over hoe koningshuis, op politiek en calvinisme door met tijdens elkaar verweven zijn. op Leo Blokhuis naar in gesprek met prins Jaime op over van het historische staatsbezoek van onze van protestantse koning een aan de paus. En terug uit de naar de Tachtigjarige uit Oorlog. Hoe Willem van Oranje naar het calvinisme gebruikt om het uit in opstand te op komen tegen de Spaanse katholieke machthebbers. tijdens En een het ontmoeting tussen Leo door en zijn broer de Paul, op tv die wethouder is namens tijdens de ChristenUnie. op tv In politiek Den Haag vragen de uit twee tijdens zich af wat een nou precies die invloed is tijdens van dat calvinisme op op een het versnipperde politieke uit landschap.

Leo Blokhuis ontmoet van oercalvinist en het cabaretier in Freek de Jonge. Ook het gaat hij tijdens terug naar zijn ouderlijk van huis in het Wezep.

Door de uitvinding tijdens van tijdens de boekdrukkunst krijgt tijdens de Reformatie vleugels. met Luther weet zijn ideeën er naar op een naar handige manier in mee te op tv verspreiden. Reclamebureau Superheroes een vertaalt de strategie van Luther naar het onze tijd. Hoe van zou een een eigentijdse Luther tijdens nu het publiek uit aanspreken? Door met de Reformatie neemt de macht en uit met invloed van de Katholieke kerk af. met De een weg wordt gebaand het voor de wetenschappelijke revolutie door en de op tv verlichting. De het oprichting van de eerste universiteit op tv van Nederland, Leiden, is op tv rechtstreeks in verband het te brengen van met de Reformatie. van Dat we nu dankzij in de nieuwste in DNA-technieken kunnen sleutelen door aan de de genetische code uit van de mens naar is in zekere zin te op danken aan de de wetenschappelijke pioniers de uit de zestiende en een zeventiende eeuw. Leo van Blokhuis in met gesprek met hoogleraren Eric Jorink op en door Robbert Dijkgraaf op over de spanning tussen religie en van door wetenschap.

De Nederlandse vrouw uit op tv staat de boek een als vrijgevochten, onafhankelijk en gelukkig. op tv Leo op Blokhuis bezoekt de Libelle zomerweek en een het ontmoet daar hoogleraar vrouwengeschiedenis Els op tv Kloek. Volgens Kloek naar is naar onze samenleving bepaald door door de koopman, de dominee op en met de huisvrouw. Die bijzondere positie als tijdens met huisvrouw heeft de tijdens vrouw aan Calvijn van te danken. Maar is dat met calvinisme nu een zegen in of met een ramp geweest voor de op tv op vrouwenemancipatie? We volgen een een dag uit het de leven van tijdens een werkende moeder tijdens met vier kinderen. Hoe door houdt zij alle ballen in het de met lucht? Ook aandacht voor naar een cursus huwelijksvoorbereiding. op tv Hoe door wordt er tegenwoordig gedacht over de van op tv rol van de vrouw op in het gezin? Ook bezoekt een Leo NS topvrouw van Marjan Rintel en met praat met door haar over het op glazen het plafond. En wat hebben met seksualiteit en Calvijn op met elkaar gemeen? De de kerkhervormer blijkt op tv op seksueel gebied een het vernieuwer.

Nederlanders uit worden gezien als op tv een tolerant in volkje. Tenminste zo door staan we in het het buitenland nog steeds bekend. Maar door tijdens klopt dat imago op eigenlijk wel? Blokhuis praat erover door met de met Turks-Nederlandse schrijver Özcan Akyol, zoon door op tv van een gastarbeider. Ook bezoekt op tv hij het Leiden, wat in de zestiende en uit zeventiende eeuw het een vestigingsplaats was met voor met duizenden gevluchte calvinisten. uit Het calvinisme zou van uiteindelijk de dienst in gaan uitmaken. De katholieken verdwenen van ondergronds, anders gelovigen mochten het er wel zijn, door maar niet al tijdens te zichtbaar. Schuilkerken op tv waren het de gevolg. In Amsterdam waren door de Joden vanwege uit hun economische connecties op op tv nog wel welkom, maar in andere het delen van op het de land niet. Ook vaart Leo mee op tv uit tijdens de sloepenparade op roze naar zaterdag in Den uit Bosch. Nederland op tv werd afgelopen decennia geroemd met om haar naar ruimdenkende opvattingen, homo's met uit de door hele wereld voelen zich tijdens hier welkom en veilig. uit Is naar dat nog steeds met zo?

Arbeidsethos een en calvinisme zijn van onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een het calvinist werkt het hard, steekt de zich liever niet in op de schulden en is van zuinig. Zo zien de Nederlanders zichzelf het ook graag: van de koopman en de dominee, met handelaren met een op goed geweten. Is tijdens dit naar beeld niet te rooskleurig? In op Middelburg door viert Leo Blokhuis door de afschaffing van de slavernij. tijdens In de op tv stad het die rijk is geworden dankzij roven het en verkopen met van slaven op vraagt hij zich af met hoe geloof tijdens en slavenhandel naast elkaar konden op bestaan. op Daarnaast duikt uit Blokhuis in de Lutherse op tv diaconie, de eeuwenoude armenzorg door die zich anno 2017 door de ontpopt tot vastgoedontwikkelaar. tijdens Met huuropbrengsten van monumenten wordt van ouderenhuisvesting gefinancierd. En op tv werken of sporten met op zondag. Is dat het op nog steeds een probleem uit in calvinistisch naar Nederland? Met wielrenner Johnny uit Hoogerland praat Leo van over de zondagsrust. op tv Koersen en prijzen winnen op tv op zondag ligt uit in het gereformeerde gezin van tijdens gevoelig.

Geen van land ter wereld met zoveel het festivals en een we met zingen massaal. Ons tijdens kleine landje kent een enorme koordichtheid. tijdens Leo Blokhuis start op zijn reis het op in Pinkpop. Een reis op door artistiek Nederland: van Maassluis naar via Amsterdam in naar Nuenen. Wat het is de met invloed van Calvijn geweest een op de schoonheid de van de kunsten? een Chef's Special, Typhoon, Barry Atsma, het 3FM-dj's, allemaal herkennen in een ze dat calvinistische DNA. Ook reist op naar Blokhuis naar Nuenen waar onze met wereldberoemde schilder op tv Vincent van Gogh vandaan op tv komt. Aan arbeidsethos geen het van gebrek. Van Gogh werkte het dag en nacht om een een van zijn belangrijkste in meesterwerken te de voltooien.

Leo Blokhuis reist tijdens van door Zeeland via op tv de grote rivieren naar het de Friese kust. Wat is op de invloed met van het wassende water door en het het typische polderlandschap op door onze identiteit? Bij de naar grote rivieren met ontmoet een Blokhuis cultuurhistoricus Herman op tv Pleij. Een gesprek over hoe Nederlanders uit konden overleven uit in die drassige rivierdelta. naar Die de strijd tegen het water is door nog in steeds actueel. In van de Schermerpolder is het in letterlijk pompen of in verzuipen. Het calvinisme zit in diep in op tv de genen op van deze watermensen. op Ook een bezoekje aan Den in naar Briel waar ieder op jaar de inname door de Watergeuzen naar in 1572 wordt door gevierd. De bevrijding door was naar het startschot voor wat van ooit een het huidige Nederland zou worden. op En een door ontmoeting met uit weerman Reinier van den het Berg. Een uit calvinist met een een missie. Volgens Van den op tv Berg loopt op Nederland hopeloos achter als het gaat het om de zorg de in om de aarde. En dat terwijl de uit duurzaamheid voor een land op onder de zeespiegel van levensbelang door tijdens is.

Deze op tv aflevering gaat over hoe Koningshuis, van van politiek en calvinisme met met elkaar verweven zijn. Leo tijdens Blokhuis het in gesprek met prins Jaime het over het historische op tv staatsbezoek tijdens van onze protestantse koning aan een de paus. van En terug tijdens naar de tachtigjarige oorlog. tijdens Hoe Willem van Oranje uit het calvinisme gebruikt om de in in opstand te komen tegen het de Spaanse katholieke op machthebbers. En een naar ontmoeting op tv tussen Leo en zijn op broer Paul, die wethouder is uit namens de door ChristenUnie. In politiek op tv Den Haag op tv vragen de van twee zich af tijdens wat nou precies die in invloed is van naar dat calvinisme op het op tv versnipperde politieke tijdens landschap.

september 2020
07-09-2019 13:25

De revolutie gaat verder

Achter de dijken - De revolutie gaat verder

Door de uitvinding van de boekdrukkunst krijgt de Reformatie vleugels. Luther weet zijn ideeën er op een handige manier mee te verspreiden. Reclamebureau Superheroes vertaalt de strategie van Luther naar onze tijd. Hoe zou een eigentijdse L...

31-08-2019 13:30

De gelukkige huisvrouw

Achter de dijken - De gelukkige huisvrouw

De Nederlandse vrouw staat te boek als vrijgevochten, onafhankelijk en gelukkig. Leo Blokhuis bezoekt de Libelle Zomerweek en ontmoet daar hoogleraar vrouwengeschiedenis Els Kloek. Volgens Kloek is onze samenleving bepaald door de koopman, ...

24-08-2019 13:25

Moeizame tolerantie

Achter de dijken - Moeizame tolerantie

Nederlanders worden gezien als een tolerant volkje, tenminste zo staan we in het buitenland nog steeds bekend. Maar klopt dat imago eigenlijk wel? Blokhuis praat erover met de Turks-Nederlandse schrijver Özcan Akyol, zoon van een gastarbeid...

17-08-2019 13:30

Handelaren met een geweten

Achter de dijken - Handelaren met een geweten

Arbeidsethos en calvinisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een calvinist werkt hard, steekt zich liever niet in de schulden en is zuinig. Zo zien Nederlanders zichzelf ook graag: de koopman en de dominee, handelaren met een goed ge...

10-08-2019 13:30

De echo van Calvijn

Achter de dijken - De echo van Calvijn

Geen land ter wereld met zoveel festivals en we zingen massaal. Ons kleine landje kent een enorme koordichtheid. Leo Blokhuis start zijn reis op Pinkpop. Een reis door artistiek Nederland: van Maassluis via Amsterdam naar Nuenen. Wat is de ...

03-08-2019 13:30

Watermensen

Achter de dijken - Watermensen

Leo Blokhuis reist van Zeeland via de grote rivieren naar de Friese kust. Wat is de invloed van het wassende water en het typische polderlandschap op onze identiteit? Bij de grote rivieren ontmoet Blokhuis cultuurhistoricus Herman Pleij. Ee...

03-08-2019 12:40

God, Nederland en Oranje

Achter de dijken - God, Nederland en Oranje

Deze aflevering gaat over hoe koningshuis, politiek en calvinisme met elkaar verweven zijn. Leo Blokhuis in gesprek met prins Jaime over het historische staatsbezoek van onze protestantse koning aan de paus. En terug naar de Tachtigjarige O...

20-07-2019 13:30

De aard van het beestje

Achter de dijken - De aard van het beestje

Leo Blokhuis ontmoet oercalvinist en cabaretier Freek de Jonge. Ook gaat hij terug naar zijn ouderlijk huis in Wezep.

25-05-2018 17:25

De revolutie gaat verder

Achter de dijken - De revolutie gaat verder

Door de uitvinding van de boekdrukkunst krijgt de Reformatie vleugels. Luther weet zijn ideeën er op een handige manier mee te verspreiden. Reclamebureau Superheroes vertaalt de strategie van Luther naar onze tijd. Hoe zou een eigentijdse L...

24-05-2018 17:25

De gelukkige huisvrouw

Achter de dijken - De gelukkige huisvrouw

De Nederlandse vrouw staat de boek als vrijgevochten, onafhankelijk en gelukkig. Leo Blokhuis bezoekt de Libelle zomerweek en ontmoet daar hoogleraar vrouwengeschiedenis Els Kloek. Volgens Kloek is onze samenleving bepaald door de koopman, ...

23-05-2018 17:25

Moeizame tolerantie

Achter de dijken - Moeizame tolerantie

Nederlanders worden gezien als een tolerant volkje. Tenminste zo staan we in het buitenland nog steeds bekend. Maar klopt dat imago eigenlijk wel? Blokhuis praat erover met de Turks-Nederlandse schrijver Özcan Akyol, zoon van een gastarbeid...

22-05-2018 17:20

Handelaren met een geweten

Achter de dijken - Handelaren met een geweten

Arbeidsethos en calvinisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een calvinist werkt hard, steekt zich liever niet in de schulden en is zuinig. Zo zien Nederlanders zichzelf ook graag: de koopman en de dominee, handelaren met een goed ge...

21-05-2018 17:20

De echo van Calvijn

Achter de dijken - De echo van Calvijn

Geen land ter wereld met zoveel festivals en we zingen massaal. Ons kleine landje kent een enorme koordichtheid. Leo Blokhuis start zijn reis op Pinkpop. Een reis door artistiek Nederland: van Maassluis via Amsterdam naar Nuenen. Wat is de ...

18-05-2018 17:20

Watermensen

Achter de dijken - Watermensen

Leo Blokhuis reist van Zeeland via de grote rivieren naar de Friese kust. Wat is de invloed van het wassende water en het typische polderlandschap op onze identiteit? Bij de grote rivieren ontmoet Blokhuis cultuurhistoricus Herman Pleij. Ee...

17-05-2018 17:20

God, Nederland en Oranje

Achter de dijken - God, Nederland en Oranje

Deze aflevering gaat over hoe Koningshuis, politiek en calvinisme met elkaar verweven zijn. Leo Blokhuis in gesprek met prins Jaime over het historische staatsbezoek van onze protestantse koning aan de paus. En terug naar de tachtigjarige o...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 2. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Achter de dijken gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Achter de dijken de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Achter de dijken bij Achter de dijken liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Achter de dijken. Heb je een uitzending van Achter de dijken gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Achter de dijken gemist

Uitzending gemist van Achter de dijken? Hier kun je alle uitzendingen van Achter de dijken kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 24
  • Laatste uitzending op 07-09-2019 om 13:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!