Programma gemist?

Door het de uitvinding van de boekdrukkunst naar krijgt de op Reformatie vleugels. van Luther weet op zijn ideeën er op een handige van manier mee naar te naar verspreiden. Reclamebureau Superheroes vertaalt de met strategie van de Luther naar onze tijd. de Hoe zou een de eigentijdse Luther van nu het publiek aanspreken? op tv Door op tv de Reformatie neemt de macht op en invloed van de door Katholieke een kerk af. De naar weg wordt gebaand naar voor de op wetenschappelijke revolutie en de uit verlichting. De het oprichting van de in eerste universiteit van Nederland, Leiden, op is rechtstreeks in in verband te brengen met het met de Reformatie. Dat met we nu dankzij de nieuwste DNA-technieken in kunnen door sleutelen aan van de genetische code van van de mens met is in zekere uit zin te danken aan de wetenschappelijke een pioniers uit van de zestiende en door zeventiende eeuw. een Leo Blokhuis in gesprek met tijdens hoogleraren Eric Jorink het tijdens en Robbert Dijkgraaf over door de spanning tussen door religie en op tv wetenschap.

De tijdens Nederlandse vrouw staat de in boek uit als vrijgevochten, onafhankelijk en gelukkig. Leo tijdens op Blokhuis bezoekt de Libelle met zomerweek en ontmoet daar hoogleraar in vrouwengeschiedenis Els uit Kloek. met Volgens Kloek is onze samenleving met bepaald op tv door de koopman, de dominee en de de huisvrouw. in Die bijzondere positie als tijdens huisvrouw van heeft de vrouw naar aan Calvijn te danken. de Maar is dat calvinisme door nu in een zegen of een op ramp een geweest voor de vrouwenemancipatie? in We volgen een op tv dag uit het leven van op tv een een werkende moeder met op vier kinderen. Hoe houdt op tv zij alle ballen in door de lucht? Ook van aandacht door voor een cursus huwelijksvoorbereiding. Hoe op tv wordt op er tegenwoordig gedacht over de uit rol tijdens van de vrouw in het het tijdens gezin? Ook bezoekt Leo in NS topvrouw Marjan Rintel de en praat met haar uit uit over het glazen plafond. op tv En wat in hebben seksualiteit en Calvijn met elkaar de gemeen? De met kerkhervormer blijkt op seksueel met gebied een op vernieuwer.

Nederlanders worden gezien van als naar een tolerant volkje. de Tenminste zo naar staan we in het naar buitenland nog steeds bekend. Maar een in klopt dat imago eigenlijk in wel? Blokhuis van praat erover met de het Turks-Nederlandse schrijver Özcan naar Akyol, zoon van een het gastarbeider. Ook in bezoekt hij Leiden, de wat in de uit zestiende en zeventiende eeuw van een vestigingsplaats was uit voor duizenden gevluchte een calvinisten. Het van calvinisme zou door uiteindelijk de dienst gaan van uitmaken. De katholieken verdwenen ondergronds, naar van anders gelovigen mochten er wel naar zijn, maar niet van al te zichtbaar. Schuilkerken van in waren het gevolg. In Amsterdam het waren de Joden vanwege door de hun economische connecties nog in wel welkom, maar in andere het in delen van het land niet. met Ook vaart Leo mee door door tijdens de sloepenparade op roze tijdens zaterdag in Den op tv Bosch. Nederland werd de afgelopen decennia in geroemd om haar naar ruimdenkende opvattingen, uit homo's uit de hele een wereld voelen zich hier welkom tijdens en veilig. Is van dat nog de steeds de zo?

Arbeidsethos en calvinisme de zijn op onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een uit calvinist werkt een hard, steekt zich het liever niet door in de schulden door en is zuinig. het Zo zien in Nederlanders zichzelf ook graag: de de koopman en het de dominee, handelaren met een van goed geweten. Is van tijdens dit beeld niet te rooskleurig? In in Middelburg viert Leo met Blokhuis de afschaffing in van de slavernij. van In de stad het die rijk de is de geworden dankzij roven en verkopen de van slaven vraagt in hij zich af hoe door geloof op tv en slavenhandel naast elkaar konden tijdens tijdens bestaan. Daarnaast duikt Blokhuis in de van Lutherse diaconie, op de van eeuwenoude armenzorg die het zich anno 2017 het ontpopt tot vastgoedontwikkelaar. Met huuropbrengsten de van een monumenten wordt ouderenhuisvesting met gefinancierd. En werken op of sporten op zondag. met Is dat de nog steeds een probleem in van calvinistisch Nederland? Met met wielrenner Johnny Hoogerland in praat Leo over de de zondagsrust. het Koersen en prijzen winnen met op zondag tijdens ligt in het een gereformeerde gezin tijdens gevoelig.

Geen in land ter wereld met op zoveel het festivals en we zingen massaal. in Ons kleine landje kent in een een enorme koordichtheid. op Leo Blokhuis start de zijn reis op het Pinkpop. Een reis door artistiek in Nederland: een van Maassluis via Amsterdam naar naar Nuenen. Wat van is de invloed een van Calvijn geweest tijdens op de schoonheid uit van de kunsten? Chef's Special, op tv Typhoon, tijdens Barry Atsma, uit 3FM-dj's, allemaal herkennen ze dat calvinistische in op DNA. Ook reist Blokhuis naar uit Nuenen waar onze wereldberoemde naar schilder Vincent de van in Gogh vandaan komt. Aan arbeidsethos in geen uit gebrek. Van Gogh in werkte dag en naar nacht om een van zijn belangrijkste naar meesterwerken met te voltooien.

Leo het Blokhuis reist van Zeeland op via de uit grote rivieren naar de de Friese kust. tijdens Wat is de invloed van op tv tijdens het wassende water door en het typische polderlandschap op op onze identiteit? tijdens Bij de grote in rivieren ontmoet Blokhuis cultuurhistoricus Herman van Pleij. de Een gesprek over op hoe Nederlanders de konden overleven in op tv die drassige rivierdelta. Die strijd tijdens tegen het water tijdens is nog de steeds actueel. In de Schermerpolder uit is het letterlijk het pompen of verzuipen. door Het calvinisme naar zit diep een in de naar genen van deze watermensen. de Ook een bezoekje aan uit Den Briel het waar ieder jaar de met inname door een de Watergeuzen in 1572 wordt door gevierd. De door bevrijding was het startschot naar voor wat op tv ooit het van huidige Nederland uit zou worden. En een ontmoeting met in van weerman Reinier van op den Berg. Een calvinist met een een missie. Volgens de Van met den Berg loopt met Nederland hopeloos achter als het gaat een om de door zorg om de aarde. met En dat in terwijl duurzaamheid in voor een uit land onder de zeespiegel naar van levensbelang de is.

Deze op aflevering gaat over hoe door Koningshuis, politiek naar en calvinisme met elkaar verweven van zijn. door Leo Blokhuis in gesprek met door prins Jaime over in het historische tijdens staatsbezoek van onze het protestantse koning aan een de paus. En uit terug naar de tachtigjarige met oorlog. een Hoe Willem van in Oranje het op calvinisme gebruikt om in door opstand te komen tegen de naar Spaanse een katholieke machthebbers. En uit een ontmoeting tussen het Leo en zijn een broer Paul, die wethouder is met namens de ChristenUnie. op tv In in politiek Den Haag vragen de met twee zich af een op wat nou precies die invloed is op op van dat calvinisme naar op het versnipperde politieke tijdens landschap.

Leo met Blokhuis ontmoet oercalvinist en naar cabaretier door Freek de Jonge. Ook gaat hij tijdens door terug naar zijn ouderlijk in huis in op tv Wezep.

Vanavond in is de de laatste aflevering van tijdens Achter de dijken, waarin de presentator Leo op tv Blokhuis op zoek gaat naar de een invloed van het met calvinisme van op onze een volksaard. In hoeverre zijn soberheid, zuinigheid door en door de 'doe maar gewoon'-mentaliteit typische met Nederlandse verschijnselen? Wie denkt op dat naar Facebook, Twitter en tijdens Instagram een nooit op tv eerder vertoonde impuls gaven van aan de massamedia tijdens vergist zich. naar 500 Jaar geleden gaat Luther op tv van al viral met zijn ideeën op tv door op slimme tijdens wijze met gebruik te maken van naar de net met uitgevonden boekdrukkunst. Hij heeft een door vlijmscherpe pen, op tv schrijft in de volkstaal, uniek in voor op tv de tijd en van schuwt grove spotprenten door niet. Een nieuwe religie raast uit door de Europa en krijgt met name tijdens in door onze Lage Landen voet een aan de grond. tijdens Reclamebureau van Superheroes vertaalt de op strategie van Luther op naar onze tijd. Hoe zou een met naar eigentijdse Luther nu het publiek aanspreken? Door in de naar Reformatie nam de macht en een invloed van de de Katholieke kerk met af. De op weg wordt gebaand voor de tijdens uit wetenschappelijke revolutie en de verlichting. De met tijdens oprichting van de eerste met universiteit van Nederland, Leiden, is op tv rechtstreeks tijdens in verband te het brengen met de reformatie. Dat uit we nu uit dankzij een de nieuwste DNA-technieken kunnen een sleutelen aan de genetische door code van de mens het is in tijdens zekere in zin te danken aan de wetenschappelijke met in pioniers uit de door 16e en 17e eeuw. op Leo Blokhuis in praat onder meer met hoogleraren een de Eric Jorink en Robbert Dijkgraaf over van de op tv spanning tussen religie en de wetenschap. Op uit 31 oktober 1517 spijkerde Maarten Luther van in zijn beruchte stellingen op de slotkerk naar in Wittenberg. tijdens De reformatie het was een feit en een zou een keerpunt in een de Europese geschiedenis de blijken. Nederland werd van calvinistisch. In Achter door een de dijken volgen op tv we het spoor terug het naar de naar hervormers Luther en in met name Calvijn. Wat is hun van invloed geweest op uit op ons leven en denken naar en op onze in identiteit?

De tijdens Nederlandse vrouw in staat te boek als vrijgevochten, op tv onafhankelijk op tv en gelukkig. Leo Blokhuis in bezoekt de Libelle-zomerweek uit en ontmoet daar hoogleraar een vrouwengeschiedenis het Els Kloek. Volgens Kloek is door onze samenleving op tv bepaald door in de koopman, de dominee en met de huisvrouw. Die bijzondere de in positie als huisvrouw op tv heeft de vrouw aan door Calvijn te danken. op tv Maar is dat op tv calvinisme nu een zegen in of een ramp geweest naar op voor de vrouwenemancipatie? naar We volgen een dag tijdens uit het leven van op een werkende moeder door met vier op tv kinderen. Hoe houdt zij alle naar ballen met in de een lucht? Ook aandacht voor van een cursus huwelijksvoorbereiding. Hoe van wordt er tegenwoordig gedacht de over het de rol van de op tv vrouw in met het gezin? uit Ook bezoekt Leo NS-topvrouw Marjan in Rintel en praat met door haar van over het glazen plafond. En op wat hebben op seksualiteit en Calvijn met het in elkaar gemeen? De kerkhervormer blijkt uit op seksueel op gebied een in vernieuwer.

Nederlanders naar worden gezien als een door tolerant volkje. Tenminste, zo van het staan we in het uit buitenland nog steeds op tv bekend. Maar klopt naar dat imago naar eigenlijk wel? Blokhuis praat erover met het naar de Turks-Nederlandse schrijver in Özcan Akyol, zoon met van een gastarbeider. Ook het bezoekt hij Leiden, wat in op de 16e door en 17e eeuw de een vestigingsplaats was voor met duizenden op tv gevluchte calvinisten. Het in calvinisme zou uiteindelijk de dienst een tijdens gaan uitmaken. De naar katholieken verdwenen ondergronds, andersgelovigen mochten op tv er wel van zijn, maar niet al te op tv zichtbaar. Schuilkerken waren op het gevolg. In op Amsterdam waren met de Joden het vanwege hun economische connecties nog een met wel welkom, maar van in andere delen van het land naar niet. Ook het vaart Leo mee uit tijdens de sloepenparade naar op Roze de Zaterdag in Den door Bosch. Nederland werd naar afgelopen decennia in geroemd om haar ruimdenkende opvattingen. door Homo's uit de hele op tv wereld voelen op tv zich met hier welkom en op tv veilig. Is dat nog steeds door zo?

In het naar programma Achter de dijken op het gaat presentator Leo Blokhuis op op zoek naar de invloed het van het naar calvinisme op onze volksaard. tijdens In hoeverre zijn een soberheid, zuinigheid en het de het 'doe maar een gewoon'-mentaliteit typische Nederlandse verschijnselen? In op acht afleveringen onderzoekt Blokhuis een de uitwerking van met het calvinisme op tijdens onder andere naar de economie, van de politiek, van het gezin, het koningshuis en het in in Nederlandse landschap. uit Deze vijfde aflevering is het op tv thema uit 'handelaren met een door geweten'. Arbeidsethos en calvinisme op tv zijn onlosmakelijk in met elkaar verbonden. Een calvinist tijdens werkt hard, steekt tijdens zich een liever niet in de op tv schulden en is zuinig. Zo de zien Nederlanders op tv zichzelf ook graag: een de koopman en de een dominee, tijdens handelaren met een in goed geweten. Is dit beeld niet door te rooskleurig? van Na de in Reformatie braken gouden jaren de aan, met protestantse reders en kooplieden wisten van overzees kapitaal te tijdens vergaren en met de Lage naar Landen profiteerden royaal. In Middelburg een viert Leo Blokhuis de door naar afschaffing van de uit slavernij. In de stad die het rijk in is geworden dankzij roven en van verkopen van slaven de vraagt met hij zich af hoe geloof naar en slavenhandel naast elkaar door konden bestaan. naar Daarnaast duikt de Blokhuis de in de een Lutherse diaconie, de eeuwenoude armenzorg van die een zich anno 2017 ontpopt tot vastgoedontwikkelaar. tijdens Met huuropbrengsten van op tv monumenten wordt het ouderenhuisvesting met gefinancierd. En hoe gaat het wielrenner Johnny Hoogerland om met tijdens zondagsrust? Koersen en prijzen op tv winnen op een zondag ligt in tijdens het gereformeerde gezin op tv gevoelig. Op 31 oktober het 1517 spijkerde door Maarten Luther zijn tijdens beruchte stellingen op op de slotkerk op in Wittenberg. De reformatie was een op feit en zou uit een van keerpunt in in de Europese geschiedenis door blijken. Nederland werd calvinistisch. In Achter met een de dijken volgen op tv we het spoor terug naar de naar hervormers van Luther en met name Calvijn. met Wat is hun op invloed geweest op op tv ons de leven en denken en uit op naar onze identiteit?

Geen uit land ter wereld met in zoveel van festivals en we zingen massaal. tijdens Ons kleine landje op tv kent een enorme naar koordichtheid. Leo een Blokhuis start zijn reis met vandaag op Pinkpop. Een van reis door de artistiek Nederland: van Maassluis het via Amsterdam naar in Nuenen. Wat is een de invloed op van Calvijn geweest het op de schoonheid met van het de kunsten? Chef's Special, Typhoon, tijdens Barry met Atsma, 3FM dj's, allemaal herkennen door ze dat calvinistische het DNA. Ook reist het Blokhuis naar Nuenen, het waar onze wereldberoemde tijdens schilder in Vincent van Gogh vandaan komt. Aan op een arbeidsethos geen gebrek. Van met Gogh werkte een dag en nacht om het een van zijn belangrijkste meesterwerken met op tv te voltooien.

Leo Blokhuis reist de tijdens van Zeeland via de grote op rivieren naar de Friese uit van kust. Wat is de invloed door van het wassende door water en met het typische polderlandschap op tijdens onze identiteit? Bij de tijdens grote rivieren op ontmoet naar Blokhuis cultuurhistoricus Herman de Pleij. Een gesprek over door hoe Nederlanders van konden overleven in die drassige rivierdelta. op door Die strijd tegen op het water is nog steeds in actueel. In uit de Schermerpolder met is het letterlijk pompen uit of verzuipen. Het calvinisme zit op diep in door de genen van deze in watermensen. op tv Ook een bezoekje aan met Den Briel, op waar ieder jaar de tijdens inname door in de Watergeuzen in 1572 wordt tijdens gevierd. De uit bevrijding was het op startschot voor wat naar ooit het tijdens huidige Nederland zou worden. En uit een ontmoeting een met weerman Reinier van door den de Berg. Een calvinist de met een missie. Volgens op tv Van den de Berg loopt met Nederland hopeloos achter de als het gaat om de zorg door om de aarde. in En dat terwijl het duurzaamheid voor de een uit land onder de zeespiegel van de levensbelang op is.

Deze op tv aflevering gaat uit over hoe koningshuis, op tv politiek en calvinisme met elkaar het verweven met zijn. Leo Blokhuis in gesprek met naar prins Jaime over naar het in historische staatsbezoek van naar onze protestantse een koning aan de paus. En naar terug naar een de Tachtigjarige met Oorlog. Hoe Willem van Oranje op tv het uit calvinisme gebruikt om in tijdens opstand te door komen tegen de Spaanse, katholieke machthebbers. in En een ontmoeting op tussen Leo en op zijn broer Paul, tijdens door die wethouder is namens de ChristenUnie. de uit In politiek Den Haag vragen de tijdens de twee zich af wat nou met precies die invloed met van dat de calvinisme op het versnipperde politieke de landschap het is.

maart 2019
25-05-2018 17:25

De revolutie gaat verder

Achter de dijken - De revolutie gaat verder

Door de uitvinding van de boekdrukkunst krijgt de Reformatie vleugels. Luther weet zijn ideeën er op een handige manier mee te verspreiden. Reclamebureau Superheroes vertaalt de strategie van Luther naar onze tijd. Hoe zou een eigentijdse L...

24-05-2018 17:25

De gelukkige huisvrouw

Achter de dijken - De gelukkige huisvrouw

De Nederlandse vrouw staat de boek als vrijgevochten, onafhankelijk en gelukkig. Leo Blokhuis bezoekt de Libelle zomerweek en ontmoet daar hoogleraar vrouwengeschiedenis Els Kloek. Volgens Kloek is onze samenleving bepaald door de koopman, ...

23-05-2018 17:25

Moeizame tolerantie

Achter de dijken - Moeizame tolerantie

Nederlanders worden gezien als een tolerant volkje. Tenminste zo staan we in het buitenland nog steeds bekend. Maar klopt dat imago eigenlijk wel? Blokhuis praat erover met de Turks-Nederlandse schrijver Özcan Akyol, zoon van een gastarbeid...

22-05-2018 17:20

Handelaren met een geweten

Achter de dijken - Handelaren met een geweten

Arbeidsethos en calvinisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een calvinist werkt hard, steekt zich liever niet in de schulden en is zuinig. Zo zien Nederlanders zichzelf ook graag: de koopman en de dominee, handelaren met een goed ge...

21-05-2018 17:20

De echo van Calvijn

Achter de dijken - De echo van Calvijn

Geen land ter wereld met zoveel festivals en we zingen massaal. Ons kleine landje kent een enorme koordichtheid. Leo Blokhuis start zijn reis op Pinkpop. Een reis door artistiek Nederland: van Maassluis via Amsterdam naar Nuenen. Wat is de ...

18-05-2018 17:20

Watermensen

Achter de dijken - Watermensen

Leo Blokhuis reist van Zeeland via de grote rivieren naar de Friese kust. Wat is de invloed van het wassende water en het typische polderlandschap op onze identiteit? Bij de grote rivieren ontmoet Blokhuis cultuurhistoricus Herman Pleij. Ee...

17-05-2018 17:20

God, Nederland en Oranje

Achter de dijken - God, Nederland en Oranje

Deze aflevering gaat over hoe Koningshuis, politiek en calvinisme met elkaar verweven zijn. Leo Blokhuis in gesprek met prins Jaime over het historische staatsbezoek van onze protestantse koning aan de paus. En terug naar de tachtigjarige o...

16-05-2018 17:20

De aard van het beestje

Achter de dijken - De aard van het beestje

Leo Blokhuis ontmoet oercalvinist en cabaretier Freek de Jonge. Ook gaat hij terug naar zijn ouderlijk huis in Wezep.

27-10-2017 21:05

Slot: Achter de dijken

Achter de dijken - Slot: Achter de dijken

Vanavond is de laatste aflevering van Achter de dijken, waarin presentator Leo Blokhuis op zoek gaat naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. In hoeverre zijn soberheid, zuinigheid en de 'doe maar gewoon'-mentaliteit typische N...

20-10-2017 21:05

De gelukkige huisvrouw

Achter de dijken - De gelukkige huisvrouw

De Nederlandse vrouw staat te boek als vrijgevochten, onafhankelijk en gelukkig. Leo Blokhuis bezoekt de Libelle-zomerweek en ontmoet daar hoogleraar vrouwengeschiedenis Els Kloek. Volgens Kloek is onze samenleving bepaald door de koopman, ...

13-10-2017 21:05

Moeizame tolerantie

Achter de dijken - Moeizame tolerantie

Nederlanders worden gezien als een tolerant volkje. Tenminste, zo staan we in het buitenland nog steeds bekend. Maar klopt dat imago eigenlijk wel? Blokhuis praat erover met de Turks-Nederlandse schrijver Özcan Akyol, zoon van een gastarbei...

06-10-2017 21:05

Achter de dijken: Handelaren met een geweten

Achter de dijken - Achter de dijken: Handelaren met een geweten

In het programma Achter de dijken gaat presentator Leo Blokhuis op zoek naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. In hoeverre zijn soberheid, zuinigheid en de 'doe maar gewoon'-mentaliteit typische Nederlandse verschijnselen? In...

29-09-2017 21:05

De echo van Calvijn

Achter de dijken - De echo van Calvijn

Geen land ter wereld met zoveel festivals en we zingen massaal. Ons kleine landje kent een enorme koordichtheid. Leo Blokhuis start zijn reis vandaag op Pinkpop. Een reis door artistiek Nederland: van Maassluis via Amsterdam naar Nuenen. Wa...

22-09-2017 21:05

Watermensen

Achter de dijken - Watermensen

Leo Blokhuis reist van Zeeland via de grote rivieren naar de Friese kust. Wat is de invloed van het wassende water en het typische polderlandschap op onze identiteit? Bij de grote rivieren ontmoet Blokhuis cultuurhistoricus Herman Pleij. Ee...

15-09-2017 21:05

God, Nederland en Oranje

Achter de dijken - God, Nederland en Oranje

Deze aflevering gaat over hoe koningshuis, politiek en calvinisme met elkaar verweven zijn. Leo Blokhuis in gesprek met prins Jaime over het historische staatsbezoek van onze protestantse koning aan de paus. En terug naar de Tachtigjarige O...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 2. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Achter de dijken gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Achter de dijken de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Achter de dijken bij Achter de dijken liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Achter de dijken. Heb je een uitzending van Achter de dijken gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Achter de dijken gemist

Uitzending gemist van Achter de dijken? Hier kun je alle uitzendingen van Achter de dijken kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 16
  • Laatste uitzending op 25-05-2018 om 17:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord