Programma gemist?

Vanavond is de de laatste aflevering van in De 5 smaken op van Joël het te zien. van Zoet, bitter, zout, zuur en naar met umami; iedereen ter wereld proeft naar deze vijf het basissmaken. Maar waarom tijdens eigenlijk? Culinair de journalist Joël Broekaert maakt in De uit 5 smaken van van Joël een verrassende uit ontdekkingsreis door de uit wereld van tijdens smaak. Waarom hebben we in in deze smaken, wat brengen van ze ons en hoe kunnen in we hen het naar uit best benutten? Van Hollandse in suikerbieten tot Peruaanse limoenen, en het van de van Japanse liefde voor umami een tot het met Amsterdamse tafelzuur, een serie in om je vingers het bij een af te likken. Umami uit is onze jongste basissmaak op en het in onderwerp van de laatste uitzending. van met Pas in 2002 werd het officieel bewezen een dat onze tong de het smaak herkend. In uit Japan weten ze dit in echter allang. Joël op tv reist af naar met de bakermat van deze het hartige smaak met om te ontdekken wat tijdens umami is en het waarom we er met hier in het met Westen nog op tv zo onbekend naar mee zijn. Umami werd naar ontdekt door van de Japanse professor Ikeda in het Japans zeewier, dat door de basis vormt van met de meeste Japanse met gerechten. In het van gedroogde zeewier vond door met hij het stofje dat de verantwoordelijk is voor de uit umamismaak. Joël op tv leert hoe traditioneel de zeewier verwerkt wordt uit en dringt langzaam door het tot de van kern van op de smaak. Elk land heeft zijn eigen de uit typische umamismaak. Een van de in heftigste van gerechten is het Zweedse surstromming: gefermenteerde van vis het met zo’n heftige geur uit dat Joël uit het met topchef Rikard het Andersson uit alleen buiten op mag eten. Bij een op tv smaakpanel van door de tijdens Universiteit van Wageningen leert Joël uit de fijne kneepjes van op tv het herkennen van door van umami. Kennis die hij met in praktijk kan naar brengen bij sterrenchef Takahashi in uit het door Japanse Kyoto. Deze umami-expert laat van hem het perfecte in umamigerecht een proeven. Weet Joël uit de smaak te een herkennen?

Waarom staat met er zuur op ons naar menu? Zuurkool, een zilveruitjes, in er staan heel naar wat zure producten op ons het Hollandse in menu. Toch is zuur in vanuit de natuur eerder op tv een uit waarschuwing dan een uitnodiging om iets een een op te eten. Waarom zijn we het het dan met toch op gaan eten? Joël reist naar tijdens het land waar in het enorm populaire van gerecht ceviche - in in zuur bereide het vis - vandaan komt: op tv uit Peru. Hier zijn limoenen de nationale tijdens trots met en weten ze de dus als geen ander met wat je op tv met zure smaken kan de doen. Zuur is al op eeuwenlang een met belangrijke manier om op eten langer op tv houdbaar te maken. Joël van leert uit de kunst van het de fermenteren onder door andere bij zuurhandel De het Leeuw. Dit familiebedrijf komt het voort uit de zuurkarren naar waar van veel Joodse met families vroeger mee door de de straten trokken. uit In Japan is zuur een in in lifestyle: in zuur gelegde in groentes zijn een onderdeel van tijdens elke maaltijd. het Voor hen is zuur van niet in weg te door denken. Maar wanneer is uit zuur gezond van en wanneer wordt zuur een te zuur? een De wetenschap moet Joël daar tijdens het antwoord op tv op geven.

Zoet, bitter, naar zout, zuur en umami; een tijdens iedereen ter wereld proeft deze op tv vijf basissmaken. de Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist een Joël Broekaert uit maakt in op tv 'De 5 smaken van Joël' op door een verrassende ontdekkingsreis door de wereld met op tv van smaak. Waarom hebben we een deze smaken, uit wat brengen ze ons het en hoe kunnen de we met hen het best benutten? Van van Hollandse suikerbieten op tv tot Peruaanse uit limoenen, en van de Japanse liefde in voor naar umami tot het Amsterdamse tafelzuur, naar de een serie om je in vingers bij af te likken. uit Vanavond uit het derde deel: de zout. Iedereen heeft een potje zout het in door de keuken staan, een maar waarom voegen we toch van zo graag in zout aan ons eten uit toe? En waar uit een komt het eigenlijk vandaan? Joël reist op af het naar de heetste plek op van aarde: de Danakil tijdens Depressie het in Ethiopië. van Op deze gigantische zoutvlakte hakken de het Afar nomaden uit al eeuwenlang met het de hand zoutblokken. Inmiddels hebben het we in door Nederland met de zoutwinning gemachinaliseerd. naar In de enorme zoutfabriek in Hengelo met ziet Joël de hoe zout van tegenwoordig geen kostbaar product tijdens meer is maar tijdens met tonnen van tegelijk uit de grond wordt tijdens gepompt. Maar wat de doet al uit dat zout dat de we binnenkrijgen met ons uit eten? Meesterkok Angelique Schmeinck met naar laat Joël ervaren wat er een gebeurt als je uit zout combineert met de bijvoorbeeld zoet of bitter. in Dan blijkt dat door zout op verrassende op tv wijze op tv kan spelen met op tv onze smaakpapillen.

Waarom eten we door bitter? Baby's gruwelen naar van bittere smaken door van en de meeste kinderen moeten naar niets van spruitjes uit of witlof hebben. Bitter een naar is van nature een op tv waarschuwing van de natuur, het maar waarom zijn de we het dan van toch gaan eten? Joël de reist het af naar Suriname, waar door een van de op bitterste groentes ter wereld, in de sopropo, van uit kinds af uit aan het een belangrijk deel een van het eten vormen. in Evolutiebioloog Roy Erkens legt uit de in waarom onze verre voorouders van de bittere smaken in gingen eten. In ons van eigen Hollandse op dieet zijn we de naar bittere smaken de ook gaan waarderen. uit Met koffie-expert Kees Kraakman naar onderzoekt Joël waarom we op zo tijdens graag de de dag beginnen met van zo'n bitter drankje naar en Fenny van op Wees neemt hem een mee in de geschiedenis van op het naar bittertje, van geneeskrachtig kruidenmengsel tot populair de drankje. een Bittere smaken leren we een waarderen, uit zeker als we het perfect in door van balans brengen met de andere met smaken. Chef-kok op tv Leonardo Pacenti kan dat als in geen ander en naar een creëert het perfecte bittere een gerecht.

In op tv de 5 met smaken van Joël neemt door zelfverklaard alleseter op en culinair journalist Joël Broekaert tijdens de kijker van mee in een op tv avontuurlijk onderzoek naar de wereld door en de tijdens geschiedenis achter uit de vijf de basissmaken. Joël wijdt zijn door leven aan alles wat uit met eten, proeven de en smaak door te maken uit heeft. Maar wat met zijn zoet, zout, zuur, bitter uit en umami precies? Waarom door van bestaan die smaken? Waarom proeven we door ze? Waarom zijn op we altijd op in op tv zoek naar zoetigheid, de waarom zijn we toch bitter het gaan eten en waarom in was door zout vroeger de zo schaars? Joël neemt de de kijker mee naar op tv wetenschappers, chefs en het smaakmakers en reist in af naar uit bijzondere plekken in de wereld, door waar iets unieks tijdens te op leren valt de over de smaak van die in aflevering. In naar elke aflevering staat één de basissmaak centraal. op tv In de eerste uit aflevering ontdekt op Joël waarom iedereen houdt van de zoet, jong en in oud, overal op de uit een wereld. Zoet is naar de eerste smaak die we tot op tv ons van krijgen. Joël gaat daarom tijdens terug naar van de roots in van onze liefde voor zoet op tv en proeft in of moedermelk nog uit steeds een naar fijn gevoel geeft. de In Ethiopië, de grootste op honingproducent van Afrika, op gaat Joël mee op een het gevaarlijke door tocht, én op tv de plek waar nog op op authentieke wijze verse boshoning een wordt geoogst. Om een uit dat te proeven op blijkt Joël heel wat pijnlijke van ontberingen met te moeten doorstaan. Op een oude suikerrietplantage naar op tv in Suriname ontdekt hij hoe we in als mens steeds uit efficiënter zijn geworden tijdens in tijdens het produceren van een suiker. Op onze het eigen Hollandse naar velden worden jaarlijks in vele miljoenen suikerbieten geoogst in en dat de levert weer nieuwe uitdagingen op – met hoe voorkomen we een dat naar onze liefde het voor zoet te ver in gaat?

maart 2019
06-02-2018 20:45

Slot: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Slot: De 5 smaken van Joël

Vanavond is de laatste aflevering van De 5 smaken van Joël te zien. Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in De 5 smaken van Joël...

30-01-2018 20:45

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

16-01-2018 21:15

De 5 smaken van Joël: Zout

De 5 smaken van Joël - De 5 smaken van Joël: Zout

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in 'De 5 smaken van Joël' een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van smaak. Waarom ...

09-01-2018 21:15

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

02-01-2018 21:15

Nieuw: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Nieuw: De 5 smaken van Joël

In de 5 smaken van Joël neemt zelfverklaard alleseter en culinair journalist Joël Broekaert de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Joël wijdt zijn leven aan alles wat met et...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord