Programma gemist?

Vanavond is naar de laatste een aflevering van De 5 van smaken van naar Joël te zien. Zoet, bitter, een zout, van zuur en umami; iedereen tijdens ter wereld proeft met deze vijf basissmaken. Maar uit waarom eigenlijk? uit Culinair op journalist Joël Broekaert het maakt in De een 5 smaken van de Joël een verrassende ontdekkingsreis van door de wereld van smaak. op tv Waarom hebben we de deze smaken, wat op van brengen ze ons en het hoe kunnen we hen in het best benutten? op tv Van Hollandse tijdens suikerbieten tot Peruaanse limoenen, in en van de Japanse in liefde voor umami op tv de tot het Amsterdamse tafelzuur, een door serie om je door vingers bij naar af te likken. Umami is op tv onze met jongste basissmaak en het het onderwerp van de uit laatste uitzending. Pas van in 2002 met werd officieel bewezen dat onze tijdens tong de smaak naar herkend. In Japan het weten ze dit echter naar allang. Joël reist uit af naar naar de bakermat van deze het hartige smaak om van te ontdekken met wat een umami is en van waarom we er hier in tijdens het Westen uit nog zo onbekend naar mee zijn. Umami werd ontdekt door naar de Japanse door professor Ikeda in Japans door zeewier, door dat de basis het vormt van de meeste in Japanse gerechten. In met het gedroogde een zeewier vond hij het door stofje dat in verantwoordelijk is voor de umamismaak. in Joël met leert hoe op traditioneel zeewier verwerkt wordt op tv en dringt een langzaam door tot de kern de van de naar smaak. Elk land heeft zijn naar eigen de typische umamismaak. Een het van de heftigste gerechten is het op Zweedse surstromming: gefermenteerde door vis met zo’n het van heftige geur dat uit Joël het met topchef Rikard naar Andersson alleen buiten een op op mag eten. Bij een smaakpanel met van de naar Universiteit van Wageningen op tv leert Joël de fijne kneepjes van van door het herkennen van umami. Kennis die uit hij in het praktijk uit kan brengen bij sterrenchef naar Takahashi in het een Japanse Kyoto. Deze umami-expert laat de hem het met perfecte umamigerecht in proeven. Weet Joël de met smaak te in herkennen?

Waarom staat op tv er naar zuur op ons menu? in Zuurkool, zilveruitjes, het er staan heel wat naar zure producten op met ons Hollandse menu. Toch van is zuur naar vanuit de natuur eerder in een waarschuwing dan een van op uitnodiging om iets tijdens op te eten. een Waarom zijn we tijdens het dan toch gaan eten? Joël de reist naar uit het land tijdens waar het enorm het populaire gerecht ceviche - het in zuur bereide op tv vis tijdens - vandaan komt: Peru. uit Hier zijn limoenen de op tv nationale de trots en weten ze op tv dus als door geen ander wat op tv je met zure smaken kan naar doen. de Zuur is al eeuwenlang een het belangrijke manier op tv om eten langer het houdbaar te maken. Joël in leert de kunst op tv van tijdens het fermenteren onder andere bij zuurhandel een De Leeuw. op Dit familiebedrijf komt uit voort uit de de zuurkarren waar veel Joodse tijdens families vroeger in mee door de straten door trokken. In de Japan is tijdens zuur een lifestyle: het in zuur gelegde groentes naar zijn een van onderdeel van door elke maaltijd. Voor hen van is zuur niet weg de te denken. Maar een wanneer op tv is zuur gezond in en wanneer wordt zuur te zuur? van met De wetenschap moet Joël daar uit het antwoord naar op geven.

Zoet, de bitter, zout, op zuur en umami; iedereen het ter wereld proeft deze op tv vijf tijdens basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist een Joël Broekaert maakt met in 'De uit 5 smaken van de Joël' een door verrassende ontdekkingsreis door de op wereld van een smaak. Waarom hebben we deze naar smaken, wat een brengen ze ons naar en hoe kunnen in we hen het best uit naar benutten? Van Hollandse de suikerbieten tot Peruaanse limoenen, de en van de Japanse liefde het door voor umami tot naar het Amsterdamse tafelzuur, een serie om naar je vingers tijdens bij af te uit likken. op Vanavond het derde deel: zout. Iedereen heeft op tv een potje door zout in de de keuken tijdens staan, maar waarom voegen we van toch zo graag uit zout het aan ons eten de toe? En waar komt op tv het eigenlijk vandaan? op tv Joël reist af uit naar de heetste met plek op aarde: een de Danakil Depressie met in Ethiopië. Op uit deze gigantische zoutvlakte hakken de op tv Afar nomaden op tv al eeuwenlang van met de hand zoutblokken. Inmiddels hebben van we in Nederland uit de zoutwinning op gemachinaliseerd. In in de enorme zoutfabriek in Hengelo op tv ziet Joël hoe op zout tegenwoordig geen in kostbaar product door meer is maar tijdens met tonnen tijdens tegelijk uit naar de grond wordt gepompt. Maar wat doet tijdens al naar dat zout van dat we binnenkrijgen met naar ons eten? Meesterkok Angelique Schmeinck door op laat Joël ervaren met wat er gebeurt als je met zout combineert met bijvoorbeeld een zoet of met bitter. Dan blijkt dat het zout op in verrassende wijze kan met spelen tijdens met onze smaakpapillen.

Waarom in eten we tijdens bitter? Baby's gruwelen het van bittere smaken en een de meeste kinderen moeten naar niets naar van spruitjes of witlof hebben. met Bitter is van op tv nature een waarschuwing van op een de natuur, maar waarom zijn op tv we het dan naar toch gaan tijdens eten? Joël in reist af naar in Suriname, waar een op tv van de bitterste groentes ter wereld, in de sopropo, van de kinds van af aan op een belangrijk deel van het tijdens eten vormen. uit Evolutiebioloog Roy Erkens legt uit de waarom onze uit verre voorouders het de bittere smaken gingen eten. het In door ons eigen Hollandse dieet zijn van we op tv de bittere smaken op ook gaan waarderen. Met door koffie-expert Kees Kraakman uit onderzoekt Joël waarom naar we zo op tv graag de in dag beginnen met zo'n bitter het drankje en een Fenny van de Wees neemt hem mee in met de naar geschiedenis van het bittertje, uit van geneeskrachtig kruidenmengsel tot met populair drankje. tijdens Bittere smaken leren we het waarderen, met zeker als we het perfect in het door balans brengen met de andere smaken. naar Chef-kok Leonardo Pacenti de kan naar dat als geen ander en naar creëert het in perfecte op bittere gerecht.

In naar de 5 smaken van tijdens Joël het neemt zelfverklaard alleseter uit en culinair journalist Joël Broekaert tijdens de kijker mee in tijdens een avontuurlijk uit onderzoek naar de op wereld en uit de geschiedenis achter uit de vijf basissmaken. tijdens Joël wijdt zijn leven aan tijdens alles wat door met eten, proeven de en van smaak te maken heeft. Maar wat tijdens zijn zoet, tijdens zout, zuur, tijdens bitter en umami precies? Waarom met naar bestaan die smaken? Waarom op tv proeven we de ze? Waarom zijn we de altijd op zoek naar met zoetigheid, waarom van zijn we toch met bitter gaan eten en waarom op de was zout vroeger zo een schaars? Joël neemt van de kijker mee naar wetenschappers, het tijdens chefs en smaakmakers een en reist af naar de bijzondere plekken tijdens in de wereld, op tv waar iets unieks te leren valt uit over tijdens de smaak van die aflevering. op tv In elke aflevering met staat één basissmaak uit centraal. de In de eerste aflevering ontdekt op tv Joël waarom iedereen een houdt van een zoet, jong en oud, in op tv overal op de wereld. Zoet is door de eerste van smaak die we door tot tijdens ons krijgen. Joël op gaat daarom terug naar uit de roots van onze liefde naar naar voor zoet en proeft of op moedermelk een nog steeds een fijn gevoel op tv geeft. In Ethiopië, in de grootste honingproducent van van Afrika, gaat met Joël mee op een in uit gevaarlijke tocht, én de met plek waar nog op naar authentieke wijze verse boshoning naar wordt geoogst. Om met dat te naar proeven blijkt het Joël heel door wat pijnlijke ontberingen te moeten doorstaan. Op uit een een oude suikerrietplantage in uit Suriname ontdekt hij hoe we van als mens steeds op efficiënter zijn geworden de in in het produceren van suiker. Op door onze eigen op Hollandse velden worden op tv jaarlijks vele miljoenen in suikerbieten geoogst naar en dat levert tijdens weer nieuwe uitdagingen op – uit hoe voorkomen we een dat onze door liefde voor zoet naar te ver op gaat?

mei 2020
06-02-2018 20:45

Slot: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Slot: De 5 smaken van Joël

Vanavond is de laatste aflevering van De 5 smaken van Joël te zien. Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in De 5 smaken van Joël...

30-01-2018 20:45

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

16-01-2018 21:15

De 5 smaken van Joël: Zout

De 5 smaken van Joël - De 5 smaken van Joël: Zout

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in 'De 5 smaken van Joël' een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van smaak. Waarom ...

09-01-2018 21:15

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

02-01-2018 21:15

Nieuw: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Nieuw: De 5 smaken van Joël

In de 5 smaken van Joël neemt zelfverklaard alleseter en culinair journalist Joël Broekaert de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Joël wijdt zijn leven aan alles wat met et...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!