Programma gemist?

Vanavond op is de laatste in aflevering van De van 5 smaken van Joël te door zien. Zoet, bitter, met zout, zuur op tv en umami; iedereen de ter wereld proeft deze op vijf basissmaken. op tv Maar waarom eigenlijk? de Culinair journalist Joël uit Broekaert maakt in met De 5 smaken het van Joël een de verrassende ontdekkingsreis van door de wereld van van smaak. Waarom hebben we op uit deze smaken, wat een brengen ze ons en hoe naar kunnen een we hen het best benutten? Van op Hollandse suikerbieten tot naar Peruaanse limoenen, en uit van de Japanse uit op tv liefde voor umami tot het op tv Amsterdamse tafelzuur, de een serie om je tijdens vingers bij af te in likken. Umami van is onze jongste basissmaak en de het onderwerp door van de laatste op tv uitzending. Pas in met 2002 werd in officieel bewezen dat onze tong uit de op tv smaak herkend. In Japan de weten ze van dit echter uit allang. Joël reist af naar de uit bakermat van op tv deze hartige smaak om door te op ontdekken wat umami is en van waarom we uit er uit hier in het Westen nog zo het onbekend op mee zijn. Umami werd ontdekt door door tijdens de Japanse professor met Ikeda in Japans zeewier, dat met de basis vormt van het de meeste de Japanse gerechten. door In het gedroogde zeewier uit vond hij het een stofje met dat verantwoordelijk is voor de umamismaak. een Joël leert hoe met traditioneel zeewier de verwerkt wordt de en dringt langzaam door uit tot de het kern van in de smaak. Elk land op heeft zijn eigen typische een umamismaak. Een van naar de heftigste gerechten van is het Zweedse surstromming: gefermenteerde op tv van vis met zo’n van heftige geur dat Joël het met een topchef Rikard op Andersson alleen uit buiten op mag door eten. Bij een smaakpanel van op de met Universiteit van Wageningen op tv leert Joël de fijne kneepjes tijdens van het herkennen van door op umami. Kennis die hij in naar praktijk kan brengen een bij van sterrenchef Takahashi in het Japanse het Kyoto. Deze umami-expert laat van hem het perfecte van umamigerecht proeven. Weet het Joël de smaak het te in herkennen?

Waarom in staat er zuur op ons tijdens het menu? Zuurkool, zilveruitjes, een er staan heel wat zure met producten naar op ons Hollandse menu. op tv Toch is zuur vanuit van de natuur eerder naar een met waarschuwing dan een uitnodiging om uit iets op tijdens te eten. Waarom het zijn we tijdens het dan toch gaan eten? van Joël reist naar op het land waar het op tv enorm populaire gerecht naar de ceviche - in zuur van bereide vis - vandaan komt: uit uit Peru. Hier zijn limoenen de nationale het trots op tv en weten ze dus op tv als geen ander wat de naar je met zure smaken uit kan doen. Zuur is al een door eeuwenlang een belangrijke van manier om eten langer houdbaar te in maken. het Joël leert de kunst tijdens van het de fermenteren onder een andere bij zuurhandel tijdens De Leeuw. Dit familiebedrijf het komt voort uit de zuurkarren het waar tijdens veel Joodse families naar vroeger mee door de het straten trokken. met In Japan is zuur een een lifestyle: in zuur naar gelegde groentes op tv zijn een met onderdeel van elke maaltijd. door Voor hen tijdens is zuur niet op weg te denken. Maar in wanneer in is zuur gezond en wanneer tijdens wordt zuur te een zuur? in De wetenschap moet Joël door daar het antwoord uit op geven.

Zoet, bitter, door zout, zuur en umami; op iedereen ter wereld de proeft door deze vijf basissmaken. van Maar waarom eigenlijk? Culinair tijdens journalist uit Joël Broekaert maakt in 'De op 5 smaken het van Joël' een op tv verrassende ontdekkingsreis door de wereld in van door smaak. Waarom een hebben we deze smaken, tijdens wat brengen ze op ons en hoe kunnen in we hen het best naar benutten? Van met Hollandse suikerbieten tot naar Peruaanse limoenen, en van in het de Japanse liefde voor umami tot op tv het Amsterdamse tafelzuur, uit een in serie om je vingers het bij af te in likken. in Vanavond het derde deel: op tv zout. Iedereen heeft een potje door zout het in de keuken op staan, maar waarom een voegen we toch zo graag uit zout aan de ons eten toe? En in waar komt het uit eigenlijk vandaan? Joël reist in af van naar de naar heetste plek op in aarde: de Danakil Depressie het in Ethiopië. Op uit deze gigantische door zoutvlakte hakken de de Afar nomaden al eeuwenlang met de de hand zoutblokken. Inmiddels het hebben we in naar Nederland naar de zoutwinning gemachinaliseerd. In in de enorme zoutfabriek in op tv Hengelo door ziet Joël hoe zout van tegenwoordig geen kostbaar het product meer uit is maar met tonnen tegelijk uit op de grond door wordt gepompt. Maar wat een doet al dat het zout dat naar we binnenkrijgen met ons eten? op op Meesterkok Angelique Schmeinck laat Joël ervaren naar naar wat er gebeurt als je met zout combineert met met bijvoorbeeld zoet in of bitter. van Dan blijkt dat het zout op verrassende wijze het kan spelen met onze de smaakpapillen.

Waarom eten uit we bitter? Baby's in gruwelen van in bittere smaken en de tijdens meeste kinderen moeten niets een van op spruitjes of in witlof hebben. Bitter is van tijdens nature een waarschuwing in van het de natuur, maar waarom zijn we uit door het dan toch gaan van eten? Joël reist af in naar op Suriname, waar een op van de bitterste groentes ter wereld, het de sopropo, van tijdens kinds af aan naar een belangrijk het deel van het op tv eten vormen. Evolutiebioloog het Roy Erkens van legt uit waarom op tv onze verre het voorouders de bittere smaken uit gingen eten. in In ons eigen Hollandse dieet zijn tijdens we de op bittere smaken ook gaan naar waarderen. Met koffie-expert in Kees tijdens Kraakman onderzoekt Joël waarom de we zo graag een de dag beginnen met op zo'n bitter drankje door tijdens en Fenny van door Wees neemt hem mee op in de op geschiedenis van het tijdens bittertje, van geneeskrachtig kruidenmengsel tot populair door uit drankje. Bittere smaken leren op we waarderen, zeker als we naar naar het perfect in naar balans brengen met de het andere smaken. Chef-kok naar Leonardo Pacenti het kan dat als geen door ander en door creëert het perfecte bittere met gerecht.

In de van 5 smaken het van Joël naar neemt zelfverklaard alleseter en een culinair journalist Joël Broekaert de naar kijker mee een in in een avontuurlijk onderzoek naar de in wereld en in de geschiedenis in achter de vijf basissmaken. Joël van wijdt zijn leven aan door alles op wat met eten, proeven en de smaak te maken het heeft. Maar door wat zijn zoet, met zout, zuur, bitter het en umami precies? naar Waarom de bestaan die smaken? tijdens Waarom proeven we de ze? Waarom zijn we altijd van op zoek met naar zoetigheid, uit waarom zijn we toch bitter een gaan eten en tijdens waarom van was zout vroeger zo schaars? Joël door neemt de kijker met mee uit naar wetenschappers, op chefs en smaakmakers en reist af het het naar bijzondere plekken in de wereld, het waar iets unieks naar te leren valt van over op tv de smaak van een die aflevering. In een elke aflevering staat één basissmaak tijdens centraal. In het de eerste aflevering met ontdekt de Joël waarom iedereen naar houdt van zoet, op tv jong en oud, overal op door de wereld. Zoet is op tv de eerste tijdens smaak die op tv we tot ons krijgen. naar Joël gaat daarom terug met naar de op roots van tijdens onze liefde voor op zoet en proeft of moedermelk door nog steeds een in fijn een gevoel geeft. In Ethiopië, de een grootste in honingproducent van Afrika, in gaat Joël mee uit op een op tv gevaarlijke tocht, én de van plek waar nog door op authentieke met wijze verse boshoning wordt op tv geoogst. Om dat te uit proeven blijkt Joël heel van wat door pijnlijke ontberingen te moeten op doorstaan. Op een een oude suikerrietplantage op in Suriname ontdekt met hij hoe we als mens het steeds efficiënter zijn geworden van in met het produceren van suiker. tijdens Op in onze eigen Hollandse velden worden het jaarlijks vele miljoenen een suikerbieten op tv geoogst en dat levert weer nieuwe naar de uitdagingen op – hoe voorkomen op we dat onze het liefde voor op tv zoet te ver het gaat?

januari 2019
06-02-2018 20:45

Slot: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Slot: De 5 smaken van Joël

Vanavond is de laatste aflevering van De 5 smaken van Joël te zien. Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in De 5 smaken van Joël...

30-01-2018 20:45

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

16-01-2018 21:15

De 5 smaken van Joël: Zout

De 5 smaken van Joël - De 5 smaken van Joël: Zout

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in 'De 5 smaken van Joël' een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van smaak. Waarom ...

09-01-2018 21:15

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

02-01-2018 21:15

Nieuw: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Nieuw: De 5 smaken van Joël

In de 5 smaken van Joël neemt zelfverklaard alleseter en culinair journalist Joël Broekaert de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Joël wijdt zijn leven aan alles wat met et...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord