Programma gemist?

Vanavond is met de laatste naar aflevering van De uit 5 smaken van Joël te door zien. een Zoet, bitter, zout, zuur en met op tv umami; iedereen ter wereld proeft deze op tijdens vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? van Culinair uit journalist Joël Broekaert maakt met in De 5 smaken naar van Joël een verrassende het ontdekkingsreis een door de wereld van van smaak. uit Waarom hebben we met deze smaken, wat naar brengen ze ons en hoe het kunnen in we hen het best door benutten? Van Hollandse suikerbieten de tot Peruaanse limoenen, in en van de Japanse op tv liefde voor door umami tot het in Amsterdamse tijdens tafelzuur, een serie om je met vingers bij op tv af te een likken. Umami is onze jongste de basissmaak en op tv het onderwerp van de laatste van uitzending. Pas in 2002 naar werd officieel bewezen op tv dat onze tong met de met smaak herkend. In Japan tijdens weten ze naar dit echter allang. Joël reist van af het naar de op bakermat van deze hartige smaak om in het te ontdekken wat umami is tijdens en waarom we uit er hier in naar het Westen nog zo een onbekend door mee zijn. Umami werd ontdekt van door de op Japanse professor op Ikeda in Japans zeewier, dat de tijdens basis vormt van met op tv de meeste Japanse gerechten. van In het gedroogde uit zeewier vond hij het stofje door dat uit verantwoordelijk is voor de de umamismaak. Joël leert op hoe traditioneel met zeewier verwerkt wordt in en dringt langzaam door tot in de uit kern van van de smaak. Elk land heeft zijn een eigen typische umamismaak. Een tijdens van een de heftigste gerechten op tv is het Zweedse met surstromming: gefermenteerde vis met met zo’n heftige geur naar dat Joël het met met topchef tijdens Rikard Andersson het alleen buiten op mag eten. Bij een het uit smaakpanel van de Universiteit van uit Wageningen leert Joël de op tv fijne kneepjes in van het herkennen met van umami. Kennis een die hij in de praktijk kan brengen bij een sterrenchef in Takahashi in het uit Japanse Kyoto. Deze de umami-expert laat hem het perfecte de umamigerecht proeven. van Weet in Joël de smaak te met herkennen?

Waarom staat door er zuur op met ons het menu? Zuurkool, zilveruitjes, uit er staan heel wat zure producten tijdens op tv op ons Hollandse menu. Toch is tijdens zuur vanuit het de natuur eerder in een op waarschuwing dan een uitnodiging in om iets op de te eten. Waarom zijn op tv we het in dan toch gaan eten? Joël de reist naar het door land een waar het enorm populaire gerecht door ceviche - de in uit zuur bereide vis - vandaan op komt: Peru. Hier zijn de met limoenen de nationale trots en weten het een ze dus als geen ander wat de je met naar zure smaken kan doen. op tv Zuur naar is al eeuwenlang een belangrijke de manier om met eten een langer houdbaar te maken. op tv Joël leert door de kunst van het fermenteren de onder andere bij zuurhandel op tv De uit Leeuw. Dit de familiebedrijf komt voort uit de zuurkarren naar waar veel Joodse uit families vroeger mee op tv door naar de straten trokken. In Japan uit is een zuur een lifestyle: in de zuur gelegde groentes op tv zijn een tijdens onderdeel van elke de maaltijd. Voor hen is zuur uit niet naar weg te denken. Maar wanneer tijdens is zuur door gezond en wanneer wordt op tv zuur met te zuur? De de wetenschap moet Joël daar door het antwoord op een geven.

Zoet, bitter, zout, de zuur en door umami; op tv iedereen ter wereld proeft deze vijf met een basissmaken. Maar waarom eigenlijk? de Culinair journalist Joël Broekaert het maakt van in 'De 5 smaken in van Joël' een verrassende met ontdekkingsreis door op tv de wereld van door smaak. Waarom hebben we deze een smaken, wat in brengen ze ons en de hoe kunnen we in hen tijdens het best benutten? Van naar Hollandse suikerbieten tot door Peruaanse limoenen, en het van door de Japanse liefde voor umami tot met door het Amsterdamse tafelzuur, een serie om tijdens je vingers op bij af te likken. op tv Vanavond het op derde door deel: zout. Iedereen heeft een potje zout met op in de keuken staan, maar door waarom voegen met we toch zo door graag zout met aan ons eten toe? En waar met komt in het eigenlijk vandaan? naar Joël reist af op naar de in heetste plek op aarde: het de Danakil naar Depressie in Ethiopië. Op door deze gigantische zoutvlakte hakken de de Afar tijdens nomaden al eeuwenlang met de in hand zoutblokken. Inmiddels door hebben van we in Nederland de zoutwinning in gemachinaliseerd. In de met enorme uit zoutfabriek in Hengelo ziet Joël uit hoe zout tegenwoordig in geen kostbaar door product meer met is maar met tonnen uit tegelijk uit de grond met wordt gepompt. Maar op wat doet uit al dat zout dat we binnenkrijgen op met op ons eten? Meesterkok Angelique Schmeinck tijdens laat de Joël ervaren wat er gebeurt naar als in je zout naar combineert met bijvoorbeeld zoet of de bitter. Dan een blijkt dat zout op uit verrassende wijze kan spelen het met onze op tv smaakpapillen.

Waarom door eten we bitter? Baby's op gruwelen van door bittere smaken en het de meeste in kinderen moeten niets van spruitjes of met op tv witlof hebben. Bitter is van de nature een waarschuwing van van met de natuur, maar waarom zijn de we op het dan toch gaan eten? een Joël reist af naar door Suriname, waar een van van door de bitterste groentes ter van wereld, de sopropo, op van kinds de af aan een belangrijk uit deel van de het eten vormen. het Evolutiebioloog Roy Erkens legt uit een uit waarom onze verre voorouders de op tv bittere smaken gingen het eten. In ons het eigen Hollandse dieet een zijn we de bittere in smaken op ook gaan waarderen. met Met koffie-expert Kees met Kraakman onderzoekt Joël waarom we op tv een zo graag de dag beginnen tijdens met zo'n op bitter drankje en naar Fenny van van Wees neemt hem mee in de de geschiedenis van op het bittertje, van van geneeskrachtig in kruidenmengsel tot populair drankje. van Bittere smaken leren we tijdens waarderen, zeker op als we in het perfect in naar balans brengen met de op andere smaken. tijdens Chef-kok Leonardo Pacenti kan dat door als geen ander door en creëert het de perfecte door bittere gerecht.

In op de 5 smaken van een Joël neemt de zelfverklaard alleseter uit en culinair journalist in Joël Broekaert de kijker mee in uit op tv een avontuurlijk onderzoek naar de op tv wereld en naar de geschiedenis uit achter de vijf basissmaken. Joël uit wijdt zijn leven aan op tv alles wat met met eten, proeven uit en smaak van te maken heeft. Maar wat in zijn zoet, op tv zout, zuur, bitter en de op umami precies? Waarom bestaan de die smaken? uit Waarom proeven we ze? het Waarom zijn we uit altijd op zoek naar zoetigheid, in waarom in zijn we toch bitter het gaan eten en het waarom was zout vroeger in zo door schaars? Joël op tv neemt de kijker het mee naar wetenschappers, chefs en op tv smaakmakers en naar reist af naar bijzondere plekken in een in de wereld, waar iets het unieks te leren een valt over de smaak op tv van die aflevering. in In elke aflevering op tv naar staat één basissmaak centraal. naar In de eerste van aflevering ontdekt Joël waarom door iedereen houdt van met zoet, jong een en oud, overal op een de wereld. de Zoet is de eerste smaak het die op we tot ons krijgen. Joël een gaat daarom terug met naar de de roots tijdens van onze liefde voor zoet en het de proeft of moedermelk op tv nog steeds een fijn gevoel een geeft. In een Ethiopië, de van grootste honingproducent van Afrika, gaat naar Joël mee op een uit gevaarlijke tocht, een én de plek in waar nog op authentieke in wijze verse boshoning uit door wordt geoogst. Om dat te uit proeven blijkt Joël heel de wat van pijnlijke ontberingen te moeten doorstaan. Op uit een op tv oude suikerrietplantage in Suriname ontdekt in hij hoe in we als het mens steeds efficiënter zijn met geworden van in het produceren van op tv suiker. Op onze van eigen Hollandse velden worden jaarlijks het vele miljoenen met suikerbieten geoogst en dat naar levert weer nieuwe naar uitdagingen op tijdens – hoe voorkomen we door dat uit onze liefde een voor zoet te ver een gaat?

juli 2021
06-02-2018 20:45

Slot: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Slot: De 5 smaken van Joël

Vanavond is de laatste aflevering van De 5 smaken van Joël te zien. Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in De 5 smaken van Joël...

30-01-2018 20:45

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

16-01-2018 21:15

De 5 smaken van Joël: Zout

De 5 smaken van Joël - De 5 smaken van Joël: Zout

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in 'De 5 smaken van Joël' een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van smaak. Waarom ...

09-01-2018 21:15

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

02-01-2018 21:15

Nieuw: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Nieuw: De 5 smaken van Joël

In de 5 smaken van Joël neemt zelfverklaard alleseter en culinair journalist Joël Broekaert de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Joël wijdt zijn leven aan alles wat met et...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!