Programma gemist?

Vanavond is de met laatste aflevering van tijdens op De 5 smaken van uit Joël te het zien. Zoet, bitter, zout, uit zuur en het umami; iedereen ter door wereld proeft deze de vijf basissmaken. Maar een waarom eigenlijk? Culinair door journalist Joël Broekaert maakt in op tv De 5 smaken op tv van Joël een verrassende het ontdekkingsreis tijdens door de van wereld van smaak. Waarom uit hebben we deze smaken, wat naar brengen de ze ons en hoe in kunnen we de hen het best uit benutten? Van Hollandse met suikerbieten tot Peruaanse limoenen, en naar van de van Japanse liefde van voor umami tot het naar Amsterdamse tafelzuur, een op tv serie naar om je vingers bij af te tijdens likken. Umami is van onze jongste naar basissmaak en het onderwerp van een de het laatste uitzending. Pas in 2002 uit werd officieel naar bewezen dat onze tong tijdens uit de smaak herkend. In Japan weten met ze in dit echter allang. Joël reist tijdens naar af naar de bakermat van van deze hartige smaak om de te ontdekken de wat een umami is en het waarom we er hier van in het Westen nog met zo onbekend de mee zijn. Umami met werd ontdekt door de met Japanse professor Ikeda in op Japans zeewier, dat op de basis vormt van van van de meeste Japanse gerechten. In het tijdens gedroogde met zeewier vond hij het op stofje door dat verantwoordelijk is voor uit de umamismaak. Joël leert hoe in traditioneel de zeewier verwerkt op wordt en dringt langzaam op tv door tot de kern van van de smaak. Elk land uit heeft zijn eigen uit typische umamismaak. Een op van de heftigste naar een gerechten is het Zweedse surstromming: een gefermenteerde vis naar met zo’n de heftige geur dat Joël het met op van topchef Rikard Andersson alleen de buiten op mag eten. Bij een de smaakpanel een van de Universiteit van Wageningen in op tv leert Joël de fijne kneepjes van door het herkennen een van umami. de Kennis die hij uit in praktijk kan door brengen bij sterrenchef Takahashi het in het Japanse met Kyoto. Deze een umami-expert laat hem het perfecte naar umamigerecht proeven. Weet uit de Joël de smaak te op herkennen?

Waarom uit staat er naar zuur op ons van menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan op heel het wat zure producten op ons Hollandse het menu. Toch is in op tv zuur vanuit de natuur eerder het een waarschuwing dan tijdens een uitnodiging om het iets op te in eten. Waarom zijn we van het met dan toch gaan eten? Joël op tv reist naar het van een land waar het enorm populaire gerecht in door ceviche - in zuur bereide vis met met - vandaan komt: Peru. Hier zijn door limoenen van de nationale het trots en weten ze dus in als geen ander door wat je de met zure op smaken kan doen. Zuur het is al met eeuwenlang een belangrijke manier tijdens om eten naar langer houdbaar te maken. Joël leert de een de kunst van het fermenteren tijdens onder andere bij zuurhandel de De Leeuw. Dit uit familiebedrijf komt naar voort van uit de zuurkarren waar veel tijdens Joodse een families vroeger mee door de straten het naar trokken. In Japan een is zuur een in lifestyle: in zuur een gelegde groentes zijn een onderdeel van het elke in maaltijd. Voor hen in is zuur niet weg door te denken. Maar tijdens wanneer in is zuur gezond en wanneer wordt met zuur te met zuur? uit De wetenschap moet Joël het daar het antwoord de op geven.

Zoet, tijdens bitter, zout, zuur de en umami; iedereen ter wereld uit proeft deze vijf door basissmaken. Maar van waarom het eigenlijk? Culinair journalist Joël tijdens Broekaert maakt in op tv 'De 5 op smaken van Joël' een verrassende ontdekkingsreis van door naar de wereld van smaak. het Waarom tijdens hebben we deze smaken, wat van brengen ze ons en de de hoe kunnen we hen het best op tv van benutten? Van Hollandse op tv suikerbieten tot Peruaanse limoenen, het en van de met Japanse liefde van voor umami tot het Amsterdamse op tv tafelzuur, een uit serie om uit je vingers bij af te uit likken. in Vanavond het derde deel: zout. Iedereen in heeft een potje zout naar in de keuken in staan, maar waarom een voegen we toch naar zo graag zout van met aan ons eten toe? een En waar komt het op tv eigenlijk vandaan? Joël naar reist af naar met de door heetste plek op aarde: de het Danakil Depressie de in Ethiopië. van Op deze gigantische zoutvlakte hakken de van Afar het nomaden al eeuwenlang met de van hand zoutblokken. Inmiddels hebben tijdens we in Nederland tijdens de zoutwinning in gemachinaliseerd. In de enorme door zoutfabriek in Hengelo uit ziet Joël hoe door op tv zout tegenwoordig geen kostbaar product met meer is maar met het door tonnen tegelijk uit de op tv grond wordt gepompt. Maar wat doet een op tv al dat zout dat we de binnenkrijgen met ons eten? op Meesterkok Angelique een Schmeinck laat Joël op tv ervaren wat met er gebeurt als je zout van op combineert met bijvoorbeeld zoet of tijdens bitter. tijdens Dan blijkt dat zout op verrassende met wijze kan de spelen met onze de smaakpapillen.

Waarom met eten we tijdens bitter? Baby's gruwelen van een bittere smaken en de de meeste uit kinderen moeten niets van spruitjes of op tv het witlof hebben. Bitter een is van nature een waarschuwing van uit de het natuur, maar waarom zijn we met van het dan toch gaan eten? op Joël reist op tv af naar Suriname, waar het een van de bitterste op tv groentes ter wereld, van de sopropo, in van kinds met af aan een belangrijk deel door van het eten op tv vormen. uit Evolutiebioloog Roy Erkens legt uit uit waarom onze verre uit voorouders de bittere in naar smaken gingen eten. uit In ons eigen Hollandse dieet in zijn we de het bittere van smaken ook gaan met waarderen. Met koffie-expert Kees Kraakman door onderzoekt met Joël waarom we zo op graag de dag beginnen met van zo'n bitter door drankje en op tv Fenny van Wees neemt met hem op tv mee in de geschiedenis van de het bittertje, in van geneeskrachtig een kruidenmengsel tot populair drankje. van Bittere smaken leren de we waarderen, zeker op tv als we tijdens het perfect in van balans brengen met de andere met smaken. Chef-kok Leonardo door Pacenti kan dat als tijdens geen ander met en creëert het perfecte tijdens op tv bittere gerecht.

In het de 5 tijdens smaken van Joël neemt uit zelfverklaard alleseter de en culinair journalist Joël Broekaert de het een kijker mee in een door avontuurlijk onderzoek naar de van wereld met en de geschiedenis achter de met vijf basissmaken. het Joël wijdt zijn leven een aan alles wat met met eten, proeven naar en smaak te maken tijdens een heeft. Maar wat zijn zoet, zout, naar zuur, bitter een en umami precies? Waarom het tijdens bestaan die smaken? van Waarom proeven we ze? Waarom op tv zijn naar we altijd op zoek naar in zoetigheid, naar waarom zijn we toch bitter in gaan eten en het waarom was tijdens zout vroeger zo in schaars? Joël neemt de een kijker van mee naar wetenschappers, een chefs en smaakmakers en reist op tv af naar bijzondere plekken op in de wereld, naar waar naar iets unieks te tijdens leren valt in over de smaak van naar die aflevering. In het elke aflevering het staat één basissmaak centraal. In een de in eerste aflevering ontdekt van Joël waarom iedereen van houdt van zoet, jong en oud, het op tv overal op de wereld. Zoet door is de het eerste smaak in die we tot ons naar krijgen. Joël gaat een daarom terug naar de roots op tv van onze liefde door voor op zoet en de proeft of moedermelk nog de steeds een fijn gevoel de geeft. In door Ethiopië, de grootste honingproducent van uit de Afrika, gaat Joël mee het op een gevaarlijke tocht, én op tv de plek van waar nog op authentieke door wijze uit verse boshoning wordt de geoogst. Om van dat te proeven blijkt op tv Joël heel wat pijnlijke met ontberingen te moeten een doorstaan. Op een oude suikerrietplantage een in Suriname met ontdekt het hij hoe we als mens steeds door efficiënter van zijn geworden naar in het produceren van suiker. Op met in onze eigen Hollandse velden worden op jaarlijks vele miljoenen suikerbieten tijdens in geoogst en dat levert weer uit nieuwe uitdagingen een op – hoe voorkomen in we dat onze liefde op tv voor zoet een te ver van gaat?

april 2021
06-02-2018 20:45

Slot: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Slot: De 5 smaken van Joël

Vanavond is de laatste aflevering van De 5 smaken van Joël te zien. Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in De 5 smaken van Joël...

30-01-2018 20:45

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

16-01-2018 21:15

De 5 smaken van Joël: Zout

De 5 smaken van Joël - De 5 smaken van Joël: Zout

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in 'De 5 smaken van Joël' een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van smaak. Waarom ...

09-01-2018 21:15

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

02-01-2018 21:15

Nieuw: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Nieuw: De 5 smaken van Joël

In de 5 smaken van Joël neemt zelfverklaard alleseter en culinair journalist Joël Broekaert de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Joël wijdt zijn leven aan alles wat met et...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!