Programma gemist?

Vanavond is van de laatste aflevering op tv van De in 5 smaken een van Joël te zien. Zoet, van bitter, zout, zuur en in umami; iedereen uit ter een wereld proeft deze vijf het basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair een journalist op tv Joël Broekaert maakt in het De 5 smaken van van Joël een verrassende de tijdens ontdekkingsreis door de wereld het van smaak. Waarom uit hebben we deze op tv smaken, wat brengen ze ons in naar en hoe kunnen naar we hen het best de benutten? Van met Hollandse suikerbieten tot Peruaanse op limoenen, en van naar de Japanse uit liefde voor umami tot op tv het Amsterdamse tafelzuur, een tijdens serie om je vingers van bij af te een likken. Umami van is onze jongste basissmaak door en het onderwerp door van de laatste uitzending. op tv Pas in op 2002 werd officieel bewezen van dat onze tong door de met smaak herkend. In Japan uit weten ze dit echter de allang. Joël reist op af naar uit de van bakermat van deze hartige smaak om op te in ontdekken wat umami van is en uit waarom we er naar hier in het Westen nog het zo door onbekend mee zijn. Umami werd ontdekt naar door op de Japanse professor Ikeda in tijdens Japans zeewier, dat de de basis vormt van van de meeste in Japanse gerechten. In in het gedroogde zeewier vond de de hij het stofje dat verantwoordelijk in is voor de umamismaak. door Joël de leert hoe een traditioneel zeewier verwerkt wordt en dringt een langzaam door tot op naar de kern van de tijdens smaak. Elk land heeft zijn eigen een typische umamismaak. op tv Een van uit de heftigste gerechten is op tv het Zweedse surstromming: de gefermenteerde naar vis met zo’n het heftige geur dat een Joël het met topchef Rikard Andersson in van alleen buiten op mag op eten. Bij een smaakpanel van uit de Universiteit van de Wageningen leert Joël het de op fijne kneepjes van het herkennen van in umami. Kennis die uit hij een in praktijk kan brengen op bij sterrenchef op Takahashi in het door Japanse Kyoto. Deze van umami-expert laat van hem het perfecte door umamigerecht proeven. Weet in Joël de smaak te op herkennen?

Waarom uit staat er met zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, op tv er staan op heel uit wat zure producten op ons Hollandse uit menu. Toch op is zuur vanuit de op uit natuur eerder een waarschuwing dan een door uitnodiging om iets met tijdens op te eten. Waarom een zijn we het dan toch uit gaan eten? met Joël reist naar uit het land waar het door enorm populaire op gerecht een ceviche - in zuur uit bereide vis - vandaan komt: naar Peru. Hier in zijn in limoenen de nationale trots en weten naar ze van dus als geen ander wat naar je met zure tijdens smaken met kan doen. Zuur is al naar eeuwenlang een belangrijke een manier om in eten langer houdbaar op te maken. van Joël leert de kunst in van op het fermenteren onder andere bij zuurhandel door De Leeuw. Dit tijdens familiebedrijf in komt voort uit de zuurkarren van waar veel een Joodse families vroeger tijdens mee door de straten het trokken. In naar Japan is zuur een naar lifestyle: de in zuur gelegde groentes zijn op een op onderdeel van elke maaltijd. Voor naar hen is een zuur op niet weg te denken. Maar van wanneer is op zuur gezond en een wanneer wordt zuur de te zuur? de De wetenschap moet van Joël daar het het antwoord op geven.

Zoet, bitter, door zout, zuur en met umami; iedereen het ter wereld proeft deze vijf met basissmaken. naar Maar waarom eigenlijk? Culinair met journalist met Joël Broekaert maakt in 'De 5 van smaken door van Joël' een verrassende ontdekkingsreis het door de het wereld van smaak. Waarom op op hebben we deze smaken, wat met brengen ze ons op tv en hoe kunnen we op hen het het best benutten? Van van Hollandse suikerbieten tot door Peruaanse limoenen, en van op tv de Japanse de liefde voor umami tot met het door Amsterdamse tafelzuur, een serie om tijdens je vingers op tv bij af te uit likken. Vanavond naar het derde deel: zout. Iedereen heeft een een potje zout op in de keuken uit staan, maar waarom naar naar voegen we toch zo door graag zout aan ons eten van toe? een En waar komt een het eigenlijk naar vandaan? Joël reist het af naar de heetste met plek op aarde: de het Danakil Depressie in het Ethiopië. Op deze tijdens gigantische zoutvlakte hakken de de Afar nomaden al het eeuwenlang met uit de hand de zoutblokken. Inmiddels hebben een we in Nederland een de zoutwinning gemachinaliseerd. In de met enorme een zoutfabriek in Hengelo ziet Joël hoe een zout met tegenwoordig geen kostbaar de product meer is maar met in tonnen tegelijk het uit de grond op tv wordt gepompt. Maar tijdens wat doet al in dat zout de dat we binnenkrijgen met ons eten? naar Meesterkok Angelique Schmeinck een laat Joël tijdens ervaren wat op tv er gebeurt als de je zout combineert met in bijvoorbeeld zoet of een bitter. Dan blijkt naar dat zout op tv op verrassende tijdens wijze kan spelen met naar onze smaakpapillen.

Waarom met eten we bitter? naar Baby's gruwelen naar van bittere smaken in en de meeste tijdens kinderen moeten niets van spruitjes op of witlof hebben. Bitter de is van op tv nature een waarschuwing van de de natuur, maar tijdens uit waarom zijn we op tv het dan toch gaan de eten? Joël reist af de naar het Suriname, waar een van de bitterste op tv groentes ter wereld, naar van de sopropo, van uit kinds af aan een uit belangrijk deel van het tijdens eten van vormen. Evolutiebioloog Roy Erkens legt uit in door waarom onze verre voorouders de bittere in op tv smaken gingen eten. In door ons eigen door Hollandse dieet zijn we de van bittere smaken ook op gaan waarderen. de Met koffie-expert door Kees Kraakman onderzoekt de Joël waarom we zo met graag de dag de beginnen met met zo'n bitter drankje en Fenny van op Wees neemt hem het mee in een de geschiedenis uit van het bittertje, van geneeskrachtig naar kruidenmengsel tot de populair drankje. Bittere het smaken het leren we waarderen, zeker als we in het op tv perfect in balans op tv brengen met de tijdens andere smaken. van Chef-kok Leonardo Pacenti kan dat als op naar geen ander en creëert het een perfecte bittere het gerecht.

In in de 5 smaken van op Joël neemt op tv zelfverklaard alleseter naar en culinair journalist Joël Broekaert uit de kijker de mee in een de avontuurlijk onderzoek naar op tv de wereld en de geschiedenis het achter naar de vijf basissmaken. Joël wijdt naar zijn uit leven aan alles wat op met eten, de proeven en uit smaak te maken heeft. van Maar wat zijn zoet, de zout, zuur, bitter in en umami precies? Waarom een bestaan die smaken? in Waarom proeven op we ze? een Waarom zijn van we altijd op zoek naar zoetigheid, uit waarom zijn uit we toch bitter op tv gaan naar eten en waarom het was zout vroeger zo schaars? Joël naar neemt in de kijker mee naar wetenschappers, naar een chefs en smaakmakers en op reist af naar naar bijzondere plekken in met de wereld, op tv waar iets unieks te leren valt in op over de smaak van die aflevering. op In van elke aflevering staat één basissmaak van centraal. In het de met eerste aflevering ontdekt in Joël waarom iedereen houdt van naar zoet, jong en oud, op tv overal op tv op de wereld. Zoet met is de eerste smaak op tv die we tot naar ons de krijgen. Joël gaat daarom terug uit naar met de roots van onze liefde van het voor zoet en proeft of een moedermelk nog steeds in een een fijn gevoel geeft. In Ethiopië, in de met grootste honingproducent van Afrika, op tv gaat Joël mee tijdens op een met gevaarlijke tocht, én op tv de plek waar nog een op authentieke het wijze verse boshoning van wordt geoogst. Om dat te in proeven door blijkt Joël heel wat op pijnlijke ontberingen te moeten doorstaan. Op tijdens een op oude suikerrietplantage in Suriname ontdekt naar hij in hoe we als mens steeds het efficiënter zijn geworden door in het in produceren van suiker. Op een onze eigen Hollandse met velden het worden jaarlijks uit vele miljoenen suikerbieten van geoogst en dat levert weer nieuwe naar uitdagingen in op – hoe naar voorkomen we dat onze op tv liefde een voor zoet te ver een gaat?

juli 2019
06-02-2018 20:45

Slot: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Slot: De 5 smaken van Joël

Vanavond is de laatste aflevering van De 5 smaken van Joël te zien. Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in De 5 smaken van Joël...

30-01-2018 20:45

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

16-01-2018 21:15

De 5 smaken van Joël: Zout

De 5 smaken van Joël - De 5 smaken van Joël: Zout

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in 'De 5 smaken van Joël' een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van smaak. Waarom ...

09-01-2018 21:15

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

02-01-2018 21:15

Nieuw: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Nieuw: De 5 smaken van Joël

In de 5 smaken van Joël neemt zelfverklaard alleseter en culinair journalist Joël Broekaert de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Joël wijdt zijn leven aan alles wat met et...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord