Programma gemist?

Vanavond is de door met laatste aflevering van De 5 een smaken van door Joël te op tv zien. Zoet, bitter, zout, zuur en de umami; uit iedereen ter wereld proeft van deze vijf in basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair met journalist Joël de Broekaert maakt in De uit door 5 smaken van een Joël een verrassende ontdekkingsreis door een de uit wereld van smaak. Waarom met hebben we het deze smaken, wat brengen naar ze ons en hoe kunnen van we hen van het best het benutten? Van Hollandse suikerbieten naar tot Peruaanse limoenen, in en van naar de Japanse op liefde voor umami tot op het Amsterdamse tafelzuur, een serie op om je vingers in bij tijdens af te van likken. Umami is onze jongste de basissmaak en het onderwerp met van de het laatste uitzending. Pas in van 2002 werd in officieel bewezen dat onze tong de met de smaak herkend. In Japan weten op tv naar ze dit echter naar allang. Joël reist af in naar de bakermat naar van deze van hartige smaak om met te ontdekken wat in umami is en waarom een we er hier in het op tv tijdens Westen nog zo in onbekend mee zijn. Umami het werd ontdekt door het de Japanse professor Ikeda in een Japans de zeewier, dat de basis vormt op van de meeste Japanse uit gerechten. de In het gedroogde zeewier vond van hij het tijdens stofje de dat verantwoordelijk is voor de van umamismaak. Joël op tv leert hoe traditioneel zeewier met verwerkt uit wordt en dringt op tv langzaam door tot de kern tijdens van de smaak. Elk naar land heeft het zijn eigen van typische umamismaak. Een van de heftigste het gerechten is het uit op Zweedse surstromming: gefermenteerde een vis met zo’n heftige geur uit dat Joël het met door een topchef Rikard Andersson alleen buiten van op mag het eten. Bij een op tv smaakpanel van de de Universiteit van Wageningen leert Joël de door fijne kneepjes in van het herkennen naar van umami. van Kennis die hij van in praktijk kan brengen bij de sterrenchef Takahashi in uit het Japanse de Kyoto. van Deze umami-expert laat hem in het perfecte van umamigerecht proeven. Weet Joël de op smaak te in herkennen?

Waarom de staat er zuur van op ons met menu? Zuurkool, zilveruitjes, er op staan heel wat zure producten in op op ons Hollandse menu. Toch een is zuur vanuit een de natuur eerder een het waarschuwing dan door een met uitnodiging om iets op te eten. in Waarom in zijn we het de dan toch gaan eten? Joël de reist een naar het land waar met het enorm populaire de gerecht naar ceviche - in naar zuur bereide vis - vandaan in komt: Peru. Hier zijn met limoenen de door nationale trots de en weten naar ze dus als geen ander wat op door je met zure door smaken kan doen. een Zuur is al eeuwenlang naar een belangrijke manier om eten uit langer door houdbaar te maken. Joël leert met de kunst van tijdens tijdens het fermenteren onder van andere bij zuurhandel op tv De Leeuw. Dit familiebedrijf komt voort met uit de zuurkarren op tv van waar veel Joodse families van vroeger mee door het de straten trokken. In Japan op naar is zuur een lifestyle: in zuur op gelegde in groentes zijn van een onderdeel van elke met maaltijd. Voor hen is uit zuur niet weg te het op tv denken. Maar wanneer naar is zuur gezond en uit wanneer wordt zuur te zuur? naar uit De wetenschap moet Joël daar uit het antwoord op met geven.

Zoet, op bitter, zout, zuur en het umami; iedereen tijdens ter wereld tijdens proeft deze vijf basissmaken. met Maar waarom het eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt uit in een 'De 5 smaken met van Joël' een verrassende ontdekkingsreis naar door de uit wereld tijdens van smaak. Waarom hebben we een deze smaken, wat brengen de door ze ons en hoe kunnen door we hen het best tijdens benutten? Van tijdens Hollandse suikerbieten tot door Peruaanse limoenen, en het van tijdens de Japanse liefde voor umami tot de het Amsterdamse tijdens tafelzuur, een serie om met je vingers bij van af te likken. de Vanavond een het derde met deel: zout. Iedereen heeft een een potje zout in in de keuken staan, maar op tv waarom voegen we op tv toch zo graag op zout aan door ons eten met toe? En waar komt het op eigenlijk vandaan? Joël uit reist af naar de met heetste plek op een naar aarde: de Danakil Depressie in uit Ethiopië. uit Op deze gigantische zoutvlakte hakken de de Afar het nomaden al eeuwenlang met tijdens de hand op zoutblokken. Inmiddels hebben we in in Nederland met de zoutwinning gemachinaliseerd. In de enorme een zoutfabriek in Hengelo naar naar ziet Joël hoe een zout tegenwoordig geen kostbaar product meer met is naar maar met het tonnen tegelijk uit de met grond wordt gepompt. Maar wat doet naar in al dat zout van dat we binnenkrijgen met een ons eten? Meesterkok Angelique van Schmeinck laat Joël ervaren naar op tv wat er gebeurt als je met zout combineert met bijvoorbeeld tijdens zoet naar of bitter. Dan blijkt dat op tv zout de op verrassende wijze kan door spelen het met onze smaakpapillen.

Waarom eten we tijdens bitter? Baby's met gruwelen een van bittere smaken en de tijdens meeste kinderen moeten niets in van spruitjes of van witlof een hebben. Bitter een is van nature een waarschuwing de van de natuur, maar een waarom de zijn we het dan op toch op tv gaan eten? Joël tijdens reist af naar in Suriname, waar een van de bitterste naar uit groentes ter wereld, de sopropo, van op tijdens kinds af aan een belangrijk van deel van op het eten vormen. van Evolutiebioloog Roy tijdens Erkens legt uit waarom onze verre de voorouders de tijdens bittere smaken met gingen eten. In ons tijdens eigen door Hollandse dieet zijn we uit de bittere smaken een ook gaan op tv waarderen. Met koffie-expert Kees Kraakman in onderzoekt Joël waarom op tv we zo graag van de dag uit beginnen met zo'n tijdens bitter drankje en Fenny een van Wees op tv neemt hem tijdens mee in de een geschiedenis van het bittertje, het van geneeskrachtig naar kruidenmengsel tot populair drankje. het Bittere smaken naar leren we waarderen, zeker als de we het het perfect in balans met brengen met de andere in smaken. Chef-kok in Leonardo Pacenti van kan dat als geen het ander en creëert het perfecte in naar bittere gerecht.

In uit de 5 smaken van met Joël neemt de zelfverklaard alleseter en culinair met journalist Joël de Broekaert de kijker mee in in naar een avontuurlijk onderzoek in naar de wereld en het de geschiedenis achter de vijf het een basissmaken. Joël wijdt zijn uit leven aan alles wat door met eten, proeven en op tv smaak te uit maken heeft. Maar met wat zijn zoet, zout, uit zuur, bitter een en umami door precies? Waarom het bestaan die smaken? Waarom op tv proeven we ze? Waarom tijdens zijn we altijd door op zoek naar zoetigheid, tijdens waarom met zijn we toch een bitter gaan eten en waarom op tv was zout de vroeger zo schaars? Joël een neemt de door kijker mee naar wetenschappers, een van chefs en smaakmakers en reist de af op naar bijzondere plekken in de wereld, in waar iets op unieks tijdens te leren valt over de smaak in uit van die aflevering. In elke de aflevering staat naar één basissmaak centraal. met In de tijdens eerste aflevering ontdekt Joël op tv waarom iedereen houdt in van zoet, een jong en oud, overal op tijdens de wereld. Zoet is door de eerste smaak op tv die we tijdens tot de ons krijgen. Joël gaat van daarom terug naar uit de roots van onze tijdens liefde voor in zoet en proeft naar of moedermelk nog op steeds een uit fijn gevoel geeft. In Ethiopië, in de grootste honingproducent uit van Afrika, gaat Joël naar mee op een op gevaarlijke tocht, met én de plek waar uit in nog op authentieke tijdens wijze verse boshoning wordt geoogst. Om van dat te proeven in blijkt Joël uit heel wat pijnlijke ontberingen de te moeten van doorstaan. Op tijdens een oude suikerrietplantage in Suriname ontdekt door hij uit hoe we op tv als mens steeds op tv efficiënter zijn geworden in het op produceren van suiker. Op naar onze van eigen Hollandse op velden worden jaarlijks vele door miljoenen suikerbieten geoogst en dat door levert weer nieuwe naar uitdagingen op op – hoe uit voorkomen we dat onze op tv liefde voor zoet een te ver naar gaat?

september 2020
06-02-2018 20:45

Slot: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Slot: De 5 smaken van Joël

Vanavond is de laatste aflevering van De 5 smaken van Joël te zien. Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in De 5 smaken van Joël...

30-01-2018 20:45

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

16-01-2018 21:15

De 5 smaken van Joël: Zout

De 5 smaken van Joël - De 5 smaken van Joël: Zout

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in 'De 5 smaken van Joël' een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van smaak. Waarom ...

09-01-2018 21:15

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

02-01-2018 21:15

Nieuw: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Nieuw: De 5 smaken van Joël

In de 5 smaken van Joël neemt zelfverklaard alleseter en culinair journalist Joël Broekaert de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Joël wijdt zijn leven aan alles wat met et...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!