Programma gemist?

Vanavond is van de de laatste aflevering van De op tv 5 smaken tijdens van Joël te zien. tijdens Zoet, bitter, zout, het zuur en umami; iedereen van ter wereld uit proeft deze naar vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? tijdens Culinair journalist in Joël Broekaert maakt door in De 5 smaken met van Joël uit een verrassende ontdekkingsreis door in de wereld van smaak. op tv Waarom hebben we op tijdens deze smaken, wat brengen ze ons tijdens en de hoe kunnen we hen het in met best benutten? Van Hollandse suikerbieten tot door Peruaanse limoenen, uit en van de Japanse op tv liefde voor umami door naar tot het Amsterdamse tafelzuur, op tv een serie om je op vingers bij op tv af te likken. Umami is op onze jongste basissmaak en op tv het de onderwerp van de laatste uitzending. op tv Pas in 2002 uit werd officieel de bewezen dat onze tong een de smaak met herkend. In Japan weten in tijdens ze dit echter in allang. Joël reist af een naar de bakermat van deze uit hartige de smaak om te ontdekken op wat in umami is en waarom we er met hier in een het Westen nog op tv zo een onbekend mee zijn. Umami de werd ontdekt door de Japanse de professor Ikeda in Japans op tv zeewier, uit dat de basis de vormt van de meeste naar Japanse gerechten. In op het gedroogde zeewier op vond van hij het stofje dat verantwoordelijk op tv is voor een de umamismaak. Joël leert hoe door traditioneel zeewier verwerkt met wordt en dringt van het langzaam door tot de kern van de uit de smaak. Elk land heeft zijn eigen op typische umamismaak. Een in van de heftigste op tv gerechten op tv is het door Zweedse surstromming: gefermenteerde het vis met zo’n op tv heftige geur dat Joël het met van door topchef Rikard Andersson alleen door buiten op mag eten. Bij tijdens een smaakpanel van met de Universiteit van Wageningen de in leert Joël de fijne kneepjes op van een het herkennen van umami. Kennis die op hij van in praktijk kan brengen bij uit sterrenchef Takahashi in uit het een Japanse Kyoto. Deze umami-expert met laat hem uit het perfecte umamigerecht proeven. naar Weet Joël de op tv smaak te in herkennen?

Waarom uit staat er zuur tijdens op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, naar er staan op heel wat zure producten door het op ons Hollandse menu. door Toch is zuur vanuit de de natuur eerder met een waarschuwing dan met een op tv uitnodiging om iets op uit te eten. het Waarom zijn we het dan het toch gaan eten? Joël van een reist naar het land waar het uit tijdens enorm populaire gerecht ceviche met - in zuur bereide naar vis - vandaan uit komt: uit Peru. Hier zijn limoenen door de nationale trots en tijdens weten ze een dus als geen ander tijdens wat je naar met zure een smaken kan doen. door Zuur is al met eeuwenlang een belangrijke door manier om eten langer houdbaar te in op maken. Joël leert in de kunst van het tijdens fermenteren onder op andere bij zuurhandel De Leeuw. Dit op familiebedrijf naar komt voort uit in de zuurkarren waar veel Joodse van families vroeger van mee door de met straten trokken. uit In Japan is zuur op tv een lifestyle: in zuur naar gelegde groentes zijn op tv een onderdeel het van elke maaltijd. naar Voor hen tijdens is zuur niet weg op tv te denken. Maar van wanneer is de zuur gezond en wanneer wordt de op zuur te zuur? De wetenschap door moet een Joël daar het een antwoord op geven.

Zoet, naar bitter, zout, zuur het en umami; iedereen ter wereld de proeft uit deze vijf basissmaken. door Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist van naar Joël Broekaert maakt in 'De 5 een smaken van een Joël' een door verrassende ontdekkingsreis door de wereld in van smaak. Waarom van hebben we deze met het smaken, wat brengen ze in ons en hoe op kunnen we tijdens hen het best uit benutten? Van Hollandse suikerbieten tot van Peruaanse naar limoenen, en van de Japanse een liefde voor umami tijdens tot het Amsterdamse tafelzuur, een een serie om het je vingers van bij af een te likken. Vanavond het derde een deel: op tv zout. Iedereen heeft een potje zout in uit in de keuken door staan, maar waarom tijdens voegen we toch zo van graag zout aan ons eten tijdens door toe? En waar komt het eigenlijk naar vandaan? Joël reist een het af naar de heetste met plek op aarde: de Danakil met Depressie in naar Ethiopië. Op deze gigantische op zoutvlakte hakken op de Afar nomaden al naar eeuwenlang met met de hand zoutblokken. Inmiddels van hebben we in Nederland uit de een zoutwinning gemachinaliseerd. In de enorme van zoutfabriek in Hengelo tijdens ziet Joël in hoe zout op tegenwoordig geen kostbaar uit product meer is van maar met op tonnen tegelijk uit de grond wordt met in gepompt. Maar wat doet al in dat zout op dat we binnenkrijgen naar met ons eten? Meesterkok van Angelique Schmeinck laat Joël ervaren het een wat er gebeurt als je zout een combineert met bijvoorbeeld het zoet of bitter. de Dan de blijkt dat zout op verrassende het wijze kan spelen de met onze op tv smaakpapillen.

Waarom eten we op tv bitter? Baby's gruwelen door van bittere op tv smaken en het de meeste kinderen moeten door niets van spruitjes of van witlof met hebben. Bitter is van naar nature een waarschuwing van uit de natuur, van maar waarom zijn we de het tijdens dan toch gaan eten? met Joël reist af naar naar uit Suriname, waar een van de bitterste een met groentes ter wereld, de sopropo, van naar kinds af aan een een een belangrijk deel van het eten op tv vormen. Evolutiebioloog Roy met Erkens in legt uit waarom onze verre een door voorouders de bittere naar smaken gingen eten. In het ons eigen de Hollandse dieet zijn tijdens we de bittere smaken ook gaan een op tv waarderen. Met koffie-expert Kees Kraakman onderzoekt op tv Joël waarom tijdens we op tv zo graag de naar dag beginnen met zo'n bitter drankje het en een Fenny van Wees neemt hem door mee in het de in geschiedenis van het bittertje, de van geneeskrachtig kruidenmengsel tot de populair drankje. Bittere in smaken in leren we waarderen, op tv zeker als we het perfect op tv in in balans brengen met de andere in smaken. Chef-kok Leonardo met Pacenti kan tijdens dat als geen de ander en naar creëert het perfecte bittere naar gerecht.

In door de 5 smaken tijdens van Joël neemt zelfverklaard de alleseter en culinair een journalist op tv Joël Broekaert de kijker door mee in een avontuurlijk het onderzoek naar de de wereld en de op geschiedenis met achter de vijf basissmaken. in Joël wijdt zijn leven in aan een alles wat met eten, proeven op en smaak de te maken tijdens heeft. Maar wat naar zijn zoet, zout, zuur, bitter uit en naar umami precies? Waarom bestaan die met smaken? Waarom proeven we op ze? Waarom op zijn we altijd op met zoek uit naar zoetigheid, waarom met zijn we toch bitter de gaan eten en de waarom was uit zout vroeger zo door schaars? Joël de neemt de kijker mee de naar wetenschappers, chefs en smaakmakers op en in reist af naar bijzondere plekken op in de tijdens wereld, waar iets op unieks te van leren valt het over de smaak van die op tv aflevering. In elke uit aflevering door staat één basissmaak centraal. In de tijdens eerste aflevering naar ontdekt door Joël waarom iedereen tijdens houdt van zoet, jong het en oud, door overal op de wereld. van Zoet is de eerste smaak van die tijdens we tot ons krijgen. Joël het gaat daarom op terug naar door de roots van onze liefde op een voor zoet en proeft of moedermelk op tv nog steeds een met fijn gevoel geeft. van In Ethiopië, door de grootste honingproducent het van Afrika, gaat uit Joël door mee op een gevaarlijke tocht, op tv én op tv de plek waar nog naar op authentieke op tv wijze verse boshoning wordt geoogst. Om het dat te op tv proeven op blijkt Joël heel wat pijnlijke uit ontberingen te in moeten doorstaan. Op een in oude suikerrietplantage in Suriname ontdekt de hij tijdens hoe we als mens van steeds in efficiënter zijn geworden in het naar produceren van suiker. Op de onze eigen met Hollandse van velden worden jaarlijks door vele miljoenen suikerbieten geoogst het en dat in levert weer nieuwe naar uitdagingen op – hoe op tv voorkomen we dat onze naar liefde uit voor zoet te ver uit gaat?

mei 2018
06-02-2018 20:45

Slot: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Slot: De 5 smaken van Joël

Vanavond is de laatste aflevering van De 5 smaken van Joël te zien. Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in De 5 smaken van Joël...

30-01-2018 20:45

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

16-01-2018 21:15

De 5 smaken van Joël: Zout

De 5 smaken van Joël - De 5 smaken van Joël: Zout

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in 'De 5 smaken van Joël' een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van smaak. Waarom ...

09-01-2018 21:15

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

02-01-2018 21:15

Nieuw: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Nieuw: De 5 smaken van Joël

In de 5 smaken van Joël neemt zelfverklaard alleseter en culinair journalist Joël Broekaert de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Joël wijdt zijn leven aan alles wat met et...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 23-05-2018 om 21:45 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord