Programma gemist?

Vanavond is de tijdens laatste aflevering van een De 5 een smaken van Joël de te naar zien. Zoet, bitter, zout, door zuur en in umami; iedereen ter wereld uit proeft deze vijf basissmaken. op tv Maar waarom uit eigenlijk? Culinair tijdens journalist Joël Broekaert het maakt in De 5 smaken op van Joël met een verrassende ontdekkingsreis door op de wereld van smaak. op tv Waarom het hebben we deze van smaken, wat tijdens brengen ze ons en met hoe kunnen we naar hen het best in benutten? Van de Hollandse suikerbieten tot Peruaanse uit limoenen, en van uit de Japanse liefde tijdens voor umami tot het het Amsterdamse tafelzuur, een op tv serie de om je vingers bij af het te likken. Umami uit is onze jongste de basissmaak en het onderwerp uit van de laatste uitzending. het Pas in het 2002 werd officieel bewezen op dat onze tong door met de smaak herkend. In naar Japan weten ze dit echter met op tv allang. Joël reist af naar een de bakermat van deze van hartige smaak om door te ontdekken op wat umami een is en waarom we een er hier in het uit Westen nog zo op tv onbekend op tv mee zijn. Umami naar werd ontdekt door de Japanse van professor Ikeda met in Japans zeewier, dat de de basis in vormt van de meeste het Japanse een gerechten. In het gedroogde zeewier vond het hij een het stofje dat verantwoordelijk is naar een voor de umamismaak. van Joël leert hoe traditioneel zeewier de verwerkt wordt en het dringt tijdens langzaam door tot de de kern van de smaak. Elk land een heeft door zijn eigen typische de umamismaak. Een van een de heftigste gerechten is op het Zweedse tijdens surstromming: gefermenteerde door vis met zo’n heftige geur dat de Joël het met op tv topchef naar Rikard Andersson alleen door buiten op mag een eten. Bij een smaakpanel op van de met Universiteit van Wageningen leert Joël van de fijne uit kneepjes van een het herkennen van het umami. Kennis die hij in praktijk in kan brengen uit bij sterrenchef Takahashi in in uit het Japanse Kyoto. Deze van umami-expert laat hem het een perfecte umamigerecht met proeven. Weet Joël de smaak uit te op herkennen?

Waarom staat er door zuur op op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, met er staan een heel wat zure het producten op ons Hollandse met menu. het Toch is op zuur vanuit de natuur eerder een een van waarschuwing dan een een uitnodiging om iets op te in eten. Waarom van zijn we het in dan toch gaan eten? Joël de reist het naar het land uit waar het enorm naar populaire gerecht met ceviche - in het zuur bereide vis op tv - vandaan komt: Peru. Hier zijn in limoenen de de nationale op tv trots en weten met ze dus als geen ander van wat van je met zure smaken kan in doen. door Zuur is al eeuwenlang een belangrijke het manier om met eten langer met houdbaar te maken. Joël leert op tv de tijdens kunst van met het fermenteren onder met andere bij zuurhandel De Leeuw. Dit op tv familiebedrijf komt uit voort uit de uit zuurkarren waar veel Joodse de tijdens families vroeger mee door de door straten trokken. In op Japan het is zuur een lifestyle: in tijdens zuur gelegde in groentes zijn een onderdeel van van elke maaltijd. Voor tijdens hen is zuur op tv niet een weg te denken. op tv Maar wanneer is het zuur gezond en wanneer in wordt zuur te zuur? van op tv De wetenschap moet Joël daar een het antwoord op van geven.

Zoet, bitter, uit zout, zuur en umami; een iedereen ter wereld in proeft deze vijf op tv door basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair van journalist Joël Broekaert maakt op tv in 'De in 5 smaken van door Joël' op een verrassende ontdekkingsreis de door de wereld van van smaak. Waarom hebben naar we deze smaken, wat door brengen ze ons het en hoe kunnen we met hen het door best benutten? Van Hollandse met door suikerbieten tot Peruaanse limoenen, en op van op de Japanse liefde voor umami tot op tv het Amsterdamse tafelzuur, van een een serie om uit je vingers bij af op tv te likken. Vanavond een het derde deel: een zout. Iedereen heeft een naar potje zout in op tv de keuken staan, maar van waarom voegen we toch door zo tijdens graag zout aan op tv ons eten toe? met En waar komt in het eigenlijk op vandaan? Joël reist af uit naar de van heetste plek op aarde: tijdens de Danakil Depressie naar in Ethiopië. Op deze van gigantische in zoutvlakte hakken de Afar nomaden van al door eeuwenlang met de hand zoutblokken. Inmiddels hebben een we in Nederland van de zoutwinning gemachinaliseerd. een In de in enorme het zoutfabriek in Hengelo ziet Joël door hoe tijdens zout tegenwoordig geen kostbaar uit product meer op tv is maar met uit tonnen tegelijk uit de grond op wordt gepompt. Maar wat een doet het al dat zout een dat we binnenkrijgen met ons naar eten? Meesterkok Angelique naar Schmeinck laat Joël ervaren in wat het er gebeurt als een je zout combineert de met bijvoorbeeld zoet of bitter. door Dan een blijkt dat zout met op verrassende wijze van kan spelen op met onze smaakpapillen.

Waarom eten tijdens we bitter? het Baby's gruwelen van bittere smaken naar en de op meeste van kinderen moeten niets van spruitjes van of witlof hebben. naar Bitter is van nature een een waarschuwing van met de op natuur, maar waarom zijn we door het dan van toch gaan eten? Joël van reist af op naar Suriname, tijdens waar een van op tv de bitterste groentes ter door wereld, de door sopropo, van kinds in af aan een belangrijk met deel tijdens van het eten vormen. Evolutiebioloog Roy van Erkens naar legt uit waarom op onze verre voorouders de naar bittere smaken gingen eten. op In ons met eigen naar Hollandse dieet zijn we de bittere de smaken ook gaan de waarderen. Met een koffie-expert Kees Kraakman onderzoekt een Joël waarom met we zo graag in de dag beginnen naar met zo'n een bitter drankje en Fenny van van Wees neemt het hem mee in de op geschiedenis van op tv het bittertje, van geneeskrachtig van in kruidenmengsel tot populair drankje. Bittere naar smaken tijdens leren we waarderen, zeker als van we het perfect in het balans brengen met op tv naar de andere smaken. Chef-kok het Leonardo Pacenti kan dat als in door geen ander en creëert met het perfecte bittere op gerecht.

In in de 5 naar smaken van Joël neemt zelfverklaard alleseter op tv en culinair uit journalist Joël Broekaert op tv de kijker met mee in een avontuurlijk onderzoek tijdens naar de wereld door en de geschiedenis in door achter de vijf basissmaken. de Joël wijdt zijn leven aan op op tv alles wat met door eten, proeven en de smaak te maken heeft. Maar wat uit zijn zoet, de zout, door zuur, bitter en umami in precies? Waarom van bestaan die smaken? Waarom proeven op tv we ze? Waarom door zijn we door altijd op zoek op naar zoetigheid, waarom zijn het we toch uit bitter gaan eten van en waarom was zout het vroeger zo schaars? uit Joël op tv neemt de kijker mee naar op tv wetenschappers, met chefs en smaakmakers en tijdens reist af op tv naar bijzondere plekken uit in de wereld, waar met iets unieks het te leren valt met over de smaak van die aflevering. een In op tv elke aflevering tijdens staat één basissmaak centraal. In het de van eerste aflevering ontdekt Joël waarom door iedereen houdt van zoet, in jong en oud, tijdens overal op naar de op wereld. Zoet is tijdens de eerste smaak die we tot in ons een krijgen. Joël gaat naar daarom terug naar de een roots van onze de liefde voor met zoet en proeft of een moedermelk nog naar steeds een op fijn gevoel geeft. In naar Ethiopië, de uit grootste honingproducent van Afrika, gaat met Joël in mee op een gevaarlijke tocht, door én de plek een waar nog de op authentieke wijze uit verse boshoning wordt de geoogst. Om door dat te proeven blijkt Joël door heel wat pijnlijke ontberingen een te moeten van doorstaan. Op op een oude suikerrietplantage door in Suriname ontdekt hij hoe van we met als mens steeds efficiënter van zijn geworden op tv in het produceren door van suiker. Op onze met eigen Hollandse velden tijdens worden jaarlijks vele miljoenen suikerbieten in geoogst en de dat levert weer nieuwe met uitdagingen op tv op – hoe van voorkomen we door dat onze liefde voor tijdens zoet te ver het gaat?

oktober 2018
06-02-2018 20:45

Slot: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Slot: De 5 smaken van Joël

Vanavond is de laatste aflevering van De 5 smaken van Joël te zien. Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in De 5 smaken van Joël...

30-01-2018 20:45

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

16-01-2018 21:15

De 5 smaken van Joël: Zout

De 5 smaken van Joël - De 5 smaken van Joël: Zout

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in 'De 5 smaken van Joël' een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van smaak. Waarom ...

09-01-2018 21:15

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

02-01-2018 21:15

Nieuw: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Nieuw: De 5 smaken van Joël

In de 5 smaken van Joël neemt zelfverklaard alleseter en culinair journalist Joël Broekaert de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Joël wijdt zijn leven aan alles wat met et...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord