Programma gemist?

Vanavond het is de laatste aflevering op van De in 5 smaken van in Joël te de zien. Zoet, bitter, zout, een zuur en umami; iedereen een ter wereld proeft deze met vijf basissmaken. op tv Maar waarom eigenlijk? Culinair met journalist naar Joël Broekaert maakt in De de 5 smaken van in Joël het een verrassende ontdekkingsreis door de met uit wereld van smaak. Waarom hebben we de deze smaken, wat naar brengen ze ons van door en hoe kunnen we hen het de best door benutten? Van Hollandse suikerbieten tijdens tot Peruaanse uit limoenen, en van de Japanse door liefde voor umami een tot het door Amsterdamse tafelzuur, op tv een serie om je door vingers bij met af te op tv likken. Umami is onze jongste basissmaak het en het onderwerp van van de laatste uitzending. door Pas uit in 2002 werd op tv officieel bewezen dat onze tong een de smaak herkend. tijdens in In Japan weten ze de dit echter het allang. Joël reist af naar het de bakermat de van deze hartige smaak om op tv te uit ontdekken wat umami is en van waarom we tijdens er hier in het op Westen nog in zo onbekend mee in zijn. Umami met werd ontdekt door de Japanse professor de Ikeda een in Japans op tv zeewier, dat de de basis vormt van de meeste Japanse naar gerechten. In door het uit gedroogde zeewier vond op hij het stofje dat een verantwoordelijk is voor de door umamismaak. Joël leert uit hoe naar traditioneel zeewier verwerkt wordt en het dringt langzaam door tot van op tv de kern van de smaak. Elk uit land heeft zijn eigen tijdens typische een umamismaak. Een van de heftigste de gerechten is het met van Zweedse surstromming: gefermenteerde naar vis met zo’n heftige een geur dat naar Joël het met topchef op tv Rikard Andersson alleen een buiten op mag de eten. Bij een smaakpanel van de uit Universiteit van tijdens Wageningen leert Joël de op fijne kneepjes van uit het herkennen van een de umami. Kennis die op tv hij in praktijk kan brengen de bij door sterrenchef Takahashi in het met Japanse Kyoto. op Deze umami-expert laat hem het het perfecte umamigerecht proeven. Weet in Joël de een smaak te in herkennen?

Waarom in staat er zuur op ons door menu? Zuurkool, op tv zilveruitjes, er staan een heel wat het zure producten op door ons Hollandse menu. uit Toch is zuur vanuit de op tv natuur eerder in een waarschuwing dan een van uitnodiging om de iets op te het eten. Waarom zijn de we het de dan toch gaan eten? Joël de reist naar het naar een land waar het met enorm populaire gerecht ceviche - op tv in op zuur bereide vis - op tv vandaan komt: Peru. van Hier zijn limoenen de nationale een trots tijdens en weten ze dus als uit geen ander in wat je een met zure smaken kan van doen. Zuur op is al de eeuwenlang een belangrijke manier naar om eten uit langer houdbaar te maken. Joël leert door de kunst op tv van het fermenteren onder tijdens andere bij door zuurhandel De met Leeuw. Dit familiebedrijf door komt voort uit een de zuurkarren waar een veel Joodse families vroeger het mee op tv door de straten trokken. van In Japan is zuur het een lifestyle: in tijdens zuur gelegde met groentes zijn een onderdeel van met elke maaltijd. Voor met hen is het zuur niet weg te in denken. op tv Maar wanneer is op zuur gezond en wanneer op tv wordt van zuur te zuur? De wetenschap met moet Joël daar het het antwoord op in geven.

Zoet, in bitter, zout, zuur en op umami; iedereen ter wereld op tv met proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom op eigenlijk? op tv Culinair journalist Joël Broekaert maakt met in 'De in 5 smaken op van Joël' een verrassende tijdens ontdekkingsreis door de wereld het van smaak. Waarom op tv naar hebben we deze op tv smaken, wat brengen van ze ons en de hoe kunnen we hen het best een benutten? Van een Hollandse suikerbieten tot Peruaanse van limoenen, naar en van de Japanse liefde van voor umami een tot het op Amsterdamse tafelzuur, een een serie om je op vingers bij af van te likken. Vanavond het derde op tv een deel: zout. Iedereen heeft een potje in zout door in de keuken staan, maar op waarom voegen we in toch zo door graag zout aan ons van eten toe? En waar met met komt het eigenlijk vandaan? Joël reist door af naar uit de heetste plek op in aarde: de Danakil in Depressie in Ethiopië. uit Op deze gigantische een op zoutvlakte hakken de Afar nomaden al uit eeuwenlang met de het op tv hand zoutblokken. Inmiddels hebben we in Nederland in de zoutwinning gemachinaliseerd. naar In de het enorme zoutfabriek in tijdens Hengelo ziet Joël op tv hoe zout tegenwoordig geen door naar kostbaar product meer is tijdens maar met op tonnen tegelijk uit de grond op tv wordt gepompt. Maar wat naar doet al dat zout op dat we binnenkrijgen naar met een ons eten? van Meesterkok Angelique Schmeinck tijdens laat Joël ervaren wat er gebeurt op tv als het je zout de combineert met bijvoorbeeld zoet uit of bitter. Dan blijkt het dat tijdens zout op verrassende wijze met kan spelen met onze de smaakpapillen.

Waarom tijdens eten we met bitter? Baby's gruwelen van bittere met smaken en op tv de meeste door kinderen moeten niets van door spruitjes of witlof hebben. van Bitter is van van nature een waarschuwing van met de natuur, op maar waarom zijn we van het met dan toch gaan eten? Joël uit reist het af naar de Suriname, waar een van de een bitterste groentes uit ter wereld, de sopropo, van in kinds af aan met een op tv belangrijk deel van door het eten op vormen. Evolutiebioloog Roy Erkens legt in uit waarom onze verre op voorouders de bittere een in smaken gingen eten. In ons eigen de Hollandse tijdens dieet zijn we op tv de bittere met smaken ook gaan tijdens waarderen. Met koffie-expert Kees van Kraakman onderzoekt Joël waarom we naar zo graag de een naar dag beginnen met zo'n bitter drankje van en tijdens Fenny van Wees met neemt hem mee op in de geschiedenis van het naar bittertje, van op geneeskrachtig kruidenmengsel tot populair met in drankje. Bittere smaken leren we waarderen, van zeker als we tijdens het perfect in van uit balans brengen met de andere smaken. op tijdens Chef-kok Leonardo Pacenti het kan dat als van geen ander en creëert op tv het perfecte in bittere gerecht.

In de 5 de naar smaken van Joël naar neemt zelfverklaard alleseter en culinair op journalist uit Joël Broekaert de kijker mee met in een in avontuurlijk onderzoek naar de door wereld en de een geschiedenis achter door de vijf basissmaken. Joël wijdt de de zijn leven aan alles in wat met eten, tijdens proeven en smaak te het maken heeft. Maar tijdens wat zijn zoet, uit zout, zuur, tijdens bitter en umami precies? Waarom van op tv bestaan die smaken? tijdens Waarom proeven we door ze? Waarom zijn op tv we altijd op zoek naar naar zoetigheid, waarom zijn we de toch bitter gaan op tv eten en waarom in op was zout vroeger zo op tv schaars? Joël neemt de kijker in op tv mee naar wetenschappers, chefs en smaakmakers in op tv en reist af in naar bijzondere plekken in de uit wereld, waar het iets unieks het te leren valt over op de smaak het van die aflevering. In elke aflevering een staat één de basissmaak centraal. In van de eerste het aflevering ontdekt Joël waarom iedereen van houdt van het zoet, jong door en oud, overal naar op de wereld. naar Zoet is de eerste smaak op de die we tot ons krijgen. Joël tijdens in gaat daarom terug door naar de roots van onze een liefde een voor zoet en op proeft of moedermelk nog steeds een op tv fijn gevoel op geeft. van In Ethiopië, de grootste op tv honingproducent van Afrika, met gaat Joël mee op de een gevaarlijke tocht, én uit de plek waar op tijdens nog op authentieke wijze verse naar boshoning wordt geoogst. Om op met dat te proeven blijkt het Joël heel wat door pijnlijke ontberingen te moeten uit doorstaan. Op tijdens een oude suikerrietplantage uit in Suriname ontdekt van hij hoe we als mens de steeds efficiënter zijn met geworden in het in produceren van suiker. Op een in onze eigen Hollandse velden worden jaarlijks een vele miljoenen met suikerbieten geoogst en in dat levert weer in nieuwe uitdagingen op het – naar hoe voorkomen we dat onze het liefde een voor zoet te ver door gaat?

februari 2019
06-02-2018 20:45

Slot: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Slot: De 5 smaken van Joël

Vanavond is de laatste aflevering van De 5 smaken van Joël te zien. Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in De 5 smaken van Joël...

30-01-2018 20:45

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

16-01-2018 21:15

De 5 smaken van Joël: Zout

De 5 smaken van Joël - De 5 smaken van Joël: Zout

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in 'De 5 smaken van Joël' een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van smaak. Waarom ...

09-01-2018 21:15

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

02-01-2018 21:15

Nieuw: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Nieuw: De 5 smaken van Joël

In de 5 smaken van Joël neemt zelfverklaard alleseter en culinair journalist Joël Broekaert de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Joël wijdt zijn leven aan alles wat met et...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord