Programma gemist?

Vanavond is uit de laatste aflevering een van De uit 5 smaken van een Joël te door zien. Zoet, bitter, zout, zuur en naar umami; iedereen in ter in wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar in naar waarom eigenlijk? Culinair journalist van Joël Broekaert maakt in van De 5 op smaken van Joël een verrassende met met ontdekkingsreis door de wereld door van smaak. Waarom hebben door we uit deze smaken, wat brengen het ze ons en tijdens hoe kunnen we hen het het best in benutten? Van Hollandse het suikerbieten tot Peruaanse limoenen, en tijdens van de tijdens Japanse in liefde voor umami tot op tv het Amsterdamse tafelzuur, op een serie naar om je vingers het bij af te naar likken. Umami is onze jongste basissmaak en tijdens het onderwerp van in de laatste uitzending. met door Pas in 2002 werd officieel bewezen naar door dat onze tong de smaak herkend. het op In Japan weten ze dit echter naar allang. Joël naar reist af op tv naar de tijdens bakermat van deze een hartige smaak om te ontdekken met wat umami door is en van waarom we er op hier in het in Westen nog zo onbekend de mee zijn. Umami werd ontdekt door uit de de Japanse professor Ikeda in Japans van zeewier, dat de het basis een vormt van de meeste door Japanse gerechten. In het de gedroogde een zeewier vond hij het uit stofje dat verantwoordelijk in is voor van de umamismaak. Joël op leert hoe traditioneel het zeewier verwerkt wordt en dringt het langzaam door tot op tv de kern van een de smaak. Elk op land tijdens heeft zijn eigen typische umamismaak. Een op van de naar heftigste gerechten is het door Zweedse surstromming: gefermenteerde het vis tijdens met zo’n van heftige geur dat Joël het de met topchef Rikard uit Andersson met alleen buiten op mag eten. Bij een met door smaakpanel van de door Universiteit van Wageningen naar leert Joël de fijne met kneepjes van het uit herkennen van umami. in Kennis die hij in op tv praktijk kan brengen bij het sterrenchef Takahashi op in het van Japanse Kyoto. met Deze umami-expert laat de hem het perfecte met umamigerecht proeven. Weet Joël door de smaak naar te herkennen?

Waarom staat er met zuur op van ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, het op er staan heel wat zure op producten op met ons Hollandse menu. Toch is naar zuur vanuit door de natuur met eerder een waarschuwing de dan een uitnodiging om iets een een op te eten. Waarom zijn we de het dan het toch met gaan eten? Joël reist naar het uit land waar in het enorm populaire gerecht in ceviche - de in zuur bereide naar vis - vandaan komt: op Peru. Hier uit zijn limoenen de met nationale trots en weten de ze dus het als geen ander wat met van je met zure smaken kan doen. tijdens het Zuur is al eeuwenlang een belangrijke op manier om eten van langer met houdbaar te maken. Joël leert uit de kunst naar van het fermenteren onder door andere een bij zuurhandel De naar Leeuw. Dit familiebedrijf uit komt voort uit de zuurkarren uit waar veel Joodse tijdens families op vroeger mee door de het straten een trokken. In Japan is door zuur een tijdens lifestyle: in zuur gelegde in groentes zijn een onderdeel van uit van elke maaltijd. Voor hen naar is zuur niet weg te naar op denken. Maar wanneer is naar zuur gezond op tv en wanneer wordt uit zuur te zuur? De op wetenschap moet Joël daar op tv het op antwoord op geven.

Zoet, bitter, uit zout, zuur door en umami; iedereen ter wereld de proeft deze vijf een basissmaken. Maar waarom uit met eigenlijk? Culinair journalist Joël op Broekaert maakt in de 'De 5 smaken van het Joël' van een verrassende ontdekkingsreis door het de wereld naar van smaak. Waarom hebben we deze tijdens smaken, wat brengen de ze ons en het uit hoe kunnen we hen tijdens het best de benutten? Van Hollandse de suikerbieten tot Peruaanse limoenen, en naar van de Japanse liefde op voor umami de tot het Amsterdamse in tafelzuur, het een serie om je van vingers bij af te likken. de Vanavond naar het derde deel: in zout. Iedereen heeft een potje de zout door in de keuken de staan, maar waarom voegen we naar toch zo graag zout door aan ons op tv eten toe? op tv En waar komt het eigenlijk van vandaan? Joël reist een af naar op de heetste plek op op met aarde: de Danakil Depressie in Ethiopië. de Op het deze gigantische zoutvlakte de hakken de tijdens Afar nomaden al eeuwenlang met de op hand in zoutblokken. Inmiddels hebben we de in Nederland de zoutwinning tijdens gemachinaliseerd. op In de enorme de zoutfabriek in Hengelo naar ziet Joël hoe zout tegenwoordig van geen kostbaar product tijdens meer is maar in met tonnen een tegelijk uit het de grond wordt naar gepompt. Maar wat doet al naar dat zout in dat we binnenkrijgen met ons eten? van Meesterkok Angelique met Schmeinck laat Joël in ervaren naar wat er gebeurt op als je zout combineert met bijvoorbeeld met zoet met of bitter. van Dan blijkt dat zout op verrassende de op tv wijze kan spelen met tijdens onze smaakpapillen.

Waarom eten op tv we bitter? in Baby's gruwelen op tv van bittere smaken met en de meeste kinderen moeten een niets van spruitjes naar of op witlof hebben. Bitter is de van nature een door waarschuwing van de natuur, van maar waarom in zijn we het dan toch een uit gaan eten? Joël reist af naar naar Suriname, waar op tv een van de de bitterste groentes in ter wereld, tijdens de sopropo, van kinds naar af aan een belangrijk deel van van de het eten een vormen. Evolutiebioloog Roy van Erkens legt uit waarom naar onze verre voorouders het de bittere door smaken gingen eten. In ons eigen door Hollandse dieet zijn op we de bittere met smaken de ook gaan waarderen. Met koffie-expert op Kees Kraakman uit onderzoekt Joël door waarom we een zo graag de dag beginnen in met zo'n bitter drankje het en Fenny het van uit Wees neemt hem mee in de de door geschiedenis van het bittertje, uit van geneeskrachtig naar kruidenmengsel tot populair een drankje. Bittere smaken leren we waarderen, de zeker als we het het perfect in op uit balans brengen met van de andere smaken. van Chef-kok Leonardo Pacenti met kan dat als geen ander op tv en creëert door het perfecte bittere door gerecht.

In op de 5 smaken van Joël in neemt zelfverklaard alleseter met van en culinair journalist Joël Broekaert van de kijker mee tijdens in een avontuurlijk naar onderzoek naar de tijdens wereld de en de geschiedenis in achter de vijf basissmaken. door Joël wijdt van zijn leven aan alles wat met naar tijdens eten, proeven en smaak te op tv maken heeft. Maar wat een zijn tijdens zoet, zout, zuur, bitter en op tv umami naar precies? Waarom bestaan op tv die smaken? in Waarom proeven we een ze? Waarom zijn we altijd op de zoek naar zoetigheid, het in waarom zijn we toch bitter naar gaan tijdens eten en waarom was zout door vroeger zo schaars? Joël in neemt de kijker van de mee naar wetenschappers, chefs en uit smaakmakers en reist de af naar met bijzondere plekken in door de wereld, op tv waar iets unieks te een leren valt over de naar smaak van die naar aflevering. uit In elke aflevering door staat één basissmaak uit centraal. In de op eerste aflevering ontdekt Joël waarom iedereen van van houdt van zoet, jong door en oud, overal de op de het wereld. Zoet is de op tv eerste smaak op die we tot door ons krijgen. Joël gaat in daarom terug naar van de roots van in onze liefde voor een zoet en proeft of moedermelk in nog steeds een tijdens op fijn gevoel geeft. op tv In Ethiopië, de grootste honingproducent van op Afrika, gaat naar Joël mee naar op een gevaarlijke tocht, in én de plek waar een nog op door authentieke wijze tijdens verse boshoning wordt het geoogst. Om dat te met proeven blijkt Joël heel de wat pijnlijke de ontberingen van te moeten doorstaan. Op een oude op suikerrietplantage het in Suriname ontdekt hij op hoe we als in mens steeds efficiënter met zijn geworden in een het produceren van suiker. Op op onze eigen tijdens Hollandse velden worden op jaarlijks vele in miljoenen suikerbieten het geoogst en dat in levert weer nieuwe uitdagingen op het – hoe op tv voorkomen we dat onze in liefde met voor zoet te ver uit gaat?

februari 2018
06-02-2018 20:45

Slot: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Slot: De 5 smaken van Joël

Vanavond is de laatste aflevering van De 5 smaken van Joël te zien. Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in De 5 smaken van Joël...

30-01-2018 20:45

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

16-01-2018 21:15

De 5 smaken van Joël: Zout

De 5 smaken van Joël - De 5 smaken van Joël: Zout

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in 'De 5 smaken van Joël' een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van smaak. Waarom ...

09-01-2018 21:15

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

02-01-2018 21:15

Nieuw: De 5 smaken van Joël

De 5 smaken van Joël - Nieuw: De 5 smaken van Joël

In de 5 smaken van Joël neemt zelfverklaard alleseter en culinair journalist Joël Broekaert de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Joël wijdt zijn leven aan alles wat met et...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 06-02-2018 om 20:45 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord