Programma gemist?

Wat in is umami? Umami is met onze jongste basissmaak. Pas met door in 2002 werd officieel bewezen dat uit onze door tong de smaak herkend. uit In Japan het weten ze van dit echter allang. Joël reist af naar naar met de bakermat van een deze hartige smaak om de te ontdekken wat umami door is en waarom op tv we op tv er hier met in het Westen nog zo op onbekend mee het zijn. Umami werd ontdekt van door de in Japanse professor Ikeda in door Japans zeewier, uit dat de basis vormt op tv van de meeste uit Japanse gerechten. het In het gedroogde zeewier vond het op hij het stofje dat verantwoordelijk is uit voor van de umamismaak. Joël leert uit hoe een traditioneel zeewier verwerkt wordt en in dringt langzaam door door tot op tv de kern van de smaak. het Elk land op tv heeft zijn eigen van typische umamismaak. Een van op tv de heftigste gerechten het is het Zweedse surstromming: uit gefermenteerde vis op met zo'n heftige geur door dat Joël het de in met topchef Rikard Andersson alleen in buiten op mag op tv eten. Bij een op smaakpanel van de Universiteit naar van Wageningen met leert met Joël de fijne kneepjes van met het herkennen van op tv umami. Kennis die van hij in praktijk naar kan brengen bij sterrenchef op tv de Takahashi in het Japanse Kyoto. Deze de umami-expert in laat hem het perfecte umamigerecht op op proeven. Weet Joël een de smaak te met herkennen?

Waarom naar staat er zuur op ons uit menu? Zuurkool, zilveruitjes, een er staan heel in wat zure producten uit op ons Hollandse met menu. tijdens Toch is zuur vanuit de een natuur eerder op tv een waarschuwing met dan een uitnodiging om iets uit op uit te eten. Waarom zijn een we het dan toch het met gaan eten? Joël reist het naar het land waar in het enorm populaire op gerecht ceviche, het in zuur een bereide vis, vandaan komt: met Peru. Hier zijn limoenen de door nationale naar trots en weten van ze dus als geen van ander wat je een met zure smaken tijdens kan doen. Zuur door is al op eeuwenlang een belangrijke manier met om eten langer houdbaar tijdens te maken. Joël op leert de op kunst van in het fermenteren onder op tv andere bij zuurhandel De Leeuw. een Dit familiebedrijf in komt voort uit met de zuurkarren waar naar veel Joodse families vroeger op in mee door de straten naar trokken. In Japan is zuur in een lifestyle: uit in zuur op tv gelegde groentes zijn een naar onderdeel van elke maaltijd. van in Voor hen is in zuur niet weg op tv te denken. Maar wanneer is zuur in gezond en wanneer het wordt zuur op te zuur? op De wetenschap moet Joël daar op tv het een antwoord op naar geven.

Waarom eten een we op zo graag zout? op Iedereen heeft een potje zout uit in uit de keuken staan, maar naar waarom voegen we toch zo tijdens graag zout een aan ons eten toe? het En waar tijdens komt het naar eigenlijk vandaan? Joël op reist af naar de door heetste met plek op aarde: de Danakil de Depressie van in Ethiopië. Op van deze gigantische zoutvlakte hakken de met Afar nomaden de al eeuwenlang op met de hand zoutblokken. tijdens Inmiddels hebben we in het Nederland de zoutwinning de gemachinaliseerd. In de enorme door zoutfabriek in de Hengelo door ziet Joël hoe zout tegenwoordig tijdens geen kostbaar het product meer is met maar met tonnen de tegelijk uit het de grond wordt een gepompt. Maar wat doet al uit dat van zout dat we op tv binnenkrijgen met ons eten? Meesterkok naar Angelique Schmeinck laat Joël het ervaren wat naar er naar gebeurt als je naar zout combineert met bijvoorbeeld zoet door of uit bitter. Dan blijkt dat zout op van verrassende de wijze kan spelen met in onze op tv smaakpapillen.

Waarom de eten we bitter? Baby's op gruwelen van op bittere smaken en met de meeste kinderen moeten niets tijdens van spruitjes naar of witlof hebben. Bitter van is van in nature een waarschuwing in van de natuur, maar van waarom naar zijn we het dan toch het in gaan eten? Joël de reist af naar uit Suriname, waar één van de op tv bitterste groentes ter wereld, in de sopropo, van naar de kinds af aan een belangrijk deel naar van het eten tijdens vormen. Evolutiebioloog van Roy Erkens legt de uit waarom van onze verre de voorouders de bittere smaken gingen de eten. met In ons eigen op tv Hollandse dieet zijn we de het bittere smaken ook gaan in waarderen. uit Met koffie-expert Kees Kraakman onderzoekt het Joël tijdens waarom we zo graag de op tv dag beginnen naar met zo'n bitter drankje uit en Fenny van uit Wees neemt een hem mee in het de van geschiedenis van het bittertje, naar van geneeskrachtig kruidenmengsel tot populair in drankje. op tv Bittere smaken leren we waarderen, op tv zeker als de we het perfect uit in balans brengen met naar van de andere smaken. Chef-kok tijdens Leonardo Pacenti kan dat als door geen ander een en creëert het op tv perfecte het bittere gerecht.

Waarom vinden tijdens we zoet zo een lekker? Joël met ontdekt waarom iedereen houdt van op tv zoet, jong en in op oud, overal op de naar wereld. Zoet is het de eerste smaak in die we het tot ons krijgen. Joël gaat daarom uit het terug naar de roots van met onze liefde voor zoet een en een proeft of moedermelk nog tijdens steeds in een fijn gevoel geeft. een In Ethiopië, de de grootste honingproducent van in Afrika, gaat tijdens Joël mee op een de gevaarlijke tocht én naar het de in plek waar nog op op authentieke wijze op verse boshoning wordt geoogst. Om op tv dat te proeven blijkt tijdens Joël heel een wat pijnlijke op ontberingen te in moeten doorstaan. Op een oude met suikerrietplantage in Suriname ontdekt een hij hoe we met een als mens steeds efficiënter uit zijn geworden in het een produceren uit van suiker. Op onze eigen Hollandse door velden op worden jaarlijks vele het miljoenen suikerbieten geoogst en dat de levert een weer nieuwe uitdagingen op, hoe van voorkomen we dat met onze een liefde voor op tv zoet te ver uit gaat?

september 2020
20-06-2018 22:05

Umami

De 5 smaken van Joël - Umami

Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. In Japan weten ze dit echter allang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat umami is en wa...

13-06-2018 22:05

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

06-06-2018 21:45

Zout

De 5 smaken van Joël - Zout

Waarom eten we zo graag zout? Iedereen heeft een potje zout in de keuken staan, maar waarom voegen we toch zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Danakil Depressie...

30-05-2018 21:45

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

23-05-2018 21:45

Zoet

De 5 smaken van Joël - Zoet

Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt waarom iedereen houdt van zoet, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en proeft of moed...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 3.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 6
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!