Programma gemist?

Wat is het umami? Umami is onze tijdens de jongste basissmaak. Pas in 2002 in werd officieel bewezen met dat onze tong op de smaak uit herkend. In Japan weten in ze dit echter allang. het van Joël reist af naar op tv de bakermat van van deze hartige de smaak om te ontdekken wat umami een een is en waarom we er tijdens hier de in het Westen nog zo onbekend uit op mee zijn. Umami werd in ontdekt door de Japanse door professor Ikeda in het Japans zeewier, dat de een basis de vormt van de meeste op tv Japanse gerechten. uit In het gedroogde zeewier de vond hij het stofje in dat een verantwoordelijk is door voor de umamismaak. de Joël leert hoe traditioneel zeewier verwerkt op tv wordt een en dringt langzaam door naar tot de kern van van de smaak. naar Elk land op tv heeft zijn eigen op typische umamismaak. Een van de op tv heftigste op tv gerechten is uit het Zweedse surstromming: gefermenteerde vis de met zo'n tijdens heftige geur dat Joël van het met uit topchef Rikard Andersson de alleen buiten op mag tijdens eten. Bij een smaakpanel naar van de Universiteit de van Wageningen leert op tv Joël de de fijne kneepjes van door het herkennen van op tv umami. naar Kennis die hij in praktijk op tv kan brengen bij op sterrenchef Takahashi in met het naar Japanse Kyoto. Deze umami-expert laat door hem het op perfecte umamigerecht proeven. de Weet Joël de smaak van te een herkennen?

Waarom tijdens staat er zuur op ons de menu? Zuurkool, zilveruitjes, op uit er staan heel wat zure een producten op ons naar Hollandse de menu. Toch is zuur vanuit op de natuur eerder uit een waarschuwing naar dan een op uitnodiging om iets op op te eten. Waarom zijn we naar het dan tijdens toch gaan eten? Joël tijdens door reist naar het land door waar het enorm populaire gerecht het ceviche, in zuur tijdens op bereide vis, vandaan met komt: Peru. Hier zijn limoenen de met nationale trots en met weten een ze dus als geen in ander wat je met de zure van smaken kan in doen. Zuur is al uit eeuwenlang een tijdens belangrijke manier om in eten langer houdbaar te maken. Joël op leert de kunst in van op tv het fermenteren tijdens onder andere bij van zuurhandel De Leeuw. Dit familiebedrijf van komt voort door uit de zuurkarren waar veel van in Joodse families vroeger mee door de naar straten op trokken. In Japan tijdens is zuur een lifestyle: in door zuur gelegde een groentes uit zijn een onderdeel van elke van maaltijd. Voor hen naar is zuur in niet weg te op denken. Maar wanneer is op zuur gezond en met wanneer wordt zuur tijdens te tijdens zuur? De wetenschap moet Joël naar daar het op tv antwoord op van geven.

Waarom door eten we zo het graag zout? een Iedereen heeft een het potje zout in de keuken staan, naar met maar waarom voegen we een toch zo graag zout met aan ons eten toe? in uit En waar komt het eigenlijk naar vandaan? Joël door reist af naar tijdens de heetste plek in op aarde: tijdens de Danakil Depressie de in Ethiopië. Op naar deze gigantische zoutvlakte tijdens hakken de Afar nomaden op al eeuwenlang met de op hand zoutblokken. door Inmiddels hebben we in Nederland op tv de de zoutwinning gemachinaliseerd. tijdens In de enorme de zoutfabriek in Hengelo in ziet Joël hoe zout tegenwoordig geen een kostbaar een product meer is maar met de van tonnen tegelijk uit de het grond wordt van gepompt. Maar wat doet al naar dat zout dat we naar binnenkrijgen met van ons eten? op tv Meesterkok Angelique met Schmeinck laat Joël ervaren wat de er gebeurt als op je in zout combineert met bijvoorbeeld met zoet of in bitter. Dan blijkt dat in zout op verrassende wijze naar kan spelen met onze door op tv smaakpapillen.

Waarom eten we de bitter? Baby's een gruwelen van bittere naar smaken en op tv de meeste kinderen moeten niets op van spruitjes op tv of witlof hebben. Bitter tijdens is van nature naar een het waarschuwing van de naar natuur, maar waarom zijn we de tijdens het dan toch gaan eten? Joël het reist af het naar Suriname, naar waar één uit van de bitterste groentes ter wereld, naar tijdens de sopropo, van kinds op af aan naar een belangrijk deel het van het eten vormen. Evolutiebioloog in Roy Erkens legt tijdens uit een waarom onze verre voorouders op de bittere smaken gingen tijdens eten. In ons eigen op tv door Hollandse dieet zijn we de bittere naar smaken ook de gaan uit waarderen. Met koffie-expert Kees met Kraakman onderzoekt Joël waarom we naar zo graag de de dag met beginnen met op zo'n bitter drankje en Fenny op van Wees neemt tijdens hem door mee in de geschiedenis van op het op bittertje, van geneeskrachtig kruidenmengsel tot op populair drankje. Bittere een smaken leren we het waarderen, zeker door als we het op perfect in balans brengen van met uit de andere smaken. Chef-kok op tv Leonardo Pacenti kan naar dat als geen ander met en creëert de het perfecte uit bittere gerecht.

Waarom uit vinden we zoet zo van lekker? Joël door ontdekt waarom op iedereen houdt van zoet, jong de en een oud, overal op de wereld. Zoet in is de eerste in smaak die van we in tot ons krijgen. door Joël gaat daarom terug door naar de roots van onze de de liefde voor zoet en proeft of een uit moedermelk nog steeds een fijn het gevoel door geeft. In Ethiopië, de op grootste honingproducent van Afrika, gaat het tijdens Joël mee op uit een gevaarlijke tocht én uit naar de plek waar het nog op authentieke wijze de verse boshoning wordt in geoogst. Om met dat te door proeven blijkt Joël heel wat van pijnlijke ontberingen te van moeten doorstaan. Op op tv naar een oude suikerrietplantage uit in Suriname ontdekt hij hoe de we als op mens steeds van efficiënter zijn geworden naar in het produceren van suiker. Op door onze tijdens eigen Hollandse velden worden in jaarlijks vele miljoenen het suikerbieten van geoogst en dat levert op weer nieuwe uitdagingen met op, hoe uit voorkomen we dat onze liefde van voor zoet te ver van in gaat?

mei 2020
20-06-2018 22:05

Umami

De 5 smaken van Joël - Umami

Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. In Japan weten ze dit echter allang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat umami is en wa...

13-06-2018 22:05

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

06-06-2018 21:45

Zout

De 5 smaken van Joël - Zout

Waarom eten we zo graag zout? Iedereen heeft een potje zout in de keuken staan, maar waarom voegen we toch zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Danakil Depressie...

30-05-2018 21:45

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

23-05-2018 21:45

Zoet

De 5 smaken van Joël - Zoet

Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt waarom iedereen houdt van zoet, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en proeft of moed...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 3.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 6
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!