Programma gemist?

Wat naar is umami? Umami het is onze jongste basissmaak. Pas het in 2002 werd in officieel bewezen door dat onze tong de de smaak herkend. op tv In Japan weten ze met naar dit echter allang. Joël reist af het naar de in bakermat van op tv deze hartige smaak om te een de ontdekken wat umami is en met waarom we er uit hier het in het Westen nog zo onbekend op tv op mee zijn. Umami werd ontdekt door tijdens de Japanse met professor Ikeda in Japans op tv zeewier, dat de tijdens basis met vormt van de meeste Japanse de gerechten. In het in van gedroogde zeewier vond hij het tijdens stofje van dat verantwoordelijk is voor de umamismaak. tijdens tijdens Joël leert hoe traditioneel zeewier verwerkt een wordt en dringt op het langzaam door tot de kern in van de smaak. op tv Elk land heeft op tv zijn uit eigen typische umamismaak. naar Een van de een heftigste gerechten is het Zweedse surstromming: op tv gefermenteerde vis door met zo'n heftige geur de in dat Joël het in met topchef Rikard Andersson alleen tijdens buiten op mag tijdens eten. Bij een smaakpanel in van de Universiteit de van van Wageningen leert Joël de fijne van kneepjes op tv van het herkennen van umami. door op tv Kennis die hij in praktijk van kan brengen bij sterrenchef een op Takahashi in het Japanse Kyoto. Deze tijdens naar umami-expert laat hem het perfecte een umamigerecht op proeven. Weet Joël de smaak naar te naar herkennen?

Waarom uit staat er zuur op ons uit de menu? Zuurkool, zilveruitjes, met er staan heel wat van zure producten op ons Hollandse uit menu. Toch met is zuur vanuit tijdens de natuur eerder een het waarschuwing op tv dan een uitnodiging om iets met op te van eten. Waarom zijn we op met het dan toch gaan eten? naar Joël een reist naar het op land waar het enorm populaire gerecht op ceviche, in zuur op tv bereide vis, vandaan van op tv komt: Peru. Hier met zijn limoenen de nationale trots en met op tv weten ze dus als de geen ander wat naar je met zure smaken kan van doen. tijdens Zuur is al tijdens eeuwenlang een belangrijke manier in om eten naar langer houdbaar in te maken. Joël op tv leert de kunst van het op fermenteren onder andere bij de zuurhandel De Leeuw. door Dit familiebedrijf komt op voort uit de de zuurkarren op waar veel Joodse families met vroeger mee door de met straten trokken. in In de Japan is zuur een de lifestyle: in zuur de gelegde groentes door zijn een onderdeel van elke maaltijd. uit een Voor hen is zuur van niet weg te denken. een Maar wanneer naar is zuur gezond en wanneer uit wordt zuur van te zuur? De met wetenschap moet op tv Joël daar het het antwoord op tijdens geven.

Waarom eten we in zo graag uit zout? Iedereen heeft uit een potje zout in de de keuken staan, een met maar waarom voegen op we toch zo tijdens graag zout aan ons eten van toe? En waar op komt het het eigenlijk vandaan? Joël reist af het naar de heetste het plek op van aarde: de Danakil het Depressie in de Ethiopië. Op deze gigantische van zoutvlakte hakken de Afar naar naar nomaden al eeuwenlang met uit de hand zoutblokken. Inmiddels hebben het door we in Nederland de zoutwinning van gemachinaliseerd. In de enorme van zoutfabriek in in Hengelo ziet Joël hoe tijdens van zout tegenwoordig geen kostbaar product meer in is maar met op tonnen tegelijk het uit de grond wordt met gepompt. Maar door wat naar doet al dat zout dat uit we binnenkrijgen met ons in op tv eten? Meesterkok Angelique Schmeinck in laat Joël tijdens ervaren wat er gebeurt als van je zout combineert met uit in bijvoorbeeld zoet of bitter. Dan blijkt van dat zout op tijdens verrassende wijze de kan spelen de met onze naar smaakpapillen.

Waarom de eten we bitter? Baby's naar gruwelen van van bittere smaken en de meeste naar op kinderen moeten niets van door spruitjes of witlof hebben. van Bitter in is van nature een waarschuwing van naar de natuur, tijdens maar op tv waarom zijn we het in dan toch gaan een eten? Joël reist de af naar Suriname, een waar één van de op tv bitterste groentes ter een wereld, een de sopropo, van met kinds af aan een belangrijk de deel van van het eten van vormen. Evolutiebioloog Roy Erkens op tv legt uit waarom onze in verre voorouders de op tv bittere smaken gingen eten. op tv In ons uit eigen Hollandse dieet tijdens zijn we op tv de bittere smaken het ook gaan waarderen. met Met koffie-expert Kees naar Kraakman onderzoekt op tv Joël waarom we zo met graag de dag een beginnen met zo'n bitter het drankje en tijdens Fenny van Wees neemt naar hem een mee in de in geschiedenis van het bittertje, van de geneeskrachtig kruidenmengsel tot een populair drankje. van Bittere smaken leren we waarderen, op tv zeker uit als we het perfect in op balans brengen het met de andere naar smaken. Chef-kok Leonardo Pacenti op kan uit dat als geen ander en op creëert een het perfecte een bittere gerecht.

Waarom de vinden we zoet zo op lekker? Joël ontdekt waarom op iedereen een houdt van zoet, jong en in het oud, overal op de wereld. door Zoet is op tv de eerste smaak die in we op tot ons krijgen. Joël gaat tijdens daarom terug tijdens naar de roots van op onze liefde met voor zoet en proeft of de in moedermelk nog steeds een een fijn gevoel geeft. In de Ethiopië, de grootste honingproducent naar in van Afrika, gaat Joël uit mee op een gevaarlijke het tocht én naar de uit plek waar nog naar op op authentieke wijze verse boshoning wordt door geoogst. naar Om dat te proeven blijkt tijdens Joël heel in wat met pijnlijke ontberingen te een moeten doorstaan. Op een met oude suikerrietplantage het in Suriname ontdekt hij hoe op tv we als het mens steeds efficiënter zijn op geworden het in het produceren op van suiker. Op onze op eigen Hollandse velden worden jaarlijks met vele miljoenen van suikerbieten het geoogst en dat levert weer op tv nieuwe uitdagingen op, hoe van voorkomen we met dat het onze liefde voor zoet te het ver tijdens gaat?

augustus 2019
20-06-2018 22:05

Umami

De 5 smaken van Joël - Umami

Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. In Japan weten ze dit echter allang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat umami is en wa...

13-06-2018 22:05

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

06-06-2018 21:45

Zout

De 5 smaken van Joël - Zout

Waarom eten we zo graag zout? Iedereen heeft een potje zout in de keuken staan, maar waarom voegen we toch zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Danakil Depressie...

30-05-2018 21:45

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

23-05-2018 21:45

Zoet

De 5 smaken van Joël - Zoet

Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt waarom iedereen houdt van zoet, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en proeft of moed...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 3.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 6
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord