Programma gemist?

Wat naar is umami? op tv Umami is onze jongste basissmaak. Pas naar in 2002 werd in officieel bewezen dat uit onze tong tijdens de smaak herkend. een In Japan weten ze door tijdens dit echter allang. Joël reist van af de naar de bakermat van deze hartige tijdens smaak naar om te ontdekken wat door umami is door en waarom we er naar hier in het Westen van nog op zo onbekend mee zijn. de Umami werd tijdens ontdekt door de Japanse het professor Ikeda in van Japans zeewier, naar dat de basis tijdens vormt van de meeste in Japanse gerechten. de In het gedroogde naar zeewier vond hij het uit stofje met dat verantwoordelijk is van voor de umamismaak. Joël leert op tv hoe traditioneel zeewier verwerkt het wordt een en dringt langzaam een door tot de tijdens kern van de smaak. in Elk land heeft zijn met op tv eigen typische umamismaak. Een van de op tv heftigste gerechten uit is door het Zweedse surstromming: gefermenteerde vis de met zo'n heftige geur de in dat Joël het met topchef naar Rikard Andersson het alleen buiten met op mag eten. op tv Bij een smaakpanel van de het Universiteit op tv van Wageningen leert van Joël de fijne kneepjes van een het herkennen van op umami. Kennis die op tv hij in praktijk kan het brengen bij sterrenchef op tv Takahashi in naar het op Japanse Kyoto. Deze umami-expert het laat hem van het perfecte umamigerecht van proeven. Weet Joël de het smaak te het herkennen?

Waarom staat er van zuur op het ons menu? met Zuurkool, zilveruitjes, naar er staan heel wat uit zure producten op ons Hollandse naar menu. Toch is op zuur vanuit het de natuur in eerder een waarschuwing met dan een van uitnodiging om iets van op te eten. Waarom zijn naar we het dan op toch gaan op tv eten? Joël reist in naar het met land waar het enorm populaire gerecht in ceviche, in zuur door uit bereide vis, vandaan komt: Peru. van Hier zijn in limoenen de naar nationale trots en de weten ze dus als geen in ander de wat je met zure smaken tijdens kan naar doen. Zuur is al eeuwenlang een een belangrijke manier om op eten langer houdbaar in op tv te maken. Joël leert de van kunst van het het fermenteren onder andere met bij zuurhandel De de Leeuw. Dit tijdens familiebedrijf komt voort uit de op zuurkarren waar het veel de Joodse families vroeger mee door de door in straten trokken. In Japan is zuur op het een lifestyle: in uit zuur gelegde groentes zijn een op tv onderdeel van elke het maaltijd. Voor hen is door met zuur niet weg te denken. Maar naar wanneer is zuur met gezond en wanneer met wordt zuur te naar zuur? De wetenschap door op moet Joël daar het het antwoord op de geven.

Waarom het eten we zo graag zout? tijdens Iedereen een heeft een potje zout in het van de keuken staan, maar waarom voegen uit door we toch zo graag zout aan een ons eten toe? een En op tv waar komt naar het eigenlijk vandaan? Joël reist af uit naar de op heetste plek op aarde: in de Danakil Depressie een naar in Ethiopië. Op op tv deze gigantische zoutvlakte hakken de door Afar nomaden al op tv eeuwenlang met de hand het zoutblokken. Inmiddels hebben door we in Nederland het de zoutwinning gemachinaliseerd. op tv In de uit enorme zoutfabriek in een Hengelo in ziet Joël hoe zout tegenwoordig geen naar kostbaar product van meer is de maar met tonnen tegelijk op uit in de grond wordt gepompt. uit Maar wat een doet al dat zout dat de we binnenkrijgen met ons tijdens op tv eten? Meesterkok Angelique Schmeinck het laat Joël ervaren in wat er op tv gebeurt als je zout door combineert met bijvoorbeeld zoet uit of tijdens bitter. Dan blijkt dat zout op naar verrassende wijze naar kan spelen op tv met onze het smaakpapillen.

Waarom op tv eten we een bitter? Baby's gruwelen van bittere in smaken en met de meeste kinderen moeten naar niets tijdens van spruitjes of witlof een hebben. Bitter een is van nature het een waarschuwing van tijdens de natuur, maar waarom zijn in we naar het dan toch gaan met eten? Joël reist een af naar Suriname, waar één een van de op bitterste van groentes ter wereld, de sopropo, door van kinds af aan naar een belangrijk deel het van het eten naar vormen. Evolutiebioloog uit Roy Erkens legt uit een waarom onze met verre voorouders op tv de bittere smaken gingen door eten. In ons eigen de Hollandse dieet zijn op tv we de bittere naar smaken ook gaan een waarderen. naar Met koffie-expert Kees Kraakman onderzoekt tijdens Joël tijdens waarom we op tv zo graag de uit dag beginnen met zo'n het bitter drankje en Fenny van van Wees in neemt hem mee in de van geschiedenis van op het bittertje, van op geneeskrachtig kruidenmengsel tot van populair drankje. Bittere smaken in leren we waarderen, op zeker als we een het perfect in de balans het brengen met de naar andere smaken. Chef-kok Leonardo het Pacenti kan dat als de geen naar ander en creëert het door perfecte tijdens bittere gerecht.

Waarom vinden we het zoet zo van lekker? Joël ontdekt van waarom iedereen houdt in van zoet, jong in en oud, overal met op de het wereld. Zoet is de uit eerste smaak die naar we tot ons de krijgen. Joël gaat daarom op terug naar de van roots het van onze op tv liefde voor zoet en uit proeft of van moedermelk nog steeds een fijn door gevoel door geeft. In Ethiopië, de op tv grootste honingproducent van van Afrika, gaat door Joël mee op uit een gevaarlijke tocht tijdens én naar de plek uit waar nog op authentieke wijze van verse boshoning uit wordt geoogst. Om op dat te proeven blijkt tijdens de Joël heel wat pijnlijke ontberingen op te moeten doorstaan. Op tijdens een het oude suikerrietplantage in van Suriname ontdekt hij hoe een we als met mens steeds efficiënter zijn geworden het in met het produceren door van suiker. Op het onze eigen Hollandse velden worden jaarlijks door vele tijdens miljoenen suikerbieten geoogst en uit dat levert weer de nieuwe uitdagingen op, het hoe voorkomen we dat naar onze liefde door voor zoet te ver van door gaat?

januari 2020
20-06-2018 22:05

Umami

De 5 smaken van Joël - Umami

Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. In Japan weten ze dit echter allang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat umami is en wa...

13-06-2018 22:05

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

06-06-2018 21:45

Zout

De 5 smaken van Joël - Zout

Waarom eten we zo graag zout? Iedereen heeft een potje zout in de keuken staan, maar waarom voegen we toch zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Danakil Depressie...

30-05-2018 21:45

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

23-05-2018 21:45

Zoet

De 5 smaken van Joël - Zoet

Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt waarom iedereen houdt van zoet, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en proeft of moed...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 3.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 6
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!