Programma gemist?

Wat is met umami? Umami is het onze door jongste basissmaak. Pas in 2002 werd een officieel bewezen het dat onze tong de in smaak herkend. In door Japan naar weten ze dit echter allang. van naar Joël reist af tijdens naar de bakermat uit van deze hartige smaak om met te ontdekken wat met umami is en een waarom we er een hier in van het Westen nog zo onbekend naar mee zijn. Umami in werd ontdekt door een de uit Japanse professor Ikeda het in Japans zeewier, dat de een het basis vormt van de door meeste Japanse gerechten. In tijdens het gedroogde zeewier vond in hij het stofje op tv dat verantwoordelijk is het voor de umamismaak. een Joël leert hoe een traditioneel in zeewier verwerkt van wordt en dringt langzaam door in tot de op tv kern van tijdens de smaak. Elk op tv land heeft zijn tijdens eigen typische umamismaak. Een van de de heftigste tijdens gerechten is het een Zweedse surstromming: een gefermenteerde vis met tijdens zo'n heftige geur dat het Joël het een met topchef Rikard op Andersson alleen buiten op mag op eten. Bij op tv een smaakpanel van de het Universiteit van een Wageningen leert Joël door de fijne kneepjes van door het herkennen van het umami. Kennis die tijdens hij in praktijk kan uit brengen bij met sterrenchef Takahashi in het de Japanse uit Kyoto. Deze umami-expert laat uit hem het perfecte tijdens umamigerecht op proeven. Weet Joël de smaak te in met herkennen?

Waarom op staat er zuur in op ons met menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan op heel een wat zure producten op ons naar Hollandse op tv menu. Toch is zuur vanuit de op tv natuur eerder tijdens een waarschuwing dan de een uitnodiging om iets een op te eten. het een Waarom zijn we naar het dan toch gaan het eten? Joël reist naar met het land van waar het enorm populaire gerecht in ceviche, in uit zuur bereide vis, vandaan het tijdens komt: Peru. Hier zijn limoenen de tijdens nationale trots en in van weten ze dus als geen ander de wat je met door op tv zure smaken kan tijdens doen. Zuur is al uit eeuwenlang een belangrijke manier door om met eten langer houdbaar te naar maken. Joël op leert de kunst op van het fermenteren onder andere in bij tijdens zuurhandel De Leeuw. Dit familiebedrijf komt door met voort uit de zuurkarren waar veel van Joodse families door vroeger mee met door de straten trokken. In tijdens op Japan is zuur op een lifestyle: in het zuur gelegde groentes zijn een het onderdeel het van elke maaltijd. de Voor hen is zuur niet weg op tv te van denken. Maar wanneer in is zuur gezond in en wanneer wordt zuur tijdens te zuur? van De wetenschap moet een Joël daar het antwoord een op de geven.

Waarom eten we naar uit zo graag zout? Iedereen heeft met een potje het zout in de keuken van staan, maar waarom voegen een we uit toch zo het graag zout aan ons eten toe? van En waar tijdens komt het eigenlijk de vandaan? Joël reist op tv af naar de tijdens heetste plek het op aarde: de Danakil in Depressie in Ethiopië. Op tijdens deze gigantische zoutvlakte uit hakken de een Afar nomaden al op eeuwenlang met de hand op op tv zoutblokken. Inmiddels hebben we met in Nederland de de zoutwinning gemachinaliseerd. In de een enorme van zoutfabriek in Hengelo ziet Joël hoe uit zout op tv tegenwoordig geen kostbaar op product meer is maar op tv met tonnen tegelijk tijdens uit de door grond wordt gepompt. Maar met wat doet al een dat zout dat we door binnenkrijgen met tijdens ons eten? naar Meesterkok Angelique op Schmeinck laat Joël ervaren wat het er gebeurt als je een door zout combineert met bijvoorbeeld door zoet of bitter. Dan blijkt de dat zout op een verrassende wijze kan op het spelen met onze tijdens smaakpapillen.

Waarom uit eten we uit bitter? Baby's gruwelen van een bittere smaken tijdens en de meeste kinderen moeten naar niets van spruitjes of in witlof de hebben. Bitter is van nature uit tijdens een waarschuwing van van de natuur, maar waarom zijn we uit het het dan toch een gaan eten? Joël het reist af naar uit Suriname, waar één van tijdens de bitterste naar groentes ter wereld, de sopropo, een van kinds het af aan een belangrijk tijdens deel naar van het eten in vormen. Evolutiebioloog Roy Erkens de legt uit waarom op onze verre voorouders de bittere het smaken op tv gingen eten. van In ons eigen Hollandse dieet zijn de we de een bittere smaken ook gaan van waarderen. Met koffie-expert naar Kees in Kraakman onderzoekt Joël in waarom we zo graag door de dag door beginnen met zo'n door bitter drankje en Fenny de van Wees neemt een hem mee in de met geschiedenis van het uit van bittertje, van geneeskrachtig met kruidenmengsel tot populair drankje. Bittere op tv smaken leren door we waarderen, zeker het als we het tijdens perfect in balans van brengen met met de andere smaken. Chef-kok op tv Leonardo Pacenti kan in dat als in geen ander en creëert uit het perfecte van bittere gerecht.

Waarom door vinden we zoet zo het lekker? uit Joël ontdekt waarom iedereen houdt van op tv zoet, jong met en in oud, overal op de uit wereld. Zoet is de de eerste smaak die we in tot ons met krijgen. Joël gaat met daarom terug naar de naar uit roots van onze liefde voor uit zoet en tijdens proeft of moedermelk nog door steeds een fijn gevoel op de geeft. In Ethiopië, een de grootste honingproducent op van Afrika, gaat Joël mee in op een door gevaarlijke tocht én naar door de op tv plek waar nog op tijdens authentieke wijze naar verse boshoning wordt door geoogst. Om dat naar te proeven blijkt Joël heel van wat pijnlijke in ontberingen te door moeten doorstaan. Op een in oude suikerrietplantage in het Suriname ontdekt op hij hoe we tijdens als mens steeds in efficiënter zijn geworden in het produceren met van een suiker. Op onze eigen Hollandse tijdens naar velden worden jaarlijks vele miljoenen op tv suikerbieten geoogst in en dat in levert weer nieuwe uitdagingen op, hoe van voorkomen we dat het onze liefde voor uit zoet van te ver met gaat?

mei 2021
20-06-2018 22:05

Umami

De 5 smaken van Joël - Umami

Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. In Japan weten ze dit echter allang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat umami is en wa...

13-06-2018 22:05

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

06-06-2018 21:45

Zout

De 5 smaken van Joël - Zout

Waarom eten we zo graag zout? Iedereen heeft een potje zout in de keuken staan, maar waarom voegen we toch zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Danakil Depressie...

30-05-2018 21:45

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

23-05-2018 21:45

Zoet

De 5 smaken van Joël - Zoet

Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt waarom iedereen houdt van zoet, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en proeft of moed...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 3.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 6
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!