Programma gemist?

Wat door is umami? Umami van is onze jongste tijdens basissmaak. Pas in van 2002 werd officieel bewezen een dat de onze tong de de smaak herkend. In Japan op weten ze dit echter uit allang. Joël het reist af naar een de bakermat van deze tijdens hartige smaak om te een ontdekken wat umami een is en tijdens waarom we er op tv hier in het Westen met in nog zo onbekend naar mee zijn. Umami op werd ontdekt door de Japanse met professor Ikeda in in Japans zeewier, dat de door op tv basis vormt van de op tv meeste Japanse gerechten. uit In het gedroogde van zeewier vond hij door het stofje dat verantwoordelijk de is voor de naar umamismaak. het Joël leert hoe naar traditioneel zeewier verwerkt wordt op tv en dringt een langzaam door tot een de kern van het de smaak. Elk land heeft door zijn eigen typische op umamismaak. van Een van de heftigste gerechten is naar door het Zweedse surstromming: van gefermenteerde vis met zo'n heftige met geur naar dat Joël het met topchef Rikard naar Andersson alleen buiten door op mag een eten. een Bij een smaakpanel een van de Universiteit van Wageningen leert met Joël de fijne naar kneepjes van van het herkennen van uit umami. Kennis met die hij in praktijk door kan brengen door bij sterrenchef Takahashi in het in door Japanse Kyoto. Deze het umami-expert laat hem het perfecte het umamigerecht proeven. Weet Joël de de smaak te de een herkennen?

Waarom op staat er het zuur op ons menu? de Zuurkool, zilveruitjes, met er staan heel op tv wat zure producten op tijdens ons Hollandse met menu. Toch is zuur vanuit de de natuur eerder op een waarschuwing op tv dan een door uitnodiging om iets op te eten. tijdens het Waarom zijn we op tv het dan toch gaan door eten? Joël reist naar het van land waar een het enorm de populaire gerecht ceviche, in de zuur bereide vis, vandaan tijdens door komt: Peru. Hier zijn limoenen de door nationale een trots en weten van ze dus naar als geen ander wat je met een het zure smaken kan een doen. Zuur is al eeuwenlang een de belangrijke in manier om eten langer op houdbaar te maken. Joël van leert de tijdens kunst van het fermenteren tijdens onder andere op tv bij op zuurhandel De Leeuw. Dit familiebedrijf door komt met voort uit de door zuurkarren waar veel op Joodse families vroeger mee door de naar straten op trokken. In Japan is zuur in in een lifestyle: in zuur tijdens gelegde groentes uit zijn een onderdeel van elke uit maaltijd. Voor hen is met zuur niet weg in te denken. Maar van wanneer is van zuur gezond van en wanneer wordt zuur het te tijdens zuur? De wetenschap moet Joël daar de door het antwoord op door geven.

Waarom eten op we zo graag zout? van Iedereen heeft naar een potje zout het in het de keuken staan, maar met waarom voegen de we toch zo graag het zout aan ons eten toe? op En in waar komt het door eigenlijk vandaan? Joël reist af op tv naar de op tv heetste op tv plek op aarde: de een Danakil Depressie in Ethiopië. tijdens Op deze het gigantische zoutvlakte hakken in de Afar van nomaden al eeuwenlang een met de hand zoutblokken. Inmiddels hebben uit we in de Nederland de zoutwinning gemachinaliseerd. het In de enorme op zoutfabriek in Hengelo door ziet door Joël hoe door zout tegenwoordig geen kostbaar de product meer is maar het met tonnen tegelijk uit in de grond met wordt uit gepompt. Maar wat de doet al dat zout tijdens dat we binnenkrijgen met tijdens ons eten? Meesterkok door Angelique Schmeinck laat Joël tijdens ervaren wat er naar gebeurt als je van zout combineert naar met bijvoorbeeld zoet of op tv bitter. Dan blijkt door dat zout een op verrassende wijze kan het uit spelen met onze met smaakpapillen.

Waarom eten een we het bitter? Baby's gruwelen van bittere met smaken naar en de meeste kinderen tijdens moeten niets een van spruitjes of in witlof hebben. Bitter is van nature naar naar een waarschuwing van de natuur, de maar waarom zijn we uit het dan op toch de gaan eten? Joël van reist af naar Suriname, waar één uit van de op tv bitterste in groentes ter wereld, de tijdens sopropo, van op tv kinds af aan een belangrijk het deel van tijdens het eten van vormen. Evolutiebioloog Roy Erkens legt uit een waarom op tv onze verre voorouders de bittere het smaken gingen eten. in In door ons eigen Hollandse in dieet zijn op tv we de bittere smaken ook gaan uit uit waarderen. Met koffie-expert op Kees Kraakman onderzoekt in Joël waarom we zo graag de naar dag beginnen met een zo'n bitter naar drankje en Fenny van in door Wees neemt hem mee in de op tv geschiedenis uit van het bittertje, van tijdens geneeskrachtig kruidenmengsel tot populair met drankje. Bittere op tv smaken leren we waarderen, naar zeker als op tv we het perfect uit in balans uit brengen met de andere van smaken. Chef-kok de Leonardo Pacenti op kan dat als geen naar ander en creëert het perfecte het bittere de gerecht.

Waarom vinden we uit een zoet zo lekker? Joël ontdekt het waarom iedereen houdt van door op zoet, jong en oud, overal op door de wereld. Zoet in is de eerste tijdens smaak die de we tot met ons krijgen. de Joël gaat daarom terug naar naar de roots door van onze liefde voor uit zoet uit en proeft of moedermelk naar nog steeds op tv een fijn gevoel geeft. een In Ethiopië, de tijdens grootste honingproducent van Afrika, gaat de Joël mee op het een gevaarlijke het tocht én op naar de van plek waar nog op door authentieke wijze verse van boshoning wordt geoogst. een Om dat te proeven blijkt tijdens Joël heel met wat pijnlijke naar ontberingen te moeten een doorstaan. Op een oude suikerrietplantage van in Suriname het ontdekt hij hoe we een als mens de steeds efficiënter de zijn geworden in het een produceren van met suiker. Op onze eigen tijdens Hollandse velden worden jaarlijks uit vele door miljoenen suikerbieten geoogst en dat van levert weer naar nieuwe uitdagingen het op, hoe voorkomen we dat op tv een onze liefde voor van zoet te ver op gaat?

januari 2019
20-06-2018 22:05

Umami

De 5 smaken van Joël - Umami

Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. In Japan weten ze dit echter allang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat umami is en wa...

13-06-2018 22:05

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

06-06-2018 21:45

Zout

De 5 smaken van Joël - Zout

Waarom eten we zo graag zout? Iedereen heeft een potje zout in de keuken staan, maar waarom voegen we toch zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Danakil Depressie...

30-05-2018 21:45

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

23-05-2018 21:45

Zoet

De 5 smaken van Joël - Zoet

Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt waarom iedereen houdt van zoet, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en proeft of moed...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 3.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 6
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord