Programma gemist?

Wat is umami? de Umami is onze tijdens jongste naar basissmaak. Pas in uit 2002 werd officieel bewezen dat de onze tong naar de smaak herkend. van In uit Japan weten ze dit echter met allang. Joël op reist af naar de bakermat een van deze hartige op smaak om door te uit ontdekken wat umami op is en waarom we er hier door door in het Westen nog zo van onbekend mee zijn. het Umami werd ontdekt de door de Japanse professor het Ikeda in naar Japans van zeewier, dat de basis vormt van tijdens de tijdens meeste Japanse gerechten. uit In het gedroogde zeewier met vond hij door het stofje in dat verantwoordelijk is voor de uit umamismaak. Joël naar leert hoe traditioneel zeewier een verwerkt van wordt en dringt een langzaam door tot de het kern van de smaak. de Elk land heeft uit zijn eigen met typische umamismaak. Een door van de tijdens heftigste gerechten is het Zweedse van surstromming: gefermenteerde tijdens vis met in zo'n heftige geur dat Joël op het met een topchef Rikard Andersson met alleen buiten op mag op eten. in Bij een smaakpanel van de Universiteit met van van Wageningen leert Joël de fijne een kneepjes van het op het herkennen van umami. Kennis van die hij in praktijk de kan brengen door bij sterrenchef Takahashi in het door Japanse Kyoto. Deze tijdens umami-expert laat uit hem het perfecte van umamigerecht proeven. in Weet Joël de door smaak te met herkennen?

Waarom naar staat er zuur op op ons de menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan van heel wat zure producten in op uit ons Hollandse menu. Toch is van zuur vanuit de het natuur eerder het een waarschuwing dan een de uitnodiging op om iets door op te eten. Waarom het zijn we het een dan toch gaan eten? de Joël een reist naar het land een waar het enorm populaire het gerecht ceviche, tijdens in zuur bereide vis, het vandaan komt: Peru. Hier op een zijn limoenen de het nationale trots en weten ze dus in op als geen ander een wat je met met zure smaken kan doen. Zuur met is al op tv eeuwenlang een van belangrijke manier om eten het langer houdbaar te maken. Joël in leert de uit kunst van het fermenteren de onder andere bij door zuurhandel De Leeuw. op tv door Dit familiebedrijf komt op tv voort uit de zuurkarren een waar veel op tv Joodse families vroeger mee door de uit straten trokken. het In Japan is zuur op tv een lifestyle: in een zuur gelegde door groentes tijdens zijn een onderdeel het van elke maaltijd. naar Voor hen is zuur niet weg op tv naar te denken. Maar wanneer de is zuur gezond en wanneer op wordt zuur naar te op tv zuur? De wetenschap het moet Joël daar het antwoord op van een geven.

Waarom eten we het op zo graag zout? Iedereen uit heeft een naar potje zout in de keuken tijdens staan, in maar waarom voegen op tv we toch zo op graag zout aan ons eten uit toe? op En waar komt een het eigenlijk vandaan? Joël reist af door naar de naar heetste plek op aarde: het de Danakil tijdens Depressie in Ethiopië. Op uit deze gigantische zoutvlakte een hakken de op tv Afar nomaden van al eeuwenlang met naar de hand zoutblokken. naar Inmiddels hebben op tv we in Nederland de zoutwinning een gemachinaliseerd. door In de enorme zoutfabriek in Hengelo tijdens de ziet Joël hoe zout de tegenwoordig geen naar kostbaar product meer is naar maar met tonnen tegelijk door uit de grond het wordt gepompt. Maar wat op doet al het dat zout tijdens dat we binnenkrijgen met ons uit eten? Meesterkok Angelique tijdens Schmeinck laat Joël op ervaren wat er met de gebeurt als je in zout combineert met op bijvoorbeeld zoet of van bitter. Dan blijkt dat zout op een verrassende wijze naar kan in spelen met onze het smaakpapillen.

Waarom eten we met op tv bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken uit en de op meeste naar kinderen moeten niets van door spruitjes of witlof hebben. Bitter in is van door nature een waarschuwing van met naar de natuur, maar waarom zijn we met het een dan toch gaan eten? in Joël uit reist af naar Suriname, uit waar één de van de bitterste groentes ter wereld, op de sopropo, naar van kinds af uit aan een van belangrijk deel de van het eten vormen. Evolutiebioloog op Roy Erkens legt uit door waarom naar onze verre op tv voorouders de bittere smaken gingen eten. in In ons naar eigen Hollandse met dieet zijn we tijdens de bittere smaken met ook gaan waarderen. tijdens Met koffie-expert Kees het Kraakman onderzoekt Joël waarom op tv we zo in graag de dag met beginnen met op tv zo'n bitter drankje en Fenny van van Wees uit neemt hem mee tijdens in de geschiedenis van tijdens het bittertje, van geneeskrachtig de kruidenmengsel tot naar populair drankje. het Bittere smaken leren van we waarderen, zeker als op tv we het perfect door in balans brengen tijdens met de andere smaken. de het Chef-kok Leonardo Pacenti kan dat als tijdens tijdens geen ander en creëert het perfecte met bittere tijdens gerecht.

Waarom vinden we de zoet uit zo lekker? op tv Joël ontdekt waarom een iedereen houdt van zoet, jong van en oud, door overal op de wereld. van Zoet is met de eerste smaak op tv die we tijdens tot ons krijgen. Joël gaat daarom door terug naar de uit het roots van onze in liefde voor zoet en proeft met of moedermelk op nog steeds een fijn gevoel op tv geeft. In Ethiopië, tijdens de grootste honingproducent naar van Afrika, gaat een Joël mee in op een gevaarlijke tocht in én uit naar de plek het waar nog op authentieke wijze door verse boshoning tijdens wordt geoogst. Om dat van te door proeven blijkt tijdens Joël heel wat door pijnlijke ontberingen te moeten op tv doorstaan. Op een oude van suikerrietplantage tijdens in Suriname ontdekt hij hoe we de als mens tijdens steeds efficiënter zijn van geworden in het van produceren van suiker. Op met onze eigen het Hollandse velden worden jaarlijks met vele miljoenen suikerbieten een geoogst tijdens en dat levert weer de nieuwe uitdagingen op, hoe door voorkomen we op dat onze liefde uit voor zoet met te ver op gaat?

november 2019
20-06-2018 22:05

Umami

De 5 smaken van Joël - Umami

Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. In Japan weten ze dit echter allang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat umami is en wa...

13-06-2018 22:05

Zuur

De 5 smaken van Joël - Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan...

06-06-2018 21:45

Zout

De 5 smaken van Joël - Zout

Waarom eten we zo graag zout? Iedereen heeft een potje zout in de keuken staan, maar waarom voegen we toch zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Danakil Depressie...

30-05-2018 21:45

Bitter

De 5 smaken van Joël - Bitter

Waarom eten we bitter? Baby's gruwelen van bittere smaken en de meeste kinderen moeten niets van spruitjes of witlof hebben. Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar...

23-05-2018 21:45

Zoet

De 5 smaken van Joël - Zoet

Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt waarom iedereen houdt van zoet, jong en oud, overal op de wereld. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Joël gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en proeft of moed...

De 5 smaken van Joël gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De 5 smaken van Joël de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De 5 smaken van Joël bij De 5 smaken van Joël liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 3.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De 5 smaken van Joël. Heb je een uitzending van De 5 smaken van Joël gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De 5 smaken van Joël gemist

Uitzending gemist van De 5 smaken van Joël? Hier kun je alle uitzendingen van De 5 smaken van Joël kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 6
  • Laatste uitzending op 20-06-2018 om 22:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!