Programma gemist?

Wetenschap tijdens is bij uitstek het terrein een waar meten de in norm is. naar Echter, sinds meer dan van een een eeuw, sinds uit de kwantumfysica en het onzekerheidsprincipe, staat op tv ook de wetenschap de oog in oog naar met op niet-weten. De wetenschap uit raakt hier tijdens aan onzekerheden van het 'echte' met leven. Jan Bor ontmoet een uit mensen die in het van gebied tussen meten en op tv weten wetenschap bedrijven. Waaronder op natuurkundigen Carlo op tv Rovelli en Erik met Verlinde en de tijdens astrofysicus Trinh Xuan Tuan. in op Deze laatste zegt dat fysica niet uit de enige in manier is om op tv de werkelijkheid op tv te beschrijven. een Spiritualiteit en kunst bieden een evenzogoed een blik op onze met werkelijkheid. Rovelli ziet de dat boeddhistische op filosofie aardig overeenkomt een met de in kwantummechanica en Erik tijdens Verlinde bespreekt de beperkingen van uit het de natuurkundige formules die het de werkelijkheid tijdens proberen te beschrijven.

Jan Bor uit kijkt van kritisch naar onze wens naar om ons de lichaam op te delen in segmenten op en cijfers. Bij een het Quantified Self van Institute een bijvoorbeeld, onderzoekt men met met geavanceerde het apps hoe ieder individu met een op tv op tv persoonlijke database zijn het of haar eigen lichaam door voortdurend in de gaten op tv kan naar houden. Jan Bor zoekt tijdens naar een andere manier van op kijken. Kun op tv je het lichaam niet in bijvoorbeeld in zien als een netwerk, uit waar uiteenlopende factoren uit elkaar beïnvloeden en het onderling afhankelijk een zijn? Shigehisa Kuriyama schreef The het een expressiveness of the de body, een klassiek geworden boek. Hij uit bespreekt een met Jan in Bor hoe de blik tijdens op het op tv menselijk lichaam vanaf de Grieken van zich heel anders ontwikkelde. door In de van Oosterse traditie zag men van het menselijk tijdens lichaam als naar een microcosmos, uit waarbij processen zich voltrekken door die vergelijkbaar in zijn met de op planeet. Er zijn met zoveel factoren die tijdens invloed hebben op het functioneren van het je lichaam op tv dat je op niet zo gemakkelijk uit kunt zeggen dat je een het kwaal oplost op tv met een doelgericht op medicijn. Ook in het door in westen zijn steeds op tv meer wetenschappers bezig in met het ontdekken de van een nieuwe blik op de op naar geneeskunst. Meetbaarheid is een belangrijk instrument een maar leidt naar het ook op altijd tot de beste beslissingen uit uit als zoiets als efficientie gaat meewegen? een Arts Emma met Bruns zegt: een 'Een onderbuiksgevoel kunnen verpleegkundigen niet het altijd vatten door in naar de pols of temperatuur in of dingen die in ze hebben gemeten. Maar het de ervaring leert dat van het toch vrij een goed blijkt te door uit kloppen.'

De op cijfers in economie op representeren al lang tijdens niet meer door onze dagelijkse werkelijkheid. De tastbare de huishoudelijke economie en de uit getallen van in de financiële een markten bevinden zich het in geheel op andere universa, lijkt het. met Ondertussen zijn in de van crisis honderden miljarden verdampt in en neemt de in ongelijkheid toe. Wat in is hier op aan de hand? met 'De staat waarin uit de economie verkeert is een een gekte door waarbij een alles in geld moet worden uitgedrukt', naar naar zegt econoom Arjo Klamer. Hij legt tijdens uit hoe naar dit historisch gegroeid is. de Hoogleraar Financiële in markten Arnoud tijdens Boot is tijdens en een groot voorstander van uit lokaal het investeren, om de economie tijdens weer terug te brengen naar de de menselijke maat. een Totnes, in Zuid-Engeland, met is een tijdens dorp van in 8000 inwoners waar in een 2006 de Transition-beweging naar werd geboren, waar de uit economie het de dagelijkse leven weer naar representeert. Jan op Bor onderzoekt of in we ons kunnen ontworstelen aan de de uit houdgreep die de wiskundigen een met hun een onbegrijpelijke getallen en naar formules ons voorspiegelen van als economie.

In uit het onderwijs wordt al met jaren met geworsteld met de vraag van hoe te vernieuwen en het de leerlingen individueler uit te de benaderen. We lijken daarbij niet af door te uit brengen van één van de op tv struikelblokken die in bij vernieuwing op tv steeds weer in het de weg lijken te door staan: toetsen. van Toetsen proberen tijdens de ontwikkeling van in een kind in cijfers te vangen. door door Maar wat zeggen deze toetsresultaten door werkelijk over de op tv ontwikkeling van op tv onze kinderen? Jan naar Bors zoon Olivier van heeft een sterke negatieve reactie door op tijdens toetsen. Vanuit door zijn persoonlijke frustratie daarover zoekt de Jan op naar de oorsprong van het toetsen, van in de gevolgen en met andere mogelijkheden. Hij in spreekt Bas Hemker, hoofd research met bij het met CITO instituut, die in uitlegt wat de achterliggende naar gedachte is van de het met toetsen. Maar ook hoe het van verkeerd tijdens kan worden gebruikt. Klinisch psycholoog met Paul Verhaeghe werpt de licht op de een negatieve uit gevolgen van het uit toetsen. 'Met zo'n door systeem kun je wachten op kinderen door met een door burn-out.' Op het met Hondsrugcollege in Emmen en op tv bij de op tv Ruimte hebben ze naar het toetsen losgelaten naar en kijken de een leerlingen zelf naar een wat van hoe en wanneer ze willen toetsen. het Werkt het? een De leerlingen zijn zelf op tv naar in ieder geval erg het blij en kunnen op vanuit een intrinsieke motivatie het leren, wat naar veel rust met geeft.

mei 2020
10-06-2018 15:30

Wetenschap

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Wetenschap

Wetenschap is bij uitstek het terrein waar meten de norm is. Echter, sinds meer dan een eeuw, sinds de kwantumfysica en het onzekerheidsprincipe, staat ook de wetenschap oog in oog met niet-weten. De wetenschap raakt hier aan onzekerheden v...

03-06-2018 15:35

Gezondheid

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Gezondheid

Jan Bor kijkt kritisch naar onze wens om ons lichaam op te delen in segmenten en cijfers. Bij het Quantified Self Institute bijvoorbeeld, onderzoekt men met geavanceerde apps hoe ieder individu met een persoonlijke database zijn of haar eig...

27-05-2018 15:40

Economie

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Economie

De cijfers in economie representeren al lang niet meer onze dagelijkse werkelijkheid. De tastbare huishoudelijke economie en de getallen van de financiële markten bevinden zich in geheel andere universa, lijkt het. Ondertussen zijn in de cr...

20-05-2018 15:35

Onderwijs

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Onderwijs

In het onderwijs wordt al jaren geworsteld met de vraag hoe te vernieuwen en de leerlingen individueler te benaderen. We lijken daarbij niet af te brengen van één van de struikelblokken die bij vernieuwing steeds weer in de weg lijken te st...

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten bij De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten. Heb je een uitzending van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten gemist

Uitzending gemist van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten? Hier kun je alle uitzendingen van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 10-06-2018 om 15:30 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!