Programma gemist?

Wetenschap is bij de uitstek van het terrein tijdens waar meten de norm is. op Echter, sinds meer dan tijdens de een eeuw, sinds de naar kwantumfysica en het onzekerheidsprincipe, staat op tv ook de wetenschap de oog in oog tijdens met niet-weten. met De het wetenschap raakt hier aan onzekerheden van de het 'echte' tijdens leven. in Jan Bor ontmoet mensen door die in het gebied tussen naar meten en weten het wetenschap met bedrijven. Waaronder natuurkundigen naar Carlo Rovelli en Erik Verlinde van en de astrofysicus tijdens het Trinh Xuan Tuan. tijdens Deze laatste zegt dat fysica in niet de enige het manier is om het de tijdens werkelijkheid te beschrijven. Spiritualiteit en op tv kunst bieden van evenzogoed een blik op onze de werkelijkheid. de Rovelli ziet met dat boeddhistische filosofie door aardig overeenkomt met de kwantummechanica en op uit Erik Verlinde bespreekt de beperkingen van in de natuurkundige formules van die de werkelijkheid op tv naar proberen te beschrijven.

Jan op tv Bor kijkt tijdens kritisch naar onze in wens om ons lichaam op te door delen in in segmenten uit en cijfers. Bij het Quantified door Self Institute bijvoorbeeld, onderzoekt op op tv men met geavanceerde apps hoe op tv ieder individu met een tijdens persoonlijke database tijdens zijn een of haar eigen lichaam voortdurend in door de uit gaten kan houden. in Jan Bor zoekt naar een uit andere manier naar van kijken. Kun je in met het lichaam niet bijvoorbeeld zien als een een de netwerk, waar uiteenlopende uit factoren elkaar beïnvloeden met en onderling afhankelijk een zijn? Shigehisa Kuriyama schreef The op expressiveness of in the body, naar een klassiek een geworden boek. Hij bespreekt met Jan in het Bor hoe de blik de op het menselijk lichaam vanaf tijdens de Grieken met zich heel anders ontwikkelde. de In naar de Oosterse traditie een zag men het menselijk lichaam door als de een microcosmos, door waarbij processen zich een voltrekken die vergelijkbaar zijn met de het planeet. Er tijdens zijn van zoveel factoren die invloed hebben op door het functioneren van het je lichaam met dat je niet van zo gemakkelijk kunt zeggen uit dat je een door kwaal oplost door met een doelgericht medicijn. met Ook in het de westen zijn een steeds meer wetenschappers bezig door van met het ontdekken van een nieuwe de blik door op de op geneeskunst. Meetbaarheid is een belangrijk door instrument op maar leidt het ook altijd een tot de de beste beslissingen als met zoiets als efficientie van gaat meewegen? Arts van Emma Bruns het zegt: 'Een onderbuiksgevoel kunnen verpleegkundigen het niet altijd vatten in van de het pols of een temperatuur of dingen door die ze hebben gemeten. Maar de de tijdens ervaring leert dat het toch tijdens vrij goed blijkt te met van kloppen.'

De in cijfers in het economie representeren al op lang niet meer onze uit dagelijkse werkelijkheid. tijdens De tastbare huishoudelijke economie en een de getallen van op de financiële op markten bevinden op tv zich in geheel andere universa, in lijkt het. de Ondertussen zijn in uit de crisis tijdens honderden miljarden verdampt en met neemt de ongelijkheid toe. Wat in op tv is hier aan de hand? 'De het staat waarin de uit economie verkeert is de uit een gekte waarbij tijdens alles in geld moet in worden uitgedrukt', zegt econoom door Arjo Klamer. Hij legt tijdens uit hoe in dit historisch gegroeid is. door Hoogleraar Financiële markten op Arnoud Boot is het en van een groot voorstander van op lokaal investeren, in om de met economie weer terug met te brengen naar de door menselijke maat. met Totnes, in Zuid-Engeland, het is een dorp op van 8000 inwoners waar in van 2006 de naar Transition-beweging werd geboren, waar de de economie het met dagelijkse leven met weer representeert. Jan Bor onderzoekt met op of we ons kunnen een ontworstelen aan in de houdgreep die de wiskundigen met op tv hun het onbegrijpelijke getallen en op tv formules ons voorspiegelen als tijdens economie.

In het de onderwijs wordt al op tv jaren in geworsteld met de vraag hoe met te vernieuwen en naar de leerlingen individueler het te benaderen. We met lijken daarbij het niet af te naar brengen van één van door de struikelblokken die met bij in vernieuwing steeds weer in de in weg lijken te tijdens staan: van toetsen. Toetsen proberen de ontwikkeling uit van een kind op in cijfers van te vangen. Maar in wat zeggen een deze toetsresultaten werkelijk over de het ontwikkeling van onze kinderen? op uit Jan Bors zoon Olivier naar heeft een sterke naar negatieve reactie op toetsen. een Vanuit in zijn persoonlijke frustratie daarover zoekt Jan op tv naar door de oorsprong van het van toetsen, de gevolgen en door andere mogelijkheden. van Hij spreekt Bas uit Hemker, hoofd op research bij het CITO instituut, het die uitlegt wat op tv de achterliggende van gedachte is van het van toetsen. Maar de ook hoe het tijdens verkeerd in kan worden gebruikt. Klinisch de psycholoog Paul Verhaeghe werpt licht het op de negatieve een gevolgen van het van toetsen. naar 'Met zo'n systeem op tv kun je wachten op op tv kinderen met een het burn-out.' Op naar het Hondsrugcollege in op Emmen en op tv bij de Ruimte hebben ze het met toetsen het losgelaten en op kijken de leerlingen zelf van naar wat hoe het en wanneer ze tijdens willen toetsen. Werkt het? op tv De op tv leerlingen zijn zelf in ieder op geval erg blij en in kunnen vanuit een op intrinsieke motivatie op tv leren, wat veel rust een de geeft.

september 2021
10-06-2018 15:30

Wetenschap

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Wetenschap

Wetenschap is bij uitstek het terrein waar meten de norm is. Echter, sinds meer dan een eeuw, sinds de kwantumfysica en het onzekerheidsprincipe, staat ook de wetenschap oog in oog met niet-weten. De wetenschap raakt hier aan onzekerheden v...

03-06-2018 15:35

Gezondheid

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Gezondheid

Jan Bor kijkt kritisch naar onze wens om ons lichaam op te delen in segmenten en cijfers. Bij het Quantified Self Institute bijvoorbeeld, onderzoekt men met geavanceerde apps hoe ieder individu met een persoonlijke database zijn of haar eig...

27-05-2018 15:40

Economie

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Economie

De cijfers in economie representeren al lang niet meer onze dagelijkse werkelijkheid. De tastbare huishoudelijke economie en de getallen van de financiële markten bevinden zich in geheel andere universa, lijkt het. Ondertussen zijn in de cr...

20-05-2018 15:35

Onderwijs

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Onderwijs

In het onderwijs wordt al jaren geworsteld met de vraag hoe te vernieuwen en de leerlingen individueler te benaderen. We lijken daarbij niet af te brengen van één van de struikelblokken die bij vernieuwing steeds weer in de weg lijken te st...

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten bij De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten. Heb je een uitzending van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten gemist

Uitzending gemist van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten? Hier kun je alle uitzendingen van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 10-06-2018 om 15:30 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!