Programma gemist?

Wetenschap is bij met uitstek naar het terrein waar meten de in op norm is. Echter, sinds meer tijdens dan een het eeuw, sinds de op tv kwantumfysica en het onzekerheidsprincipe, staat uit ook de het wetenschap het oog in oog met niet-weten. De het in wetenschap raakt hier aan onzekerheden door van het van 'echte' leven. Jan Bor in ontmoet van mensen die in het gebied op tv tussen meten door en weten wetenschap bedrijven. op Waaronder door natuurkundigen Carlo Rovelli en de Erik Verlinde en naar de astrofysicus Trinh Xuan Tuan. tijdens Deze laatste uit zegt dat tijdens fysica niet in de enige manier is met om de de werkelijkheid te beschrijven. Spiritualiteit met en kunst op bieden evenzogoed een blik op onze tijdens van werkelijkheid. Rovelli ziet dat boeddhistische filosofie van aardig overeenkomt met van de op kwantummechanica en Erik met Verlinde bespreekt de beperkingen een van de natuurkundige met formules die de uit werkelijkheid proberen te uit beschrijven.

Jan uit Bor kijkt kritisch naar uit onze het wens om ons lichaam op van te delen in in segmenten en cijfers. in Bij het Quantified het Self Institute met bijvoorbeeld, onderzoekt men met geavanceerde de apps naar hoe ieder tijdens individu met een persoonlijke database op tv zijn of haar eigen de lichaam voortdurend in naar op de gaten kan houden. op Jan Bor een zoekt naar een andere met manier van kijken. naar Kun je het lichaam niet op tv bijvoorbeeld zien met als een netwerk, op waar uiteenlopende factoren van elkaar door beïnvloeden en onderling afhankelijk naar zijn? Shigehisa Kuriyama van schreef The expressiveness met of the body, een klassiek naar met geworden boek. Hij bespreekt tijdens met Jan Bor hoe de tijdens blik op het het van menselijk lichaam vanaf de Grieken zich op heel op tv anders ontwikkelde. In de Oosterse op tv traditie op tv zag men het menselijk een lichaam de als een microcosmos, waarbij processen zich van voltrekken het die vergelijkbaar het zijn met de de planeet. Er zijn zoveel naar factoren die door invloed hebben op het uit functioneren van je lichaam dat het je in niet zo gemakkelijk kunt het zeggen dat je een in kwaal oplost met met een in doelgericht medicijn. Ook in met het westen zijn steeds uit van meer wetenschappers bezig met het ontdekken het van het een nieuwe blik op de naar geneeskunst. uit Meetbaarheid is een het belangrijk instrument uit maar leidt het ook altijd door tot de door beste beslissingen de als zoiets als op efficientie gaat meewegen? Arts van Emma Bruns zegt: de 'Een onderbuiksgevoel kunnen in verpleegkundigen niet een altijd vatten in de pols of naar temperatuur of dingen op die ze hebben de gemeten. op Maar de ervaring op tv leert dat het toch van vrij goed blijkt de te naar kloppen.'

De in cijfers in economie representeren met al in lang niet meer tijdens onze dagelijkse werkelijkheid. De tastbare het huishoudelijke economie de en de getallen van de op tv financiële de markten bevinden zich in naar geheel op andere universa, lijkt het. Ondertussen op tv zijn in naar de crisis naar honderden miljarden verdampt en neemt het de door ongelijkheid toe. Wat is hier op aan de hand? naar 'De het staat waarin de de economie verkeert is een naar gekte waarbij alles in geld in moet worden de uitgedrukt', zegt econoom in Arjo Klamer. Hij een legt uit hoe dit op tv de historisch gegroeid is. Hoogleraar Financiële op tv markten Arnoud Boot is uit op tv en een groot voorstander van lokaal tijdens investeren, om de door economie uit weer terug van te brengen naar de op menselijke maat. uit Totnes, in Zuid-Engeland, is een dorp een van 8000 inwoners tijdens naar waar in 2006 de uit Transition-beweging werd geboren, waar het de economie het dagelijkse het leven het weer representeert. Jan Bor een onderzoekt het of we ons kunnen ontworstelen aan op de houdgreep die het de van wiskundigen met hun onbegrijpelijke getallen op tv en formules op tv ons voorspiegelen als naar economie.

In de het onderwijs wordt al met jaren geworsteld met de naar vraag uit hoe te vernieuwen en het de leerlingen een individueler te benaderen. We lijken tijdens daarbij niet met af te brengen tijdens van één van het de struikelblokken van die bij vernieuwing steeds een weer in met de weg het lijken te staan: toetsen. uit Toetsen proberen in de ontwikkeling van op een kind in uit cijfers te vangen. tijdens Maar wat zeggen deze toetsresultaten werkelijk naar over de uit ontwikkeling van onze kinderen? tijdens Jan Bors uit zoon Olivier heeft op een door sterke negatieve reactie op toetsen. Vanuit het zijn persoonlijke de frustratie op daarover zoekt Jan naar de de oorsprong van het met toetsen, de de gevolgen en andere mogelijkheden. in Hij spreekt Bas met Hemker, hoofd research in bij het CITO de instituut, die uitlegt het wat de achterliggende een gedachte een is van het toetsen. Maar op ook hoe op tv het verkeerd kan worden in gebruikt. Klinisch psycholoog het Paul Verhaeghe werpt licht het op uit de negatieve gevolgen het van het uit toetsen. 'Met zo'n een systeem kun je wachten op kinderen de uit met een burn-out.' Op met het Hondsrugcollege in Emmen van en door bij de Ruimte hebben ze in het toetsen op losgelaten en kijken op de leerlingen zelf naar met wat hoe en een wanneer ze willen een toetsen. Werkt het? De met uit leerlingen zijn zelf in ieder het geval erg het blij en kunnen vanuit een naar intrinsieke motivatie met leren, wat met veel rust op geeft.

september 2020
10-06-2018 15:30

Wetenschap

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Wetenschap

Wetenschap is bij uitstek het terrein waar meten de norm is. Echter, sinds meer dan een eeuw, sinds de kwantumfysica en het onzekerheidsprincipe, staat ook de wetenschap oog in oog met niet-weten. De wetenschap raakt hier aan onzekerheden v...

03-06-2018 15:35

Gezondheid

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Gezondheid

Jan Bor kijkt kritisch naar onze wens om ons lichaam op te delen in segmenten en cijfers. Bij het Quantified Self Institute bijvoorbeeld, onderzoekt men met geavanceerde apps hoe ieder individu met een persoonlijke database zijn of haar eig...

27-05-2018 15:40

Economie

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Economie

De cijfers in economie representeren al lang niet meer onze dagelijkse werkelijkheid. De tastbare huishoudelijke economie en de getallen van de financiële markten bevinden zich in geheel andere universa, lijkt het. Ondertussen zijn in de cr...

20-05-2018 15:35

Onderwijs

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Onderwijs

In het onderwijs wordt al jaren geworsteld met de vraag hoe te vernieuwen en de leerlingen individueler te benaderen. We lijken daarbij niet af te brengen van één van de struikelblokken die bij vernieuwing steeds weer in de weg lijken te st...

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten bij De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten. Heb je een uitzending van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten gemist

Uitzending gemist van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten? Hier kun je alle uitzendingen van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 10-06-2018 om 15:30 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!