Programma gemist?

Wetenschap is uit bij uitstek het met terrein waar meten een de norm is. Echter, door sinds uit meer dan een eeuw, sinds in de uit kwantumfysica en het het onzekerheidsprincipe, staat de ook de wetenschap oog in uit oog met niet-weten. De op tv wetenschap door raakt hier aan onzekerheden van met het met 'echte' leven. op Jan Bor ontmoet mensen die op tv in het gebied tussen uit meten en uit weten door wetenschap bedrijven. Waaronder natuurkundigen Carlo tijdens Rovelli van en Erik Verlinde naar en de astrofysicus Trinh op tv Xuan Tuan. Deze van laatste zegt dat fysica tijdens niet van de enige manier is om de door werkelijkheid te beschrijven. van Spiritualiteit en de kunst bieden door evenzogoed een blik het op onze werkelijkheid. op tv Rovelli ziet dat boeddhistische filosofie naar aardig overeenkomt met in de naar kwantummechanica en Erik in Verlinde bespreekt de beperkingen tijdens van de natuurkundige formules naar die de uit werkelijkheid proberen te in beschrijven.

Jan Bor van kijkt kritisch op tv naar onze wens om naar ons de lichaam op te delen in segmenten in en cijfers. in Bij het Quantified het Self Institute bijvoorbeeld, onderzoekt tijdens uit men met geavanceerde de apps hoe ieder individu het met een persoonlijke in database zijn een of haar eigen lichaam in voortdurend in de gaten kan het van houden. Jan Bor zoekt naar een van het andere manier van van kijken. Kun je het lichaam op tv niet bijvoorbeeld zien een als een netwerk, een waar uiteenlopende factoren de elkaar beïnvloeden naar en onderling afhankelijk zijn? een Shigehisa Kuriyama schreef een The op tv expressiveness of the body, met een klassiek geworden boek. het Hij bespreekt door met Jan Bor hoe de uit blik door op het op tv menselijk lichaam vanaf de Grieken de zich heel anders naar ontwikkelde. In de op tv Oosterse traditie zag men een het menselijk op tv lichaam als een microcosmos, op tv waarbij processen zich met voltrekken die vergelijkbaar naar zijn met de tijdens planeet. een Er zijn zoveel factoren die een invloed met hebben op het functioneren van op tv je lichaam een dat de je niet zo met gemakkelijk kunt zeggen dat je door een een kwaal oplost met een doelgericht met medicijn. Ook op in het westen zijn steeds naar meer het wetenschappers bezig het met het ontdekken van een op tv nieuwe blik op door de geneeskunst. op Meetbaarheid is een belangrijk tijdens instrument tijdens maar leidt het een ook altijd tot de het beste beslissingen als zoiets op als efficientie uit gaat meewegen? Arts Emma Bruns tijdens op tv zegt: 'Een onderbuiksgevoel kunnen verpleegkundigen met niet altijd vatten in met de een pols of temperatuur of het dingen die ze hebben naar gemeten. Maar de van ervaring leert de dat uit het toch vrij van goed blijkt te op kloppen.'

De naar cijfers in economie representeren al een op lang niet meer op onze dagelijkse werkelijkheid. De tastbare het huishoudelijke economie en de in getallen van met de financiële markten bevinden met zich in in geheel andere universa, met lijkt het. Ondertussen op zijn in de van crisis honderden miljarden verdampt op tv de en neemt de ongelijkheid naar toe. Wat van is hier aan de hand? 'De met het staat waarin de economie tijdens verkeert is de een gekte waarbij alles in geld tijdens moet een worden uitgedrukt', door zegt econoom Arjo Klamer. Hij op legt uit hoe dit een historisch gegroeid is. tijdens Hoogleraar tijdens Financiële markten Arnoud Boot tijdens is en een tijdens groot voorstander van tijdens lokaal investeren, om door de economie weer het terug van te brengen naar de menselijke maat. uit Totnes, in Zuid-Engeland, de is een op tv dorp van 8000 de inwoners waar in 2006 van de van Transition-beweging werd geboren, van waar de economie het het dagelijkse leven weer representeert. op tv tijdens Jan Bor onderzoekt tijdens of we ons kunnen op ontworstelen aan de houdgreep die door de wiskundigen met met tijdens hun onbegrijpelijke getallen het en formules ons naar voorspiegelen als economie.

In een het onderwijs wordt met al jaren geworsteld een met de vraag de hoe te vernieuwen en de door van leerlingen individueler te benaderen. We de lijken de daarbij niet af te in brengen van één van de op het struikelblokken die bij vernieuwing naar steeds weer in op tv de weg lijken tijdens te staan: toetsen. Toetsen van proberen van de ontwikkeling van een kind door in cijfers uit te vangen. door Maar wat zeggen deze toetsresultaten een werkelijk over de ontwikkeling tijdens van uit onze kinderen? Jan Bors met zoon Olivier heeft een op sterke uit negatieve reactie op toetsen. Vanuit in zijn persoonlijke frustratie een daarover zoekt Jan een door naar de oorsprong van uit het toetsen, door de gevolgen en het andere mogelijkheden. Hij spreekt een Bas Hemker, hoofd research bij de het CITO naar instituut, van die uitlegt wat door de achterliggende gedachte is van het op tv toetsen. Maar op tv ook hoe op het verkeerd kan door worden gebruikt. Klinisch van psycholoog Paul Verhaeghe werpt met licht op een de negatieve door gevolgen van het toetsen. 'Met het zo'n systeem kun je op tv wachten op kinderen van met een op burn-out.' Op het door Hondsrugcollege van in Emmen en bij de met Ruimte hebben ze naar het het toetsen losgelaten en met kijken de leerlingen zelf naar in wat hoe met en wanneer ze willen door toetsen. naar Werkt het? De leerlingen zijn met zelf in op ieder geval op tv erg blij en kunnen vanuit een een intrinsieke in motivatie leren, wat tijdens veel rust in geeft.

oktober 2020
10-06-2018 15:30

Wetenschap

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Wetenschap

Wetenschap is bij uitstek het terrein waar meten de norm is. Echter, sinds meer dan een eeuw, sinds de kwantumfysica en het onzekerheidsprincipe, staat ook de wetenschap oog in oog met niet-weten. De wetenschap raakt hier aan onzekerheden v...

03-06-2018 15:35

Gezondheid

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Gezondheid

Jan Bor kijkt kritisch naar onze wens om ons lichaam op te delen in segmenten en cijfers. Bij het Quantified Self Institute bijvoorbeeld, onderzoekt men met geavanceerde apps hoe ieder individu met een persoonlijke database zijn of haar eig...

27-05-2018 15:40

Economie

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Economie

De cijfers in economie representeren al lang niet meer onze dagelijkse werkelijkheid. De tastbare huishoudelijke economie en de getallen van de financiële markten bevinden zich in geheel andere universa, lijkt het. Ondertussen zijn in de cr...

20-05-2018 15:35

Onderwijs

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten - Onderwijs

In het onderwijs wordt al jaren geworsteld met de vraag hoe te vernieuwen en de leerlingen individueler te benaderen. We lijken daarbij niet af te brengen van één van de struikelblokken die bij vernieuwing steeds weer in de weg lijken te st...

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten bij De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten. Heb je een uitzending van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten gemist

Uitzending gemist van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten? Hier kun je alle uitzendingen van De Boeddhistische Blik: Tussen meten en weten kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 10-06-2018 om 15:30 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!