Programma gemist?

Zo lang Holland met voor de oorlog door wil betalen, met kan door Frederik Hendrik met zijn strijd voortgaan. de De op oorlog wordt zelfs uit uitgebreid met een internationale het tak die handelsbelangen en door militaire strijd listig in combineert: tijdens de West-Indische Compagnie. Met name uit het de veroveringen in Brazilië het spreken tot op de verbeelding van tijdens de Hollandse burgers die in de ontwikkelingen daar op een de voet volgen. Maar naar er naar komen scheuren van in het fundament als de WIC de minder succesvol van blijkt dan gehoopt. naar En ook de grote naar met wens van Frederik Hendrik om Antwerpen van op tv te veroveren, kan met niet op bijval rekenen. Amsterdamse het kooplieden uit zien in Antwerpen een concurrent en op tv houden een die stad liever buiten de de deur. Een tijdens bondgenootschap met Frankrijk kan uit de van droom van een Frederik Hendrik, de tijdens verovering van Antwerpen, ook niet naar inlossen. De tijd is de eindelijk rijp voor door vrede. Een uit delegatie op moet in Münster op tv de onderhandelingen gaan voeren. Daar van is Frederik Hendrik van niet bij, het hij blaast in met maart 1647 zijn in laatste adem uit. naar Het zijn de met burgers, de kooplieden met uit Holland, uit die bij de vrede in 1648 uit als met winnaars uit op tv de bus komen. Symbool daarvan is met nog altijd het in naar Paleis op de door Dam.

In Holland tijdens wordt al jaren met niet meer gevochten, daar naar breekt begin met 17e eeuw de Gouden een Eeuw een aan. Maar in van het oosten het en zuiden van naar het land gaat de strijd onvermoeibaar het verder. Daar staan uit in twee mannen uit één een familie tegenover een elkaar: Frederik Hendrik, de het bevelhebber van op het Staatse leger, en zijn op tv volle neef Hendrik naar van door den Bergh, commandant van het het Spaanse leger. Zo uit weet Frederik de Hendrik in in 1627 Groenlo te veroveren, van terwijl neef Hendrik het op nakijken heeft. De uit slag het bij Groenlo wordt tegenwoordig een om de twee jaar een met talloze op tv vrijwilligers, paarden en kanonnen nagespeeld. in tijdens De grootste nederlaag krijgt Hendrik echter het te verwerken als een Frederik van Hendrik in het 1629 ook Den van Bosch weet in te op nemen. Ondertussen is de op bevolking het treurige een slachtoffer van op het wederzijdse machtsvertoon. Steden in en de dorpen worden door beide uit partijen geplunderd en het in brand gestoken. Door op tv de langdurige oorlog raakt uit een een deel van met de Nederlanden volledig het uitgeput.

Na de tijdens dood van Willem uit van op Oranje neemt zijn zoon Maurits door het over. Op dat tijdens moment staat de een opstand er tijdens niet erg goed op voor. het Philips II is nog naar steeds de uit machtigste man ter wereld, zijn rijk uit strekt zich een over van de hele aardbol door uit. Hét symbool voor een die macht is de het Escorial bij Madrid tijdens dat in 1584 in wordt voltooid. Maar Maurits de blijkt een gewiekste naar op tv en vakkundige militair. Misschien wel op omdat in hij al als jonge op knaap met met tinnen soldaatjes speelde. op Zijn triomftocht begint tijdens met de beroemde list in met het Turfschip van waardoor Breda op op tv de Spanjaarden wordt veroverd. Daarna naar gaat hij systematisch uit in aan het werk met een hervormingen van het uit leger. Na in de dood van Willem uit van Oranje neemt met zijn zoon Maurits met de leiding over. de De nieuwe discipline onder uit de soldaten een levert wat op: op tv in een succesvolle een veldtocht verovert hij de ene uit stad na de van andere, waaronder het Groningen. En ten het slotte van is daar de naar slag bij Nieuwpoort: een triomf voor in Oranje, maar uit wel het op het nippertje.

Katholiek met of protestant, dat door is de kwestie tijdens de van het Tachtigjarige Oorlog, hoewel Willem van met Oranje op het idee heeft dat hij een beide partijen kan verenigen. met En dat lijkt in even tijdens te lukken met een verdrag tijdens waarbij de naar verschillende gelovigen tijdens de handen van ineen slaan om samen naar tegen de Spaanse vorst op met te trekken. Het naar met credo is: tolerantie. Maar lang uit duurt op tv die verbroedering niet. In Gent in grijpen fanatieke protestanten in de het macht, waarbij de katholieken naar het moeten ontgelden. Amsterdam, dat van het relatief lang rooms-katholiek de blijft, zwicht in 1578 voor uit de protestanten. En door dat heeft een enorme in stroom het katholieke vluchtelingen tot tijdens gevolg, onder tijdens wie de burgemeester die de zijn heil zoekt in de het Duitse Kalkar. In de vrede van samenleven blijkt moeilijker dan door gedacht. tijdens En dan wordt in 1584 Willem tijdens van Oranje vermoord, naar nota uit bene door een tijdens fanatieke katholiek.

Het Spaanse leger van neemt wraak als in steden en tijdens dorpen op overlopen naar Oranje. Na Mechelen en op Zutphen is uit in 1572 Naarden aan van de door beurt: een groot deel van het van de bevolking wordt afgeslacht. De strijd de verhardt, ook tussen op tv met burgers in de Nederlanden onderling. tijdens Sommigen kiezen op tv de kant van het wettig met gezag, de op tv Spaanse koning, een terwijl anderen zich aansluiten de bij uit de opstand. In het Haarlem leveren de Oranjegezinden maandenlang een op dapper naar gevecht om hun stad op uit handen van de het Spanjaarden te houden. op Maar de honger dwingt ze uiteindelijk een op uit de knieën. Pas bij Alkmaar 'begint in de victorie'; daar door met moet het Spaanse de leger afdruipen. Of Brechtje, een in reconstructie aan de op tv hand van een naar vrouwenskelet met in een massagraf, daar een van belangrijke rol tijdens bij speelde, valt in helaas niet meer naar te achterhalen.

Willem van Oranje uit is gevlucht door naar van Duitsland. Daar organiseert hij troepen die tijdens de strijd aangaan uit met de de vorst in de op Nederlanden: op tv Philips II. Behalve een klein succesje het in met de Slag bij in Heiligerlee levert dat op tv voorlopig niet veel in op. Kansrijker zijn de het Watergeuzen die, o.a. de vanuit het Duitse Emden, van de kusten onveilig door maken. Ze het plunderen schepen, terroriseren op burgers en weten uiteindelijk de in van 1572 vaste op tv grond onder de voeten te krijgen het op in Den Briel. Op 1 april met wordt daar nog met altijd het grootscheeps feest gevierd. op tv Maar ook de een katholieken, die in uit datzelfde Den Briel tijdens door de op geuzen zijn opgehangen, door worden nog jaarlijks als martelaren het herdacht.

In door 1568 worden de met graven Egmont en Van Horne op op de markt met in door Brussel onthoofd. Het is naar het met voorlopige slotstuk van de hoogoplopende spanningen van tussen de edelen van in de van Nederlanden en onze van vorst Philips tijdens II van Spanje. op En het begin uit van een oorlog door die 80 het jaar zou gaan de duren. De strijd gaat door om macht en het vrijheid van geloof. de Het dagboek van een non de geeft tijdens een dramatisch beeld van van de Beeldenstorm, tijdens de schedel op tv van Egmont wordt onderzocht van om te zien tijdens of zijn gezicht van na zijn in onthoofding nog extra is geschonden en in de zoektocht een naar op het graf van uit Van Horne in tijdens Weert eindigt voorlopig op de uit binnenplaats naar van een klooster.

Zolang met Holland voor de oorlog naar wil betalen, het kan Frederik Hendrik van met zijn strijd voortgaan. De in oorlog wordt in zelfs uitgebreid met in een internationale tak op tv die handelsbelangen en uit militaire strijd listig met combineert: de de West-Indische Compagnie. Met naar name de veroveringen uit in Brazilië spreken tot de de verbeelding van de met het Hollandse burgers die de op tv ontwikkelingen daar op de voet tijdens volgen. Maar er in komen scheuren op tv in het met fundament als tijdens de WIC minder tijdens succesvol blijkt dan gehoopt. naar En ook op tv de grote wens naar van Frederik Hendrik tijdens om Antwerpen te veroveren naar kan niet op bijval naar rekenen. Amsterdamse kooplieden zien het met in Antwerpen een concurrent en houden naar die de stad liever naar buiten de deur. Een bondgenootschap met met Frankrijk van kan de met droom van Frederik de Hendrik, de verovering van Antwerpen, tijdens ook niet door inlossen. De tijd met is eindelijk rijp het voor vrede. Een in delegatie naar Münster moet de een onderhandelingen gaan op voeren. Daar is door Frederik in Hendrik niet bij, hij blaast een in maart 1647 met zijn laatste adem uit. van Het het zijn de burgers, van de kooplieden uit het Holland, die bij de vrede uit in door 1648 als winnaars uit uit de bus komen. tijdens Symbool daarvoor door is nog altijd het in Paleis op de in Dam.

In Holland wordt het al jaren een niet meer gevochten, van daar tijdens breekt begin 17e eeuw de Gouden van Eeuw een aan. Maar in op tv het oosten naar en zuiden van het land door gaat de strijd onvermoeibaar in verder. Daar staan op in twee mannen uit één in familie tegenover elkaar: Frederik Hendrik, door de het bevelhebber van het Staatse leger, met en tijdens zijn volle op neef Hendrik van den met Bergh, commandant het van het Spaanse op leger. Zo weet Frederik Hendrik naar in 1627 Groenlo te naar veroveren, terwijl neef op door Hendrik het nakijken heeft. De een slag bij Groenlo wordt in tegenwoordig om de met twee jaar met naar de talloze vrijwilligers, paarden en kanonnen nagespeeld. in De grootste van nederlaag krijgt uit Hendrik echter te verwerken het als naar Frederik Hendrik in 1629 ook uit Den Bosch weet tijdens in te nemen. van Ondertussen is uit de bevolking op tv het treurige slachtoffer het van het wederzijdse machtsvertoon. Steden met en dorpen worden door een beide partijen met geplunderd tijdens en in brand de gestoken. Door de tijdens langdurige oorlog raakt op een deel van op de Nederlanden volledig de uitgeput.

In in de documentairereeks het 80 jaar Oorlog, over de op Tachtigjarige Oorlog, gaat een het vanavond over het de succesvolle veldtocht het dankzij nieuwe discipline. Na in de dood op van Willem van Oranje tijdens neemt het zijn zoon Maurits het over. Op een dat moment staat uit de in Opstand er niet uit erg goed voor. naar Philips II is het nog steeds de op machtigste man ter wereld, zijn met door rijk strekt zich over de naar hele aardbol op tv uit. Hét symbool op tv voor die macht is tijdens het Escorial de bij Madrid, dat in in 1584 wordt voltooid. Maar tijdens op tv Maurits blijkt een gewiekste en de vakkundige militair. van Misschien wel omdat tijdens hij al in als jonge knaap tijdens met tinnen soldaatjes speelde. Zijn triomftocht in begint met op tv de naar beroemde list met het met Turfschip, waardoor naar Breda op de Spanjaarden wordt het veroverd. Daarna gaat hij uit systematisch door aan het een werk met hervormingen op tv van het leger. door De nieuwe discipline onder de de soldaten levert wat op: uit op in een succesvolle veldtocht met verovert hij van de ene stad van na de andere, waaronder naar Groningen. En het tenslotte is daar van de slag bij Nieuwpoort, een een triomf voor met Oranje, maar wel op de het op tv nippertje.

Katholiek van of protestant, dat een is de kwestie tijdens op tv de Tachtigjarige door Oorlog. Hoewel met Willem van Oranje het idee heeft van met dat hij beide partijen kan verenigen. op En dat uit lijkt even van te lukken met naar een verdrag, waarbij de verschillend het door gelovigen de handen ineen slaan het om samen op tv tegen de door Spaanse vorst op te trekken. in Het credo uit is: tolerantie. Maar tijdens lang duurt die verbroedering niet. op In Gent de grijpen fanatieke protestanten op de macht, waarbij de een katholieken het op tv moeten tijdens ontgelden. Amsterdam, dat relatief de lang rooms-katholiek tijdens blijft, zwicht in 1578 naar voor de op tv protestanten. En dat heeft een enorme op stroom katholieke vluchtelingen in tot gevolg, door onder wie de burgemeester naar die zijn heil een zoekt van in het naar Duitse Kalkar. In op vrede samenleven blijkt moeilijker naar dan gedacht. En dan wordt in uit in 1584 Willem van Oranje een vermoord, met notabene door een fanatieke het katholiek.

Vanavond een is het derde deel tijdens van met de zevendelige documentairereeks 80 Jaar een Oorlog over op de Tachtigjarige Oorlog te op tv zien in op NPO 2. Het Spaanse een leger neemt wraak naar als steden en dorpen overlopen een naar Oranje. Na in Mechelen naar en Zutphen is in het 1572 Naarden een aan de beurt: een op tv groot op tv deel van de met bevolking wordt afgeslacht. De strijd verhardt, naar ook tussen burgers met in naar de Nederlanden onderling. uit Sommigen kiezen de met kant van de het wettig gezag, de Spaanse naar koning, terwijl anderen in zich aansluiten de bij de opstand. In het Haarlem leveren de naar Oranjegezinden maandenlang in een dapper met gevecht om hun in stad uit handen van naar de Spanjaarden met te houden. Maar honger dwingt ze op uiteindelijk op de naar knieën. op Pas bij Alkmaar 'begint het de victorie'; daar in moet tijdens het Spaanse leger uit afdruipen. Of Brechtje, een reconstructie de aan de hand van een het een vrouwenskelet in een massagraf, daar naar een in belangrijke rol bij speelde, valt op tv helaas niet een meer te op achterhalen.

Willem van op tv Oranje is op tv gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert op hij troepen die tijdens de strijd op tv aangaan met de op tv vorst de in de Nederlanden, Philips het II. Behalve met een klein succesje in de slag tijdens tijdens bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet door veel naar op. Kansrijker de zijn de Watergeuzen uit die, o.a. vanuit het Duitse Emden, de een de kusten onveilig maken. de Ze plunderen schepen, terroriseren burgers van en weten uiteindelijk in tijdens in 1572 vaste tijdens grond onder de door voeten te krijgen in een Den Briel. Op in 1 april wordt daar een nog altijd grootscheeps feest naar gevierd. Maar naar ook van de katholieken, die in datzelfde van Den Briel door het de Geuzen zijn opgehangen, op tv de worden nog jaarlijks uit als martelaren herdacht.

Na succesvolle tijdens NTR-series als van De Gouden Eeuw met en de IJzeren Eeuw, duikt de het Hans Goedkoop dit keer in de naar bloedige geboorte op tv van ons in land: de Tachtigjarige Oorlog. het In 1568 brandt op een strijd los die uit meer dan op een door mensenleven zal duren. naar Propaganda, geloofsfanaten, terrorisme, plunderingen tijdens en moordpartijen zwepen de met gemoederen hoog op. het Van Groningen tot de Gent, in van Alkmaar tot Groenlo, overal krijgen van burgers het te maken door met wraak, verraad in en excessief geweld. Hoewel niemand het het bij aanvang had tijdens kunnen bedenken, groeit op tv uit die chaos door tenslotte na jaren in een het zelfstandig land. Ons land op tv met in ongeveer de huidige grenzen. De zevendelige het serie 80 het Jaar Oorlog, elke vrijdag rond van 21:05 uur door op NPO 2, van rekent af met naar het ronkende beeld de van de Tachtigjarige het Oorlog in als een heldhaftige, eendrachtige opstand van in in ons volk tegen de wrede een Spaanse onderdrukker. Natuurlijk, op de voornaamste tijdens strijd is gericht tegen met het wettig tijdens gezag - uit de Spaanse koning. Maar door het is tegelijk ook een het burgeroorlog. Buren tegen op tv buren, religie het tegen religie. Zelfs tot tijdens in op tv de familie het Oranje zijn de tijdens partijen verdeeld. Bekende op tv begrippen uit de schoolbanken in zoals de Beeldenstorm, het de moord op tijdens Willem van uit Oranje en de de Slag bij Nieuwpoort krijgen tijdens kleur door dagboeken, de animaties en de verhalen van van deskundigen. naar Maar ook minder bekende verhalen tijdens - bijvoorbeeld over in Amsterdam als 'asielcentrum' met voor door katholieke vluchtelingen een - worden verteld. Bij al door deze verhalen zijn naar de mechanismes tijdens te herkennen die we ook op tv door in huidige conflictgebieden de zien. Wat dat betreft is de op tv uit Tachtigjarige Oorlog minder ver met weg dan we op tv denken. Vanavond in de eerste op aflevering: In 1568 worden door op tv de graven Egmont en in Van Horne tijdens op de markt in Brussel tijdens onthoofd. door Het is het voorlopige slotstuk in van de hoogoplopende op tv spanningen tussen op de edelen in de naar Nederlanden en onze een vorst Philips op tv II van Spanje. En het in begin van een tijdens op oorlog die 80 jaar het zou gaan duren. in De strijd gaat om de macht en door vrijheid van naar geloof. Het dagboek van een door non geeft een een dramatisch van beeld van de Beeldenstorm, de schedel het van Egmont wordt met onderzocht door om te zien of zijn met gezicht op tv na zijn van onthoofding nog extra is een geschonden en de zoektocht de naar op het graf van een Horne in Weert met eindigt voorlopig op de met binnenplaats van het een klooster.

mei 2020
08-09-2019 12:50

Vrede

80 Jaar Oorlog - Vrede

Zo lang Holland voor de oorlog wil betalen, kan Frederik Hendrik met zijn strijd voortgaan. De oorlog wordt zelfs uitgebreid met een internationale tak die handelsbelangen en militaire strijd listig combineert: de West-Indische Compagnie. M...

01-09-2019 12:50

Boerenverdriet

80 Jaar Oorlog - Boerenverdriet

In Holland wordt al jaren niet meer gevochten, daar breekt begin 17e eeuw de Gouden Eeuw aan. Maar in het oosten en zuiden van het land gaat de strijd onvermoeibaar verder. Daar staan twee mannen uit één familie tegenover elkaar: Frederik H...

25-08-2019 12:55

Discipline

80 Jaar Oorlog - Discipline

Na de dood van Willem van Oranje neemt zijn zoon Maurits het over. Op dat moment staat de opstand er niet erg goed voor. Philips II is nog steeds de machtigste man ter wereld, zijn rijk strekt zich over de hele aardbol uit. Hét symbool voor...

18-08-2019 12:55

Geloof

80 Jaar Oorlog - Geloof

Katholiek of protestant, dat is de kwestie tijdens de Tachtigjarige Oorlog, hoewel Willem van Oranje het idee heeft dat hij beide partijen kan verenigen. En dat lijkt even te lukken met een verdrag waarbij de verschillende gelovigen de hand...

11-08-2019 12:55

Burgeroorlog

80 Jaar Oorlog - Burgeroorlog

Het Spaanse leger neemt wraak als steden en dorpen overlopen naar Oranje. Na Mechelen en Zutphen is in 1572 Naarden aan de beurt: een groot deel van de bevolking wordt afgeslacht. De strijd verhardt, ook tussen burgers in de Nederlanden ond...

04-08-2019 13:00

Terreur

80 Jaar Oorlog - Terreur

Willem van Oranje is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert hij troepen die de strijd aangaan met de vorst in de Nederlanden: Philips II. Behalve een klein succesje in de Slag bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet veel op. Kansrijker...

28-07-2019 12:55

Voorspel

80 Jaar Oorlog - Voorspel

In 1568 worden de graven Egmont en Van Horne op de markt in Brussel onthoofd. Het is het voorlopige slotstuk van de hoogoplopende spanningen tussen de edelen in de Nederlanden en onze vorst Philips II van Spanje. En het begin van een oorlog...

09-11-2018 21:05

Vrede

80 Jaar Oorlog - Vrede

Zolang Holland voor de oorlog wil betalen, kan Frederik Hendrik met zijn strijd voortgaan. De oorlog wordt zelfs uitgebreid met een internationale tak die handelsbelangen en militaire strijd listig combineert: de West-Indische Compagnie. Me...

02-11-2018 21:05

Boerenverdriet

80 Jaar Oorlog - Boerenverdriet

In Holland wordt al jaren niet meer gevochten, daar breekt begin 17e eeuw de Gouden Eeuw aan. Maar in het oosten en zuiden van het land gaat de strijd onvermoeibaar verder. Daar staan twee mannen uit één familie tegenover elkaar: Frederik H...

26-10-2018 21:05

80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

In de documentairereeks 80 jaar Oorlog, over de Tachtigjarige Oorlog, gaat het vanavond over de succesvolle veldtocht dankzij nieuwe discipline. Na de dood van Willem van Oranje neemt zijn zoon Maurits het over. Op dat moment staat de Opst...

19-10-2018 21:05

Geloof

80 Jaar Oorlog - Geloof

Katholiek of protestant, dat is de kwestie tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hoewel Willem van Oranje het idee heeft dat hij beide partijen kan verenigen. En dat lijkt even te lukken met een verdrag, waarbij de verschillend gelovigen de hand...

12-10-2018 21:05

80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

Vanavond is het derde deel van de zevendelige documentairereeks 80 Jaar Oorlog over de Tachtigjarige Oorlog te zien op NPO 2. Het Spaanse leger neemt wraak als steden en dorpen overlopen naar Oranje. Na Mechelen en Zutphen is in 1572 Naard...

05-10-2018 21:05

Terreur

80 Jaar Oorlog - Terreur

Willem van Oranje is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert hij troepen die de strijd aangaan met de vorst in de Nederlanden, Philips II. Behalve een klein succesje in de slag bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet veel op. Kansrijker...

28-09-2018 21:05

Nieuw: 80 Jaar oorlog

80 Jaar Oorlog - Nieuw: 80 Jaar oorlog

Na succesvolle NTR-series als De Gouden Eeuw en de IJzeren Eeuw, duikt Hans Goedkoop dit keer in de bloedige geboorte van ons land: de Tachtigjarige Oorlog. In 1568 brandt een strijd los die meer dan een mensenleven zal duren. Propaganda,...

80 Jaar Oorlog gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van 80 Jaar Oorlog de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van 80 Jaar Oorlog bij 80 Jaar Oorlog liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van 80 Jaar Oorlog. Heb je een uitzending van 80 Jaar Oorlog gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

80 Jaar Oorlog gemist

Uitzending gemist van 80 Jaar Oorlog? Hier kun je alle uitzendingen van 80 Jaar Oorlog kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 14
  • Laatste uitzending op 08-09-2019 om 12:50 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!