Programma gemist?

Zo lang Holland met voor de op tv oorlog wil betalen, uit kan Frederik Hendrik een met zijn strijd voortgaan. op De oorlog op wordt zelfs door uitgebreid met een met internationale tak door die handelsbelangen en door militaire strijd listig combineert: de in West-Indische Compagnie. Met van name de het veroveringen in naar Brazilië spreken tot de verbeelding op van de Hollandse burgers een die een de ontwikkelingen daar door op de uit voet volgen. Maar het er komen scheuren in met het fundament als het de WIC van minder succesvol blijkt dan gehoopt. een En ook de uit grote het wens van Frederik op tv Hendrik om Antwerpen tijdens te veroveren, kan de niet op bijval uit rekenen. Amsterdamse kooplieden tijdens zien in Antwerpen door een concurrent en een houden die stad liever naar buiten de deur. Een bondgenootschap door met door Frankrijk kan in de droom van Frederik Hendrik, in de van verovering van Antwerpen, ook niet inlossen. door De tijd is in eindelijk op tv rijp voor vrede. met Een delegatie moet in het Münster de onderhandelingen van gaan voeren. met Daar is Frederik tijdens Hendrik niet bij, hij met blaast naar in maart 1647 zijn op tv laatste adem uit. in Het zijn de burgers, de de kooplieden uit Holland, in die in bij de vrede op in 1648 als op tv winnaars uit uit de bus komen. Symbool door daarvan is nog altijd het door Paleis uit op de naar Dam.

In de Holland wordt al jaren in niet meer gevochten, tijdens daar breekt begin uit 17e door eeuw de Gouden Eeuw het aan. Maar in het oosten een een en zuiden van het land gaat door de uit strijd onvermoeibaar verder. Daar uit staan twee van mannen uit één familie in tegenover door elkaar: Frederik Hendrik, de bevelhebber van van het het Staatse leger, naar en zijn volle neef door Hendrik van den Bergh, commandant de van het op tv Spaanse leger. Zo met weet Frederik op tv Hendrik in 1627 Groenlo te met veroveren, door terwijl neef Hendrik het op tv nakijken heeft. van De slag bij Groenlo wordt tijdens van tegenwoordig om de twee jaar tijdens met talloze vrijwilligers, paarden van en kanonnen op nagespeeld. De tijdens grootste nederlaag naar krijgt Hendrik echter door te verwerken als Frederik Hendrik uit in 1629 ook Den een Bosch weet in tijdens te nemen. de Ondertussen is de bevolking op tv op tv het treurige slachtoffer in van het wederzijdse machtsvertoon. in Steden en dorpen worden een door uit beide partijen geplunderd door en in brand gestoken. Door de het uit langdurige oorlog raakt een deel het van de het Nederlanden volledig van uitgeput.

Na de met dood van Willem door van Oranje neemt zijn de zoon op Maurits het over. in Op dat moment het staat de opstand op er niet met erg goed voor. Philips II tijdens is nog steeds de tijdens machtigste van man ter wereld, zijn van rijk strekt zich van over de met hele aardbol uit. Hét symbool met voor die macht naar met is het Escorial bij Madrid de dat het in 1584 wordt voltooid. Maar het Maurits blijkt een op tv gewiekste uit en vakkundige militair. in Misschien wel omdat hij al op tv als jonge knaap op tv met tinnen soldaatjes speelde. door op tv Zijn triomftocht begint met naar de beroemde list met uit het Turfschip waardoor een Breda op op de Spanjaarden wordt veroverd. de Daarna gaat tijdens hij systematisch aan naar het werk op met hervormingen van uit het leger. Na de dood van van Willem van op tv Oranje met neemt zijn zoon Maurits van de leiding over. De nieuwe tijdens discipline op tv onder de de soldaten levert wat op: in op tv een succesvolle de veldtocht verovert hij de in ene stad tijdens na de uit andere, waaronder Groningen. En ten slotte een de is daar de slag bij op tv Nieuwpoort: een triomf voor een Oranje, maar wel met op het een nippertje.

Katholiek of het protestant, op tv dat is de uit kwestie tijdens de Tachtigjarige Oorlog, op hoewel Willem van met Oranje het een idee heeft dat hij beide het partijen kan door verenigen. En dat de lijkt even te de lukken naar met een verdrag de waarbij de verschillende gelovigen de handen het ineen het slaan om op samen tegen de in Spaanse vorst op met te trekken. Het van credo is: tolerantie. Maar de lang duurt met die verbroedering niet. In de Gent grijpen fanatieke protestanten de met macht, tijdens waarbij de katholieken het van moeten ontgelden. Amsterdam, dat naar met relatief lang rooms-katholiek van blijft, zwicht in 1578 voor op tv de een protestanten. En dat heeft een enorme door stroom het katholieke vluchtelingen tot uit gevolg, onder op tv wie de burgemeester die zijn uit heil de zoekt in het Duitse op tv Kalkar. In vrede samenleven blijkt op tv moeilijker dan gedacht. door En door dan wordt in 1584 Willem tijdens van Oranje met vermoord, naar nota bene door een fanatieke tijdens katholiek.

Het van Spaanse leger neemt wraak als de steden en door dorpen van overlopen naar Oranje. tijdens Na Mechelen en Zutphen is in op tv 1572 Naarden aan tijdens de door beurt: een groot de deel van de op tv bevolking wordt afgeslacht. van De strijd verhardt, ook tussen op burgers in op tv de Nederlanden onderling. met Sommigen uit kiezen de kant van van het wettig gezag, op de Spaanse op koning, terwijl anderen het zich aansluiten bij de opstand. In op tv Haarlem met leveren de Oranjegezinden maandenlang een door dapper in gevecht om hun stad uit de op handen van de Spanjaarden te houden. de Maar een honger dwingt ze uiteindelijk door op de knieën. het Pas in bij Alkmaar 'begint de victorie'; daar met moet uit het Spaanse leger op afdruipen. Of Brechtje, tijdens een reconstructie aan de hand naar van tijdens een vrouwenskelet in een massagraf, in daar een belangrijke tijdens rol bij speelde, het valt helaas het niet meer te op tv achterhalen.

Willem van naar Oranje is gevlucht naar tijdens Duitsland. door Daar organiseert hij troepen in die naar de strijd aangaan met de op vorst in de door Nederlanden: Philips met II. Behalve een klein uit succesje in de de Slag bij Heiligerlee levert door dat voorlopig tijdens niet veel op. tijdens Kansrijker zijn de Watergeuzen met die, o.a. vanuit een het Duitse met Emden, de kusten tijdens onveilig maken. Ze plunderen van schepen, terroriseren burgers op tv en weten uiteindelijk uit in 1572 van vaste grond onder de op voeten te het krijgen in Den uit Briel. van Op 1 april wordt daar nog naar altijd het grootscheeps feest in gevierd. Maar ook de op katholieken, die in van datzelfde Den Briel naar door de door geuzen zijn opgehangen, worden nog jaarlijks in tijdens als martelaren herdacht.

In met 1568 worden de graven in Egmont en het Van Horne op de markt door met in Brussel onthoofd. Het is in het met voorlopige slotstuk van naar de hoogoplopende spanningen tussen de op edelen in de Nederlanden uit en onze vorst in in Philips II van Spanje. En naar het begin van een van oorlog die 80 een jaar zou op gaan duren. De strijd in het gaat om macht in en vrijheid van geloof. op tv Het dagboek van met een non geeft een door dramatisch beeld van de met Beeldenstorm, de door schedel van in Egmont wordt onderzocht door om te op tv zien of zijn gezicht op tv na zijn onthoofding nog het extra is geschonden op en van de zoektocht naar het graf van van Van Horne in naar Weert eindigt voorlopig door op de op binnenplaats van op een klooster.

Zolang naar Holland voor de de oorlog wil op tv betalen, kan Frederik Hendrik met zijn met strijd voortgaan. De het een oorlog wordt zelfs uitgebreid met een op internationale het tak die handelsbelangen het en militaire door strijd listig combineert: de op West-Indische Compagnie. Met name op tv de veroveringen in op Brazilië spreken tot de van verbeelding van een de naar Hollandse burgers die de ontwikkelingen daar op tv op tijdens de voet volgen. Maar er het komen in scheuren in op tv het fundament als de WIC door minder succesvol blijkt dan op gehoopt. En ook tijdens op tv de grote wens het van Frederik Hendrik de om Antwerpen te veroveren het kan niet op bijval met rekenen. van Amsterdamse kooplieden zien in door Antwerpen een een concurrent en houden die stad liever het buiten de deur. door Een bondgenootschap met naar Frankrijk kan de de droom van Frederik door Hendrik, de tijdens verovering van een Antwerpen, ook van niet inlossen. De met tijd is eindelijk rijp de voor vrede. Een delegatie op naar de Münster moet de onderhandelingen gaan tijdens voeren. Daar is Frederik op tv Hendrik naar niet bij, in hij blaast in maart van 1647 zijn laatste tijdens adem uit. Het zijn de op burgers, de kooplieden met uit uit Holland, die bij tijdens de vrede in in 1648 als winnaars de uit de bus door komen. Symbool daarvoor is met nog altijd van het Paleis op op de Dam.

In Holland wordt naar al jaren niet door meer tijdens gevochten, daar breekt een begin 17e eeuw de Gouden de het Eeuw aan. Maar in het oosten met met en zuiden van het land gaat tijdens de strijd een onvermoeibaar een verder. Daar staan op tv twee mannen uit één familie in tegenover elkaar: Frederik Hendrik, op de bevelhebber van met de het Staatse leger, naar en zijn volle neef in Hendrik van den Bergh, commandant uit van het Spaanse tijdens leger. Zo met weet Frederik op tv Hendrik in 1627 Groenlo te een veroveren, terwijl neef naar van Hendrik het nakijken een heeft. De slag bij tijdens Groenlo wordt een tegenwoordig om de twee jaar door met talloze vrijwilligers, van paarden en kanonnen door nagespeeld. De grootste tijdens nederlaag krijgt Hendrik van echter door te verwerken als Frederik in Hendrik in naar 1629 ook Den Bosch weet in op met te nemen. Ondertussen is de bevolking in het op treurige slachtoffer van uit het wederzijdse machtsvertoon. Steden en in dorpen worden door naar beide partijen geplunderd door en in van brand de gestoken. Door de langdurige oorlog in raakt een een deel van de Nederlanden volledig een op uitgeput.

In de van documentairereeks de 80 jaar Oorlog, van over de Tachtigjarige met Oorlog, gaat het vanavond de over de succesvolle veldtocht in dankzij nieuwe discipline. Na de de dood tijdens van Willem van uit Oranje neemt zijn zoon door Maurits het over. met Op dat door moment staat de Opstand er op tv niet erg goed van voor. Philips II het door is nog steeds de machtigste man van in ter wereld, zijn rijk door strekt zich over de op hele aardbol uit. van Hét symbool op tv voor die van macht is het Escorial bij Madrid, uit met dat in 1584 wordt voltooid. een Maar in Maurits blijkt een de gewiekste en vakkundige op tv militair. Misschien wel een omdat hij al als jonge knaap het met een tinnen soldaatjes met speelde. Zijn triomftocht door begint met de beroemde in list met het Turfschip, door waardoor Breda op tijdens de Spanjaarden wordt tijdens veroverd. Daarna gaat hij op tv de systematisch aan het werk met hervormingen op tv van van het leger. op tv De nieuwe discipline onder door de soldaten levert tijdens wat op: in een de succesvolle veldtocht verovert hij tijdens op tv de ene stad na de het andere, waaronder uit Groningen. En van tenslotte is daar de tijdens slag bij Nieuwpoort, een in triomf voor Oranje, maar op wel een op het uit nippertje.

Katholiek in of protestant, het dat is de in kwestie tijdens de Tachtigjarige tijdens Oorlog. Hoewel het Willem van Oranje het idee door heeft dat de hij beide partijen kan tijdens verenigen. En in dat lijkt op tv even te lukken met een verdrag, in waarbij de de verschillend gelovigen van de handen ineen slaan om uit samen tijdens tegen de op tv Spaanse vorst op te uit trekken. Het credo is: in tolerantie. Maar lang duurt met uit die verbroedering niet. In een Gent grijpen fanatieke tijdens protestanten de macht, met waarbij de katholieken het moeten tijdens een ontgelden. Amsterdam, dat relatief lang rooms-katholiek de uit blijft, zwicht in 1578 voor de met protestanten. En dat tijdens heeft een een enorme stroom naar katholieke vluchtelingen tot gevolg, door onder met wie de burgemeester die zijn een heil zoekt uit in het met Duitse Kalkar. In vrede een samenleven blijkt op moeilijker dan gedacht. door En dan wordt tijdens in 1584 Willem van Oranje vermoord, naar notabene naar door een fanatieke met katholiek.

Vanavond is met het derde het deel van uit de zevendelige documentairereeks 80 Jaar naar Oorlog een over de Tachtigjarige Oorlog te de zien op NPO een 2. Het Spaanse tijdens leger neemt wraak als het steden door en dorpen overlopen naar Oranje. Na uit Mechelen en een Zutphen op is in 1572 uit Naarden aan de beurt: een door groot deel van de de bevolking wordt afgeslacht. een De strijd verhardt, door ook tussen burgers met in de Nederlanden het met onderling. Sommigen kiezen de van kant van het de wettig gezag, de Spaanse op tv koning, terwijl tijdens anderen zich in aansluiten bij de op tv opstand. In Haarlem leveren de Oranjegezinden het maandenlang een tijdens dapper gevecht door om hun stad het uit handen in van de Spanjaarden te houden. door Maar honger dwingt ze uit uiteindelijk van op de knieën. Pas op bij op tv Alkmaar 'begint de victorie'; op tv daar moet het met Spaanse leger op afdruipen. Of Brechtje, met een reconstructie aan de met hand van een vrouwenskelet in van op een massagraf, daar van een belangrijke rol bij naar speelde, valt een helaas niet meer naar te achterhalen.

Willem van het Oranje is gevlucht de naar Duitsland. Daar met organiseert hij troepen die naar de strijd de aangaan met de vorst op door in de Nederlanden, Philips II. op Behalve een op tv klein succesje in tijdens de slag bij Heiligerlee levert op dat tijdens voorlopig niet de veel op. Kansrijker in zijn de Watergeuzen die, o.a. vanuit een op tv het Duitse Emden, de kusten met onveilig maken. op tv Ze plunderen schepen, terroriseren burgers tijdens op tv en weten uiteindelijk in 1572 vaste tijdens de grond onder de uit voeten te krijgen in Den Briel. tijdens Op 1 van april wordt daar het nog altijd op tv grootscheeps feest gevierd. Maar ook het de op tv katholieken, die in datzelfde Den naar Briel door door de Geuzen tijdens zijn opgehangen, worden naar nog jaarlijks als martelaren het herdacht.

Na uit succesvolle NTR-series als met De Gouden Eeuw op en de IJzeren Eeuw, duikt een het Hans Goedkoop dit keer in de op tv bloedige naar geboorte van ons land: de op Tachtigjarige Oorlog. de In met 1568 brandt een strijd los van die meer dan in een mensenleven zal door duren. Propaganda, in geloofsfanaten, terrorisme, plunderingen naar en moordpartijen zwepen de uit gemoederen hoog op. Van op uit Groningen tot Gent, van van Alkmaar tot op Groenlo, overal krijgen burgers door te maken naar met wraak, verraad en excessief tijdens geweld. Hoewel niemand op tv het bij aanvang uit had kunnen naar bedenken, groeit uit die van chaos naar tenslotte na jaren de een zelfstandig land. in Ons land met ongeveer de huidige naar grenzen. De een zevendelige serie 80 op tv Jaar Oorlog, elke vrijdag rond uit 21:05 uur van op uit NPO 2, rekent af op tv met het tijdens ronkende beeld van de op tv Tachtigjarige Oorlog als een uit heldhaftige, eendrachtige opstand van door ons een volk tegen de tijdens wrede Spaanse onderdrukker. Natuurlijk, het de voornaamste tijdens strijd is gericht op tv tegen het wettig gezag - met de met Spaanse koning. Maar de het is tegelijk in ook een burgeroorlog. Buren van tegen buren, het religie tegen religie. Zelfs tot naar in de familie naar Oranje door zijn de partijen met verdeeld. Bekende een begrippen uit de schoolbanken zoals tijdens de Beeldenstorm, de uit moord op Willem naar van Oranje in en de de Slag bij Nieuwpoort op tv krijgen kleur door uit dagboeken, animaties en de verhalen van op deskundigen. Maar ook in minder bekende tijdens verhalen - bijvoorbeeld over in Amsterdam als 'asielcentrum' uit voor katholieke vluchtelingen op op tv - worden verteld. Bij tijdens al deze verhalen zijn de met het mechanismes te herkennen die uit we ook tijdens in huidige conflictgebieden zien. op Wat dat betreft is een de met Tachtigjarige Oorlog minder in ver weg dan we tijdens denken. Vanavond in de eerste naar aflevering: In 1568 worden op tv de graven Egmont met en Van naar Horne op door de markt op in Brussel onthoofd. Het is door het de voorlopige slotstuk van de hoogoplopende van spanningen een tussen de edelen een in de Nederlanden en onze door vorst Philips een II van Spanje. op tv En het begin een van een op tv oorlog die 80 jaar in zou gaan met duren. De strijd gaat op om macht en vrijheid van in geloof. Het dagboek de van de een non in geeft een dramatisch beeld van uit de Beeldenstorm, de de schedel van Egmont wordt naar onderzocht om door te zien het of zijn gezicht na zijn in onthoofding van nog extra naar is geschonden en de zoektocht het naar door het graf van naar Horne in Weert eindigt voorlopig uit op op de binnenplaats van een op klooster.

september 2019
08-09-2019 12:50

Vrede

80 Jaar Oorlog - Vrede

Zo lang Holland voor de oorlog wil betalen, kan Frederik Hendrik met zijn strijd voortgaan. De oorlog wordt zelfs uitgebreid met een internationale tak die handelsbelangen en militaire strijd listig combineert: de West-Indische Compagnie. M...

01-09-2019 12:50

Boerenverdriet

80 Jaar Oorlog - Boerenverdriet

In Holland wordt al jaren niet meer gevochten, daar breekt begin 17e eeuw de Gouden Eeuw aan. Maar in het oosten en zuiden van het land gaat de strijd onvermoeibaar verder. Daar staan twee mannen uit één familie tegenover elkaar: Frederik H...

25-08-2019 12:55

Discipline

80 Jaar Oorlog - Discipline

Na de dood van Willem van Oranje neemt zijn zoon Maurits het over. Op dat moment staat de opstand er niet erg goed voor. Philips II is nog steeds de machtigste man ter wereld, zijn rijk strekt zich over de hele aardbol uit. Hét symbool voor...

18-08-2019 12:55

Geloof

80 Jaar Oorlog - Geloof

Katholiek of protestant, dat is de kwestie tijdens de Tachtigjarige Oorlog, hoewel Willem van Oranje het idee heeft dat hij beide partijen kan verenigen. En dat lijkt even te lukken met een verdrag waarbij de verschillende gelovigen de hand...

11-08-2019 12:55

Burgeroorlog

80 Jaar Oorlog - Burgeroorlog

Het Spaanse leger neemt wraak als steden en dorpen overlopen naar Oranje. Na Mechelen en Zutphen is in 1572 Naarden aan de beurt: een groot deel van de bevolking wordt afgeslacht. De strijd verhardt, ook tussen burgers in de Nederlanden ond...

04-08-2019 13:00

Terreur

80 Jaar Oorlog - Terreur

Willem van Oranje is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert hij troepen die de strijd aangaan met de vorst in de Nederlanden: Philips II. Behalve een klein succesje in de Slag bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet veel op. Kansrijker...

28-07-2019 12:55

Voorspel

80 Jaar Oorlog - Voorspel

In 1568 worden de graven Egmont en Van Horne op de markt in Brussel onthoofd. Het is het voorlopige slotstuk van de hoogoplopende spanningen tussen de edelen in de Nederlanden en onze vorst Philips II van Spanje. En het begin van een oorlog...

09-11-2018 21:05

Vrede

80 Jaar Oorlog - Vrede

Zolang Holland voor de oorlog wil betalen, kan Frederik Hendrik met zijn strijd voortgaan. De oorlog wordt zelfs uitgebreid met een internationale tak die handelsbelangen en militaire strijd listig combineert: de West-Indische Compagnie. Me...

02-11-2018 21:05

Boerenverdriet

80 Jaar Oorlog - Boerenverdriet

In Holland wordt al jaren niet meer gevochten, daar breekt begin 17e eeuw de Gouden Eeuw aan. Maar in het oosten en zuiden van het land gaat de strijd onvermoeibaar verder. Daar staan twee mannen uit één familie tegenover elkaar: Frederik H...

26-10-2018 21:05

80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

In de documentairereeks 80 jaar Oorlog, over de Tachtigjarige Oorlog, gaat het vanavond over de succesvolle veldtocht dankzij nieuwe discipline. Na de dood van Willem van Oranje neemt zijn zoon Maurits het over. Op dat moment staat de Opst...

19-10-2018 21:05

Geloof

80 Jaar Oorlog - Geloof

Katholiek of protestant, dat is de kwestie tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hoewel Willem van Oranje het idee heeft dat hij beide partijen kan verenigen. En dat lijkt even te lukken met een verdrag, waarbij de verschillend gelovigen de hand...

12-10-2018 21:05

80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

Vanavond is het derde deel van de zevendelige documentairereeks 80 Jaar Oorlog over de Tachtigjarige Oorlog te zien op NPO 2. Het Spaanse leger neemt wraak als steden en dorpen overlopen naar Oranje. Na Mechelen en Zutphen is in 1572 Naard...

05-10-2018 21:05

Terreur

80 Jaar Oorlog - Terreur

Willem van Oranje is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert hij troepen die de strijd aangaan met de vorst in de Nederlanden, Philips II. Behalve een klein succesje in de slag bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet veel op. Kansrijker...

28-09-2018 21:05

Nieuw: 80 Jaar oorlog

80 Jaar Oorlog - Nieuw: 80 Jaar oorlog

Na succesvolle NTR-series als De Gouden Eeuw en de IJzeren Eeuw, duikt Hans Goedkoop dit keer in de bloedige geboorte van ons land: de Tachtigjarige Oorlog. In 1568 brandt een strijd los die meer dan een mensenleven zal duren. Propaganda,...

80 Jaar Oorlog gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van 80 Jaar Oorlog de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van 80 Jaar Oorlog bij 80 Jaar Oorlog liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van 80 Jaar Oorlog. Heb je een uitzending van 80 Jaar Oorlog gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

80 Jaar Oorlog gemist

Uitzending gemist van 80 Jaar Oorlog? Hier kun je alle uitzendingen van 80 Jaar Oorlog kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 14
  • Laatste uitzending op 08-09-2019 om 12:50 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord