Programma gemist?

Zolang Holland op voor de oorlog een wil betalen, naar kan Frederik Hendrik met de zijn strijd voortgaan. de De de oorlog wordt zelfs uitgebreid met van een internationale tijdens tak die handelsbelangen en op tv militaire strijd listig tijdens combineert: de door West-Indische Compagnie. Met name de tijdens veroveringen in door Brazilië op spreken tot de uit verbeelding van de op Hollandse burgers die de ontwikkelingen daar het van op de voet volgen. Maar door er komen scheuren van in het met fundament als de WIC minder op succesvol een blijkt dan door gehoopt. En ook de grote in wens van Frederik Hendrik tijdens om Antwerpen te de veroveren kan niet een op van bijval rekenen. op tv Amsterdamse kooplieden zien in een Antwerpen een concurrent van en houden een die stad liever buiten de naar deur. tijdens Een bondgenootschap met Frankrijk kan de met droom van naar Frederik Hendrik, de verovering een op van Antwerpen, ook niet inlossen. een De het tijd is eindelijk uit rijp voor vrede. Een delegatie naar met Münster moet de de in onderhandelingen gaan voeren. van Daar is Frederik Hendrik niet van bij, hij met blaast in maart 1647 zijn op naar laatste adem uit. Het zijn in de met burgers, de kooplieden uit op Holland, die tijdens bij de vrede op in 1648 als winnaars uit de een op tv bus komen. Symbool uit daarvoor is nog altijd in het Paleis op de de Dam.

In Holland uit wordt al jaren naar niet meer gevochten, daar door breekt begin 17e met van eeuw de Gouden Eeuw aan. Maar tijdens in het het oosten en zuiden in van het land de gaat de strijd onvermoeibaar de een verder. Daar staan twee mannen uit een één de familie tegenover elkaar: Frederik uit Hendrik, de bevelhebber van het het op tv Staatse leger, en zijn door volle tijdens neef Hendrik van den Bergh, uit commandant van het een Spaanse leger. de Zo weet naar Frederik Hendrik in tijdens 1627 Groenlo te veroveren, met terwijl neef Hendrik met het nakijken heeft. het De slag bij Groenlo wordt een naar tegenwoordig om de twee jaar met de door talloze vrijwilligers, paarden en naar kanonnen nagespeeld. het De grootste nederlaag krijgt Hendrik echter op tv te door verwerken als van Frederik Hendrik in 1629 ook Den op Bosch het weet in de te nemen. Ondertussen van is de bevolking het treurige het slachtoffer van in het wederzijdse machtsvertoon. naar Steden en dorpen worden door tijdens beide de partijen geplunderd en in in brand gestoken. op Door de langdurige een oorlog raakt een van deel van de Nederlanden van volledig door uitgeput.

In uit de documentairereeks 80 jaar Oorlog, een over de met Tachtigjarige tijdens Oorlog, gaat het vanavond in over de succesvolle veldtocht op tv dankzij nieuwe discipline. Na de door dood van Willem door van Oranje in neemt een zijn zoon Maurits door het over. Op dat moment staat uit de Opstand er naar niet van erg goed het voor. Philips II is de nog steeds een de machtigste man ter wereld, in zijn rijk strekt op zich over de met hele aardbol op uit. Hét symbool naar voor die de macht is het Escorial een bij Madrid, op dat in 1584 wordt op tv voltooid. Maar op Maurits blijkt een gewiekste en vakkundige door militair. Misschien wel het omdat hij op al als jonge knaap het met van tinnen soldaatjes speelde. Zijn door triomftocht met begint met de beroemde tijdens list met het door Turfschip, waardoor Breda tijdens op de Spanjaarden op tv wordt veroverd. Daarna gaat in hij systematisch het aan het tijdens werk met hervormingen van het leger. op De nieuwe met discipline onder de tijdens soldaten levert wat op: de in een succesvolle in veldtocht uit verovert hij de met ene stad na de andere, in waaronder Groningen. En de op tv tenslotte is daar de slag uit bij Nieuwpoort, naar een triomf voor Oranje, van maar wel op het op tijdens nippertje.

Katholiek of door protestant, dat is de naar kwestie tijdens de van Tachtigjarige het Oorlog. Hoewel Willem van Oranje door het idee heeft van dat in hij beide partijen een kan verenigen. En dat op lijkt even het te lukken door met een verdrag, door waarbij de verschillend op gelovigen de handen ineen slaan om met samen tegen de uit een Spaanse vorst op in te trekken. Het credo op is: tolerantie. Maar naar lang duurt die verbroedering niet. een In Gent door grijpen fanatieke de protestanten de macht, uit waarbij de het katholieken het moeten uit ontgelden. Amsterdam, dat relatief lang tijdens rooms-katholiek de blijft, zwicht in 1578 voor uit de protestanten. En dat door heeft een enorme uit stroom katholieke een vluchtelingen tot gevolg, door onder wie de burgemeester tijdens die zijn tijdens heil zoekt in het het Duitse Kalkar. op In vrede samenleven blijkt uit moeilijker dan de gedacht. in En dan wordt van in 1584 Willem van Oranje in vermoord, notabene naar door een fanatieke naar katholiek.

Vanavond is het op tv derde deel in van de door zevendelige documentairereeks 80 Jaar Oorlog het over de Tachtigjarige het Oorlog door te zien met op NPO 2. Het de Spaanse leger neemt wraak op tv als steden het en dorpen overlopen naar Oranje. uit Na Mechelen en van Zutphen op tv is in 1572 Naarden aan in de beurt: een door groot deel van een de naar bevolking wordt afgeslacht. De strijd uit verhardt, ook tussen burgers van in de Nederlanden met onderling. Sommigen kiezen naar de kant van het de het wettig gezag, de een Spaanse koning, terwijl anderen het zich aansluiten bij de tijdens opstand. In Haarlem in leveren de Oranjegezinden in maandenlang een het dapper gevecht om hun in stad uit handen op van de van Spanjaarden te de houden. Maar honger tijdens dwingt ze uiteindelijk op tv op de knieën. Pas naar bij Alkmaar 'begint de in victorie'; daar op tv moet het Spaanse leger een afdruipen. Of met Brechtje, een reconstructie met aan de een hand van een vrouwenskelet in door door een massagraf, daar een belangrijke rol in bij met speelde, valt helaas een niet meer te van achterhalen.

Willem de van Oranje door is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert door hij op troepen die de van strijd aangaan met het de vorst de in de Nederlanden, Philips II. de Behalve een klein van succesje met in de slag bij Heiligerlee levert door op tv dat voorlopig niet veel op. op tv Kansrijker zijn de naar Watergeuzen uit die, o.a. vanuit het Duitse naar Emden, de een kusten onveilig maken. Ze plunderen naar schepen, terroriseren burgers door op tv en weten uiteindelijk in op 1572 vaste in grond onder de de voeten te krijgen in Den de Briel. Op 1 april op tv wordt uit daar nog een altijd grootscheeps feest gevierd. Maar tijdens ook de katholieken, naar die met in datzelfde Den Briel door van de Geuzen zijn opgehangen, uit worden nog jaarlijks naar als martelaren door herdacht.

Na op succesvolle NTR-series als in De Gouden Eeuw en de naar uit IJzeren Eeuw, duikt Hans Goedkoop op dit keer de in de bloedige geboorte van het ons land: de op Tachtigjarige Oorlog. op In 1568 brandt een tijdens tijdens strijd los die tijdens meer dan een mensenleven zal duren. op Propaganda, geloofsfanaten, terrorisme, een plunderingen en uit moordpartijen zwepen de gemoederen naar hoog op. een Van op tv Groningen tot Gent, naar van Alkmaar tot op Groenlo, overal krijgen burgers te een maken met wraak, verraad een en excessief geweld. tijdens Hoewel niemand naar het bij aanvang een had van kunnen bedenken, groeit uit die met chaos tenslotte na op jaren een zelfstandig met land. Ons land met op tv ongeveer met de huidige in grenzen. De zevendelige serie 80 Jaar Oorlog, de elke vrijdag rond door het 21:05 uur op NPO 2, rekent door af met het op ronkende naar beeld van van de Tachtigjarige Oorlog tijdens als een heldhaftige, eendrachtige opstand van tijdens ons volk tegen op op de wrede Spaanse onderdrukker. Natuurlijk, de tijdens voornaamste strijd is door gericht tegen het een wettig gezag een - de Spaanse koning. de Maar uit het is tegelijk ook een de burgeroorlog. Buren tijdens tegen buren, het religie tegen religie. Zelfs tot de in de een familie met Oranje zijn de partijen verdeeld. Bekende het begrippen uit met de schoolbanken zoals op tv de Beeldenstorm, de een moord op Willem van op Oranje in en de Slag bij uit Nieuwpoort het krijgen kleur door dagboeken, animaties en naar de tijdens verhalen van met deskundigen. Maar ook minder bekende een verhalen - bijvoorbeeld over op Amsterdam als de 'asielcentrum' van voor katholieke vluchtelingen - een worden verteld. Bij al deze een verhalen zijn uit de mechanismes te in herkennen die een we ook in huidige met conflictgebieden zien. Wat dat de betreft een is de op tv Tachtigjarige Oorlog minder ver weg dan door we in denken. Vanavond in de door eerste aflevering: In 1568 naar worden door de graven Egmont en op Van Horne op de op markt met in Brussel onthoofd. met Het is het voorlopige slotstuk van de van de hoogoplopende spanningen tussen de de edelen in de het Nederlanden de en onze vorst Philips II een van een Spanje. En het begin van door een oorlog die 80 van op jaar zou gaan door duren. De strijd gaat om een macht en vrijheid uit van geloof. naar Het dagboek met van een non een geeft een dramatisch beeld in van de van Beeldenstorm, de schedel op van Egmont wordt onderzocht om de te van zien of zijn door gezicht na zijn onthoofding nog extra op tv is van geschonden en de in zoektocht naar het in graf van Horne met in Weert het eindigt voorlopig op de binnenplaats van door een naar klooster.

januari 2019
09-11-2018 21:05

Vrede

80 Jaar Oorlog - Vrede

Zolang Holland voor de oorlog wil betalen, kan Frederik Hendrik met zijn strijd voortgaan. De oorlog wordt zelfs uitgebreid met een internationale tak die handelsbelangen en militaire strijd listig combineert: de West-Indische Compagnie. Me...

02-11-2018 21:05

Boerenverdriet

80 Jaar Oorlog - Boerenverdriet

In Holland wordt al jaren niet meer gevochten, daar breekt begin 17e eeuw de Gouden Eeuw aan. Maar in het oosten en zuiden van het land gaat de strijd onvermoeibaar verder. Daar staan twee mannen uit één familie tegenover elkaar: Frederik H...

26-10-2018 21:05

80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

In de documentairereeks 80 jaar Oorlog, over de Tachtigjarige Oorlog, gaat het vanavond over de succesvolle veldtocht dankzij nieuwe discipline. Na de dood van Willem van Oranje neemt zijn zoon Maurits het over. Op dat moment staat de Opst...

19-10-2018 21:05

Geloof

80 Jaar Oorlog - Geloof

Katholiek of protestant, dat is de kwestie tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hoewel Willem van Oranje het idee heeft dat hij beide partijen kan verenigen. En dat lijkt even te lukken met een verdrag, waarbij de verschillend gelovigen de hand...

12-10-2018 21:05

80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

Vanavond is het derde deel van de zevendelige documentairereeks 80 Jaar Oorlog over de Tachtigjarige Oorlog te zien op NPO 2. Het Spaanse leger neemt wraak als steden en dorpen overlopen naar Oranje. Na Mechelen en Zutphen is in 1572 Naard...

05-10-2018 21:05

Terreur

80 Jaar Oorlog - Terreur

Willem van Oranje is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert hij troepen die de strijd aangaan met de vorst in de Nederlanden, Philips II. Behalve een klein succesje in de slag bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet veel op. Kansrijker...

28-09-2018 21:05

Nieuw: 80 Jaar oorlog

80 Jaar Oorlog - Nieuw: 80 Jaar oorlog

Na succesvolle NTR-series als De Gouden Eeuw en de IJzeren Eeuw, duikt Hans Goedkoop dit keer in de bloedige geboorte van ons land: de Tachtigjarige Oorlog. In 1568 brandt een strijd los die meer dan een mensenleven zal duren. Propaganda,...

80 Jaar Oorlog gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van 80 Jaar Oorlog de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van 80 Jaar Oorlog bij 80 Jaar Oorlog liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van 80 Jaar Oorlog. Heb je een uitzending van 80 Jaar Oorlog gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

80 Jaar Oorlog gemist

Uitzending gemist van 80 Jaar Oorlog? Hier kun je alle uitzendingen van 80 Jaar Oorlog kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 7
  • Laatste uitzending op 09-11-2018 om 21:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord