Programma gemist?

Zolang Holland de voor op tv de oorlog wil betalen, op tv kan Frederik Hendrik met zijn het strijd tijdens voortgaan. De oorlog tijdens wordt zelfs uitgebreid met met een internationale tak een die handelsbelangen de en militaire strijd op listig combineert: de West-Indische op tv Compagnie. Met name tijdens de veroveringen tijdens in Brazilië spreken tot naar de het verbeelding van de Hollandse naar burgers die van de ontwikkelingen daar op de de voet volgen. Maar er van komen scheuren in de het fundament als in de WIC tijdens minder succesvol blijkt in dan gehoopt. En ook op de met grote wens van Frederik Hendrik door om tijdens Antwerpen te veroveren kan op niet op met bijval rekenen. Amsterdamse kooplieden zien de in in Antwerpen een concurrent en houden op op die stad liever een buiten de deur. Een bondgenootschap met met het Frankrijk kan de droom van in Frederik Hendrik, de verovering uit van Antwerpen, met ook op niet inlossen. De tijd is eindelijk uit rijp op voor vrede. door Een delegatie naar de Münster moet de onderhandelingen gaan de voeren. een Daar is Frederik Hendrik niet naar bij, hij blaast het in de maart 1647 zijn laatste adem uit. tijdens Het zijn uit de op tv burgers, de kooplieden uit Holland, uit die bij de vrede door in 1648 naar als winnaars door uit de naar bus komen. Symbool daarvoor is nog met naar altijd het Paleis op de het Dam.

In Holland op wordt al jaren in niet meer gevochten, daar het breekt op tv begin 17e eeuw de Gouden op tv Eeuw aan. Maar op in het oosten uit en uit zuiden van het land gaat uit de een strijd onvermoeibaar verder. Daar staan de twee mannen uit naar één familie tegenover door elkaar: Frederik op Hendrik, de naar bevelhebber van door het Staatse leger, en op tv zijn volle neef uit Hendrik van den Bergh, commandant het van een het Spaanse leger. op Zo weet het Frederik Hendrik in 1627 Groenlo te tijdens veroveren, terwijl neef tijdens Hendrik het met nakijken heeft. De op slag in bij Groenlo wordt door tegenwoordig om de twee jaar met in talloze vrijwilligers, op paarden en een kanonnen nagespeeld. De grootste het nederlaag krijgt Hendrik echter de te naar verwerken als de Frederik Hendrik in 1629 ook tijdens Den Bosch weet in de te met nemen. Ondertussen naar is de bevolking het van treurige slachtoffer met van het wederzijdse machtsvertoon. Steden en tijdens dorpen op worden door beide partijen met geplunderd en in de brand gestoken. Door de op tv langdurige oorlog raakt op tv een tijdens deel van de Nederlanden volledig op tv het uitgeput.

In de de documentairereeks 80 jaar Oorlog, op naar over de Tachtigjarige Oorlog, gaat het met vanavond van over de door succesvolle veldtocht dankzij nieuwe in discipline. Na de dood de van Willem van op tv Oranje neemt zijn in zoon Maurits het over. Op door dat de moment staat de Opstand door er niet erg goed met op voor. Philips II is nog steeds op tv de naar machtigste man ter tijdens wereld, zijn rijk door strekt zich over de hele de het aardbol uit. Hét symbool voor die in macht de is het Escorial bij uit Madrid, dat in 1584 van op tv wordt voltooid. Maar Maurits blijkt op tv een gewiekste uit en vakkundige op militair. Misschien wel omdat hij al op tv als naar jonge knaap met met tinnen soldaatjes speelde. Zijn door triomftocht begint met op tv de beroemde op list met een het Turfschip, waardoor Breda op de de met Spanjaarden wordt veroverd. uit Daarna gaat hij systematisch de aan het werk met door hervormingen van naar het leger. in De nieuwe discipline in onder de soldaten levert wat op: een in een de succesvolle op tv veldtocht verovert hij de ene stad van na de andere, naar in waaronder Groningen. En tenslotte is daar het de slag bij de Nieuwpoort, op tv een triomf voor tijdens Oranje, maar met wel op het tijdens nippertje.

Katholiek of op tv protestant, uit dat is de kwestie tijdens de in een Tachtigjarige Oorlog. Hoewel de Willem van Oranje het idee op heeft dat hij een beide op partijen kan verenigen. En dat uit lijkt even te in lukken met een door verdrag, waarbij het de verschillend gelovigen de handen de een ineen slaan om samen tegen de op tv Spaanse vorst op door op te trekken. Het credo een is: tolerantie. in Maar lang duurt tijdens die verbroedering niet. In Gent grijpen uit fanatieke protestanten tijdens de macht, het waarbij de katholieken tijdens het moeten ontgelden. Amsterdam, op tv dat uit relatief lang rooms-katholiek op blijft, zwicht in 1578 voor de met protestanten. met En dat heeft een tijdens enorme stroom katholieke de vluchtelingen tot gevolg, onder met wie de tijdens burgemeester die zijn heil de zoekt de in het in Duitse Kalkar. In van vrede samenleven blijkt moeilijker op dan gedacht. En in dan wordt in een 1584 Willem de van Oranje vermoord, notabene door op tv een fanatieke in katholiek.

Vanavond is het het op tv derde deel van uit de zevendelige documentairereeks 80 Jaar tijdens Oorlog over de met Tachtigjarige Oorlog te naar zien op NPO op tv 2. Het Spaanse leger neemt de wraak als steden uit en dorpen overlopen door tijdens naar Oranje. Na door Mechelen en Zutphen is in van 1572 Naarden van aan de beurt: in een groot deel van de door bevolking wordt naar afgeslacht. van De strijd verhardt, ook tussen burgers in tijdens in de Nederlanden naar onderling. Sommigen kiezen met de kant van het een wettig gezag, door de Spaanse koning, terwijl anderen zich door de aansluiten bij de opstand. In Haarlem uit leveren op de Oranjegezinden maandenlang een dapper uit gevecht het om hun op stad uit handen van de op tv Spanjaarden te houden. een Maar honger door dwingt ze uiteindelijk het op de knieën. Pas uit bij Alkmaar 'begint de een victorie'; daar van moet het uit Spaanse leger een afdruipen. Of Brechtje, een reconstructie naar aan naar de hand van een vrouwenskelet in door een massagraf, daar in een naar belangrijke rol bij naar speelde, valt helaas door niet meer te de achterhalen.

Willem van naar Oranje in is gevlucht naar Duitsland. Daar met organiseert hij troepen die uit de strijd aangaan van met de vorst door het in de Nederlanden, Philips II. Behalve op tv een klein een succesje in de slag het door bij Heiligerlee levert dat de voorlopig niet veel het op. Kansrijker zijn de met Watergeuzen die, op tv o.a. vanuit het Duitse Emden, van de kusten op onveilig maken. Ze het plunderen op schepen, terroriseren burgers en weten uit uiteindelijk in uit 1572 vaste grond onder tijdens de voeten een te krijgen in op tv Den Briel. Op 1 op tv april wordt daar nog van altijd grootscheeps feest van gevierd. Maar ook het de katholieken, die met in datzelfde op Den op tv Briel door de Geuzen van zijn opgehangen, worden de nog jaarlijks als martelaren het herdacht.

Na succesvolle NTR-series tijdens als De met Gouden in Eeuw en de IJzeren Eeuw, door duikt Hans Goedkoop dit het keer uit in de bloedige geboorte het van ons op land: de Tachtigjarige Oorlog. naar In van 1568 brandt een door strijd los die meer op dan een mensenleven zal op tv duren. Propaganda, geloofsfanaten, terrorisme, op tv plunderingen en op tv moordpartijen zwepen de gemoederen op hoog op. tijdens Van Groningen een tot Gent, van door Alkmaar tot Groenlo, een overal krijgen op tv burgers te maken met in wraak, verraad en excessief naar geweld. Hoewel niemand het in bij aanvang de had kunnen in bedenken, groeit uit die chaos uit op tenslotte na jaren een zelfstandig land. naar Ons land op met ongeveer in de huidige grenzen. De zevendelige door serie 80 met Jaar Oorlog, de elke vrijdag rond 21:05 tijdens uur op NPO 2, uit rekent af tijdens met het een ronkende beeld van de Tachtigjarige Oorlog het van als een heldhaftige, het eendrachtige opstand van op tv ons volk tegen de wrede Spaanse op onderdrukker. Natuurlijk, de uit voornaamste strijd met is gericht in tegen het wettig met gezag - de uit Spaanse koning. Maar het met is de tegelijk ook een burgeroorlog. Buren door tegen buren, de religie tegen religie. Zelfs uit tot in de familie van uit Oranje zijn de partijen in verdeeld. Bekende begrippen een uit de schoolbanken zoals de uit Beeldenstorm, de moord tijdens op Willem van door Oranje in en de Slag bij Nieuwpoort in krijgen kleur door door door dagboeken, animaties en de verhalen het van deskundigen. Maar met ook minder een bekende verhalen uit - bijvoorbeeld over Amsterdam als tijdens 'asielcentrum' voor door katholieke vluchtelingen - worden het verteld. Bij uit al deze verhalen zijn naar de mechanismes te herkennen in die op tv we ook in in huidige conflictgebieden in zien. Wat dat betreft is de op Tachtigjarige Oorlog minder op tv een ver weg dan we een denken. Vanavond in de eerste aflevering: tijdens In 1568 worden op tv de graven Egmont het en het Van Horne op de markt een in in Brussel onthoofd. Het met is het in voorlopige slotstuk van de hoogoplopende spanningen in tussen de uit edelen in de op tv Nederlanden en op onze vorst Philips II tijdens van Spanje. En het door begin in van een oorlog die op 80 jaar zou naar gaan duren. De strijd naar gaat om macht uit een en vrijheid van geloof. Het dagboek door van op tv een non geeft een dramatisch naar beeld op tv van de Beeldenstorm, de naar schedel van Egmont op wordt onderzocht om te tijdens tijdens zien of zijn gezicht uit na zijn onthoofding nog uit extra is geschonden in en de van zoektocht naar het op tv graf van Horne in Weert door eindigt voorlopig op op tv in de binnenplaats van op een klooster.

mei 2019
09-11-2018 21:05

Vrede

80 Jaar Oorlog - Vrede

Zolang Holland voor de oorlog wil betalen, kan Frederik Hendrik met zijn strijd voortgaan. De oorlog wordt zelfs uitgebreid met een internationale tak die handelsbelangen en militaire strijd listig combineert: de West-Indische Compagnie. Me...

02-11-2018 21:05

Boerenverdriet

80 Jaar Oorlog - Boerenverdriet

In Holland wordt al jaren niet meer gevochten, daar breekt begin 17e eeuw de Gouden Eeuw aan. Maar in het oosten en zuiden van het land gaat de strijd onvermoeibaar verder. Daar staan twee mannen uit één familie tegenover elkaar: Frederik H...

26-10-2018 21:05

80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

In de documentairereeks 80 jaar Oorlog, over de Tachtigjarige Oorlog, gaat het vanavond over de succesvolle veldtocht dankzij nieuwe discipline. Na de dood van Willem van Oranje neemt zijn zoon Maurits het over. Op dat moment staat de Opst...

19-10-2018 21:05

Geloof

80 Jaar Oorlog - Geloof

Katholiek of protestant, dat is de kwestie tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hoewel Willem van Oranje het idee heeft dat hij beide partijen kan verenigen. En dat lijkt even te lukken met een verdrag, waarbij de verschillend gelovigen de hand...

12-10-2018 21:05

80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

Vanavond is het derde deel van de zevendelige documentairereeks 80 Jaar Oorlog over de Tachtigjarige Oorlog te zien op NPO 2. Het Spaanse leger neemt wraak als steden en dorpen overlopen naar Oranje. Na Mechelen en Zutphen is in 1572 Naard...

05-10-2018 21:05

Terreur

80 Jaar Oorlog - Terreur

Willem van Oranje is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert hij troepen die de strijd aangaan met de vorst in de Nederlanden, Philips II. Behalve een klein succesje in de slag bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet veel op. Kansrijker...

28-09-2018 21:05

Nieuw: 80 Jaar oorlog

80 Jaar Oorlog - Nieuw: 80 Jaar oorlog

Na succesvolle NTR-series als De Gouden Eeuw en de IJzeren Eeuw, duikt Hans Goedkoop dit keer in de bloedige geboorte van ons land: de Tachtigjarige Oorlog. In 1568 brandt een strijd los die meer dan een mensenleven zal duren. Propaganda,...

80 Jaar Oorlog gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van 80 Jaar Oorlog de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van 80 Jaar Oorlog bij 80 Jaar Oorlog liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van 80 Jaar Oorlog. Heb je een uitzending van 80 Jaar Oorlog gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

80 Jaar Oorlog gemist

Uitzending gemist van 80 Jaar Oorlog? Hier kun je alle uitzendingen van 80 Jaar Oorlog kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 7
  • Laatste uitzending op 09-11-2018 om 21:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord