Programma gemist?

Zo door lang Holland voor de een oorlog met wil betalen, kan Frederik Hendrik met van zijn de strijd voortgaan. van De oorlog wordt zelfs van uitgebreid met in een internationale tak van die handelsbelangen en militaire strijd listig naar combineert: van de West-Indische uit Compagnie. Met name de de veroveringen in Brazilië door spreken tot de verbeelding van naar de in Hollandse burgers tijdens die de ontwikkelingen in daar op de van voet volgen. Maar er komen scheuren uit op in het fundament als naar de WIC minder op succesvol blijkt dan gehoopt. het En ook met de grote met wens van Frederik Hendrik met om Antwerpen te veroveren, met kan niet op naar bijval rekenen. Amsterdamse de kooplieden door zien in Antwerpen naar een concurrent en houden die tijdens stad liever op buiten de deur. Een bondgenootschap naar met op Frankrijk kan de droom met van door Frederik Hendrik, de verovering van van Antwerpen, ook niet het inlossen. De in tijd is in eindelijk rijp voor vrede. op Een delegatie in moet in Münster de onderhandelingen gaan door voeren. Daar is naar op tv Frederik Hendrik niet bij, hij blaast met in maart door 1647 zijn van laatste adem uit. Het zijn het de burgers, uit de kooplieden op tv uit Holland, die door bij de vrede een in 1648 op tv als winnaars uit de bus het komen. Symbool het daarvan is op tv nog altijd het een Paleis op de de Dam.

In uit Holland wordt al jaren uit niet meer gevochten, op tv daar breekt begin 17e het eeuw de met Gouden Eeuw tijdens aan. Maar in het oosten in en tijdens zuiden van door het land gaat in de strijd onvermoeibaar verder. op tv Daar staan twee mannen op tv uit één familie tegenover naar elkaar: Frederik op Hendrik, door de bevelhebber van het van Staatse leger, en zijn de volle neef Hendrik van van den Bergh, naar commandant tijdens van het Spaanse leger. Zo weet van Frederik een Hendrik in 1627 in Groenlo te veroveren, uit terwijl neef Hendrik het nakijken uit de heeft. De slag bij op Groenlo wordt tegenwoordig om op de twee jaar in met uit talloze vrijwilligers, paarden het en kanonnen nagespeeld. naar De grootste nederlaag krijgt Hendrik echter in te verwerken als op tv een Frederik Hendrik in in 1629 ook Den Bosch uit weet in te nemen. Ondertussen met is een de bevolking de het treurige slachtoffer van het het wederzijdse in machtsvertoon. Steden en dorpen worden op tv door beide partijen tijdens geplunderd en in door brand gestoken. Door het de langdurige oorlog raakt met een deel van door in de Nederlanden volledig op tv uitgeput.

Na de tijdens dood van met Willem van met Oranje neemt zijn zoon Maurits tijdens het over. Op naar dat moment door staat de opstand er niet op erg op tv goed voor. Philips II op is nog steeds de tijdens naar machtigste man ter wereld, uit zijn rijk strekt zich in over de de hele aardbol een uit. Hét symbool voor die in macht is het op tv Escorial uit bij Madrid dat in op tv 1584 wordt van voltooid. Maar Maurits blijkt een de gewiekste en naar vakkundige militair. Misschien wel een omdat hij al het als jonge knaap in met tinnen tijdens soldaatjes speelde. Zijn triomftocht naar begint met de met beroemde list met de het Turfschip waardoor Breda met naar op de Spanjaarden wordt veroverd. Daarna op tv gaat hij van systematisch aan op tv het werk met hervormingen een van het leger. met Na de dood van van Willem van van Oranje neemt met zijn zoon Maurits de van leiding over. De nieuwe het discipline onder de van soldaten levert wat met op: in de een succesvolle de veldtocht verovert hij de ene naar stad uit na de de andere, waaronder Groningen. de En ten slotte is op tv daar de slag bij door Nieuwpoort: een triomf voor op Oranje, maar wel door op een het nippertje.

Katholiek of protestant, van dat is de met kwestie door tijdens de Tachtigjarige Oorlog, op hoewel Willem het van Oranje het idee in heeft dat hij van beide partijen een kan verenigen. op En dat lijkt even uit te lukken met naar een verdrag waarbij een de verschillende gelovigen op de handen ineen met slaan om samen tegen van de door Spaanse vorst op te trekken. op Het credo is: tolerantie. op tv Maar lang duurt het die verbroedering tijdens niet. In in Gent grijpen fanatieke protestanten een de macht, waarbij de door van katholieken het moeten ontgelden. op tv Amsterdam, dat relatief lang uit rooms-katholiek blijft, zwicht tijdens in 1578 voor de naar protestanten. En dat met heeft een enorme van in stroom katholieke vluchtelingen tot gevolg, onder een door wie de burgemeester die zijn op tv heil zoekt in het met Duitse Kalkar. een In vrede samenleven naar blijkt moeilijker dan het gedacht. En dan wordt op in 1584 tijdens Willem van Oranje door vermoord, op nota bene door een fanatieke het katholiek.

Het het Spaanse leger neemt wraak met als steden uit en dorpen overlopen een naar Oranje. Na Mechelen en tijdens Zutphen naar is in 1572 Naarden aan tijdens de beurt: een naar groot deel door van het de bevolking wordt afgeslacht. in De strijd verhardt, ook een tussen een burgers in de Nederlanden van onderling. Sommigen kiezen op de kant van door het wettig gezag, uit de Spaanse koning, terwijl met anderen zich aansluiten van bij naar de opstand. In Haarlem leveren door de uit Oranjegezinden maandenlang een dapper gevecht tijdens om hun stad uit tijdens handen van in de Spanjaarden de te houden. Maar het honger dwingt op ze uiteindelijk op op de knieën. Pas bij Alkmaar 'begint een de de victorie'; daar moet in het Spaanse leger een afdruipen. Of Brechtje, een uit reconstructie aan tijdens de hand van een vrouwenskelet tijdens in een massagraf, uit daar een op tv belangrijke rol bij speelde, het valt helaas door niet meer met te achterhalen.

Willem van met Oranje door is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert naar hij troepen die tijdens de strijd de aangaan met de naar vorst in de Nederlanden: uit op Philips II. Behalve een klein tijdens succesje in de Slag uit door bij Heiligerlee levert dat naar voorlopig niet veel op. op Kansrijker zijn de Watergeuzen in die, tijdens o.a. vanuit het Duitse Emden, op tv de in kusten onveilig maken. Ze een plunderen schepen, van terroriseren burgers en weten uiteindelijk door in 1572 vaste uit grond onder de de voeten te krijgen de in door Den Briel. Op 1 april op tv wordt daar tijdens nog door altijd grootscheeps feest gevierd. Maar ook een de in katholieken, die op tv in datzelfde Den de Briel door de geuzen zijn met opgehangen, worden nog uit jaarlijks als martelaren een herdacht.

In van 1568 worden de graven Egmont uit en Van Horne van een op de markt in Brussel onthoofd. van in Het is het voorlopige slotstuk van de de hoogoplopende met spanningen tussen de uit edelen in in de Nederlanden en de onze vorst Philips II van het door Spanje. En het het begin van een oorlog in die 80 jaar zou gaan van duren. in De strijd de gaat om macht en vrijheid van naar door geloof. Het dagboek van een non de geeft een een dramatisch beeld van de het Beeldenstorm, de schedel op van Egmont wordt op tv onderzocht om te op tv zien of zijn de door gezicht na zijn onthoofding nog het extra is geschonden en op de zoektocht naar op tv het graf naar van Van Horne in op tv Weert de eindigt voorlopig op de tijdens binnenplaats het van een klooster.

Zolang Holland voor op de oorlog wil in betalen, kan Frederik het door Hendrik met zijn uit strijd voortgaan. De oorlog wordt zelfs tijdens uitgebreid met van een internationale de tak die handelsbelangen door en militaire strijd listig combineert: een de West-Indische Compagnie. met Met name de door veroveringen tijdens in Brazilië spreken tot de tijdens verbeelding het van de Hollandse burgers die op tv de ontwikkelingen daar het op de de voet volgen. Maar van er naar komen scheuren in het fundament een als het de WIC minder succesvol in blijkt dan gehoopt. tijdens En ook de grote wens op van van Frederik Hendrik om Antwerpen te op op tv veroveren kan niet tijdens op bijval rekenen. Amsterdamse van kooplieden zien in Antwerpen op tv een concurrent een en houden die stad liever op tv buiten naar de deur. Een bondgenootschap met op tv van Frankrijk kan de droom van tijdens Frederik het Hendrik, de verovering van uit Antwerpen, ook niet inlossen. het De tijd de is eindelijk rijp voor van vrede. Een delegatie naar de een Münster moet de onderhandelingen naar gaan voeren. Daar is een Frederik Hendrik niet bij, in hij blaast met in maart 1647 het zijn met laatste adem uit. de Het zijn de burgers, van de kooplieden op tv uit Holland, die bij van de vrede op tv in 1648 als winnaars uit van de bus komen. Symbool tijdens daarvoor op is nog altijd het Paleis door op de door Dam.

In naar Holland wordt al jaren in niet de meer gevochten, daar breekt op tv begin 17e eeuw uit de Gouden Eeuw aan. door Maar in het oosten in en zuiden op tv van het land gaat in met de strijd onvermoeibaar verder. Daar de staan twee mannen op uit één familie uit tegenover een elkaar: Frederik Hendrik, de bevelhebber van het het Staatse een leger, en het zijn volle het neef Hendrik van den Bergh, commandant van van het een Spaanse naar leger. Zo weet Frederik Hendrik in het 1627 Groenlo te in veroveren, terwijl neef uit Hendrik het door nakijken heeft. De een slag bij Groenlo op wordt tegenwoordig om de op door twee jaar met naar talloze vrijwilligers, paarden en kanonnen met nagespeeld. De op tv grootste nederlaag het krijgt Hendrik echter te verwerken als het Frederik op Hendrik in 1629 op tv ook Den Bosch weet in op tv te nemen. Ondertussen naar is de door bevolking het het treurige slachtoffer van van het wederzijdse machtsvertoon. Steden en een dorpen op tv worden door beide partijen een geplunderd en in brand op in gestoken. Door de langdurige oorlog op raakt een tijdens deel van de Nederlanden volledig door naar uitgeput.

In met de documentairereeks 80 jaar Oorlog, door over de met Tachtigjarige Oorlog, de gaat het vanavond over door de succesvolle veldtocht dankzij door nieuwe uit discipline. Na de uit dood van Willem van Oranje neemt de zijn door zoon Maurits het over. Op door dat moment in staat van de Opstand er niet van erg goed voor. het Philips II is nog met steeds de machtigste man het ter wereld, zijn een op rijk strekt zich over de hele het aardbol uit. Hét uit symbool voor van die macht is tijdens het de Escorial bij Madrid, dat in tijdens 1584 naar wordt voltooid. Maar Maurits blijkt een een gewiekste op en vakkundige militair. Misschien wel van omdat tijdens hij al als van jonge knaap van met tinnen soldaatjes speelde. een Zijn triomftocht begint met de het beroemde list de met het Turfschip, waardoor de het Breda op de Spanjaarden wordt veroverd. het naar Daarna gaat hij systematisch aan het een werk met hervormingen door van het door leger. De met nieuwe discipline onder de soldaten het levert naar wat op: met in een succesvolle tijdens veldtocht verovert hij de ene stad op tv na de een andere, tijdens waaronder Groningen. En tenslotte in is daar de op slag bij Nieuwpoort, een uit triomf een voor Oranje, maar wel de op het van nippertje.

Katholiek of op protestant, dat uit is de kwestie tijdens in de Tachtigjarige Oorlog. Hoewel op naar Willem van Oranje het idee van heeft uit dat hij beide partijen kan tijdens verenigen. En dat door lijkt even het te lukken met een verdrag, naar tijdens waarbij de verschillend gelovigen het de handen ineen op tv slaan om samen tegen een de Spaanse vorst met op te trekken. Het van credo is: op tolerantie. Maar lang van duurt die tijdens verbroedering niet. de In Gent grijpen fanatieke met protestanten de macht, door waarbij de katholieken uit het moeten ontgelden. een Amsterdam, dat in relatief lang rooms-katholiek blijft, de zwicht in 1578 van voor de protestanten. En op tv dat heeft een enorme een stroom katholieke vluchtelingen in tot gevolg, naar onder uit wie de burgemeester die van zijn heil zoekt in het een Duitse tijdens Kalkar. In vrede samenleven blijkt op tv moeilijker dan gedacht. op op En dan wordt tijdens in 1584 Willem op van Oranje vermoord, naar notabene door een het fanatieke katholiek.

Vanavond naar is het het derde deel van de de zevendelige documentairereeks 80 met Jaar Oorlog over de op tv Tachtigjarige met Oorlog te zien op NPO van 2. Het Spaanse naar leger neemt wraak als het steden het en dorpen overlopen op naar Oranje. Na Mechelen in en Zutphen het is in 1572 Naarden een aan de beurt: een uit groot deel van de op tv bevolking wordt afgeslacht. de De strijd op tv verhardt, ook tussen burgers met in de uit Nederlanden onderling. Sommigen kiezen naar de in kant van het wettig gezag, op tv de Spaanse koning, naar terwijl op anderen zich aansluiten van bij de opstand. tijdens In Haarlem leveren de naar Oranjegezinden maandenlang een dapper op gevecht om op tv hun stad uit naar handen van de op tv Spanjaarden te naar houden. Maar door honger dwingt ze uit uiteindelijk op de knieën. Pas bij het Alkmaar 'begint de in victorie'; daar moet op tv het het Spaanse leger afdruipen. Of een Brechtje, uit een reconstructie aan de hand van naar een met vrouwenskelet in op tv een massagraf, daar een met belangrijke rol bij naar speelde, valt helaas niet meer tijdens te het achterhalen.

Willem van Oranje tijdens een is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert de hij troepen met die tijdens de strijd aangaan met de vorst door in de een Nederlanden, uit Philips II. Behalve op tv een klein succesje in de slag het van bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet tijdens veel op. een Kansrijker zijn de op Watergeuzen het die, o.a. vanuit het Duitse Emden, met de naar kusten onveilig maken. de Ze plunderen met schepen, terroriseren burgers uit en weten uiteindelijk op in 1572 vaste grond onder op de voeten te op krijgen in Den het Briel. met Op 1 april wordt door daar nog het altijd grootscheeps feest gevierd. Maar van ook de katholieken, die naar door in datzelfde Den Briel door met de door Geuzen zijn opgehangen, worden nog jaarlijks tijdens een als martelaren herdacht.

Na van succesvolle NTR-series door als De Gouden Eeuw en de met IJzeren Eeuw, duikt op met Hans Goedkoop dit van keer in de bloedige geboorte van op uit ons land: de Tachtigjarige Oorlog. In tijdens 1568 brandt op een strijd los die de meer het dan een het mensenleven zal duren. naar Propaganda, geloofsfanaten, terrorisme, plunderingen en moordpartijen op tv zwepen de gemoederen de hoog op. Van de Groningen een tot Gent, van het Alkmaar tot Groenlo, overal de krijgen burgers te een maken met uit wraak, verraad in en excessief geweld. Hoewel niemand een het uit bij aanvang had kunnen door bedenken, groeit uit die chaos de tenslotte na in jaren een zelfstandig land. de Ons land van met ongeveer door de huidige grenzen. De de zevendelige serie met 80 Jaar Oorlog, op tv elke vrijdag rond 21:05 op uur op NPO 2, van rekent af met het door ronkende op tv beeld van de een Tachtigjarige Oorlog als op tv een heldhaftige, eendrachtige opstand uit van ons in volk tegen de wrede uit Spaanse onderdrukker. Natuurlijk, van de voornaamste strijd is uit op tv gericht tegen het wettig gezag tijdens - de Spaanse koning. tijdens van Maar het is tegelijk ook op een burgeroorlog. Buren het tegen buren, de religie tegen religie. Zelfs tot door in de familie met op Oranje zijn de partijen verdeeld. Bekende in begrippen uit de op tv schoolbanken zoals door de Beeldenstorm, de in moord op door Willem van Oranje en de in Slag van bij Nieuwpoort krijgen kleur door naar dagboeken, van animaties en de verhalen uit van tijdens deskundigen. Maar ook minder bekende tijdens verhalen - bijvoorbeeld over in met Amsterdam als 'asielcentrum' voor katholieke vluchtelingen een - worden op verteld. Bij al van deze het verhalen zijn de mechanismes te de herkennen die we van ook in naar huidige conflictgebieden de zien. Wat dat met betreft is de een Tachtigjarige Oorlog minder ver weg op tv dan het we denken. Vanavond in tijdens de eerste aflevering: tijdens In 1568 worden een de graven Egmont en met Van Horne op het de markt de in Brussel onthoofd. op Het is het door voorlopige slotstuk van met de hoogoplopende spanningen uit tussen de edelen in de het Nederlanden en onze vorst door Philips II van van Spanje. het En het begin van op een met oorlog die 80 naar jaar zou gaan duren. De op strijd gaat om macht van en vrijheid van in op geloof. Het dagboek van een non de op geeft een dramatisch op beeld van de Beeldenstorm, de op schedel het van Egmont wordt onderzocht om te het zien of met zijn gezicht de na zijn onthoofding nog extra tijdens is geschonden op en de de zoektocht naar de het graf van door Horne in Weert eindigt de voorlopig op de binnenplaats een van de een klooster.

januari 2021
08-09-2019 12:50

Vrede

80 Jaar Oorlog - Vrede

Zo lang Holland voor de oorlog wil betalen, kan Frederik Hendrik met zijn strijd voortgaan. De oorlog wordt zelfs uitgebreid met een internationale tak die handelsbelangen en militaire strijd listig combineert: de West-Indische Compagnie. M...

01-09-2019 12:50

Boerenverdriet

80 Jaar Oorlog - Boerenverdriet

In Holland wordt al jaren niet meer gevochten, daar breekt begin 17e eeuw de Gouden Eeuw aan. Maar in het oosten en zuiden van het land gaat de strijd onvermoeibaar verder. Daar staan twee mannen uit één familie tegenover elkaar: Frederik H...

25-08-2019 12:55

Discipline

80 Jaar Oorlog - Discipline

Na de dood van Willem van Oranje neemt zijn zoon Maurits het over. Op dat moment staat de opstand er niet erg goed voor. Philips II is nog steeds de machtigste man ter wereld, zijn rijk strekt zich over de hele aardbol uit. Hét symbool voor...

18-08-2019 12:55

Geloof

80 Jaar Oorlog - Geloof

Katholiek of protestant, dat is de kwestie tijdens de Tachtigjarige Oorlog, hoewel Willem van Oranje het idee heeft dat hij beide partijen kan verenigen. En dat lijkt even te lukken met een verdrag waarbij de verschillende gelovigen de hand...

11-08-2019 12:55

Burgeroorlog

80 Jaar Oorlog - Burgeroorlog

Het Spaanse leger neemt wraak als steden en dorpen overlopen naar Oranje. Na Mechelen en Zutphen is in 1572 Naarden aan de beurt: een groot deel van de bevolking wordt afgeslacht. De strijd verhardt, ook tussen burgers in de Nederlanden ond...

04-08-2019 13:00

Terreur

80 Jaar Oorlog - Terreur

Willem van Oranje is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert hij troepen die de strijd aangaan met de vorst in de Nederlanden: Philips II. Behalve een klein succesje in de Slag bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet veel op. Kansrijker...

28-07-2019 12:55

Voorspel

80 Jaar Oorlog - Voorspel

In 1568 worden de graven Egmont en Van Horne op de markt in Brussel onthoofd. Het is het voorlopige slotstuk van de hoogoplopende spanningen tussen de edelen in de Nederlanden en onze vorst Philips II van Spanje. En het begin van een oorlog...

09-11-2018 21:05

Vrede

80 Jaar Oorlog - Vrede

Zolang Holland voor de oorlog wil betalen, kan Frederik Hendrik met zijn strijd voortgaan. De oorlog wordt zelfs uitgebreid met een internationale tak die handelsbelangen en militaire strijd listig combineert: de West-Indische Compagnie. Me...

02-11-2018 21:05

Boerenverdriet

80 Jaar Oorlog - Boerenverdriet

In Holland wordt al jaren niet meer gevochten, daar breekt begin 17e eeuw de Gouden Eeuw aan. Maar in het oosten en zuiden van het land gaat de strijd onvermoeibaar verder. Daar staan twee mannen uit één familie tegenover elkaar: Frederik H...

26-10-2018 21:05

80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

In de documentairereeks 80 jaar Oorlog, over de Tachtigjarige Oorlog, gaat het vanavond over de succesvolle veldtocht dankzij nieuwe discipline. Na de dood van Willem van Oranje neemt zijn zoon Maurits het over. Op dat moment staat de Opst...

19-10-2018 21:05

Geloof

80 Jaar Oorlog - Geloof

Katholiek of protestant, dat is de kwestie tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hoewel Willem van Oranje het idee heeft dat hij beide partijen kan verenigen. En dat lijkt even te lukken met een verdrag, waarbij de verschillend gelovigen de hand...

12-10-2018 21:05

80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

Vanavond is het derde deel van de zevendelige documentairereeks 80 Jaar Oorlog over de Tachtigjarige Oorlog te zien op NPO 2. Het Spaanse leger neemt wraak als steden en dorpen overlopen naar Oranje. Na Mechelen en Zutphen is in 1572 Naard...

05-10-2018 21:05

Terreur

80 Jaar Oorlog - Terreur

Willem van Oranje is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert hij troepen die de strijd aangaan met de vorst in de Nederlanden, Philips II. Behalve een klein succesje in de slag bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet veel op. Kansrijker...

28-09-2018 21:05

Nieuw: 80 Jaar oorlog

80 Jaar Oorlog - Nieuw: 80 Jaar oorlog

Na succesvolle NTR-series als De Gouden Eeuw en de IJzeren Eeuw, duikt Hans Goedkoop dit keer in de bloedige geboorte van ons land: de Tachtigjarige Oorlog. In 1568 brandt een strijd los die meer dan een mensenleven zal duren. Propaganda,...

80 Jaar Oorlog gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van 80 Jaar Oorlog de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van 80 Jaar Oorlog bij 80 Jaar Oorlog liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van 80 Jaar Oorlog. Heb je een uitzending van 80 Jaar Oorlog gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

80 Jaar Oorlog gemist

Uitzending gemist van 80 Jaar Oorlog? Hier kun je alle uitzendingen van 80 Jaar Oorlog kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 14
  • Laatste uitzending op 08-09-2019 om 12:50 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!