Programma gemist?

Zo door lang Holland voor de op oorlog wil betalen, kan door op tv Frederik Hendrik met tijdens zijn strijd voortgaan. De oorlog door wordt naar zelfs uitgebreid met het een internationale tak die handelsbelangen naar en militaire strijd listig op tv combineert: de in West-Indische van Compagnie. Met name de veroveringen in met uit Brazilië spreken tot de de verbeelding van de Hollandse van burgers die de ontwikkelingen op tv daar op de de voet op tv volgen. Maar in er komen scheuren in het het fundament als de WIC van met minder succesvol blijkt dan gehoopt. met En ook met de grote met wens van Frederik Hendrik om Antwerpen een te veroveren, kan een van niet op bijval rekenen. Amsterdamse de kooplieden zien het in Antwerpen een op tv concurrent en houden die het stad liever buiten de tijdens deur. van Een bondgenootschap met het Frankrijk kan door de droom van Frederik Hendrik, door de verovering van Antwerpen, op ook niet uit inlossen. De tijd is van eindelijk met rijp voor met vrede. Een delegatie moet naar in Münster van de onderhandelingen gaan voeren. Daar het is op Frederik Hendrik niet bij, de hij blaast door in maart 1647 zijn laatste adem een uit. Het naar zijn de naar burgers, de op tv kooplieden uit Holland, op tv die bij de vrede op tv in 1648 uit als winnaars uit de bus komen. in Symbool de daarvan is door nog altijd het Paleis op het de door Dam.

In op Holland wordt door al jaren niet meer in gevochten, daar tijdens breekt begin 17e eeuw de Gouden op tv Eeuw aan. op Maar in het het oosten het en zuiden van het land met gaat de tijdens strijd onvermoeibaar verder. tijdens Daar staan twee mannen uit de één familie in tegenover elkaar: Frederik Hendrik, naar de op tv bevelhebber van het Staatse leger, naar en zijn volle met neef Hendrik naar van den op Bergh, commandant van het Spaanse door uit leger. Zo weet Frederik op Hendrik in 1627 Groenlo op tv te veroveren, terwijl neef op tv Hendrik op het nakijken een heeft. De slag bij tijdens Groenlo wordt tegenwoordig om naar de twee van jaar met uit talloze vrijwilligers, paarden en kanonnen nagespeeld. op met De grootste nederlaag krijgt uit Hendrik echter te verwerken als het door Frederik Hendrik in 1629 ook Den een tijdens Bosch weet in te nemen. Ondertussen op is de bevolking door het het treurige slachtoffer van uit het wederzijdse van machtsvertoon. Steden en dorpen worden door door met beide partijen geplunderd en in brand uit gestoken. op Door de langdurige tijdens oorlog raakt een deel van met van de Nederlanden volledig in uitgeput.

Na door de dood van door Willem van Oranje neemt zijn naar zoon met Maurits het over. met Op dat moment staat naar de op opstand er niet erg goed voor. tijdens op tv Philips II is nog van steeds de tijdens machtigste man ter wereld, een zijn rijk strekt door zich over met de hele aardbol uit. Hét een symbool voor die in macht is het een Escorial van bij Madrid dat van in 1584 wordt voltooid. Maar het Maurits door blijkt een gewiekste en vakkundige op tv militair. Misschien wel op omdat hij al als een jonge met knaap met tinnen soldaatjes speelde. een naar Zijn triomftocht begint met de beroemde op tv list met in het Turfschip op waardoor Breda uit op de Spanjaarden wordt veroverd. Daarna op tv naar gaat hij systematisch aan van het werk met een hervormingen van het leger. Na een de de dood van Willem van Oranje naar neemt zijn zoon op Maurits de leiding uit over. De op tv nieuwe naar discipline onder de soldaten levert tijdens wat op tv op: in een het succesvolle veldtocht verovert hij de ene op tv stad na de met andere, tijdens waaronder Groningen. En van ten slotte is daar de naar slag het bij Nieuwpoort: een een triomf voor Oranje, maar tijdens wel naar op het nippertje.

Katholiek door of protestant, dat is de door kwestie tijdens de naar uit Tachtigjarige Oorlog, hoewel Willem van van Oranje het idee tijdens heeft dat hij door beide partijen kan verenigen. op tv En naar dat lijkt naar even te lukken met een door verdrag waarbij tijdens de verschillende gelovigen met de handen ineen slaan om uit samen tijdens tegen de Spaanse vorst van op te trekken. Het door door credo is: tolerantie. Maar lang op tv duurt die verbroedering uit niet. tijdens In Gent grijpen fanatieke protestanten de met van macht, waarbij de door katholieken het moeten ontgelden. tijdens Amsterdam, dat relatief lang in rooms-katholiek blijft, zwicht met in tijdens 1578 voor de protestanten. in En dat heeft een enorme een stroom katholieke op vluchtelingen tot naar gevolg, onder wie de een burgemeester die zijn heil in zoekt in een het Duitse Kalkar. naar In vrede met samenleven blijkt moeilijker dan op gedacht. En dan de wordt in 1584 Willem het van met Oranje vermoord, nota bene een door op een fanatieke katholiek.

Het Spaanse leger met neemt wraak de als steden op tv en dorpen overlopen naar Oranje. van Na Mechelen en op Zutphen is in met 1572 Naarden aan met door de beurt: een groot tijdens deel van door de bevolking wordt tijdens afgeslacht. De strijd verhardt, tijdens ook tussen burgers een in de met Nederlanden onderling. Sommigen kiezen de door kant van het wettig de gezag, de Spaanse een naar koning, terwijl anderen een zich aansluiten bij de opstand. In in Haarlem de leveren de Oranjegezinden maandenlang de een dapper gevecht tijdens om door hun stad uit handen van op de Spanjaarden te met houden. Maar op honger dwingt ze uiteindelijk op een de met knieën. Pas bij tijdens Alkmaar 'begint de victorie'; daar op moet het de Spaanse een leger afdruipen. Of Brechtje, een reconstructie van aan het de hand van een op tv vrouwenskelet op in een massagraf, daar een op tv belangrijke een rol bij speelde, valt helaas niet op meer het te achterhalen.

Willem van op Oranje is van gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert tijdens hij van troepen die de van strijd aangaan met de op tv vorst in naar de Nederlanden: Philips een II. Behalve een klein succesje tijdens de in de Slag bij Heiligerlee door levert dat voorlopig niet op tv veel op. tijdens Kansrijker zijn de door Watergeuzen die, op o.a. vanuit van het Duitse Emden, de kusten onveilig door van maken. Ze plunderen schepen, terroriseren op burgers en weten uiteindelijk het door in 1572 vaste grond onder tijdens de voeten te van krijgen in Den Briel. op op tv Op 1 april wordt door daar nog altijd in grootscheeps feest gevierd. van Maar ook de katholieken, met die in met datzelfde Den Briel door de de geuzen op zijn opgehangen, worden nog een jaarlijks als met martelaren herdacht.

In 1568 worden uit de graven in Egmont en Van Horne door op de tijdens markt in op Brussel onthoofd. Het is de het voorlopige slotstuk van op tv uit de hoogoplopende spanningen tijdens tussen de edelen in op de Nederlanden en onze naar vorst Philips II van naar Spanje. En op het naar begin van een oorlog die 80 op tv jaar zou het gaan op tv duren. De strijd gaat om macht een en naar vrijheid van geloof. Het dagboek van door van een non geeft een dramatisch door beeld van de tijdens Beeldenstorm, de het schedel van van Egmont wordt door onderzocht om te zien tijdens of zijn gezicht op na zijn onthoofding nog met extra is geschonden en naar de zoektocht met naar het de graf van Van Horne in van met Weert eindigt voorlopig op de binnenplaats tijdens van een tijdens klooster.

Zolang Holland uit voor de oorlog wil tijdens betalen, met kan Frederik in Hendrik met zijn strijd uit voortgaan. De oorlog wordt zelfs de uitgebreid met een naar internationale tak die een handelsbelangen en militaire naar strijd listig het combineert: de de West-Indische Compagnie. Met op name de veroveringen in van Brazilië spreken met tot de verbeelding van de uit Hollandse burgers die uit de ontwikkelingen daar in op de voet met volgen. Maar met er komen scheuren in met een het fundament als in de WIC minder het succesvol blijkt dan gehoopt. uit En ook de het grote wens van Frederik Hendrik door de om Antwerpen te veroveren kan van niet op bijval de rekenen. de Amsterdamse kooplieden zien in Antwerpen een met op concurrent en houden die uit stad liever buiten de deur. van Een bondgenootschap op tv met naar Frankrijk kan de droom van Frederik van Hendrik, uit de verovering van tijdens Antwerpen, ook niet inlossen. op tv De tijd is eindelijk de de rijp voor vrede. Een delegatie naar op Münster op moet de onderhandelingen gaan op tv voeren. Daar naar is Frederik Hendrik niet het bij, op hij blaast in maart 1647 een zijn laatste adem uit uit. Het zijn de tijdens burgers, op tv de kooplieden uit Holland, die in bij de vrede van in met 1648 als winnaars uit de naar bus komen. op tv Symbool daarvoor op tv is nog altijd in het Paleis in op de Dam.

In door Holland wordt al jaren van niet meer gevochten, van daar breekt op begin 17e eeuw de de Gouden Eeuw aan. Maar uit in het tijdens oosten en zuiden uit van het land gaat op tv een de strijd onvermoeibaar verder. Daar staan het twee mannen uit op naar één familie tegenover elkaar: Frederik door Hendrik, de bevelhebber van een het Staatse naar leger, en zijn volle op neef tijdens Hendrik van den Bergh, commandant de het van het Spaanse door leger. Zo weet Frederik van Hendrik in 1627 door Groenlo te veroveren, terwijl neef naar Hendrik het nakijken naar heeft. De tijdens slag bij Groenlo tijdens wordt een tegenwoordig om de tijdens twee jaar met talloze op vrijwilligers, paarden en kanonnen een nagespeeld. op De grootste nederlaag krijgt Hendrik de echter tijdens te verwerken als Frederik Hendrik in in 1629 ook Den een Bosch weet een in te door nemen. Ondertussen is op tv de bevolking het treurige op slachtoffer het van het wederzijdse machtsvertoon. Steden naar en dorpen in worden door beide partijen geplunderd tijdens met en in brand gestoken. uit Door de langdurige oorlog met raakt een deel van door de Nederlanden volledig door de uitgeput.

In de de documentairereeks 80 op jaar Oorlog, over tijdens de Tachtigjarige Oorlog, gaat in het vanavond uit over de succesvolle veldtocht dankzij tijdens nieuwe discipline. Na de op tv dood van het Willem van door Oranje neemt een zijn zoon Maurits het over. uit Op dat moment uit staat in de Opstand er niet erg door goed op voor. Philips II is op tv nog steeds de het machtigste man ter wereld, zijn een rijk strekt met zich over de hele de aardbol door uit. Hét door symbool voor die macht is het naar Escorial bij tijdens Madrid, op dat in 1584 een wordt voltooid. Maar met Maurits blijkt een gewiekste en vakkundige in met militair. Misschien wel omdat hij al op tv als jonge met knaap met tinnen soldaatjes op de speelde. Zijn triomftocht begint met het de beroemde list met een het uit Turfschip, waardoor Breda in op de van Spanjaarden wordt veroverd. Daarna gaat de hij naar systematisch aan het werk van met hervormingen van het van leger. De nieuwe discipline in onder de soldaten de uit levert wat op: in door een succesvolle veldtocht verovert tijdens hij de ene naar stad na de de andere, waaronder naar Groningen. En naar tenslotte is daar de slag op tv bij Nieuwpoort, van een triomf voor Oranje, maar het uit wel op het uit nippertje.

Katholiek of protestant, door op tv dat is de kwestie tijdens de door Tachtigjarige met Oorlog. Hoewel Willem van op tv Oranje het in idee heeft op dat hij beide met partijen kan verenigen. En dat lijkt naar even een te lukken in met een verdrag, naar waarbij de verschillend gelovigen de op tv handen het ineen slaan om met samen tegen de in Spaanse vorst op naar te trekken. Het credo is: een tolerantie. Maar lang duurt door die verbroedering op niet. In Gent de grijpen fanatieke protestanten op de macht, de waarbij de door katholieken het moeten ontgelden. Amsterdam, dat door relatief lang met rooms-katholiek blijft, het zwicht in 1578 voor de met protestanten. En op tv dat heeft een door enorme op tv stroom katholieke vluchtelingen op tot gevolg, onder wie op de burgemeester die zijn heil met van zoekt in het Duitse Kalkar. In met uit vrede samenleven blijkt moeilijker in dan gedacht. tijdens En dan wordt in de 1584 Willem van met Oranje vermoord, het notabene door een fanatieke uit katholiek.

Vanavond is met het derde door deel van de zevendelige op documentairereeks 80 door Jaar Oorlog over de het Tachtigjarige Oorlog te zien op op het NPO 2. Het Spaanse leger neemt tijdens wraak als steden van en met dorpen overlopen naar naar Oranje. Na Mechelen en tijdens Zutphen van is in 1572 Naarden aan de uit beurt: op een groot deel van naar de door bevolking wordt afgeslacht. De strijd verhardt, met ook tussen burgers naar met in de Nederlanden onderling. Sommigen kiezen van de kant van met het wettig gezag, tijdens de van Spaanse koning, terwijl anderen zich van aansluiten bij naar de van opstand. In Haarlem een leveren de Oranjegezinden maandenlang in een dapper gevecht om tijdens hun stad uit handen met van de met Spanjaarden in te houden. Maar honger op tv dwingt ze op tv uiteindelijk op de knieën. Pas door bij op tv Alkmaar 'begint de door victorie'; daar moet het Spaanse tijdens leger afdruipen. Of in Brechtje, met een reconstructie aan de hand van op tv een vrouwenskelet in door een massagraf, daar het een belangrijke rol een door bij speelde, valt helaas niet meer in te de achterhalen.

Willem het van Oranje is gevlucht naar op Duitsland. Daar organiseert van met hij troepen die naar de strijd aangaan met uit de vorst in op de Nederlanden, Philips II. Behalve op een naar klein succesje in de in slag bij tijdens Heiligerlee levert door dat voorlopig niet van veel op. Kansrijker zijn de met Watergeuzen die, o.a. op vanuit met het Duitse Emden, de kusten op onveilig maken. Ze uit plunderen schepen, in terroriseren burgers en weten uiteindelijk tijdens in 1572 tijdens vaste grond onder de met voeten te naar krijgen in Den Briel. naar Op een 1 april uit wordt daar nog met altijd grootscheeps feest gevierd. Maar op tv ook de katholieken, die uit in van datzelfde Den een Briel door de Geuzen zijn opgehangen, door worden nog de jaarlijks als martelaren het herdacht.

Na de succesvolle NTR-series naar als De Gouden Eeuw en de het IJzeren de Eeuw, duikt Hans Goedkoop tijdens dit op tv keer in de bloedige geboorte van van op ons land: de naar Tachtigjarige Oorlog. In 1568 brandt een het strijd uit los die meer op tv dan een mensenleven op tv zal duren. Propaganda, naar geloofsfanaten, terrorisme, plunderingen de en moordpartijen zwepen de in gemoederen hoog op. op tv Van Groningen tijdens tot Gent, op tv van Alkmaar tot Groenlo, overal krijgen op tv burgers te maken naar naar met wraak, verraad en in excessief geweld. van Hoewel niemand het bij in aanvang had kunnen van bedenken, groeit uit die chaos het tenslotte na jaren de een zelfstandig met land. van Ons land met ongeveer met de huidige grenzen. De zevendelige serie uit 80 Jaar Oorlog, uit elke vrijdag rond de 21:05 naar uur op NPO met 2, rekent af uit met het ronkende beeld van met de Tachtigjarige door Oorlog als een heldhaftige, uit eendrachtige van opstand van ons in volk tegen de wrede in Spaanse onderdrukker. de Natuurlijk, de voornaamste strijd is door gericht tegen het de uit wettig gezag - door de Spaanse koning. Maar het is uit tegelijk met ook een burgeroorlog. Buren van tegen buren, religie het tegen religie. Zelfs naar tot in een de familie Oranje tijdens zijn de partijen verdeeld. het Bekende begrippen van uit de door schoolbanken zoals de Beeldenstorm, de op tv moord op Willem van op tv naar Oranje en de Slag bij Nieuwpoort tijdens krijgen kleur door naar dagboeken, animaties en een een de verhalen van deskundigen. Maar in ook minder bekende de verhalen - bijvoorbeeld naar over Amsterdam als 'asielcentrum' in voor katholieke vluchtelingen het - op tv worden verteld. uit Bij al deze verhalen zijn de een mechanismes te herkennen door die we ook het in huidige door conflictgebieden een zien. Wat dat betreft is de op Tachtigjarige uit Oorlog minder ver naar weg dan op we denken. Vanavond in de eerste op aflevering: In 1568 naar worden de graven naar Egmont en Van Horne op tv op de in markt in met Brussel onthoofd. Het met is het door voorlopige slotstuk van de hoogoplopende spanningen in tussen de edelen het in de Nederlanden uit en onze vorst uit met Philips II van Spanje. En de het begin van de een oorlog die 80 door tijdens jaar zou gaan tijdens duren. De strijd gaat de om macht en door vrijheid van geloof. Het door dagboek van een een non geeft een dramatisch met beeld van de op tv Beeldenstorm, de door schedel van Egmont wordt tijdens een onderzocht om te zien of zijn met van gezicht na zijn van onthoofding nog extra is geschonden het en door de zoektocht naar de het graf van een Horne in Weert eindigt voorlopig op met van de binnenplaats van een op tv klooster.

december 2019
08-09-2019 12:50

Vrede

80 Jaar Oorlog - Vrede

Zo lang Holland voor de oorlog wil betalen, kan Frederik Hendrik met zijn strijd voortgaan. De oorlog wordt zelfs uitgebreid met een internationale tak die handelsbelangen en militaire strijd listig combineert: de West-Indische Compagnie. M...

01-09-2019 12:50

Boerenverdriet

80 Jaar Oorlog - Boerenverdriet

In Holland wordt al jaren niet meer gevochten, daar breekt begin 17e eeuw de Gouden Eeuw aan. Maar in het oosten en zuiden van het land gaat de strijd onvermoeibaar verder. Daar staan twee mannen uit één familie tegenover elkaar: Frederik H...

25-08-2019 12:55

Discipline

80 Jaar Oorlog - Discipline

Na de dood van Willem van Oranje neemt zijn zoon Maurits het over. Op dat moment staat de opstand er niet erg goed voor. Philips II is nog steeds de machtigste man ter wereld, zijn rijk strekt zich over de hele aardbol uit. Hét symbool voor...

18-08-2019 12:55

Geloof

80 Jaar Oorlog - Geloof

Katholiek of protestant, dat is de kwestie tijdens de Tachtigjarige Oorlog, hoewel Willem van Oranje het idee heeft dat hij beide partijen kan verenigen. En dat lijkt even te lukken met een verdrag waarbij de verschillende gelovigen de hand...

11-08-2019 12:55

Burgeroorlog

80 Jaar Oorlog - Burgeroorlog

Het Spaanse leger neemt wraak als steden en dorpen overlopen naar Oranje. Na Mechelen en Zutphen is in 1572 Naarden aan de beurt: een groot deel van de bevolking wordt afgeslacht. De strijd verhardt, ook tussen burgers in de Nederlanden ond...

04-08-2019 13:00

Terreur

80 Jaar Oorlog - Terreur

Willem van Oranje is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert hij troepen die de strijd aangaan met de vorst in de Nederlanden: Philips II. Behalve een klein succesje in de Slag bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet veel op. Kansrijker...

28-07-2019 12:55

Voorspel

80 Jaar Oorlog - Voorspel

In 1568 worden de graven Egmont en Van Horne op de markt in Brussel onthoofd. Het is het voorlopige slotstuk van de hoogoplopende spanningen tussen de edelen in de Nederlanden en onze vorst Philips II van Spanje. En het begin van een oorlog...

09-11-2018 21:05

Vrede

80 Jaar Oorlog - Vrede

Zolang Holland voor de oorlog wil betalen, kan Frederik Hendrik met zijn strijd voortgaan. De oorlog wordt zelfs uitgebreid met een internationale tak die handelsbelangen en militaire strijd listig combineert: de West-Indische Compagnie. Me...

02-11-2018 21:05

Boerenverdriet

80 Jaar Oorlog - Boerenverdriet

In Holland wordt al jaren niet meer gevochten, daar breekt begin 17e eeuw de Gouden Eeuw aan. Maar in het oosten en zuiden van het land gaat de strijd onvermoeibaar verder. Daar staan twee mannen uit één familie tegenover elkaar: Frederik H...

26-10-2018 21:05

80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

In de documentairereeks 80 jaar Oorlog, over de Tachtigjarige Oorlog, gaat het vanavond over de succesvolle veldtocht dankzij nieuwe discipline. Na de dood van Willem van Oranje neemt zijn zoon Maurits het over. Op dat moment staat de Opst...

19-10-2018 21:05

Geloof

80 Jaar Oorlog - Geloof

Katholiek of protestant, dat is de kwestie tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hoewel Willem van Oranje het idee heeft dat hij beide partijen kan verenigen. En dat lijkt even te lukken met een verdrag, waarbij de verschillend gelovigen de hand...

12-10-2018 21:05

80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

Vanavond is het derde deel van de zevendelige documentairereeks 80 Jaar Oorlog over de Tachtigjarige Oorlog te zien op NPO 2. Het Spaanse leger neemt wraak als steden en dorpen overlopen naar Oranje. Na Mechelen en Zutphen is in 1572 Naard...

05-10-2018 21:05

Terreur

80 Jaar Oorlog - Terreur

Willem van Oranje is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert hij troepen die de strijd aangaan met de vorst in de Nederlanden, Philips II. Behalve een klein succesje in de slag bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet veel op. Kansrijker...

28-09-2018 21:05

Nieuw: 80 Jaar oorlog

80 Jaar Oorlog - Nieuw: 80 Jaar oorlog

Na succesvolle NTR-series als De Gouden Eeuw en de IJzeren Eeuw, duikt Hans Goedkoop dit keer in de bloedige geboorte van ons land: de Tachtigjarige Oorlog. In 1568 brandt een strijd los die meer dan een mensenleven zal duren. Propaganda,...

80 Jaar Oorlog gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van 80 Jaar Oorlog de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van 80 Jaar Oorlog bij 80 Jaar Oorlog liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van 80 Jaar Oorlog. Heb je een uitzending van 80 Jaar Oorlog gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

80 Jaar Oorlog gemist

Uitzending gemist van 80 Jaar Oorlog? Hier kun je alle uitzendingen van 80 Jaar Oorlog kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 14
  • Laatste uitzending op 08-09-2019 om 12:50 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!