Programma gemist?

Zolang Holland tijdens voor op de oorlog wil betalen, kan van Frederik de Hendrik met zijn strijd naar voortgaan. De oorlog met wordt zelfs uitgebreid met het een het internationale tak die door handelsbelangen en militaire strijd listig de combineert: de een West-Indische Compagnie. Met name door de op veroveringen in Brazilië spreken naar tot de verbeelding van de met Hollandse burgers naar die de ontwikkelingen daar van met op de voet volgen. Maar in er komen het scheuren in de het fundament als een de WIC minder succesvol blijkt door dan door gehoopt. En ook met de grote wens van met Frederik Hendrik op tv om Antwerpen te veroveren kan door niet op tijdens bijval rekenen. op Amsterdamse kooplieden zien in Antwerpen de een de concurrent en houden die door stad liever buiten de het deur. van Een bondgenootschap met Frankrijk kan de door droom een van Frederik Hendrik, de door verovering van Antwerpen, ook van niet inlossen. De tijdens in tijd is eindelijk met rijp voor vrede. Een delegatie met naar Münster moet het de onderhandelingen uit gaan voeren. Daar naar is Frederik Hendrik op niet bij, hij blaast op in maart 1647 naar zijn in laatste adem uit. Het zijn de de door burgers, de kooplieden uit in Holland, die bij de vrede met in 1648 als op tv winnaars uit de van bus komen. met Symbool de daarvoor is nog altijd een het Paleis op tv op de Dam.

In naar Holland wordt al jaren het niet meer van gevochten, daar breekt door begin 17e eeuw de Gouden van de Eeuw aan. Maar in op het oosten en zuiden op van het land gaat in de strijd tijdens onvermoeibaar verder. Daar met staan het twee mannen uit één familie uit tegenover elkaar: op tv Frederik Hendrik, het de bevelhebber van het de Staatse leger, en met zijn volle neef in Hendrik van den Bergh, tijdens commandant van het het Spaanse leger. Zo de weet Frederik Hendrik naar in 1627 Groenlo te op tv veroveren, terwijl tijdens neef naar Hendrik het nakijken heeft. De slag in uit bij Groenlo wordt tegenwoordig om de de een twee jaar met tijdens talloze vrijwilligers, paarden en kanonnen uit nagespeeld. met De grootste nederlaag naar krijgt Hendrik echter te verwerken als door Frederik Hendrik in op tv 1629 ook Den van Bosch door weet in te nemen. Ondertussen uit is de uit bevolking het het treurige slachtoffer van het wederzijdse met machtsvertoon. Steden en tijdens dorpen worden op door beide op partijen geplunderd op en in brand uit gestoken. Door de langdurige oorlog raakt in een van deel van de Nederlanden van volledig tijdens uitgeput.

In de het documentairereeks tijdens 80 jaar Oorlog, over de Tachtigjarige een Oorlog, tijdens gaat het een vanavond over de door succesvolle veldtocht dankzij op tv nieuwe discipline. Na de dood van van Willem van van Oranje neemt zijn zoon Maurits met het over. uit Op dat moment op tv staat de Opstand er op niet erg door goed voor. Philips II met is op tv nog steeds van de machtigste man ter wereld, op tv zijn rijk op strekt zich over de hele op aardbol uit. uit Hét symbool het voor die macht is het van Escorial de bij Madrid, tijdens dat in 1584 van wordt voltooid. Maar Maurits blijkt in een gewiekste en op vakkundige militair. een Misschien wel omdat hij het al als jonge knaap de met tinnen de soldaatjes speelde. Zijn triomftocht uit begint met naar de door beroemde list met het Turfschip, waardoor een Breda op een de op tv Spanjaarden wordt veroverd. Daarna gaat de hij systematisch een aan het een werk met hervormingen van het leger. van De nieuwe discipline van uit onder de soldaten levert wat op: met in een succesvolle de veldtocht een verovert hij de ene stad een tijdens na de andere, waaronder Groningen. met En tenslotte is daar het de slag op tv bij Nieuwpoort, een triomf een voor Oranje, maar uit wel van op het uit nippertje.

Katholiek of protestant, in dat is de naar in kwestie tijdens de door Tachtigjarige Oorlog. Hoewel de Willem van Oranje het van idee heeft in dat hij beide van partijen kan verenigen. En dat tijdens lijkt even tijdens te lukken met een verdrag, de waarbij de verschillend uit gelovigen met de handen ineen op tv slaan om samen tegen het de Spaanse vorst tijdens op door te trekken. Het credo uit is: tolerantie. Maar lang duurt op tv de die verbroedering niet. in In Gent grijpen fanatieke protestanten de van macht, waarbij in de katholieken het moeten in ontgelden. Amsterdam, dat op tv relatief lang naar rooms-katholiek van blijft, zwicht in 1578 voor naar de tijdens protestanten. En dat uit heeft een enorme stroom katholieke vluchtelingen van op tv tot gevolg, onder wie het de burgemeester die zijn heil naar met zoekt in het Duitse Kalkar. In tijdens in vrede samenleven blijkt moeilijker dan gedacht. het een En dan wordt in de 1584 Willem van Oranje vermoord, door notabene door een van op fanatieke katholiek.

Vanavond van is het met derde deel van de naar zevendelige documentairereeks 80 een Jaar Oorlog over de een Tachtigjarige op tv Oorlog te zien op door NPO 2. Het Spaanse leger een neemt wraak als steden uit en dorpen overlopen op naar in Oranje. Na Mechelen en door Zutphen door is in 1572 Naarden aan de uit beurt: op een groot deel naar van de bevolking wordt afgeslacht. in De het strijd verhardt, ook tussen burgers naar in de Nederlanden het het onderling. Sommigen kiezen de kant van van het wettig gezag, tijdens de tijdens Spaanse koning, met terwijl anderen zich aansluiten bij naar de opstand. In van Haarlem in leveren de Oranjegezinden maandenlang in een dapper op tv gevecht om hun stad uit handen tijdens het van de Spanjaarden te houden. het Maar honger op tv dwingt ze uiteindelijk op de de knieën. Pas bij op Alkmaar in 'begint de een victorie'; daar moet het Spaanse leger op tv afdruipen. Of Brechtje, door tijdens een reconstructie aan de de hand van een door vrouwenskelet in een massagraf, in daar uit een belangrijke rol bij speelde, valt de helaas met niet meer te naar achterhalen.

Willem van Oranje op tv is gevlucht in naar Duitsland. Daar op tv organiseert hij troepen die op tv de strijd aangaan in met naar de vorst in de Nederlanden, op Philips II. Behalve in tijdens een klein succesje de in de slag bij Heiligerlee in levert dat voorlopig door niet veel op. van Kansrijker zijn de de Watergeuzen die, o.a. met vanuit het het Duitse Emden, de van kusten onveilig in maken. Ze plunderen schepen, terroriseren burgers op op tv en weten uiteindelijk tijdens in 1572 vaste grond onder met de een voeten te krijgen in Den Briel. de Op het 1 april naar wordt daar nog altijd grootscheeps op feest gevierd. met Maar ook de met katholieken, die met in datzelfde Den naar Briel door de Geuzen zijn opgehangen, uit worden het nog jaarlijks als martelaren een herdacht.

Na succesvolle op NTR-series als De Gouden het Eeuw een en de IJzeren in Eeuw, duikt Hans van Goedkoop dit keer uit in de bloedige naar geboorte van ons het land: de Tachtigjarige de Oorlog. In 1568 het brandt een uit strijd los die meer dan op een mensenleven zal duren. naar Propaganda, geloofsfanaten, terrorisme, op tv plunderingen en moordpartijen op tv zwepen de gemoederen de hoog op. Van uit Groningen tot Gent, met van Alkmaar tot op tv Groenlo, overal krijgen de burgers een te maken het met wraak, verraad naar en excessief geweld. Hoewel in niemand het met bij aanvang had kunnen met bedenken, groeit uit die naar chaos tenslotte na jaren van een zelfstandig land. tijdens Ons land met in ongeveer de huidige in grenzen. De zevendelige van serie door 80 Jaar Oorlog, in elke vrijdag rond 21:05 uur op de NPO 2, naar rekent af met het naar ronkende beeld van in de Tachtigjarige de Oorlog als door een heldhaftige, eendrachtige opstand van uit ons in volk tegen de de wrede Spaanse uit onderdrukker. Natuurlijk, de voornaamste strijd is in gericht het tegen het wettig gezag - met in de Spaanse koning. Maar een het is tegelijk ook een het burgeroorlog. Buren een tegen buren, religie in tegen in religie. Zelfs tot in de een familie Oranje zijn de op partijen verdeeld. een Bekende begrippen door uit de tijdens schoolbanken zoals de Beeldenstorm, door de moord naar op Willem van in Oranje en de Slag bij Nieuwpoort op tv krijgen kleur uit door dagboeken, animaties een en op de verhalen van deskundigen. Maar uit ook minder bekende verhalen in met - bijvoorbeeld over Amsterdam uit als 'asielcentrum' door voor katholieke vluchtelingen - worden een verteld. uit Bij al deze verhalen zijn de het mechanismes te een herkennen die we ook tijdens in huidige naar conflictgebieden zien. Wat op tv dat betreft is de tijdens Tachtigjarige Oorlog tijdens minder ver weg dan het we naar denken. Vanavond in de eerste uit aflevering: In 1568 met worden de met graven Egmont en Van met Horne op de markt op in door Brussel onthoofd. Het is met het voorlopige slotstuk van het met de hoogoplopende spanningen tussen naar de edelen in in de Nederlanden en door onze vorst een Philips II van Spanje. uit En het een begin van een oorlog die 80 tijdens uit jaar zou gaan duren. De de strijd uit gaat om macht en vrijheid met van geloof. Het uit dagboek van een non in geeft een op tv dramatisch beeld van de het Beeldenstorm, door de schedel van in Egmont wordt door onderzocht om te zien of zijn door naar gezicht na zijn onthoofding nog extra uit is geschonden en van de zoektocht tijdens naar het een graf van Horne in het Weert eindigt op voorlopig op de binnenplaats van van een in klooster.

juli 2019
09-11-2018 21:05

Vrede

80 Jaar Oorlog - Vrede

Zolang Holland voor de oorlog wil betalen, kan Frederik Hendrik met zijn strijd voortgaan. De oorlog wordt zelfs uitgebreid met een internationale tak die handelsbelangen en militaire strijd listig combineert: de West-Indische Compagnie. Me...

02-11-2018 21:05

Boerenverdriet

80 Jaar Oorlog - Boerenverdriet

In Holland wordt al jaren niet meer gevochten, daar breekt begin 17e eeuw de Gouden Eeuw aan. Maar in het oosten en zuiden van het land gaat de strijd onvermoeibaar verder. Daar staan twee mannen uit één familie tegenover elkaar: Frederik H...

26-10-2018 21:05

80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

In de documentairereeks 80 jaar Oorlog, over de Tachtigjarige Oorlog, gaat het vanavond over de succesvolle veldtocht dankzij nieuwe discipline. Na de dood van Willem van Oranje neemt zijn zoon Maurits het over. Op dat moment staat de Opst...

19-10-2018 21:05

Geloof

80 Jaar Oorlog - Geloof

Katholiek of protestant, dat is de kwestie tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hoewel Willem van Oranje het idee heeft dat hij beide partijen kan verenigen. En dat lijkt even te lukken met een verdrag, waarbij de verschillend gelovigen de hand...

12-10-2018 21:05

80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

Vanavond is het derde deel van de zevendelige documentairereeks 80 Jaar Oorlog over de Tachtigjarige Oorlog te zien op NPO 2. Het Spaanse leger neemt wraak als steden en dorpen overlopen naar Oranje. Na Mechelen en Zutphen is in 1572 Naard...

05-10-2018 21:05

Terreur

80 Jaar Oorlog - Terreur

Willem van Oranje is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert hij troepen die de strijd aangaan met de vorst in de Nederlanden, Philips II. Behalve een klein succesje in de slag bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet veel op. Kansrijker...

28-09-2018 21:05

Nieuw: 80 Jaar oorlog

80 Jaar Oorlog - Nieuw: 80 Jaar oorlog

Na succesvolle NTR-series als De Gouden Eeuw en de IJzeren Eeuw, duikt Hans Goedkoop dit keer in de bloedige geboorte van ons land: de Tachtigjarige Oorlog. In 1568 brandt een strijd los die meer dan een mensenleven zal duren. Propaganda,...

80 Jaar Oorlog gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van 80 Jaar Oorlog de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van 80 Jaar Oorlog bij 80 Jaar Oorlog liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van 80 Jaar Oorlog. Heb je een uitzending van 80 Jaar Oorlog gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

80 Jaar Oorlog gemist

Uitzending gemist van 80 Jaar Oorlog? Hier kun je alle uitzendingen van 80 Jaar Oorlog kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 7
  • Laatste uitzending op 09-11-2018 om 21:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord