Programma gemist?

Zolang Holland voor tijdens de oorlog in wil betalen, kan van Frederik Hendrik de met zijn strijd het voortgaan. De oorlog een wordt zelfs uitgebreid met de een internationale tak die met handelsbelangen naar en militaire van strijd listig combineert: de West-Indische Compagnie. de op tv Met name de veroveringen in Brazilië met van spreken tot de in verbeelding van de tijdens Hollandse burgers die de ontwikkelingen tijdens daar op de voet een met volgen. Maar er de komen scheuren in het het fundament als de WIC een minder op tv succesvol blijkt dan gehoopt. op tv En ook de grote wens op van op Frederik Hendrik om Antwerpen van te veroveren in kan niet het op bijval rekenen. in Amsterdamse kooplieden zien in Antwerpen de een concurrent het en houden die stad liever door een buiten de deur. op tv Een bondgenootschap met Frankrijk van kan de naar droom van Frederik Hendrik, de verovering op van Antwerpen, tijdens ook de niet inlossen. De tijd is eindelijk met rijp voor met vrede. Een uit delegatie naar Münster moet de met onderhandelingen gaan het voeren. Daar is op Frederik Hendrik op niet bij, hij blaast in het naar maart 1647 zijn tijdens laatste adem uit. de Het zijn de burgers, de kooplieden op tv uit door Holland, die bij door de vrede naar in 1648 als winnaars uit door de in bus komen. Symbool de daarvoor is nog in altijd het Paleis op met de Dam.

In het Holland wordt in al jaren niet meer met gevochten, daar breekt naar begin 17e tijdens eeuw de Gouden Eeuw aan. Maar het in het op oosten een en zuiden van het land gaat op tv op de strijd onvermoeibaar verder. Daar staan op tv het twee mannen uit één tijdens familie tegenover elkaar: Frederik naar Hendrik, de bevelhebber van op tv op het Staatse leger, en zijn het volle neef Hendrik met van den in Bergh, commandant van het Spaanse het het leger. Zo weet Frederik Hendrik uit in 1627 op tv Groenlo te op veroveren, terwijl neef Hendrik de het nakijken een heeft. De slag bij uit Groenlo wordt tegenwoordig om op tv de twee jaar met een talloze op vrijwilligers, paarden en kanonnen tijdens nagespeeld. op tv De grootste nederlaag krijgt met Hendrik echter te met verwerken als Frederik Hendrik in tijdens 1629 op tv ook Den Bosch weet in naar te nemen. Ondertussen het is de tijdens bevolking de het treurige slachtoffer van een het wederzijdse machtsvertoon. de Steden en dorpen worden door door beide partijen geplunderd met en door in brand gestoken. Door de het langdurige oorlog tijdens raakt uit een deel van de Nederlanden op volledig uit uitgeput.

In een de documentairereeks 80 een jaar Oorlog, over een de Tachtigjarige Oorlog, gaat het de vanavond over door de succesvolle veldtocht dankzij op nieuwe discipline. Na de van het dood van Willem naar van Oranje neemt van zijn zoon Maurits het over. tijdens Op dat tijdens moment staat uit de Opstand er niet op tv erg goed voor. Philips op II de is nog steeds de machtigste man op door ter wereld, zijn rijk strekt zich het het over de hele aardbol naar uit. Hét symbool voor die het in macht is het het Escorial bij Madrid, tijdens dat in 1584 wordt voltooid. op tv Maar Maurits blijkt een naar het gewiekste en vakkundige van militair. Misschien wel omdat hij al het als jonge knaap op tv op tv met tinnen soldaatjes speelde. Zijn triomftocht de begint met uit de beroemde naar list met het Turfschip, waardoor de Breda op op tv de tijdens Spanjaarden wordt veroverd. Daarna gaat hij op tv systematisch aan het in werk met hervormingen in van het leger. de De nieuwe discipline de onder de op tv soldaten levert uit wat op: in een succesvolle van veldtocht verovert van hij de uit ene stad na de het andere, van waaronder Groningen. En tijdens tenslotte is daar de slag door bij Nieuwpoort, een van triomf voor Oranje, uit maar wel het op het door nippertje.

Katholiek of op tv protestant, dat is in de kwestie het tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hoewel op tv Willem van van Oranje het idee van heeft dat hij beide van partijen kan verenigen. met En een dat lijkt door even te lukken met een een verdrag, waarbij in de verschillend gelovigen tijdens de handen ineen slaan op om uit samen tegen de Spaanse op vorst op te trekken. Het op tv credo op is: tolerantie. Maar lang de duurt die verbroedering uit niet. In uit Gent grijpen fanatieke van protestanten de macht, met waarbij de katholieken het moeten naar van ontgelden. Amsterdam, dat relatief lang in rooms-katholiek blijft, naar zwicht in 1578 voor de in protestanten. op tv En dat heeft een enorme met stroom op tv katholieke vluchtelingen tot gevolg, onder de een wie de burgemeester die op zijn heil zoekt de in het Duitse door Kalkar. In vrede samenleven blijkt uit tijdens moeilijker dan gedacht. En uit dan wordt in 1584 Willem met een van Oranje vermoord, notabene door een een fanatieke uit katholiek.

Vanavond is het op derde van deel van de zevendelige een documentairereeks 80 Jaar de Oorlog over met de Tachtigjarige Oorlog te zien in op NPO 2. Het een Spaanse tijdens leger neemt wraak een als steden en dorpen een overlopen het naar Oranje. Na Mechelen en Zutphen het is op tv in 1572 van Naarden aan de beurt: met een groot deel van de uit bevolking wordt afgeslacht. van De strijd in verhardt, ook tussen burgers op in de Nederlanden het onderling. Sommigen van kiezen de kant in van uit het wettig gezag, de Spaanse koning, van terwijl anderen een zich aansluiten bij het de opstand. In Haarlem op leveren de een Oranjegezinden maandenlang op tv een dapper gevecht met om hun tijdens stad uit handen van de Spanjaarden van te houden. de Maar honger op dwingt ze op uiteindelijk op de knieën. Pas bij naar Alkmaar 'begint op de victorie'; naar daar moet het Spaanse uit leger afdruipen. het Of Brechtje, een reconstructie de aan de het hand van een vrouwenskelet in op tv een massagraf, daar door een in belangrijke rol tijdens bij speelde, valt op tv helaas niet meer in te achterhalen.

Willem van Oranje met is gevlucht een naar Duitsland. de Daar organiseert hij troepen die de tijdens de strijd aangaan met de vorst met in met de Nederlanden, Philips II. Behalve op van een klein succesje in de slag de bij Heiligerlee met levert dat voorlopig niet de veel een op. Kansrijker zijn de door Watergeuzen die, tijdens o.a. vanuit in het Duitse Emden, de uit kusten onveilig maken. Ze een plunderen schepen, in terroriseren burgers en een weten uiteindelijk met in 1572 vaste grond onder met de voeten op te krijgen in een Den Briel. Op 1 de april wordt op tv daar nog altijd grootscheeps het feest uit gevierd. Maar ook de in katholieken, die het in datzelfde Den Briel door met de Geuzen zijn opgehangen, in worden met nog jaarlijks tijdens als martelaren herdacht.

Na een succesvolle NTR-series als naar De Gouden Eeuw en de in met IJzeren Eeuw, duikt een Hans Goedkoop dit keer in de in bloedige geboorte op van ons land: in de Tachtigjarige Oorlog. In met 1568 een brandt een strijd los naar die meer dan tijdens een mensenleven zal tijdens duren. Propaganda, naar geloofsfanaten, terrorisme, plunderingen op tv en moordpartijen tijdens zwepen de gemoederen de hoog op. Van Groningen tot van Gent, van Alkmaar de tot naar Groenlo, overal krijgen in burgers te maken het met wraak, verraad en excessief geweld. van Hoewel niemand door het bij aanvang met had kunnen op bedenken, groeit door uit die chaos uit tenslotte na jaren een zelfstandig door land. Ons land met tijdens ongeveer de huidige door grenzen. De zevendelige van serie 80 op Jaar Oorlog, elke op tv vrijdag rond 21:05 uur op in de NPO 2, rekent af naar met het ronkende beeld van naar op tv de Tachtigjarige Oorlog als een een heldhaftige, eendrachtige door opstand van ons uit volk tegen de wrede met Spaanse onderdrukker. naar Natuurlijk, de het voornaamste strijd is gericht tegen het met wettig naar gezag - de door Spaanse koning. Maar het het is tegelijk naar ook een burgeroorlog. het Buren tegen de buren, religie tegen religie. uit Zelfs tot uit in de familie naar Oranje zijn de tijdens partijen verdeeld. Bekende met begrippen uit de schoolbanken zoals de tijdens het Beeldenstorm, de moord op Willem van met Oranje en de op Slag bij Nieuwpoort het de krijgen kleur door dagboeken, animaties en een de verhalen van uit naar deskundigen. Maar ook minder bekende verhalen door uit - bijvoorbeeld over Amsterdam als op tv 'asielcentrum' voor tijdens katholieke vluchtelingen - worden verteld. op tv Bij de al deze verhalen zijn een de mechanismes te een herkennen die we ook op het in huidige conflictgebieden zien. Wat in dat betreft is de het de Tachtigjarige Oorlog minder ver het weg dan we denken. Vanavond naar in de eerste aflevering: uit In 1568 naar worden de in graven Egmont van en Van Horne het op de markt op in Brussel onthoofd. op Het is het voorlopige slotstuk tijdens van de het hoogoplopende spanningen tussen tijdens de edelen in de het Nederlanden en onze naar vorst tijdens Philips II van Spanje. En het in begin van een van oorlog die op tv 80 op jaar zou gaan duren. De strijd een op gaat om macht en uit vrijheid van geloof. tijdens Het dagboek van een door non tijdens geeft een dramatisch met beeld van de Beeldenstorm, van de schedel van in Egmont wordt uit onderzocht om te het zien of zijn gezicht het na zijn onthoofding het nog extra is geschonden en op tv de zoektocht met naar het met graf van Horne in tijdens Weert eindigt voorlopig op op de op binnenplaats van van een klooster.

februari 2019
09-11-2018 21:05

Vrede

80 Jaar Oorlog - Vrede

Zolang Holland voor de oorlog wil betalen, kan Frederik Hendrik met zijn strijd voortgaan. De oorlog wordt zelfs uitgebreid met een internationale tak die handelsbelangen en militaire strijd listig combineert: de West-Indische Compagnie. Me...

02-11-2018 21:05

Boerenverdriet

80 Jaar Oorlog - Boerenverdriet

In Holland wordt al jaren niet meer gevochten, daar breekt begin 17e eeuw de Gouden Eeuw aan. Maar in het oosten en zuiden van het land gaat de strijd onvermoeibaar verder. Daar staan twee mannen uit één familie tegenover elkaar: Frederik H...

26-10-2018 21:05

80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar oorlog: triomftocht onder Maurits

In de documentairereeks 80 jaar Oorlog, over de Tachtigjarige Oorlog, gaat het vanavond over de succesvolle veldtocht dankzij nieuwe discipline. Na de dood van Willem van Oranje neemt zijn zoon Maurits het over. Op dat moment staat de Opst...

19-10-2018 21:05

Geloof

80 Jaar Oorlog - Geloof

Katholiek of protestant, dat is de kwestie tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hoewel Willem van Oranje het idee heeft dat hij beide partijen kan verenigen. En dat lijkt even te lukken met een verdrag, waarbij de verschillend gelovigen de hand...

12-10-2018 21:05

80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

80 Jaar Oorlog - 80 Jaar Oorlog: burgeroorlog in Nederland

Vanavond is het derde deel van de zevendelige documentairereeks 80 Jaar Oorlog over de Tachtigjarige Oorlog te zien op NPO 2. Het Spaanse leger neemt wraak als steden en dorpen overlopen naar Oranje. Na Mechelen en Zutphen is in 1572 Naard...

05-10-2018 21:05

Terreur

80 Jaar Oorlog - Terreur

Willem van Oranje is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert hij troepen die de strijd aangaan met de vorst in de Nederlanden, Philips II. Behalve een klein succesje in de slag bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet veel op. Kansrijker...

28-09-2018 21:05

Nieuw: 80 Jaar oorlog

80 Jaar Oorlog - Nieuw: 80 Jaar oorlog

Na succesvolle NTR-series als De Gouden Eeuw en de IJzeren Eeuw, duikt Hans Goedkoop dit keer in de bloedige geboorte van ons land: de Tachtigjarige Oorlog. In 1568 brandt een strijd los die meer dan een mensenleven zal duren. Propaganda,...

80 Jaar Oorlog gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van 80 Jaar Oorlog de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van 80 Jaar Oorlog bij 80 Jaar Oorlog liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van 80 Jaar Oorlog. Heb je een uitzending van 80 Jaar Oorlog gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

80 Jaar Oorlog gemist

Uitzending gemist van 80 Jaar Oorlog? Hier kun je alle uitzendingen van 80 Jaar Oorlog kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 7
  • Laatste uitzending op 09-11-2018 om 21:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord