Programma gemist?

Een naar slecht verzorgd gebit bij ouderen van op (met dementie), kan ertoe bijdragen tijdens dat met men minder goed gaat op eten en daardoor van afvalt. Hierdoor neemt de een lichamelijke conditie af, met tijdens als met gevolg dat mensen minder met bewegen. Dat op leidt tot minder eetlust en een door zo ontstaat er een negatieve vicieuze naar cirkel. Erik met Scherder legt in dit een minicollege een uit wat de het invloed hierop is door van de uit hersenen.

Bij de mensen met dementie kan het de voorkomen dat een het in gebit slecht wordt verzorgd. Eén van een de gevolgen daarvan uit kan kiespijn uit zijn, waardoor mensen - van van als er niets aan door wordt gedaan - heel de onrustig en uit geagiteerd worden. Erik Scherder een gaat in dit minicollege een dieper de in op dit in verband.

Het lijden aan van chronische pijn naar kan ons gedrag in veranderen. Pijn kan leiden tijdens tot stress. door En chronische stress de is schadelijk voor de de op tv hersenen. Erik Scherder legt het uit waarom het uit gevolg hiervan kan zijn dat het iemand onrustig een wordt en naar gaat dwalen, of depressief wordt in en zich door terugtrekt.

Pijn tijdens kan een met symptoom zijn van een met hersenziekte. In dit minicollege bespreekt door hoogleraar neuropsychologie Erik op tv Scherder met hoe mensen met de ziekte tijdens van Parkinson aan door meer pijn van kunnen lijden, doordat uit hun eigen systemen in minder goed uit functioneren.

Hoe kan de de pijnbeleving door veranderen, bijvoorbeeld door dementie? uit Dementie is de een hersenziekte die naar ook de pijnsystemen van kan treffen waardoor het er minder pijn, maar tijdens ook zeker méér met pijn kan worden ervaren in door de patiënt. het Dit minicollege tijdens van hoogleraar het neuropsychologie Erik Scherder naar laat zien hoe een dat precies naar werkt.

Men denkt soms naar dat als tijdens iemand, op die veel pijn op heeft, wordt afgeleid, en de tijdens de op tv afleiding minder klaagt tijdens over de pijn, zich een naar beetje aanstelt. in Niets is minder waar! door U kunt een tijdelijk minder een pijn ervaren als er in afleiding is! Hoogleraar een neuropsychologie Erik op tv Scherder legt in in dit minicollege uit op tv waardoor dat komt.

Als het iemand pijn heeft, worden bepaalde in hersengebieden geactiveerd die door er zelf voor door proberen te zorgen naar dat naar de pijn op tv ook weer afneemt. op Een bijzondere eigenschap van de hersenen, een die hoogleraar een neuropsychologie Erik op tv Scherder in dit minicollege een toelicht.

Volgens de hoogleraar neuropsychologie Erik met Scherder is pijn onze allerbeste door vriend. in Maar hoe door lopen die 'pijnbanen' eigenlijk het en naar welke het gebieden in het de hersenen? En is er tijdens in de hersenen een op tv verschil tussen door pijn door voelen en pijn lijden? op Dit minicollege geeft daarop de tijdens door antwoorden.

Door middel tijdens van tijdens (matige) lichamelijke én de cognitieve inspanning kunt u een tijdens zo hoog van mogelijke cognitieve reserve met opbouwen. Ontzettend belangrijk en met zelfs leuk, want met van een hoge cognitieve de reserve houdt op u het veel langer de en veel beter op vol! Hoogleraar met neuropsychologie Erik Scherder een legt in dit minicollege op uit het waarom.

Moet naar u het kalm aan een doen naar als u wat ouder wordt? Niet van teveel ondernemen, een de beetje door rustig aan doen en naar afbouwen? Hoogleraar neuropsychologie op Erik op tv Scherder zegt van niet uit en komt in dit minicollege de met een goede tijdens onderbouwing, met waardoor u van door veel te ondernemen zo op tv gezond mogelijk oud kunt van met worden.

Hoogleraar neuropsychologie Erik uit Scherder de behandelt het ouder worden. uit Dit van is niet alleen maar inleveren, want naar bepaalde verbindingen worden met op tv zelfs sterker. Hierdoor kan oud een worden heel zijn. Gelooft op tv u het niet? met Kijk dan met naar op tv dit minicollege.

Iemand herkennen aan van het gezicht van doen we naar ontzettend vaak op een een dag. Emoties zoals geluk, tijdens verdriet, blij op tv of in somber zijn kunnen we het van iemands gezicht aflezen. de Het niet meer herkennen op van in je geliefde de behoort tot één van de meest op tv verdrietige de ervaringen. Dit minicollege van van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder uit gaat op tv daarover.

Eén tijdens van onze rijkste door bezittingen is het door geheugen. Welke hersengebieden spelen hierbij het een belangrijke rol in en op wat moet u van vooral niet een denken als u ouder wordt? door Dit minicollege van hoogleraar van door neuropsychologie Erik Scherder in geeft de antwoorden.

Bij oudere mensen op is een er soms niet veel in voor nodig om met de hersenen uit balans op tv op tv te brengen, waardoor er in meer de met of mindere mate een verwardheid ontstaat. Wat zijn de op symptomen en wat valt met eraan te met doen? Hierover het gaat dit minicollege tijdens van hoogleraar neuropsychologie Erik op Scherder.

Hoe erg een is het als u de zich onrustig tijdens voelt, van depressief bent of stress ervaart? op In tijdens dit minicollege laat hoogleraar neuropsychologie Erik een tijdens Scherder zien welke hersengebieden betrokken de zijn bij het naar ontstaan van deze negatieve op tijdens gevoelens.

augustus 2019
12-06-2019 15:25

Slecht gebit, laag gewicht

MAX Minicollege - Slecht gebit, laag gewicht

Een slecht verzorgd gebit bij ouderen (met dementie), kan ertoe bijdragen dat men minder goed gaat eten en daardoor afvalt. Hierdoor neemt de lichamelijke conditie af, met als gevolg dat mensen minder bewegen. Dat leidt tot minder eetlust e...

07-06-2019 15:30

Kiespijn bij dementie

MAX Minicollege - Kiespijn bij dementie

Bij mensen met dementie kan het voorkomen dat het gebit slecht wordt verzorgd. Eén van de gevolgen daarvan kan kiespijn zijn, waardoor mensen - als er niets aan wordt gedaan - heel onrustig en geagiteerd worden. Erik Scherder gaat in dit mi...

05-06-2019 15:40

Kan ons gedrag veranderen door pijn?

MAX Minicollege - Kan ons gedrag veranderen door pijn?

Het lijden aan chronische pijn kan ons gedrag veranderen. Pijn kan leiden tot stress. En chronische stress is schadelijk voor de hersenen. Erik Scherder legt uit waarom het gevolg hiervan kan zijn dat iemand onrustig wordt en gaat dwalen,...

31-05-2019 15:40

Pijn bij de ziekte van Parkinson

MAX Minicollege - Pijn bij de ziekte van Parkinson

Pijn kan een symptoom zijn van een hersenziekte. In dit minicollege bespreekt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder hoe mensen met de ziekte van Parkinson aan meer pijn kunnen lijden, doordat hun eigen systemen minder goed functioneren.

29-05-2019 15:35

Soms verandert de pijnbeleving

MAX Minicollege - Soms verandert de pijnbeleving

Hoe kan de pijnbeleving veranderen, bijvoorbeeld door dementie? Dementie is een hersenziekte die ook de pijnsystemen kan treffen waardoor er minder pijn, maar ook zeker méér pijn kan worden ervaren door de patiënt. Dit minicollege van hoogl...

24-05-2019 15:35

Pijn zakt door afleiding!

MAX Minicollege - Pijn zakt door afleiding!

Men denkt soms dat als iemand, die veel pijn heeft, wordt afgeleid, en tijdens de afleiding minder klaagt over de pijn, zich een beetje aanstelt. Niets is minder waar! U kunt tijdelijk minder pijn ervaren als er afleiding is! Hoogleraar neu...

22-05-2019 15:40

Pijn zakt uit zichzelf

MAX Minicollege - Pijn zakt uit zichzelf

Als iemand pijn heeft, worden bepaalde hersengebieden geactiveerd die er zelf voor proberen te zorgen dat de pijn ook weer afneemt. Een bijzondere eigenschap van de hersenen, die hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in dit minicollege ...

17-05-2019 15:30

Pijn!

MAX Minicollege - Pijn!

Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is pijn onze allerbeste vriend. Maar hoe lopen die 'pijnbanen' eigenlijk en naar welke gebieden in de hersenen? En is er in de hersenen een verschil tussen pijn voelen en pijn lijden? Dit mi...

15-05-2019 15:40

Cognitieve reserve opbouwen!

MAX Minicollege - Cognitieve reserve opbouwen!

Door middel van (matige) lichamelijke én cognitieve inspanning kunt u een zo hoog mogelijke cognitieve reserve opbouwen. Ontzettend belangrijk en zelfs leuk, want met een hoge cognitieve reserve houdt u het veel langer en veel beter vol! Ho...

10-05-2019 15:35

Hoe drukker, hoe beter

MAX Minicollege - Hoe drukker, hoe beter

Moet u het kalm aan doen als u wat ouder wordt? Niet teveel ondernemen, een beetje rustig aan doen en afbouwen? Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zegt van niet en komt in dit minicollege met een goede onderbouwing, waardoor u door v...

08-05-2019 15:35

Ouder worden is superleuk!

MAX Minicollege - Ouder worden is superleuk!

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder behandelt het ouder worden. Dit is niet alleen maar inleveren, want bepaalde verbindingen worden zelfs sterker. Hierdoor kan oud worden heel zijn. Gelooft u het niet? Kijk dan naar dit minicollege.

03-05-2019 15:40

Zwaaien naar de verkeerde

MAX Minicollege - Zwaaien naar de verkeerde

Iemand herkennen aan het gezicht doen we ontzettend vaak op een dag. Emoties zoals geluk, verdriet, blij of somber zijn kunnen we van iemands gezicht aflezen. Het niet meer herkennen van je geliefde behoort tot één van de meest verdrietige ...

01-05-2019 15:35

Het geheugen

MAX Minicollege - Het geheugen

Eén van onze rijkste bezittingen is het geheugen. Welke hersengebieden spelen hierbij een belangrijke rol en wat moet u vooral niet denken als u ouder wordt? Dit minicollege van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder geeft de antwoorden.

26-04-2019 15:40

Verward

MAX Minicollege - Verward

Bij oudere mensen is er soms niet veel voor nodig om de hersenen uit balans te brengen, waardoor er in meer of mindere mate verwardheid ontstaat. Wat zijn de symptomen en wat valt eraan te doen? Hierover gaat dit minicollege van hoogleraar ...

19-04-2019 15:35

(On)rust!

MAX Minicollege - (On)rust!

Hoe erg is het als u zich onrustig voelt, depressief bent of stress ervaart? In dit minicollege laat hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zien welke hersengebieden betrokken zijn bij het ontstaan van deze negatieve gevoelens.

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 2. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

MAX Minicollege gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van MAX Minicollege de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van MAX Minicollege bij MAX Minicollege liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van MAX Minicollege. Heb je een uitzending van MAX Minicollege gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

MAX Minicollege gemist

Uitzending gemist van MAX Minicollege? Hier kun je alle uitzendingen van MAX Minicollege kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 20
  • Laatste uitzending op 12-06-2019 om 15:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord