Programma gemist?

Waar het op Journaal ophoudt, de gaat Nieuwslicht verder. De op wetenschap in achter het nieuws, met op reportages, experimenten uit en technologie. -Alcohol net zo van gevaarlijk als een harddrugs. Alcoholspecial met Javier Guzman. op Matige drinker in Menno Bentveld en ex-alcoholist met cabaretier Javier Guzman op tv onderzoeken uit de werking van alcohol. Javier in Guzman: tijdens 'Ik ben de een junk. Als uit Menno denkt dat hij genoeg door drank van op heeft, begint op tv het voor mij pas leuk te tijdens worden.' in Hoewel wetenschappers van mening een zijn dat uit jongeren helemaal geen uit alcohol moeten drinken, omdat tijdens het hun door hersenen beschadigt, verwierp naar de Tweede Kamer op tv woensdag een voorstel om de de met minimumleeftijd voor het kopen van naar alcohol op te verhogen tot op 18 jaar. Nieuwslicht uit laat zien dat alcohol op net zo schadelijk in is als drugs. Cabaretier Javier door Guzman was met jarenlang verslaafd aan alcohol met en op dronk twee flessen wodka per van dag. uit Sinds vier op jaar is hij afgekickt maar het hij vraagt zich wel met af of tijdens zijn hersenen door door zijn overmatige drankgebruik zijn het op tv beschadigd. Bentveld is de een matige drinker, maar wil ook op weten naar wat alcohol met door het lichaam doet, in aangezien zijn de twee kinderen straks de in puberteit in gaan en met hij zich afvraagt uit wat er gebeurt op als in zij alcohol gaan drinken. Guzman het ondergaat naar allerlei tests en in hersenscans. Hij ontdekt het dat hij de in hersenen heeft van een typische de verslaafde. op En daar schrikt hij naar behoorlijk van. Weliswaar op tv gebruikt hij al door vier jaar de geen alcohol meer, maar wel met blijkt hij zeer gevoelig tijdens de voor allerlei andere verslavingen. Wat moet een hij hier van tegen doen? met -Alcoholpil en anti-alcoholpil. de Menno Bentveld gaat naar de Engeland. Hij test daar op tv als eerste uit Nederlander door een experimentele pil: de naar synthetische alcoholpil. Deze pil het zou het in de toekomst alcohol kunnen door vervangen zonder de schadelijke in bijwerkingen de van alcohol. Hoe dronken wordt door Menno tijdens van dit middel en gaat van een hij zich net zo lekker voelen door als na tijdens het drinken van een door flinke borrel? uit Alcohol heeft naar niet alleen op tv plezierige gevolgen, maar op ook een hoop met nadelige gevolgen zoals agressie met op straat, van huiselijk geweld en dronken bestuurders. de Daarom naar wordt er ook een anti-pil op tv ontwikkeld waarmee uit in één in klap de werking van de alcoholpil op tv weer ongedaan gemaakt naar kan worden. de Maar werkt het ook uit bij Menno? De tijdens Engelse wetenschapper David tijdens Nutt, die in deze pillen heeft naar ontwikkeld, toonde op aan dat alcohol schadelijker op is dan de de meeste drugs, zoals XTC van in en cocaïne: 'Als alcohol vandaag met op de de markt zou komen, met zou het onmiddellijk de verboden worden.'. Presentatie: Menno in Bentveld.

Waar in het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht met verder. De wetenschap op tv achter het de nieuws, een met reportages, experimenten en technologie. Presentatie: van Menno Bentveld, Elisabeth in een Nimwegen.

Waar van het Journaal ophoudt, gaat de Nieuwslicht verder. De wetenschap tijdens achter met het nieuws, met met reportages, experimenten en technologie. naar Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth een het Nimwegen.

Waar het uit Journaal ophoudt, gaat van Nieuwslicht verder. door De wetenschap achter het nieuws, met de met reportages, experimenten en technologie. door -Angst op tv voor verlies bonus maakt bankiers roekeloos. in Het op huidige bonussysteem bij banken werkt tijdens onverantwoord risicogedrag enorm tijdens in in de hand. Dat blijkt het uit onderzoek door professor op Frank Hartman van op tv de door Erasmus Universiteit. De huidige kredietcrisis uit heeft uit tot veel kritiek op tv geleid op banken die de torenhoge bonussen uitkeren. door Meerdere Nederlandse banken, waaronder een de ING, een zijn daarom op tv op zoek naar alternatieve manieren uit van het belonen. Professor Frank Hartman doet in niet van alleen onderzoek, maar brengt ook met advies uit. door Zo stelt de hij banken voor de bonussen uit te door keren op basis op van de kwaliteit van de een genomen een beslissingen, in uit plaats van belonen op door basis van de behaalde een winst. op Frank Hartman vertelt over naar de resultaten van zijn onderzoek van en zijn aanbevelingen. de -Onderdelen van tijdens de Wii het gebruikt in goedkope weerstations uit voor Afrika. tijdens Driekwart van de Afrikanen op tv is voor zijn bestaan een direct afhankelijk naar van landbouw. Kennis door over weersomstandigheden is daarom naar door voor hen erg belangrijk. de Een groot deel van het Afrika kent op tv echter geen betrouwbare op tv weersvoorspelling. Het weer op aarde op tv wordt de permanent vanuit de ruimte geobserveerd, in maar tijdens satellietwaarnemingen alléén zijn niet het nauwkeurig een genoeg. Waarnemingen vanaf met de grond zijn cruciaal voor op een het betrouwbare weersvoorspelling en naar daarvoor zijn weerstations van nodig. Onderzoekers van de TU Delft het in ontwikkelen speciaal voor Afrika een goedkope weerstations met daarin op onderdelen uit Wii-spelcomputers. tijdens -Tanken met 550 op kilometer per uur. een Tanken terwijl je op met een op tv snelheid van met 550 kilometer per uur boven de van Waddenzee vliegt? Dat in kan met naar behulp van van het vernieuwde met digitale 3D-videosysteem van in de Koninklijke Luchtmacht. van Dankzij dit systeem door kan een tankvliegtuig een F16-vliegtuig de in uit de lucht bijtanken. naar De weersomstandigheden maken daarbij niet met uit, of naar je nu tijdens vliegt in een dikke mist uit of met een felle door zon in uit je ogen. naar Nieuwslicht mocht het meevliegen met de allereerste testvlucht van en toont de spectaculaire het beelden. van Presentatie: Menno Bentveld, de Elisabeth Nimwegen.

Waar naar het Journaal in ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De op wetenschap achter het van nieuws, naar met reportages, experimenten en technologie. -Heeft door de nieuwe nummer op tv één een van de Socialistische partij in (SP), Emile Roemer, de de statuur, het de communicatieve het vaardigheden en het charisma om een van naar leider van formaat te worden? Samen tijdens met twee communicatiedeskundigen op tv legt Nieuwslicht Emile door langs de in wetenschappelijke meetlat. Met nog met maar op drie maanden te gaan tot een de Tweede Kamer een verkiezingen staat uit de uit SP-fractievoorzitter voor een loodzware taak: de naar partij tijdens weer uit het op tv dal te trekken. in Maar hoe tijdens welsprekend is hij? de Beheerst hij de kunst op van het overtuigen? Welke naar trucs door gebruikt hij in debatten? Wat het doet hij goed? tijdens En wat kan in beter? -Een computervirus in maken, dat kan in iedereen. Schokkend nieuws in uit naar de computerwereld. Tienduizenden Nederlandse computers zijn naar in vorige week door een van internationale bende met een virus van besmet. het Daardoor hadden met zij toegang tot bijna in dertien miljoen op tv computers wereldwijd. Met deze hack konden met de naar internetcriminelen e-mails lezen, bankgegevens verzamelen van en netwerken platleggen. van En alsof naar dat nog niet genoeg in is: naar de daders het zijn niet eens computerspecialisten. Wat zij op tv kunnen kan de iedereen. in 'Delen van de op tv samenleving die afhankelijk zijn van internet naar lopen op tv gevaar', zegt Ella het Broos van in Govcert, de internetwaakhond van het op ministerie uit van Binnenlandse zaken. tijdens -Kun je angsten en op tv trauma's verwerken met door oogbewegingen of naar klikjes? Mensen die last hebben van een psychische door problemen kunnen in op tv gesprekstherapie gaan, maar steeds vaker in doen mensen op tv EMDR, Eye Movement Desensitization uit and naar Reprocessing. Het ziet in er gek uit, de door patiënt moet de vingers een van de therapeut tijdens volgen door of luisteren een naar klikjes op een koptelefoon. op Hoogleraar tijdens Klinische psychologie Marcel van een den Hout vond het door lange op tv tijd een potsierlijke een therapie. Maar dat de kan hij naar uit eigen zeggen na tal van op tv onderzoeken niet tijdens langer beweren. met Hij maakt zich het wel zorgen over van de EMDR therapeuten die klikjes gebruiken uit in plaats in van oogbewegingen. tijdens Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth op tv Nimwegen.

Waar het het Journaal op tv ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap van achter het nieuws, tijdens met reportages, het experimenten en technologie. -Gynaecologen in een en anesthesiologen zijn niet blij dat op tijdens Wendy van Dijk op tv in de media met heeft gezegd hoe naar blij ze was van met haar ruggenprik. De op presentatrice beviel vorige door week vrijdag op tv pijnloos van een door dochter. Ze noemde de ruggenprik: tijdens 'De uitvinding van door de een eeuw, want je hoeft niet een zo een te lijden.' Elisabeth van tijdens Nimwegen, zelf hoogzwanger en door van de op tv opmerking van tijdens Wendy van Dijk op op een idee door gebracht, het antwoord. Wat is een door ruggenprik eigenlijk? uit Kleven er inderdaad veel op tv gevaren de aan die prik? Of tijdens moeten alle tijdens zwangere vrouwen voortaan om een op tv ruggenprik vragen? uit In een het Academisch Medisch Centrum in op tv Maastricht worden dagelijks zo'n tijdens in twintig ruggenprikken gegeven, waarvan slechts de twee aan vrouwen die door bevallen. een -Wereldrecord adem op inhouden. Iedereen kan zijn naar adem inhouden: één minuut, naar misschien zelfs twee uit minuten. Voor de een Zwitser Peter het Colat is dat allemaal een het lachertje. Hij kreeg uit het voor naar elkaar om 19 minuten uit en 21 het seconden zijn adem in de te houden onder de water. door Een wereldrecord! de Hoe is dat mogelijk? En wat uit gebeurt er in het op tv je lichaam als je tijdens zo lang op niet ademt? Verder door laat de Nederlandse op Freediver Bill Megens een zien hoe lang hij van het zonder zuurstof uit onder water volhoudt. En naar Menno gaat het zelf door op tv ook proberen, onder begeleiding een van ademhalingsfysioloog Albert Dahan. -Computers tijdens van oplossing voor het fileprobleem. De grote het op Europese automerken presenteren deze week op de de autosalon in van Genève auto's het die naar beter kunnen rijden dan hun op bestuurders. Camera's, radar en naar boordcomputers van nemen steeds meer een taken van de op tv bestuurder over. Niet alleen naar de eigenaars van de door rijdende robots, maar een alle autobezitters in kunnen profiteren van deze in het technologie. Volgens TNO kunnen boordcomputers ingezet het worden om files door te op tv bestrijden. Om dit op te demonstreren een sloot TNO afgelopen zondag een stuk op het snelweg bij Helmond af en liet in naar zien dat auto's uit met computers sneller een door de file gaan door dan auto's die geen computer op aan boord hebben. op tv We reden in mee. Presentatie: Menno naar Bentveld, door Elisabeth Nimwegen.

Waar op tv het Journaal in ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De door wetenschap achter het in nieuws, naar met reportages, experimenten en technologie. met -Onlangs gaf naar de bekende Amerikaanse golfer van Tiger op Woods een persconferentie door over zijn vreemdgaan. het Hij verklaarde dat hij van voor zijn seksverslaving in op therapie gaat. Maar wat van is dat tijdens eigenlijk, op seksverslaving? Lijdt Woods een daar nou écht aan? de Hoogleraar neuroanatomie Gert Holstege denkt uit een dat Woods niet aan in seksverslaving lijdt, maar gewoon vreemdging. een Psychotherapeut Bernard ten de door Hag vertelt wat seksverslaving precies inhoudt het en internationaal bekend naar door wetenschapper Jan van Hooff legt uit een waarom het naar gedrag van de Tiger Woods op uit dat van een vogel lijkt. met het -Nederlands alarmsysteem Q-koorts op onvoldoende. Roel Coutinho, infectieziektenbestrijder en tijdens werkzaam bij het het RIVM, vindt dat in er een beter in alarmsysteem moet de komen om infectieziekten zoals tijdens Q-koorts door tijdig te signaleren. Onlangs kreeg in Nederland te maken met van een op tv uitbraak van uit Q-koorts, een infectieziekte het die van dieren kan overgaan de op mensen. In van Nederland zijn besmette op melkgeiten van en melkschapen de bron van de door ziekte. door Er zijn echter nog uit veel meer dieren die in van voor de mens gevaarlijke ziekten in bij zich dragen in en daarom uit is een op uitbraak van een naar andere gevaarlijke infectieziekte tijdens in de toekomst niet ondenkbaar. Bij de het de Q-koorts duurde het volgens Roel op Coutinho in te lang voordat de met ernst van het de situatie juist een werd ingeschat. Hij pleit door voor een op beter alarmsysteem. naar Hiermee kunnen eerder maatregelen worden het genomen en de risico's op tv worden beperkt. -Hoe op herken je een van leugenaar? op Veel mensen zijn op van mening dat zij de prima kunnen op tv inschatten of iemand liegt met of in niet. Het blijkt echter dat het zij daar juist heel in slecht in op zijn. Zij letten volgens door leugenexpert Aldert een Vrij namelijk op de uit verkeerde dingen. een Friemelen, wegkijken en lichaamsspanning naar zeggen niet zoveel. tijdens uit Leugenaars lijken juist vaak de heel rustig uit van buiten. Het liegen eist met namelijk alle concentratie van het hen op, want tijdens liegen is moeilijker een dan de op waarheid spreken. Aldert Vrij met ontdekte dat op tv je het leugenaars nog uit moeilijker kan met maken het door ze hun verhaal achterstevoren het te tijdens laten vertellen. Op de die manier kun je op ze makkelijker ontmaskeren. naar Nieuwslicht doet in hetzelfde in de studio: Kunt u het de leugenaar van het de waarheidspreker uit onderscheiden? Presentatie: Menno Bentveld, van Elisabeth het Nimwegen.

Waar het naar Journaal in ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap met achter het van nieuws, met reportages, door experimenten op en technologie. -Zaterdag en zondag een gaan met de bobsleewedstrijden in Vancouver van start. op naar Nederland maakt voor op tv het eerst - dankzij naar een nieuwe bobslee naar - kans met op een medaille. het Tijdens de wereldbekerwedstrijden in januari zette met het Nederlandse een bobsleeteam de van bobsleewereld op z'n met kop. Edwin op van Calker en op tv Sybren Jansma werden in naar de gloednieuwe tweemansbob in derde. De door bobslee werd speciaal voor ze op ontwikkeld door een chemiebedrijf DSM en metaalconcern Eurotech. met door De grote wintersportlanden in die al meer naar dan 30 jaar bobsleeën maken, staan het uit er bij en tijdens kijken er naar. Jarenlang kocht Nederland de de 'afdankertjes' op van Duitsland en uit de Verenigde Staten. Omdat het het Nederlandse met bobteam op tv erg goed werd op móchten we hun tijdens tweedehands bobs niet meer kopen. Nederland de moest daarom zelf een de tanden op zetten naar in de ontwikkeling van een bob. in tijdens Omdat de bobsleewedstrijden dit weekend van al zijn, door krijgt Menno uit Bentveld voor het eerst het wetenschappelijke met verhaal op achter de de bobslee te horen. in Tipje van de sluier: door het heeft te maken met de het soort op tv composiet en de tijdens aerodynamische tijdens vorm van de naar kuip. -Wereldwijd tekort aan op tv medische isotopen een dreigt door sluiting de van kernreactor in Petten. Vrijdag van sluit de kernreactor door in Petten voor reparatie. van Dat het heeft directe gevolgen een voor honderdduizenden patiënten door over de hele wereld. De met kernreactor is van namelijk de belangrijkste producent op met van radioactieve grondstoffen ten behoeve van het de op tv productie van medische isotopen in de Europa. Negentig een procent tijdens van deze isotopen wordt gebruikt uit voor de diagnostiek, op van door onder andere kanker. uit We gaan langs bij de kernreactor, met krijgen een van uniek in kijkje in het op tv nucleaire laboratorium van Covidien, en de gaan langs het op tv Medisch met Centrum Alkmaar om te zien de hoe radioactiviteit in op tv de diagnostiek op van onder andere kanker in gebruikt wordt. -YouTube tijdens 5 jaar: zoeken op tv met beelden. met You Tube bestaat deze week het vijf op tv jaar. Het tijdens is snel gegaan want een inmiddels lijkt het alsof op tv het er altijd een is geweest. Maar zoeken met naar beeldfragmenten naar staat op tv nog in de naar kinderschoenen. Er valt naar nog heel veel te verbeteren: wat door als je op bijvoorbeeld met van een druk op tv op de knop alle fragmenten van naar door je favoriete muzikant tijdens op You Tube tevoorschijn kunt het toveren? Dat het kan nog niet, maar Amsterdamse in wetenschappers met hebben het prototype voor de een 'verbeterde' een YouTube al gebouwd. Presentatie: uit Menno Bentveld, het Elisabeth Nimwegen.

Waar naar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht de verder. De op wetenschap achter door het nieuws, met reportages, experimenten een en technologie. in -Een zilveren medaille om uit je een nek als je eigenlijk door goud had moeten krijgen? met Een regelrecht doemscenario op tv voor onze de schaatsers van in Vancouver. We tonen aan dat de van dit door onnauwkeurigheden in tijdens de tijdwaarneming door kan gebeuren. De Koninklijke Nederlandsche in Schaatsenrijders tijdens Bond (KNSB) erkent dat tijdwaarneming van bij schaatswedstrijden niet naar altijd betrouwbaar is. de In 2007 was het er op tv een race tussen Shani Davis naar en Simon op Kuipers. Op de uit finishfoto was duidelijk te zien uit dat een Kuipers won, maar de tijdwaarneming tijdens wees het Davis als in winnaar aan. Na dit op tv debacle is afgesproken dat in de het fotofinishtijd de doorslaggevende tijd is en de deze een wordt gemeten in duizendsten van de seconden. Maar met volgens tijdwaarnemer Erik van naar den met Boogert van op tv de KNSB kan het de apparatuur verschillen uit van een duizendste op tv helemaal niet meten. Hij zegt dat een er in minstens 3/1000 verschil moet zijn een om een de betrouwbare uitspraak te naar doen. van Anders is er geen winnaar aan door de te wijzen. Dat is niet het met enige met probleem: Bij de op tv start staan beide door schaatsers op naar een verschillende afstand van de starter. een Daardoor hoort op tv de ene schaatser het de een startschot later dan de andere. op tv Vooral op tv op de 1000 meter is de dat het een groot probleem, in omdat die in Vancouver het maar één keer verreden het wordt. De een verschillen kunnen door oplopen tot vierhonderdste seconde. De KNSB het pleit een voor een op ander meetsysteem. Maar dat komt naar voor Vancouver met te laat. Kost dit een onze atleten straks een het gouden met plak? -Na een jaar van weer op kaal? Stamceltransplantatie tegen kaalheid werkt slechts tijdens tijdelijk. Christine Mummery, naar internationaal een vermaard stamcelonderzoekster, verwacht op tv dat Gerard met Joling binnen een jaar weer het kaal met wordt. Volgens haar is in er nog geen uit enkel wetenschappelijk bewijs uit voor de langdurige in werking van op stamceltransplantatie tegen kaalheid. Uit de één haar meerdere nieuwe haren op tv maken met behulp door van met stamcellen, dat uit klinkt geweldig! Bij het Nederlandse Hair het Science op tv Institute kan men op een behandeling ondergaan om op het op tv haar te 'stekken'. Dit betekent een dat er een met klein deel van een uit haarzakje met wordt uitgenomen en geplant tijdens in een van ander stuk huid. De het stamcellen in het haarzakje naar zorgen op er vervolgens voor dat naar op beide plekken het een perfect op nieuw haartje groeit. Bekend Nederland van valt er al uit op voor: Gerard Joling van pronkt met een weelderige bos nieuwe op tv uit haren en Bridget Maasland heeft naar er van haar wenkbrauwen aan te naar danken. Het klinkt prachtig, van maar volgens op expert Christine Mummery op is het niet een zeker dat deze behandeling langdurig de resultaat oplevert. -Wetenschappelijk op tijdens onderzocht: Heeft Ik Ben door Verliefd Shalali hitpotentie? het Spaanse onderzoekers op tv beweren wetenschappelijk aan te kunnen tonen een of op tv een liedje hitpotentie heeft. door Nieuwslicht door liet de Nederlandse inzending de van het Eurovisie Songfestival onderzoeken een tijdens op hitpotentie. Het land is van weer eens te klein tijdens vanwege de Nederlandse uit in inzending voor het Eurovisie Songfestival. Of van Sieneke het inderdaad de meest in kansrijke vertolker van door Ik Ben Verliefd Shalali op tv is, moeten we afwachten. van We lieten de het liedje in Spanje met onderzoeken. Daar van hebben onderzoekers het een systeem ontwikkeld met om de op hitpotentie van een liedje te kunnen in bepalen. Ze de rafelen het uit liedje via een computer op uiteen en vergelijken uit deze tijdens met honderden andere liedjes die het eerder een grote hit van werden. Het uitslag van van van het onderzoek. Presentatie: Menno Bentveld, de Elisabeth op Nimwegen.

Waar op het Journaal naar ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. door De wetenschap op tv achter het nieuws, met uit reportages, experimenten en technologie. een -Schaatsen lijkt door zo eenvoudig; een mes met onder een schoen en een klaar. Maar een zo een simpel is het op tv niet. Achter schaatsijzers gaat van een wereld in aan vakmanschap en wetenschap door schuil. Materiaalman Ronald van der het Ing is tijdens de enige naar die op de op tv Olympische Spelen aan uit de schaatsen op van Sven Kramer mag zitten. Nieuwslicht het leert van op tv Ronald hoe uit een ijzer tot op op de millimeter nauwkeurig in wordt rond geslepen en in rond de gebogen. Een de ijzer líjkt wel recht, tijdens maar is dat allerminst. Ook uit het kijkt Nieuwslicht naar van een innovatie op het het gebied van schaatsen; een ijzer met met een flexibele in ronding het dat meebuigt met de in beweging van de schaatser, op zodat deze tijdens nog sneller door van de tijdens bocht kan. -Haïti moet tijdens zo herbouwd worden dat met de naar volgende aardbeving niet weer tot van een ramp naar leidt. Wij hebben met door zijn allen meer het dan 80 miljoen euro uit gegeven tijdens voor hulp van aan Haïti. De op tv grote vraag is nu hoe dat uit geld besteed gaat van worden; naar des te meer omdat het een vaststaat dat op Haïti binnen enkele op tv jaren weer een in aardbeving te verduren krijgt. van Kan het land tijdens zodanig door herbouwd worden dat bij een het een volgende beving het leed en in de schade beperkt blijft? door Welke kennis op tv is er uit voorhanden op het gebied de van met aardbevingbestendig bouwen? Nieuwslicht gaat op op onderzoek uit. -Brein van van naar puberend kind niet altijd klaar de voor Cito-toets. In de uit week waarin de de naar Cito-stress weer door uit het land raast, neemt uit Nieuwslicht samen met de ontwikkelingspsychologe Eveline met Crone het puberbrein onder het de loep. op Nieuwslicht kijkt naar wat er in het op tv het brein gebeurt van van ruim 150.00 kinderen die in deze week de het toets maken waarmee bepaald een in wordt voor welk middelbaar schoolniveau op tv zij het meest van geschikt zijn. En wat door blijkt? Het uit kinderbrein is op tv niet altijd klaar voor de op tv Cito-toets. op tv Hoe eerder een kind de begint met puberen, op hoe groter de in problemen een bij het maken van de met toets der uit toetsen. -Tandarts van de toekomst: naar Niet meer de happen de voor bruggen en kronen. Jaarlijks plaatsen in Nederlandse van tandartsen 1,3 door miljoen kronen en een bruggen. Maar veel tijdens mensen zien er tegenop; happen in tijdens uit een vieze pasta om uit een afdruk van het uit gebit een te maken. Sinds kort hoeft dit op tv niet meer, de op tv tandarts kan op tv met een camera uit in van de mond een op haarscherpe, driedimensionale afdruk van op het gebit maken. Menno van - in die overigens niet bang voor door de tandarts is een - door nam plaats in de tandartsstoel het en liet zijn gebit van met deze van 3d-camera scannen. Presentatie: van Menno Bentveld, Elisabeth met Nimwegen.

Waar op tv het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht in verder. De op wetenschap achter met het nieuws, met tijdens reportages, experimenten tijdens en technologie. -Welke het beweringen van wetenschappers over het met klimaat kunnen we nog op tv geloven? Het op IPCC, het wetenschappelijk klimaatbureau door op van de Verenigde uit Naties en winnaar van de Nobelprijs uit voor van de vrede uit is hard bezig haar gezag te van van verliezen. Nadat uit uitgelekte e-mails met bleek een dat Britse wetenschappers met het beeld van op tv klimaatveranderingen belangrijker leken te de vinden dan de feiten, bleek met in deze week dat er totaal ongefundeerde een voorspellingen over met het verdwijnen van gletsjers tijdens in de uit Himalaya, het verdwijnen een van het tijdens regenwoud en het tijdens ontstaan van tornado's met in de rapportages naar van het een IPCC staan. Nieuwslicht probeert het kaf met van het uit koren te scheiden in met alle beweringen van over de gevolgen van een de klimaatverandering. een We vragen aan Salomon op tv Kroonenberg op van de Koninklijke Academie van de Wetenschappen welke een zes beweringen van klimatologen in onbetwistbaar op tv juist zijn. van Zoals 'Stijgt hierdoor de gemiddelde temperatuur tijdens op aarde?' door en 'Is dat op de op schuld van de in mens?' -Maakt techniek uit Avatar naar schaatsers beter? van Kunnen schaatsers op nog beter worden in door een techniek uit uit de film- en gamewereld? Het met bedrijf met Xsens uit tijdens Enschede denkt van wel. Ir het Daniel Roetenberg ontwikkelde een de van pak op basis van naar de zogeheten op Motion Capture techniek. tijdens De hitfilm Avatar werd op ook met die techniek gemaakt. naar met Maar met één de verschil: het pak uit Enschede van registreert alle bewegingen naar van naar degene die het pak aan een heeft zonder dat in er camera's of met kabels in aan te pas komen. Bovendien is een de registratie het nu uit zo verfijnd dat alle in bewegingen heel precies per lichaamsdeel naar bekeken kunnen worden. van In theorie kan met je tijdens dan meer zien op dan een coach of op tv trainer. een Nieuwslicht test het het pak in de met echte schaatspraktijk. Topcoach Wim den met Elsen nam zijn schaatsers door mee. Doet in het pak naar wat het belooft? -De op e-reader op tv krijgt kleur. Je kunt er honderden op tv boeken in naar opslaan en het door scheelt je het daardoor kilo's naar bagage als je op naar reis gaat: het elektronische boek. van In Amerika worden tijdens tijdens bij online-boekwinkel Amazon al op meer elektronische exemplaren naar verkocht dan gewone boeken. met En ook in Nederland het winnen een e-books razendsnel door aan populariteit. Het beeld uit is tot nu toe een zwart-wit, maar een Nederlandse een uitvinding op biedt wellicht de volgende op tv stap in de e-reader naar op tv technologie: het kleuren- het en videoscherm. door Fabrikanten claimen dat elektronisch naar papier net zo lekker leest een als echt papier. de tijdens Doordat de apparaten op tv geen gebruikmaken van achtergrondverlichting tijdens (zoals een computerscherm het of mobiele telefoonscherm de wel doet), van word je er van minder moe van. En van het beeld dat tijdens je met 'digitale van inkt' creëert, hoeft niet op constant ververst te van worden, zoals bij de een lcd-scherm wel een moet. Dat met komt doordat op elektronische inkt met piepkleine pigmentbolletjes door werkt, die in met een vloeistof van zweven. Maar van hoe werkt dat dan? Welke technologie het zit daar een precies achter? Nieuwslicht op legt van uit waarom een elektronisch boek van op echt op tv papier lijkt. Maar op tv aan digitale met inkt zoals we het nu kennen, in een kleven ook nadelen: een het kan tot nu toe alleen uit zwart-witbeelden weergeven op en is bovendien een vrij traag. tijdens Het Nederlandse bedrijf Liquavista naar komt nu met het een compleet nieuwe technologie: tijdens elektrowetting. de Een technologie die sneller uit is dan de naar traditionele elektronische inkt en op bovendien op tv kleuren en video kan de weergeven. Nieuwslicht gaat bij op deze ontwikkelaars op op bezoek en hoort in alles over op tv de laatste ontwikkelingen. Presentatie: van in Menno Bentveld, Elisabeth naar Nimwegen.

Waar het in Journaal van ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap uit achter het nieuws, op tv het met reportages, experimenten en technologie. -Volgende door aardbeving op Haïti tijdens komt het er aan. het Volgens geofysicus Rob Govers uit met Utrecht was de uit aardbeving op Haïti het voorspeld in door wetenschappers die al naar jarenlang onderzoek doen de in het met gebied. Maar wat nog erger in is: de volgende een aardbeving komt met er ook aan. Haïti een ligt langs in de noordrand van door de Caribische plaat. Deze van kleine tektonische plaat wordt op tv gemangeld in tussen de Noord- en de van een Zuid-Amerikaanse plaat. Dat levert tijdens enorme spanningen op het die aardbevingen veroorzaken. op tv -Kunstgras. De voetbalvelden liggen er de na het winterweer van van de afgelopen een weken tijdens slecht bij, behalve bij de een clubs waar op een kunstgras wordt gespeeld. met Kunstgras de is bezig aan een onstuitbare de opmars, maar heeft naar door onder sommige voetballiefhebbers nog met steeds een een slechte reputatie. Kunstgras zou leiden tot met meer van blessures en het van spelletje teveel veranderen. Aan tijdens de door Universiteit Gent onderzoeken ze hoe met je kunstgras op tv moet maken, dat tijdens bijna niet in te onderscheiden is in van echt gras. naar Menno neemt de proef op de naar van som. -Wees aardig. naar De nieuwste campagne van SIRE heeft tijdens de een positieve boodschap: de Nederlanders, wees aardig voor elkaar. Het tijdens is de opvolger op van tijdens de 'negatieve' een campagne Nederland wordt steeds asocialer. in Werken positieve boodschappen tijdens naar echt beter? Weten de Nederlanders nog wel hoe ze een aardig moeten doen? Kunnen de we aardige tijdens mensen nog wel van waarderen? Nieuwslicht gaat naar op onderzoek uit. Presentatie: naar Menno Bentveld, naar Elisabeth naar Nimwegen.

Waar het Journaal een ophoudt, het gaat Nieuwslicht het verder. De wetenschap achter het nieuws, een een met reportages, experimenten en technologie. in -Dun door ijs onder bruggen kan ervoor op zorgen dat van de tocht der tochten toch op tv niet doorgaat. Valt het hier tijdens iets aan het te doen? Een onderzoek, het samen met een hoogleraar Stromingsleer tijdens en een op tv hoogleraar Chemie of technische op een ingrepen het ijs stevig genoeg het kunnen maken op om veilig onder naar een brug door te schaatsen. uit Gewapend met vloeibare tijdens stikstof van naar 180 graden onder nul, een windfuiken het en droogijs, betreden ze het tijdens door ijs. -Het jojo-effect bij afvallen zit van niet alleen van tussen de oren. het Voor het door eerst is naar aan de Universiteit van Maastricht van op celniveau aangetoond dat naar vetcellen op tv in de stress van raken bij naar een streng dieet van en om nieuw vet in schreeuwen. Is naar afvallen dan onmogelijk? Nee, maar door het in meeste succes heb je van als het tijdens geleidelijk gebeurt. -De bodyscanner een maakt gebruik van in de zogenaamde millimetergolven, door een vorm van straling uit die tussen infrarood door en microgolven op in ligt. met Te zien is door hoe deze straling werkt, wat de op met gezondheidsrisico's ervan zijn en uit geeft antwoord door op de vraag: van 'Maakt de scanner met echt een naaktfoto in van mij?'. Presentatie: Menno het Bentveld, Elisabeth van Nimwegen.

maart 2018
08-04-2010 21:00

Aflevering 83

Nieuwslicht - Aflevering 83

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Alcohol net zo gevaarlijk als harddrugs. Alcoholspecial met Javier Guzman. Matige drinker Menno Bentveld en e...

01-04-2010 20:55

Aflevering 82

Nieuwslicht - Aflevering 82

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

25-03-2010 21:00

Aflevering 81

Nieuwslicht - Aflevering 81

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

18-03-2010 20:55

Aflevering 80

Nieuwslicht - Aflevering 80

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Angst voor verlies bonus maakt bankiers roekeloos. Het huidige bonussysteem bij banken werkt onverantwoord ri...

11-03-2010 21:00

Aflevering 78

Nieuwslicht - Aflevering 78

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Heeft de nieuwe nummer één van de Socialistische partij (SP), Emile Roemer, de statuur, de communicatieve vaa...

04-03-2010 21:00

Aflevering 77

Nieuwslicht - Aflevering 77

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Gynaecologen en anesthesiologen zijn niet blij dat Wendy van Dijk in de media heeft gezegd hoe blij ze was me...

25-02-2010 20:55

Aflevering 76

Nieuwslicht - Aflevering 76

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Onlangs gaf de bekende Amerikaanse golfer Tiger Woods een persconferentie over zijn vreemdgaan. Hij verklaard...

18-02-2010 21:00

Aflevering 75

Nieuwslicht - Aflevering 75

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Zaterdag en zondag gaan de bobsleewedstrijden in Vancouver van start. Nederland maakt voor het eerst - dankzi...

11-02-2010 20:55

Aflevering 74

Nieuwslicht - Aflevering 74

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Een zilveren medaille om je nek als je eigenlijk goud had moeten krijgen? Een regelrecht doemscenario voor on...

04-02-2010 20:55

Aflevering 73

Nieuwslicht - Aflevering 73

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Schaatsen lijkt zo eenvoudig; een mes onder een schoen en klaar. Maar zo simpel is het niet. Achter schaatsij...

28-01-2010 21:00

Aflevering 72

Nieuwslicht - Aflevering 72

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Welke beweringen van wetenschappers over het klimaat kunnen we nog geloven? Het IPCC, het wetenschappelijk kl...

21-01-2010 21:00

Aflevering 71

Nieuwslicht - Aflevering 71

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Volgende aardbeving op Haïti komt er aan. Volgens geofysicus Rob Govers uit Utrecht was de aardbeving op Haït...

14-01-2010 21:00

Aflevering 70

Nieuwslicht - Aflevering 70

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Dun ijs onder bruggen kan ervoor zorgen dat de tocht der tochten toch niet doorgaat. Valt hier iets aan te do...

Nieuwslicht gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Nieuwslicht de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Nieuwslicht bij Nieuwslicht liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 3.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Nieuwslicht. Heb je een uitzending van Nieuwslicht gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Nieuwslicht gemist

Waar het Journaal ophoudt, gaat 'Nieuwslicht' verder. Met reportages, eigen experimenten, originele animaties en slimmewetenschappers. Presentatie: Menno Bentveld.

Uitzending gemist van Nieuwslicht? Hier kun je alle uitzendingen van Nieuwslicht kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 13
  • Laatste uitzending op 08-04-2010 om 21:00 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord