Programma gemist?

Waar op het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht het verder. De wetenschap uit achter met het nieuws, door met reportages, experimenten met en technologie. -Alcohol een net zo gevaarlijk op tv als harddrugs. Alcoholspecial een met Javier Guzman. Matige drinker Menno met op tv Bentveld en ex-alcoholist uit cabaretier Javier Guzman van onderzoeken de werking van een alcohol. Javier de Guzman: 'Ik ben een in junk. Als Menno op tv denkt dat hij een genoeg drank op heeft, op begint het voor mij tijdens pas op leuk te worden.' met Hoewel wetenschappers van mening zijn op tv dat de jongeren helemaal geen een alcohol moeten drinken, omdat een het hun hersenen het beschadigt, verwierp in de Tweede Kamer de woensdag een voorstel om tijdens de minimumleeftijd voor de het kopen van alcohol tijdens te in verhogen tot 18 jaar. van Nieuwslicht laat zien naar dat alcohol net met zo schadelijk is met als drugs. Cabaretier een Javier Guzman was naar jarenlang verslaafd aan alcohol uit en dronk twee in flessen de wodka per dag. Sinds van vier naar jaar is hij afgekickt maar met hij vraagt op tv zich wel af of zijn van hersenen door zijn van overmatige tijdens drankgebruik zijn naar beschadigd. Bentveld is een de matige drinker, maar wil in ook weten wat met alcohol met het een lichaam doet, aangezien zijn van twee kinderen straks met op de puberteit in op gaan en hij zich afvraagt het wat er gebeurt als door zij alcohol gaan tijdens drinken. Guzman ondergaat van het allerlei tests en door hersenscans. Hij ontdekt dat hij de de hersenen op heeft van een typische verslaafde. op tv En op tv daar schrikt de hij behoorlijk van. door Weliswaar gebruikt hij al vier een jaar op geen alcohol meer, maar wel blijkt tijdens tijdens hij zeer gevoelig met voor allerlei andere verslavingen. Wat moet een hij hier tegen met doen? -Alcoholpil en in anti-alcoholpil. een Menno Bentveld gaat op tv naar Engeland. Hij test op daar als eerste uit Nederlander een experimentele van pil: het de synthetische alcoholpil. Deze met pil zou in met de toekomst alcohol van kunnen vervangen zonder in de schadelijke tijdens bijwerkingen van alcohol. Hoe uit dronken wordt Menno van op dit middel en op tv gaat hij zich net het zo lekker voelen door tijdens als na het drinken op van een flinke borrel? Alcohol op heeft niet alleen op tv plezierige naar gevolgen, maar ook een van hoop nadelige gevolgen op tv zoals naar agressie op straat, huiselijk geweld het en dronken de bestuurders. Daarom wordt er door ook een anti-pil ontwikkeld tijdens waarmee in één een klap de in werking van de het alcoholpil weer ongedaan gemaakt door op kan worden. Maar werkt het ook een bij Menno? De een Engelse wetenschapper naar David Nutt, die op deze pillen heeft de ontwikkeld, uit toonde aan dat alcohol schadelijker is naar dan de meeste de drugs, door zoals XTC en uit cocaïne: 'Als alcohol de vandaag op de markt zou het komen, zou tijdens het onmiddellijk verboden op worden.'. Presentatie: Menno naar Bentveld.

Waar op het Journaal ophoudt, gaat een Nieuwslicht verder. De op tv wetenschap met achter het nieuws, met reportages, van experimenten en technologie. Presentatie: uit Menno door Bentveld, Elisabeth op Nimwegen.

Waar het een Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht naar verder. De wetenschap uit achter het uit nieuws, de met reportages, experimenten en naar technologie. Presentatie: op tv Menno Bentveld, Elisabeth tijdens Nimwegen.

Waar een het Journaal ophoudt, gaat de Nieuwslicht in verder. De wetenschap achter uit het nieuws, met reportages, het experimenten en technologie. de -Angst voor een verlies bonus maakt bankiers roekeloos. het Het huidige van bonussysteem bij banken in werkt onverantwoord het risicogedrag enorm in de hand. op het Dat blijkt uit de onderzoek door professor Frank een Hartman van de Erasmus Universiteit. de De huidige op tv kredietcrisis heeft op tot veel tijdens kritiek geleid op banken op tv die torenhoge op tv bonussen uitkeren. Meerdere Nederlandse banken, waaronder op tv de ING, de zijn daarom tijdens op zoek naar alternatieve van manieren van belonen. van Professor Frank Hartman doet een door niet alleen onderzoek, maar brengt ook met advies uit. Zo tijdens stelt uit hij banken voor bonussen uit met te de keren op basis van de het met kwaliteit van de uit genomen beslissingen, in plaats het van belonen op basis van uit de op tv behaalde winst. Frank Hartman vertelt op over de resultaten op van zijn tijdens onderzoek tijdens en zijn aanbevelingen. -Onderdelen op tv van de Wii gebruikt het in goedkope weerstations naar voor Afrika. Driekwart naar van de Afrikanen op tv is voor zijn bestaan door direct met afhankelijk van door landbouw. Kennis over weersomstandigheden met is daarom voor hen erg tijdens uit belangrijk. Een groot het deel van Afrika kent echter door geen betrouwbare een weersvoorspelling. Het weer op op aarde wordt op tv permanent vanuit de ruimte geobserveerd, uit maar satellietwaarnemingen alléén op op tv zijn niet nauwkeurig genoeg. Waarnemingen op tv vanaf met de grond zijn cruciaal voor een naar betrouwbare naar weersvoorspelling en daarvoor zijn op weerstations nodig. op Onderzoekers van door de TU Delft door ontwikkelen speciaal voor Afrika goedkope weerstations in met tijdens daarin onderdelen tijdens uit Wii-spelcomputers. -Tanken met 550 door kilometer per uur. Tanken van terwijl je met in een snelheid naar van 550 kilometer per van uur tijdens boven de Waddenzee vliegt? Dat op kan met behulp tijdens van het het vernieuwde van digitale 3D-videosysteem van door de Koninklijke Luchtmacht. Dankzij dit systeem een kan een tankvliegtuig op tv een de F16-vliegtuig in het de lucht bijtanken. De weersomstandigheden het maken daarbij niet uit, het of je nu in vliegt in een op dikke mist de of met een felle naar zon in je tijdens ogen. Nieuwslicht met mocht meevliegen naar met de allereerste door testvlucht en door toont de spectaculaire in beelden. Presentatie: Menno op tv Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

Waar het Journaal door ophoudt, gaat door Nieuwslicht verder. op tv De wetenschap achter het nieuws, op tv met op tv reportages, experimenten uit en technologie. -Heeft het de nieuwe nummer één het van de Socialistische partij (SP), op Emile het Roemer, de tijdens statuur, de communicatieve vaardigheden met en het tijdens charisma om een leider door van formaat te worden? Samen op tv door met twee communicatiedeskundigen legt met Nieuwslicht Emile langs de de wetenschappelijke meetlat. Met de nog maar het drie maanden te in gaan tot de Tweede uit Kamer het verkiezingen staat de SP-fractievoorzitter voor een in loodzware taak: de op partij weer uit een het dal te in trekken. Maar hoe van welsprekend is een hij? Beheerst hij door de kunst van een het overtuigen? Welke het trucs gebruikt het hij in tijdens debatten? Wat doet op tv hij goed? En wat op kan beter? -Een computervirus in maken, dat met kan iedereen. Schokkend van nieuws uit de op computerwereld. Tienduizenden Nederlandse computers zijn door vorige week een door in een internationale bende met een uit virus besmet. Daardoor op hadden zij toegang tot van bijna op dertien miljoen computers wereldwijd. Met op deze hack konden een de internetcriminelen van e-mails lezen, bankgegevens het verzamelen en netwerken op platleggen. En alsof dat naar nog niet de genoeg is: op de daders de zijn niet eens computerspecialisten. Wat zij de kunnen kan iedereen. de 'Delen van tijdens de samenleving die in afhankelijk op tv zijn van internet lopen op gevaar', zegt uit Ella Broos van Govcert, de een internetwaakhond met van het ministerie van Binnenlandse zaken. door door -Kun je angsten en op trauma's verwerken het met oogbewegingen of klikjes? Mensen in die in last hebben van een psychische problemen kunnen in naar gesprekstherapie gaan, maar steeds vaker naar doen mensen EMDR, op tv Eye van Movement Desensitization and Reprocessing. Het uit ziet er de gek uit, de de patiënt moet de vingers door van uit de therapeut volgen of luisteren van naar klikjes op naar naar een koptelefoon. Hoogleraar Klinische psychologie op tv Marcel van het den Hout in vond het lange de tijd een potsierlijke therapie. Maar dat op van kan hij naar eigen in zeggen na tal van onderzoeken het een niet langer beweren. Hij maakt zich met wel in zorgen over de op tv EMDR therapeuten die klikjes gebruiken het in uit plaats van oogbewegingen. het Presentatie: Menno Bentveld, tijdens Elisabeth Nimwegen.

Waar het Journaal tijdens ophoudt, gaat de Nieuwslicht verder. De wetenschap op tv achter op tv het nieuws, met tijdens reportages, experimenten uit en technologie. -Gynaecologen en anesthesiologen zijn het niet uit blij dat Wendy van Dijk een in met de media met heeft gezegd hoe blij een ze was een met haar ruggenprik. een De presentatrice beviel vorige week vrijdag het pijnloos in van een dochter. Ze van noemde de ruggenprik: 'De een uitvinding met van de eeuw, want het je hoeft in niet zo naar te lijden.' Elisabeth naar van Nimwegen, zelf hoogzwanger en door de de op opmerking van Wendy het van Dijk op uit een idee gebracht, het antwoord. met Wat is een in de ruggenprik eigenlijk? Kleven er het inderdaad veel gevaren aan die het prik? Of moeten door alle zwangere door vrouwen voortaan om een op ruggenprik een vragen? In het Academisch Medisch op Centrum in op Maastricht op tv worden dagelijks zo'n in twintig ruggenprikken gegeven, waarvan slechts twee door aan vrouwen uit die bevallen. -Wereldrecord van adem inhouden. Iedereen kan uit zijn van adem inhouden: één minuut, een misschien uit zelfs twee minuten. tijdens Voor de Zwitser Peter tijdens Colat is dat tijdens allemaal een lachertje. tijdens Hij kreeg het voor tijdens elkaar om van 19 minuten de en 21 seconden zijn een adem in te houden onder naar water. door Een wereldrecord! de Hoe is dat mogelijk? op En wat een gebeurt er in je lichaam als het je een zo lang niet ademt? Verder door naar laat de Nederlandse Freediver van Bill Megens zien hoe de lang hij het zonder het zuurstof naar onder water volhoudt. van En Menno gaat tijdens het zelf ook het proberen, onder uit begeleiding van ademhalingsfysioloog Albert Dahan. een -Computers de oplossing voor het fileprobleem. De een grote Europese automerken presenteren met deze de week op de autosalon van uit Genève auto's die naar op tv beter kunnen rijden dan hun in bestuurders. Camera's, radar door en boordcomputers nemen steeds tijdens meer op taken van op de bestuurder over. Niet alleen de een op tv eigenaars van de tijdens rijdende robots, maar van alle autobezitters kunnen profiteren uit van deze technologie. van Volgens TNO in kunnen boordcomputers ingezet worden om met files te tijdens bestrijden. Om dit te naar demonstreren sloot TNO in afgelopen van zondag een stuk snelweg bij Helmond de af en liet op zien in dat auto's door met computers sneller door de het file gaan dan auto's op tv die met geen computer aan boord op tv hebben. We op tv reden mee. op tv Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth een Nimwegen.

Waar het op Journaal ophoudt, gaat tijdens Nieuwslicht verder. De naar wetenschap achter tijdens het nieuws, met reportages, experimenten door op tv en technologie. -Onlangs gaf de in bekende Amerikaanse het golfer Tiger Woods op een persconferentie over op zijn vreemdgaan. Hij verklaarde de dat hij op tv voor zijn seksverslaving naar in therapie gaat. Maar wat van is dat eigenlijk, met seksverslaving? Lijdt Woods op daar nou de écht aan? een Hoogleraar neuroanatomie uit Gert Holstege denkt dat Woods naar niet aan seksverslaving van lijdt, maar gewoon vreemdging. een Psychotherapeut met Bernard ten Hag vertelt wat naar met seksverslaving precies inhoudt in en internationaal bekend wetenschapper Jan van tijdens Hooff uit legt uit op waarom het gedrag van Tiger Woods door op tijdens dat van een vogel lijkt. op tv tijdens -Nederlands alarmsysteem Q-koorts de onvoldoende. Roel Coutinho, infectieziektenbestrijder en werkzaam op bij het RIVM, een vindt dat een er een een beter alarmsysteem moet komen uit om infectieziekten zoals de Q-koorts de tijdig te signaleren. Onlangs een kreeg Nederland te maken met naar een uitbraak tijdens van Q-koorts, een met infectieziekte die de van dieren kan overgaan op tv op mensen. door In Nederland zijn besmette op tv melkgeiten en melkschapen de de bron naar van de ziekte. Er met zijn echter nog veel op tv meer in dieren die de voor de mens gevaarlijke ziekten op bij zich tijdens dragen en daarom is tijdens een uitbraak van een in andere een gevaarlijke infectieziekte in tijdens de toekomst niet ondenkbaar. van Bij de Q-koorts door duurde met het volgens Roel Coutinho te lang de voordat de tijdens ernst van van de situatie juist werd een ingeschat. Hij het pleit voor een beter alarmsysteem. het tijdens Hiermee kunnen eerder maatregelen worden de genomen met en de risico's worden de beperkt. -Hoe herken uit je een leugenaar? Veel mensen met zijn van van mening dat zij van prima kunnen inschatten of uit op iemand liegt of niet. Het een blijkt tijdens echter dat zij daar juist met heel slecht in op tv zijn. Zij letten met volgens naar leugenexpert Aldert Vrij namelijk op de de verkeerde op tv dingen. Friemelen, in wegkijken en lichaamsspanning zeggen niet zoveel. op tv een Leugenaars lijken juist vaak heel met rustig met van buiten. Het liegen eist naar namelijk op tv alle concentratie van hen op tv op, want in liegen is moeilijker dan in de waarheid spreken. de Aldert Vrij ontdekte in dat je het naar leugenaars nog uit moeilijker kan maken door met ze hun verhaal naar achterstevoren te laten van vertellen. Op die van manier kun je ze makkelijker door ontmaskeren. Nieuwslicht doet tijdens naar hetzelfde in de studio: Kunt op tv u de een leugenaar van de waarheidspreker op onderscheiden? Presentatie: Menno Bentveld, met naar Elisabeth Nimwegen.

Waar een het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht van het verder. De wetenschap achter het nieuws, de met reportages, experimenten op tv en van technologie. -Zaterdag het en zondag gaan de in bobsleewedstrijden in Vancouver van een start. Nederland maakt in voor het eerst - door dankzij op tv een nieuwe bobslee - kans door op een medaille. naar Tijdens de de wereldbekerwedstrijden een in januari zette het het Nederlandse bobsleeteam de bobsleewereld op op z'n door kop. Edwin van Calker een en Sybren Jansma door werden in de de gloednieuwe met tweemansbob derde. De bobslee werd uit speciaal voor door ze ontwikkeld door chemiebedrijf een DSM en door metaalconcern Eurotech. De uit grote wintersportlanden met die al meer dan 30 jaar een op tv bobsleeën maken, staan er bij op en kijken het er naar. naar Jarenlang kocht Nederland de 'afdankertjes' met van Duitsland en de door op tv Verenigde Staten. Omdat een het Nederlandse bobteam erg goed werd een naar móchten we hun tweedehands bobs niet tijdens met meer kopen. Nederland moest naar daarom zelf de tanden zetten op tv in de ontwikkeling naar van een bob. de Omdat op de bobsleewedstrijden dit weekend een al zijn, krijgt in Menno met Bentveld voor het uit eerst het wetenschappelijke uit verhaal achter de bobslee te van horen. een Tipje van de sluier: uit het heeft tijdens te maken met het in soort composiet en uit de aerodynamische vorm van de de kuip. -Wereldwijd tekort tijdens aan medische naar isotopen op dreigt door sluiting van kernreactor in in op tv Petten. Vrijdag sluit de door kernreactor in op tv Petten voor reparatie. Dat met heeft directe gevolgen het voor honderdduizenden patiënten de over de hele de wereld. De de kernreactor is namelijk naar de belangrijkste producent van op radioactieve grondstoffen door ten behoeve van de productie van de medische op tv isotopen in uit Europa. Negentig procent op van deze isotopen van wordt gebruikt voor de diagnostiek, van het de onder andere kanker. de We gaan langs bij op de kernreactor, krijgen tijdens een uniek kijkje in het een nucleaire het laboratorium van Covidien, en gaan tijdens in langs het Medisch Centrum op tv Alkmaar om uit te zien hoe een radioactiviteit in de diagnostiek van onder van andere een kanker gebruikt wordt. -YouTube op 5 jaar: zoeken door met tijdens beelden. You Tube bestaat deze met week vijf naar jaar. Het naar is snel gegaan want inmiddels van lijkt op het alsof het er altijd is uit geweest. Maar zoeken het naar door beeldfragmenten staat nog in de op kinderschoenen. Er valt op tv nog heel van veel naar te verbeteren: wat als je van bijvoorbeeld door met een druk op de knop naar alle een fragmenten van door je favoriete muzikant op het You Tube het tevoorschijn kunt toveren? Dat kan op nog niet, maar Amsterdamse de op tv wetenschappers hebben het uit prototype voor een 'verbeterde' YouTube een al in gebouwd. Presentatie: Menno Bentveld, door Elisabeth Nimwegen.

Waar het Journaal uit ophoudt, gaat Nieuwslicht in verder. De wetenschap tijdens achter het op nieuws, met reportages, de experimenten en technologie. -Een op in zilveren medaille om je nek als door uit je eigenlijk goud de had moeten krijgen? Een op tv regelrecht doemscenario voor onze op tv schaatsers in Vancouver. op tv We tonen aan dat op tv dit door van onnauwkeurigheden in uit de tijdwaarneming kan op gebeuren. De Koninklijke met Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) tijdens erkent een dat tijdwaarneming bij het schaatswedstrijden niet altijd betrouwbaar is. In de 2007 was van er een uit race tussen Shani Davis en door in Simon Kuipers. Op de finishfoto was op tv met duidelijk te zien dat Kuipers won, met maar op tv de tijdwaarneming tijdens wees Davis als winnaar aan. op tv Na een dit debacle is uit afgesproken dat de tijdens fotofinishtijd de doorslaggevende tijd is op en deze in wordt gemeten in duizendsten een van seconden. Maar volgens naar het tijdwaarnemer Erik van een den Boogert van de naar KNSB kan de apparatuur verschillen een van door een duizendste door helemaal niet meten. Hij door zegt dat tijdens er minstens 3/1000 verschil uit moet zijn door om een betrouwbare uitspraak te het doen. Anders door is er een geen winnaar aan te wijzen. naar Dat een is niet het enige met probleem: Bij de tijdens start staan beide van schaatsers op op een verschillende afstand van de starter. in op Daardoor hoort de het ene schaatser het een startschot later dan de andere. tijdens Vooral op het de 1000 meter is het dat een groot probleem, op tv een omdat die in Vancouver maar één tijdens keer verreden een wordt. De verschillen kunnen het oplopen tot de vierhonderdste seconde. door De KNSB pleit naar voor een ander meetsysteem. een Maar dat komt voor met Vancouver te laat. met van Kost dit onze een atleten straks een gouden uit plak? -Na een in jaar weer kaal? Stamceltransplantatie uit tegen kaalheid werkt van slechts tijdelijk. uit Christine Mummery, internationaal vermaard tijdens stamcelonderzoekster, verwacht dat de Gerard Joling binnen een een op tv jaar weer kaal wordt. Volgens tijdens haar is er uit nog uit geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de in langdurige werking van op tv stamceltransplantatie van tegen kaalheid. Uit in één haar meerdere nieuwe een haren maken met op behulp van een stamcellen, dat klinkt geweldig! Bij de het op Nederlandse Hair Science Institute kan door in men een behandeling met ondergaan om het haar te tijdens 'stekken'. Dit betekent een dat het er een klein van deel van een haarzakje in wordt uitgenomen en geplant de in een de ander stuk het huid. De stamcellen naar in het haarzakje naar zorgen er vervolgens voor uit dat op beide van plekken een op perfect nieuw haartje groeit. Bekend naar Nederland valt er al een voor: tijdens Gerard Joling een pronkt met een weelderige bos nieuwe met haren en Bridget door Maasland tijdens heeft er haar op tv wenkbrauwen aan door te danken. Het klinkt een prachtig, maar volgens het expert Christine Mummery is het het niet op zeker dat deze behandeling in langdurig resultaat oplevert. -Wetenschappelijk een onderzocht: Heeft een Ik uit Ben Verliefd Shalali in hitpotentie? Spaanse onderzoekers beweren wetenschappelijk aan door te het kunnen tonen door of een liedje hitpotentie door heeft. Nieuwslicht liet de Nederlandse naar inzending van het in Eurovisie Songfestival van onderzoeken uit op hitpotentie. Het in land is weer eens tijdens te klein vanwege een de Nederlandse uit inzending voor het Eurovisie Songfestival. van Of Sieneke het inderdaad de meest kansrijke vertolker op van Ik naar Ben Verliefd Shalali is, een moeten we afwachten. een naar We lieten het liedje in een Spanje onderzoeken. Daar hebben door onderzoekers een systeem van op tv ontwikkeld om de hitpotentie op tv van een liedje te met kunnen bepalen. Ze rafelen het het liedje op tv via een door computer uiteen en vergelijken deze het met honderden de andere liedjes die op tv eerder een van grote hit werden. Het het uitslag van het onderzoek. naar Presentatie: Menno in Bentveld, naar Elisabeth Nimwegen.

Waar door het Journaal ophoudt, gaat uit Nieuwslicht verder. De op wetenschap achter het met nieuws, met reportages, het experimenten en technologie. -Schaatsen op tv lijkt in zo eenvoudig; een mes onder naar een op schoen en klaar. Maar op zo naar simpel is het tijdens niet. Achter schaatsijzers gaat een wereld naar aan vakmanschap naar en wetenschap schuil. het Materiaalman Ronald naar van der Ing is uit de enige die de op de het Olympische Spelen de aan de schaatsen van Sven in Kramer met mag zitten. Nieuwslicht leert van Ronald op van hoe een ijzer tot op de met millimeter nauwkeurig wordt uit rond geslepen het en naar rond gebogen. Een het ijzer líjkt wel recht, maar is naar dat in allerminst. Ook kijkt Nieuwslicht naar de het een innovatie op het op tv gebied van schaatsen; een ijzer met met een een flexibele ronding dat meebuigt naar naar met de beweging van de schaatser, door naar zodat deze nog sneller door de met bocht kan. -Haïti tijdens in moet zo herbouwd worden op dat de volgende aardbeving niet in weer tot een een ramp leidt. Wij tijdens hebben van met zijn door allen meer dan met 80 miljoen euro op tv gegeven voor hulp aan Haïti. De de grote vraag is in de nu hoe dat geld besteed van gaat worden; uit des te meer omdat een het een vaststaat dat Haïti binnen in enkele jaren weer door een aardbeving tijdens te verduren krijgt. met Kan het land zodanig herbouwd worden het naar dat bij een met volgende beving het leed en de een schade naar beperkt blijft? Welke kennis is van er voorhanden op van het gebied van het de aardbevingbestendig bouwen? Nieuwslicht met gaat op onderzoek uit. -Brein een van puberend kind een niet altijd door klaar voor Cito-toets. In de uit week waarin de van Cito-stress naar weer door uit het land raast, in neemt Nieuwslicht samen met ontwikkelingspsychologe Eveline een Crone een het puberbrein onder de de loep. Nieuwslicht in kijkt naar wat tijdens er in op tv het brein gebeurt een van ruim 150.00 kinderen op tv die deze een week de toets maken waarmee met bepaald wordt een voor welk middelbaar schoolniveau zij naar het meest geschikt tijdens zijn. naar En wat blijkt? Het kinderbrein naar is niet tijdens altijd klaar voor de naar Cito-toets. Hoe eerder naar een kind begint naar de met puberen, hoe groter de problemen van bij het uit maken op van de toets het der toetsen. -Tandarts van de tijdens toekomst: Niet meer op happen voor bruggen en naar een kronen. Jaarlijks plaatsen Nederlandse tandartsen 1,3 uit door miljoen kronen en de bruggen. Maar veel mensen tijdens zien er tegenop; happen de in een vieze pasta de om een afdruk in het van het gebit te in maken. Sinds kort hoeft in dit niet meer, de door tandarts kan met door door een camera in de mond in een haarscherpe, van driedimensionale afdruk van het gebit van op tv maken. Menno - die in overigens niet bang voor een de tandarts een is - nam plaats in met de tandartsstoel de en liet zijn gebit de met deze op 3d-camera scannen. Presentatie: een Menno op Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

Waar het het Journaal ophoudt, gaat op tv Nieuwslicht verder. op tv De wetenschap achter op het nieuws, met met reportages, experimenten en op tv technologie. -Welke beweringen van van wetenschappers tijdens over het klimaat kunnen we nog tijdens geloven? op Het IPCC, met het wetenschappelijk klimaatbureau van de naar Verenigde Naties en winnaar het op tv van de Nobelprijs voor de vrede door is hard op bezig haar gezag naar te met verliezen. Nadat uit in uitgelekte e-mails bleek dat Britse op tv wetenschappers op tv het beeld van in klimaatveranderingen belangrijker leken te vinden een dan de tijdens feiten, bleek deze met week dat er op tv totaal ongefundeerde op voorspellingen over het in verdwijnen van gletsjers in de in Himalaya, het verdwijnen in van het regenwoud en tijdens het ontstaan van een tornado's van in de rapportages van tijdens het IPCC het staan. Nieuwslicht probeert het op kaf van van het koren te in scheiden in alle beweringen over in de een gevolgen van de klimaatverandering. op We met vragen aan Salomon Kroonenberg van op de Koninklijke Academie een van op tv Wetenschappen welke zes beweringen van op tv klimatologen onbetwistbaar in juist zijn. Zoals 'Stijgt hierdoor het de op gemiddelde temperatuur op aarde?' en de 'Is met dat de schuld uit van de mens?' de -Maakt techniek uit Avatar schaatsers door beter? Kunnen schaatsers tijdens op tv nog beter worden door een een techniek uit de film- door en gamewereld? Het in bedrijf in Xsens uit Enschede denkt naar van in wel. Ir Daniel Roetenberg ontwikkelde een in een pak op basis naar van de zogeheten Motion Capture techniek. tijdens De hitfilm het Avatar werd ook uit met die techniek gemaakt. in Maar met één tijdens verschil: het tijdens pak uit in Enschede registreert alle door bewegingen van degene door die het pak aan uit heeft zonder in dat er camera's of in kabels naar aan te pas komen. Bovendien is naar de registratie nu van zo naar verfijnd dat alle uit bewegingen heel precies het per lichaamsdeel bekeken kunnen worden. het In door theorie kan je dan meer op zien dan een met het coach of trainer. Nieuwslicht in test het pak in de een naar echte schaatspraktijk. Topcoach op Wim den Elsen nam zijn schaatsers de mee. tijdens Doet het pak de wat het belooft? -De door e-reader krijgt kleur. Je een kunt van er honderden boeken door in opslaan naar en het scheelt een je daardoor kilo's door bagage als je op reis het gaat: het het elektronische boek. In een Amerika worden naar bij online-boekwinkel Amazon al meer elektronische naar uit exemplaren verkocht dan gewone het boeken. En tijdens ook in Nederland winnen het e-books razendsnel aan populariteit. uit Het beeld is op tot van nu toe zwart-wit, een maar een Nederlandse uitvinding op tv biedt wellicht de volgende stap naar in tijdens de e-reader technologie: uit het kleuren- en videoscherm. met Fabrikanten claimen dat van elektronisch papier door net zo in lekker leest naar als echt papier. Doordat op tv de apparaten uit geen gebruikmaken van in achtergrondverlichting (zoals een computerscherm of de mobiele een telefoonscherm wel doet), word het je er minder moe met van. En de het beeld een dat je met 'digitale tijdens inkt' creëert, hoeft op tv niet constant ververst te worden, de zoals door bij een lcd-scherm wel van moet. Dat op komt doordat elektronische inkt met met piepkleine pigmentbolletjes op werkt, die een in een vloeistof uit zweven. Maar hoe naar werkt dat dan? Welke uit technologie uit zit daar precies achter? op tv Nieuwslicht legt uit een waarom een elektronisch met boek op uit echt papier lijkt. Maar aan naar digitale inkt zoals we door het nu de kennen, kleven ook tijdens nadelen: het kan tot het uit nu toe alleen zwart-witbeelden naar weergeven en is bovendien vrij uit traag. een Het Nederlandse het bedrijf Liquavista komt nu met in een compleet nieuwe technologie: naar elektrowetting. tijdens Een technologie die sneller met is dan op de traditionele elektronische op inkt en op bovendien kleuren en video kan weergeven. door op tv Nieuwslicht gaat bij deze ontwikkelaars op met bezoek en het hoort alles van over de door laatste ontwikkelingen. Presentatie: Menno Bentveld, naar Elisabeth het Nimwegen.

Waar het Journaal met ophoudt, gaat door Nieuwslicht verder. de De wetenschap achter het nieuws, op met reportages, naar experimenten en in technologie. -Volgende op tv aardbeving op Haïti komt er aan. op tv Volgens naar geofysicus Rob Govers uit Utrecht in door was de aardbeving op Haïti door voorspeld door wetenschappers de die al de jarenlang onderzoek met doen in het gebied. naar Maar wat nog een erger is: op tv de volgende aardbeving komt door er ook aan. de Haïti ligt langs uit de noordrand van de Caribische in op plaat. Deze kleine tektonische in plaat wordt tijdens gemangeld tussen de Noord- en het de Zuid-Amerikaanse plaat. Dat op levert van enorme spanningen door op die aardbevingen op veroorzaken. -Kunstgras. De voetbalvelden liggen er in na het door winterweer van de op tv afgelopen met weken slecht bij, behalve de bij de clubs waar op op tv kunstgras wordt gespeeld. door Kunstgras uit is bezig aan een een onstuitbare opmars, maar heeft door in onder sommige voetballiefhebbers nog steeds in een slechte met reputatie. Kunstgras zou tijdens leiden tot van meer blessures en het spelletje teveel naar veranderen. het Aan de Universiteit Gent onderzoeken met ze hoe in je kunstgras het moet maken, dat bijna niet in de te onderscheiden is van echt gras. door de Menno neemt de proef op de op tv som. met -Wees aardig. De nieuwste campagne op van SIRE uit heeft een positieve uit boodschap: Nederlanders, wees op aardig voor van elkaar. Het een is de opvolger van het de 'negatieve' campagne Nederland op wordt steeds asocialer. door Werken van positieve boodschappen echt beter? een Weten Nederlanders op nog wel hoe ze aardig op tv moeten doen? uit Kunnen op tv we aardige mensen nog een wel waarderen? Nieuwslicht op tv gaat op door onderzoek uit. Presentatie: Menno het Bentveld, Elisabeth in Nimwegen.

Waar het op tv Journaal ophoudt, gaat met Nieuwslicht verder. naar De wetenschap uit achter het nieuws, met reportages, naar experimenten en technologie. het -Dun de ijs onder bruggen door kan ervoor zorgen dat de tocht in der tochten toch het niet op doorgaat. Valt hier tijdens iets aan in te doen? Een met onderzoek, samen met een hoogleraar Stromingsleer door en een door hoogleraar uit Chemie of technische tijdens ingrepen het ijs het stevig genoeg kunnen maken om een veilig van onder een brug door te op tv schaatsen. Gewapend op met vloeibare de stikstof van 180 uit graden onder nul, windfuiken op en droogijs, betreden ze het uit ijs. -Het het jojo-effect op bij afvallen zit niet alleen naar tussen de oren. door Voor in het eerst is naar aan de Universiteit van Maastricht een op celniveau met aangetoond dat met vetcellen in de stress de raken bij uit een streng dieet en op om nieuw vet schreeuwen. Is een afvallen dan op tv onmogelijk? met Nee, maar het meeste op tv succes heb je het als het geleidelijk gebeurt. -De op tv bodyscanner maakt gebruik met van de zogenaamde het op tv millimetergolven, een vorm met van straling die tussen een infrarood en microgolven van in ligt. Te zien is op tv hoe een deze straling werkt, wat de op gezondheidsrisico's met ervan zijn de en geeft antwoord op de uit vraag: 'Maakt naar de scanner het echt een naaktfoto van van mij?'. Presentatie: Menno Bentveld, naar Elisabeth het Nimwegen.

november 2018
08-04-2010 21:00

Aflevering 83

Nieuwslicht - Aflevering 83

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Alcohol net zo gevaarlijk als harddrugs. Alcoholspecial met Javier Guzman. Matige drinker Menno Bentveld en e...

01-04-2010 20:55

Aflevering 82

Nieuwslicht - Aflevering 82

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

25-03-2010 21:00

Aflevering 81

Nieuwslicht - Aflevering 81

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

18-03-2010 20:55

Aflevering 80

Nieuwslicht - Aflevering 80

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Angst voor verlies bonus maakt bankiers roekeloos. Het huidige bonussysteem bij banken werkt onverantwoord ri...

11-03-2010 21:00

Aflevering 78

Nieuwslicht - Aflevering 78

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Heeft de nieuwe nummer één van de Socialistische partij (SP), Emile Roemer, de statuur, de communicatieve vaa...

04-03-2010 21:00

Aflevering 77

Nieuwslicht - Aflevering 77

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Gynaecologen en anesthesiologen zijn niet blij dat Wendy van Dijk in de media heeft gezegd hoe blij ze was me...

25-02-2010 20:55

Aflevering 76

Nieuwslicht - Aflevering 76

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Onlangs gaf de bekende Amerikaanse golfer Tiger Woods een persconferentie over zijn vreemdgaan. Hij verklaard...

18-02-2010 21:00

Aflevering 75

Nieuwslicht - Aflevering 75

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Zaterdag en zondag gaan de bobsleewedstrijden in Vancouver van start. Nederland maakt voor het eerst - dankzi...

11-02-2010 20:55

Aflevering 74

Nieuwslicht - Aflevering 74

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Een zilveren medaille om je nek als je eigenlijk goud had moeten krijgen? Een regelrecht doemscenario voor on...

04-02-2010 20:55

Aflevering 73

Nieuwslicht - Aflevering 73

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Schaatsen lijkt zo eenvoudig; een mes onder een schoen en klaar. Maar zo simpel is het niet. Achter schaatsij...

28-01-2010 21:00

Aflevering 72

Nieuwslicht - Aflevering 72

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Welke beweringen van wetenschappers over het klimaat kunnen we nog geloven? Het IPCC, het wetenschappelijk kl...

21-01-2010 21:00

Aflevering 71

Nieuwslicht - Aflevering 71

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Volgende aardbeving op Haïti komt er aan. Volgens geofysicus Rob Govers uit Utrecht was de aardbeving op Haït...

14-01-2010 21:00

Aflevering 70

Nieuwslicht - Aflevering 70

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Dun ijs onder bruggen kan ervoor zorgen dat de tocht der tochten toch niet doorgaat. Valt hier iets aan te do...

Nieuwslicht gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Nieuwslicht de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Nieuwslicht bij Nieuwslicht liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 3.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Nieuwslicht. Heb je een uitzending van Nieuwslicht gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Nieuwslicht gemist

Waar het Journaal ophoudt, gaat 'Nieuwslicht' verder. Met reportages, eigen experimenten, originele animaties en slimmewetenschappers. Presentatie: Menno Bentveld.

Uitzending gemist van Nieuwslicht? Hier kun je alle uitzendingen van Nieuwslicht kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 13
  • Laatste uitzending op 08-04-2010 om 21:00 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord