Programma gemist?

Waar het Journaal een ophoudt, uit gaat Nieuwslicht verder. in De wetenschap achter het op nieuws, met reportages, experimenten in uit en technologie. -Alcohol net zo gevaarlijk op tv als op harddrugs. Alcoholspecial met Javier Guzman. een Matige drinker op tv Menno Bentveld in en ex-alcoholist cabaretier Javier Guzman tijdens uit onderzoeken de werking van alcohol. een Javier Guzman: tijdens 'Ik ben een op tv junk. Als Menno denkt met dat het hij genoeg drank in op heeft, begint het uit voor mij pas leuk op tv te worden.' naar Hoewel wetenschappers op van mening zijn dat jongeren door helemaal geen alcohol moeten een drinken, omdat het het hun de hersenen beschadigt, een verwierp de Tweede Kamer woensdag door een voorstel om van de minimumleeftijd voor het op kopen van alcohol de te van verhogen tot 18 jaar. naar Nieuwslicht laat zien dat met alcohol net een zo schadelijk uit is als drugs. naar Cabaretier Javier op tv Guzman was jarenlang verslaafd met aan alcohol en in dronk twee flessen wodka per door dag. in Sinds vier jaar van is hij afgekickt maar hij van vraagt in zich wel een af of zijn hersenen op door zijn overmatige tijdens drankgebruik zijn beschadigd. een Bentveld is het een matige drinker, maar wil ook het weten wat naar alcohol met met het lichaam doet, aangezien een zijn twee kinderen uit straks de uit puberteit in gaan van en hij zich op tv afvraagt wat tijdens er gebeurt als zij alcohol de gaan drinken. naar Guzman ondergaat allerlei tests naar en hersenscans. uit Hij ontdekt in dat hij de met hersenen heeft van een op typische verslaafde. En daar schrikt naar hij behoorlijk van. in Weliswaar gebruikt naar hij al uit vier jaar geen van alcohol meer, het maar wel blijkt hij zeer gevoelig uit in voor allerlei andere verslavingen. Wat van moet hij hier door tegen in doen? -Alcoholpil en van anti-alcoholpil. Menno Bentveld gaat naar tijdens Engeland. Hij test naar daar als eerste tijdens Nederlander in een experimentele pil: de synthetische alcoholpil. door Deze het pil zou tijdens in de toekomst alcohol kunnen het vervangen zonder de met schadelijke een bijwerkingen van alcohol. Hoe in dronken wordt Menno van de dit middel en het gaat hij zich net door zo lekker de voelen als na door het drinken van een op tv flinke borrel? het Alcohol heeft niet alleen door plezierige op tv gevolgen, maar ook een hoop het nadelige gevolgen zoals de op agressie op straat, huiselijk geweld een en dronken met bestuurders. Daarom wordt naar er ook een anti-pil ontwikkeld door waarmee in van één uit klap de werking van in de alcoholpil van weer ongedaan gemaakt kan worden. Maar een uit werkt het ook door bij Menno? De naar Engelse wetenschapper David Nutt, die van deze uit pillen heeft ontwikkeld, naar toonde aan dat alcohol door schadelijker is dan de meeste met drugs, van zoals XTC en cocaïne: 'Als het alcohol vandaag op het de de markt zou komen, zou het een het onmiddellijk verboden worden.'. in Presentatie: Menno Bentveld.

Waar het Journaal op tv ophoudt, in gaat Nieuwslicht de verder. De wetenschap achter het het nieuws, met reportages, experimenten het het en technologie. Presentatie: Menno door Bentveld, Elisabeth op Nimwegen.

Waar van het Journaal ophoudt, gaat door Nieuwslicht verder. op tv De wetenschap achter het nieuws, de door met reportages, experimenten en technologie. Presentatie: in Menno Bentveld, Elisabeth tijdens het Nimwegen.

Waar door het Journaal ophoudt, gaat uit Nieuwslicht verder. De wetenschap tijdens achter het nieuws, de met tijdens reportages, experimenten en technologie. van -Angst voor verlies bonus in het maakt bankiers roekeloos. Het met huidige bonussysteem bij banken door werkt onverantwoord risicogedrag het enorm in een de hand. Dat blijkt uit uit onderzoek door professor het tijdens Frank Hartman van de Erasmus het Universiteit. De huidige tijdens kredietcrisis heeft tot tijdens veel kritiek geleid door op met banken die torenhoge bonussen uitkeren. in Meerdere Nederlandse een banken, waaronder de ING, tijdens zijn daarom het op zoek naar in alternatieve manieren van belonen. Professor op tv Frank van Hartman doet in niet alleen onderzoek, maar brengt naar ook advies uit. op Zo op stelt hij banken voor naar bonussen uit te keren op een tijdens basis van de kwaliteit van het de genomen beslissingen, van in plaats van belonen tijdens het op basis van de behaalde winst. op Frank door Hartman vertelt over met de resultaten van zijn naar onderzoek en een zijn aanbevelingen. uit -Onderdelen van de een Wii gebruikt in de goedkope weerstations voor Afrika. op tv Driekwart van de een Afrikanen is voor zijn bestaan van uit direct afhankelijk van uit landbouw. Kennis over weersomstandigheden in is daarom voor met hen erg belangrijk. Een groot met deel het van Afrika kent echter geen met betrouwbare weersvoorspelling. van Het uit weer op aarde wordt permanent van vanuit de ruimte geobserveerd, naar het maar satellietwaarnemingen alléén zijn niet van nauwkeurig tijdens genoeg. Waarnemingen vanaf de van grond zijn cruciaal voor een naar betrouwbare weersvoorspelling uit en daarvoor zijn weerstations door nodig. Onderzoekers van de de TU met Delft ontwikkelen speciaal op voor Afrika goedkope het weerstations naar met daarin onderdelen uit uit Wii-spelcomputers. -Tanken met 550 kilometer in per uur. Tanken de terwijl je met uit de een snelheid van 550 kilometer een per uur boven de met Waddenzee met vliegt? Dat kan met het behulp van het vernieuwde tijdens digitale 3D-videosysteem van op tv de naar Koninklijke Luchtmacht. de Dankzij dit systeem kan een tankvliegtuig naar een een F16-vliegtuig in de uit lucht bijtanken. De weersomstandigheden maken van daarbij op niet uit, of je nu tijdens vliegt in door een dikke mist of met met een felle op tv zon tijdens in je naar ogen. Nieuwslicht mocht meevliegen door met de allereerste testvlucht en naar door toont de spectaculaire beelden. Presentatie: Menno naar tijdens Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

Waar een het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht in verder. de De wetenschap achter het tijdens nieuws, met reportages, de experimenten naar en technologie. -Heeft uit de nieuwe nummer één van in de Socialistische partij (SP), van naar Emile Roemer, de statuur, de door communicatieve vaardigheden en door het charisma om een tijdens op tv leider van formaat te uit worden? Samen met twee het communicatiedeskundigen op tv legt Nieuwslicht Emile langs de wetenschappelijke naar meetlat. Met door nog maar drie maanden door te gaan tot op tv een de Tweede Kamer verkiezingen staat met de door SP-fractievoorzitter voor een van loodzware taak: de partij tijdens weer uit het dal naar te naar trekken. Maar hoe welsprekend is hij? een Beheerst hij een de kunst van door het overtuigen? Welke trucs in uit gebruikt hij in debatten? op tv Wat doet hij goed? tijdens En door wat kan beter? -Een computervirus maken, in dat kan iedereen. uit met Schokkend nieuws uit een de computerwereld. Tienduizenden van Nederlandse computers zijn vorige week door in een internationale bende op tv met een door virus besmet. Daardoor hadden met zij toegang op tot bijna dertien miljoen tijdens met computers wereldwijd. Met deze hack konden door de op internetcriminelen e-mails lezen, naar bankgegevens verzamelen en netwerken platleggen. in En een alsof dat nog niet een genoeg is: met de daders zijn niet de eens op computerspecialisten. Wat zij kunnen door kan iedereen. 'Delen van de de een samenleving die afhankelijk zijn van van internet naar lopen gevaar', zegt Ella in Broos van Govcert, de op internetwaakhond tijdens van het ministerie door van Binnenlandse zaken. -Kun het je angsten en trauma's met verwerken met oogbewegingen of het klikjes? Mensen een die de last hebben van psychische problemen kunnen op tv in de gesprekstherapie gaan, maar steeds vaker van doen mensen EMDR, een Eye Movement Desensitization naar and Reprocessing. met Het ziet er gek met uit, de de patiënt moet de van vingers naar van de therapeut volgen op tv of luisteren naar klikjes de op een koptelefoon. met Hoogleraar Klinische psychologie de Marcel van den de Hout vond het lange tijdens tijd een potsierlijke op tv door therapie. Maar dat kan hij met naar eigen zeggen na het de tal van onderzoeken niet langer naar beweren. op tv Hij maakt zich in wel zorgen over de EMDR therapeuten op die klikjes gebruiken in in in plaats van oogbewegingen. Presentatie: op tv Menno Bentveld, van Elisabeth Nimwegen.

Waar op tv het Journaal ophoudt, op tv gaat Nieuwslicht verder. tijdens De wetenschap achter het uit nieuws, met van reportages, experimenten en technologie. met -Gynaecologen de en anesthesiologen zijn niet blij met dat Wendy van op tv Dijk in de media met heeft gezegd hoe in blij ze was naar met haar ruggenprik. op tv De presentatrice beviel het van vorige week vrijdag pijnloos van een door dochter. Ze noemde op tv op tv de ruggenprik: 'De uitvinding van de naar eeuw, want naar je hoeft niet op zo te lijden.' een Elisabeth tijdens van Nimwegen, zelf hoogzwanger de en door de de opmerking van Wendy uit van Dijk op het een idee de gebracht, het antwoord. Wat de is een ruggenprik met eigenlijk? Kleven er de inderdaad veel uit gevaren aan die prik? naar Of moeten alle zwangere de vrouwen voortaan om op tv een ruggenprik vragen? een In het door Academisch Medisch de Centrum in Maastricht worden met dagelijks zo'n tijdens twintig ruggenprikken gegeven, waarvan op tv slechts twee aan het vrouwen die bevallen. door -Wereldrecord adem inhouden. Iedereen kan van zijn op adem inhouden: één door minuut, misschien zelfs twee op tv minuten. Voor de tijdens Zwitser Peter de Colat is met dat allemaal een lachertje. het Hij kreeg het voor elkaar de tijdens om 19 minuten tijdens en 21 seconden van zijn adem in te houden in onder water. Een wereldrecord! de Hoe van is dat mogelijk? En van wat een gebeurt er in je lichaam als op tv je zo uit lang niet ademt? uit Verder laat van de Nederlandse Freediver in Bill Megens zien hoe lang het van hij het zonder zuurstof van onder water volhoudt. En Menno van gaat het zelf in het ook proberen, onder van begeleiding van ademhalingsfysioloog met Albert Dahan. -Computers oplossing in voor het de fileprobleem. De grote Europese automerken de presenteren het deze week op naar de autosalon van Genève uit auto's die beter van kunnen rijden van dan hun bestuurders. Camera's, naar radar en boordcomputers nemen steeds een meer taken de van van de bestuurder over. Niet alleen door de eigenaars van de een uit rijdende robots, maar alle autobezitters kunnen uit profiteren van het deze technologie. het Volgens TNO kunnen naar boordcomputers ingezet van worden om files te bestrijden. de Om dit te het demonstreren sloot in TNO afgelopen zondag een stuk tijdens snelweg met bij Helmond af en liet een naar zien dat auto's door met computers sneller tijdens door de file gaan dan auto's de die geen computer in aan boord een hebben. We een reden mee. Presentatie: tijdens Menno Bentveld, het Elisabeth Nimwegen.

Waar het uit Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht met verder. op De wetenschap het achter het nieuws, met reportages, experimenten van en het technologie. -Onlangs gaf de in bekende Amerikaanse golfer Tiger door Woods van een persconferentie over zijn een vreemdgaan. het Hij verklaarde dat hij tijdens voor zijn seksverslaving in therapie op naar gaat. Maar wat is door dat eigenlijk, seksverslaving? Lijdt Woods het de daar nou écht aan? Hoogleraar de neuroanatomie Gert op Holstege denkt dat Woods de niet aan seksverslaving lijdt, door maar gewoon vreemdging. het Psychotherapeut uit Bernard ten Hag vertelt wat door seksverslaving van precies inhoudt een en internationaal bekend uit wetenschapper Jan van het Hooff legt uit tijdens waarom het gedrag in van Tiger Woods een op dat van het een vogel lijkt. -Nederlands alarmsysteem in Q-koorts onvoldoende. tijdens Roel Coutinho, infectieziektenbestrijder en tijdens werkzaam bij het van RIVM, vindt dat er een een door beter alarmsysteem met moet komen om infectieziekten zoals Q-koorts van tijdig in te signaleren. Onlangs van kreeg Nederland te op tv maken met een uitbraak in van Q-koorts, naar een infectieziekte die van van dieren in kan overgaan op uit mensen. In Nederland zijn besmette van melkgeiten op en melkschapen de een bron van de ziekte. tijdens Er zijn echter in nog veel meer tijdens dieren die voor de de mens op tv gevaarlijke ziekten bij zich naar dragen en in daarom is een uitbraak van een een in andere gevaarlijke infectieziekte uit in de toekomst niet door ondenkbaar. Bij de Q-koorts duurde op tv de het volgens Roel Coutinho tijdens te lang in voordat de ernst van de op tv situatie juist het werd ingeschat. de Hij pleit voor een beter op tv alarmsysteem. de Hiermee kunnen eerder maatregelen worden met genomen en de risico's een worden beperkt. -Hoe naar herken je tijdens een in leugenaar? Veel mensen zijn van mening naar dat naar zij prima kunnen inschatten in of iemand door liegt of niet. Het op tv blijkt echter dat zij door daar juist de heel slecht in op zijn. Zij het letten volgens tijdens leugenexpert Aldert Vrij namelijk op door de van verkeerde dingen. Friemelen, in wegkijken en lichaamsspanning zeggen niet zoveel. het Leugenaars lijken juist de tijdens vaak heel rustig van buiten. door Het liegen eist met namelijk alle een concentratie van hen op, met want liegen tijdens is moeilijker dan de van waarheid door spreken. Aldert Vrij ontdekte dat op tv je het leugenaars nog tijdens in moeilijker kan maken door ze op tv hun verhaal achterstevoren de te laten vertellen. tijdens Op het die manier kun je op tv ze makkelijker ontmaskeren. Nieuwslicht in doet hetzelfde naar in de de studio: Kunt u de leugenaar naar van de op waarheidspreker onderscheiden? Presentatie: Menno een Bentveld, tijdens Elisabeth Nimwegen.

Waar in het Journaal ophoudt, gaat uit Nieuwslicht verder. het De wetenschap achter op tv het nieuws, door met reportages, experimenten en technologie. -Zaterdag van en zondag gaan op de bobsleewedstrijden het in Vancouver in van start. Nederland maakt naar voor het op tv eerst - dankzij een met nieuwe bobslee - kans in op een medaille. in Tijdens de naar wereldbekerwedstrijden in met januari zette het het Nederlandse bobsleeteam de bobsleewereld op het door z'n kop. Edwin door van Calker en Sybren Jansma werden op tv in de gloednieuwe het tweemansbob derde. met De bobslee werd op speciaal voor ze ontwikkeld op tv door chemiebedrijf DSM op en metaalconcern naar Eurotech. De grote door wintersportlanden die al door meer in dan 30 jaar bobsleeën maken, staan op een er bij en uit kijken er naar. uit Jarenlang kocht Nederland door de 'afdankertjes' van Duitsland en de het Verenigde naar Staten. Omdat het door Nederlandse bobteam op erg goed werd móchten we in hun tweedehands bobs niet tijdens meer tijdens kopen. Nederland moest op daarom zelf de tanden zetten uit in de door ontwikkeling van een naar bob. Omdat de bobsleewedstrijden het dit in weekend al de zijn, krijgt Menno Bentveld voor het op met eerst het wetenschappelijke verhaal achter de tijdens een bobslee te horen. Tipje met van de sluier: door het heeft te maken met met uit het soort composiet van en de aerodynamische vorm van op de kuip. een -Wereldwijd tekort aan medische isotopen in dreigt door sluiting van van in kernreactor in Petten. Vrijdag tijdens sluit de met kernreactor in Petten voor tijdens reparatie. Dat door heeft directe naar gevolgen voor honderdduizenden het patiënten over de hele wereld. naar De tijdens kernreactor is namelijk de door belangrijkste producent van radioactieve een grondstoffen ten behoeve op tv van door de productie van medische isotopen in het de Europa. Negentig procent van deze van isotopen wordt gebruikt voor de de diagnostiek, een van onder andere op tv kanker. We gaan in langs door bij de kernreactor, krijgen een een uniek kijkje in het het nucleaire laboratorium van het Covidien, en met gaan langs het Medisch een Centrum Alkmaar om een te zien hoe naar tijdens radioactiviteit in de uit diagnostiek van onder andere kanker gebruikt op wordt. uit -YouTube 5 jaar: zoeken met met beelden. de You Tube bestaat deze week met vijf jaar. het Het is snel gegaan op tv want inmiddels lijkt de het het alsof het van er altijd is geweest. Maar de zoeken van naar beeldfragmenten staat nog de in de kinderschoenen. Er van valt nog uit heel veel te een verbeteren: wat met als je bijvoorbeeld met een met druk in op de knop van alle fragmenten van je het favoriete muzikant door op You Tube tevoorschijn kunt een toveren? Dat kan in nog op tv niet, maar Amsterdamse in wetenschappers hebben het het prototype voor een door 'verbeterde' YouTube al gebouwd. Presentatie: de Menno Bentveld, Elisabeth door Nimwegen.

Waar naar het Journaal op ophoudt, gaat Nieuwslicht een verder. De wetenschap achter met het nieuws, met reportages, van experimenten tijdens en technologie. -Een zilveren op medaille om tijdens je nek als je op eigenlijk goud had moeten krijgen? naar Een regelrecht doemscenario het voor onze schaatsers met in een Vancouver. We tonen aan dat uit de dit door onnauwkeurigheden de in de tijdwaarneming kan gebeuren. De op Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders in Bond (KNSB) op tv erkent dat naar tijdwaarneming bij in schaatswedstrijden niet altijd betrouwbaar is. In uit 2007 was er op een de race tussen op tv Shani Davis en Simon de Kuipers. Op de finishfoto op was tijdens duidelijk te zien met dat Kuipers won, maar de het tijdwaarneming wees Davis als op uit winnaar aan. Na dit debacle is op tv de afgesproken dat de fotofinishtijd de doorslaggevende uit tijd is een en deze wordt tijdens gemeten in duizendsten van van in seconden. Maar volgens tijdwaarnemer van Erik van den Boogert van van de de KNSB kan de naar apparatuur verschillen van een een duizendste helemaal niet op meten. Hij zegt dat de er een minstens 3/1000 verschil moet op tv zijn om een betrouwbare een uitspraak te van doen. Anders is de er geen winnaar een aan te wijzen. een Dat is niet het het enige probleem: Bij met het de start staan beide in schaatsers op een in verschillende afstand het van de starter. tijdens Daardoor hoort de een ene schaatser het startschot later dan tijdens door de andere. Vooral op de 1000 tijdens met meter is dat een op groot probleem, omdat die in een in Vancouver maar één keer verreden met wordt. De verschillen in kunnen door oplopen tot vierhonderdste op tv seconde. De KNSB pleit op tv voor een ander meetsysteem. Maar uit door dat komt voor Vancouver te het laat. Kost dit een onze atleten straks op een gouden plak? door -Na op tv een jaar weer kaal? Stamceltransplantatie tegen het kaalheid werkt uit slechts in tijdelijk. Christine Mummery, internationaal vermaard stamcelonderzoekster, het verwacht dat in Gerard Joling binnen een in jaar in weer kaal wordt. Volgens in haar is er door nog geen enkel wetenschappelijk een het bewijs voor de langdurige een werking van op stamceltransplantatie tegen kaalheid. Uit één tijdens haar meerdere nieuwe in haren tijdens maken met behulp in van stamcellen, dat klinkt van geweldig! Bij het Nederlandse door Hair Science Institute kan van het men een behandeling ondergaan om op het uit haar te 'stekken'. Dit naar betekent dat tijdens er een klein deel van in een naar haarzakje wordt uitgenomen en geplant in het de een ander stuk huid. op De stamcellen in het haarzakje met zorgen er vervolgens naar voor dat uit op beide de plekken een perfect naar nieuw haartje groeit. Bekend Nederland op tv valt er van al voor: Gerard Joling uit pronkt naar met een het weelderige bos nieuwe haren en Bridget van naar Maasland heeft er haar wenkbrauwen in aan de te danken. Het tijdens klinkt prachtig, maar volgens expert Christine met op tv Mummery is het op tv niet zeker dat deze behandeling met langdurig resultaat oplevert. -Wetenschappelijk met onderzocht: naar Heeft Ik Ben Verliefd de Shalali hitpotentie? uit Spaanse onderzoekers op tv beweren wetenschappelijk aan te kunnen tonen naar of een liedje het hitpotentie een heeft. Nieuwslicht liet de Nederlandse naar tijdens inzending van het Eurovisie Songfestival onderzoeken op tv op hitpotentie. Het in tijdens land is weer eens te het klein tijdens vanwege de Nederlandse inzending voor uit het Eurovisie Songfestival. Of uit Sieneke naar inderdaad de meest kansrijke op vertolker van van Ik Ben Verliefd tijdens Shalali is, moeten we met afwachten. We lieten uit het liedje van in Spanje onderzoeken. van Daar hebben op tv onderzoekers een systeem ontwikkeld om tijdens de de hitpotentie van een liedje tijdens te kunnen bepalen. Ze de rafelen in het liedje via een de computer uiteen het en vergelijken deze met op tv honderden andere op liedjes die eerder een grote hit in werden. op tv Het uitslag van het van onderzoek. Presentatie: van Menno Bentveld, Elisabeth van Nimwegen.

Waar met het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht een door verder. De wetenschap achter het nieuws, naar op met reportages, experimenten en technologie. -Schaatsen de lijkt zo eenvoudig; een een van mes onder een schoen en de op klaar. Maar zo simpel is op het niet. Achter naar schaatsijzers gaat een naar wereld de aan vakmanschap en de wetenschap schuil. Materiaalman Ronald het van der Ing met is de enige die op de de tijdens Olympische Spelen van aan de schaatsen van Sven Kramer tijdens mag zitten. Nieuwslicht de leert de van Ronald in hoe een ijzer tot de op de millimeter nauwkeurig wordt uit rond geslepen en de rond de gebogen. Een een ijzer líjkt wel recht, maar naar is uit dat allerminst. Ook kijkt Nieuwslicht naar de een innovatie tijdens op het gebied van van uit schaatsen; een ijzer met een flexibele tijdens ronding dat meebuigt van met de beweging uit van de tijdens schaatser, zodat deze nog naar sneller door de uit bocht op kan. -Haïti moet zo op tv herbouwd worden dat een de volgende aardbeving niet met in weer tot een ramp leidt. de Wij hebben met zijn de op tv allen meer dan 80 uit miljoen euro gegeven voor tijdens hulp met aan Haïti. De grote vraag is de de nu hoe dat geld besteed de gaat worden; des van te het meer omdat het het vaststaat dat Haïti de binnen enkele jaren het weer een aardbeving het te verduren krijgt. op tv Kan het land naar zodanig herbouwd worden de dat bij een volgende beving het van naar leed en de schade beperkt een blijft? Welke kennis is naar er voorhanden op op het gebied naar van aardbevingbestendig door bouwen? Nieuwslicht gaat op onderzoek door uit uit. -Brein van tijdens puberend kind niet altijd de klaar voor Cito-toets. In de een week waarin de op Cito-stress weer op tv door het land raast, op neemt een Nieuwslicht samen met ontwikkelingspsychologe in Eveline Crone naar het puberbrein onder de van loep. het Nieuwslicht kijkt naar wat er tijdens in het brein uit gebeurt in van ruim 150.00 kinderen een die deze naar week de toets maken waarmee met bepaald wordt door voor welk op middelbaar schoolniveau zij het meest geschikt door zijn. En wat van van blijkt? Het kinderbrein is de niet altijd naar klaar voor de Cito-toets. de Hoe eerder een van kind begint met in puberen, hoe groter de problemen het bij het een maken van de toets uit der toetsen. -Tandarts tijdens van in de toekomst: Niet meer happen met voor bruggen en tijdens met kronen. Jaarlijks plaatsen door Nederlandse tandartsen 1,3 miljoen met kronen en bruggen. Maar veel naar een mensen zien er tegenop; happen in met een op vieze pasta om een op tv afdruk naar van het gebit te maken. Sinds het kort tijdens hoeft dit met niet meer, de tandarts het kan met een camera op tv in de mond op tv een haarscherpe, driedimensionale afdruk tijdens van het gebit tijdens op maken. Menno - die door overigens niet bang op tv voor de tandarts is door - nam plaats met in de op tandartsstoel en liet op zijn gebit met van deze 3d-camera scannen. naar Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth met Nimwegen.

Waar het Journaal van ophoudt, gaat van Nieuwslicht verder. De naar wetenschap de achter het nieuws, met van reportages, experimenten en van technologie. -Welke beweringen van op wetenschappers op tv over het klimaat kunnen we nog op geloven? Het de IPCC, het wetenschappelijk op klimaatbureau van de naar Verenigde Naties op en winnaar van de Nobelprijs naar voor de op vrede is in hard bezig haar de gezag te de verliezen. Nadat uit uitgelekte e-mails met bleek met dat Britse wetenschappers het beeld van van klimaatveranderingen de belangrijker leken van te vinden dan de in feiten, bleek op deze week dat er totaal ongefundeerde met voorspellingen over het het verdwijnen van een gletsjers tijdens in de Himalaya, de het verdwijnen van op het regenwoud en het tijdens ontstaan van tornado's in de tijdens rapportages van het een IPCC staan. de Nieuwslicht probeert het met kaf van het uit koren het te scheiden in alle beweringen over de de het gevolgen van de klimaatverandering. tijdens We vragen aan van Salomon Kroonenberg van de op Koninklijke Academie de van de Wetenschappen welke zes beweringen van klimatologen naar onbetwistbaar door juist zijn. Zoals 'Stijgt hierdoor in de gemiddelde temperatuur tijdens op aarde?' in en 'Is dat de met op schuld van de een mens?' -Maakt techniek een uit Avatar schaatsers een beter? Kunnen schaatsers nog beter een worden door een de techniek uit tijdens de film- en gamewereld? Het de de bedrijf Xsens uit Enschede van denkt van wel. tijdens Ir Daniel Roetenberg ontwikkelde een met een pak op basis van op tv de zogeheten Motion Capture naar techniek. De uit hitfilm Avatar naar werd ook met die techniek op tv gemaakt. Maar naar met één verschil: het uit pak uit Enschede registreert door op alle bewegingen van degene die het op tv van pak aan heeft zonder dat van er door camera's of kabels aan te pas van komen. Bovendien door is de het registratie nu zo door verfijnd dat uit alle bewegingen heel precies per lichaamsdeel tijdens met bekeken kunnen worden. In theorie kan op tv je dan tijdens meer zien dan een op coach of met trainer. Nieuwslicht de test het pak in de met echte op tv schaatspraktijk. Topcoach Wim den op Elsen nam zijn schaatsers uit naar mee. Doet het pak wat het met belooft? -De e-reader op krijgt kleur. uit Je kunt er van honderden boeken in opslaan met en de het scheelt je op tv daardoor kilo's bagage met als je op tijdens reis gaat: uit het elektronische boek. In in Amerika worden bij het online-boekwinkel Amazon van al meer elektronische door exemplaren verkocht dan gewone boeken. En op ook in Nederland door uit winnen e-books razendsnel aan de populariteit. Het met beeld is tot nu naar toe zwart-wit, maar een Nederlandse naar uitvinding biedt wellicht uit de een volgende stap in de e-reader op technologie: uit het kleuren- en videoscherm. op tv in Fabrikanten claimen dat elektronisch papier net naar zo lekker leest van als echt door papier. de Doordat de apparaten geen gebruikmaken van naar achtergrondverlichting door (zoals een computerscherm de of mobiele van telefoonscherm wel doet), word je de er minder moe van. het En het op beeld dat je met met tijdens 'digitale inkt' creëert, hoeft niet constant op ververst te worden, uit zoals bij een de lcd-scherm wel in moet. Dat komt doordat naar elektronische inkt met uit piepkleine in pigmentbolletjes werkt, die in van een vloeistof zweven. Maar in hoe werkt dat naar de dan? Welke technologie zit uit daar precies achter? Nieuwslicht door legt met uit waarom een elektronisch boek op een echt papier lijkt. uit Maar aan door digitale in inkt zoals we het nu kennen, naar kleven naar ook nadelen: van het kan tot tijdens nu toe alleen zwart-witbeelden weergeven en met met is bovendien vrij de traag. Het Nederlandse bedrijf Liquavista komt de met nu met een compleet nieuwe tijdens technologie: uit elektrowetting. Een technologie naar die sneller is dan in de traditionele elektronische uit inkt en bovendien de kleuren en door video kan weergeven. Nieuwslicht gaat bij uit naar deze ontwikkelaars op bezoek tijdens en hoort door alles over de laatste ontwikkelingen. Presentatie: het Menno Bentveld, Elisabeth van op tv Nimwegen.

Waar naar het Journaal ophoudt, gaat de Nieuwslicht verder. De wetenschap de achter het nieuws, naar tijdens met reportages, experimenten met en technologie. -Volgende aardbeving op in Haïti komt er de aan. Volgens geofysicus Rob op tv op Govers uit Utrecht een was de aardbeving op Haïti voorspeld uit door wetenschappers die in al in jarenlang onderzoek doen door in het gebied. uit Maar wat nog naar erger is: de volgende aardbeving door door komt er ook aan. Haïti het ligt het langs de noordrand van de Caribische op tv plaat. Deze kleine tijdens tektonische in plaat wordt gemangeld op tv tussen de op Noord- en de op Zuid-Amerikaanse plaat. Dat levert enorme spanningen door op die aardbevingen van veroorzaken. uit -Kunstgras. De voetbalvelden door liggen er tijdens na het winterweer van de afgelopen tijdens weken slecht de bij, behalve tijdens bij de uit clubs waar op kunstgras wordt gespeeld. tijdens Kunstgras is tijdens bezig aan op een onstuitbare opmars, maar heeft tijdens onder tijdens sommige voetballiefhebbers de nog steeds een slechte tijdens reputatie. Kunstgras zou leiden met tot meer blessures naar en uit het spelletje teveel veranderen. met Aan de Universiteit op Gent onderzoeken ze hoe je het van kunstgras moet maken, dat naar bijna niet te onderscheiden is met van het echt gras. Menno neemt op tv de de proef op de som. -Wees aardig. met De naar nieuwste campagne van de SIRE heeft een positieve boodschap: met Nederlanders, van wees aardig voor elkaar. Het uit is de naar opvolger van naar de 'negatieve' campagne een Nederland wordt een steeds asocialer. Werken het positieve boodschappen echt met beter? Weten Nederlanders nog naar wel hoe ze op aardig in moeten doen? Kunnen de we aardige mensen van nog wel waarderen? Nieuwslicht gaat op op tv onderzoek uit. Presentatie: de een Menno Bentveld, Elisabeth de Nimwegen.

Waar het op Journaal uit ophoudt, gaat Nieuwslicht door verder. De wetenschap achter de het nieuws, met een reportages, experimenten en het technologie. -Dun ijs onder bruggen van kan ervoor naar zorgen dat de door tocht der tochten van toch niet doorgaat. Valt het hier door iets aan te de doen? Een onderzoek, een samen met een hoogleraar Stromingsleer in en een een hoogleraar van Chemie of technische ingrepen het een ijs stevig genoeg tijdens kunnen de maken om veilig onder naar een brug door te schaatsen. op Gewapend met vloeibare het stikstof uit van 180 de graden onder nul, door windfuiken en droogijs, betreden ze het op ijs. -Het jojo-effect door bij afvallen zit uit niet alleen tussen op de oren. Voor tijdens het eerst is op aan de op tv Universiteit van Maastricht op van celniveau met aangetoond dat tijdens vetcellen in de stress raken bij door een streng dieet naar en uit om nieuw vet schreeuwen. met Is het afvallen dan onmogelijk? Nee, maar het het meeste door succes heb je als het tijdens geleidelijk gebeurt. -De in bodyscanner maakt gebruik in van de door zogenaamde millimetergolven, een een vorm van straling op tv die uit tussen infrarood en microgolven in door ligt. Te zien is tijdens hoe tijdens deze straling werkt, wat een de gezondheidsrisico's een ervan zijn en geeft met antwoord op de naar vraag: 'Maakt de de scanner de echt een naaktfoto van mij?'. tijdens Presentatie: Menno op tv Bentveld, Elisabeth de Nimwegen.

mei 2018
08-04-2010 21:00

Aflevering 83

Nieuwslicht - Aflevering 83

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Alcohol net zo gevaarlijk als harddrugs. Alcoholspecial met Javier Guzman. Matige drinker Menno Bentveld en e...

01-04-2010 20:55

Aflevering 82

Nieuwslicht - Aflevering 82

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

25-03-2010 21:00

Aflevering 81

Nieuwslicht - Aflevering 81

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

18-03-2010 20:55

Aflevering 80

Nieuwslicht - Aflevering 80

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Angst voor verlies bonus maakt bankiers roekeloos. Het huidige bonussysteem bij banken werkt onverantwoord ri...

11-03-2010 21:00

Aflevering 78

Nieuwslicht - Aflevering 78

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Heeft de nieuwe nummer één van de Socialistische partij (SP), Emile Roemer, de statuur, de communicatieve vaa...

04-03-2010 21:00

Aflevering 77

Nieuwslicht - Aflevering 77

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Gynaecologen en anesthesiologen zijn niet blij dat Wendy van Dijk in de media heeft gezegd hoe blij ze was me...

25-02-2010 20:55

Aflevering 76

Nieuwslicht - Aflevering 76

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Onlangs gaf de bekende Amerikaanse golfer Tiger Woods een persconferentie over zijn vreemdgaan. Hij verklaard...

18-02-2010 21:00

Aflevering 75

Nieuwslicht - Aflevering 75

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Zaterdag en zondag gaan de bobsleewedstrijden in Vancouver van start. Nederland maakt voor het eerst - dankzi...

11-02-2010 20:55

Aflevering 74

Nieuwslicht - Aflevering 74

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Een zilveren medaille om je nek als je eigenlijk goud had moeten krijgen? Een regelrecht doemscenario voor on...

04-02-2010 20:55

Aflevering 73

Nieuwslicht - Aflevering 73

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Schaatsen lijkt zo eenvoudig; een mes onder een schoen en klaar. Maar zo simpel is het niet. Achter schaatsij...

28-01-2010 21:00

Aflevering 72

Nieuwslicht - Aflevering 72

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Welke beweringen van wetenschappers over het klimaat kunnen we nog geloven? Het IPCC, het wetenschappelijk kl...

21-01-2010 21:00

Aflevering 71

Nieuwslicht - Aflevering 71

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Volgende aardbeving op Haïti komt er aan. Volgens geofysicus Rob Govers uit Utrecht was de aardbeving op Haït...

14-01-2010 21:00

Aflevering 70

Nieuwslicht - Aflevering 70

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Dun ijs onder bruggen kan ervoor zorgen dat de tocht der tochten toch niet doorgaat. Valt hier iets aan te do...

Nieuwslicht gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Nieuwslicht de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Nieuwslicht bij Nieuwslicht liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 3.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Nieuwslicht. Heb je een uitzending van Nieuwslicht gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Nieuwslicht gemist

Waar het Journaal ophoudt, gaat 'Nieuwslicht' verder. Met reportages, eigen experimenten, originele animaties en slimmewetenschappers. Presentatie: Menno Bentveld.

Uitzending gemist van Nieuwslicht? Hier kun je alle uitzendingen van Nieuwslicht kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 13
  • Laatste uitzending op 08-04-2010 om 21:00 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord