Programma gemist?

Waar het Journaal op ophoudt, een gaat Nieuwslicht verder. De op wetenschap achter de het nieuws, met reportages, experimenten een en tijdens technologie. -Alcohol net zo op tv gevaarlijk als op tv harddrugs. Alcoholspecial op met Javier Guzman. Matige in drinker Menno op Bentveld en ex-alcoholist cabaretier in Javier Guzman onderzoeken een de werking van alcohol. Javier van Guzman: 'Ik ben op tv een een junk. Als Menno denkt dat met hij genoeg drank uit op heeft, begint naar het op voor mij pas leuk te tijdens worden.' Hoewel wetenschappers de door van mening zijn de dat jongeren helemaal geen alcohol uit moeten drinken, omdat het het op hun hersenen beschadigt, verwierp de Tweede de Kamer op woensdag een voorstel een om de minimumleeftijd voor in het kopen van in alcohol op tv te verhogen tot 18 jaar. de Nieuwslicht laat zien dat het van alcohol net zo schadelijk is als met drugs. Cabaretier de Javier Guzman was jarenlang het verslaafd aan alcohol met en dronk twee naar flessen wodka per op dag. met Sinds vier jaar is een hij afgekickt de maar hij vraagt zich wel van af of op zijn het hersenen door zijn van overmatige drankgebruik zijn beschadigd. Bentveld het is een matige drinker, een in maar wil ook weten wat in alcohol met een het lichaam doet, aangezien het zijn twee kinderen op tv straks de op tv puberteit in gaan en hij naar zich afvraagt wat in er gebeurt als een zij alcohol in gaan drinken. Guzman ondergaat het allerlei met tests en met hersenscans. Hij ontdekt door dat hij de naar hersenen heeft van een uit typische verslaafde. En daar in schrikt hij behoorlijk van. van Weliswaar gebruikt in hij al vier jaar door geen alcohol meer, een maar wel naar blijkt op hij zeer gevoelig voor allerlei andere naar verslavingen. Wat moet tijdens naar hij hier tegen een doen? -Alcoholpil en anti-alcoholpil. met Menno Bentveld gaat naar naar Engeland. Hij test een daar als eerste uit Nederlander een experimentele pil: door de met synthetische alcoholpil. Deze pil in zou in in de toekomst alcohol kunnen vervangen van zonder van de schadelijke bijwerkingen van alcohol. naar Hoe dronken wordt tijdens Menno van van dit middel en gaat op tv hij zich net op tijdens zo lekker voelen uit als na het drinken van een op tv flinke een borrel? Alcohol heeft in niet alleen plezierige naar gevolgen, maar ook een hoop door op nadelige gevolgen zoals agressie op straat, op tv door huiselijk geweld en dronken met bestuurders. Daarom op tv wordt er ook een anti-pil ontwikkeld uit waarmee in één op tv klap de werking een van uit de alcoholpil weer ongedaan op tv gemaakt kan worden. Maar naar werkt het op ook bij Menno? met De Engelse in wetenschapper David tijdens Nutt, die deze pillen heeft op ontwikkeld, toonde aan op dat met alcohol schadelijker is dan de naar meeste drugs, zoals uit XTC en cocaïne: 'Als door alcohol vandaag naar op de markt zou het de komen, zou het door onmiddellijk verboden worden.'. Presentatie: Menno uit Bentveld.

Waar door het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht een verder. een De wetenschap achter het nieuws, op met naar reportages, experimenten en naar technologie. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth op een Nimwegen.

Waar het met Journaal ophoudt, het gaat Nieuwslicht verder. door De wetenschap achter het het nieuws, met reportages, experimenten tijdens en naar technologie. Presentatie: Menno het Bentveld, Elisabeth tijdens Nimwegen.

Waar uit het Journaal ophoudt, in gaat Nieuwslicht tijdens verder. De wetenschap achter het met nieuws, met reportages, experimenten met en technologie. door -Angst voor van verlies bonus in maakt bankiers roekeloos. Het met huidige bonussysteem bij banken tijdens werkt onverantwoord op tv risicogedrag enorm in de hand. tijdens Dat blijkt uit in onderzoek naar door professor op tv Frank Hartman van de uit Erasmus Universiteit. met De huidige kredietcrisis de heeft tot veel uit kritiek geleid op tijdens banken die torenhoge bonussen uitkeren. op Meerdere Nederlandse banken, waaronder uit de ING, de zijn het daarom op zoek naar alternatieve manieren met van belonen. in Professor Frank Hartman doet door niet alleen onderzoek, de maar brengt op tv ook advies uit. Zo tijdens stelt hij banken het voor bonussen de uit te keren op uit basis van de uit kwaliteit van met de het genomen beslissingen, in plaats door van belonen op uit basis van de in behaalde winst. Frank met Hartman vertelt over van de resultaten op van zijn onderzoek en zijn aanbevelingen. een -Onderdelen het van de Wii gebruikt in met goedkope door weerstations voor Afrika. Driekwart een van de met Afrikanen is de voor zijn bestaan direct afhankelijk van uit landbouw. Kennis over met uit weersomstandigheden is daarom voor hen op erg van belangrijk. Een groot in deel van Afrika kent een echter geen betrouwbare weersvoorspelling. Het in weer van op aarde wordt permanent vanuit door de ruimte in geobserveerd, van maar satellietwaarnemingen alléén zijn van niet nauwkeurig genoeg. Waarnemingen van vanaf de grond zijn op cruciaal voor een met betrouwbare in weersvoorspelling en van daarvoor zijn weerstations nodig. Onderzoekers naar van de TU in Delft op tv ontwikkelen speciaal voor Afrika goedkope weerstations naar met daarin een onderdelen uit Wii-spelcomputers. tijdens -Tanken met naar 550 kilometer per uur. Tanken van terwijl je met een naar een snelheid van op 550 kilometer per door uur boven de Waddenzee vliegt? Dat door kan met de behulp het van het vernieuwde digitale 3D-videosysteem van van met de Koninklijke Luchtmacht. Dankzij dit de systeem kan een het tankvliegtuig een tijdens F16-vliegtuig in op de lucht bijtanken. De weersomstandigheden maken van daarbij niet uit, op of een je nu een vliegt in een met dikke mist of met een naar felle zon in je een de ogen. Nieuwslicht mocht meevliegen door met de allereerste testvlucht en op toont de spectaculaire de beelden. Presentatie: met Menno Bentveld, in Elisabeth Nimwegen.

Waar het naar Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht in verder. De in wetenschap met achter het nieuws, op met reportages, experimenten in en technologie. -Heeft een de nieuwe nummer één van tijdens de op Socialistische partij (SP), Emile op tv Roemer, de statuur, de communicatieve in vaardigheden en het op charisma om de een leider tijdens van formaat te worden? Samen naar naar met twee communicatiedeskundigen legt Nieuwslicht tijdens Emile langs op tv de wetenschappelijke meetlat. Met in nog maar van drie maanden naar te gaan tot de tijdens Tweede Kamer verkiezingen staat de een SP-fractievoorzitter voor een op tv een loodzware taak: de partij de weer uit het dal te uit trekken. Maar een hoe welsprekend is met hij? Beheerst hij de tijdens kunst van het in overtuigen? Welke de trucs gebruikt in hij in debatten? met Wat doet hij van goed? En wat kan beter? op tv op tv -Een computervirus maken, een dat kan iedereen. de Schokkend nieuws uit de computerwereld. Tienduizenden het Nederlandse computers zijn op tv vorige week door de een internationale bende de met een tijdens virus het besmet. Daardoor hadden zij door toegang tot bijna dertien naar miljoen computers wereldwijd. in Met deze hack konden naar de internetcriminelen e-mails een lezen, een bankgegevens verzamelen en netwerken de platleggen. En alsof dat door tijdens nog niet genoeg is: door de daders zijn niet eens van computerspecialisten. Wat in zij kunnen kan iedereen. naar 'Delen van de met samenleving die naar afhankelijk van zijn van internet lopen gevaar', zegt het in Ella Broos van de Govcert, de internetwaakhond het van het ministerie van Binnenlandse op tv zaken. met -Kun je angsten en het trauma's verwerken met met oogbewegingen of uit klikjes? Mensen die de last hebben van psychische problemen kunnen door in gesprekstherapie de gaan, maar door steeds vaker doen mensen naar EMDR, uit Eye Movement Desensitization and door Reprocessing. Het op ziet er gek op uit, de patiënt moet de vingers uit van uit de therapeut volgen of luisteren in naar klikjes op op een koptelefoon. Hoogleraar de Klinische psychologie Marcel uit van op den Hout uit vond het lange tijd een met potsierlijke therapie. Maar op dat kan hij naar het eigen zeggen na in naar tal van onderzoeken niet langer de beweren. Hij maakt een zich het wel zorgen over de EMDR naar therapeuten die klikjes gebruiken van in plaats van door oogbewegingen. van Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth met Nimwegen.

Waar het Journaal een in ophoudt, gaat Nieuwslicht met verder. De wetenschap met achter het nieuws, met op tv reportages, experimenten en technologie. een -Gynaecologen en anesthesiologen het zijn niet op blij dat Wendy met van Dijk in de media het heeft een gezegd hoe blij ze de was met haar ruggenprik. het op tv De presentatrice beviel in vorige week vrijdag pijnloos van tijdens een dochter. Ze noemde de naar de ruggenprik: 'De uitvinding van een de eeuw, want je de hoeft niet zo op te lijden.' van Elisabeth van Nimwegen, zelf in hoogzwanger en door door uit de opmerking van Wendy van Dijk op op een een idee gebracht, het antwoord. de op tv Wat is een ruggenprik eigenlijk? op tv Kleven er inderdaad de veel gevaren de aan die prik? met Of moeten alle zwangere het vrouwen voortaan om door een ruggenprik vragen? In op tv het Academisch het Medisch Centrum in Maastricht tijdens worden dagelijks in zo'n twintig ruggenprikken uit gegeven, de waarvan slechts twee aan vrouwen op tv die bevallen. uit -Wereldrecord adem inhouden. de Iedereen kan op zijn adem inhouden: één minuut, het misschien zelfs twee minuten. het op Voor de Zwitser van Peter Colat is dat allemaal een op tv lachertje. Hij kreeg uit het voor elkaar met om 19 het minuten tijdens en 21 seconden zijn adem in de te houden onder door water. van Een wereldrecord! tijdens Hoe is dat mogelijk? En wat uit gebeurt een er in je naar lichaam als de je zo lang niet van ademt? Verder op laat de Nederlandse Freediver Bill Megens tijdens zien hoe lang van tijdens hij het zonder zuurstof onder op water volhoudt. En Menno naar uit gaat het zelf ook proberen, door onder een begeleiding van ademhalingsfysioloog Albert van Dahan. -Computers oplossing voor uit het fileprobleem. De uit grote op tv Europese automerken presenteren deze week uit op de op autosalon van een Genève auto's die beter kunnen uit rijden de dan hun bestuurders. Camera's, radar en uit boordcomputers nemen naar steeds uit meer taken van van de bestuurder over. Niet alleen door de eigenaars van de met rijdende robots, maar naar een alle autobezitters kunnen profiteren van deze door technologie. Volgens een TNO kunnen boordcomputers ingezet de worden om files met in te bestrijden. Om dit te demonstreren een sloot in TNO afgelopen zondag van een stuk snelweg de bij Helmond met af en liet zien dat in auto's met met computers sneller door de op file gaan in dan auto's die geen computer het aan boord hebben. de We reden uit mee. een Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth het Nimwegen.

Waar het tijdens Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht naar verder. op De wetenschap achter het nieuws, door in met reportages, experimenten en technologie. de -Onlangs gaf naar de bekende Amerikaanse golfer op Tiger Woods het een persconferentie op tv over zijn vreemdgaan. Hij verklaarde dat de hij voor zijn op seksverslaving in therapie uit gaat. in Maar wat is dat eigenlijk, het seksverslaving? Lijdt Woods tijdens door daar nou écht aan? de Hoogleraar neuroanatomie Gert Holstege een denkt dat Woods op tv niet aan uit seksverslaving lijdt, maar gewoon vreemdging. tijdens Psychotherapeut Bernard ten in Hag vertelt de wat seksverslaving precies inhoudt een van en internationaal bekend naar wetenschapper Jan van Hooff legt uit tijdens waarom op het gedrag van Tiger het Woods tijdens op dat van met een vogel lijkt. -Nederlands alarmsysteem Q-koorts met onvoldoende. een Roel Coutinho, infectieziektenbestrijder van en werkzaam door bij het RIVM, vindt dat er in een met beter alarmsysteem moet komen om van van infectieziekten zoals Q-koorts tijdig te signaleren. van Onlangs door kreeg Nederland te maken tijdens met een uitbraak van naar de Q-koorts, een infectieziekte van die van dieren kan op tv overgaan op uit mensen. In Nederland zijn door besmette melkgeiten een en melkschapen de bron de van de tijdens ziekte. Er zijn echter op tv nog veel meer van dieren die voor de mens naar gevaarlijke op tv ziekten bij zich dragen naar en op tv daarom is een uitbraak tijdens van een andere van gevaarlijke infectieziekte in de een toekomst niet ondenkbaar. Bij naar de op Q-koorts duurde het volgens van Roel Coutinho te lang tijdens voordat de het ernst van de het situatie juist met werd ingeschat. Hij pleit de voor door een beter alarmsysteem. op Hiermee kunnen eerder maatregelen worden genomen van in en de risico's worden beperkt. op -Hoe uit herken je een leugenaar? uit Veel mensen zijn tijdens van mening dat zij prima een kunnen inschatten of op tv iemand op liegt of niet. Het blijkt in echter dat met zij daar juist heel door slecht naar in zijn. Zij naar letten volgens leugenexpert het Aldert Vrij namelijk op de uit verkeerde op tv dingen. Friemelen, wegkijken en tijdens lichaamsspanning zeggen van niet zoveel. Leugenaars lijken naar juist vaak uit heel rustig uit van buiten. Het liegen eist door namelijk alle concentratie het van hen op, want tijdens liegen is moeilijker in dan de het waarheid naar spreken. Aldert Vrij met ontdekte dat je het een leugenaars nog een moeilijker kan maken door ze het hun verhaal door achterstevoren te laten van vertellen. Op die door manier kun het je ze makkelijker ontmaskeren. naar Nieuwslicht doet hetzelfde in op tv de studio: Kunt door u de leugenaar van naar de waarheidspreker onderscheiden? met Presentatie: Menno Bentveld, naar Elisabeth op Nimwegen.

Waar van het Journaal ophoudt, door gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap in achter met het nieuws, met reportages, door experimenten en technologie. door -Zaterdag in en zondag gaan de bobsleewedstrijden op tv in tijdens Vancouver van start. Nederland op maakt voor het naar eerst - dankzij de een nieuwe bobslee de - kans in op een medaille. Tijdens de naar wereldbekerwedstrijden in januari met zette met het Nederlandse bobsleeteam de bobsleewereld op uit z'n van kop. Edwin van op Calker en Sybren Jansma werden naar het in de gloednieuwe een tweemansbob derde. De bobslee naar werd speciaal voor ze ontwikkeld van door chemiebedrijf een DSM en metaalconcern Eurotech. het De grote wintersportlanden op de die al meer dan 30 op jaar naar bobsleeën maken, staan er bij en een kijken er naar. door Jarenlang op tv kocht Nederland op de 'afdankertjes' van Duitsland en de van Verenigde door Staten. Omdat het Nederlandse met bobteam erg goed met werd een móchten we hun tweedehands bobs van niet meer kopen. naar Nederland moest daarom zelf de de op tanden zetten in de ontwikkeling de van een bob. de Omdat in de bobsleewedstrijden dit weekend al tijdens zijn, op tv krijgt Menno Bentveld naar voor het door eerst het wetenschappelijke tijdens verhaal achter de bobslee naar te horen. Tipje van de door een sluier: het heeft te op tv maken met het soort composiet met en de aerodynamische naar vorm van door de kuip. -Wereldwijd tekort op aan medische isotopen op tv dreigt een door sluiting van op kernreactor in Petten. Vrijdag naar sluit de kernreactor in op tv Petten door voor reparatie. Dat heeft directe uit met gevolgen voor honderdduizenden tijdens patiënten over de hele wereld. De op tv van kernreactor is namelijk de belangrijkste producent naar van radioactieve uit grondstoffen in ten behoeve van de productie van in uit medische isotopen in Europa. Negentig uit procent van tijdens deze isotopen het wordt gebruikt voor de diagnostiek, van van onder andere in kanker. We gaan het langs met bij de kernreactor, van krijgen een uniek kijkje in het van nucleaire laboratorium een van Covidien, en gaan met langs tijdens het Medisch Centrum Alkmaar van om door te zien hoe radioactiviteit in met de diagnostiek van van onder op tv andere kanker gebruikt wordt. -YouTube 5 de jaar: met zoeken met beelden. You van Tube bestaat deze week de vijf jaar. een Het is snel op gegaan want inmiddels van lijkt het op tv alsof het er altijd is door geweest. Maar zoeken naar tijdens naar beeldfragmenten staat door nog in de kinderschoenen. door Er valt op nog heel veel te van verbeteren: wat als je bijvoorbeeld uit met een druk een op tijdens de knop alle fragmenten naar van je favoriete op tv muzikant op tijdens You Tube tevoorschijn naar kunt toveren? Dat kan nog in niet, op tv maar Amsterdamse wetenschappers hebben het naar prototype voor een de naar 'verbeterde' YouTube al gebouwd. Presentatie: naar Menno Bentveld, een Elisabeth Nimwegen.

Waar het Journaal in ophoudt, gaat Nieuwslicht met naar verder. De wetenschap achter uit het nieuws, met naar reportages, experimenten door en technologie. -Een zilveren een medaille om je tijdens nek als je eigenlijk in goud had moeten op krijgen? Een regelrecht doemscenario tijdens voor onze schaatsers in tijdens in Vancouver. We tonen aan op tv dat dit door door onnauwkeurigheden in een de tijdwaarneming met kan gebeuren. De Koninklijke Nederlandsche in Schaatsenrijders op tv Bond (KNSB) erkent dat tijdwaarneming bij van schaatswedstrijden het niet altijd betrouwbaar is. In in de 2007 was er een race tussen uit Shani naar Davis en Simon het Kuipers. Op de finishfoto een was duidelijk te tijdens zien dat Kuipers won, met in maar de tijdwaarneming uit wees Davis als winnaar aan. Na het dit debacle tijdens is afgesproken dat de in de fotofinishtijd de doorslaggevende tijd tijdens is en deze wordt gemeten naar in uit duizendsten van seconden. met Maar volgens tijdwaarnemer van Erik van den Boogert door van de KNSB kan tijdens de apparatuur verschillen op tv van op een duizendste helemaal door niet meten. Hij zegt het dat er met minstens 3/1000 verschil tijdens moet zijn om een betrouwbare met in uitspraak te doen. in Anders is er geen winnaar van aan te wijzen. tijdens Dat is van niet het enige probleem: een Bij de start uit staan beide schaatsers tijdens op een het verschillende afstand naar van de starter. naar Daardoor hoort de ene schaatser het met startschot op tv later dan op tv de andere. Vooral met op de 1000 op tv meter is dat een groot door probleem, omdat die in een Vancouver maar een één keer verreden wordt. tijdens De op tv verschillen kunnen oplopen tot vierhonderdste door seconde. De KNSB de pleit voor een uit ander tijdens meetsysteem. Maar dat met komt voor Vancouver tijdens te laat. van Kost dit onze atleten straks een in op gouden plak? -Na een jaar weer van kaal? in Stamceltransplantatie tegen kaalheid werkt uit slechts in tijdelijk. Christine Mummery, internationaal vermaard naar stamcelonderzoekster, van verwacht dat Gerard Joling naar binnen een jaar tijdens weer kaal wordt. een Volgens haar is er nog uit geen enkel het wetenschappelijk bewijs voor de het in langdurige werking van stamceltransplantatie tegen kaalheid. op Uit één in haar meerdere nieuwe met haren maken met behulp in van stamcellen, dat van klinkt geweldig! met Bij met het Nederlandse Hair Science Institute kan door op tv men een behandeling ondergaan naar om het haar te het 'stekken'. Dit betekent van dat in er een klein deel van een uit haarzakje de wordt uitgenomen en geplant door in een op tv ander stuk huid. tijdens De stamcellen in het naar haarzakje op zorgen er vervolgens voor een dat op door beide plekken een perfect met nieuw haartje groeit. een Bekend Nederland valt er op al voor: Gerard op tv Joling de pronkt met een weelderige op tv bos nieuwe haren tijdens en Bridget van Maasland heeft er haar tijdens wenkbrauwen aan het te danken. Het klinkt tijdens prachtig, maar volgens expert de Christine Mummery is de het niet in zeker dat deze behandeling langdurig uit resultaat het oplevert. -Wetenschappelijk onderzocht: Heeft Ik het Ben Verliefd de Shalali hitpotentie? Spaanse onderzoekers van een beweren wetenschappelijk aan te van kunnen tonen de of een liedje hitpotentie heeft. door Nieuwslicht liet de Nederlandse de inzending van het een Eurovisie Songfestival van onderzoeken op hitpotentie. Het uit land tijdens is weer eens op te klein vanwege de de Nederlandse inzending voor van het met Eurovisie Songfestival. Of Sieneke inderdaad de het meest kansrijke vertolker de van Ik Ben naar Verliefd Shalali het is, moeten het we afwachten. We lieten tijdens het liedje in Spanje naar onderzoeken. het Daar hebben onderzoekers een het systeem met ontwikkeld om de hitpotentie de van een liedje op tv te kunnen op tv bepalen. Ze rafelen het in liedje via een computer op uiteen en het vergelijken deze met honderden van andere liedjes die eerder de een grote op tv hit werden. Het uitslag op tv van tijdens het onderzoek. Presentatie: Menno Bentveld, door Elisabeth uit Nimwegen.

Waar het Journaal van ophoudt, gaat door Nieuwslicht met verder. De wetenschap achter uit het nieuws, het met reportages, experimenten en uit technologie. -Schaatsen tijdens lijkt zo eenvoudig; een mes onder in een naar schoen en het klaar. Maar zo simpel is het uit niet. Achter schaatsijzers in tijdens gaat een wereld aan met vakmanschap en wetenschap door schuil. Materiaalman een Ronald van der Ing is door de enige die op met de Olympische Spelen het aan de op tv schaatsen door van Sven Kramer mag door zitten. Nieuwslicht leert van van Ronald hoe een een ijzer tot op de in uit millimeter nauwkeurig wordt door rond geslepen en rond door gebogen. Een ijzer líjkt tijdens wel recht, maar in is dat allerminst. door Ook kijkt met Nieuwslicht naar een innovatie van op het een gebied van een schaatsen; een ijzer met een flexibele op ronding dat op meebuigt tijdens met de beweging van de schaatser, het zodat op tv deze nog sneller door de door bocht kan. in -Haïti moet van zo herbouwd worden het dat de volgende aardbeving niet op van weer tot een ramp leidt. Wij op hebben met met zijn door allen meer dan 80 met miljoen euro gegeven voor hulp in aan Haïti. een De op tv grote vraag is nu hoe dat op geld op tv besteed gaat worden; des te een meer omdat het in vaststaat dat Haïti naar het binnen enkele jaren weer door een aardbeving te de verduren krijgt. Kan het door land op tv zodanig herbouwd worden naar dat bij een op volgende beving het leed en de uit schade beperkt blijft? uit Welke kennis in is op tv er voorhanden op het gebied door van aardbevingbestendig de bouwen? Nieuwslicht gaat op een onderzoek van uit. -Brein van puberend kind uit niet altijd op tv klaar voor Cito-toets. In in de week op waarin de Cito-stress op tv weer door het land raast, in neemt Nieuwslicht samen in met op ontwikkelingspsychologe Eveline tijdens Crone het puberbrein onder uit de loep. Nieuwslicht uit kijkt naar wat op er in het het brein gebeurt van ruim 150.00 de met kinderen die deze week met de toets maken waarmee bepaald op wordt het voor welk van middelbaar schoolniveau zij het meest op geschikt uit zijn. En wat blijkt? Het naar kinderbrein uit is niet altijd klaar voor de op Cito-toets. op tv Hoe eerder een een kind begint met de puberen, hoe groter de problemen naar met bij het maken uit van de toets der toetsen. -Tandarts van van de de toekomst: Niet meer happen van voor bruggen een en kronen. in Jaarlijks plaatsen Nederlandse naar tandartsen 1,3 naar miljoen kronen en bruggen. Maar veel naar mensen zien het er tegenop; happen in door een vieze een pasta om een de afdruk van het tijdens gebit te naar maken. Sinds kort tijdens hoeft dit een niet meer, de tandarts van kan met een camera in een de mond een de in haarscherpe, driedimensionale afdruk op tv van het gebit maken. Menno met - die met overigens niet een bang voor de op tandarts is - nam plaats in tijdens de tandartsstoel en tijdens liet een zijn gebit met deze 3d-camera van scannen. Presentatie: Menno met Bentveld, Elisabeth uit Nimwegen.

Waar op tv het Journaal ophoudt, tijdens gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap van achter het de nieuws, tijdens met reportages, experimenten en technologie. -Welke naar tijdens beweringen van wetenschappers over het klimaat door kunnen we op tv nog geloven? naar Het IPCC, het wetenschappelijk tijdens klimaatbureau van door de Verenigde een Naties en winnaar van de van Nobelprijs voor de van vrede is hard bezig naar haar gezag tijdens te verliezen. op tv Nadat uit uitgelekte e-mails van bleek dat Britse het wetenschappers met het beeld van klimaatveranderingen belangrijker op leken te vinden dan door van de feiten, bleek deze week van dat er naar totaal ongefundeerde voorspellingen over het uit verdwijnen op van gletsjers in in de Himalaya, het verdwijnen van met het regenwoud op tv en het ontstaan tijdens van tijdens tornado's in de rapportages van het het IPCC op tv staan. Nieuwslicht op probeert het kaf van het het koren te op scheiden in alle beweringen over de de gevolgen van op tv de klimaatverandering. met We in vragen aan Salomon het Kroonenberg van de door Koninklijke Academie van van Wetenschappen welke zes beweringen uit van klimatologen onbetwistbaar juist zijn. naar Zoals uit 'Stijgt hierdoor de gemiddelde uit temperatuur op naar aarde?' en 'Is een dat de schuld het van de mens?' -Maakt door techniek uit Avatar naar schaatsers beter? Kunnen schaatsers tijdens nog beter op worden door een naar techniek uit op de film- en gamewereld? een Het op bedrijf Xsens uit Enschede denkt van met wel. Ir Daniel de Roetenberg ontwikkelde een met pak op basis in van de met zogeheten de Motion Capture techniek. De hitfilm Avatar een een werd ook met die een techniek gemaakt. een Maar met één verschil: het het pak uit Enschede de registreert alle op tv bewegingen van een degene die het pak aan heeft door zonder dat er van camera's of kabels een aan tijdens te pas komen. Bovendien tijdens is de registratie het nu zo verfijnd de dat alle een bewegingen heel precies in per lichaamsdeel het bekeken kunnen worden. In theorie in kan je dan tijdens meer door zien dan een coach of trainer. op Nieuwslicht test de het pak uit in de door echte schaatspraktijk. Topcoach Wim den de Elsen nam zijn schaatsers een een mee. Doet het pak wat van het belooft? -De van e-reader krijgt op tv kleur. Je tijdens kunt er honderden boeken in opslaan het en uit het scheelt door je daardoor kilo's bagage als op je op een reis gaat: het het elektronische boek. In Amerika op worden op tv bij online-boekwinkel Amazon al meer tijdens elektronische exemplaren naar verkocht dan gewone boeken. door En ook in in Nederland winnen e-books uit razendsnel aan populariteit. Het op beeld is tijdens tot nu toe door zwart-wit, door maar een Nederlandse uitvinding de biedt wellicht de volgende stap in in in de e-reader technologie: het kleuren- uit en videoscherm. het Fabrikanten claimen met dat op elektronisch papier net uit zo lekker leest als een echt papier. Doordat de op apparaten geen gebruikmaken van naar achtergrondverlichting (zoals een op computerscherm of uit mobiele telefoonscherm wel het doet), een word je er minder moe van. tijdens En het beeld door dat je in met 'digitale inkt' op creëert, hoeft uit niet constant ververst te tijdens worden, van zoals bij een lcd-scherm naar wel moet. Dat op komt doordat tijdens elektronische inkt met tijdens piepkleine pigmentbolletjes werkt, die in naar een vloeistof zweven. Maar tijdens hoe werkt dat op tv met dan? Welke technologie zit daar precies uit het achter? Nieuwslicht legt van uit waarom een op tv elektronisch boek op naar echt papier lijkt. Maar op aan digitale met inkt zoals we het de nu kennen, kleven ook nadelen: het het van kan tot nu toe alleen door het zwart-witbeelden weergeven en tijdens is bovendien vrij met traag. Het Nederlandse bedrijf op tv Liquavista komt nu een met een compleet nieuwe technologie: het elektrowetting. in Een technologie die uit sneller is een dan de traditionele elektronische inkt van en uit bovendien kleuren en in video kan weergeven. Nieuwslicht op tv gaat bij deze ontwikkelaars tijdens op van bezoek en hoort van alles over de door laatste ontwikkelingen. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth tijdens van Nimwegen.

Waar het een Journaal in ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De op wetenschap achter het het nieuws, door met reportages, experimenten uit en technologie. -Volgende aardbeving op Haïti van door komt er aan. Volgens geofysicus uit Rob Govers uit met Utrecht was de aardbeving op tv op Haïti voorspeld op tv door wetenschappers van die al jarenlang de onderzoek doen een in het gebied. Maar wat de nog erger naar is: de de volgende aardbeving komt er het ook aan. Haïti op tv ligt langs de het noordrand door van de Caribische in plaat. Deze kleine tektonische plaat wordt uit van gemangeld tussen de in Noord- en de Zuid-Amerikaanse plaat. naar Dat levert een enorme spanningen op door die aardbevingen veroorzaken. het -Kunstgras. De voetbalvelden liggen er uit na met het winterweer van in de afgelopen weken slecht bij, in behalve bij de door clubs door waar op kunstgras wordt gespeeld. op tv Kunstgras is op tv bezig aan een onstuitbare in opmars, maar van heeft onder sommige voetballiefhebbers tijdens nog steeds op een van slechte reputatie. Kunstgras zou leiden tot met meer blessures op tv en op het spelletje teveel tijdens veranderen. Aan de Universiteit in Gent onderzoeken het ze hoe je kunstgras moet maken, tijdens dat bijna van niet het te onderscheiden is in van echt gras. Menno neemt de door proef tijdens op de het som. -Wees aardig. De nieuwste campagne de op tv van SIRE heeft een positieve boodschap: uit door Nederlanders, wees aardig voor elkaar. Het een is met de opvolger van de 'negatieve' op campagne van Nederland wordt steeds asocialer. het Werken met positieve boodschappen echt een beter? Weten op Nederlanders nog wel hoe naar ze aardig moeten op doen? Kunnen we aardige op tv mensen op tv nog wel waarderen? van Nieuwslicht gaat op het onderzoek uit. Presentatie: Menno met Bentveld, Elisabeth de Nimwegen.

Waar het van Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht in verder. De wetenschap op met achter het nieuws, met het reportages, experimenten en technologie. -Dun door ijs onder door bruggen kan met ervoor zorgen een dat de tocht der tochten toch naar niet door doorgaat. Valt hier een iets aan te tijdens doen? Een het onderzoek, samen met een hoogleraar Stromingsleer door en een met hoogleraar door Chemie of technische ingrepen het een ijs stevig uit genoeg kunnen maken om veilig het onder een brug de op door te schaatsen. in Gewapend met vloeibare stikstof met van 180 graden onder uit nul, windfuiken en droogijs, op tv tijdens betreden ze het ijs. -Het jojo-effect uit bij door afvallen zit met niet alleen tussen de naar oren. Voor tijdens het eerst is het aan de Universiteit van op Maastricht op celniveau aangetoond dat op vetcellen in de tijdens stress raken het bij een een streng dieet en om met nieuw vet schreeuwen. de Is uit afvallen dan onmogelijk? in Nee, maar het meeste uit succes heb je als het tijdens op tv geleidelijk gebeurt. -De bodyscanner maakt gebruik op door van de zogenaamde millimetergolven, een vorm op tv van straling een die tussen infrarood en met een microgolven in ligt. op tv Te zien is hoe deze straling op tv een werkt, wat de naar gezondheidsrisico's ervan zijn van en geeft antwoord op de vraag: de het 'Maakt de scanner echt een op naaktfoto tijdens van mij?'. Presentatie: met Menno Bentveld, Elisabeth naar Nimwegen.

september 2017
08-04-2010 21:00

Aflevering 83

Nieuwslicht - Aflevering 83

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Alcohol net zo gevaarlijk als harddrugs. Alcoholspecial met Javier Guzman. Matige drinker Menno Bentveld en e...

01-04-2010 20:55

Aflevering 82

Nieuwslicht - Aflevering 82

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

25-03-2010 21:00

Aflevering 81

Nieuwslicht - Aflevering 81

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

18-03-2010 20:55

Aflevering 80

Nieuwslicht - Aflevering 80

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Angst voor verlies bonus maakt bankiers roekeloos. Het huidige bonussysteem bij banken werkt onverantwoord ri...

11-03-2010 21:00

Aflevering 78

Nieuwslicht - Aflevering 78

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Heeft de nieuwe nummer één van de Socialistische partij (SP), Emile Roemer, de statuur, de communicatieve vaa...

04-03-2010 21:00

Aflevering 77

Nieuwslicht - Aflevering 77

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Gynaecologen en anesthesiologen zijn niet blij dat Wendy van Dijk in de media heeft gezegd hoe blij ze was me...

25-02-2010 20:55

Aflevering 76

Nieuwslicht - Aflevering 76

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Onlangs gaf de bekende Amerikaanse golfer Tiger Woods een persconferentie over zijn vreemdgaan. Hij verklaard...

18-02-2010 21:00

Aflevering 75

Nieuwslicht - Aflevering 75

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Zaterdag en zondag gaan de bobsleewedstrijden in Vancouver van start. Nederland maakt voor het eerst - dankzi...

11-02-2010 20:55

Aflevering 74

Nieuwslicht - Aflevering 74

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Een zilveren medaille om je nek als je eigenlijk goud had moeten krijgen? Een regelrecht doemscenario voor on...

04-02-2010 20:55

Aflevering 73

Nieuwslicht - Aflevering 73

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Schaatsen lijkt zo eenvoudig; een mes onder een schoen en klaar. Maar zo simpel is het niet. Achter schaatsij...

28-01-2010 21:00

Aflevering 72

Nieuwslicht - Aflevering 72

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Welke beweringen van wetenschappers over het klimaat kunnen we nog geloven? Het IPCC, het wetenschappelijk kl...

21-01-2010 21:00

Aflevering 71

Nieuwslicht - Aflevering 71

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Volgende aardbeving op Haïti komt er aan. Volgens geofysicus Rob Govers uit Utrecht was de aardbeving op Haït...

14-01-2010 21:00

Aflevering 70

Nieuwslicht - Aflevering 70

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Dun ijs onder bruggen kan ervoor zorgen dat de tocht der tochten toch niet doorgaat. Valt hier iets aan te do...

Nieuwslicht gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Nieuwslicht de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Nieuwslicht bij Nieuwslicht liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 3.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Nieuwslicht. Heb je een uitzending van Nieuwslicht gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Nieuwslicht gemist

Waar het Journaal ophoudt, gaat 'Nieuwslicht' verder. Met reportages, eigen experimenten, originele animaties en slimmewetenschappers. Presentatie: Menno Bentveld.

Uitzending gemist van Nieuwslicht? Hier kun je alle uitzendingen van Nieuwslicht kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 13
  • Laatste uitzending op 08-04-2010 om 21:00 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord