Programma gemist?

Waar door het Journaal ophoudt, naar gaat Nieuwslicht verder. De op wetenschap achter op tv het nieuws, met reportages, experimenten naar en technologie. -Alcohol op tv net zo gevaarlijk een als harddrugs. door Alcoholspecial met Javier Guzman. van Matige van drinker Menno Bentveld en ex-alcoholist naar cabaretier Javier Guzman de onderzoeken door de werking van alcohol. Javier een op tv Guzman: 'Ik ben met een junk. Als Menno van denkt dat uit hij genoeg drank op heeft, op begint het naar voor mij van pas leuk te uit worden.' Hoewel wetenschappers van mening zijn van dat jongeren in helemaal geen alcohol met moeten het drinken, omdat het hun hersenen beschadigt, het verwierp het de Tweede in Kamer woensdag een voorstel om de de minimumleeftijd voor naar het kopen van alcohol het te verhogen een tot 18 door jaar. Nieuwslicht laat zien dat de alcohol net zo het schadelijk is op als drugs. met Cabaretier Javier Guzman door was jarenlang op tv verslaafd aan alcohol en dronk een twee flessen wodka de per tijdens dag. Sinds vier jaar een is hij van afgekickt maar hij vraagt met zich wel af of het zijn hersenen naar door zijn overmatige drankgebruik zijn de op tv beschadigd. Bentveld is een matige met drinker, maar het wil ook weten op tv wat alcohol met het lichaam op tv tijdens doet, aangezien zijn twee kinderen op straks de de puberteit in gaan en tijdens hij zich afvraagt wat op er het gebeurt als zij naar alcohol gaan tijdens drinken. Guzman ondergaat naar allerlei tests en in hersenscans. Hij ontdekt dat hij in de hersenen heeft het van een door typische verslaafde. van En daar schrikt hij behoorlijk in van. Weliswaar op tv gebruikt hij al een vier jaar geen alcohol naar meer, maar door wel blijkt hij een zeer gevoelig voor allerlei andere op in verslavingen. Wat moet hij hier door tegen doen? -Alcoholpil een en naar anti-alcoholpil. Menno Bentveld gaat naar uit Engeland. met Hij test daar op als eerste Nederlander op een experimentele pil: uit de synthetische alcoholpil. Deze het pil zou in op de toekomst alcohol kunnen vervangen de zonder de schadelijke in van bijwerkingen van alcohol. van Hoe dronken wordt Menno een van dit middel en gaat naar hij zich net een zo lekker voelen van uit als na het drinken van door een naar flinke borrel? Alcohol heeft niet een alleen plezierige gevolgen, maar uit op tv ook een hoop uit nadelige gevolgen zoals op tv agressie op straat, naar huiselijk geweld en dronken bestuurders. Daarom in door wordt er ook een het anti-pil ontwikkeld waarmee in van één klap de het werking van uit de alcoholpil weer met ongedaan gemaakt door kan worden. Maar werkt het naar ook op tv bij Menno? De het Engelse wetenschapper David van Nutt, die deze door pillen heeft ontwikkeld, tijdens toonde aan dat van alcohol schadelijker is dan een de meeste drugs, zoals in XTC en een cocaïne: 'Als alcohol vandaag van op de markt naar zou komen, zou het van onmiddellijk verboden worden.'. het naar Presentatie: Menno Bentveld.

Waar van het Journaal op tv ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap het achter het in nieuws, met reportages, een experimenten en door technologie. Presentatie: Menno in Bentveld, Elisabeth op Nimwegen.

Waar in het Journaal ophoudt, gaat op Nieuwslicht verder. van De wetenschap achter een het nieuws, met reportages, experimenten van en naar technologie. Presentatie: op Menno Bentveld, Elisabeth van Nimwegen.

Waar het Journaal van ophoudt, gaat door Nieuwslicht verder. uit De wetenschap achter op tv het nieuws, de met reportages, experimenten en technologie. -Angst op van voor verlies bonus maakt op tv bankiers roekeloos. Het door huidige bonussysteem bij banken uit werkt onverantwoord risicogedrag tijdens enorm in tijdens de hand. Dat blijkt uit de onderzoek door van professor Frank door Hartman van de Erasmus Universiteit. tijdens De door huidige kredietcrisis heeft tot door veel kritiek geleid op van banken het die torenhoge bonussen uitkeren. Meerdere een Nederlandse op tv banken, waaronder de ING, zijn op tv uit daarom op zoek in naar alternatieve manieren van op tv belonen. Professor Frank Hartman uit doet niet door alleen onderzoek, maar brengt met ook advies naar uit. Zo stelt op hij banken voor bonussen uit uit te keren op in door basis van de kwaliteit van de tijdens genomen het beslissingen, in plaats een van belonen op basis van van de door behaalde winst. Frank in Hartman vertelt op over de resultaten van zijn onderzoek tijdens en zijn op tv aanbevelingen. -Onderdelen van door de Wii in gebruikt in goedkope het weerstations voor Afrika. Driekwart een van de Afrikanen is naar naar voor zijn bestaan op tv direct afhankelijk van landbouw. Kennis uit over weersomstandigheden is daarom tijdens voor hen de erg belangrijk. Een van groot deel naar van Afrika kent echter geen op tv betrouwbare weersvoorspelling. door Het weer op op aarde wordt permanent vanuit van de ruimte op tv geobserveerd, uit maar satellietwaarnemingen alléén zijn tijdens niet nauwkeurig door genoeg. Waarnemingen vanaf op tv de grond zijn met cruciaal voor een de betrouwbare weersvoorspelling en daarvoor het zijn weerstations nodig. Onderzoekers van uit de de TU Delft ontwikkelen speciaal voor de Afrika goedkope op weerstations met daarin naar onderdelen uit met Wii-spelcomputers. -Tanken met 550 kilometer van naar per uur. Tanken terwijl je in met een snelheid van van 550 in kilometer per uur in boven de Waddenzee vliegt? Dat op kan een met behulp van het op vernieuwde digitale naar 3D-videosysteem van tijdens de Koninklijke Luchtmacht. Dankzij van dit systeem van kan een tankvliegtuig een F16-vliegtuig in een uit de lucht bijtanken. van De weersomstandigheden maken op daarbij niet uit, uit of je nu op vliegt in een dikke mist een of met een de felle zon in uit je ogen. door Nieuwslicht mocht de meevliegen met de allereerste testvlucht de en toont de uit spectaculaire beelden. uit Presentatie: Menno op Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

Waar door het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht de verder. een De wetenschap achter uit het nieuws, met reportages, experimenten tijdens en technologie. -Heeft op de nieuwe nummer een tijdens één van de de Socialistische partij (SP), Emile Roemer, de een statuur, de communicatieve door vaardigheden en naar het charisma om in een leider van formaat naar te worden? tijdens Samen met twee door communicatiedeskundigen legt Nieuwslicht naar Emile een langs de wetenschappelijke meetlat. Met de nog een maar drie maanden een te gaan tot de Tweede de Kamer verkiezingen staat de door SP-fractievoorzitter voor uit een loodzware taak: de een partij weer uit van het dal de te van trekken. Maar hoe welsprekend is naar hij? het Beheerst hij de op tv kunst van het overtuigen? Welke met trucs gebruikt hij van in debatten? Wat op doet hij goed? En uit uit wat kan beter? -Een computervirus het maken, met dat kan iedereen. Schokkend nieuws uit van de computerwereld. Tienduizenden door Nederlandse computers met zijn vorige week door door een internationale door bende met uit een virus besmet. met Daardoor hadden zij toegang het tot bijna dertien een miljoen computers wereldwijd. Met op deze hack op konden de met internetcriminelen e-mails lezen, bankgegevens de verzamelen en in netwerken platleggen. En alsof de dat nog niet een genoeg door is: de daders op tv zijn niet eens op tv computerspecialisten. Wat zij kunnen kan het iedereen. naar 'Delen van de uit samenleving die afhankelijk zijn op van internet lopen gevaar', zegt op Ella Broos van van van Govcert, de internetwaakhond van het het ministerie van van Binnenlandse zaken. -Kun naar je angsten en trauma's tijdens verwerken met oogbewegingen op of klikjes? Mensen met die met last hebben van psychische problemen kunnen op in gesprekstherapie gaan, het maar door steeds vaker doen op mensen EMDR, Eye Movement Desensitization met and Reprocessing. met Het het ziet er gek uit uit, de patiënt de moet de vingers van de de therapeut met volgen of luisteren naar tijdens klikjes op een koptelefoon. Hoogleraar uit Klinische in psychologie Marcel van den Hout naar vond het lange door tijd een naar potsierlijke therapie. Maar dat van een kan hij naar een eigen zeggen na tal van onderzoeken een naar niet langer beweren. de Hij maakt zich wel zorgen over het de de EMDR therapeuten door die klikjes gebruiken een in plaats van oogbewegingen. uit Presentatie: Menno uit Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

Waar het uit Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht door verder. De wetenschap naar op achter het nieuws, naar met reportages, experimenten en technologie. op -Gynaecologen in en anesthesiologen zijn niet blij dat een Wendy van op Dijk in de media tijdens heeft gezegd op hoe blij ze met was met een haar ruggenprik. een De presentatrice beviel vorige week vrijdag door pijnloos van met een dochter. Ze in noemde de ruggenprik: van 'De met uitvinding van de eeuw, want je in in hoeft niet zo op tv te lijden.' Elisabeth van Nimwegen, het zelf hoogzwanger de en door uit de opmerking van op Wendy van Dijk op een idee op gebracht, met het antwoord. Wat van is een ruggenprik eigenlijk? Kleven op tv er inderdaad veel naar gevaren aan uit die prik? op tv Of moeten alle zwangere tijdens vrouwen voortaan uit om een ruggenprik vragen? door In het op Academisch Medisch op Centrum in Maastricht de worden dagelijks zo'n twintig ruggenprikken op gegeven, waarvan slechts in twee uit aan vrouwen die bevallen. -Wereldrecord met adem inhouden. Iedereen tijdens kan een zijn adem inhouden: met één minuut, misschien van zelfs twee minuten. op tv Voor de Zwitser Peter Colat is naar dat met allemaal een lachertje. Hij kreeg van het voor een elkaar van om 19 minuten en 21 uit seconden zijn adem in tijdens te uit houden onder water. Een op wereldrecord! Hoe is in dat mogelijk? uit En wat gebeurt er het in je lichaam als uit je zo uit lang niet ademt? met Verder laat op de Nederlandse van Freediver Bill Megens zien van hoe lang hij het van zonder zuurstof naar onder water volhoudt. En het Menno gaat op tv het zelf ook proberen, het onder op begeleiding van ademhalingsfysioloog Albert Dahan. de -Computers oplossing met voor het fileprobleem. door De grote Europese automerken het presenteren deze met week op de autosalon van in Genève tijdens auto's die beter kunnen de rijden dan hun op bestuurders. door Camera's, radar en op tv boordcomputers nemen steeds meer taken een van de op tv bestuurder over. Niet alleen de met eigenaars van een de rijdende robots, de maar alle autobezitters de kunnen profiteren de van deze op tv technologie. Volgens TNO kunnen een boordcomputers ingezet worden naar om files op te bestrijden. Om dit van te demonstreren sloot TNO in afgelopen zondag een stuk in snelweg naar bij Helmond af en op liet zien dat auto's van met computers sneller door tijdens door de file uit gaan dan auto's een die geen computer aan het boord hebben. We reden mee. uit Presentatie: Menno het Bentveld, Elisabeth in Nimwegen.

Waar van het Journaal ophoudt, de gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap uit in achter het nieuws, met reportages, experimenten op op en technologie. -Onlangs gaf een de bekende Amerikaanse met golfer Tiger Woods een persconferentie in over zijn met vreemdgaan. Hij verklaarde door dat hij voor zijn van seksverslaving in therapie door het gaat. Maar wat met is dat eigenlijk, seksverslaving? Lijdt de Woods daar op tv nou écht van aan? Hoogleraar neuroanatomie Gert Holstege uit denkt met dat Woods niet in aan seksverslaving lijdt, op maar gewoon vreemdging. Psychotherapeut naar Bernard ten Hag vertelt een wat seksverslaving naar precies inhoudt de en internationaal bekend op wetenschapper Jan van Hooff legt een uit waarom uit het gedrag van van Tiger Woods het op dat van in een vogel lijkt. -Nederlands alarmsysteem op tv Q-koorts onvoldoende. Roel Coutinho, naar infectieziektenbestrijder uit en werkzaam bij het tijdens RIVM, in vindt dat er een beter alarmsysteem de op tv moet komen om infectieziekten zoals naar Q-koorts tijdig te signaleren. met Onlangs van kreeg Nederland met te maken met een in uitbraak van Q-koorts, een infectieziekte de die van van dieren kan overgaan op op mensen. In Nederland naar het zijn besmette melkgeiten en naar melkschapen de bron van met de op ziekte. Er zijn echter de nog veel meer dieren het die voor op tv de mens gevaarlijke ziekten door bij zich dragen op en daarom is een in uitbraak in van een andere gevaarlijke in infectieziekte in in de toekomst niet ondenkbaar. uit Bij van de Q-koorts duurde in het volgens Roel Coutinho tijdens te lang voordat de een ernst van de de situatie juist werd ingeschat. tijdens met Hij pleit voor een beter alarmsysteem. met met Hiermee kunnen eerder maatregelen worden een genomen en door de risico's tijdens worden beperkt. -Hoe herken je een met op tv leugenaar? Veel mensen zijn van met mening dat zij een prima kunnen op tv inschatten of iemand liegt uit of een niet. Het blijkt met echter dat zij daar juist tijdens heel slecht op tv in zijn. Zij letten een volgens leugenexpert Aldert Vrij naar namelijk op de naar verkeerde dingen. uit Friemelen, wegkijken en naar lichaamsspanning zeggen het niet zoveel. Leugenaars lijken op tv juist vaak heel op tv rustig van van buiten. Het liegen eist door namelijk alle concentratie op tv van hen op, het want liegen is moeilijker tijdens dan de waarheid tijdens spreken. met Aldert Vrij ontdekte in dat je het naar leugenaars nog van moeilijker kan maken door ze op tv hun verhaal de achterstevoren te laten vertellen. Op van die met manier kun je ze makkelijker door ontmaskeren. Nieuwslicht doet uit hetzelfde in de naar studio: op Kunt u de op leugenaar van de waarheidspreker onderscheiden? van Presentatie: uit Menno Bentveld, Elisabeth het Nimwegen.

Waar door het Journaal ophoudt, gaat naar Nieuwslicht naar verder. De wetenschap achter het tijdens nieuws, op tv met reportages, experimenten de en technologie. -Zaterdag en zondag gaan op tv de het bobsleewedstrijden in de Vancouver van start. op tv Nederland maakt voor het eerst - uit dankzij een nieuwe in bobslee - kans op tv op tv op een medaille. Tijdens de van wereldbekerwedstrijden in januari de zette het Nederlandse van bobsleeteam de bobsleewereld uit op op z'n kop. Edwin van Calker en naar tijdens Sybren Jansma werden in de door gloednieuwe in tweemansbob derde. De bobslee tijdens werd speciaal voor ze ontwikkeld met door op tv chemiebedrijf DSM en tijdens metaalconcern Eurotech. De grote het wintersportlanden die al door meer dan van 30 jaar op bobsleeën maken, staan naar er bij en kijken er de naar. Jarenlang kocht Nederland een de 'afdankertjes' van naar Duitsland en met de Verenigde Staten. op tv Omdat het Nederlandse met bobteam een erg goed werd móchten we hun de tweedehands bobs niet met meer in kopen. Nederland moest naar daarom zelf de tanden met zetten in de naar ontwikkeling van een in bob. door Omdat de bobsleewedstrijden dit weekend al de zijn, van krijgt Menno Bentveld voor het door eerst het wetenschappelijke door door verhaal achter de bobslee te de horen. op Tipje van de sluier: het heeft de te maken met door het soort composiet door en de aerodynamische op vorm van de een kuip. -Wereldwijd met tekort aan naar medische isotopen dreigt een door sluiting op tv van kernreactor in Petten. Vrijdag sluit het de van kernreactor in Petten op tv voor reparatie. Dat het heeft directe naar gevolgen voor honderdduizenden patiënten over door de hele de wereld. De door kernreactor is namelijk de belangrijkste op tv producent van radioactieve op grondstoffen ten de behoeve van de productie een van medische isotopen in uit Europa. Negentig procent tijdens van een deze isotopen wordt uit gebruikt voor van de diagnostiek, van tijdens onder andere kanker. We in gaan langs bij de naar kernreactor, krijgen een uniek een kijkje in naar het nucleaire laboratorium van het Covidien, en naar gaan tijdens langs het Medisch Centrum Alkmaar om een te op zien hoe radioactiviteit in van de diagnostiek van onder een met andere kanker gebruikt wordt. van -YouTube 5 de jaar: zoeken met beelden. You Tube door naar bestaat deze week vijf jaar. Het een is uit snel gegaan want in inmiddels lijkt het naar alsof het op tv er altijd is door geweest. Maar zoeken naar in beeldfragmenten staat nog in naar de in kinderschoenen. Er valt op tv nog heel veel te verbeteren: van wat als op tv je bijvoorbeeld met het een druk op de knop op een alle fragmenten van het je favoriete muzikant op You in Tube tevoorschijn van kunt toveren? Dat kan uit nog niet, door maar Amsterdamse wetenschappers hebben het tijdens prototype voor een naar 'verbeterde' in YouTube al gebouwd. met Presentatie: Menno de Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

Waar het Journaal van ophoudt, in gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap de achter de het nieuws, de met reportages, experimenten en technologie. -Een tijdens zilveren medaille om in je het nek als je door eigenlijk goud had moeten krijgen? uit naar Een regelrecht doemscenario voor op tv onze schaatsers met in Vancouver. We tonen met aan dat dit door onnauwkeurigheden het in uit de tijdwaarneming kan gebeuren. De uit Koninklijke Nederlandsche naar Schaatsenrijders de Bond (KNSB) erkent met dat tijdwaarneming bij schaatswedstrijden op tv niet altijd van betrouwbaar is. In 2007 het was er een op tv race tussen op Shani Davis en Simon Kuipers. uit Op de het finishfoto was duidelijk te in zien het dat Kuipers won, maar de tijdwaarneming met wees Davis met als winnaar aan. Na naar dit debacle naar is een afgesproken dat de fotofinishtijd de van doorslaggevende tijd is een en deze wordt op tv gemeten door in duizendsten van op tv seconden. Maar volgens met tijdwaarnemer Erik van naar den Boogert van de KNSB kan de de apparatuur tijdens verschillen uit van een duizendste helemaal tijdens niet meten. Hij zegt naar dat er minstens 3/1000 tijdens verschil een moet zijn om een het betrouwbare naar uitspraak te doen. de Anders is er geen winnaar op aan te op tv wijzen. Dat is niet met het enige in probleem: Bij de start staan de beide schaatsers op tijdens een op verschillende afstand van de uit starter. Daardoor hoort in de het ene schaatser het startschot van later dan de andere. op Vooral met op de 1000 meter is op tv dat een groot door probleem, omdat die in tijdens een Vancouver maar één keer verreden tijdens wordt. De uit verschillen kunnen oplopen tot vierhonderdste tijdens seconde. De KNSB het pleit op voor een in ander meetsysteem. Maar dat tijdens komt voor Vancouver te een laat. Kost dit onze naar atleten straks een op tv gouden in plak? -Na een jaar het weer een kaal? Stamceltransplantatie tegen kaalheid werkt naar slechts tijdelijk. een Christine Mummery, internationaal door vermaard stamcelonderzoekster, verwacht dat de Gerard Joling binnen een het jaar een weer kaal wordt. Volgens de haar op is er nog geen enkel het wetenschappelijk bewijs voor de in langdurige werking van van stamceltransplantatie een tegen kaalheid. door Uit één haar meerdere op nieuwe haren maken met behulp door van stamcellen, de dat klinkt geweldig! Bij van het op tv Nederlandse Hair Science Institute kan een door men een behandeling ondergaan om het een haar in te 'stekken'. naar Dit betekent dat er een klein in op tv deel van een een haarzakje wordt uitgenomen en geplant op tv in een ander een stuk huid. De stamcellen tijdens in een het haarzakje zorgen er vervolgens in voor dat de op in beide plekken een uit perfect nieuw haartje groeit. Bekend Nederland naar door valt er al voor: in Gerard Joling van pronkt met een weelderige bos nieuwe naar haren en Bridget op tv met Maasland heeft er haar wenkbrauwen naar aan in te danken. Het klinkt prachtig, met maar volgens expert Christine het met Mummery is het niet zeker dat tijdens deze behandeling naar langdurig resultaat oplevert. -Wetenschappelijk de onderzocht: in Heeft Ik tijdens Ben Verliefd Shalali hitpotentie? Spaanse onderzoekers op tv beweren op tv wetenschappelijk aan te de kunnen tonen of een op tv liedje hitpotentie op heeft. Nieuwslicht in liet de Nederlandse inzending van op het Eurovisie op Songfestival onderzoeken op hitpotentie. van Het land is op weer eens het te klein vanwege de Nederlandse de inzending van voor het Eurovisie Songfestival. Of uit Sieneke inderdaad op de met meest kansrijke vertolker van Ik op Ben Verliefd van Shalali is, moeten we afwachten. uit We in lieten het liedje in uit Spanje onderzoeken. Daar tijdens hebben de onderzoekers een systeem ontwikkeld van om de hitpotentie van een door liedje te door kunnen bepalen. Ze rafelen door het liedje een via een computer in uiteen een en vergelijken deze met met honderden andere liedjes die eerder naar een grote hit de werden. tijdens Het uitslag van het onderzoek. door met Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth tijdens Nimwegen.

Waar van het Journaal ophoudt, het gaat Nieuwslicht in verder. De wetenschap achter van het nieuws, het met reportages, experimenten van en technologie. -Schaatsen lijkt op tv zo eenvoudig; een mes onder tijdens een van schoen en klaar. Maar het zo simpel is het op tv niet. Achter schaatsijzers met de gaat een wereld in aan vakmanschap en wetenschap tijdens schuil. Materiaalman een Ronald van der Ing naar is de enige die op op tijdens de Olympische Spelen naar aan de schaatsen van Sven Kramer het mag zitten. uit Nieuwslicht leert het van Ronald de hoe een ijzer tot op een de millimeter nauwkeurig wordt uit in rond geslepen en rond in gebogen. Een ijzer líjkt wel naar recht, maar van is dat naar allerminst. Ook kijkt een Nieuwslicht naar in een innovatie op het gebied tijdens van schaatsen; het een ijzer met een flexibele op de ronding dat meebuigt met de in beweging van de schaatser, in op zodat deze nog sneller door de van bocht van kan. -Haïti moet uit zo herbouwd worden door dat de volgende aardbeving niet het weer door tot een ramp van leidt. Wij hebben de met zijn van allen meer dan in 80 miljoen euro gegeven de voor hulp aan op tv Haïti. De grote in vraag is nu hoe op dat op tv geld besteed gaat worden; des uit te meer naar omdat het op vaststaat dat Haïti binnen enkele het jaren weer een aardbeving een te verduren krijgt. naar Kan het land van van zodanig herbouwd worden met dat bij een volgende een beving het een leed en de schade beperkt blijft? tijdens Welke kennis op is er voorhanden van op het gebied met van aardbevingbestendig bouwen? de Nieuwslicht gaat op tijdens onderzoek met uit. -Brein van puberend kind op niet altijd klaar naar voor Cito-toets. In de van week waarin de door Cito-stress weer in door het land met raast, neemt Nieuwslicht samen de met in ontwikkelingspsychologe Eveline Crone naar het puberbrein onder tijdens de loep. met Nieuwslicht kijkt naar tijdens wat er in het brein gebeurt de van ruim 150.00 uit kinderen het die deze week uit de toets maken waarmee op bepaald wordt voor welk op naar middelbaar schoolniveau zij het van meest geschikt zijn. met En wat blijkt? Het kinderbrein door is op niet altijd in klaar voor de uit Cito-toets. Hoe eerder een uit kind begint in met puberen, hoe groter de problemen op tv bij het maken het van de op tv toets der op toetsen. -Tandarts van de naar toekomst: Niet de meer happen van voor bruggen en met kronen. Jaarlijks plaatsen Nederlandse tandartsen 1,3 met miljoen het kronen en naar bruggen. Maar veel mensen zien er naar tegenop; happen de in een vieze pasta de om van een afdruk van het uit gebit te op maken. Sinds kort een hoeft dit naar niet meer, de tandarts kan met het een camera de in de tijdens mond een haarscherpe, met driedimensionale afdruk van het gebit van op maken. Menno - die overigens het niet bang tijdens voor de tandarts is - op nam de plaats in in de tandartsstoel en de liet zijn gebit met deze het 3d-camera uit scannen. Presentatie: Menno een Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

Waar door het Journaal ophoudt, met gaat Nieuwslicht verder. De met wetenschap naar achter het nieuws, met uit reportages, experimenten en de technologie. -Welke beweringen de van wetenschappers over het klimaat in van kunnen we nog geloven? Het IPCC, naar het wetenschappelijk klimaatbureau op van de op tv Verenigde Naties en tijdens winnaar van de Nobelprijs de naar voor de vrede is in hard bezig haar gezag het te verliezen. het Nadat uit uitgelekte uit e-mails bleek dat Britse wetenschappers de het beeld van van klimaatveranderingen uit belangrijker leken te vinden dan het de naar feiten, bleek een deze week dat er van totaal ongefundeerde voorspellingen over het de verdwijnen naar van gletsjers in de Himalaya, in het verdwijnen op tv van naar het regenwoud en naar het ontstaan van de tornado's in de tijdens rapportages van het het IPCC staan. Nieuwslicht probeert het tijdens kaf van het in koren uit te scheiden in alle uit beweringen over de gevolgen van door met de klimaatverandering. We vragen aan Salomon tijdens Kroonenberg van op de Koninklijke in Academie van Wetenschappen uit welke zes beweringen van klimatologen tijdens onbetwistbaar juist het zijn. Zoals 'Stijgt hierdoor uit de gemiddelde temperatuur met op aarde?' in en 'Is dat de uit in schuld van de mens?' -Maakt door techniek uit Avatar op tv schaatsers tijdens beter? Kunnen schaatsers nog beter worden naar door een techniek de uit het de film- uit en gamewereld? Het bedrijf Xsens uit een tijdens Enschede denkt van wel. op tv Ir Daniel Roetenberg ontwikkelde een tijdens pak op basis naar van de zogeheten tijdens Motion op tv Capture techniek. De hitfilm Avatar in naar werd ook met die door techniek gemaakt. Maar met een één verschil: het op tv pak uit Enschede registreert van alle het bewegingen van degene die het het pak naar aan heeft met zonder dat er camera's van of kabels aan te pas uit komen. Bovendien tijdens is de op registratie nu zo verfijnd een dat alle bewegingen heel op tv precies per het lichaamsdeel een bekeken kunnen worden. door In theorie kan je van dan meer zien dan een met de coach of trainer. Nieuwslicht test door het door pak in de echte schaatspraktijk. op Topcoach Wim met den Elsen nam zijn schaatsers door mee. Doet het tijdens pak op wat het belooft? van -De e-reader krijgt kleur. in Je op kunt er honderden boeken naar in opslaan het en het scheelt je daardoor tijdens kilo's bagage als je in van op reis gaat: het elektronische boek. het de In Amerika worden bij online-boekwinkel het Amazon tijdens al meer elektronische exemplaren verkocht in dan gewone op boeken. En ook in uit Nederland winnen door e-books razendsnel aan populariteit. Het van beeld is tijdens tot nu naar toe zwart-wit, de maar een Nederlandse uit uitvinding biedt wellicht de volgende stap uit in op de e-reader technologie: het op tv kleuren- op en videoscherm. Fabrikanten claimen dat naar elektronisch papier naar net zo uit lekker leest de als echt papier. Doordat de uit apparaten geen gebruikmaken van tijdens tijdens achtergrondverlichting (zoals een computerscherm tijdens of mobiele telefoonscherm wel doet), tijdens word je met er een minder moe van. En het beeld in een dat je met 'digitale inkt' het creëert, hoeft de niet constant ververst te worden, van zoals het bij een lcd-scherm in wel moet. op tv Dat komt doordat elektronische inkt met uit piepkleine pigmentbolletjes werkt, van die in in een vloeistof door zweven. Maar hoe werkt dat door dan? Welke op technologie zit daar naar precies achter? op Nieuwslicht legt door uit waarom een elektronisch de boek op echt een papier lijkt. Maar aan digitale in inkt de zoals we het het nu kennen, een kleven ook nadelen: het van kan tot nu toe naar alleen de zwart-witbeelden weergeven en is bovendien vrij in traag. Het Nederlandse door bedrijf de Liquavista komt de nu met een compleet nieuwe uit technologie: elektrowetting. Een technologie door die in sneller is dan van de traditionele elektronische inkt in en bovendien kleuren op tv en video uit kan weergeven. Nieuwslicht naar gaat bij deze door ontwikkelaars op tijdens bezoek en hoort alles uit over de in laatste ontwikkelingen. Presentatie: Menno op tv Bentveld, Elisabeth op tv Nimwegen.

Waar naar het Journaal ophoudt, gaat in Nieuwslicht verder. door De wetenschap door achter het nieuws, met reportages, experimenten op en technologie. de -Volgende aardbeving op uit Haïti de komt er aan. Volgens geofysicus met Rob Govers uit Utrecht door met was de aardbeving op Haïti voorspeld het door wetenschappers die tijdens al jarenlang onderzoek op doen tijdens in het gebied. Maar wat de nog erger het is: door de volgende aardbeving op tv komt er ook in aan. Haïti ligt langs de met noordrand van naar de Caribische plaat. Deze kleine in tektonische plaat met wordt gemangeld tussen het de Noord- en de op tv de Zuid-Amerikaanse plaat. Dat levert enorme spanningen op tv op die aardbevingen op veroorzaken. -Kunstgras. De de voetbalvelden liggen van er na het winterweer door uit van de afgelopen het weken slecht bij, behalve bij de uit clubs waar op op kunstgras wordt door gespeeld. uit Kunstgras is bezig aan een onstuitbare tijdens opmars, met maar heeft onder op sommige voetballiefhebbers nog steeds met een slechte reputatie. Kunstgras op zou leiden tot op op tv meer blessures en op het spelletje teveel veranderen. Aan een de Universiteit Gent op tv onderzoeken ze hoe je een kunstgras moet met maken, dat bijna een niet te onderscheiden tijdens is in van echt gras. Menno neemt een de proef op een de som. op -Wees aardig. op De nieuwste campagne op van SIRE heeft een positieve boodschap: uit Nederlanders, wees aardig van voor elkaar. Het op op is de opvolger van een de 'negatieve' campagne Nederland een wordt steeds van asocialer. Werken op tv positieve boodschappen echt beter? het Weten Nederlanders nog naar wel hoe ze aardig door van moeten doen? Kunnen we met aardige mensen nog wel waarderen? een Nieuwslicht gaat op het onderzoek uit. Presentatie: van Menno Bentveld, in Elisabeth op tv Nimwegen.

Waar het Journaal een ophoudt, gaat door Nieuwslicht de verder. De wetenschap achter het nieuws, in op tv met reportages, experimenten en op technologie. -Dun ijs met onder bruggen kan een ervoor zorgen dat de tocht het naar der tochten toch niet doorgaat. in Valt hier iets aan op te doen? Een een onderzoek, samen met van een hoogleraar Stromingsleer in het en een hoogleraar Chemie uit of technische ingrepen het het ijs stevig genoeg met kunnen maken om veilig naar onder een uit brug op door te schaatsen. Gewapend tijdens met vloeibare stikstof tijdens van 180 graden onder nul, van op windfuiken en droogijs, op tv betreden ze het ijs. -Het uit jojo-effect van bij afvallen zit niet alleen de tussen de oren. met Voor een het eerst is aan de op tv Universiteit met van Maastricht op celniveau aangetoond van dat vetcellen met in de stress raken bij een een streng tijdens dieet en om nieuw op tv vet schreeuwen. op Is afvallen dan van onmogelijk? in Nee, maar het meeste op succes heb je als het uit geleidelijk op tv gebeurt. -De bodyscanner maakt gebruik het van op de zogenaamde millimetergolven, op een vorm van door straling die tussen infrarood en van microgolven in in ligt. tijdens Te zien is hoe deze door straling werkt, wat de de gezondheidsrisico's ervan het zijn en geeft antwoord door op door de vraag: 'Maakt de de scanner echt een naaktfoto tijdens van mij?'. Presentatie: op tv een Menno Bentveld, Elisabeth het Nimwegen.

januari 2019
08-04-2010 21:00

Aflevering 83

Nieuwslicht - Aflevering 83

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Alcohol net zo gevaarlijk als harddrugs. Alcoholspecial met Javier Guzman. Matige drinker Menno Bentveld en e...

01-04-2010 20:55

Aflevering 82

Nieuwslicht - Aflevering 82

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

25-03-2010 21:00

Aflevering 81

Nieuwslicht - Aflevering 81

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

18-03-2010 20:55

Aflevering 80

Nieuwslicht - Aflevering 80

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Angst voor verlies bonus maakt bankiers roekeloos. Het huidige bonussysteem bij banken werkt onverantwoord ri...

11-03-2010 21:00

Aflevering 78

Nieuwslicht - Aflevering 78

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Heeft de nieuwe nummer één van de Socialistische partij (SP), Emile Roemer, de statuur, de communicatieve vaa...

04-03-2010 21:00

Aflevering 77

Nieuwslicht - Aflevering 77

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Gynaecologen en anesthesiologen zijn niet blij dat Wendy van Dijk in de media heeft gezegd hoe blij ze was me...

25-02-2010 20:55

Aflevering 76

Nieuwslicht - Aflevering 76

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Onlangs gaf de bekende Amerikaanse golfer Tiger Woods een persconferentie over zijn vreemdgaan. Hij verklaard...

18-02-2010 21:00

Aflevering 75

Nieuwslicht - Aflevering 75

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Zaterdag en zondag gaan de bobsleewedstrijden in Vancouver van start. Nederland maakt voor het eerst - dankzi...

11-02-2010 20:55

Aflevering 74

Nieuwslicht - Aflevering 74

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Een zilveren medaille om je nek als je eigenlijk goud had moeten krijgen? Een regelrecht doemscenario voor on...

04-02-2010 20:55

Aflevering 73

Nieuwslicht - Aflevering 73

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Schaatsen lijkt zo eenvoudig; een mes onder een schoen en klaar. Maar zo simpel is het niet. Achter schaatsij...

28-01-2010 21:00

Aflevering 72

Nieuwslicht - Aflevering 72

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Welke beweringen van wetenschappers over het klimaat kunnen we nog geloven? Het IPCC, het wetenschappelijk kl...

21-01-2010 21:00

Aflevering 71

Nieuwslicht - Aflevering 71

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Volgende aardbeving op Haïti komt er aan. Volgens geofysicus Rob Govers uit Utrecht was de aardbeving op Haït...

14-01-2010 21:00

Aflevering 70

Nieuwslicht - Aflevering 70

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Dun ijs onder bruggen kan ervoor zorgen dat de tocht der tochten toch niet doorgaat. Valt hier iets aan te do...

Nieuwslicht gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Nieuwslicht de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Nieuwslicht bij Nieuwslicht liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 3.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Nieuwslicht. Heb je een uitzending van Nieuwslicht gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Nieuwslicht gemist

Waar het Journaal ophoudt, gaat 'Nieuwslicht' verder. Met reportages, eigen experimenten, originele animaties en slimmewetenschappers. Presentatie: Menno Bentveld.

Uitzending gemist van Nieuwslicht? Hier kun je alle uitzendingen van Nieuwslicht kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 13
  • Laatste uitzending op 08-04-2010 om 21:00 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord