Programma gemist?
februari 2017
08-04-2010 21:00

Aflevering 83

Nieuwslicht - Aflevering 83

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Alcohol net zo gevaarlijk als harddrugs. Alcoholspecial met Javier Guzman. Matige drinker Menno Bentveld en ex-alcoholist cabaretier Javier Guzman onderzoeken de werking van alcohol. Javier Guzman: 'Ik ben een junk. Als Menno denkt dat hij genoeg drank op heeft, begint het voor mij pas leuk te worden.' Hoewel wetenschappers van mening zijn dat jongeren helemaal geen alcohol moeten drinken, omdat het hun hersenen beschadigt, verwierp de Tweede Kamer woensdag een voorstel om de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol te verhogen tot 18 jaar. Nieuwslicht laat zien dat alcohol net zo schadelijk is als drugs. Cabaretier Javier Guzman was jarenlang verslaafd aan alcohol en dronk twee flessen wodka per dag. Sinds vier jaar is hij afgekickt maar hij vraagt zich wel af of zijn hersenen door zijn overmatige drankgebruik zijn beschadigd. Bentveld is een matige drinker, maar wil ook weten wat alcohol met het lichaam doet, aangezien zijn twee kinderen straks de puberteit in gaan en hij zich afvraagt wat er gebeurt als zij alcohol gaan drinken. Guzman ondergaat allerlei tests en hersenscans. Hij ontdekt dat hij de hersenen heeft van een typische verslaafde. En daar schrikt hij behoorlijk van. Weliswaar gebruikt hij al vier jaar geen alcohol meer, maar wel blijkt hij zeer gevoelig voor allerlei andere verslavingen. Wat moet hij hier tegen doen? -Alcoholpil en anti-alcoholpil. Menno Bentveld gaat naar Engeland. Hij test daar als eerste Nederlander een experimentele pil: de synthetische alcoholpil. Deze pil zou in de toekomst alcohol kunnen vervangen zonder de schadelijke bijwerkingen van alcohol. Hoe dronken wordt Menno van dit middel en gaat hij zich net zo lekker voelen als na het drinken van een flinke borrel? Alcohol heeft niet alleen plezierige gevolgen, maar ook een hoop nadelige gevolgen zoals agressie op straat, huiselijk geweld en dronken bestuurders. Daarom wordt er ook een anti-pil ontwikkeld waarmee in één klap de werking van de alcoholpil weer ongedaan gemaakt kan worden. Maar werkt het ook bij Menno? De Engelse wetenschapper David Nutt, die deze pillen heeft ontwikkeld, toonde aan dat alcohol schadelijker is dan de meeste drugs, zoals XTC en cocaïne: 'Als alcohol vandaag op de markt zou komen, zou het onmiddellijk verboden worden.'. Presentatie: Menno Bentveld.

01-04-2010 20:55

Aflevering 82

Nieuwslicht - Aflevering 82

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

25-03-2010 21:00

Aflevering 81

Nieuwslicht - Aflevering 81

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

18-03-2010 20:55

Aflevering 80

Nieuwslicht - Aflevering 80

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Angst voor verlies bonus maakt bankiers roekeloos. Het huidige bonussysteem bij banken werkt onverantwoord risicogedrag enorm in de hand. Dat blijkt uit onderzoek door professor Frank Hartman van de Erasmus Universiteit. De huidige kredietcrisis heeft tot veel kritiek geleid op banken die torenhoge bonussen uitkeren. Meerdere Nederlandse banken, waaronder de ING, zijn daarom op zoek naar alternatieve manieren van belonen. Professor Frank Hartman doet niet alleen onderzoek, maar brengt ook advies uit. Zo stelt hij banken voor bonussen uit te keren op basis van de kwaliteit van de genomen beslissingen, in plaats van belonen op basis van de behaalde winst. Frank Hartman vertelt over de resultaten van zijn onderzoek en zijn aanbevelingen. -Onderdelen van de Wii gebruikt in goedkope weerstations voor Afrika. Driekwart van de Afrikanen is voor zijn bestaan direct afhankelijk van landbouw. Kennis over weersomstandigheden is daarom voor hen erg belangrijk. Een groot deel van Afrika kent echter geen betrouwbare weersvoorspelling. Het weer op aarde wordt permanent vanuit de ruimte geobserveerd, maar satellietwaarnemingen alléén zijn niet nauwkeurig genoeg. Waarnemingen vanaf de grond zijn cruciaal voor een betrouwbare weersvoorspelling en daarvoor zijn weerstations nodig. Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelen speciaal voor Afrika goedkope weerstations met daarin onderdelen uit Wii-spelcomputers. -Tanken met 550 kilometer per uur. Tanken terwijl je met een snelheid van 550 kilometer per uur boven de Waddenzee vliegt? Dat kan met behulp van het vernieuwde digitale 3D-videosysteem van de Koninklijke Luchtmacht. Dankzij dit systeem kan een tankvliegtuig een F16-vliegtuig in de lucht bijtanken. De weersomstandigheden maken daarbij niet uit, of je nu vliegt in een dikke mist of met een felle zon in je ogen. Nieuwslicht mocht meevliegen met de allereerste testvlucht en toont de spectaculaire beelden. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

11-03-2010 21:00

Aflevering 78

Nieuwslicht - Aflevering 78

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Heeft de nieuwe nummer één van de Socialistische partij (SP), Emile Roemer, de statuur, de communicatieve vaardigheden en het charisma om een leider van formaat te worden? Samen met twee communicatiedeskundigen legt Nieuwslicht Emile langs de wetenschappelijke meetlat. Met nog maar drie maanden te gaan tot de Tweede Kamer verkiezingen staat de SP-fractievoorzitter voor een loodzware taak: de partij weer uit het dal te trekken. Maar hoe welsprekend is hij? Beheerst hij de kunst van het overtuigen? Welke trucs gebruikt hij in debatten? Wat doet hij goed? En wat kan beter? -Een computervirus maken, dat kan iedereen. Schokkend nieuws uit de computerwereld. Tienduizenden Nederlandse computers zijn vorige week door een internationale bende met een virus besmet. Daardoor hadden zij toegang tot bijna dertien miljoen computers wereldwijd. Met deze hack konden de internetcriminelen e-mails lezen, bankgegevens verzamelen en netwerken platleggen. En alsof dat nog niet genoeg is: de daders zijn niet eens computerspecialisten. Wat zij kunnen kan iedereen. 'Delen van de samenleving die afhankelijk zijn van internet lopen gevaar', zegt Ella Broos van Govcert, de internetwaakhond van het ministerie van Binnenlandse zaken. -Kun je angsten en trauma's verwerken met oogbewegingen of klikjes? Mensen die last hebben van psychische problemen kunnen in gesprekstherapie gaan, maar steeds vaker doen mensen EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het ziet er gek uit, de patiënt moet de vingers van de therapeut volgen of luisteren naar klikjes op een koptelefoon. Hoogleraar Klinische psychologie Marcel van den Hout vond het lange tijd een potsierlijke therapie. Maar dat kan hij naar eigen zeggen na tal van onderzoeken niet langer beweren. Hij maakt zich wel zorgen over de EMDR therapeuten die klikjes gebruiken in plaats van oogbewegingen. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

04-03-2010 21:00

Aflevering 77

Nieuwslicht - Aflevering 77

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Gynaecologen en anesthesiologen zijn niet blij dat Wendy van Dijk in de media heeft gezegd hoe blij ze was met haar ruggenprik. De presentatrice beviel vorige week vrijdag pijnloos van een dochter. Ze noemde de ruggenprik: 'De uitvinding van de eeuw, want je hoeft niet zo te lijden.' Elisabeth van Nimwegen, zelf hoogzwanger en door de opmerking van Wendy van Dijk op een idee gebracht, het antwoord. Wat is een ruggenprik eigenlijk? Kleven er inderdaad veel gevaren aan die prik? Of moeten alle zwangere vrouwen voortaan om een ruggenprik vragen? In het Academisch Medisch Centrum in Maastricht worden dagelijks zo'n twintig ruggenprikken gegeven, waarvan slechts twee aan vrouwen die bevallen. -Wereldrecord adem inhouden. Iedereen kan zijn adem inhouden: één minuut, misschien zelfs twee minuten. Voor de Zwitser Peter Colat is dat allemaal een lachertje. Hij kreeg het voor elkaar om 19 minuten en 21 seconden zijn adem in te houden onder water. Een wereldrecord! Hoe is dat mogelijk? En wat gebeurt er in je lichaam als je zo lang niet ademt? Verder laat de Nederlandse Freediver Bill Megens zien hoe lang hij het zonder zuurstof onder water volhoudt. En Menno gaat het zelf ook proberen, onder begeleiding van ademhalingsfysioloog Albert Dahan. -Computers oplossing voor het fileprobleem. De grote Europese automerken presenteren deze week op de autosalon van Genève auto's die beter kunnen rijden dan hun bestuurders. Camera's, radar en boordcomputers nemen steeds meer taken van de bestuurder over. Niet alleen de eigenaars van de rijdende robots, maar alle autobezitters kunnen profiteren van deze technologie. Volgens TNO kunnen boordcomputers ingezet worden om files te bestrijden. Om dit te demonstreren sloot TNO afgelopen zondag een stuk snelweg bij Helmond af en liet zien dat auto's met computers sneller door de file gaan dan auto's die geen computer aan boord hebben. We reden mee. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

25-02-2010 20:55

Aflevering 76

Nieuwslicht - Aflevering 76

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Onlangs gaf de bekende Amerikaanse golfer Tiger Woods een persconferentie over zijn vreemdgaan. Hij verklaarde dat hij voor zijn seksverslaving in therapie gaat. Maar wat is dat eigenlijk, seksverslaving? Lijdt Woods daar nou écht aan? Hoogleraar neuroanatomie Gert Holstege denkt dat Woods niet aan seksverslaving lijdt, maar gewoon vreemdging. Psychotherapeut Bernard ten Hag vertelt wat seksverslaving precies inhoudt en internationaal bekend wetenschapper Jan van Hooff legt uit waarom het gedrag van Tiger Woods op dat van een vogel lijkt. -Nederlands alarmsysteem Q-koorts onvoldoende. Roel Coutinho, infectieziektenbestrijder en werkzaam bij het RIVM, vindt dat er een beter alarmsysteem moet komen om infectieziekten zoals Q-koorts tijdig te signaleren. Onlangs kreeg Nederland te maken met een uitbraak van Q-koorts, een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte. Er zijn echter nog veel meer dieren die voor de mens gevaarlijke ziekten bij zich dragen en daarom is een uitbraak van een andere gevaarlijke infectieziekte in de toekomst niet ondenkbaar. Bij de Q-koorts duurde het volgens Roel Coutinho te lang voordat de ernst van de situatie juist werd ingeschat. Hij pleit voor een beter alarmsysteem. Hiermee kunnen eerder maatregelen worden genomen en de risico's worden beperkt. -Hoe herken je een leugenaar? Veel mensen zijn van mening dat zij prima kunnen inschatten of iemand liegt of niet. Het blijkt echter dat zij daar juist heel slecht in zijn. Zij letten volgens leugenexpert Aldert Vrij namelijk op de verkeerde dingen. Friemelen, wegkijken en lichaamsspanning zeggen niet zoveel. Leugenaars lijken juist vaak heel rustig van buiten. Het liegen eist namelijk alle concentratie van hen op, want liegen is moeilijker dan de waarheid spreken. Aldert Vrij ontdekte dat je het leugenaars nog moeilijker kan maken door ze hun verhaal achterstevoren te laten vertellen. Op die manier kun je ze makkelijker ontmaskeren. Nieuwslicht doet hetzelfde in de studio: Kunt u de leugenaar van de waarheidspreker onderscheiden? Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

18-02-2010 21:00

Aflevering 75

Nieuwslicht - Aflevering 75

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Zaterdag en zondag gaan de bobsleewedstrijden in Vancouver van start. Nederland maakt voor het eerst - dankzij een nieuwe bobslee - kans op een medaille. Tijdens de wereldbekerwedstrijden in januari zette het Nederlandse bobsleeteam de bobsleewereld op z'n kop. Edwin van Calker en Sybren Jansma werden in de gloednieuwe tweemansbob derde. De bobslee werd speciaal voor ze ontwikkeld door chemiebedrijf DSM en metaalconcern Eurotech. De grote wintersportlanden die al meer dan 30 jaar bobsleeën maken, staan er bij en kijken er naar. Jarenlang kocht Nederland de 'afdankertjes' van Duitsland en de Verenigde Staten. Omdat het Nederlandse bobteam erg goed werd móchten we hun tweedehands bobs niet meer kopen. Nederland moest daarom zelf de tanden zetten in de ontwikkeling van een bob. Omdat de bobsleewedstrijden dit weekend al zijn, krijgt Menno Bentveld voor het eerst het wetenschappelijke verhaal achter de bobslee te horen. Tipje van de sluier: het heeft te maken met het soort composiet en de aerodynamische vorm van de kuip. -Wereldwijd tekort aan medische isotopen dreigt door sluiting van kernreactor in Petten. Vrijdag sluit de kernreactor in Petten voor reparatie. Dat heeft directe gevolgen voor honderdduizenden patiënten over de hele wereld. De kernreactor is namelijk de belangrijkste producent van radioactieve grondstoffen ten behoeve van de productie van medische isotopen in Europa. Negentig procent van deze isotopen wordt gebruikt voor de diagnostiek, van onder andere kanker. We gaan langs bij de kernreactor, krijgen een uniek kijkje in het nucleaire laboratorium van Covidien, en gaan langs het Medisch Centrum Alkmaar om te zien hoe radioactiviteit in de diagnostiek van onder andere kanker gebruikt wordt. -YouTube 5 jaar: zoeken met beelden. You Tube bestaat deze week vijf jaar. Het is snel gegaan want inmiddels lijkt het alsof het er altijd is geweest. Maar zoeken naar beeldfragmenten staat nog in de kinderschoenen. Er valt nog heel veel te verbeteren: wat als je bijvoorbeeld met een druk op de knop alle fragmenten van je favoriete muzikant op You Tube tevoorschijn kunt toveren? Dat kan nog niet, maar Amsterdamse wetenschappers hebben het prototype voor een 'verbeterde' YouTube al gebouwd. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

11-02-2010 20:55

Aflevering 74

Nieuwslicht - Aflevering 74

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Een zilveren medaille om je nek als je eigenlijk goud had moeten krijgen? Een regelrecht doemscenario voor onze schaatsers in Vancouver. We tonen aan dat dit door onnauwkeurigheden in de tijdwaarneming kan gebeuren. De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) erkent dat tijdwaarneming bij schaatswedstrijden niet altijd betrouwbaar is. In 2007 was er een race tussen Shani Davis en Simon Kuipers. Op de finishfoto was duidelijk te zien dat Kuipers won, maar de tijdwaarneming wees Davis als winnaar aan. Na dit debacle is afgesproken dat de fotofinishtijd de doorslaggevende tijd is en deze wordt gemeten in duizendsten van seconden. Maar volgens tijdwaarnemer Erik van den Boogert van de KNSB kan de apparatuur verschillen van een duizendste helemaal niet meten. Hij zegt dat er minstens 3/1000 verschil moet zijn om een betrouwbare uitspraak te doen. Anders is er geen winnaar aan te wijzen. Dat is niet het enige probleem: Bij de start staan beide schaatsers op een verschillende afstand van de starter. Daardoor hoort de ene schaatser het startschot later dan de andere. Vooral op de 1000 meter is dat een groot probleem, omdat die in Vancouver maar één keer verreden wordt. De verschillen kunnen oplopen tot vierhonderdste seconde. De KNSB pleit voor een ander meetsysteem. Maar dat komt voor Vancouver te laat. Kost dit onze atleten straks een gouden plak? -Na een jaar weer kaal? Stamceltransplantatie tegen kaalheid werkt slechts tijdelijk. Christine Mummery, internationaal vermaard stamcelonderzoekster, verwacht dat Gerard Joling binnen een jaar weer kaal wordt. Volgens haar is er nog geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de langdurige werking van stamceltransplantatie tegen kaalheid. Uit één haar meerdere nieuwe haren maken met behulp van stamcellen, dat klinkt geweldig! Bij het Nederlandse Hair Science Institute kan men een behandeling ondergaan om het haar te 'stekken'. Dit betekent dat er een klein deel van een haarzakje wordt uitgenomen en geplant in een ander stuk huid. De stamcellen in het haarzakje zorgen er vervolgens voor dat op beide plekken een perfect nieuw haartje groeit. Bekend Nederland valt er al voor: Gerard Joling pronkt met een weelderige bos nieuwe haren en Bridget Maasland heeft er haar wenkbrauwen aan te danken. Het klinkt prachtig, maar volgens expert Christine Mummery is het niet zeker dat deze behandeling langdurig resultaat oplevert. -Wetenschappelijk onderzocht: Heeft Ik Ben Verliefd Shalali hitpotentie? Spaanse onderzoekers beweren wetenschappelijk aan te kunnen tonen of een liedje hitpotentie heeft. Nieuwslicht liet de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival onderzoeken op hitpotentie. Het land is weer eens te klein vanwege de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. Of Sieneke inderdaad de meest kansrijke vertolker van Ik Ben Verliefd Shalali is, moeten we afwachten. We lieten het liedje in Spanje onderzoeken. Daar hebben onderzoekers een systeem ontwikkeld om de hitpotentie van een liedje te kunnen bepalen. Ze rafelen het liedje via een computer uiteen en vergelijken deze met honderden andere liedjes die eerder een grote hit werden. Het uitslag van het onderzoek. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

04-02-2010 20:55

Aflevering 73

Nieuwslicht - Aflevering 73

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Schaatsen lijkt zo eenvoudig; een mes onder een schoen en klaar. Maar zo simpel is het niet. Achter schaatsijzers gaat een wereld aan vakmanschap en wetenschap schuil. Materiaalman Ronald van der Ing is de enige die op de Olympische Spelen aan de schaatsen van Sven Kramer mag zitten. Nieuwslicht leert van Ronald hoe een ijzer tot op de millimeter nauwkeurig wordt rond geslepen en rond gebogen. Een ijzer líjkt wel recht, maar is dat allerminst. Ook kijkt Nieuwslicht naar een innovatie op het gebied van schaatsen; een ijzer met een flexibele ronding dat meebuigt met de beweging van de schaatser, zodat deze nog sneller door de bocht kan. -Haïti moet zo herbouwd worden dat de volgende aardbeving niet weer tot een ramp leidt. Wij hebben met zijn allen meer dan 80 miljoen euro gegeven voor hulp aan Haïti. De grote vraag is nu hoe dat geld besteed gaat worden; des te meer omdat het vaststaat dat Haïti binnen enkele jaren weer een aardbeving te verduren krijgt. Kan het land zodanig herbouwd worden dat bij een volgende beving het leed en de schade beperkt blijft? Welke kennis is er voorhanden op het gebied van aardbevingbestendig bouwen? Nieuwslicht gaat op onderzoek uit. -Brein van puberend kind niet altijd klaar voor Cito-toets. In de week waarin de Cito-stress weer door het land raast, neemt Nieuwslicht samen met ontwikkelingspsychologe Eveline Crone het puberbrein onder de loep. Nieuwslicht kijkt naar wat er in het brein gebeurt van ruim 150.00 kinderen die deze week de toets maken waarmee bepaald wordt voor welk middelbaar schoolniveau zij het meest geschikt zijn. En wat blijkt? Het kinderbrein is niet altijd klaar voor de Cito-toets. Hoe eerder een kind begint met puberen, hoe groter de problemen bij het maken van de toets der toetsen. -Tandarts van de toekomst: Niet meer happen voor bruggen en kronen. Jaarlijks plaatsen Nederlandse tandartsen 1,3 miljoen kronen en bruggen. Maar veel mensen zien er tegenop; happen in een vieze pasta om een afdruk van het gebit te maken. Sinds kort hoeft dit niet meer, de tandarts kan met een camera in de mond een haarscherpe, driedimensionale afdruk van het gebit maken. Menno - die overigens niet bang voor de tandarts is - nam plaats in de tandartsstoel en liet zijn gebit met deze 3d-camera scannen. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

28-01-2010 21:00

Aflevering 72

Nieuwslicht - Aflevering 72

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Welke beweringen van wetenschappers over het klimaat kunnen we nog geloven? Het IPCC, het wetenschappelijk klimaatbureau van de Verenigde Naties en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede is hard bezig haar gezag te verliezen. Nadat uit uitgelekte e-mails bleek dat Britse wetenschappers het beeld van klimaatveranderingen belangrijker leken te vinden dan de feiten, bleek deze week dat er totaal ongefundeerde voorspellingen over het verdwijnen van gletsjers in de Himalaya, het verdwijnen van het regenwoud en het ontstaan van tornado's in de rapportages van het IPCC staan. Nieuwslicht probeert het kaf van het koren te scheiden in alle beweringen over de gevolgen van de klimaatverandering. We vragen aan Salomon Kroonenberg van de Koninklijke Academie van Wetenschappen welke zes beweringen van klimatologen onbetwistbaar juist zijn. Zoals 'Stijgt hierdoor de gemiddelde temperatuur op aarde?' en 'Is dat de schuld van de mens?' -Maakt techniek uit Avatar schaatsers beter? Kunnen schaatsers nog beter worden door een techniek uit de film- en gamewereld? Het bedrijf Xsens uit Enschede denkt van wel. Ir Daniel Roetenberg ontwikkelde een pak op basis van de zogeheten Motion Capture techniek. De hitfilm Avatar werd ook met die techniek gemaakt. Maar met één verschil: het pak uit Enschede registreert alle bewegingen van degene die het pak aan heeft zonder dat er camera's of kabels aan te pas komen. Bovendien is de registratie nu zo verfijnd dat alle bewegingen heel precies per lichaamsdeel bekeken kunnen worden. In theorie kan je dan meer zien dan een coach of trainer. Nieuwslicht test het pak in de echte schaatspraktijk. Topcoach Wim den Elsen nam zijn schaatsers mee. Doet het pak wat het belooft? -De e-reader krijgt kleur. Je kunt er honderden boeken in opslaan en het scheelt je daardoor kilo's bagage als je op reis gaat: het elektronische boek. In Amerika worden bij online-boekwinkel Amazon al meer elektronische exemplaren verkocht dan gewone boeken. En ook in Nederland winnen e-books razendsnel aan populariteit. Het beeld is tot nu toe zwart-wit, maar een Nederlandse uitvinding biedt wellicht de volgende stap in de e-reader technologie: het kleuren- en videoscherm. Fabrikanten claimen dat elektronisch papier net zo lekker leest als echt papier. Doordat de apparaten geen gebruikmaken van achtergrondverlichting (zoals een computerscherm of mobiele telefoonscherm wel doet), word je er minder moe van. En het beeld dat je met 'digitale inkt' creëert, hoeft niet constant ververst te worden, zoals bij een lcd-scherm wel moet. Dat komt doordat elektronische inkt met piepkleine pigmentbolletjes werkt, die in een vloeistof zweven. Maar hoe werkt dat dan? Welke technologie zit daar precies achter? Nieuwslicht legt uit waarom een elektronisch boek op echt papier lijkt. Maar aan digitale inkt zoals we het nu kennen, kleven ook nadelen: het kan tot nu toe alleen zwart-witbeelden weergeven en is bovendien vrij traag. Het Nederlandse bedrijf Liquavista komt nu met een compleet nieuwe technologie: elektrowetting. Een technologie die sneller is dan de traditionele elektronische inkt en bovendien kleuren en video kan weergeven. Nieuwslicht gaat bij deze ontwikkelaars op bezoek en hoort alles over de laatste ontwikkelingen. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

21-01-2010 21:00

Aflevering 71

Nieuwslicht - Aflevering 71

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Volgende aardbeving op Haïti komt er aan. Volgens geofysicus Rob Govers uit Utrecht was de aardbeving op Haïti voorspeld door wetenschappers die al jarenlang onderzoek doen in het gebied. Maar wat nog erger is: de volgende aardbeving komt er ook aan. Haïti ligt langs de noordrand van de Caribische plaat. Deze kleine tektonische plaat wordt gemangeld tussen de Noord- en de Zuid-Amerikaanse plaat. Dat levert enorme spanningen op die aardbevingen veroorzaken. -Kunstgras. De voetbalvelden liggen er na het winterweer van de afgelopen weken slecht bij, behalve bij de clubs waar op kunstgras wordt gespeeld. Kunstgras is bezig aan een onstuitbare opmars, maar heeft onder sommige voetballiefhebbers nog steeds een slechte reputatie. Kunstgras zou leiden tot meer blessures en het spelletje teveel veranderen. Aan de Universiteit Gent onderzoeken ze hoe je kunstgras moet maken, dat bijna niet te onderscheiden is van echt gras. Menno neemt de proef op de som. -Wees aardig. De nieuwste campagne van SIRE heeft een positieve boodschap: Nederlanders, wees aardig voor elkaar. Het is de opvolger van de 'negatieve' campagne Nederland wordt steeds asocialer. Werken positieve boodschappen echt beter? Weten Nederlanders nog wel hoe ze aardig moeten doen? Kunnen we aardige mensen nog wel waarderen? Nieuwslicht gaat op onderzoek uit. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

14-01-2010 21:00

Aflevering 70

Nieuwslicht - Aflevering 70

Waar het Journaal ophoudt, gaat Nieuwslicht verder. De wetenschap achter het nieuws, met reportages, experimenten en technologie. -Dun ijs onder bruggen kan ervoor zorgen dat de tocht der tochten toch niet doorgaat. Valt hier iets aan te doen? Een onderzoek, samen met een hoogleraar Stromingsleer en een hoogleraar Chemie of technische ingrepen het ijs stevig genoeg kunnen maken om veilig onder een brug door te schaatsen. Gewapend met vloeibare stikstof van 180 graden onder nul, windfuiken en droogijs, betreden ze het ijs. -Het jojo-effect bij afvallen zit niet alleen tussen de oren. Voor het eerst is aan de Universiteit van Maastricht op celniveau aangetoond dat vetcellen in de stress raken bij een streng dieet en om nieuw vet schreeuwen. Is afvallen dan onmogelijk? Nee, maar het meeste succes heb je als het geleidelijk gebeurt. -De bodyscanner maakt gebruik van de zogenaamde millimetergolven, een vorm van straling die tussen infrarood en microgolven in ligt. Te zien is hoe deze straling werkt, wat de gezondheidsrisico's ervan zijn en geeft antwoord op de vraag: 'Maakt de scanner echt een naaktfoto van mij?'. Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

Nieuwslicht gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Nieuwslicht de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Nieuwslicht bij Nieuwslicht liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 3.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Nieuwslicht. Heb je een uitzending van Nieuwslicht gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Nieuwslicht gemist

Waar het Journaal ophoudt, gaat 'Nieuwslicht' verder. Met reportages, eigen experimenten, originele animaties en slimmewetenschappers. Presentatie: Menno Bentveld.

Uitzending gemist van Nieuwslicht? Hier kun je alle uitzendingen van Nieuwslicht kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 13
  • Laatste uitzending op 08-04-2010 om 21:00 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord