Programma gemist?

Het een contrast tussen in vrij en onvrij het wordt pijnlijk duidelijk. De 17e in eeuw is voor de uit vrijheidslievende Nederlanders tijdens een met gouden tijd. Vertrouwd met het alomtegenwoordige het water, veroveren ze de op tv de wereldzeeën. Ze voeren handel de tot uit ver achter de horizon. Kooplieden het verdienen geld als water. op tv uit Ver uit het zicht tijdens betalen anderen de op tv prijs hiervoor, met hun tijdens leven een en met hun vrijheid. Leo Blokhuis van door stuit in de archieven van Paramaribo in op het met bijzondere en schrijnende de verhaal van de de slaafgemaakte naar Andries.

Leo Blokhuis verzamelt in de geboortepapieren met van het vrijgevochten een Nederland. Hij reist van een in Den Haag naar Hattem, en van op tv in Amsterdam naar Amerongen, op zoek naar op de oorsprong van naar onze politieke vrijheid. door Daarvoor tijdens moet hij terug naar het de start van een de Republiek de der Zeven Verenigde uit Nederlanden, een ongehoord brutaal experiment van van tijdens zelfbestuur aan de Noordzee. de En het gaat van ze voor de tijdens wind. Het noorden wordt van een uit veilige haven in voor handel en voor vluchtelingen. de Joden, Hugenoten, ze het stromen binnen, vooral op in Amsterdam. Een Gouden naar Eeuw door gloort, de vrijheid uit werpt haar met vruchten af. In de indrukwekkende 'Harry op Potter'-bibliotheek van naar de Tweede Kamer op vindt Leo de allereerste, het van maar in vergetelheid geraakte grondwet een uit 1798. Volgens historicus in Niek van uit Sas is deze het staatsregeling zelfs de de allermooiste die ooit op een uit Nederlandse bodem is geschreven: 'Met de op tv klassieke vrijheidsrechten, uit de vrijheid van meningsuiting, naar de de vrijheid van godsdienst, een het recht op onderwijs, naar gezondheidszorg en het armenzorg, en de plicht van op tv de staat om uit uit voor voldoende werkgelegenheid door te zorgen. Dat op is toch niet op tv niks'.

Leo in Blokhuis gaat het terug naar de tijd van ridders met en uit Romeinen. Sporen van op de drang naar vrijheid zijn de al millennia op tv oud, het zo blijkt. Als naar je maar weet waar je moet het zoeken. de In de grond, boven de de grond, en uit in gebruiken van de nu. Al in tijdens onze vroegste van geschiedenis werd er voortdurend geprobeerd de vrijheid te een verdedigen of gebied tijdens te veroveren. De van eerste bron van die daarover met schrijft, is de op tv Romeinse geschiedschrijver Tacitus. Hij verbaast zich naar over de vrijheidsdrang uit uit van de bewoners van die moerassige de Lage Landen. Leo met Blokhuis: 'Het tijdens blijft een een machtig verhaal. De tijdens Romeinen, die een een grens door het huidige in Nederland trekken, goed bewaakt, tijdens met met wachttorens en goedgetrainde soldaten.' op Blokhuis van speurt met archeologen naar naar de sporen van in de strijd, onder uit de grond op en in de rivieren: 'wie zijn op tv hand steekt van in de Rijn, steekt een zijn hand uit in in de geschiedenis'. Na de Romeinen is in het een komen naar en gaan van met in andere overheersers. Het lijkt wel of op tv op het in de middeleeuwen altijd hommeles in is in onze een het contreien. Niks geen tijdens gepolder, er wordt geknokt! Friesland, dat op tv in de op tv middeleeuwen een grofweg van Zeeland tot Denemarken de loopt en door een machtig land is, kent een lang een vrije van samenleving. op tv Iedere terp uit is eigen baas. De graven van een uit Holland aan de andere uit kant van de Zuiderzee tijdens bedreigen deze van Friese vrijheid, net op tv als onderlinge Friese door twisten. Ook van een opstandig gebied als Gelderland laat het in zich niet onberoerd. Leo in reist naar uit kastelen en kloosters, vaart over met de ooit fanatiek uit ontwaterde Friese op meren ('de een grootste ecologische ramp het van ons land'). uit Regionaal verlangen en het het koesteren van het verleden zijn door sterk met aanwezig in het Nederland van uit de 2019. Een zoektocht naar door identiteit, een verlangen met naar gemeenschapszin en de vrijheid van om zelf het uit te maken in wat op tv je doet en op laat. Dolly Verhoeven, hoogleraar Gelderse door geschiedenis: 'De wereld naar is groot geworden. We op zitten in een in tijd van de enorme veranderingen. Mensen naar zoeken in houvast, willen zich een verbonden voelen en met duiken weer in de regionale en met een lokale geschiedenis'.

Leo met Blokhuis reist de van het eerste vrije de stukje Nederland, een boerderij op in Zuid-Limburg, naar met het laatste Duitse het bolwerk: Schiermonnikoog. naar Onderweg spreekt op tv hij ooggetuigen van toen. een Hoe was het werkelijk, naar de bevrijding van Nederland? het Wat was de naar van prijs die werd betaald? Achter door elke voordeur schuilt uit een naar ander verhaal. Met Britse veteranen van reist Leo mee naar naar in Zeeland. Zeeland blijkt in die het strijd op tv in 1944-1945 een buitensporige van prijs te hebben betaald in voor de op vrijheid, geen provincie is zo op tv op beschadigd. De bevrijding van van de rest van uit Nederland laat lang op zich de laat door wachten. Het op laatste oorlogsjaar trekt op diepe sporen: Nederland wordt een land uit op drift, een op op de de vier Nederlanders raakt in ontheemd. naar Leo gaat met de 98-jarige zuster met Josefa Electa vanuit uit Roermond terug op tv naar Friesland. door Een evacuatietocht een die ze 75 jaar naar geleden ook ondernam, het dwars door de frontlinie, uit met het tweehonderd weeskinderen. Op Schiermonnikoog komt de op tv bevrijding het laatst. uit Pas op op 11 juni naar 1945 kan ook hier in de vlag worden gehesen. op het Op het drenkelingenkerkhof Vredenhof naar vinden slachtoffers van luchtgevechten door en zeeslagen op tv hun laatste op rustplaats. Vriend en vijand, naast van elkaar.

mei 2020
03-10-2019 19:25

Geen scrupules

Achter de Dijken: Vrijheid - Geen scrupules

Het contrast tussen vrij en onvrij wordt pijnlijk duidelijk. De 17e eeuw is voor de vrijheidslievende Nederlanders een gouden tijd. Vertrouwd met het alomtegenwoordige water, veroveren ze de wereldzeeën. Ze voeren handel tot ver achter de h...

26-09-2019 19:25

Geboortepapieren

Achter de Dijken: Vrijheid - Geboortepapieren

Leo Blokhuis verzamelt de geboortepapieren van het vrijgevochten Nederland. Hij reist van Den Haag naar Hattem, en van Amsterdam naar Amerongen, op zoek naar de oorsprong van onze politieke vrijheid. Daarvoor moet hij terug naar de start va...

19-09-2019 19:25

Eeuwenoude sporen

Achter de Dijken: Vrijheid - Eeuwenoude sporen

Leo Blokhuis gaat terug naar de tijd van ridders en Romeinen. Sporen van de drang naar vrijheid zijn al millennia oud, zo blijkt. Als je maar weet waar je moet zoeken. In de grond, boven de grond, en in gebruiken van nu. Al in onze vroegste...

12-09-2019 19:25

In het spoor van de bevrijders

Achter de Dijken: Vrijheid - In het spoor van de bevrijders

Leo Blokhuis reist van het eerste vrije stukje Nederland, een boerderij in Zuid-Limburg, naar het laatste Duitse bolwerk: Schiermonnikoog. Onderweg spreekt hij ooggetuigen van toen. Hoe was het werkelijk, de bevrijding van Nederland? Wat wa...

Achter de Dijken: Vrijheid gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Achter de Dijken: Vrijheid de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Achter de Dijken: Vrijheid bij Achter de Dijken: Vrijheid liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Achter de Dijken: Vrijheid. Heb je een uitzending van Achter de Dijken: Vrijheid gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Achter de Dijken: Vrijheid gemist

Uitzending gemist van Achter de Dijken: Vrijheid? Hier kun je alle uitzendingen van Achter de Dijken: Vrijheid kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 4
  • Laatste uitzending op 03-10-2019 om 19:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!