Programma gemist?

Het contrast de tussen vrij en onvrij op op wordt pijnlijk duidelijk. De 17e tijdens eeuw is voor de naar op tv vrijheidslievende Nederlanders een gouden de tijd. Vertrouwd met op het alomtegenwoordige water, de veroveren ze op tv de wereldzeeën. Ze voeren handel in tot ver in achter de horizon. met Kooplieden verdienen geld als water. tijdens Ver uit uit het zicht op betalen anderen de prijs hiervoor, tijdens met hun leven een en met hun van vrijheid. Leo van Blokhuis stuit in op tv de door archieven van Paramaribo op op tv het bijzondere en uit schrijnende verhaal op van de slaafgemaakte het Andries.

Leo Blokhuis tijdens verzamelt van de geboortepapieren van het door vrijgevochten Nederland. Hij reist met van Den in Haag naar Hattem, en van van Amsterdam naar op Amerongen, op zoek naar door uit de oorsprong van onze politieke het vrijheid. Daarvoor tijdens moet hij terug door naar de start van de uit Republiek der met Zeven door Verenigde Nederlanden, een ongehoord brutaal experiment uit van zelfbestuur de aan de Noordzee. op tv En het gaat op ze voor de de wind. naar Het noorden wordt een veilige het haven voor handel van en voor vluchtelingen. van Joden, Hugenoten, ze stromen het binnen, vooral door in Amsterdam. Een Gouden van Eeuw tijdens gloort, de vrijheid uit werpt haar vruchten in af. In de indrukwekkende op tv 'Harry Potter'-bibliotheek van de tijdens met Tweede Kamer vindt Leo de allereerste, in maar in op vergetelheid uit geraakte grondwet uit een 1798. Volgens historicus Niek naar van Sas is deze op staatsregeling een zelfs de allermooiste het die ooit op Nederlandse bodem uit is geschreven: 'Met de het klassieke vrijheidsrechten, de in vrijheid van meningsuiting, op tv op tv de vrijheid van naar godsdienst, het recht op in onderwijs, gezondheidszorg uit en armenzorg, en de plicht van naar van de staat om met voor voldoende werkgelegenheid te zorgen. op Dat een is toch niet tijdens niks'.

Leo op Blokhuis gaat terug tijdens naar de tijd van ridders op tv en Romeinen. een Sporen uit van de drang naar op vrijheid zijn naar al millennia oud, zo door blijkt. Als je uit maar weet waar je in moet zoeken. een In de grond, boven de op op tv grond, en in gebruiken van naar nu. Al in onze de een vroegste geschiedenis werd er met voortdurend geprobeerd vrijheid te verdedigen naar of gebied te van de veroveren. De eerste bron die uit daarover schrijft, het is de op Romeinse geschiedschrijver Tacitus. naar Hij verbaast zich over op tv de vrijheidsdrang van de van bewoners van een die moerassige uit Lage Landen. Leo Blokhuis: de 'Het blijft een uit machtig verhaal. De Romeinen, die van een op grens door het huidige Nederland op trekken, goed op bewaakt, met wachttorens in en op goedgetrainde soldaten.' Blokhuis de speurt met archeologen naar de sporen uit van de met strijd, onder de een grond en in op tv de de rivieren: 'wie zijn in hand steekt in de op Rijn, steekt met zijn hand in de uit geschiedenis'. Na de Romeinen is tijdens op tv het een komen door en gaan van andere het overheersers. Het lijkt wel of een op tv het in de tijdens middeleeuwen altijd hommeles is in op onze contreien. op tv Niks geen in gepolder, er wordt van geknokt! Friesland, dat de in de middeleeuwen op grofweg van Zeeland door tot Denemarken loopt en een door machtig land is, kent in een lang een vrije van samenleving. Iedere terp een is eigen baas. De graven van naar Holland op aan de andere kant van met de Zuiderzee op bedreigen deze van Friese vrijheid, van net als onderlinge Friese twisten. door Ook een opstandig op tv gebied als Gelderland laat door de zich niet onberoerd. uit Leo reist naar met kastelen en kloosters, vaart over het de ooit fanatiek het ontwaterde Friese meren de ('de grootste op ecologische ramp van ons op tv land'). Regionaal verlangen met en het koesteren van van het van verleden zijn sterk aanwezig in een het Nederland van van 2019. Een door zoektocht naar identiteit, een op verlangen naar gemeenschapszin door van en de vrijheid om zelf uit op tv te maken wat uit tijdens je doet en laat. Dolly op Verhoeven, hoogleraar Gelderse door geschiedenis: van 'De wereld is groot geworden. naar We de zitten in een tijd van door enorme de veranderingen. Mensen zoeken houvast, op tv willen zich verbonden voelen het en op tv duiken weer in in de regionale en lokale van geschiedenis'.

Leo Blokhuis reist met van het eerste een vrije met stukje Nederland, een boerderij in door Zuid-Limburg, tijdens naar het het laatste Duitse bolwerk: een Schiermonnikoog. Onderweg spreekt door hij ooggetuigen van toen. Hoe was naar het werkelijk, op de bevrijding met van Nederland? Wat op was de prijs die werd door een betaald? Achter elke voordeur schuilt de een ander verhaal. Met door Britse met veteranen reist een Leo mee naar Zeeland. van Zeeland blijkt in die strijd met in 1944-1945 door een buitensporige prijs uit te hebben naar betaald voor door de vrijheid, geen provincie is door zo beschadigd. de De bevrijding uit van de rest van Nederland laat op op lang op zich laat wachten. door Het laatste een oorlogsjaar trekt diepe op sporen: Nederland wordt een tijdens land een op drift, een op de vier door Nederlanders raakt de ontheemd. Leo gaat op tv met de 98-jarige het zuster uit Josefa Electa vanuit Roermond op tv terug naar Friesland. door Een evacuatietocht die ze 75 uit jaar op geleden ook ondernam, dwars op door de frontlinie, met op tweehonderd tijdens weeskinderen. Op Schiermonnikoog komt tijdens de de bevrijding het laatst. Pas op uit 11 juni van 1945 kan ook hier door de vlag worden een gehesen. Op het naar drenkelingenkerkhof Vredenhof het vinden slachtoffers van tijdens luchtgevechten en zeeslagen hun naar laatste tijdens rustplaats. Vriend en het vijand, naast elkaar.

oktober 2019
03-10-2019 19:25

Geen scrupules

Achter de Dijken: Vrijheid - Geen scrupules

Het contrast tussen vrij en onvrij wordt pijnlijk duidelijk. De 17e eeuw is voor de vrijheidslievende Nederlanders een gouden tijd. Vertrouwd met het alomtegenwoordige water, veroveren ze de wereldzeeën. Ze voeren handel tot ver achter de h...

26-09-2019 19:25

Geboortepapieren

Achter de Dijken: Vrijheid - Geboortepapieren

Leo Blokhuis verzamelt de geboortepapieren van het vrijgevochten Nederland. Hij reist van Den Haag naar Hattem, en van Amsterdam naar Amerongen, op zoek naar de oorsprong van onze politieke vrijheid. Daarvoor moet hij terug naar de start va...

19-09-2019 19:25

Eeuwenoude sporen

Achter de Dijken: Vrijheid - Eeuwenoude sporen

Leo Blokhuis gaat terug naar de tijd van ridders en Romeinen. Sporen van de drang naar vrijheid zijn al millennia oud, zo blijkt. Als je maar weet waar je moet zoeken. In de grond, boven de grond, en in gebruiken van nu. Al in onze vroegste...

12-09-2019 19:25

In het spoor van de bevrijders

Achter de Dijken: Vrijheid - In het spoor van de bevrijders

Leo Blokhuis reist van het eerste vrije stukje Nederland, een boerderij in Zuid-Limburg, naar het laatste Duitse bolwerk: Schiermonnikoog. Onderweg spreekt hij ooggetuigen van toen. Hoe was het werkelijk, de bevrijding van Nederland? Wat wa...

Achter de Dijken: Vrijheid gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Achter de Dijken: Vrijheid de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Achter de Dijken: Vrijheid bij Achter de Dijken: Vrijheid liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Achter de Dijken: Vrijheid. Heb je een uitzending van Achter de Dijken: Vrijheid gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Achter de Dijken: Vrijheid gemist

Uitzending gemist van Achter de Dijken: Vrijheid? Hier kun je alle uitzendingen van Achter de Dijken: Vrijheid kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 4
  • Laatste uitzending op 03-10-2019 om 19:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!