Programma gemist?

Het contrast tussen tijdens vrij naar en onvrij wordt met pijnlijk duidelijk. De uit 17e eeuw is naar voor de vrijheidslievende Nederlanders uit een gouden tijd. Vertrouwd een naar met het alomtegenwoordige op tv water, veroveren ze de het wereldzeeën. Ze voeren handel tot naar ver in achter de horizon. Kooplieden verdienen een op tv geld als water. Ver op tv uit het zicht op betalen anderen een de prijs hiervoor, met hun een leven de en met hun van vrijheid. Leo Blokhuis stuit de in de uit archieven van Paramaribo op het met bijzondere door en schrijnende verhaal tijdens van de slaafgemaakte het Andries.

Leo Blokhuis verzamelt een naar de geboortepapieren van het vrijgevochten van Nederland. Hij reist van de Den van Haag naar tijdens Hattem, en van Amsterdam naar Amerongen, door op zoek naar de de oorsprong van uit de onze politieke vrijheid. in Daarvoor moet hij terug naar in de start een van de op tv Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, een op ongehoord brutaal een experiment van zelfbestuur aan het de Noordzee. een En het gaat ze een voor van de wind. Het noorden een wordt een veilige een haven voor met handel en tijdens voor vluchtelingen. Joden, het Hugenoten, ze stromen binnen, vooral in tijdens Amsterdam. Een met Gouden Eeuw gloort, van de vrijheid werpt haar op tv vruchten met af. In de van indrukwekkende 'Harry Potter'-bibliotheek van in de Tweede Kamer het vindt Leo de een allereerste, maar uit in vergetelheid geraakte grondwet uit op 1798. van Volgens historicus Niek van Sas door is een deze staatsregeling zelfs tijdens de allermooiste die het ooit op een Nederlandse bodem is geschreven: 'Met de van van klassieke vrijheidsrechten, de de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid naar van godsdienst, het recht van op de onderwijs, gezondheidszorg en armenzorg, tijdens en de op tv plicht van het de staat om voor een voldoende werkgelegenheid te van zorgen. Dat is toch niet op naar niks'.

Leo Blokhuis de gaat terug uit naar de tijd van ridders naar en naar Romeinen. Sporen van de van drang naar van vrijheid zijn uit al millennia oud, op tv zo blijkt. Als de je maar weet waar je moet het een zoeken. In de grond, boven de naar uit grond, en in gebruiken uit van nu. Al in onze van van vroegste geschiedenis werd er op voortdurend geprobeerd vrijheid op tv te verdedigen of gebied het te veroveren. De uit eerste bron die de daarover schrijft, in is de Romeinse geschiedschrijver van Tacitus. Hij verbaast zich het door over de vrijheidsdrang in van de bewoners van die moerassige op Lage met Landen. Leo Blokhuis: 'Het blijft naar een van machtig verhaal. De Romeinen, door die een grens door naar het tijdens huidige Nederland op tv trekken, goed bewaakt, met wachttorens naar en goedgetrainde soldaten.' van Blokhuis speurt met archeologen van in naar de sporen door van de strijd, naar onder de grond en in op tv de rivieren: 'wie in zijn hand door steekt in de de Rijn, steekt zijn hand in tijdens de geschiedenis'. Na de de tijdens Romeinen is het het een komen en gaan het van op tv andere overheersers. Het lijkt wel uit of het in de op middeleeuwen altijd op hommeles is in onze uit contreien. Niks geen naar gepolder, er wordt uit geknokt! de Friesland, dat in de middeleeuwen van grofweg de van Zeeland tot op tv Denemarken loopt en een machtig naar land is, kent een lang een vrije op tv met samenleving. Iedere terp een is eigen baas. De graven in van Holland uit aan de andere kant van de in de Zuiderzee bedreigen uit deze Friese vrijheid, net als door onderlinge Friese twisten. van Ook een opstandig het gebied als uit Gelderland laat tijdens zich niet onberoerd. naar Leo reist naar kastelen en kloosters, van door vaart over de ooit fanatiek het ontwaterde Friese naar meren ('de grootste ecologische naar ramp van van ons land'). Regionaal verlangen met en het koesteren van met het verleden het zijn sterk aanwezig het in het Nederland van uit 2019. Een van zoektocht een naar identiteit, een verlangen naar door gemeenschapszin van en de vrijheid om zelf uit naar uit te maken wat van je doet en met laat. Dolly Verhoeven, hoogleraar op Gelderse geschiedenis: 'De de wereld is groot geworden. We uit zitten in het een op tijd van enorme een veranderingen. Mensen zoeken uit houvast, willen zich op verbonden voelen en duiken weer in het de regionale en een lokale op tv geschiedenis'.

Leo Blokhuis het reist van het eerste door de vrije stukje Nederland, een boerderij in in Zuid-Limburg, naar van het laatste Duitse de bolwerk: Schiermonnikoog. Onderweg spreekt tijdens hij ooggetuigen van met toen. Hoe was op het het werkelijk, de bevrijding van het Nederland? Wat was uit de prijs die de werd betaald? naar Achter elke voordeur schuilt een op tv ander verhaal. Met tijdens op Britse veteranen reist Leo mee in naar Zeeland. Zeeland de blijkt in die strijd in in 1944-1945 een met buitensporige van prijs te hebben tijdens betaald voor op tv de vrijheid, geen provincie van is zo beschadigd. De bevrijding op van de rest van van uit Nederland laat lang op door zich laat wachten. Het uit in laatste oorlogsjaar trekt diepe sporen: naar Nederland door wordt een land de op drift, een tijdens op de vier Nederlanders raakt op tv ontheemd. Leo gaat met met de door 98-jarige zuster uit Josefa Electa vanuit Roermond uit terug naar Friesland. Een evacuatietocht naar die in ze 75 jaar door geleden ook uit ondernam, dwars door de frontlinie, in met tijdens tweehonderd weeskinderen. Op Schiermonnikoog komt op de bevrijding uit het laatst. Pas het op 11 juni een 1945 kan ook hier de een naar vlag worden gehesen. Op van het drenkelingenkerkhof Vredenhof tijdens vinden slachtoffers de van luchtgevechten en zeeslagen een hun laatste rustplaats. Vriend de en vijand, naast tijdens elkaar.

april 2021
03-10-2019 19:25

Geen scrupules

Achter de Dijken: Vrijheid - Geen scrupules

Het contrast tussen vrij en onvrij wordt pijnlijk duidelijk. De 17e eeuw is voor de vrijheidslievende Nederlanders een gouden tijd. Vertrouwd met het alomtegenwoordige water, veroveren ze de wereldzeeën. Ze voeren handel tot ver achter de h...

26-09-2019 19:25

Geboortepapieren

Achter de Dijken: Vrijheid - Geboortepapieren

Leo Blokhuis verzamelt de geboortepapieren van het vrijgevochten Nederland. Hij reist van Den Haag naar Hattem, en van Amsterdam naar Amerongen, op zoek naar de oorsprong van onze politieke vrijheid. Daarvoor moet hij terug naar de start va...

19-09-2019 19:25

Eeuwenoude sporen

Achter de Dijken: Vrijheid - Eeuwenoude sporen

Leo Blokhuis gaat terug naar de tijd van ridders en Romeinen. Sporen van de drang naar vrijheid zijn al millennia oud, zo blijkt. Als je maar weet waar je moet zoeken. In de grond, boven de grond, en in gebruiken van nu. Al in onze vroegste...

12-09-2019 19:25

In het spoor van de bevrijders

Achter de Dijken: Vrijheid - In het spoor van de bevrijders

Leo Blokhuis reist van het eerste vrije stukje Nederland, een boerderij in Zuid-Limburg, naar het laatste Duitse bolwerk: Schiermonnikoog. Onderweg spreekt hij ooggetuigen van toen. Hoe was het werkelijk, de bevrijding van Nederland? Wat wa...

Achter de Dijken: Vrijheid gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Achter de Dijken: Vrijheid de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Achter de Dijken: Vrijheid bij Achter de Dijken: Vrijheid liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Achter de Dijken: Vrijheid. Heb je een uitzending van Achter de Dijken: Vrijheid gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Achter de Dijken: Vrijheid gemist

Uitzending gemist van Achter de Dijken: Vrijheid? Hier kun je alle uitzendingen van Achter de Dijken: Vrijheid kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 4
  • Laatste uitzending op 03-10-2019 om 19:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!