Programma gemist?

Het uit contrast tussen met vrij en onvrij wordt pijnlijk duidelijk. tijdens De een 17e eeuw is voor op tv de vrijheidslievende Nederlanders op tv een naar gouden tijd. Vertrouwd met het alomtegenwoordige uit water, veroveren uit ze de wereldzeeën. Ze naar voeren handel tot de ver achter de de horizon. Kooplieden op verdienen geld als met water. Ver uit het met zicht betalen tijdens anderen de prijs naar hiervoor, met hun tijdens leven in en met hun vrijheid. Leo Blokhuis door het stuit in de archieven het van Paramaribo op door het bijzondere en schrijnende op tv verhaal van de op slaafgemaakte uit Andries.

Leo tijdens Blokhuis verzamelt de door geboortepapieren van het vrijgevochten van Nederland. tijdens Hij reist van Den naar Haag naar een Hattem, en van Amsterdam naar Amerongen, tijdens op op tv zoek naar de oorsprong uit van onze politieke vrijheid. met Daarvoor van moet hij terug naar de op start van de een Republiek der Zeven van een Verenigde Nederlanden, een op ongehoord brutaal experiment op van zelfbestuur aan de Noordzee. En de op tv het gaat ze een voor de wind. Het noorden wordt met de een veilige haven een voor handel en voor van vluchtelingen. Joden, naar Hugenoten, ze stromen binnen, vooral het in Amsterdam. naar Een Gouden uit Eeuw gloort, de vrijheid naar werpt haar vruchten af. In een uit de indrukwekkende 'Harry het Potter'-bibliotheek van de Tweede Kamer vindt op tv Leo de op tv allereerste, maar in naar vergetelheid van geraakte grondwet uit de 1798. Volgens historicus in Niek van Sas is deze staatsregeling de met zelfs de allermooiste uit die ooit op Nederlandse bodem tijdens is geschreven: 'Met een de klassieke het vrijheidsrechten, de vrijheid van meningsuiting, uit uit de vrijheid van godsdienst, het recht op tv op onderwijs, gezondheidszorg in tijdens en armenzorg, en een de plicht van de staat om op voor voldoende werkgelegenheid het te zorgen. de Dat is op tv toch niet op niks'.

Leo op tv Blokhuis gaat terug naar door de een tijd van ridders en Romeinen. een Sporen van van de drang naar vrijheid zijn naar uit al millennia oud, naar zo blijkt. Als tijdens je maar weet waar je door moet zoeken. In de door grond, tijdens boven de tijdens grond, en in gebruiken in van nu. Al in met onze vroegste tijdens geschiedenis werd er voortdurend door geprobeerd vrijheid te verdedigen door of door gebied te uit veroveren. De eerste bron de die daarover schrijft, is het de Romeinse op tv geschiedschrijver Tacitus. een Hij verbaast zich over met de vrijheidsdrang de van de bewoners van van die moerassige Lage Landen. Leo het Blokhuis: op tv 'Het blijft een met machtig verhaal. De Romeinen, naar die een grens de door het de huidige Nederland op tv trekken, goed bewaakt, met wachttorens en door in goedgetrainde soldaten.' Blokhuis speurt de met archeologen naar de sporen op tv van de strijd, door onder door de grond en in het de tijdens rivieren: 'wie zijn hand steekt in in de Rijn, met steekt zijn hand in van de geschiedenis'. Na naar in de Romeinen is het een op komen en gaan in van andere overheersers. Het de naar lijkt wel of het in in de middeleeuwen altijd de hommeles is in onze tijdens contreien. Niks uit geen gepolder, er wordt op geknokt! Friesland, in dat in de naar middeleeuwen grofweg van een Zeeland tot Denemarken loopt op van en een machtig land is, de kent in lang een vrije samenleving. Iedere naar terp is eigen baas. uit De het graven van Holland op aan de het andere kant van de Zuiderzee de bedreigen deze Friese vrijheid, op net als door onderlinge Friese twisten. Ook de van een opstandig gebied als uit Gelderland laat zich niet onberoerd. naar Leo reist tijdens naar kastelen en kloosters, een vaart over de de in ooit fanatiek ontwaterde Friese meren ('de op grootste op ecologische ramp het van ons land'). Regionaal verlangen en naar het koesteren van een het verleden zijn naar op tv sterk aanwezig in het Nederland de van 2019. Een de zoektocht naar identiteit, met een verlangen naar gemeenschapszin door en de vrijheid door om zelf een uit te de maken wat op je doet en laat. Dolly uit Verhoeven, hoogleraar Gelderse tijdens geschiedenis: 'De de wereld is groot geworden. naar We zitten in op een tijd van van enorme veranderingen. Mensen zoeken een houvast, willen zich van verbonden voelen tijdens en duiken in weer in de regionale en in lokale in geschiedenis'.

Leo Blokhuis reist met van het eerste met vrije stukje naar Nederland, een boerderij op in Zuid-Limburg, naar het de in laatste Duitse bolwerk: Schiermonnikoog. Onderweg spreekt in uit hij ooggetuigen van toen. Hoe was naar het werkelijk, de naar bevrijding van Nederland? met op tv Wat was de prijs tijdens die werd op betaald? Achter elke voordeur schuilt een de in ander verhaal. Met Britse veteranen reist de door Leo mee naar Zeeland. Zeeland uit blijkt tijdens in die strijd met in 1944-1945 een buitensporige op prijs te door hebben betaald voor de vrijheid, geen het provincie is in zo beschadigd. De bevrijding uit van tijdens de rest van met Nederland laat lang met op zich laat de wachten. Het laatste oorlogsjaar op trekt diepe uit sporen: Nederland wordt een op tv land op drift, een een op de tijdens vier Nederlanders raakt ontheemd. het Leo gaat een met de 98-jarige het zuster Josefa de Electa vanuit Roermond door terug naar Friesland. Een evacuatietocht naar die in ze 75 in jaar geleden ook met ondernam, dwars door de uit frontlinie, met tweehonderd weeskinderen. Op op tv Schiermonnikoog komt in de op tv bevrijding het laatst. Pas de op 11 juni 1945 kan een ook hier in de vlag op tv worden gehesen. van Op het drenkelingenkerkhof Vredenhof door vinden slachtoffers van luchtgevechten en een door zeeslagen hun laatste in rustplaats. Vriend en vijand, naast in elkaar.

januari 2021
03-10-2019 19:25

Geen scrupules

Achter de Dijken: Vrijheid - Geen scrupules

Het contrast tussen vrij en onvrij wordt pijnlijk duidelijk. De 17e eeuw is voor de vrijheidslievende Nederlanders een gouden tijd. Vertrouwd met het alomtegenwoordige water, veroveren ze de wereldzeeën. Ze voeren handel tot ver achter de h...

26-09-2019 19:25

Geboortepapieren

Achter de Dijken: Vrijheid - Geboortepapieren

Leo Blokhuis verzamelt de geboortepapieren van het vrijgevochten Nederland. Hij reist van Den Haag naar Hattem, en van Amsterdam naar Amerongen, op zoek naar de oorsprong van onze politieke vrijheid. Daarvoor moet hij terug naar de start va...

19-09-2019 19:25

Eeuwenoude sporen

Achter de Dijken: Vrijheid - Eeuwenoude sporen

Leo Blokhuis gaat terug naar de tijd van ridders en Romeinen. Sporen van de drang naar vrijheid zijn al millennia oud, zo blijkt. Als je maar weet waar je moet zoeken. In de grond, boven de grond, en in gebruiken van nu. Al in onze vroegste...

12-09-2019 19:25

In het spoor van de bevrijders

Achter de Dijken: Vrijheid - In het spoor van de bevrijders

Leo Blokhuis reist van het eerste vrije stukje Nederland, een boerderij in Zuid-Limburg, naar het laatste Duitse bolwerk: Schiermonnikoog. Onderweg spreekt hij ooggetuigen van toen. Hoe was het werkelijk, de bevrijding van Nederland? Wat wa...

Achter de Dijken: Vrijheid gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Achter de Dijken: Vrijheid de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Achter de Dijken: Vrijheid bij Achter de Dijken: Vrijheid liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Achter de Dijken: Vrijheid. Heb je een uitzending van Achter de Dijken: Vrijheid gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Achter de Dijken: Vrijheid gemist

Uitzending gemist van Achter de Dijken: Vrijheid? Hier kun je alle uitzendingen van Achter de Dijken: Vrijheid kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 4
  • Laatste uitzending op 03-10-2019 om 19:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!