Programma gemist?

Het het contrast tussen vrij op en onvrij wordt naar pijnlijk duidelijk. tijdens De 17e eeuw is van voor de vrijheidslievende de Nederlanders een gouden een tijd. Vertrouwd met het alomtegenwoordige door de water, veroveren ze de op tv wereldzeeën. Ze voeren handel van tot ver achter de door horizon. Kooplieden verdienen tijdens geld als water. uit Ver uit in het naar zicht betalen anderen de prijs de hiervoor, met hun leven op van en met hun vrijheid. Leo Blokhuis met stuit met in de archieven het van Paramaribo naar op het bijzondere en schrijnende naar verhaal van in de slaafgemaakte een Andries.

Leo naar Blokhuis verzamelt uit de geboortepapieren van uit het vrijgevochten Nederland. Hij reist van van de Den Haag naar naar Hattem, en van Amsterdam op tv naar Amerongen, op zoek naar uit de oorsprong van door onze politieke op vrijheid. Daarvoor de moet hij terug naar de van start van in de Republiek het der Zeven Verenigde Nederlanden, een op tv met ongehoord brutaal experiment het van zelfbestuur aan de Noordzee. van En het gaat in ze voor de in wind. Het het noorden wordt een veilige haven naar voor op handel en voor vluchtelingen. op tv Joden, met Hugenoten, ze stromen in binnen, vooral in Amsterdam. het Een Gouden Eeuw uit gloort, de met vrijheid werpt haar tijdens vruchten af. In de tijdens indrukwekkende 'Harry Potter'-bibliotheek van het de Tweede op Kamer vindt Leo de allereerste, in maar in door vergetelheid het geraakte grondwet uit 1798. Volgens uit historicus het Niek van Sas is in deze staatsregeling zelfs de allermooiste met de die ooit op Nederlandse bodem de is geschreven: met 'Met de klassieke vrijheidsrechten, op tv de vrijheid tijdens van meningsuiting, de vrijheid het van godsdienst, het met recht op onderwijs, naar gezondheidszorg en in armenzorg, en door de plicht van de staat het om voor voldoende werkgelegenheid de te een zorgen. Dat is toch niet de naar niks'.

Leo Blokhuis gaat van terug naar van de tijd van ridders uit uit en Romeinen. Sporen van de het drang met naar vrijheid zijn in al millennia oud, tijdens zo blijkt. Als naar je maar weet waar tijdens je moet zoeken. In tijdens de een grond, boven de grond, op tv en in gebruiken van van nu. Al in onze naar vroegste de geschiedenis werd er voortdurend geprobeerd tijdens vrijheid uit te verdedigen of naar gebied te veroveren. De in eerste op tv bron die daarover schrijft, uit is de Romeinse geschiedschrijver tijdens Tacitus. Hij verbaast zich met over de het vrijheidsdrang op van de bewoners in van die moerassige Lage een Landen. Leo van Blokhuis: 'Het blijft een machtig verhaal. in De op Romeinen, die een grens door met het huidige Nederland met trekken, goed van bewaakt, met wachttorens en tijdens goedgetrainde soldaten.' op Blokhuis een speurt met archeologen het naar de sporen van de van strijd, onder een de grond op tv en in de rivieren: 'wie zijn door uit hand steekt in het de Rijn, steekt zijn op tv hand in de geschiedenis'. Na op de Romeinen in is tijdens het een komen en gaan van op andere de overheersers. Het lijkt van wel of het naar in de middeleeuwen in altijd hommeles is op tv in onze contreien. op tv Niks geen uit gepolder, er wordt de geknokt! Friesland, dat in in de middeleeuwen grofweg de van Zeeland een tot Denemarken loopt en een uit machtig land is, uit kent op tv lang een vrije samenleving. met Iedere terp is eigen het baas. de De graven van van Holland aan de andere kant van op tv de Zuiderzee bedreigen het deze op tv Friese vrijheid, net als naar onderlinge Friese twisten. Ook op tv een het opstandig gebied als Gelderland laat het zich niet een onberoerd. Leo tijdens reist naar kastelen en met kloosters, van vaart over de ooit fanatiek het ontwaterde het Friese meren ('de grootste een ecologische ramp van ons land'). een de Regionaal verlangen en het koesteren van in het uit verleden zijn sterk aanwezig in op door het Nederland van het 2019. Een zoektocht naar in identiteit, een uit verlangen naar gemeenschapszin naar en de vrijheid om zelf uit het naar te maken wat je doet en door laat. Dolly Verhoeven, uit hoogleraar tijdens Gelderse geschiedenis: uit 'De wereld is groot geworden. van We zitten in een een tijd van enorme van veranderingen. Mensen met zoeken houvast, door willen zich verbonden voelen en het duiken het weer in de regionale en tijdens van lokale geschiedenis'.

Leo Blokhuis op reist van het eerste een vrije met stukje Nederland, een boerderij in van Zuid-Limburg, naar een het laatste Duitse de bolwerk: Schiermonnikoog. met Onderweg spreekt hij ooggetuigen van door toen. naar Hoe was het werkelijk, het de bevrijding van op Nederland? Wat was de in een prijs die werd een betaald? Achter elke voordeur schuilt tijdens een ander verhaal. Met op Britse op tv veteranen reist Leo van mee naar het Zeeland. Zeeland blijkt in die met strijd in een 1944-1945 een buitensporige in prijs te van hebben betaald voor uit de vrijheid, geen in provincie is zo beschadigd. De bevrijding uit de van de rest van Nederland laat op tv lang tijdens op zich laat wachten. Het een laatste oorlogsjaar trekt tijdens diepe sporen: Nederland op tv wordt een van land naar op drift, een op de op vier naar Nederlanders raakt ontheemd. Leo door gaat met de een 98-jarige zuster Josefa Electa vanuit uit Roermond terug naar het Friesland. van Een evacuatietocht de die ze 75 jaar geleden in ook ondernam, op tv dwars door op tv de frontlinie, met tweehonderd weeskinderen. door Op op tv Schiermonnikoog komt de tijdens bevrijding het laatst. van Pas op 11 juni 1945 van kan ook van hier de op tv vlag worden gehesen. Op het door drenkelingenkerkhof op tv Vredenhof vinden slachtoffers de van luchtgevechten en zeeslagen hun door laatste naar rustplaats. Vriend en vijand, door naast elkaar.

augustus 2021
03-10-2019 19:25

Geen scrupules

Achter de Dijken: Vrijheid - Geen scrupules

Het contrast tussen vrij en onvrij wordt pijnlijk duidelijk. De 17e eeuw is voor de vrijheidslievende Nederlanders een gouden tijd. Vertrouwd met het alomtegenwoordige water, veroveren ze de wereldzeeën. Ze voeren handel tot ver achter de h...

26-09-2019 19:25

Geboortepapieren

Achter de Dijken: Vrijheid - Geboortepapieren

Leo Blokhuis verzamelt de geboortepapieren van het vrijgevochten Nederland. Hij reist van Den Haag naar Hattem, en van Amsterdam naar Amerongen, op zoek naar de oorsprong van onze politieke vrijheid. Daarvoor moet hij terug naar de start va...

19-09-2019 19:25

Eeuwenoude sporen

Achter de Dijken: Vrijheid - Eeuwenoude sporen

Leo Blokhuis gaat terug naar de tijd van ridders en Romeinen. Sporen van de drang naar vrijheid zijn al millennia oud, zo blijkt. Als je maar weet waar je moet zoeken. In de grond, boven de grond, en in gebruiken van nu. Al in onze vroegste...

12-09-2019 19:25

In het spoor van de bevrijders

Achter de Dijken: Vrijheid - In het spoor van de bevrijders

Leo Blokhuis reist van het eerste vrije stukje Nederland, een boerderij in Zuid-Limburg, naar het laatste Duitse bolwerk: Schiermonnikoog. Onderweg spreekt hij ooggetuigen van toen. Hoe was het werkelijk, de bevrijding van Nederland? Wat wa...

Achter de Dijken: Vrijheid gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Achter de Dijken: Vrijheid de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Achter de Dijken: Vrijheid bij Achter de Dijken: Vrijheid liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Achter de Dijken: Vrijheid. Heb je een uitzending van Achter de Dijken: Vrijheid gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Achter de Dijken: Vrijheid gemist

Uitzending gemist van Achter de Dijken: Vrijheid? Hier kun je alle uitzendingen van Achter de Dijken: Vrijheid kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 4
  • Laatste uitzending op 03-10-2019 om 19:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!