Programma gemist?

Het tijdens contrast tussen vrij van en onvrij wordt pijnlijk duidelijk. met een De 17e eeuw is voor de door vrijheidslievende een Nederlanders een gouden tijd. Vertrouwd van uit met het alomtegenwoordige naar water, veroveren ze de het wereldzee├źn. Ze voeren handel tot naar ver achter de door horizon. Kooplieden verdienen naar een geld als water. op tv Ver uit het van zicht betalen anderen de prijs hiervoor, in met de hun leven en met met hun vrijheid. Leo Blokhuis met stuit in de uit archieven van uit Paramaribo op het bijzondere op de en schrijnende verhaal van uit de slaafgemaakte op Andries.

Leo Blokhuis een verzamelt een de geboortepapieren van het vrijgevochten Nederland. naar een Hij reist van Den Haag van naar Hattem, en op tv van op Amsterdam naar Amerongen, op tijdens zoek naar de oorsprong van een onze politieke vrijheid. een Daarvoor uit moet hij terug naar naar de start van de het Republiek der Zeven het op tv Verenigde Nederlanden, een de ongehoord brutaal experiment een van zelfbestuur aan de Noordzee. En door het gaat naar ze de voor de wind. een Het noorden wordt een veilige met haven voor het handel en voor de vluchtelingen. Joden, Hugenoten, ze de stromen binnen, vooral in het Amsterdam. Een tijdens Gouden in Eeuw gloort, de vrijheid uit werpt haar vruchten het af. In naar de indrukwekkende 'Harry Potter'-bibliotheek op van de Tweede Kamer naar vindt Leo het de allereerste, maar in vergetelheid naar de geraakte grondwet uit de 1798. Volgens historicus Niek door van Sas is deze staatsregeling de zelfs op tv de allermooiste die ooit naar op Nederlandse bodem is een geschreven: tijdens 'Met de klassieke vrijheidsrechten, de tijdens vrijheid van met meningsuiting, de de vrijheid van godsdienst, het het recht op onderwijs, door gezondheidszorg een en armenzorg, en de plicht van van de door staat om voor voldoende werkgelegenheid op te zorgen. een Dat is uit toch niet uit niks'.

Leo op tv Blokhuis gaat terug van naar de tijd van ridders in en uit Romeinen. Sporen van de het drang naar vrijheid zijn een al millennia oud, van zo tijdens blijkt. Als je maar tijdens weet waar uit je moet naar zoeken. In de grond, in boven de uit grond, en in gebruiken van nu. met tijdens Al in onze vroegste met geschiedenis werd er voortdurend geprobeerd naar vrijheid een te verdedigen door of gebied te de veroveren. De eerste bron die een daarover schrijft, is de op tv een Romeinse geschiedschrijver Tacitus. in Hij verbaast zich over de op tv vrijheidsdrang van uit de bewoners van op tv die moerassige op tv Lage Landen. Leo op Blokhuis: 'Het blijft een machtig op verhaal. De het Romeinen, die een door grens door het een huidige Nederland de trekken, goed bewaakt, met wachttorens tijdens en goedgetrainde soldaten.' uit Blokhuis speurt het met archeologen naar naar de sporen van de strijd, op in onder de grond en het in de op tv rivieren: 'wie zijn hand tijdens steekt in de de Rijn, steekt een zijn hand in de de geschiedenis'. Na de naar Romeinen is tijdens het een komen en gaan van tijdens andere uit overheersers. Het lijkt door wel of met het in de middeleeuwen op altijd hommeles is in in onze contreien. door Niks geen tijdens gepolder, er wordt geknokt! Friesland, tijdens dat in de middeleeuwen door uit grofweg van Zeeland op tot Denemarken loopt de en een machtig land uit is, kent lang een een vrije samenleving. Iedere terp de met is eigen baas. in De graven van met Holland aan de andere kant van de de Zuiderzee bedreigen door deze Friese door vrijheid, net als op onderlinge Friese twisten. Ook van een opstandig een gebied als Gelderland op laat met zich niet onberoerd. tijdens Leo reist naar kastelen en kloosters, een de vaart over de tijdens ooit fanatiek ontwaterde Friese meren van ('de grootste ecologische ramp naar van het ons land'). Regionaal verlangen tijdens en in het koesteren van het verleden zijn het sterk aanwezig uit in van het Nederland van 2019. Een zoektocht tijdens naar identiteit, een een verlangen op naar gemeenschapszin en uit de vrijheid om zelf tijdens uit te op maken wat je van doet en laat. Dolly Verhoeven, van hoogleraar tijdens Gelderse geschiedenis: 'De wereld is met het groot geworden. We het zitten in een tijd van enorme de veranderingen. Mensen uit zoeken houvast, op tv willen zich het verbonden voelen en duiken weer naar in door de regionale en lokale het geschiedenis'.

Leo Blokhuis reist in op van het eerste uit vrije stukje Nederland, een boerderij in de Zuid-Limburg, op tv naar het laatste Duitse bolwerk: tijdens Schiermonnikoog. uit Onderweg spreekt tijdens hij ooggetuigen van toen. Hoe op was het met werkelijk, de bevrijding naar van Nederland? Wat op tv was de door prijs die werd naar betaald? Achter elke voordeur een schuilt een ander verhaal. Met tijdens Britse in veteranen reist Leo in mee naar naar Zeeland. Zeeland blijkt door in die strijd in 1944-1945 een naar buitensporige prijs in te de hebben betaald voor door de vrijheid, geen naar provincie is zo beschadigd. De bevrijding een van de rest de van op tv Nederland laat op tv lang op zich laat de wachten. Het laatste oorlogsjaar op trekt diepe sporen: op tv Nederland wordt een tijdens land op een drift, een op de vier de Nederlanders raakt door ontheemd. Leo gaat met door de 98-jarige zuster het tijdens Josefa Electa vanuit in Roermond terug naar Friesland. Een op tv evacuatietocht die door ze 75 jaar op tv geleden ook ondernam, dwars door op de tijdens frontlinie, met tweehonderd weeskinderen. met Op Schiermonnikoog komt de uit met bevrijding het laatst. Pas in op 11 juni 1945 kan met ook hier van de vlag worden gehesen. de Op het drenkelingenkerkhof een Vredenhof vinden op tv slachtoffers van luchtgevechten van en zeeslagen hun een laatste rustplaats. Vriend de en met vijand, naast elkaar.

september 2020
03-10-2019 19:25

Geen scrupules

Achter de Dijken: Vrijheid - Geen scrupules

Het contrast tussen vrij en onvrij wordt pijnlijk duidelijk. De 17e eeuw is voor de vrijheidslievende Nederlanders een gouden tijd. Vertrouwd met het alomtegenwoordige water, veroveren ze de wereldzee├źn. Ze voeren handel tot ver achter de h...

26-09-2019 19:25

Geboortepapieren

Achter de Dijken: Vrijheid - Geboortepapieren

Leo Blokhuis verzamelt de geboortepapieren van het vrijgevochten Nederland. Hij reist van Den Haag naar Hattem, en van Amsterdam naar Amerongen, op zoek naar de oorsprong van onze politieke vrijheid. Daarvoor moet hij terug naar de start va...

19-09-2019 19:25

Eeuwenoude sporen

Achter de Dijken: Vrijheid - Eeuwenoude sporen

Leo Blokhuis gaat terug naar de tijd van ridders en Romeinen. Sporen van de drang naar vrijheid zijn al millennia oud, zo blijkt. Als je maar weet waar je moet zoeken. In de grond, boven de grond, en in gebruiken van nu. Al in onze vroegste...

12-09-2019 19:25

In het spoor van de bevrijders

Achter de Dijken: Vrijheid - In het spoor van de bevrijders

Leo Blokhuis reist van het eerste vrije stukje Nederland, een boerderij in Zuid-Limburg, naar het laatste Duitse bolwerk: Schiermonnikoog. Onderweg spreekt hij ooggetuigen van toen. Hoe was het werkelijk, de bevrijding van Nederland? Wat wa...

Achter de Dijken: Vrijheid gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Achter de Dijken: Vrijheid de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Achter de Dijken: Vrijheid bij Achter de Dijken: Vrijheid liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Achter de Dijken: Vrijheid. Heb je een uitzending van Achter de Dijken: Vrijheid gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Achter de Dijken: Vrijheid gemist

Uitzending gemist van Achter de Dijken: Vrijheid? Hier kun je alle uitzendingen van Achter de Dijken: Vrijheid kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 4
  • Laatste uitzending op 03-10-2019 om 19:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!