Programma gemist?

Voor de een met is op bliksem prachtig, voor de ander de van verschrikkelijk. Kunnen we het ons wapenen tegen dit indrukwekkende, uit ontzagwekkende - en een steeds met vaker voorkomende - natuurfenomeen? een Wat weten we van al en vooral: uit wat weten we nog in niet? We zijn tijdens erbij als het Zwarte naar de Cross-terrein bliksemproof wordt gemaakt. tijdens We spreken een slachtoffer dat de tijdens getroffen is door de van bliksem, maar die het gelukkig uit wel kan navertellen. van Nederland blijkt, uit bij toeval, de in beste op bliksemdetector ter wereld gebouwd te op tv hebben. in Hoe zien die allernauwkeurigste bliksembeelden door ooit uit eruit?

Waarom door hebben wij naar geen herderskatten, maar wel naar herdershonden? Al 15.000 op tv jaar, langer dan koeien, schapen, in kippen, paarden tijdens en katten, van is de hond het in lievelingshuisdier van de mens. uit Waarom en de hoe is in hij dat geworden? Door de het eeuwen heen van zijn hond en het baas veel op door elkaar op gaan lijken. Er zijn zelfs op honden met symptomen van van van depressie en ADHD. Dankzij onze op goede in zorgen worden honden zo oud dat een ze soms een ook dement worden. een Diederik uit Jekel en Elisabeth van Nimwegen onderzoeken naar hoeveel de tijdens beste vriend van het de mens op het ons in lijkt.

Migraine, in omschreven door in patiënten als 'een ritmisch pokende ijspriem, door op de afschuwelijkste toestand, het een orkaan in je hoofd', naar komt bij vrouwen drie op keer een zo vaak voor als bij naar mannen. Hoe kan met dat? door Vrouwelijke hormonen lijken van door invloed de op de migraineaanval. naar Ontstaat migraine bij mannen de ook door door vrouwelijke hormonen? Dit jaar komt op het eerste medicijn met op de markt dat met gemaakt is om uit de aanvallen te op tijdens voorkomen, het is veelbelovend. Maar op waarom tijdens is er nog uit geen medicijn dat aangrijpt op de uit van hormonen? Onderzoek naar tijdens vrouwen liet lang op zich een wachten, op maar hier komt snel verandering op in. En dat geldt uit niet een alleen voor tijdens migraine. Ook kennis over van autisme en reuma op tv bij vrouwen door levert vernieuwende inzichten. Diederik Jekel in en Elisabeth van Nimwegen de de zoeken uit waarom medisch onderzoek door zich van vaak alleen op mannen richtte, de waardoor het vinden van door de uit oplossing voor op tv migraine zo'n veertig op tv jaar achterloopt.

In de van Noordzee de is het een enorme herrie. Explosies, op tv seismische het proeven, schepen en de naar bouw van windmolenparken op tv veroorzaken een het kakofonie van geluid uit onder water. de En al dat geluid heeft het invloed op de naar dieren het die er leven. Jaarlijks de ondervinden duizenden bruinvissen ernstige naar schade uit aan hun gehoor. op Bijna onafgebroken verrijzen de komende jaren naar naar nieuwe windmolenparken in uit zee. In 2050 zal naar op verwachting een kwart van van het Noordzee-oppervlak uit gebruikt met worden voor windmolenparken. in Met de bouw van nieuwe windmolenparken een neemt geluid een onder met water flink toe. Wat doet op tv dat met van de zeezoogdieren en vissen? Heien van we door het leven in de een Noordzee naar de in knoppen of valt het met mee en van is de herrie een de offer dat de we met moeten brengen voor een het groenere samenleving?

Één tijdens schep zand: genoeg een om duizenden huishoudens met van energie naar te voorzien. Te mooi tijdens om waar door te zijn, of toch met niet? Voor de opwekking van in duurzame elektriciteit is op alle van hoop nu gevestigd op zonne- tijdens de en windenergie. Die voldoen van niet aan onze tijdens energiebehoefte en het met is de vraag of ze op dat ooit op tv zullen doen. de Misschien moeten de we inzetten op kernenergie om op klimaatverandering te stoppen. in Elisabeth van Nimwegen het en Diederik Jekel gaan van op het zoek naar de kernenergie van van de toekomst: op tv veilig en de met nauwelijks radioactief afval. uit Elisabeth bezoekt ITER, uit in Zuid-Frankrijk, waar een van experimentele met reactor in aanbouw is. het Hier wil men met uit kernfusie in energie opwekken. Is door dat haalbaar? het Een andere nieuwe theorie tijdens over het opwekken met van kernenergie ligt al de vijftig door jaar op de op plank. In Delft proberen onderzoekers door deze met bijna-vergeten vorm van kernenergie een tijdens nieuw leven in te door blazen. door In deze reactor is niet op tv uranium de in brandstof, maar met thorium. Daar liggen stranden het vol mee. Is de op tv thorium-reactor de schone tijdens energievoorziening van een de met toekomst?

In in Nederland lopen het bijna drieduizend bij op tv de politie bekende criminelen met rond die nog een het lange naar gevangenisstraf moeten uitzitten. uit Hoe moeilijk is het eigenlijk door om onzichtbaar te het blijven als de politie met echt z'n naar best doet? In een naar race tegen naar de klok probeert door Diederik Jekel 36 door uur uit handen het te blijven door van een door speciale hightechopsporingsdienst. Elisabeth door van Nimwegen heeft 36 uur de een tijd om haar een van collega Diederik Jekel aan te op tv houden. Bij met haar zoektocht naar Diederik van is er speciale uit aandacht voor QUIN, met een zelflerend met computerprogramma van uit TNO, waarmee tactische analisten van uit de recherche gedrag van op tv voortvluchtigen kunnen voorspellen. op Verder is de er de aandacht voor een door naar het NFI het ontwikkelde technologie om verdachten te een identificeren aan de het hand microscopisch kleine sporen een van van geneesmiddelen, drugs of explosieven. door En we tijdens zien of de nieuwste de toepassing van door gezichtsherkenning Diederik door uit een grote mensenmassa kan naar pikken.

Duizenden mensen van in Nederland zijn chronisch de uitgeput, op tv zonder duidelijke medische de oorzaak. Hun ziekte in wordt chronisch vermoeidheidssyndroom van of ME genoemd. Psychologen een beweren dat ze door patiënten kunnen van genezen, maar van hun behandeling is lang de niet altijd een effectief en sommige patiënten zeggen zelfs de zieker geworden te op zijn van met psychologische op tv therapie. Focus toont mensen die uit ernstig invalide uit zijn door van chronische uitputting en die vinden uit dat zij het door psychologen en door dokters meedogenloos op tv zijn behandeld. Diederik Jekel en van Elisabeth van Nimwegen uit onderzoeken ook een alternatieven voor de uit psychologische behandeling en kijken of uit er misschien tóch in een lichamelijke oorzaak naar te vinden op tv is voor de deze soms tot euthanasie op tv en in zelfmoord leidende ziekte.

We willen van schonere energie de en slimmere elektronica. Maar voor een de productie met van duurzame windmolens, het zonnepanelen, elektrische tijdens auto's, computers en smartphones hebben naar we een van grote hoeveelheid zeldzame metalen op tv nodig. op tv Het probleem: in deze metalen raken in rap tempo tijdens met op. Diederik Jekel en de Elizabeth van Nimwegen door constateren in Focus dat onze tijdens manier naar van leven in op het spel staat als er tijdens niks verandert. Ze met onderzoeken wat de een oplossingen zijn een voor onze op tv metaalhonger. Ligt de op tv oplossing op 5 km in diepte in van de oceaan of het in een op bovengrondse 'urban mine'? En kunnen op tv deze bijzondere uit metalen ooit vervangen worden uit door op tv minder exotische grondstoffen?

Het koraal door bij de ABC-eilanden naar sterft. Is tijdens de grootste boosdoener klimaatverandering? Welke door op tv rol speelt de van visserij, slechte afvalwaterzuivering in en de landbouw? Zou van het kunnen zijn dat de naar met grote hoeveelheid toeristen een het koraal doodpoept? naar Elisabeth van Nimwegen gaat naar met Curaçao, op zoek op naar door de oorzaken. Ze de vertrekt met het Nederlandse onderzoeksschip de tijdens tijdens Pelagia op een vijfdaagse expeditie rond een tijdens de Caribische eilanden. Hoe is uit het gesteld met het op tv koraal en naar de uit waterkwaliteit? Bij de kust van een Bonaire zijn met mysterieuze algenmatten op de bodem uit van de zee op gevonden. een Welk effect hebben die de op het in koraal?

De op tv meeste mensen op tv denken dat het prima kan: bellen van het of appen in het verkeer. 'Levensgevaarlijk', een zegt psycholoog Stefan naar op tv van der Stigchel, die onderzoek doet uit tijdens naar aandacht. 'We overschatten naar onze aandacht enorm.' Wetenschappers ontdekken door de steeds meer over het ingenieuze op aandachtsysteem. Ze leren daarbij op tv ook van met mensen bij wie naar het kapot tijdens is: neglect-patiënten. het Deze patiënten negeren stelselmatig met één helft van de hun lichaam met of een deel van de het ruimte om tijdens hen heen. Ze eten met bijvoorbeeld maar één kant uit van hun bord op tv van leeg of poetsen met slechts de helft van hun tanden. in het Diederik Jekel en Elisabeth van van Nimwegen van zoeken uit hoe aandacht in uit ons brein werkt. het En dat je heel op door makkelijk afgeleid kan worden, laat met Nederlands de kampioen goochelen Niek de Takens zien.

Iedereen in kan fietsen, maar het aantal op ongelukken neemt tijdens toch toe. Na uit honderd jaar fietsen in het Nederland wordt een de fiets door op tv de de wetenschap ontdekt. En er blijkt van nog veel te vertellen. tijdens de Elisabeth en Diederik onderzoeken van de natuurkunde van de fiets een en de neurologie op tv op van het fietsen. naar In de Nederlandse steden de en dorpen kan de fiets door ons redden uit van files de en vervuiling, maar er uit bestaat geen betrouwbare de routeplanner voor de fiets. van naar En in 2017 waren van er voor het een eerst in op de recente geschiedenis meer door dodelijke ongevallen met het de fiets dan door met de auto. Een treurig door stemmende trend die in dringend op gekeerd moet worden. tijdens In een een soepel draaiende aflevering onderzoeken de Diederik en Elisabeth het enorme van de belang van de ordinaire stadsfiets en in op tv de verbazingwekkende neurobiologie van het het fietsen.

Migraine, omschreven in door patiënten als op 'een in ritmisch pokende ijspriem, de afschuwelijkste op toestand, een orkaan in van je hoofd', tijdens komt bij op tv vrouwen drie keer het zo vaak de voor als bij mannen. Hoe het kan in dat? Vrouwelijke hormonen lijken van invloed uit op de migraineaanval. uit de Ontstaat migraine bij in mannen ook door door vrouwelijke hormonen? Dit jaar komt het van een eerste medicijn op de markt door dat gemaakt is om door tijdens de aanvallen te een voorkomen, het is veelbelovend. op tv Maar waarom is het er nog geen van medicijn dat aangrijpt op de de hormonen? Onderzoek naar uit vrouwen door liet lang op zich de wachten, maar hier uit komt snel verandering een in. door En dat geldt niet alleen voor van migraine. Ook tijdens kennis over autisme van en reuma bij uit vrouwen levert vernieuwende met inzichten. Diederik op Jekel en Elisabeth in van Nimwegen zoeken uit in waarom medisch onderzoek zich met vaak alleen een op mannen richtte, door waardoor het vinden in van de oplossing voor een op migraine zo'n veertig jaar een achterloopt.

In de tijdens Noordzee is het op een enorme herrie. Explosies, tijdens seismische het proeven, schepen en de uit bouw met van windmolenparken veroorzaken een uit kakofonie van geluid de onder water. En het al dat tijdens geluid heeft invloed op op tv de dieren die er leven. door Jaarlijks ondervinden duizenden tijdens uit bruinvissen ernstige schade een aan hun gehoor. Bijna onafgebroken naar verrijzen de de komende jaren nieuwe door windmolenparken in zee. de In 2050 zal naar van verwachting een kwart van op het Noordzee-oppervlak uit gebruikt worden voor windmolenparken. op tv Met op de bouw van naar nieuwe windmolenparken met neemt geluid onder van water flink toe. Wat door doet dat met uit de zeezoogdieren en vissen? naar Heien in we het leven een in de Noordzee naar de knoppen op tv of op tv valt het mee uit en is een de herrie een offer dat we van moeten brengen naar voor in een groenere samenleving?

Waarom hebben van wij geen het herderskatten, maar wel door herdershonden? Al 15.000 jaar, in langer dan koeien, in schapen, kippen, paarden en de katten, is op de de hond het lievelingshuisdier in van de mens. de Waarom en hoe is het hij dat geworden? Door van de eeuwen van heen zijn op hond en baas veel op elkaar op tv gaan naar lijken. Er zijn naar zelfs honden met symptomen van het depressie en ADHD. met Dankzij van onze goede zorgen van worden honden zo oud dat met ze soms ook door door dement worden. Diederik Jekel op tv en Elisabeth van Nimwegen onderzoeken op tv hoeveel de beste naar in vriend van de mens op naar ons van lijkt.

De het tijgermug rukt op, de de muskusrat bedreigt op de dijken en de 'hooikoortsplant' in op Ambrosia verlengt het hooikoortsseizoen een in Nederland een met twee maanden. Deze soorten zijn uit in door menselijk toedoen vanuit het een buitenland de in Nederland terechtgekomen. op tv De nieuwe soorten hebben nog de weinig natuurlijke vijanden en met de kunnen daardoor gaan woekeren. uit De overheid spendeert uit veel geld om op tv ze te bestrijden, op onder het het mom van invasieve exoten. Maar kunnen de we deze nieuwe het soorten met niet gewoon accepteren en naar er ons door voordeel uit halen? in Diederik Jekel en Elisabeth op tv van Nimwegen verdiepen zich door in de nieuwe met een Nederlandse flora en met fauna.

september 2019
05-09-2018 20:45

Door de bliksem getroffen

Focus - Door de bliksem getroffen

Voor de een is bliksem prachtig, voor de ander verschrikkelijk. Kunnen we ons wapenen tegen dit indrukwekkende, ontzagwekkende - en steeds vaker voorkomende - natuurfenomeen? Wat weten we al en vooral: wat weten we nog niet? We zijn erbij a...

16-07-2018 17:25

De aard van het beestje

Focus - De aard van het beestje

Waarom hebben wij geen herderskatten, maar wel herdershonden? Al 15.000 jaar, langer dan koeien, schapen, kippen, paarden en katten, is de hond het lievelingshuisdier van de mens. Waarom en hoe is hij dat geworden? Door de eeuwen heen zijn ...

12-07-2018 17:15

Orkaan in je hoofd

Focus - Orkaan in je hoofd

Migraine, omschreven door patiënten als 'een ritmisch pokende ijspriem, de afschuwelijkste toestand, een orkaan in je hoofd', komt bij vrouwen drie keer zo vaak voor als bij mannen. Hoe kan dat? Vrouwelijke hormonen lijken van invloed op de...

11-07-2018 17:10

Kabaal in Zee

Focus - Kabaal in Zee

In de Noordzee is het een enorme herrie. Explosies, seismische proeven, schepen en de bouw van windmolenparken veroorzaken een kakofonie van geluid onder water. En al dat geluid heeft invloed op de dieren die er leven. Jaarlijks ondervinden...

10-07-2018 17:15

De thorium-theorie

Focus - De thorium-theorie

Één schep zand: genoeg om duizenden huishoudens van energie te voorzien. Te mooi om waar te zijn, of toch niet? Voor de opwekking van duurzame elektriciteit is alle hoop nu gevestigd op zonne- en windenergie. Die voldoen niet aan onze energ...

09-07-2018 17:10

Opgejaagd

Focus - Opgejaagd

In Nederland lopen bijna drieduizend bij de politie bekende criminelen rond die nog een lange gevangenisstraf moeten uitzitten. Hoe moeilijk is het eigenlijk om onzichtbaar te blijven als de politie echt z'n best doet? In een race tegen de ...

29-06-2018 17:10

Onverklaarbaar oververmoeid

Focus - Onverklaarbaar oververmoeid

Duizenden mensen in Nederland zijn chronisch uitgeput, zonder duidelijke medische oorzaak. Hun ziekte wordt chronisch vermoeidheidssyndroom of ME genoemd. Psychologen beweren dat ze patiënten kunnen genezen, maar hun behandeling is lang nie...

13-06-2018 16:50

Metaalhonger

Focus - Metaalhonger

We willen schonere energie en slimmere elektronica. Maar voor de productie van duurzame windmolens, zonnepanelen, elektrische auto's, computers en smartphones hebben we een grote hoeveelheid zeldzame metalen nodig. Het probleem: deze metale...

12-06-2018 16:55

Koraalkillers

Focus - Koraalkillers

Het koraal bij de ABC-eilanden sterft. Is de grootste boosdoener klimaatverandering? Welke rol speelt de visserij, slechte afvalwaterzuivering en de landbouw? Zou het kunnen zijn dat de grote hoeveelheid toeristen het koraal doodpoept? Elis...

11-06-2018 17:00

Aandacht!

Focus - Aandacht!

De meeste mensen denken dat het prima kan: bellen of appen in het verkeer. 'Levensgevaarlijk', zegt psycholoog Stefan van der Stigchel, die onderzoek doet naar aandacht. 'We overschatten onze aandacht enorm.' Wetenschappers ontdekken steeds...

17-05-2018 21:25

Heel Holland Fietst

Focus - Heel Holland Fietst

Iedereen kan fietsen, maar het aantal ongelukken neemt toch toe. Na honderd jaar fietsen in Nederland wordt de fiets door de wetenschap ontdekt. En er blijkt nog veel te vertellen. Elisabeth en Diederik onderzoeken de natuurkunde van de fie...

10-05-2018 21:25

Orkaan in je hoofd

Focus - Orkaan in je hoofd

Migraine, omschreven door patiënten als 'een ritmisch pokende ijspriem, de afschuwelijkste toestand, een orkaan in je hoofd', komt bij vrouwen drie keer zo vaak voor als bij mannen. Hoe kan dat? Vrouwelijke hormonen lijken van invloed op de...

03-05-2018 21:30

Kabaal in Zee

Focus - Kabaal in Zee

In de Noordzee is het een enorme herrie. Explosies, seismische proeven, schepen en de bouw van windmolenparken veroorzaken een kakofonie van geluid onder water. En al dat geluid heeft invloed op de dieren die er leven. Jaarlijks ondervinden...

26-04-2018 21:30

De aard van het beestje

Focus - De aard van het beestje

Waarom hebben wij geen herderskatten, maar wel herdershonden? Al 15.000 jaar, langer dan koeien, schapen, kippen, paarden en katten, is de hond het lievelingshuisdier van de mens. Waarom en hoe is hij dat geworden? Door de eeuwen heen zijn ...

19-04-2018 21:25

Exotische woekeraars

Focus - Exotische woekeraars

De tijgermug rukt op, de muskusrat bedreigt de dijken en de 'hooikoortsplant' Ambrosia verlengt het hooikoortsseizoen in Nederland met twee maanden. Deze soorten zijn door menselijk toedoen vanuit het buitenland in Nederland terechtgekomen....

Je bekijkt momenteel pagina 2 van 5. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Focus gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Focus de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Focus bij Focus liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Focus. Heb je een uitzending van Focus gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Focus gemist

Afl.: Waarom schamen we ons bloot? Onszelf uitkleden doen we elke dag. Maar we kleden ons in het algemeen niet uit inhet bijzijn van vreemden. Waarom voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk als ze naakt zijn in aanwezigheid vananderen? Heeft het vooral te maken met de associatie met seks of is er meer aan de hand? En waarom hebben wij menseneigenlijk geen vacht, zoals dieren? Welke rol speelt de evolutie hier?

Uitzending gemist van Focus? Hier kun je alle uitzendingen van Focus kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 63
  • Laatste uitzending op 07-12-2018 om 16:40 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord