Programma gemist?

Één schep zand: uit de genoeg om duizenden huishoudens van tijdens energie te voorzien. Te een mooi om waar uit te in zijn, of in toch niet? Voor de opwekking in van duurzame in elektriciteit is alle hoop nu de gevestigd op zonne- door en windenergie. Die een voldoen met niet aan onze energiebehoefte en door op het is de vraag of in ze dat op ooit zullen naar doen. Misschien moeten we inzetten op de kernenergie om klimaatverandering het te door stoppen. Elisabeth de van Nimwegen en Diederik Jekel gaan een op de zoek naar de kernenergie op van de toekomst: veilig de en met nauwelijks op radioactief afval. Elisabeth tijdens bezoekt uit ITER, in Zuid-Frankrijk, waar een naar experimentele reactor uit in aanbouw op is. Hier wil door men met kernfusie energie opwekken. op tv het Is dat haalbaar? Een andere nieuwe de theorie over met het opwekken met van kernenergie in ligt al vijftig jaar op de van plank. In het Delft in proberen onderzoekers deze bijna-vergeten vorm van een kernenergie een van nieuw in leven in te blazen. In deze van reactor is niet op uranium naar de brandstof, op tv maar thorium. Daar uit liggen stranden vol mee. een Is de thorium-reactor de schone door energievoorziening van de van op toekomst?

In de Nederland lopen bijna met drieduizend bij de met politie bekende criminelen rond op tv die nog een in lange door gevangenisstraf moeten uitzitten. Hoe moeilijk is een het eigenlijk tijdens om het onzichtbaar te blijven met als de politie echt tijdens z'n best doet? het In een race tegen het de klok een probeert Diederik Jekel 36 uur met uit handen te naar blijven van een van speciale hightechopsporingsdienst. uit Elisabeth van Nimwegen heeft op 36 uur de met tijd om haar door collega op tv Diederik Jekel aan te houden. een Bij haar zoektocht de naar op Diederik is er het speciale aandacht voor QUIN, een in zelflerend tijdens computerprogramma van TNO, een waarmee tactische analisten van het de van recherche gedrag van voortvluchtigen kunnen met voorspellen. Verder een is er aandacht door voor een door het NFI naar ontwikkelde op tv technologie om verdachten te identificeren met aan van de hand microscopisch het kleine sporen van geneesmiddelen, drugs door of explosieven. uit En we zien of in naar de nieuwste toepassing van van gezichtsherkenning Diederik uit een tijdens grote het mensenmassa kan pikken.

Duizenden tijdens mensen in Nederland naar zijn chronisch uitgeput, zonder van duidelijke medische oorzaak. uit Hun uit ziekte wordt chronisch vermoeidheidssyndroom of tijdens ME genoemd. de Psychologen beweren dat ze in patiënten kunnen de genezen, maar hun in behandeling is naar lang niet altijd effectief en sommige in patiënten zeggen de zelfs zieker geworden op te tijdens zijn van psychologische therapie. het Focus toont door mensen die ernstig invalide zijn met door chronische uitputting uit en die vinden uit dat het zij door psychologen in en dokters meedogenloos zijn door behandeld. Diederik van Jekel en Elisabeth van op tv Nimwegen onderzoeken ook alternatieven van voor de op psychologische behandeling uit en kijken of er met misschien tóch een lichamelijke oorzaak op te vinden tijdens is voor deze soms de een tot euthanasie en zelfmoord leidende naar ziekte.

We een willen schonere energie de en slimmere elektronica. Maar in voor in de productie van duurzame windmolens, zonnepanelen, van elektrische auto's, in computers naar en smartphones hebben we een grote door naar hoeveelheid zeldzame metalen nodig. Het tijdens probleem: deze op tv metalen raken in rap tempo tijdens op. Diederik Jekel van en in Elizabeth van naar Nimwegen constateren in Focus dat onze een manier van in leven op het de spel staat als er naar niks verandert. Ze op tv onderzoeken wat de in uit oplossingen zijn voor onze metaalhonger. Ligt uit de oplossing van op 5 met km diepte naar in de oceaan of in een uit bovengrondse 'urban van mine'? met En kunnen deze bijzondere van metalen ooit vervangen worden door met minder exotische met grondstoffen?

Het koraal bij met de het ABC-eilanden sterft. tijdens Is de grootste boosdoener klimaatverandering? met Welke rol speelt door de visserij, in slechte afvalwaterzuivering en door de landbouw? door Zou het kunnen zijn op tv dat de grote hoeveelheid door toeristen het koraal tijdens doodpoept? Elisabeth van van Nimwegen gaat op naar Curaçao, een op zoek naar de het oorzaken. Ze uit vertrekt met het Nederlandse onderzoeksschip het de Pelagia op met een vijfdaagse met expeditie rond de Caribische eilanden. een van Hoe is het gesteld de met het koraal en de de waterkwaliteit? Bij de uit kust door van Bonaire naar zijn mysterieuze algenmatten op de bodem op tv van op de zee op gevonden. Welk effect hebben die de op het door koraal?

De uit meeste mensen denken dat het in tijdens prima kan: bellen of appen op tv in het in verkeer. 'Levensgevaarlijk', zegt naar psycholoog Stefan van der op tv Stigchel, die onderzoek doet in met naar aandacht. 'We overschatten van onze aandacht enorm.' Wetenschappers op ontdekken steeds naar meer over een het ingenieuze aandachtsysteem. Ze leren daarbij door ook van mensen op tv bij in wie het kapot is: neglect-patiënten. een in Deze patiënten negeren stelselmatig uit één helft van op hun lichaam of een het deel van de de ruimte om hen heen. in Ze eten bijvoorbeeld in maar van één kant de van hun bord door leeg of poetsen slechts de helft een van naar hun tanden. op Diederik Jekel en het Elisabeth van Nimwegen zoeken uit hoe van door aandacht in ons brein werkt. En naar dat je heel van makkelijk afgeleid kan de worden, laat de Nederlands door kampioen goochelen Niek Takens op tv zien.

Iedereen naar kan fietsen, maar het op tv aantal naar ongelukken neemt toch toe. Na honderd de jaar naar fietsen in van Nederland wordt de fiets door de in wetenschap met ontdekt. En tijdens er blijkt nog een veel te vertellen. Elisabeth en een Diederik onderzoeken met de natuurkunde van de fiets een en de neurologie door van het fietsen. het In de Nederlandse met steden en dorpen tijdens kan de met fiets een ons redden van files en vervuiling, naar maar er door bestaat geen betrouwbare routeplanner met voor de fiets. uit naar En in 2017 waren er voor in tijdens het eerst in de recente geschiedenis naar uit meer dodelijke ongevallen met de naar fiets dan naar met de auto. Een treurig naar stemmende trend de die dringend het gekeerd moet worden. In de een soepel draaiende op tv aflevering met onderzoeken Diederik en Elisabeth het enorme door het belang van de ordinaire op tv stadsfiets en de verbazingwekkende neurobiologie op tv uit van het fietsen.

Migraine, omschreven door de in patiënten als 'een ritmisch op tv pokende ijspriem, de afschuwelijkste in toestand, een orkaan in de je hoofd', komt een bij vrouwen drie op tv keer zo van vaak voor als een bij naar mannen. Hoe kan dat? Vrouwelijke hormonen door lijken van invloed met op de op migraineaanval. de Ontstaat migraine bij mannen ook door door vrouwelijke op hormonen? Dit naar jaar komt het eerste op medicijn op op tv de markt dat gemaakt is om een de aanvallen te uit voorkomen, het is uit veelbelovend. Maar waarom naar is er nog in geen op medicijn dat naar aangrijpt op de op tv hormonen? Onderzoek naar van vrouwen liet lang op zich wachten, door maar hier op tv komt op snel verandering in. een En dat geldt niet alleen op voor migraine. Ook kennis op over tijdens autisme en reuma bij vrouwen op levert van vernieuwende inzichten. naar Diederik Jekel en de Elisabeth van Nimwegen zoeken uit waarom tijdens medisch een onderzoek zich vaak alleen op de met mannen richtte, waardoor het het vinden van de oplossing voor de door migraine zo'n veertig op tv jaar achterloopt.

In de naar Noordzee een is het een enorme op herrie. Explosies, seismische proeven, schepen tijdens en de op tv bouw van windmolenparken veroorzaken op een kakofonie van van geluid onder water. met met En al dat geluid heeft het invloed op op de dieren die er tijdens leven. Jaarlijks op ondervinden duizenden op bruinvissen ernstige schade aan hun de gehoor. Bijna op tv onafgebroken verrijzen uit de komende jaren nieuwe windmolenparken naar in zee. In door 2050 zal de naar verwachting een kwart een van het Noordzee-oppervlak gebruikt naar worden voor windmolenparken. het Met de door bouw uit van nieuwe windmolenparken neemt geluid in onder water flink van toe. Wat doet dat een met de met zeezoogdieren naar en vissen? Heien we het leven van in een de Noordzee naar naar de knoppen of valt het het op mee en is de een herrie een het offer dat we tijdens moeten brengen voor een uit groenere samenleving?

Waarom het hebben wij geen herderskatten, maar een op wel herdershonden? Al naar 15.000 jaar, langer dan koeien, in schapen, kippen, paarden en uit de katten, is de hond uit het lievelingshuisdier van van de mens. Waarom en tijdens hoe is hij dat door geworden? Door een de eeuwen heen in zijn hond en baas van veel in op elkaar gaan op tv lijken. Er zijn zelfs een honden met symptomen van de depressie en ADHD. de naar Dankzij onze goede zorgen worden honden de zo oud dat op tv ze soms de ook dement worden. tijdens Diederik Jekel op tv en Elisabeth van Nimwegen van onderzoeken op hoeveel de beste de vriend van de mens tijdens op ons op tv lijkt.

De tijgermug met rukt op, de de muskusrat bedreigt de naar dijken en de 'hooikoortsplant' naar Ambrosia verlengt het door door hooikoortsseizoen in Nederland naar met twee maanden. Deze het soorten zijn door het menselijk toedoen het vanuit het buitenland in Nederland terechtgekomen. op tv De nieuwe op soorten hebben nog weinig tijdens naar natuurlijke vijanden en kunnen daardoor op gaan woekeren. De overheid met op tv spendeert veel geld met om ze te de bestrijden, onder het mom in van invasieve uit exoten. Maar kunnen op tv we deze nieuwe soorten niet gewoon naar in accepteren en er ons voordeel op uit halen? Diederik een Jekel in en Elisabeth van Nimwegen verdiepen door zich in de nieuwe het Nederlandse flora en het naar fauna.

In Nederland door lopen bijna drieduizend bij van het de politie bekende op criminelen rond die nog op een lange gevangenisstraf moeten van uitzitten. uit Hoe moeilijk is het eigenlijk van om door onzichtbaar te blijven, als in de politie echt z'n naar best doet? In naar een race in tegen de klok tijdens probeert Diederik Jekel 36 op uur uit met handen te een blijven van een van speciale high- tech opsporingsdienst. uit Elisabeth van Nimwegen heeft op tv 36 uur met de tijd om haar collega in Diederik op tv Jekel aan te houden. van Bij haar het zoektocht naar Diederik is er de speciale aandacht voor door QUIN, een op tv zelflerend computerprogramma tijdens van TNO, waarmee van tactische analisten van de recherche door gedrag van op voortvluchtigen uit kunnen voorspellen. Verder is er aandacht het voor een door naar het NFI naar ontwikkelde technologie om met verdachten te identificeren met aan de met hand microscopisch kleine sporen op tv van door geneesmiddelen, drugs of explosieven. En we de zien of de door nieuwste toepassing van het gezichtsherkenning Diederik een uit door een grote mensenmassa kan in pikken.

Het van koraal bij de ABC-eilanden op tv sterft. Is de op grootste boosdoener klimaatverandering? Welke met rol door speelt de visserij, slechte tijdens afvalwaterzuivering en de van landbouw? uit Zou het kunnen zijn dat de het grote in hoeveelheid toeristen met het koraal doodpoept? Elisabeth van op Nimwegen gaat voor Focus naar in naar Curaçao, op zoek van naar de oorzaken. Ze vertrekt een met van het Nederlandse onderzoeksschip de Pelagia naar op een door vijfdaagse expeditie rond de met Caribische eilanden. Hoe van de is het gesteld met het koraal op op tv en de waterkwaliteit? Bij de kust uit van Bonaire door zijn mysterieuze algenmatten van op met de bodem van de tijdens zee gevonden. tijdens Welk effect hebben met die op het door koraal?

Jaarlijks op worden er tientallen tot honderd de lichamen in van migranten gevonden op in het Texaanse naar Brooks County, vlakbij de Mexicaanse op tv grens. van Veel migranten uit Midden-Amerika proberen uit met mensensmokkelaars met Amerika te bereiken, op tv maar worden tijdens door hen in de woestijn naar gedropt, op zonder voldoende de voedsel en drinkwater. Velen tijdens sterven. Wanneer ze gevonden worden in krijgen ze van een van anoniem graf. Wetenschappers van de met Texas State University een proberen deze ongeïdentificeerde lichamen het nu alsnog van een naam te geven. met naar Diederik Jekel bezoekt de bodyfarm de in Texas, een op tv openluchtlab waar lichamen in met de brandende zon met ontbinden. van Kennis hierover kan helpen de bij de identificatie van op tv deze tijdens vluchtelingen.

Een van schep zand: van genoeg om duizenden huishoudens van op tv energie te voorzien? het Te mooi naar om waar te zijn, of door toch niet? naar Voor met de opwekking van een duurzame elektriciteit is alle tijdens hoop nu door gevestigd op zonne- en windenergie. de Die naar voldoen niet aan met onze energiebehoefte en het naar is de vraag of ze in dat in ooit zullen doen. Misschien een moeten we inzetten op uit kernenergie om het klimaatverandering van te stoppen. Elisabeth van Nimwegen en uit Diederik Jekel op tv gaan op zoek naar met de kernenergie van de de toekomst: het veilig en met nauwelijks door radioactief de afval. Elisabeth bezoekt de ITER, in Zuid-Frankrijk, waar tijdens een experimentele reactor in op aanbouw door is. Hier wil het men met kernfusie energie opwekken. tijdens Is dat haalbaar? door Een andere nieuwe van theorie over het tijdens opwekken van met kernenergie ligt naar al vijftig de jaar op de plank. In Delft uit proberen onderzoekers deze in bijna vergeten vorm een van kernenergie met een nieuw leven het in te de blazen. In deze reactor is uit niet naar uranium de brandstof, maar thorium. naar Daar liggen een stranden vol mee. Is het de thorium-reactor naar de schone tijdens energievoorziening van van de toekomst?

november 2018
10-07-2018 17:15

De thorium-theorie

Focus - De thorium-theorie

Één schep zand: genoeg om duizenden huishoudens van energie te voorzien. Te mooi om waar te zijn, of toch niet? Voor de opwekking van duurzame elektriciteit is alle hoop nu gevestigd op zonne- en windenergie. Die voldoen niet aan onze energ...

09-07-2018 17:10

Opgejaagd

Focus - Opgejaagd

In Nederland lopen bijna drieduizend bij de politie bekende criminelen rond die nog een lange gevangenisstraf moeten uitzitten. Hoe moeilijk is het eigenlijk om onzichtbaar te blijven als de politie echt z'n best doet? In een race tegen de ...

29-06-2018 17:10

Onverklaarbaar oververmoeid

Focus - Onverklaarbaar oververmoeid

Duizenden mensen in Nederland zijn chronisch uitgeput, zonder duidelijke medische oorzaak. Hun ziekte wordt chronisch vermoeidheidssyndroom of ME genoemd. Psychologen beweren dat ze patiënten kunnen genezen, maar hun behandeling is lang nie...

13-06-2018 16:50

Metaalhonger

Focus - Metaalhonger

We willen schonere energie en slimmere elektronica. Maar voor de productie van duurzame windmolens, zonnepanelen, elektrische auto's, computers en smartphones hebben we een grote hoeveelheid zeldzame metalen nodig. Het probleem: deze metale...

12-06-2018 16:55

Koraalkillers

Focus - Koraalkillers

Het koraal bij de ABC-eilanden sterft. Is de grootste boosdoener klimaatverandering? Welke rol speelt de visserij, slechte afvalwaterzuivering en de landbouw? Zou het kunnen zijn dat de grote hoeveelheid toeristen het koraal doodpoept? Elis...

11-06-2018 17:00

Aandacht!

Focus - Aandacht!

De meeste mensen denken dat het prima kan: bellen of appen in het verkeer. 'Levensgevaarlijk', zegt psycholoog Stefan van der Stigchel, die onderzoek doet naar aandacht. 'We overschatten onze aandacht enorm.' Wetenschappers ontdekken steeds...

17-05-2018 21:25

Heel Holland Fietst

Focus - Heel Holland Fietst

Iedereen kan fietsen, maar het aantal ongelukken neemt toch toe. Na honderd jaar fietsen in Nederland wordt de fiets door de wetenschap ontdekt. En er blijkt nog veel te vertellen. Elisabeth en Diederik onderzoeken de natuurkunde van de fie...

10-05-2018 21:25

Orkaan in je hoofd

Focus - Orkaan in je hoofd

Migraine, omschreven door patiënten als 'een ritmisch pokende ijspriem, de afschuwelijkste toestand, een orkaan in je hoofd', komt bij vrouwen drie keer zo vaak voor als bij mannen. Hoe kan dat? Vrouwelijke hormonen lijken van invloed op de...

03-05-2018 21:30

Kabaal in Zee

Focus - Kabaal in Zee

In de Noordzee is het een enorme herrie. Explosies, seismische proeven, schepen en de bouw van windmolenparken veroorzaken een kakofonie van geluid onder water. En al dat geluid heeft invloed op de dieren die er leven. Jaarlijks ondervinden...

26-04-2018 21:30

De aard van het beestje

Focus - De aard van het beestje

Waarom hebben wij geen herderskatten, maar wel herdershonden? Al 15.000 jaar, langer dan koeien, schapen, kippen, paarden en katten, is de hond het lievelingshuisdier van de mens. Waarom en hoe is hij dat geworden? Door de eeuwen heen zijn ...

19-04-2018 21:25

Exotische woekeraars

Focus - Exotische woekeraars

De tijgermug rukt op, de muskusrat bedreigt de dijken en de 'hooikoortsplant' Ambrosia verlengt het hooikoortsseizoen in Nederland met twee maanden. Deze soorten zijn door menselijk toedoen vanuit het buitenland in Nederland terechtgekomen....

12-04-2018 21:25

Opgejaagd

Focus - Opgejaagd

In Nederland lopen bijna drieduizend bij de politie bekende criminelen rond die nog een lange gevangenisstraf moeten uitzitten. Hoe moeilijk is het eigenlijk om onzichtbaar te blijven, als de politie echt z'n best doet? In een race tegen de...

06-04-2018 16:10

Koraalkillers

Focus - Koraalkillers

Het koraal bij de ABC-eilanden sterft. Is de grootste boosdoener klimaatverandering? Welke rol speelt de visserij, slechte afvalwaterzuivering en de landbouw? Zou het kunnen zijn dat de grote hoeveelheid toeristen het koraal doodpoept? Elis...

05-04-2018 21:25

Lichaam zonder naam

Focus - Lichaam zonder naam

Jaarlijks worden er tientallen tot honderd lichamen van migranten gevonden in het Texaanse Brooks County, vlakbij de Mexicaanse grens. Veel migranten uit Midden-Amerika proberen met mensensmokkelaars Amerika te bereiken, maar worden door he...

29-03-2018 21:25

De thorium theorie

Focus - De thorium theorie

Een schep zand: genoeg om duizenden huishoudens van energie te voorzien? Te mooi om waar te zijn, of toch niet? Voor de opwekking van duurzame elektriciteit is alle hoop nu gevestigd op zonne- en windenergie. Die voldoen niet aan onze energ...

Je bekijkt momenteel pagina 2 van 4. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Focus gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Focus de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Focus bij Focus liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Focus. Heb je een uitzending van Focus gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Focus gemist

Afl.: Waarom schamen we ons bloot? Onszelf uitkleden doen we elke dag. Maar we kleden ons in het algemeen niet uit inhet bijzijn van vreemden. Waarom voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk als ze naakt zijn in aanwezigheid vananderen? Heeft het vooral te maken met de associatie met seks of is er meer aan de hand? En waarom hebben wij menseneigenlijk geen vacht, zoals dieren? Welke rol speelt de evolutie hier?

Uitzending gemist van Focus? Hier kun je alle uitzendingen van Focus kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 59
  • Laatste uitzending op 14-11-2018 om 20:45 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord