Programma gemist?

Voor de door een door is bliksem prachtig, voor de uit ander van verschrikkelijk. Kunnen we ons wapenen van tegen door dit indrukwekkende, ontzagwekkende tijdens - en steeds vaker voorkomende op - natuurfenomeen? Wat een weten op tv we al en vooral: wat weten door we van nog niet? We zijn erbij het in als het Zwarte Cross-terrein bliksemproof wordt het gemaakt. met We spreken met een slachtoffer dat getroffen is door op de bliksem, met maar die op tv het gelukkig wel de kan navertellen. Nederland blijkt, op bij toeval, uit de beste bliksemdetector ter wereld uit gebouwd te met hebben. Hoe tijdens zien die allernauwkeurigste bliksembeelden naar ooit tijdens eruit?

Waarom met hebben wij geen herderskatten, maar de een wel herdershonden? Al 15.000 de jaar, langer dan een koeien, schapen, kippen, paarden en door katten, is de het hond door het lievelingshuisdier van de op tv mens. Waarom en naar hoe is hij naar dat geworden? Door de naar eeuwen in heen zijn hond en baas tijdens veel op een elkaar tijdens gaan lijken. Er zijn naar zelfs honden met door symptomen van depressie van en ADHD. Dankzij onze goede tijdens zorgen van worden honden uit zo oud dat ze soms ook tijdens de dement worden. Diederik Jekel en een Elisabeth door van Nimwegen onderzoeken hoeveel de beste op vriend van de een door mens op ons naar lijkt.

Migraine, door omschreven door van patiënten als 'een ritmisch door pokende ijspriem, de afschuwelijkste toestand, met een orkaan de in je hoofd', komt een door bij vrouwen drie keer zo vaak naar voor als op tv bij mannen. de Hoe kan dat? Vrouwelijke het hormonen lijken van de invloed op uit de migraineaanval. uit Ontstaat migraine bij mannen op ook door uit vrouwelijke hormonen? Dit jaar de komt het eerste het medicijn op in de markt dat gemaakt is om een het de aanvallen te voorkomen, het een is veelbelovend. Maar waarom door van is er nog van geen medicijn dat tijdens aangrijpt op de hormonen? Onderzoek naar op tv door vrouwen liet lang op zich door wachten, op maar hier komt met snel verandering in. En dat tijdens geldt niet door alleen voor migraine. op tv Ook kennis door over autisme en reuma met bij vrouwen levert vernieuwende inzichten. op Diederik Jekel en tijdens Elisabeth door van Nimwegen zoeken naar uit waarom een medisch onderzoek zich vaak alleen op op tv op mannen richtte, waardoor het de vinden van de naar oplossing voor migraine naar zo'n veertig een jaar achterloopt.

In de op tv Noordzee is van het een enorme het herrie. Explosies, seismische de proeven, schepen en het de bouw van windmolenparken veroorzaken van een kakofonie een van geluid de onder water. van En al dat geluid heeft invloed naar op door de dieren die in er leven. Jaarlijks uit ondervinden duizenden bruinvissen ernstige schade in aan met hun gehoor. Bijna onafgebroken met verrijzen de komende door jaren van nieuwe windmolenparken in zee. naar In 2050 zal naar op tv verwachting een kwart van tijdens het Noordzee-oppervlak van gebruikt worden voor op windmolenparken. op Met de bouw van nieuwe windmolenparken een neemt geluid onder uit water naar flink toe. Wat met doet dat op tv met de zeezoogdieren en vissen? Heien naar we het op tv leven in het de Noordzee naar de van knoppen of valt op tv het mee en in is de van herrie een offer dat de we moeten van brengen voor een groenere in samenleving?

Één in schep zand: naar genoeg om duizenden huishoudens van energie van te in voorzien. Te mooi om waar op te zijn, tijdens of door toch niet? Voor in de opwekking van duurzame elektriciteit uit is tijdens alle hoop nu gevestigd op op zonne- en windenergie. Die het een voldoen niet aan onze op tv energiebehoefte en het is naar de vraag of ze op dat ooit van zullen doen. Misschien tijdens moeten we inzetten de op kernenergie met om klimaatverandering te door stoppen. Elisabeth van Nimwegen en uit Diederik Jekel gaan tijdens op het zoek naar de met kernenergie van de toekomst: veilig op tv en met tijdens nauwelijks radioactief afval. het Elisabeth uit bezoekt ITER, in Zuid-Frankrijk, waar een de experimentele een reactor in aanbouw een is. Hier wil men van met kernfusie het energie opwekken. uit Is dat haalbaar? Een andere nieuwe naar theorie op tv over het opwekken van kernenergie tijdens ligt al vijftig naar uit jaar op de plank. In Delft op tv met proberen onderzoekers deze bijna-vergeten vorm van het door kernenergie een nieuw leven met in te blazen. In naar deze naar reactor is niet uranium de het brandstof, maar naar thorium. Daar liggen stranden vol met met mee. Is de thorium-reactor de de schone energievoorziening van door de tijdens toekomst?

In op Nederland lopen bijna drieduizend van bij de politie op bekende criminelen tijdens rond die nog met een lange gevangenisstraf op tv moeten uitzitten. Hoe moeilijk tijdens is het eigenlijk om het in onzichtbaar te blijven als de politie door tijdens echt z'n best het doet? In een race uit tegen de door klok probeert Diederik het Jekel 36 uur in uit handen te blijven van een een speciale tijdens hightechopsporingsdienst. Elisabeth van Nimwegen heeft op tv op tv 36 uur de tijd van om haar door collega Diederik Jekel aan op tv te houden. Bij haar zoektocht in naar in Diederik is er speciale aandacht het voor door QUIN, een op zelflerend computerprogramma van TNO, van waarmee tactische analisten van de uit uit recherche gedrag van voortvluchtigen kunnen op tv voorspellen. op Verder is er uit aandacht voor een door het NFI naar ontwikkelde de technologie om verdachten te met identificeren op tv aan de hand microscopisch tijdens kleine sporen van geneesmiddelen, de drugs of uit explosieven. En de we zien of de nieuwste naar toepassing van gezichtsherkenning met Diederik uit een naar grote mensenmassa kan tijdens pikken.

Duizenden mensen in een uit Nederland zijn chronisch uitgeput, zonder duidelijke de medische oorzaak. met Hun ziekte tijdens wordt chronisch vermoeidheidssyndroom het of ME genoemd. van Psychologen beweren op dat ze patiënten het kunnen genezen, maar hun behandeling van is met lang niet altijd effectief en sommige door de patiënten zeggen zelfs uit zieker geworden te zijn een van psychologische therapie. Focus een toont mensen die tijdens ernstig invalide zijn door op chronische het uitputting en op tv die vinden dat op zij door psychologen het en dokters meedogenloos een zijn behandeld. Diederik van Jekel en Elisabeth van met Nimwegen onderzoeken het ook alternatieven voor de de psychologische behandeling en uit kijken of er misschien op tóch een met lichamelijke oorzaak te vinden het is voor deze uit soms het tot euthanasie en het zelfmoord leidende ziekte.

We op willen schonere het energie en slimmere elektronica. Maar voor naar met de productie van duurzame een windmolens, zonnepanelen, elektrische auto's, van computers met en smartphones hebben de we een grote op hoeveelheid zeldzame metalen met nodig. Het probleem: een deze metalen raken in rap tempo uit op. Diederik door Jekel en op Elizabeth van de Nimwegen constateren in naar Focus dat onze manier van door leven met op het spel staat als tijdens er niks verandert. een Ze onderzoeken naar wat de oplossingen zijn naar voor onze op metaalhonger. Ligt naar de oplossing op op tv 5 km diepte in de oceaan met de of in een bovengrondse 'urban mine'? het En kunnen het deze bijzondere metalen met ooit vervangen met worden door minder exotische op grondstoffen?

Het tijdens koraal bij de ABC-eilanden sterft. de in Is de grootste boosdoener klimaatverandering? tijdens Welke rol speelt de het visserij, tijdens slechte afvalwaterzuivering en met de landbouw? Zou het kunnen uit zijn dat de op tv grote hoeveelheid toeristen uit het koraal doodpoept? op Elisabeth van door Nimwegen gaat naar Curaçao, van op zoek naar in de met oorzaken. Ze vertrekt met uit het Nederlandse onderzoeksschip door de uit Pelagia op een van vijfdaagse expeditie rond de Caribische eilanden. tijdens Hoe is in het gesteld met met het koraal en naar de waterkwaliteit? Bij een de kust van met Bonaire zijn mysterieuze de algenmatten op met de bodem naar van de zee gevonden. Welk effect naar door hebben die op het de koraal?

De het meeste mensen denken dat op het prima kan: bellen van of appen in in het tijdens verkeer. 'Levensgevaarlijk', zegt de psycholoog Stefan naar van der Stigchel, die door onderzoek doet naar aandacht. door 'We overschatten onze aandacht de op enorm.' Wetenschappers ontdekken steeds meer op over met het ingenieuze aandachtsysteem. Ze met leren daarbij ook een van mensen bij wie het de door kapot is: neglect-patiënten. Deze patiënten de negeren de stelselmatig één helft van uit hun lichaam of een deel tijdens op van de ruimte om hen met heen. Ze door eten bijvoorbeeld maar één met kant van tijdens hun bord leeg of poetsen met slechts de met helft van hun tanden. tijdens Diederik van Jekel en Elisabeth met van Nimwegen zoeken uit van hoe aandacht in in ons brein werkt. in En dat je in heel makkelijk afgeleid kan met worden, laat Nederlands tijdens naar kampioen goochelen Niek Takens uit zien.

Iedereen kan fietsen, met maar het aantal het ongelukken neemt op tv toch toe. in Na honderd jaar fietsen in van naar Nederland wordt de fiets door de de wetenschap ontdekt. het En uit er blijkt nog uit veel te vertellen. van Elisabeth en Diederik onderzoeken de natuurkunde van van uit de fiets een en de neurologie de van het fietsen. In de van Nederlandse steden en dorpen in kan de de fiets ons redden van op tv files tijdens en vervuiling, op maar er bestaat geen betrouwbare met routeplanner voor met de fiets. met En in 2017 waren op er voor het van eerst in in de recente geschiedenis meer dodelijke ongevallen in met de het fiets dan met de naar door auto. Een treurig stemmende trend die uit dringend van gekeerd moet worden. In een een soepel draaiende uit aflevering onderzoeken Diederik tijdens en Elisabeth door het enorme belang van de naar ordinaire van stadsfiets en de op verbazingwekkende neurobiologie van het het fietsen.

Migraine, met omschreven door patiënten naar als 'een ritmisch op pokende ijspriem, de afschuwelijkste toestand, op een orkaan op in je hoofd', komt naar bij vrouwen drie met keer zo vaak in voor als uit bij mannen. Hoe kan op een dat? Vrouwelijke hormonen lijken van op invloed op het de migraineaanval. Ontstaat migraine bij de mannen ook uit door vrouwelijke hormonen? Dit naar door jaar komt het eerste uit medicijn op de markt dat op gemaakt is tijdens om van de aanvallen te voorkomen, naar het is door veelbelovend. Maar waarom het is er nog geen op tv medicijn dat aangrijpt op de een een hormonen? Onderzoek naar vrouwen liet lang op tv op zich wachten, door maar op hier komt snel verandering in in. En dat met geldt niet alleen van voor migraine. uit Ook kennis over autisme en een reuma bij vrouwen met levert vernieuwende het inzichten. Diederik Jekel en tijdens tijdens Elisabeth van Nimwegen zoeken op uit waarom medisch de onderzoek zich op vaak alleen op mannen op richtte, waardoor het vinden naar van de naar oplossing voor migraine uit zo'n veertig jaar naar achterloopt.

In de Noordzee een is het in een enorme op herrie. Explosies, tijdens seismische proeven, schepen en de bouw tijdens van op windmolenparken veroorzaken een kakofonie met van geluid onder naar water. En al de dat in geluid heeft invloed op de de dieren die op er leven. Jaarlijks van ondervinden duizenden bruinvissen ernstige uit schade aan van hun gehoor. Bijna onafgebroken verrijzen op de tijdens komende jaren nieuwe uit windmolenparken in zee. In naar 2050 zal naar verwachting met door een kwart van het Noordzee-oppervlak door gebruikt worden voor door windmolenparken. Met de de bouw van op tv nieuwe windmolenparken het neemt geluid onder water door flink toe. Wat doet de dat tijdens met de zeezoogdieren en vissen? van Heien we het in leven in in de Noordzee de naar de knoppen of naar valt het mee en tijdens is de naar herrie een offer door dat we moeten brengen voor tijdens een groenere op tv samenleving?

Waarom hebben wij op tv op tv geen herderskatten, maar wel herdershonden? Al tijdens 15.000 jaar, tijdens langer met dan koeien, schapen, kippen, paarden en met op katten, is de hond het lievelingshuisdier door uit van de mens. Waarom en hoe naar is hij op tv dat geworden? Door tijdens de met eeuwen heen zijn hond en een baas veel naar op elkaar gaan lijken. Er uit zijn zelfs met honden met symptomen de van depressie en ADHD. tijdens met Dankzij onze goede zorgen door worden honden uit zo oud dat uit ze soms ook dement worden. op Diederik Jekel in en Elisabeth van Nimwegen onderzoeken tijdens hoeveel de beste met vriend van de in mens de op ons het lijkt.

De tijgermug rukt het op, de muskusrat een bedreigt de op dijken en de 'hooikoortsplant' met de Ambrosia verlengt het hooikoortsseizoen in Nederland met met op twee maanden. door Deze soorten zijn de door menselijk toedoen vanuit het buitenland met in Nederland terechtgekomen. op tv De uit nieuwe soorten hebben met nog weinig een natuurlijke vijanden en kunnen met daardoor gaan woekeren. De overheid de spendeert een veel geld de om ze te bestrijden, op tv onder het mom van met invasieve exoten. uit Maar kunnen van we deze nieuwe soorten niet gewoon een accepteren en uit er ons voordeel uit uit halen? Diederik Jekel uit en met Elisabeth van Nimwegen verdiepen een zich in op de nieuwe Nederlandse flora en naar met fauna.

april 2020
05-09-2018 20:45

Door de bliksem getroffen

Focus - Door de bliksem getroffen

Voor de een is bliksem prachtig, voor de ander verschrikkelijk. Kunnen we ons wapenen tegen dit indrukwekkende, ontzagwekkende - en steeds vaker voorkomende - natuurfenomeen? Wat weten we al en vooral: wat weten we nog niet? We zijn erbij a...

16-07-2018 17:25

De aard van het beestje

Focus - De aard van het beestje

Waarom hebben wij geen herderskatten, maar wel herdershonden? Al 15.000 jaar, langer dan koeien, schapen, kippen, paarden en katten, is de hond het lievelingshuisdier van de mens. Waarom en hoe is hij dat geworden? Door de eeuwen heen zijn ...

12-07-2018 17:15

Orkaan in je hoofd

Focus - Orkaan in je hoofd

Migraine, omschreven door patiënten als 'een ritmisch pokende ijspriem, de afschuwelijkste toestand, een orkaan in je hoofd', komt bij vrouwen drie keer zo vaak voor als bij mannen. Hoe kan dat? Vrouwelijke hormonen lijken van invloed op de...

11-07-2018 17:10

Kabaal in Zee

Focus - Kabaal in Zee

In de Noordzee is het een enorme herrie. Explosies, seismische proeven, schepen en de bouw van windmolenparken veroorzaken een kakofonie van geluid onder water. En al dat geluid heeft invloed op de dieren die er leven. Jaarlijks ondervinden...

10-07-2018 17:15

De thorium-theorie

Focus - De thorium-theorie

Één schep zand: genoeg om duizenden huishoudens van energie te voorzien. Te mooi om waar te zijn, of toch niet? Voor de opwekking van duurzame elektriciteit is alle hoop nu gevestigd op zonne- en windenergie. Die voldoen niet aan onze energ...

09-07-2018 17:10

Opgejaagd

Focus - Opgejaagd

In Nederland lopen bijna drieduizend bij de politie bekende criminelen rond die nog een lange gevangenisstraf moeten uitzitten. Hoe moeilijk is het eigenlijk om onzichtbaar te blijven als de politie echt z'n best doet? In een race tegen de ...

29-06-2018 17:10

Onverklaarbaar oververmoeid

Focus - Onverklaarbaar oververmoeid

Duizenden mensen in Nederland zijn chronisch uitgeput, zonder duidelijke medische oorzaak. Hun ziekte wordt chronisch vermoeidheidssyndroom of ME genoemd. Psychologen beweren dat ze patiënten kunnen genezen, maar hun behandeling is lang nie...

13-06-2018 16:50

Metaalhonger

Focus - Metaalhonger

We willen schonere energie en slimmere elektronica. Maar voor de productie van duurzame windmolens, zonnepanelen, elektrische auto's, computers en smartphones hebben we een grote hoeveelheid zeldzame metalen nodig. Het probleem: deze metale...

12-06-2018 16:55

Koraalkillers

Focus - Koraalkillers

Het koraal bij de ABC-eilanden sterft. Is de grootste boosdoener klimaatverandering? Welke rol speelt de visserij, slechte afvalwaterzuivering en de landbouw? Zou het kunnen zijn dat de grote hoeveelheid toeristen het koraal doodpoept? Elis...

11-06-2018 17:00

Aandacht!

Focus - Aandacht!

De meeste mensen denken dat het prima kan: bellen of appen in het verkeer. 'Levensgevaarlijk', zegt psycholoog Stefan van der Stigchel, die onderzoek doet naar aandacht. 'We overschatten onze aandacht enorm.' Wetenschappers ontdekken steeds...

17-05-2018 21:25

Heel Holland Fietst

Focus - Heel Holland Fietst

Iedereen kan fietsen, maar het aantal ongelukken neemt toch toe. Na honderd jaar fietsen in Nederland wordt de fiets door de wetenschap ontdekt. En er blijkt nog veel te vertellen. Elisabeth en Diederik onderzoeken de natuurkunde van de fie...

10-05-2018 21:25

Orkaan in je hoofd

Focus - Orkaan in je hoofd

Migraine, omschreven door patiënten als 'een ritmisch pokende ijspriem, de afschuwelijkste toestand, een orkaan in je hoofd', komt bij vrouwen drie keer zo vaak voor als bij mannen. Hoe kan dat? Vrouwelijke hormonen lijken van invloed op de...

03-05-2018 21:30

Kabaal in Zee

Focus - Kabaal in Zee

In de Noordzee is het een enorme herrie. Explosies, seismische proeven, schepen en de bouw van windmolenparken veroorzaken een kakofonie van geluid onder water. En al dat geluid heeft invloed op de dieren die er leven. Jaarlijks ondervinden...

26-04-2018 21:30

De aard van het beestje

Focus - De aard van het beestje

Waarom hebben wij geen herderskatten, maar wel herdershonden? Al 15.000 jaar, langer dan koeien, schapen, kippen, paarden en katten, is de hond het lievelingshuisdier van de mens. Waarom en hoe is hij dat geworden? Door de eeuwen heen zijn ...

19-04-2018 21:25

Exotische woekeraars

Focus - Exotische woekeraars

De tijgermug rukt op, de muskusrat bedreigt de dijken en de 'hooikoortsplant' Ambrosia verlengt het hooikoortsseizoen in Nederland met twee maanden. Deze soorten zijn door menselijk toedoen vanuit het buitenland in Nederland terechtgekomen....

Je bekijkt momenteel pagina 2 van 5. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Focus gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Focus de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Focus bij Focus liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Focus. Heb je een uitzending van Focus gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Focus gemist

Afl.: Waarom schamen we ons bloot? Onszelf uitkleden doen we elke dag. Maar we kleden ons in het algemeen niet uit inhet bijzijn van vreemden. Waarom voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk als ze naakt zijn in aanwezigheid vananderen? Heeft het vooral te maken met de associatie met seks of is er meer aan de hand? En waarom hebben wij menseneigenlijk geen vacht, zoals dieren? Welke rol speelt de evolutie hier?

Uitzending gemist van Focus? Hier kun je alle uitzendingen van Focus kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 63
  • Laatste uitzending op 07-12-2018 om 16:40 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!