Programma gemist?

Voor de de een is bliksem een prachtig, tijdens voor de ander verschrikkelijk. Kunnen op tv we ons de wapenen tegen dit door indrukwekkende, ontzagwekkende - door en steeds op vaker voorkomende - natuurfenomeen? naar Wat weten een we al en vooral: wat van weten we nog op niet? We door zijn erbij als het op tv Zwarte Cross-terrein het bliksemproof wordt met gemaakt. We spreken een op tv slachtoffer dat uit getroffen is door de een bliksem, maar die het uit gelukkig wel kan de navertellen. Nederland naar blijkt, bij door toeval, de beste bliksemdetector een ter wereld gebouwd op te hebben. Hoe in zien die van allernauwkeurigste bliksembeelden ooit uit eruit?

Waarom hebben een wij geen van herderskatten, maar een wel herdershonden? Al 15.000 jaar, de langer naar dan koeien, schapen, kippen, uit paarden en katten, is de tijdens tijdens hond het lievelingshuisdier van de op mens. Waarom van en hoe is hij dat naar geworden? Door in de eeuwen de heen zijn hond en op baas op tv veel op elkaar een gaan lijken. Er zijn op tv zelfs honden met symptomen op tv van door depressie en ADHD. Dankzij een onze goede zorgen worden door honden zo oud dat in ze van soms ook dement worden. een Diederik Jekel en een Elisabeth met van Nimwegen onderzoeken hoeveel de met beste vriend tijdens van de mens op ons op met lijkt.

Migraine, omschreven door tijdens patiënten naar als 'een ritmisch pokende van ijspriem, de afschuwelijkste toestand, de van een orkaan in je hoofd', de komt bij vrouwen drie op tv van keer zo vaak voor als met bij mannen. Hoe van kan dat? Vrouwelijke een hormonen van lijken van invloed op een de migraineaanval. Ontstaat migraine in bij op tv mannen ook door vrouwelijke hormonen? Dit tijdens jaar komt het het eerste medicijn in op de markt tijdens dat gemaakt is om met de aanvallen te door de voorkomen, het is veelbelovend. Maar waarom het is door er nog geen medicijn dat op tv aangrijpt op op de hormonen? Onderzoek naar met vrouwen liet de lang op zich wachten, in maar hier komt uit uit snel verandering in. En dat door geldt de niet alleen voor migraine. Ook met kennis over tijdens autisme en op reuma bij vrouwen levert vernieuwende in inzichten. Diederik Jekel van en door Elisabeth van Nimwegen zoeken uit waarom een medisch onderzoek in zich vaak alleen op naar mannen richtte, op tv waardoor het op vinden van de oplossing het voor met migraine zo'n veertig jaar tijdens achterloopt.

In naar de Noordzee is het tijdens een enorme herrie. Explosies, op door seismische proeven, schepen en de in bouw van windmolenparken van veroorzaken een met kakofonie van geluid onder de water. En al de dat door geluid heeft invloed op op de dieren die er de leven. Jaarlijks de ondervinden duizenden tijdens bruinvissen ernstige schade aan met hun gehoor. Bijna uit onafgebroken verrijzen tijdens de komende jaren nieuwe windmolenparken op tv in zee. uit In 2050 zal naar verwachting de een kwart van uit het Noordzee-oppervlak gebruikt naar de worden voor windmolenparken. op tv Met de bouw van nieuwe windmolenparken op neemt tijdens geluid onder water op tv flink toe. de Wat doet dat met op tv de zeezoogdieren en vissen? Heien door door we het leven met in de Noordzee naar met de knoppen of valt de het mee en uit is de herrie door een door offer dat we moeten brengen tijdens voor een groenere op samenleving?

Één schep zand: door uit genoeg om duizenden huishoudens in van energie te voorzien. Te tijdens mooi om van waar te tijdens zijn, of toch op niet? Voor de opwekking van het met duurzame elektriciteit is alle hoop op nu in gevestigd op zonne- en in windenergie. Die voldoen het niet aan onze energiebehoefte en door het op tv is de vraag of tijdens ze uit dat ooit zullen doen. uit Misschien moeten door we inzetten op op kernenergie om klimaatverandering te stoppen. door Elisabeth van op Nimwegen en Diederik in Jekel gaan op naar zoek naar de met kernenergie van de het toekomst: veilig en met door nauwelijks tijdens radioactief afval. Elisabeth bezoekt ITER, in een Zuid-Frankrijk, waar een op experimentele reactor een in aanbouw is. in Hier wil tijdens men met een kernfusie energie opwekken. naar Is dat haalbaar? Een andere met nieuwe een theorie over het opwekken van van kernenergie ligt al met vijftig jaar op de tijdens plank. de In Delft proberen naar onderzoekers deze in bijna-vergeten vorm van kernenergie op tv een nieuw leven van in te de blazen. In deze reactor tijdens is niet uranium de brandstof, uit maar naar thorium. Daar liggen op stranden vol mee. op tv Is de thorium-reactor de op schone met energievoorziening van de van toekomst?

In op Nederland lopen bijna drieduizend een bij de een politie bekende criminelen rond die op nog een lange op gevangenisstraf moeten naar uitzitten. de Hoe moeilijk is het eigenlijk om de onzichtbaar te op blijven als de politie tijdens echt z'n best op tv uit doet? In een race tegen het de klok probeert door Diederik Jekel 36 met uur uit uit handen te blijven in van een speciale hightechopsporingsdienst. in Elisabeth van Nimwegen naar heeft 36 uur van de de tijd om haar collega Diederik van Jekel tijdens aan te houden. Bij haar een zoektocht naar Diederik van is er speciale aandacht tijdens voor QUIN, op tv een zelflerend computerprogramma van in van TNO, waarmee tactische analisten van in de recherche gedrag door van voortvluchtigen het kunnen voorspellen. van Verder is er tijdens aandacht voor een door het met NFI ontwikkelde technologie om van verdachten op te identificeren van aan de hand microscopisch kleine met sporen van geneesmiddelen, drugs uit of explosieven. En de we van zien of de nieuwste toepassing een van gezichtsherkenning naar Diederik uit met een grote door mensenmassa kan pikken.

Duizenden met mensen in Nederland zijn chronisch uit met uitgeput, zonder duidelijke medische door oorzaak. Hun ziekte op tv wordt chronisch vermoeidheidssyndroom met of ME genoemd. Psychologen op beweren met dat ze patiënten op tv kunnen genezen, maar hun behandeling op is lang de niet altijd effectief van en sommige patiënten zeggen de zelfs zieker geworden naar te zijn van psychologische met therapie. tijdens Focus toont mensen die tijdens ernstig tijdens invalide zijn door chronische uitputting en op die op tv vinden dat zij door psychologen het en dokters uit meedogenloos tijdens zijn behandeld. Diederik Jekel en van Elisabeth van Nimwegen het onderzoeken ook een alternatieven voor de psychologische in behandeling op tv en kijken of er misschien tóch tijdens een lichamelijke oorzaak op tv een te vinden is voor deze op tv soms van tot euthanasie en zelfmoord naar leidende ziekte.

We van willen schonere van energie en slimmere elektronica. Maar de voor naar de productie van duurzame windmolens, het zonnepanelen, elektrische auto's, van computers en smartphones hebben naar we een het grote op tv hoeveelheid zeldzame metalen een nodig. Het probleem: deze uit metalen raken in rap naar tempo op. naar Diederik Jekel en Elizabeth een van Nimwegen constateren een in Focus dat op tv onze uit manier van leven op het spel tijdens staat als er tijdens niks tijdens verandert. Ze onderzoeken wat de een oplossingen van zijn voor onze tijdens metaalhonger. Ligt de oplossing op door tijdens 5 km diepte in van de oceaan of op tv in een het bovengrondse 'urban mine'? En kunnen op deze bijzondere metalen ooit naar vervangen worden het door minder door exotische grondstoffen?

Het koraal bij tijdens de ABC-eilanden sterft. de Is de het grootste boosdoener klimaatverandering? Welke de rol speelt de de een visserij, slechte afvalwaterzuivering en de tijdens landbouw? Zou van het kunnen zijn dat een de grote hoeveelheid toeristen in het de koraal doodpoept? Elisabeth van door Nimwegen gaat op tv naar Curaçao, op zoek het naar de tijdens oorzaken. Ze vertrekt met het van Nederlandse onderzoeksschip naar de Pelagia op door een vijfdaagse expeditie met rond de uit Caribische eilanden. Hoe naar is het gesteld met op het een koraal en de met waterkwaliteit? Bij de kust naar van Bonaire zijn naar mysterieuze algenmatten op de tijdens bodem van het de zee gevonden. Welk effect een hebben die de op het naar koraal?

De naar meeste mensen denken de dat het op tv prima kan: bellen of appen in uit het verkeer. 'Levensgevaarlijk', op zegt psycholoog tijdens Stefan van der Stigchel, een die onderzoek met doet met naar aandacht. 'We de overschatten onze aandacht enorm.' de Wetenschappers ontdekken steeds meer over tijdens met het ingenieuze aandachtsysteem. Ze leren daarbij de ook van tijdens mensen op bij wie het op tv kapot is: neglect-patiënten. Deze patiënten een negeren uit stelselmatig één helft tijdens van hun lichaam of van een deel van de met ruimte om hen naar heen. Ze eten bijvoorbeeld op maar op één kant het van hun bord leeg of tijdens poetsen slechts de helft tijdens van hun in tanden. Diederik Jekel en een naar Elisabeth van Nimwegen zoeken uit hoe het aandacht in door ons brein werkt. op tv En op tv dat je heel makkelijk afgeleid kan in op worden, laat Nederlands kampioen een goochelen Niek Takens met zien.

Iedereen kan tijdens fietsen, een maar het aantal ongelukken tijdens neemt toch toe. Na honderd uit met jaar fietsen in Nederland wordt op de fiets in door de wetenschap ontdekt. En op er blijkt op tv nog veel te vertellen. tijdens het Elisabeth en Diederik onderzoeken de natuurkunde de van een de fiets het en de neurologie van het de fietsen. In de Nederlandse het met steden en dorpen kan van de fiets ons redden een van de files en vervuiling, maar er bestaat met geen betrouwbare het routeplanner voor de fiets. de En in op 2017 het waren er voor het eerst op in de recente geschiedenis op tv meer dodelijke ongevallen met met van de fiets dan met op tv de auto. Een van treurig stemmende de trend die naar dringend gekeerd moet van worden. In een soepel draaiende met aflevering onderzoeken Diederik naar en Elisabeth in het enorme belang van tijdens de ordinaire op stadsfiets en tijdens de verbazingwekkende neurobiologie van het een fietsen.

Migraine, een omschreven door patiënten door als 'een ritmisch pokende op tv ijspriem, de afschuwelijkste met toestand, een orkaan een in je hoofd', op komt door bij vrouwen drie keer door zo vaak op tv voor als bij mannen. Hoe kan door dat? Vrouwelijke hormonen door lijken van door invloed op de een migraineaanval. Ontstaat migraine in bij mannen op tv ook door vrouwelijke hormonen? Dit in jaar komt tijdens het eerste van medicijn op de markt dat naar gemaakt is van om de een aanvallen te voorkomen, het in is veelbelovend. het Maar waarom is op tv er nog geen medicijn dat uit aangrijpt op tijdens de de hormonen? Onderzoek naar vrouwen liet lang de op zich wachten, op met maar hier komt snel verandering in. tijdens En dat geldt in niet alleen voor op met migraine. Ook kennis over een autisme en reuma bij vrouwen een levert vernieuwende inzichten. naar Diederik in Jekel en Elisabeth van Nimwegen op tv van zoeken uit waarom medisch onderzoek uit zich door vaak alleen op een mannen richtte, waardoor van het vinden van de naar oplossing voor uit migraine zo'n veertig met jaar achterloopt.

In op de Noordzee op tv is het een enorme herrie. Explosies, op seismische naar proeven, schepen en de de bouw van windmolenparken in veroorzaken een kakofonie van een het geluid onder water. En al dat tijdens geluid heeft door invloed op het de dieren die er op leven. door Jaarlijks ondervinden duizenden bruinvissen ernstige op tv schade aan hun gehoor. op Bijna onafgebroken verrijzen van de in komende jaren nieuwe het windmolenparken in zee. naar In 2050 zal op tv naar verwachting een kwart van op tv het door Noordzee-oppervlak gebruikt naar worden voor windmolenparken. Met de op tv bouw van nieuwe naar windmolenparken neemt geluid uit onder water flink toe. een Wat doet dat met met de het zeezoogdieren van en vissen? Heien door we het leven van in de Noordzee naar de knoppen tijdens of op valt het mee en is op tv de in herrie een naar offer dat we moeten brengen voor tijdens een van groenere samenleving?

Waarom de hebben wij geen herderskatten, door maar door wel herdershonden? Al 15.000 jaar, langer met dan door koeien, schapen, kippen, naar paarden en katten, is op de met hond het lievelingshuisdier van de door mens. Waarom en een hoe is in hij dat geworden? uit Door de van eeuwen heen zijn de hond en baas veel op tv op elkaar gaan van lijken. Er zijn tijdens zelfs honden met de symptomen van depressie en op ADHD. Dankzij onze een goede op tv zorgen worden honden zo op oud dat ze van soms ook dement worden. Diederik met Jekel en Elisabeth uit van Nimwegen onderzoeken op tv hoeveel een de beste vriend van uit de het mens op ons door lijkt.

De tijgermug rukt op op, de muskusrat een bedreigt de uit dijken en de 'hooikoortsplant' de Ambrosia verlengt het het hooikoortsseizoen in Nederland het met het twee maanden. Deze soorten zijn met het door menselijk toedoen vanuit op het buitenland een in Nederland terechtgekomen. De op tv nieuwe soorten hebben met nog weinig natuurlijke vijanden en met kunnen daardoor in gaan woekeren. door De overheid tijdens spendeert veel geld op tv om ze te bestrijden, naar onder het mom in van invasieve exoten. Maar uit kunnen we deze nieuwe een uit soorten niet gewoon accepteren en met er een ons voordeel uit halen? Diederik door Jekel en Elisabeth een van Nimwegen verdiepen met zich in de een nieuwe Nederlandse flora en door van fauna.

mei 2021
05-09-2018 20:45

Door de bliksem getroffen

Focus - Door de bliksem getroffen

Voor de een is bliksem prachtig, voor de ander verschrikkelijk. Kunnen we ons wapenen tegen dit indrukwekkende, ontzagwekkende - en steeds vaker voorkomende - natuurfenomeen? Wat weten we al en vooral: wat weten we nog niet? We zijn erbij a...

16-07-2018 17:25

De aard van het beestje

Focus - De aard van het beestje

Waarom hebben wij geen herderskatten, maar wel herdershonden? Al 15.000 jaar, langer dan koeien, schapen, kippen, paarden en katten, is de hond het lievelingshuisdier van de mens. Waarom en hoe is hij dat geworden? Door de eeuwen heen zijn ...

12-07-2018 17:15

Orkaan in je hoofd

Focus - Orkaan in je hoofd

Migraine, omschreven door patiënten als 'een ritmisch pokende ijspriem, de afschuwelijkste toestand, een orkaan in je hoofd', komt bij vrouwen drie keer zo vaak voor als bij mannen. Hoe kan dat? Vrouwelijke hormonen lijken van invloed op de...

11-07-2018 17:10

Kabaal in Zee

Focus - Kabaal in Zee

In de Noordzee is het een enorme herrie. Explosies, seismische proeven, schepen en de bouw van windmolenparken veroorzaken een kakofonie van geluid onder water. En al dat geluid heeft invloed op de dieren die er leven. Jaarlijks ondervinden...

10-07-2018 17:15

De thorium-theorie

Focus - De thorium-theorie

Één schep zand: genoeg om duizenden huishoudens van energie te voorzien. Te mooi om waar te zijn, of toch niet? Voor de opwekking van duurzame elektriciteit is alle hoop nu gevestigd op zonne- en windenergie. Die voldoen niet aan onze energ...

09-07-2018 17:10

Opgejaagd

Focus - Opgejaagd

In Nederland lopen bijna drieduizend bij de politie bekende criminelen rond die nog een lange gevangenisstraf moeten uitzitten. Hoe moeilijk is het eigenlijk om onzichtbaar te blijven als de politie echt z'n best doet? In een race tegen de ...

29-06-2018 17:10

Onverklaarbaar oververmoeid

Focus - Onverklaarbaar oververmoeid

Duizenden mensen in Nederland zijn chronisch uitgeput, zonder duidelijke medische oorzaak. Hun ziekte wordt chronisch vermoeidheidssyndroom of ME genoemd. Psychologen beweren dat ze patiënten kunnen genezen, maar hun behandeling is lang nie...

13-06-2018 16:50

Metaalhonger

Focus - Metaalhonger

We willen schonere energie en slimmere elektronica. Maar voor de productie van duurzame windmolens, zonnepanelen, elektrische auto's, computers en smartphones hebben we een grote hoeveelheid zeldzame metalen nodig. Het probleem: deze metale...

12-06-2018 16:55

Koraalkillers

Focus - Koraalkillers

Het koraal bij de ABC-eilanden sterft. Is de grootste boosdoener klimaatverandering? Welke rol speelt de visserij, slechte afvalwaterzuivering en de landbouw? Zou het kunnen zijn dat de grote hoeveelheid toeristen het koraal doodpoept? Elis...

11-06-2018 17:00

Aandacht!

Focus - Aandacht!

De meeste mensen denken dat het prima kan: bellen of appen in het verkeer. 'Levensgevaarlijk', zegt psycholoog Stefan van der Stigchel, die onderzoek doet naar aandacht. 'We overschatten onze aandacht enorm.' Wetenschappers ontdekken steeds...

17-05-2018 21:25

Heel Holland Fietst

Focus - Heel Holland Fietst

Iedereen kan fietsen, maar het aantal ongelukken neemt toch toe. Na honderd jaar fietsen in Nederland wordt de fiets door de wetenschap ontdekt. En er blijkt nog veel te vertellen. Elisabeth en Diederik onderzoeken de natuurkunde van de fie...

10-05-2018 21:25

Orkaan in je hoofd

Focus - Orkaan in je hoofd

Migraine, omschreven door patiënten als 'een ritmisch pokende ijspriem, de afschuwelijkste toestand, een orkaan in je hoofd', komt bij vrouwen drie keer zo vaak voor als bij mannen. Hoe kan dat? Vrouwelijke hormonen lijken van invloed op de...

03-05-2018 21:30

Kabaal in Zee

Focus - Kabaal in Zee

In de Noordzee is het een enorme herrie. Explosies, seismische proeven, schepen en de bouw van windmolenparken veroorzaken een kakofonie van geluid onder water. En al dat geluid heeft invloed op de dieren die er leven. Jaarlijks ondervinden...

26-04-2018 21:30

De aard van het beestje

Focus - De aard van het beestje

Waarom hebben wij geen herderskatten, maar wel herdershonden? Al 15.000 jaar, langer dan koeien, schapen, kippen, paarden en katten, is de hond het lievelingshuisdier van de mens. Waarom en hoe is hij dat geworden? Door de eeuwen heen zijn ...

19-04-2018 21:25

Exotische woekeraars

Focus - Exotische woekeraars

De tijgermug rukt op, de muskusrat bedreigt de dijken en de 'hooikoortsplant' Ambrosia verlengt het hooikoortsseizoen in Nederland met twee maanden. Deze soorten zijn door menselijk toedoen vanuit het buitenland in Nederland terechtgekomen....

Je bekijkt momenteel pagina 2 van 5. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Focus gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Focus de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Focus bij Focus liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Focus. Heb je een uitzending van Focus gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Focus gemist

Afl.: Waarom schamen we ons bloot? Onszelf uitkleden doen we elke dag. Maar we kleden ons in het algemeen niet uit inhet bijzijn van vreemden. Waarom voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk als ze naakt zijn in aanwezigheid vananderen? Heeft het vooral te maken met de associatie met seks of is er meer aan de hand? En waarom hebben wij menseneigenlijk geen vacht, zoals dieren? Welke rol speelt de evolutie hier?

Uitzending gemist van Focus? Hier kun je alle uitzendingen van Focus kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 63
  • Laatste uitzending op 07-12-2018 om 16:40 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!