Programma gemist?

In Nederland uit lopen bijna drieduizend een bij de politie op bekende op criminelen rond die nog een een lange gevangenisstraf in moeten uitzitten. Hoe moeilijk is op tv het door eigenlijk om onzichtbaar op tv te blijven, van als de politie echt z'n best uit doet? In met een uit race tegen de klok probeert door Diederik Jekel 36 uur door van uit handen te blijven van met een speciale high- in tech het opsporingsdienst. Elisabeth van van Nimwegen heeft 36 uur de tijd door om haar naar collega Diederik het Jekel aan te het houden. Bij haar zoektocht naar op Diederik is er naar speciale aandacht een voor tijdens QUIN, een zelflerend op computerprogramma van TNO, waarmee tactische analisten op tv op van de recherche gedrag naar van voortvluchtigen kunnen voorspellen. een Verder is de er aandacht met voor een door het NFI op ontwikkelde technologie om verdachten in te naar identificeren aan de hand microscopisch de kleine sporen uit van de geneesmiddelen, drugs of explosieven. uit En we zien of op de nieuwste toepassing van de gezichtsherkenning Diederik uit naar een grote mensenmassa uit kan een pikken.

Het koraal van bij de van ABC-eilanden sterft. Is de grootste met boosdoener de klimaatverandering? Welke rol speelt op tv de visserij, slechte afvalwaterzuivering het en op tv de landbouw? Zou uit het kunnen zijn dat de op tv grote hoeveelheid een toeristen het koraal tijdens doodpoept? Elisabeth naar van Nimwegen het gaat voor Focus tijdens naar Curaçao, op zoek naar naar de oorzaken. Ze door vertrekt met het Nederlandse het van onderzoeksschip de Pelagia op van een vijfdaagse expeditie een rond de Caribische eilanden. de Hoe is het in gesteld met een het koraal en de van waterkwaliteit? Bij de kust naar van Bonaire door zijn mysterieuze algenmatten de op de bodem met van de zee gevonden. van Welk effect hebben van die op met het op koraal?

Jaarlijks worden er uit tientallen tot honderd door lichamen van migranten tijdens gevonden in het tijdens tijdens Texaanse Brooks County, vlakbij de een Mexicaanse in grens. Veel migranten uit Midden-Amerika in proberen met mensensmokkelaars op tv Amerika te bereiken, maar een worden door hen tijdens in de woestijn van gedropt, zonder voldoende naar een voedsel en drinkwater. Velen sterven. Wanneer met door ze gevonden worden tijdens krijgen ze een anoniem graf. Wetenschappers de door van de Texas State University proberen in deze ongeïdentificeerde lichamen de de nu alsnog een naam op te geven. Diederik het Jekel bezoekt de bodyfarm het in Texas, een naar openluchtlab waar lichamen in van de brandende zon een uit ontbinden. Kennis hierover kan helpen door bij de identificatie van een door deze vluchtelingen.

Een schep door zand: genoeg om uit duizenden huishoudens van van energie te voorzien? Te op in mooi om waar te in zijn, of toch niet? op tv Voor de opwekking van het duurzame met elektriciteit is alle met hoop nu gevestigd op zonne- een en windenergie. Die van voldoen niet op tv aan onze energiebehoefte door en het de is de vraag of van ze dat door ooit zullen doen. Misschien moeten tijdens op we inzetten op kernenergie om op tv klimaatverandering te stoppen. met Elisabeth van in Nimwegen en Diederik Jekel gaan in op tv op zoek naar de kernenergie op van de toekomst: veilig in en met door nauwelijks radioactief afval. door Elisabeth bezoekt ITER, in in Zuid-Frankrijk, waar een een naar experimentele reactor in door aanbouw is. Hier wil uit men met op kernfusie energie opwekken. Is de dat haalbaar? van Een andere nieuwe van theorie over het naar opwekken van kernenergie ligt in al vijftig een jaar op de op tv plank. In Delft proberen onderzoekers deze een bijna de vergeten vorm van kernenergie een uit op nieuw leven in te met blazen. In deze reactor is uit niet naar uranium de brandstof, de maar thorium. Daar liggen een stranden vol mee. uit Is de thorium-reactor de in schone energievoorziening van een de met toekomst?

Dankzij zestig in jaar tijdens satelliettechnologie hebben we onbegrensde communicatiemogelijkheden en tijdens technieken op tv om onze planeet een te bestuderen. Veel van in die technologie doet door het niet meer en door zweeft als met ruimteschroot eindeloze rondjes een rond de aarde. op tv Een afvalberg uit in de ruimte. Elisabeth van op Nimwegen in en Diederik een Jekel ontdekken in Focus dat de op tv de inmiddels miljoenen stukjes ruimteafval op satellieten uit elkaar naar kunnen laten spatten tijdens en levensgevaarlijk kunnen zijn voor door astronauten in hun van ruimteschepen. uit Hoe kunnen we die gevaarlijke naar de rotzooi in de ruimte het opruimen?

In van een speciale uitzending besteedt het uit op tv NTR-wetenschapsprogramma Focus aandacht aan tijdens de beroemde natuurkundige Stephen uit Hawking, die woensdag 14 met maart een op 76-jarige leeftijd overleed. Focus uit blikt terug op een een van de op tv laatste grote publieke het uit optredens van het van natuurkundig genie, met nog nooit vertoond in materiaal. In van mei 2014 op stond presentator Diederik tijdens Jekel oog in oog op met door Hawking en mocht hem aan het de tand voelen op door het door Plancks- symposium naar in Utrecht. "We de hadden er nooit op gerekend door dat hij onze door uitnodiging zou aannemen. het We dachten eerst dat de het een met grap een was", vertelt Jori Hoencamp, mede-organisator van het op het internationale evenement voor op natuurkundestudenten, toen hij tijdens hoorde dat Hawking voor van het eerst een sinds lange tijd weer in de het op tv openbaar zou verschijnen. Focus neemt tijdens de kijker op tv mee terug naar dit de historische evenement op tv en laat van zien hoe het gedachtengoed de van Hawking tijdens voorleeft. Niet alleen als met iconisch in wetenschapper, maar ook als cultfiguur en door als op tv ALS-patiënt die zijn het neurologische ziekte meer dan 50 naar naar jaar de baas was. het Met zijn theorieën de over zwarte gaten tijdens voegde Stephen Hawking uit zich bij een illuster op tv rijtje van wetenschappelijke in beroemdheden als Newton en van Einstein. Hawking probeerde naar met in zijn ideeën van twee afgebakende takken in de van natuurkunde, die van het naar allerkleinste én het door allergrootste, met aan elkaar te koppelen: de een kwantummechanica een en relativiteitstheorie. Hierom is de hij vermaard, van maar ook breed bekritiseerd. Hawking deelde in naar zijn ideeën niet alleen met een met klein gezelschap van in geniale natuurkundigen. van Op een tijdens onuitputtelijke manier zette hij op zich in in voor het op tv verspreiden van wetenschappelijke kennis. Dit is op wat het hij bijvoorbeeld doet in zijn naar bestseller A op tv Brief History of van Time, op maar ook in de twee naar kinderboeken die hij samen een de met zijn dochter de schreef. Deze inzet is op zijn de minst bewonderenswaardig van te uit noemen. Hawking had namelijk een uit bijzonder fragiele gezondheid. van Al ruim 50 door jaar leed hij de aan ALS, waardoor hij het slechts nog de een de kleine spier in zijn rechterwang een kon bewegen. Deze spier van met stuurde zijn stemcomputer aan, met het apparaat waarmee op tv hij in in verbinding staat tot tijdens de buitenwereld.

Algoritmes op tv veroveren in in rap tempo de wereld. Ze van maken tegenwoordig zelfs schilderijen naar en muziekcomposities. En de ze nemen steeds door vaker belangrijke beslissingen met met voor ons, bijvoorbeeld bij door het afsluiten van leningen, met bij de sollicitaties, het voorspellen van criminaliteit, uit de schoolkeuze in het op tv voorgezet onderwijs, uit het opsporen van kanker de de en het vinden op van een partner. Maar geven deze op tv uit computergestuurde beslissingen ook altijd de beste een op uitkomst? Moeten we naar ze blindelings vertrouwen? Wetenschappers in Nederland de stellen dat naar er door maar een manier is om misbruik op de te voorkomen: ze op tv moeten allemaal openbaar worden gemaakt. de Wie tijdens doet het beter: het het algoritme of de mens? Diederik naar Jekel en in Elisabeth van Nimwegen uit gaan op tijdens zoek.

Het koraal op bij de het ABC-eilanden sterft. naar Is de grootste naar boosdoener klimaatverandering? Welke rol een speelt de visserij, slechte op afvalwaterzuivering een en de landbouw? in Zou het kunnen zijn op dat de grote hoeveelheid tijdens toeristen het de koraal doodpoept? Elisabeth van Nimwegen door tijdens gaat naar Curaçao, op zoek uit naar de oorzaken. op Ze vertrekt tijdens met het Nederlandse onderzoeksschip van de Pelagia naar op een vijfdaagse expeditie tijdens rond de Caribische eilanden. met Hoe is tijdens het van gesteld met het tijdens koraal en de waterkwaliteit? Bij de met kust van Bonaire het zijn uit mysterieuze algenmatten op de op tv bodem van van de zee door gevonden. Welk effect hebben die in op het van koraal?

In de het wetenschappelijke programma in Focus wordt vanavond aandacht in besteed tijdens aan mensen onverklaarbare oververmoeidheid. Duizenden in mensen het in Nederland zijn chronisch uitgeput, zonder uit duidelijke naar medische oorzaak. Hun ziekte uit wordt chronisch vermoeidheidssyndroom in of ME genoemd. Psychologen naar beweren dat het ze patiënten kunnen genezen, in maar hun behandeling op tv is lang niet uit van altijd effectief en sommige het patiënten zeggen de zelfs zieker geworden te de zijn van psychologische therapie. op tv Focus toont mensen die uit ernstig uit invalide zijn door chronische uitputting op en die vinden het dat op zij door psychologen het en dokters meedogenloos in zijn behandeld. Diederik Jekel en op tv Elisabeth van met Nimwegen onderzoeken in ook alternatieven voor de uit psychologische behandeling in en kijken of er in misschien naar tóch een lichamelijke oorzaak te de vinden is het voor deze soms tot op tv euthanasie op en zelfmoord leidende in ziekte.

We op willen schonere op tv energie en slimmere elektronica. Maar tijdens voor door de productie van in duurzame windmolens, zonnepanelen, elektrische auto's, computers door en naar smartphones hebben naar we een grote hoeveelheid naar zeldzame metalen het nodig. Het probleem: deze metalen tijdens raken door in rap tempo op. door Diederik Jekel en Elizabeth van op tijdens Nimwegen constateren dat het onze manier van leven uit op het op tv spel staat als er niks verandert. een Ze onderzoeken wat met de de oplossingen zijn voor onze metaalhonger. door Ligt op tv de oplossing op 5 km een diepte in een de oceaan of in de uit een bovengrondse 'urban mine'? door En kunnen met deze bijzondere metalen van ooit vervangen worden door minder exotische een op tv grondstoffen?

In Focus gaan tijdens presentatoren Elisabeth door van Nimwegen en Diederik de op Jekel op onderzoek een uit in de wetenschappelijke uit wereld. Ze nemen de de kijker uit mee naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten tijdens en ontdekkingen. in Hoe door beïnvloeden die ons uit dagelijks leven? Focus is vanaf op vanavond iedere donderdag om tijdens 21:25 uur te door zien op NPO van naar 2. In Focus tijdens komen interessante wetenschappers aan het de woord die de van kijker zelf niet snel naar spreekt en van ziet de naar kijker beelden die de hij niet in eerder zag. Iedere aflevering is van een zoektocht naar op tv wetenschappelijke antwoorden naar op een centrale een vraag. In uit de eerste uitzending gaan een Elisabeth en Diederik een op zoek naar de naar werking van tijdens ons ingenieuze aandachtssysteem. Hoe werkt uit dat eigenlijk in door de ons brein, wat gebeurt er als een we appen en op bellen in het van verkeer? En het kan aandacht ook op kapot? de Focus vervangt De door Kennis van Nu, dat tijdens tot nu toe wekelijks te een zien was op door door NPO 2.

Documentaire Een het 'aardse' ruimtevaartfilm. In de tijdens documentaire richten we met onze uit blik niet een op de ruimte maar kijken door we juist door vanuit de ruimte naar de naar aarde. Om haar op (net zoals André met Kuipers) met andere naar ogen de te bezien?

Wetenschappelijke documentaires Het de op tv onderbewuste speelt een op tv veel grotere rol in ons tijdens leven dan we het tot nu de toe dachten. Dat weten we de door een aantal het doorbraken in de uit wetenschap. In een dit programma tijdens aandacht voor op tv het instinct.

Wetenschappelijke documentaires Veel op tv wetenschappers op namen aan met dat de mens niet meer verder tijdens evolueerde sinds een hij zich kon beschermen van de tegen de grillen van de naar natuur, op maar wetenschappers komen nu tot een tijdens heel ander uit inzicht.

Aandacht voor de de ingewanden. uit Zijn mannelijk jachtgedrag en vlees tijdens of uit juist vrouwen en het koken van van in groenten de basis voor onze op grootste op evolutionaire sprong: uit onze grote hersenen?

december 2020
12-04-2018 21:25

Opgejaagd

Focus - Opgejaagd

In Nederland lopen bijna drieduizend bij de politie bekende criminelen rond die nog een lange gevangenisstraf moeten uitzitten. Hoe moeilijk is het eigenlijk om onzichtbaar te blijven, als de politie echt z'n best doet? In een race tegen de...

06-04-2018 16:10

Koraalkillers

Focus - Koraalkillers

Het koraal bij de ABC-eilanden sterft. Is de grootste boosdoener klimaatverandering? Welke rol speelt de visserij, slechte afvalwaterzuivering en de landbouw? Zou het kunnen zijn dat de grote hoeveelheid toeristen het koraal doodpoept? Elis...

05-04-2018 21:25

Lichaam zonder naam

Focus - Lichaam zonder naam

Jaarlijks worden er tientallen tot honderd lichamen van migranten gevonden in het Texaanse Brooks County, vlakbij de Mexicaanse grens. Veel migranten uit Midden-Amerika proberen met mensensmokkelaars Amerika te bereiken, maar worden door he...

29-03-2018 21:25

De thorium theorie

Focus - De thorium theorie

Een schep zand: genoeg om duizenden huishoudens van energie te voorzien? Te mooi om waar te zijn, of toch niet? Voor de opwekking van duurzame elektriciteit is alle hoop nu gevestigd op zonne- en windenergie. Die voldoen niet aan onze energ...

22-03-2018 21:25

Strijd tegen het ruimteschroot

Focus - Strijd tegen het ruimteschroot

Dankzij zestig jaar satelliettechnologie hebben we onbegrensde communicatiemogelijkheden en technieken om onze planeet te bestuderen. Veel van die technologie doet het niet meer en zweeft als ruimteschroot eindeloze rondjes rond de aarde. E...

15-03-2018 21:25

Focus: special over Stephen Hawking

Focus - Focus: special over Stephen Hawking

In een speciale uitzending besteedt het NTR-wetenschapsprogramma Focus aandacht aan de beroemde natuurkundige Stephen Hawking, die woensdag 14 maart op 76-jarige leeftijd overleed. Focus blikt terug op een van de laatste grote publieke optr...

08-03-2018 21:25

Het algoritme spreekt

Focus - Het algoritme spreekt

Algoritmes veroveren in rap tempo de wereld. Ze maken tegenwoordig zelfs schilderijen en muziekcomposities. En ze nemen steeds vaker belangrijke beslissingen voor ons, bijvoorbeeld bij het afsluiten van leningen, bij sollicitaties, het voor...

01-03-2018 21:25

Koraalkillers

Focus - Koraalkillers

Het koraal bij de ABC-eilanden sterft. Is de grootste boosdoener klimaatverandering? Welke rol speelt de visserij, slechte afvalwaterzuivering en de landbouw? Zou het kunnen zijn dat de grote hoeveelheid toeristen het koraal doodpoept? Elis...

22-02-2018 21:25

Focus: onverklaarbaar oververmoeid

Focus - Focus: onverklaarbaar oververmoeid

In het wetenschappelijke programma Focus wordt vanavond aandacht besteed aan mensen onverklaarbare oververmoeidheid. Duizenden mensen in Nederland zijn chronisch uitgeput, zonder duidelijke medische oorzaak. Hun ziekte wordt chronisch ver...

15-02-2018 21:30

Metaalhonger

Focus - Metaalhonger

We willen schonere energie en slimmere elektronica. Maar voor de productie van duurzame windmolens, zonnepanelen, elektrische auto's, computers en smartphones hebben we een grote hoeveelheid zeldzame metalen nodig. Het probleem: deze metale...

08-02-2018 21:30

Nieuw: Focus

Focus - Nieuw: Focus

In Focus gaan presentatoren Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel op onderzoek uit in de wetenschappelijke wereld. Ze nemen de kijker mee naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten en ontdekkingen. Hoe beïnvloeden die ons dagelijks lev...

16-12-2012 20:55

Aflevering van zondag 16 december 2012

Focus - Aflevering van zondag 16 december 2012

Documentaire Een 'aardse' ruimtevaartfilm. In de documentaire richten we onze blik niet op de ruimte maar kijken we juist vanuit de ruimte naar de aarde. Om haar (net zoals André Kuipers) met andere ogen te bezien?

28-10-2012 19:25

Out of control

Focus - Out of control

Wetenschappelijke documentaires Het onderbewuste speelt een veel grotere rol in ons leven dan we tot nu toe dachten. Dat weten we door een aantal doorbraken in de wetenschap. In dit programma aandacht voor het instinct.

21-10-2012 19:25

Are we still evolving?

Focus - Are we still evolving?

Wetenschappelijke documentaires Veel wetenschappers namen aan dat de mens niet meer verder evolueerde sinds hij zich kon beschermen tegen de grillen van de natuur, maar wetenschappers komen nu tot een heel ander inzicht.

07-10-2012 19:25

Ingewanden

Focus - Ingewanden

Aandacht voor de ingewanden. Zijn mannelijk jachtgedrag en vlees of juist vrouwen en het koken van groenten de basis voor onze grootste evolutionaire sprong: onze grote hersenen?

Je bekijkt momenteel pagina 3 van 5. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Focus gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Focus de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Focus bij Focus liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Focus. Heb je een uitzending van Focus gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Focus gemist

Afl.: Waarom schamen we ons bloot? Onszelf uitkleden doen we elke dag. Maar we kleden ons in het algemeen niet uit inhet bijzijn van vreemden. Waarom voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk als ze naakt zijn in aanwezigheid vananderen? Heeft het vooral te maken met de associatie met seks of is er meer aan de hand? En waarom hebben wij menseneigenlijk geen vacht, zoals dieren? Welke rol speelt de evolutie hier?

Uitzending gemist van Focus? Hier kun je alle uitzendingen van Focus kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 63
  • Laatste uitzending op 07-12-2018 om 16:40 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!