Programma gemist?

In tijdens Nederland lopen bijna drieduizend bij tijdens in de politie bekende criminelen rond met die nog tijdens een lange gevangenisstraf moeten uitzitten. met in Hoe moeilijk is het eigenlijk om door onzichtbaar te de blijven, als de van politie echt z'n best naar doet? In op tv een tijdens race tegen de tijdens klok probeert Diederik Jekel 36 op uur op tv uit handen te het blijven van een speciale uit high- tech opsporingsdienst. Elisabeth van op tijdens Nimwegen heeft 36 tijdens uur de tijd om haar tijdens collega het Diederik Jekel aan te houden. het Bij haar zoektocht een naar Diederik met is er op tv speciale aandacht voor QUIN, een in zelflerend computerprogramma van TNO, in waarmee tactische van analisten van de naar recherche in gedrag van voortvluchtigen kunnen op voorspellen. Verder is er aandacht met voor een de door het NFI een ontwikkelde technologie om verdachten het te de identificeren aan met de hand microscopisch kleine sporen van tijdens geneesmiddelen, drugs of van explosieven. En de we zien of de de nieuwste het toepassing van gezichtsherkenning Diederik op tv uit een grote met mensenmassa kan uit pikken.

Het koraal een bij op de ABC-eilanden sterft. Is het de grootste boosdoener tijdens klimaatverandering? Welke rol speelt de een visserij, slechte afvalwaterzuivering de en de van landbouw? Zou in het kunnen zijn dat de op tv grote hoeveelheid in toeristen het koraal door doodpoept? uit Elisabeth van Nimwegen gaat voor op tv Focus naar Curaçao, de op zoek de naar de oorzaken. Ze tijdens vertrekt een met het Nederlandse op tv onderzoeksschip de Pelagia op door een vijfdaagse expeditie rond in de Caribische eilanden. Hoe op in is het gesteld met het koraal van naar en de waterkwaliteit? Bij de op tv kust van van Bonaire zijn mysterieuze algenmatten de op de bodem de van de zee van gevonden. naar Welk effect hebben die op het het van koraal?

Jaarlijks worden er naar tijdens tientallen tot honderd een lichamen van migranten het gevonden in het Texaanse naar Brooks County, vlakbij de Mexicaanse met grens. Veel op migranten uit Midden-Amerika tijdens proberen met door mensensmokkelaars Amerika uit te bereiken, maar worden door op tv hen in de woestijn de gedropt, zonder voldoende een voedsel en het drinkwater. Velen sterven. Wanneer een ze gevonden worden op tv krijgen ze een door tijdens anoniem graf. Wetenschappers van de Texas op tv State op University proberen deze uit ongeïdentificeerde lichamen nu door alsnog een naam met te geven. met Diederik Jekel bezoekt op tv de bodyfarm in Texas, een op tv openluchtlab waar uit lichamen in de brandende met zon ontbinden. Kennis een hierover kan helpen door bij een de identificatie van deze tijdens vluchtelingen.

Een schep zand: een genoeg om duizenden een huishoudens in van energie te het voorzien? Te mooi om waar uit te zijn, of een in toch niet? Voor de opwekking van van duurzame met elektriciteit is alle hoop nu op tv gevestigd op tijdens zonne- een en windenergie. Die voldoen niet tijdens aan onze door energiebehoefte en het is uit de vraag of ze uit op tv dat ooit zullen doen. Misschien moeten het we inzetten uit op door kernenergie om klimaatverandering te de stoppen. Elisabeth van Nimwegen en in Diederik naar Jekel gaan op zoek tijdens naar uit de kernenergie van tijdens de toekomst: veilig en met een nauwelijks radioactief afval. van Elisabeth bezoekt ITER, in naar Zuid-Frankrijk, waar een door experimentele reactor met in aanbouw is. het Hier door wil men met kernfusie een energie opwekken. Is op dat haalbaar? door Een andere nieuwe theorie over het op tv opwekken van in kernenergie op tv ligt al vijftig jaar naar op de plank. op tv In Delft proberen op tv onderzoekers deze bijna vergeten vorm tijdens van het kernenergie een nieuw leven in van te uit blazen. In deze reactor is op tv niet uranium de op tv brandstof, maar thorium. het een Daar liggen stranden vol op mee. Is op de thorium-reactor de uit schone energievoorziening van op de toekomst?

Dankzij zestig jaar op tv satelliettechnologie door hebben we op onbegrensde communicatiemogelijkheden en op tv technieken om onze planeet te bestuderen. door Veel van uit die technologie doet met het door niet meer en zweeft als ruimteschroot met eindeloze rondjes in rond de aarde. Een van tijdens afvalberg in de ruimte. Elisabeth van van Nimwegen naar en Diederik Jekel ontdekken in tijdens Focus dat op de inmiddels van miljoenen stukjes naar ruimteafval satellieten uit elkaar kunnen laten het spatten en levensgevaarlijk met het kunnen zijn voor astronauten in hun door de ruimteschepen. Hoe kunnen door we die gevaarlijke rotzooi in de het ruimte van opruimen?

In een speciale tijdens uitzending met besteedt het NTR-wetenschapsprogramma Focus aandacht door aan de tijdens beroemde een natuurkundige Stephen Hawking, die uit woensdag 14 maart op 76-jarige door leeftijd overleed. naar Focus blikt uit terug op een van de met laatste grote publieke in optredens van door het natuurkundig genie, op met nog nooit naar vertoond materiaal. In naar mei 2014 stond presentator een het Diederik Jekel oog op tv in oog met Hawking en mocht in uit hem aan de naar tand voelen op het Plancks- naar symposium in het Utrecht. "We hadden er op tv nooit op naar gerekend dat hij van onze uitnodiging zou een aannemen. We op tv dachten eerst dat het een met grap was", tijdens vertelt Jori Hoencamp, mede-organisator op van het internationale evenement van voor natuurkundestudenten, van toen het hij hoorde dat op Hawking voor het op tv eerst sinds lange tijd weer een in het op tv openbaar zou door verschijnen. Focus neemt de kijker tijdens mee de terug naar dit historische naar evenement en van laat zien hoe door het gedachtengoed van Hawking voorleeft. Niet van alleen als iconisch op tijdens wetenschapper, maar ook uit als cultfiguur en in als ALS-patiënt die zijn neurologische de ziekte meer dan 50 van jaar de in baas was. Met op tv zijn theorieën over zwarte uit gaten door voegde Stephen Hawking zich het bij uit een illuster rijtje van wetenschappelijke de beroemdheden als op Newton en Einstein. Hawking probeerde naar van met zijn ideeën twee op tv afgebakende takken op tv in de natuurkunde, die van de het allerkleinste de én het allergrootste, aan elkaar een op te koppelen: de kwantummechanica en een relativiteitstheorie. Hierom is tijdens hij de vermaard, maar ook breed bekritiseerd. Hawking op tv deelde zijn de ideeën niet alleen met van een klein uit gezelschap van geniale natuurkundigen. uit Op een van onuitputtelijke manier zette hij met zich het in voor het verspreiden een van wetenschappelijke kennis. het Dit is wat uit hij bijvoorbeeld doet in zijn naar bestseller A Brief tijdens History of Time, op tv maar ook met in de door twee kinderboeken met die hij samen met zijn dochter het schreef. Deze inzet met is op zijn in minst tijdens bewonderenswaardig te noemen. door Hawking had namelijk het een bijzonder fragiele gezondheid. Al op tv ruim 50 jaar naar leed hij op aan ALS, waardoor met hij slechts nog een met kleine spier op tv in zijn rechterwang kon uit bewegen. met Deze spier van stuurde zijn stemcomputer aan, het in apparaat waarmee hij op in verbinding een staat tot een de buitenwereld.

Algoritmes veroveren naar in rap tempo met de wereld. Ze door maken met tegenwoordig zelfs schilderijen en op tv muziekcomposities. En ze nemen met steeds vaker met belangrijke beslissingen voor uit ons, bijvoorbeeld bij het op tv afsluiten van een leningen, bij door sollicitaties, het voorspellen van criminaliteit, de met het schoolkeuze in het uit voorgezet onderwijs, het opsporen van naar kanker tijdens en het vinden een van een partner. Maar naar geven deze op computergestuurde beslissingen ook het altijd de beste uitkomst? Moeten we een ze blindelings met vertrouwen? Wetenschappers in de Nederland stellen dat er op tv maar een manier een is in om misbruik te voorkomen: op tv ze de moeten allemaal openbaar op tv worden gemaakt. Wie tijdens doet het beter: het het algoritme of de mens? Diederik tijdens Jekel en naar Elisabeth van door Nimwegen gaan op tijdens zoek.

Het koraal bij door de ABC-eilanden de sterft. Is naar de grootste boosdoener klimaatverandering? Welke het rol met speelt de visserij, slechte de afvalwaterzuivering en de door landbouw? Zou het op tv kunnen zijn dat op tv de grote hoeveelheid toeristen tijdens het koraal in doodpoept? Elisabeth van de Nimwegen gaat naar Curaçao, in op op zoek naar tijdens de oorzaken. Ze met vertrekt met het Nederlandse een onderzoeksschip de Pelagia uit op een vijfdaagse met expeditie rond de Caribische met eilanden. Hoe is het op uit gesteld met het koraal en uit de waterkwaliteit? Bij van de kust tijdens van Bonaire zijn mysterieuze algenmatten op tv op de door bodem van de zee in gevonden. uit Welk effect uit hebben die op het uit koraal?

In het wetenschappelijke van uit programma Focus wordt vanavond aandacht op tv besteed aan mensen in onverklaarbare oververmoeidheid. Duizenden door mensen in Nederland door zijn chronisch uitgeput, naar zonder duidelijke medische oorzaak. de het Hun ziekte wordt chronisch vermoeidheidssyndroom door of ME in genoemd. Psychologen beweren dat door ze patiënten kunnen uit genezen, maar uit hun behandeling is lang op niet in altijd effectief en sommige op patiënten zeggen zelfs zieker geworden door te een zijn van psychologische therapie. Focus de toont mensen die tijdens ernstig invalide zijn van door door chronische uitputting en die vinden met dat zij door door psychologen en op dokters het meedogenloos zijn behandeld. Diederik Jekel op en op Elisabeth van Nimwegen onderzoeken ook alternatieven door voor de psychologische de behandeling en op kijken een of er misschien tóch een door lichamelijke oorzaak een te vinden is voor door deze soms tot euthanasie op en zelfmoord van leidende een ziekte.

We willen schonere een energie door en slimmere elektronica. Maar voor in de productie van uit duurzame windmolens, op tv zonnepanelen, elektrische tijdens auto's, computers en smartphones door hebben we een van grote hoeveelheid zeldzame metalen uit met nodig. Het probleem: op tv deze metalen raken uit in rap tempo op. een Diederik Jekel en de Elizabeth van Nimwegen constateren een dat onze manier van met op leven op het van spel staat als er uit niks verandert. naar Ze onderzoeken wat de oplossingen van zijn voor van onze metaalhonger. Ligt de tijdens oplossing op 5 km naar diepte tijdens in de oceaan of op tv in een bovengrondse met 'urban van mine'? En kunnen een deze bijzondere metalen tijdens ooit vervangen worden door minder exotische tijdens een grondstoffen?

In Focus door gaan presentatoren Elisabeth van van Nimwegen en van Diederik uit Jekel op onderzoek de uit in de wetenschappelijke tijdens wereld. Ze nemen op de kijker op mee naar de nieuwste wetenschappelijke het inzichten en ontdekkingen. Hoe door beïnvloeden de die ons dagelijks leven? tijdens Focus is vanaf door vanavond tijdens iedere donderdag om 21:25 uur te de zien op op NPO met 2. In Focus komen de interessante wetenschappers aan het woord de die de door kijker zelf niet op tv snel spreekt een en ziet van de kijker beelden die hij niet met eerder zag. Iedere tijdens aflevering door is een zoektocht naar op tv wetenschappelijke antwoorden op het een centrale op tv vraag. In de een eerste uitzending tijdens gaan Elisabeth en in Diederik op zoek naar de werking uit de van ons ingenieuze aandachtssysteem. Hoe door werkt dat eigenlijk een in ons naar brein, wat gebeurt er als het we in appen en op tv bellen in het verkeer? naar En kan aandacht ook tijdens kapot? Focus vervangt van De Kennis de van Nu, dat tot nu op toe wekelijks van te zien was de op NPO een 2.

Documentaire op Een 'aardse' ruimtevaartfilm. In de van documentaire richten uit we onze blik de niet op de uit ruimte maar kijken het we een juist vanuit de ruimte uit naar de aarde. het Om haar tijdens (net zoals André Kuipers) met op tv andere het ogen te bezien?

Wetenschappelijke documentaires Het in onderbewuste speelt met een veel een grotere rol in in ons leven dan op we tot naar nu toe dachten. Dat weten de we door een aantal tijdens doorbraken in de door wetenschap. In dit van tijdens programma aandacht voor het naar instinct.

Wetenschappelijke documentaires van Veel uit wetenschappers namen aan op dat de mens in niet meer verder evolueerde sinds hij uit naar zich kon beschermen een tegen de grillen van uit de natuur, maar op wetenschappers komen nu tot een in een heel ander inzicht.

Aandacht het voor de ingewanden. Zijn van mannelijk jachtgedrag en uit vlees door of juist vrouwen en het op tv koken van op tv groenten de basis op voor onze grootste evolutionaire sprong: naar onze grote een hersenen?

februari 2020
12-04-2018 21:25

Opgejaagd

Focus - Opgejaagd

In Nederland lopen bijna drieduizend bij de politie bekende criminelen rond die nog een lange gevangenisstraf moeten uitzitten. Hoe moeilijk is het eigenlijk om onzichtbaar te blijven, als de politie echt z'n best doet? In een race tegen de...

06-04-2018 16:10

Koraalkillers

Focus - Koraalkillers

Het koraal bij de ABC-eilanden sterft. Is de grootste boosdoener klimaatverandering? Welke rol speelt de visserij, slechte afvalwaterzuivering en de landbouw? Zou het kunnen zijn dat de grote hoeveelheid toeristen het koraal doodpoept? Elis...

05-04-2018 21:25

Lichaam zonder naam

Focus - Lichaam zonder naam

Jaarlijks worden er tientallen tot honderd lichamen van migranten gevonden in het Texaanse Brooks County, vlakbij de Mexicaanse grens. Veel migranten uit Midden-Amerika proberen met mensensmokkelaars Amerika te bereiken, maar worden door he...

29-03-2018 21:25

De thorium theorie

Focus - De thorium theorie

Een schep zand: genoeg om duizenden huishoudens van energie te voorzien? Te mooi om waar te zijn, of toch niet? Voor de opwekking van duurzame elektriciteit is alle hoop nu gevestigd op zonne- en windenergie. Die voldoen niet aan onze energ...

22-03-2018 21:25

Strijd tegen het ruimteschroot

Focus - Strijd tegen het ruimteschroot

Dankzij zestig jaar satelliettechnologie hebben we onbegrensde communicatiemogelijkheden en technieken om onze planeet te bestuderen. Veel van die technologie doet het niet meer en zweeft als ruimteschroot eindeloze rondjes rond de aarde. E...

15-03-2018 21:25

Focus: special over Stephen Hawking

Focus - Focus: special over Stephen Hawking

In een speciale uitzending besteedt het NTR-wetenschapsprogramma Focus aandacht aan de beroemde natuurkundige Stephen Hawking, die woensdag 14 maart op 76-jarige leeftijd overleed. Focus blikt terug op een van de laatste grote publieke optr...

08-03-2018 21:25

Het algoritme spreekt

Focus - Het algoritme spreekt

Algoritmes veroveren in rap tempo de wereld. Ze maken tegenwoordig zelfs schilderijen en muziekcomposities. En ze nemen steeds vaker belangrijke beslissingen voor ons, bijvoorbeeld bij het afsluiten van leningen, bij sollicitaties, het voor...

01-03-2018 21:25

Koraalkillers

Focus - Koraalkillers

Het koraal bij de ABC-eilanden sterft. Is de grootste boosdoener klimaatverandering? Welke rol speelt de visserij, slechte afvalwaterzuivering en de landbouw? Zou het kunnen zijn dat de grote hoeveelheid toeristen het koraal doodpoept? Elis...

22-02-2018 21:25

Focus: onverklaarbaar oververmoeid

Focus - Focus: onverklaarbaar oververmoeid

In het wetenschappelijke programma Focus wordt vanavond aandacht besteed aan mensen onverklaarbare oververmoeidheid. Duizenden mensen in Nederland zijn chronisch uitgeput, zonder duidelijke medische oorzaak. Hun ziekte wordt chronisch ver...

15-02-2018 21:30

Metaalhonger

Focus - Metaalhonger

We willen schonere energie en slimmere elektronica. Maar voor de productie van duurzame windmolens, zonnepanelen, elektrische auto's, computers en smartphones hebben we een grote hoeveelheid zeldzame metalen nodig. Het probleem: deze metale...

08-02-2018 21:30

Nieuw: Focus

Focus - Nieuw: Focus

In Focus gaan presentatoren Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel op onderzoek uit in de wetenschappelijke wereld. Ze nemen de kijker mee naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten en ontdekkingen. Hoe beïnvloeden die ons dagelijks lev...

16-12-2012 20:55

Aflevering van zondag 16 december 2012

Focus - Aflevering van zondag 16 december 2012

Documentaire Een 'aardse' ruimtevaartfilm. In de documentaire richten we onze blik niet op de ruimte maar kijken we juist vanuit de ruimte naar de aarde. Om haar (net zoals André Kuipers) met andere ogen te bezien?

28-10-2012 19:25

Out of control

Focus - Out of control

Wetenschappelijke documentaires Het onderbewuste speelt een veel grotere rol in ons leven dan we tot nu toe dachten. Dat weten we door een aantal doorbraken in de wetenschap. In dit programma aandacht voor het instinct.

21-10-2012 19:25

Are we still evolving?

Focus - Are we still evolving?

Wetenschappelijke documentaires Veel wetenschappers namen aan dat de mens niet meer verder evolueerde sinds hij zich kon beschermen tegen de grillen van de natuur, maar wetenschappers komen nu tot een heel ander inzicht.

07-10-2012 19:25

Ingewanden

Focus - Ingewanden

Aandacht voor de ingewanden. Zijn mannelijk jachtgedrag en vlees of juist vrouwen en het koken van groenten de basis voor onze grootste evolutionaire sprong: onze grote hersenen?

Je bekijkt momenteel pagina 3 van 5. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Focus gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Focus de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Focus bij Focus liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Focus. Heb je een uitzending van Focus gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Focus gemist

Afl.: Waarom schamen we ons bloot? Onszelf uitkleden doen we elke dag. Maar we kleden ons in het algemeen niet uit inhet bijzijn van vreemden. Waarom voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk als ze naakt zijn in aanwezigheid vananderen? Heeft het vooral te maken met de associatie met seks of is er meer aan de hand? En waarom hebben wij menseneigenlijk geen vacht, zoals dieren? Welke rol speelt de evolutie hier?

Uitzending gemist van Focus? Hier kun je alle uitzendingen van Focus kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 63
  • Laatste uitzending op 07-12-2018 om 16:40 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!