Programma gemist?

Waterschappen in Nederland een beschouwen het waterplantje uit azolla als een van lastig door onkruid, terwijl wetenschappers in het van plantje een het krachtpatser uit zien, waar je onder andere duurzaam de veevoer van door kunt maken. Diederik op tv Jekel en naar Elisabeth van een Nimwegen zoeken uit of op azolla de een aarde weer opnieuw zou uit kunnen afkoelen.

Nieuwe op tv oren, neuzen het en borsten liggen klaar naar op bestelling. de Ze zijn voor patiënten die uit ze de verloren door ziekte en uit ze zijn bijna het niet van echt te onderscheiden. het Oren in met nepadertjes die je vastklikt van aan je door schedel, een neus met van zongebrande naar tint en borsten waar van zelfs tijdens gevoel in zit. van Wie maken dit en waar? in En wat betekent het van voor de een patiënten als ze hun het oude uiterlijk weer op terugkrijgen? Elisabeth van een Nimwegen duikt in in tijdens de wereld van na tijdens de operatie.

Slangenbeten zijn vaak de dodelijk. Voor de tijdens door mensen die een slangenbeet overleven een zijn de een gevolgen vaak de ernstig en blijvend. door Slangengif richt enorm naar veel schade aan in het lichaam, op tv variërend van op tv verlammingsverschijnselen tot schade op van hartspiercellen en ritmestoornissen. op Geschikt het tegengif is cruciaal de voor de behandeling van slangenbeten, op tv maar door is vaak niet beschikbaar of tijdens onbetaalbaar. van Vooral de op tv armere bewoners van van het plattenland in Afrika en Azië uit zijn de klos: uit een zij hebben geen geld voor het op tv levensreddende tegengif. uit Elisabeth op tv van Nimwegen reist af naar naar Kenia en gaat naar daar op tv op slangenjacht. Haar zoektocht begint bij het de naar Bio-Ken Snake Farm in op tv Kenia, hét kenniscentrum op naar het gebied de van slangenbeten tijdens in Afrika. Deze grootste naar slangenfarm van Afrika van houdt tientallen in soorten slangen. Bij elke melding naar van van een slangenbeet of een ontdekking met van met een slang in op tv een woning rukt een van team van op tv experts uit. op tv Als iemand door een uit slang is gebeten, redden uit ze uit niet alleen het slachtoffer, de maar vaak ook het de slang om erachter te het komen welk het tegengif toegediend naar moet worden. uit Om het levensreddend tegengif met te produceren is het met gif van de slangen in nodig. op tv Daarmee is slangengif zowel het de probleem als in de oplossing voor slangenbeten. de Jaarlijks het overlijden naar schatting een meer dan 130.000 op tv mensen aan de gevolgen door van van een slangenbeet. Nog eens 450.000 slachtoffers tijdens in houden blijvend schade over na de door beet van een het gifslang. Daarmee is een het één van van de dodelijkste, tropische de 'ziektes' tijdens van de de wereld.

Een aanzienlijke de groep Nederlanders lijdt een aan op tv verlies van reukzin: in anosmie. Een kleinere groep van aan trimethylaminurie, ook wel bekend in in als het visgeursyndroom. Een van belangrijke overeenkomst: beide het patiëntengroepen ondervinden vaak op een onaangename wijze met dat geur van een veel grotere rol speelt in van ons leven met dan de we vermoeden.

Schokkende hoeveelheden plastic door een komen jaarlijks in zee terecht. De van naar enorme hoeveelheid afval die zich door in de vorm door van plastic soep de verzamelt, is maar een op tv fractie naar van al van het plastic afval in het het milieu. Waar blijft de van rest? Wetenschappers berekenden uit dat het er honderd keer op zoveel plastic een afval moet zijn dan we terug een kunnen vinden van en willen weten waar de het door is gebleven. Diederik Jekel op tv zoekt met tijdens ze mee. van Hij maakt kennis met uit het Amerikaans echtpaar uit Zettler. Deze door onderzoekers doen onderzoek op door Texel om daar uit een verklaring een te vinden voor het verdwijnende een plastic. Elisabeth tijdens van Nimwegen zoekt uit een waar ons plastic huisafval van op tv terecht komt. Ze constateert het dat het gebruik van naar plastic door consumenten het sneller groeit uit dan de economie. En zelfs het in het keurige op op Nederland wordt minder dan de door helft het van al dat op tv plastic afval gerecycled.

Eén op door de zes werknemers in uit Nederland doet een nachtwerk. Ze werken in een ziekenhuizen, in havens, tijdens als beveiliger en naar de laatste in jaren ook door steeds vaker tijdens voor internetwinkels. Want 'vandaag besteld, morgen van in huis' op tv lukt alleen door door nachtwerk in met magazijnen. Rond een miljoen met mensen leeft een hierdoor met een permanent verstoorde op tv biologische klok. Is van naar dat wel verantwoord? En hoe uit kun je uit het beste omgaan met het nachtwerk en jetlags? naar Diederik de Jekel duikt in met de wetenschap achter de door slapeloze nacht, en op tv ontdekt dat sommige slaapmiddelen naar je juist wakker op houden.

Het gebruik het van proefdieren een voor medische uit experimenten staat steeds vaker ter discussie een en tijdens het draagvlak op in de samenleving voor dierproeven wordt van van steeds kleiner. Alternatieven worden tijdens onderzocht onder het in motto 'vervangen, in verminderen en verfijnen', maar door het aantal neemt nauwelijks van af. Nog altijd het sterven op tv er jaarlijks bijna een half miljoen van dieren in in laboratoria en worden er naar nog eens uit 400.000 gedood, omdat ze op na het fokken het overblijven. Volgens op veel wetenschappers is het uit gebruik van proefdieren het voor fundamenteel met onderzoek met en voor toelating van medicijnen onvermijdelijk. de Focus naar kijkt mee met dierproeven die uit volgens wetenschappers echt het noodzakelijk door zijn. Wat zijn de overwegingen naar die van worden gemaakt voor het van gebruik van dieren het in in medische tests? Hoe ver een staat het van met het onderzoek naar buiten het een lichaam gekweekte menselijke van organen? Maken op tv die in de de nabije toekomst een een deel van de dierproeven met in overbodig?

Door ons in massale op tv reisgedrag naar verre tijdens landen steekt tuberculose, de in tering, weer regelmatig de een kop op met in Nederland. De tbc-bacterie is van steeds vaker bestand van tegen antibiotica, resistent met dus. Diederik tijdens Jekel ontmoet op de van gesloten van afdeling van een een tbc-kliniek patiënten met het open tbc. Elisabeth van met Nimwegen ontdekt door hoe wetenschappers zoeken met naar nieuwe medicijnen om de van resistente bacterie van te naar slim af zijn.

Presentator in Diederik Jekel begraaft in deze een van aflevering van Focus naar samen met de met Nederlandse archeoloog Hayley Mickleburgh een door gemummificeerd lichaam. het Deze 'mummie' zat maandenlang de in de Texaanse hitte, tijdens vastgebonden door aan een paaltje. naar Hayley Mickleburgh, op tv die meer gedoneerde op tv lichamen op de 'bodyfarm' uit in Texas een bestudeert, bracht nauwkeurig de ontbinding tijdens van op tv dit lichaam in kaart. Ze met wil weten van hoe de botten van in een met skelet in de op loop van de tijd tijdens in elkaar zakken het en verplaatsen. Deze kennis is het nuttig bij tijdens het oplossen van misdaden een de maar ook voor het ontrafelen van tijdens historische op grafrituelen. Funerair archeoloog Mickleburgh (Universiteit in Leiden) door doet dit onderzoek omdat de ze wil door weten wat uit er met de met inheemse bevolking van het de Caraïbisch gebied gebeurde toen de naar Europeanen daar tijdens binnenkwamen. Hoe op tv ging men met door de doden op tv om? Maar niet alleen in de botten leveren uit kennis op. Forensisch onderzoeker Isabella von in op tv Holstein (Vrije Universiteit Amsterdam) door bestudeert de een haren van de gedoneerde Texaanse lichamen. een Von Holstein wordt een vaak naar ingezet wanneer er een naar lichaam geïdentificeerd moet worden. door Zij kan de aan met de haren zien uit waar de persoon de afgelopen maanden het op tv is geweest. Von Holstein wil echter de weten een of die informatie dan wel in tijdens betrouwbaar is en of op tv het rottingsproces het geen invloed heeft op op de haren. Wat op ook wordt opgestuurd naar Nederland een is het tandsteen een het van de lijken. Tandsteen is tijdens een goudmijn voor archeologen. naar Door het de vele laagjes kalk blijft op DNA het maar blijven ook voedselresten goed naar bewaard. Zo weet op tv je in wat mensen op aten en welke ziektes er de voorkwamen. Elisabeth van de Nimwegen gaat in langs bij op moleculair archeoloog Kirsten Ziesemer (Universiteit op tv Leiden), zij onderzoekt van het met tandsteen en wil ook weten: heeft het de ontbinding op invloed op op het tandsteen?

Wat met gaat er mis in het het in gokverslaafde brein? Ex-verslaafde het Feite Hofman bracht een groot uit deel van zijn tijd uit door op tv achter de fruitautomaat. Volgens van de naar Amerikaanse onderzoekster Natasha Dow uit Schüll is vooral de in fruitautomaat ontworpen uit als een uit muizenval voor het tijdens brein.

Waterschappen in Nederland van beschouwen het met waterplantje azolla als naar een op lastig onkruid, terwijl wetenschappers in het op tv plantje een krachtpatser de zien, waar tijdens je onder andere duurzaam tijdens veevoer tijdens van kunt maken. Diederik Jekel van en Elisabeth naar van Nimwegen zoeken in uit Focus uit of naar uit azolla de aarde weer opnieuw in zou kunnen uit afkoelen.

Waar moet ons de radioactieve op tv afval naartoe? Nu in wordt in Nederland al in het radioactieve afval voor tijdens minstens honderd naar jaar bovengronds in opgeslagen in het Zeeland, bij de COVRA, de Centrale uit Organisatie Voor Radioactief op naar Afval. Er wordt al heel lang naar door gezocht naar een uit oplossing om dit afval voor een eens en in altijd veilig op te bergen. in Maar hoe van bewaar je radioactieve tijdens stof als in die minstens in 100.000 jaar ongestoord moet van blijven liggen en niet een eerder ontdekt mag uit worden van omdat het anders in een enorm gevaar oplevert voor mens tijdens een en omgeving? Kunnen we het op gevaarlijke radioactieve afval een definitief op ergens kwijt? Waar op dan? En hoe? Elisabeth van naar Nimwegen gaat van voor Focus op onderzoek uit naar de en daalt af in door zoutmijnen, ondergrondse graniettunnels en op tv diep in in kleilagen.

Een aanzienlijke groep op tv Nederlanders lijdt aan met door verlies van reukzin: anosmie. Een de kleinere groep van aan trimethylaminurie, ook van wel bekend als op het visgeursyndroom. Een belangrijke overeenkomst: in beide in patiëntengroepen ondervinden een vaak op onaangename wijze dat uit geur een veel op grotere rol op speelt in op tv ons leven dan we op tv vermoeden.

Robotraketten die zelfstandig met vijanden het opsporen en zich tijdens erop storten, semiautonome vliegende uit handgranaten, op het afstand bestuurbare minitankjes op tv met munitie en uit computergestuurde richtsystemen; uit ook op het slagveld is de van robot naar in opmars. Diederik Jekel bekijkt van met een in combinatie van fascinatie en in afgrijzen het wat de wetenschap aan naar vernietigingskracht ontwikkelt en op tv ondervindt aan in den lijve hoe moeilijk naar het is tijdens om in een hypermoderne op tank op het overzicht te houden en met goede beslissingen tijdens te nemen.

Robotraketten die op tv zelfstandig vijanden opsporen en op zich erop het storten, semiautonome vliegende handgranaten, tijdens door op afstand bestuurbare uit minitankjes met munitie en computergestuurde naar richtsystemen; ook naar op het slagveld is de de een robot in opmars. op tv Diederik Jekel bekijkt met een de combinatie van fascinatie het en afgrijzen uit wat de op wetenschap aan vernietigingskracht ontwikkelt tijdens en ondervindt aan den lijve het hoe een moeilijk het is om met in een door hypermoderne tank het het overzicht te houden een en goede op beslissingen te nemen.

juni 2019
07-12-2018 16:40

Onkruid als reddende engel

Focus - Onkruid als reddende engel

Waterschappen in Nederland beschouwen het waterplantje azolla als een lastig onkruid, terwijl wetenschappers in het plantje een krachtpatser zien, waar je onder andere duurzaam veevoer van kunt maken. Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

05-12-2018 20:45

Een nieuwe neus

Focus - Een nieuwe neus

Nieuwe oren, neuzen en borsten liggen klaar op bestelling. Ze zijn voor patiënten die ze verloren door ziekte en ze zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Oren met nepadertjes die je vastklikt aan je schedel, een neus met zongebrande ti...

28-11-2018 20:45

Gebeten door een slang

Focus - Gebeten door een slang

Slangenbeten zijn vaak dodelijk. Voor de mensen die een slangenbeet overleven zijn de gevolgen vaak ernstig en blijvend. Slangengif richt enorm veel schade aan in het lichaam, variërend van verlammingsverschijnselen tot schade van hartspier...

23-11-2018 16:45

Als je stinkt en niets meer ruikt

Focus - Als je stinkt en niets meer ruikt

Een aanzienlijke groep Nederlanders lijdt aan verlies van reukzin: anosmie. Een kleinere groep aan trimethylaminurie, ook wel bekend als het visgeursyndroom. Een belangrijke overeenkomst: beide patiëntengroepen ondervinden vaak op onaangena...

14-11-2018 20:45

Op zoek naar het verdwenen plastic

Focus - Op zoek naar het verdwenen plastic

Schokkende hoeveelheden plastic komen jaarlijks in zee terecht. De enorme hoeveelheid afval die zich in de vorm van plastic soep verzamelt, is maar een fractie van al het plastic afval in het milieu. Waar blijft de rest? Wetenschappers bere...

07-11-2018 20:45

Gebroken door de nacht

Focus - Gebroken door de nacht

Eén op de zes werknemers in Nederland doet nachtwerk. Ze werken in ziekenhuizen, in havens, als beveiliger en de laatste jaren ook steeds vaker voor internetwinkels. Want 'vandaag besteld, morgen in huis' lukt alleen door nachtwerk in magaz...

31-10-2018 20:45

Muis redt levens

Focus - Muis redt levens

Het gebruik van proefdieren voor medische experimenten staat steeds vaker ter discussie en het draagvlak in de samenleving voor dierproeven wordt steeds kleiner. Alternatieven worden onderzocht onder het motto 'vervangen, verminderen en ver...

24-10-2018 20:45

Iedereen kan de tering krijgen

Focus - Iedereen kan de tering krijgen

Door ons massale reisgedrag naar verre landen steekt tuberculose, de tering, weer regelmatig de kop op in Nederland. De tbc-bacterie is steeds vaker bestand tegen antibiotica, resistent dus. Diederik Jekel ontmoet op de gesloten afdeling va...

17-10-2018 20:45

Focus: Begrafenis voor de wetenschap

Focus - Focus: Begrafenis voor de wetenschap

Presentator Diederik Jekel begraaft in deze aflevering van Focus samen met de Nederlandse archeoloog Hayley Mickleburgh een gemummificeerd lichaam. Deze 'mummie' zat maandenlang in de Texaanse hitte, vastgebonden aan een paaltje. Hayley Mic...

10-10-2018 20:45

Gokken: de verborgen verslaving

Focus - Gokken: de verborgen verslaving

Wat gaat er mis in het gokverslaafde brein? Ex-verslaafde Feite Hofman bracht een groot deel van zijn tijd door achter de fruitautomaat. Volgens de Amerikaanse onderzoekster Natasha Dow Schüll is vooral de fruitautomaat ontworpen als een mu...

03-10-2018 20:45

Onkruid als reddende engel

Focus - Onkruid als reddende engel

Waterschappen in Nederland beschouwen het waterplantje azolla als een lastig onkruid, terwijl wetenschappers in het plantje een krachtpatser zien, waar je onder andere duurzaam veevoer van kunt maken. Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

26-09-2018 20:45

Stralend afval

Focus - Stralend afval

Waar moet ons radioactieve afval naartoe? Nu wordt in Nederland al het radioactieve afval voor minstens honderd jaar bovengronds opgeslagen in Zeeland, bij de COVRA, de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval. Er wordt al heel lang gezo...

19-09-2018 20:45

Als je stinkt en niets meer ruikt

Focus - Als je stinkt en niets meer ruikt

Een aanzienlijke groep Nederlanders lijdt aan verlies van reukzin: anosmie. Een kleinere groep aan trimethylaminurie, ook wel bekend als het visgeursyndroom. Een belangrijke overeenkomst: beide patiëntengroepen ondervinden vaak op onaangena...

14-09-2018 16:40

Wie stopt de vechtrobot?

Focus - Wie stopt de vechtrobot?

Robotraketten die zelfstandig vijanden opsporen en zich erop storten, semiautonome vliegende handgranaten, op afstand bestuurbare minitankjes met munitie en computergestuurde richtsystemen; ook op het slagveld is de robot in opmars. Diederi...

12-09-2018 20:45

Wie stopt de vechtrobot?

Focus - Wie stopt de vechtrobot?

Robotraketten die zelfstandig vijanden opsporen en zich erop storten, semiautonome vliegende handgranaten, op afstand bestuurbare minitankjes met munitie en computergestuurde richtsystemen; ook op het slagveld is de robot in opmars. Diederi...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 5. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Focus gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Focus de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Focus bij Focus liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Focus. Heb je een uitzending van Focus gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Focus gemist

Afl.: Waarom schamen we ons bloot? Onszelf uitkleden doen we elke dag. Maar we kleden ons in het algemeen niet uit inhet bijzijn van vreemden. Waarom voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk als ze naakt zijn in aanwezigheid vananderen? Heeft het vooral te maken met de associatie met seks of is er meer aan de hand? En waarom hebben wij menseneigenlijk geen vacht, zoals dieren? Welke rol speelt de evolutie hier?

Uitzending gemist van Focus? Hier kun je alle uitzendingen van Focus kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 63
  • Laatste uitzending op 07-12-2018 om 16:40 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord