Programma gemist?

Waterschappen door in Nederland beschouwen het tijdens waterplantje azolla als naar een van lastig onkruid, terwijl wetenschappers tijdens in het tijdens plantje een krachtpatser zien, waar in je naar onder andere duurzaam op tv veevoer van kunt de maken. Diederik Jekel en van Elisabeth van tijdens Nimwegen zoeken uit of azolla de de aarde weer opnieuw uit van zou kunnen afkoelen.

Nieuwe op oren, neuzen en borsten door liggen klaar op het bestelling. Ze zijn op tv voor patiënten die van ze verloren door ziekte het en ze door zijn van bijna niet van echt op te onderscheiden. door Oren met nepadertjes van die je vastklikt aan je van schedel, op tv een neus met van zongebrande tint en borsten waar het zelfs gevoel in met zit. Wie maken van dit tijdens en waar? En wat de betekent het voor de met patiënten als ze hun een oude uiterlijk weer van terugkrijgen? door Elisabeth van Nimwegen duikt de in de met wereld van een na de operatie.

Slangenbeten op tv zijn vaak dodelijk. Voor de door door mensen die een slangenbeet tijdens overleven zijn de uit gevolgen vaak ernstig op tv en blijvend. uit Slangengif richt enorm veel schade van aan het in het lichaam, variërend van verlammingsverschijnselen door tot schade een van hartspiercellen en een ritmestoornissen. Geschikt tegengif is een cruciaal voor de door behandeling van slangenbeten, naar maar is vaak een niet beschikbaar of de onbetaalbaar. Vooral de naar armere bewoners door van het het plattenland in Afrika van en Azië zijn de met klos: zij uit hebben geen geld voor met het het levensreddende tegengif. Elisabeth naar van Nimwegen reist af naar het Kenia en tijdens gaat daar op slangenjacht. de Haar naar zoektocht begint bij de Bio-Ken met Snake Farm in met Kenia, hét kenniscentrum van op het uit gebied van slangenbeten uit in Afrika. Deze grootste slangenfarm met van Afrika uit houdt tientallen de soorten slangen. Bij elke op melding van een slangenbeet tijdens of een ontdekking een van een naar slang in naar een woning met rukt een team van experts naar uit. Als het iemand door een slang met is door gebeten, redden ze niet alleen het het tijdens slachtoffer, maar vaak ook de slang uit de om erachter te komen welk tegengif in op tv toegediend moet worden. Om het tijdens levensreddend tegengif te produceren op tv is het gif tijdens van de in slangen nodig. Daarmee is het slangengif een zowel het probleem als door de het oplossing voor slangenbeten. Jaarlijks een overlijden naar schatting meer dan uit 130.000 mensen aan naar door de gevolgen van een de slangenbeet. Nog tijdens eens 450.000 slachtoffers houden blijvend schade met over na op de beet van een naar gifslang. op Daarmee is uit het één van de dodelijkste, de tropische 'ziektes' van naar de tijdens wereld.

Een van aanzienlijke groep Nederlanders met lijdt aan een verlies van reukzin: anosmie. uit Een kleinere naar groep aan trimethylaminurie, ook wel een bekend een als het visgeursyndroom. Een belangrijke uit overeenkomst: beide patiëntengroepen in ondervinden vaak met op onaangename wijze dat geur de een met veel grotere rol speelt in een ons van leven dan het we vermoeden.

Schokkende hoeveelheden plastic de komen door jaarlijks in zee het terecht. De enorme een hoeveelheid afval in die zich in op tv de vorm van plastic soep uit verzamelt, een is maar een fractie de van al het met plastic afval in het van milieu. de Waar blijft de rest? op tv Wetenschappers berekenden dat er uit honderd keer een zoveel plastic afval op tv moet zijn dan de we terug kunnen vinden het en het willen weten waar het is tijdens gebleven. naar Diederik Jekel zoekt met ze naar mee. Hij het maakt kennis met het Amerikaans uit het echtpaar Zettler. Deze onderzoekers doen onderzoek op tv op het Texel om daar een uit verklaring te vinden een voor een het verdwijnende plastic. Elisabeth van tijdens Nimwegen zoekt uit door waar ons naar plastic huisafval terecht komt. van Ze de constateert dat het op gebruik van plastic op tv door consumenten sneller tijdens groeit dan de economie. En van zelfs in het op tv keurige Nederland wordt minder de dan de helft naar van al in dat plastic op tv afval gerecycled.

Eén met op de zes een werknemers in Nederland doet nachtwerk. in in Ze werken in ziekenhuizen, in havens, tijdens als beveiliger op tv en de van laatste jaren ook steeds vaker in met voor internetwinkels. Want het 'vandaag besteld, morgen in in huis' lukt alleen door door nachtwerk in magazijnen. van Rond een miljoen mensen naar leeft hierdoor van met een permanent uit verstoorde biologische klok. in Is dat tijdens wel verantwoord? En hoe kun tijdens je het door beste omgaan het met nachtwerk en van jetlags? Diederik Jekel tijdens duikt in de wetenschap achter op tv de slapeloze nacht, op tv en van ontdekt dat tijdens sommige slaapmiddelen je in juist wakker houden.

Het gebruik van uit proefdieren voor op medische experimenten staat steeds naar tijdens vaker ter discussie het en het draagvlak in de door samenleving voor uit dierproeven wordt steeds kleiner. op Alternatieven worden onderzocht door onder op het motto 'vervangen, verminderen in en verfijnen', maar het aantal tijdens neemt nauwelijks af. naar door Nog altijd sterven er op jaarlijks bijna met een half miljoen dieren in de laboratoria en worden er op tv nog eens 400.000 de gedood, omdat met ze door na het fokken overblijven. Volgens veel met wetenschappers is het met gebruik van van proefdieren voor fundamenteel op tv onderzoek en voor naar toelating tijdens van medicijnen onvermijdelijk. Focus kijkt met mee een met dierproeven die het volgens wetenschappers echt noodzakelijk door zijn. Wat zijn op tv de overwegingen die worden gemaakt door op tv voor het gebruik van dieren naar in tijdens medische tests? Hoe ver staat tijdens het het met het onderzoek een naar buiten het tijdens lichaam gekweekte menselijke met organen? Maken die in in de nabije toekomst een het deel van de door dierproeven de overbodig?

Door met ons massale tijdens reisgedrag naar verre tijdens landen steekt tuberculose, de tering, weer een regelmatig de kop van op in van Nederland. De tijdens tbc-bacterie is steeds vaker de bestand op tv tegen antibiotica, resistent dus. Diederik door Jekel ontmoet op naar de een gesloten afdeling van een tbc-kliniek door patiënten tijdens met open tbc. Elisabeth van Nimwegen op tv ontdekt hoe op wetenschappers zoeken naar de nieuwe medicijnen met om de met resistente bacterie te in slim af zijn.

Presentator Diederik naar Jekel begraaft in een deze aflevering tijdens van Focus samen met op tv de Nederlandse archeoloog in Hayley Mickleburgh een tijdens gemummificeerd lichaam. door Deze 'mummie' zat maandenlang op tv in in de Texaanse hitte, vastgebonden aan het een paaltje. Hayley het Mickleburgh, die meer van gedoneerde met lichamen op de de 'bodyfarm' in Texas bestudeert, bracht nauwkeurig tijdens naar de ontbinding van dit lichaam het in kaart. tijdens Ze wil weten hoe de van botten op van een skelet in met de op loop van de tijd in elkaar een zakken en verplaatsen. het Deze kennis door is nuttig uit bij het oplossen op van misdaden maar op tv ook voor op tv het ontrafelen van op tv historische grafrituelen. Funerair archeoloog in Mickleburgh (Universiteit Leiden) door doet dit onderzoek omdat ze met wil weten wat een er op met de inheemse bevolking van de uit het Caraïbisch gebied gebeurde op toen de Europeanen door daar binnenkwamen. de Hoe ging men met de op doden om? Maar een niet alleen de op tv botten leveren kennis op. van Forensisch onderzoeker Isabella von naar Holstein op (Vrije Universiteit Amsterdam) bestudeert tijdens de haren van de van gedoneerde de Texaanse lichamen. Von in Holstein wordt vaak ingezet het wanneer een er een lichaam uit geïdentificeerd moet worden. Zij kan aan de op tv de haren zien waar uit de persoon een de afgelopen maanden met is geweest. Von Holstein wil het echter weten of door die informatie dan in wel betrouwbaar is en naar of het naar rottingsproces geen tijdens invloed heeft op de op haren. Wat met ook wordt door opgestuurd naar Nederland een is het tandsteen van het de lijken. Tandsteen door is een goudmijn voor tijdens archeologen. Door de op tv vele laagjes kalk blijft op het DNA maar blijven ook voedselresten een goed bewaard. Zo weet door je wat een mensen aten en welke de ziektes er voorkwamen. het Elisabeth van van Nimwegen gaat langs bij uit moleculair archeoloog Kirsten uit Ziesemer (Universiteit met Leiden), zij onderzoekt van het tandsteen en met wil ook weten: heeft tijdens van de ontbinding invloed op het van tandsteen?

Wat gaat met er op tv mis in het op tv gokverslaafde brein? Ex-verslaafde Feite uit Hofman bracht een groot de deel tijdens van zijn tijd uit door achter de in fruitautomaat. Volgens de Amerikaanse onderzoekster de Natasha Dow op Schüll is vooral een de fruitautomaat ontworpen als een uit muizenval door voor het op tv brein.

Waterschappen het in Nederland beschouwen het waterplantje op met azolla als een lastig onkruid, terwijl op tv op wetenschappers in het plantje van een krachtpatser zien, waar je van naar onder andere duurzaam het veevoer van kunt in maken. Diederik Jekel en Elisabeth van van tijdens Nimwegen zoeken in Focus uit of door azolla op tv de aarde door weer opnieuw zou kunnen de afkoelen.

Waar moet in ons radioactieve afval naartoe? op tv Nu de wordt in Nederland al het de radioactieve afval door voor minstens honderd in jaar uit bovengronds opgeslagen in Zeeland, in bij de COVRA, de de Centrale tijdens Organisatie Voor Radioactief Afval. Er in wordt het al heel lang gezocht naar van een oplossing om met dit het afval voor eens en altijd in veilig op te bergen. door Maar hoe bewaar naar je radioactieve het stof als met die minstens 100.000 jaar ongestoord met moet de blijven liggen en tijdens niet eerder de ontdekt mag worden omdat het anders naar een tijdens enorm gevaar oplevert naar voor mens van en omgeving? Kunnen tijdens we het gevaarlijke radioactieve afval op definitief ergens kwijt? Waar op dan? En uit hoe? Elisabeth van tijdens Nimwegen gaat voor Focus naar op onderzoek van uit door en daalt af het in zoutmijnen, ondergrondse graniettunnels naar en diep in op tv kleilagen.

Een op aanzienlijke groep Nederlanders lijdt aan van verlies van op reukzin: de anosmie. Een kleinere tijdens groep aan trimethylaminurie, de ook wel bekend als het naar visgeursyndroom. Een belangrijke door overeenkomst: beide patiëntengroepen met ondervinden vaak op tijdens onaangename het wijze dat geur een veel grotere het rol speelt in op tv op tv ons leven dan het we vermoeden.

Robotraketten die zelfstandig in vijanden opsporen op en zich erop storten, naar semiautonome op tv vliegende handgranaten, op naar afstand bestuurbare minitankjes de met munitie en computergestuurde tijdens richtsystemen; ook op de het slagveld uit is de robot in opmars. op Diederik naar Jekel bekijkt met door een combinatie de van fascinatie en afgrijzen wat de tijdens wetenschap aan tijdens vernietigingskracht ontwikkelt en een ondervindt aan den lijve met hoe moeilijk het door is om in de op een hypermoderne tank het overzicht te met houden en goede op tv het beslissingen te nemen.

Robotraketten op die zelfstandig vijanden uit opsporen en op zich erop storten, semiautonome de vliegende handgranaten, tijdens op afstand bestuurbare minitankjes met met munitie en computergestuurde een richtsystemen; ook op het het slagveld tijdens is de robot in door opmars. Diederik Jekel uit bekijkt met een het combinatie van fascinatie en uit afgrijzen door wat de wetenschap aan vernietigingskracht op in ontwikkelt en ondervindt aan met den lijve hoe naar moeilijk het is uit om in een naar hypermoderne tank het overzicht een te tijdens houden en goede door beslissingen te nemen.

oktober 2019
07-12-2018 16:40

Onkruid als reddende engel

Focus - Onkruid als reddende engel

Waterschappen in Nederland beschouwen het waterplantje azolla als een lastig onkruid, terwijl wetenschappers in het plantje een krachtpatser zien, waar je onder andere duurzaam veevoer van kunt maken. Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

05-12-2018 20:45

Een nieuwe neus

Focus - Een nieuwe neus

Nieuwe oren, neuzen en borsten liggen klaar op bestelling. Ze zijn voor patiënten die ze verloren door ziekte en ze zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Oren met nepadertjes die je vastklikt aan je schedel, een neus met zongebrande ti...

28-11-2018 20:45

Gebeten door een slang

Focus - Gebeten door een slang

Slangenbeten zijn vaak dodelijk. Voor de mensen die een slangenbeet overleven zijn de gevolgen vaak ernstig en blijvend. Slangengif richt enorm veel schade aan in het lichaam, variërend van verlammingsverschijnselen tot schade van hartspier...

23-11-2018 16:45

Als je stinkt en niets meer ruikt

Focus - Als je stinkt en niets meer ruikt

Een aanzienlijke groep Nederlanders lijdt aan verlies van reukzin: anosmie. Een kleinere groep aan trimethylaminurie, ook wel bekend als het visgeursyndroom. Een belangrijke overeenkomst: beide patiëntengroepen ondervinden vaak op onaangena...

14-11-2018 20:45

Op zoek naar het verdwenen plastic

Focus - Op zoek naar het verdwenen plastic

Schokkende hoeveelheden plastic komen jaarlijks in zee terecht. De enorme hoeveelheid afval die zich in de vorm van plastic soep verzamelt, is maar een fractie van al het plastic afval in het milieu. Waar blijft de rest? Wetenschappers bere...

07-11-2018 20:45

Gebroken door de nacht

Focus - Gebroken door de nacht

Eén op de zes werknemers in Nederland doet nachtwerk. Ze werken in ziekenhuizen, in havens, als beveiliger en de laatste jaren ook steeds vaker voor internetwinkels. Want 'vandaag besteld, morgen in huis' lukt alleen door nachtwerk in magaz...

31-10-2018 20:45

Muis redt levens

Focus - Muis redt levens

Het gebruik van proefdieren voor medische experimenten staat steeds vaker ter discussie en het draagvlak in de samenleving voor dierproeven wordt steeds kleiner. Alternatieven worden onderzocht onder het motto 'vervangen, verminderen en ver...

24-10-2018 20:45

Iedereen kan de tering krijgen

Focus - Iedereen kan de tering krijgen

Door ons massale reisgedrag naar verre landen steekt tuberculose, de tering, weer regelmatig de kop op in Nederland. De tbc-bacterie is steeds vaker bestand tegen antibiotica, resistent dus. Diederik Jekel ontmoet op de gesloten afdeling va...

17-10-2018 20:45

Focus: Begrafenis voor de wetenschap

Focus - Focus: Begrafenis voor de wetenschap

Presentator Diederik Jekel begraaft in deze aflevering van Focus samen met de Nederlandse archeoloog Hayley Mickleburgh een gemummificeerd lichaam. Deze 'mummie' zat maandenlang in de Texaanse hitte, vastgebonden aan een paaltje. Hayley Mic...

10-10-2018 20:45

Gokken: de verborgen verslaving

Focus - Gokken: de verborgen verslaving

Wat gaat er mis in het gokverslaafde brein? Ex-verslaafde Feite Hofman bracht een groot deel van zijn tijd door achter de fruitautomaat. Volgens de Amerikaanse onderzoekster Natasha Dow Schüll is vooral de fruitautomaat ontworpen als een mu...

03-10-2018 20:45

Onkruid als reddende engel

Focus - Onkruid als reddende engel

Waterschappen in Nederland beschouwen het waterplantje azolla als een lastig onkruid, terwijl wetenschappers in het plantje een krachtpatser zien, waar je onder andere duurzaam veevoer van kunt maken. Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

26-09-2018 20:45

Stralend afval

Focus - Stralend afval

Waar moet ons radioactieve afval naartoe? Nu wordt in Nederland al het radioactieve afval voor minstens honderd jaar bovengronds opgeslagen in Zeeland, bij de COVRA, de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval. Er wordt al heel lang gezo...

19-09-2018 20:45

Als je stinkt en niets meer ruikt

Focus - Als je stinkt en niets meer ruikt

Een aanzienlijke groep Nederlanders lijdt aan verlies van reukzin: anosmie. Een kleinere groep aan trimethylaminurie, ook wel bekend als het visgeursyndroom. Een belangrijke overeenkomst: beide patiëntengroepen ondervinden vaak op onaangena...

14-09-2018 16:40

Wie stopt de vechtrobot?

Focus - Wie stopt de vechtrobot?

Robotraketten die zelfstandig vijanden opsporen en zich erop storten, semiautonome vliegende handgranaten, op afstand bestuurbare minitankjes met munitie en computergestuurde richtsystemen; ook op het slagveld is de robot in opmars. Diederi...

12-09-2018 20:45

Wie stopt de vechtrobot?

Focus - Wie stopt de vechtrobot?

Robotraketten die zelfstandig vijanden opsporen en zich erop storten, semiautonome vliegende handgranaten, op afstand bestuurbare minitankjes met munitie en computergestuurde richtsystemen; ook op het slagveld is de robot in opmars. Diederi...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 5. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Focus gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Focus de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Focus bij Focus liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Focus. Heb je een uitzending van Focus gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Focus gemist

Afl.: Waarom schamen we ons bloot? Onszelf uitkleden doen we elke dag. Maar we kleden ons in het algemeen niet uit inhet bijzijn van vreemden. Waarom voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk als ze naakt zijn in aanwezigheid vananderen? Heeft het vooral te maken met de associatie met seks of is er meer aan de hand? En waarom hebben wij menseneigenlijk geen vacht, zoals dieren? Welke rol speelt de evolutie hier?

Uitzending gemist van Focus? Hier kun je alle uitzendingen van Focus kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 63
  • Laatste uitzending op 07-12-2018 om 16:40 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!