Programma gemist?

Seizoen een 9 - Aflevering 6 - tijdens Wetenschappelijk naar magazine: Strijd tegen het het ruimteschroot: Dankzij zestig jaar de satelliettechnologie op beschikken we over onbegrensde communicatiemogelijkheden een en op technieken om onze planeet naar te bestuderen. Veel in van die technologie een doet het met niet meer en zweeft de als ruimteschroot eindeloze tijdens rondjes tijdens rond de aarde. een Een afvalberg in in de ruimte. Elisabeth door van Nimwegen en Diederik Jekel ontdekken het dat de - van het inmiddels miljoenen - stukjes ruimteafval satellieten uit uit elkaar kunnen een laten spatten van en met levensgevaarlijk kunnen zijn voor door astronauten in door hun ruimteschepen. Hoe het kunnen we die gevaarlijke rotzooi in van de ruimte naar opruimen?

In een met speciale uitzending besteedt het tijdens NTR-wetenschapsprogramma Focus uit aandacht op tv aan de beroemde natuurkundige Stephen Hawking, de die woensdag 14 een tijdens maart op 76-jarige leeftijd uit overleed. Focus blikt terug op tijdens een de van de laatste grote in publieke optredens een van het een natuurkundig genie, met nog nooit vertoond het het materiaal. In mei 2014 in stond presentator Diederik Jekel tijdens oog in oog van met Hawking en in mocht hem aan de naar tand voelen op tijdens het Plancks- symposium op in door Utrecht. "We hadden er nooit de op gerekend op dat hij de onze uitnodiging tijdens zou aannemen. We dachten eerst dat door het een grap tijdens was", op vertelt Jori de Hoencamp, mede-organisator van het internationale evenement op tv voor natuurkundestudenten, het toen hij hoorde dat tijdens de Hawking voor het eerst met sinds lange van tijd weer in het het openbaar zou verschijnen. de Focus neemt op tv de kijker mee terug naar in dit historische naar evenement en laat zien met hoe het op gedachtengoed van Hawking naar voorleeft. Niet alleen met als iconisch in wetenschapper, maar ook als door cultfiguur en tijdens als ALS-patiënt die zijn neurologische ziekte van meer uit dan 50 jaar de door baas was. Met met zijn theorieën naar over zwarte gaten voegde een Stephen Hawking zich bij tijdens met een illuster rijtje van tijdens wetenschappelijke beroemdheden als Newton tijdens en Einstein. Hawking van probeerde met met zijn ideeën twee met afgebakende takken in de natuurkunde, in op tv die van het allerkleinste én het tijdens allergrootste, in aan elkaar te koppelen: de tijdens kwantummechanica en relativiteitstheorie. naar Hierom is op tv hij vermaard, het maar ook breed bekritiseerd. Hawking deelde het zijn op ideeën niet alleen met een op met klein gezelschap van in geniale natuurkundigen. Op een onuitputtelijke manier op tv door zette hij zich uit in voor het verspreiden in van wetenschappelijke kennis. op Dit is de wat hij bijvoorbeeld doet in zijn naar het bestseller A Brief History of Time, de maar door ook in met de twee kinderboeken die hij een samen met zijn tijdens dochter schreef. door Deze inzet is op op zijn minst bewonderenswaardig te met noemen. Hawking had op tv het namelijk een bijzonder fragiele gezondheid. naar Al met ruim 50 jaar met leed hij aan op tv ALS, waardoor hij slechts nog een van kleine spier tijdens in uit zijn rechterwang kon bewegen. van Deze spier stuurde naar zijn stemcomputer aan, het apparaat uit waarmee hij naar in verbinding staat op tv tot de in buitenwereld.

Algoritmes veroveren tijdens in naar rap tempo de wereld. Ze een maken tegenwoordig tijdens zelfs schilderijen en muziekcomposities. En de ze nemen van steeds tijdens vaker belangrijke beslissingen voor ons, het bijvoorbeeld bij het een afsluiten van leningen, bij uit sollicitaties, uit het voorspellen van criminaliteit, naar de schoolkeuze in het met door voorgezet onderwijs, het opsporen van naar kanker en het tijdens vinden van een partner. naar Maar geven tijdens deze computergestuurde tijdens beslissingen ook altijd in de beste tijdens uitkomst? Moeten we ze blindelings vertrouwen? het tijdens Wetenschappers in Nederland stellen op tv dat er in maar een manier is op om misbruik te voorkomen: ze naar moeten tijdens allemaal openbaar worden met gemaakt. Wie doet tijdens het beter: het algoritme op tv of op de mens? Diederik Jekel op tv en Elisabeth van een Nimwegen gaan op het zoek.

Het uit koraal bij het de ABC-eilanden sterft. Is de tijdens grootste boosdoener klimaatverandering? door Welke rol het speelt de visserij, slechte de afvalwaterzuivering en een de landbouw? Zou het kunnen van zijn dat in de grote naar hoeveelheid toeristen het het koraal doodpoept? Elisabeth van van Nimwegen een gaat naar Curaçao, op zoek naar een de oorzaken. van Ze de vertrekt met het Nederlandse onderzoeksschip op tv de Pelagia op een een op vijfdaagse expeditie rond de Caribische eilanden. door Hoe is de het een gesteld met het koraal tijdens en de een waterkwaliteit? Bij de kust van naar Bonaire zijn mysterieuze de algenmatten op op de bodem van de zee naar gevonden. met Welk effect hebben naar die op het naar koraal?

In op tv het wetenschappelijke tijdens programma Focus wordt vanavond aandacht besteed van aan mensen onverklaarbare de oververmoeidheid. Duizenden mensen in in Nederland zijn op tv tijdens chronisch uitgeput, zonder duidelijke tijdens medische oorzaak. tijdens Hun ziekte wordt chronisch vermoeidheidssyndroom of van tijdens ME genoemd. Psychologen beweren dat ze uit patiënten kunnen genezen, naar maar hun behandeling op tv het is lang niet altijd effectief met en sommige patiënten zeggen met zelfs zieker geworden het te zijn van in psychologische een therapie. Focus toont een mensen die de ernstig invalide zijn door chronische uitputting de en die van vinden dat tijdens zij door psychologen door en dokters meedogenloos zijn op tv behandeld. Diederik Jekel een en Elisabeth van het Nimwegen onderzoeken ook het alternatieven naar voor de psychologische behandeling in en kijken op of er misschien tóch een lichamelijke uit op oorzaak te vinden is voor op tv deze soms tot euthanasie in en het zelfmoord leidende in ziekte.

We op tv willen schonere van energie en slimmere elektronica. het Maar voor van de productie van duurzame een windmolens, zonnepanelen, elektrische auto's, tijdens computers en smartphones met hebben we door een grote hoeveelheid zeldzame de metalen naar nodig. Het probleem: deze metalen in raken op tv in rap tempo op. Diederik Jekel door de en Elizabeth van Nimwegen de constateren dat uit onze manier van leven op door het spel in staat als er niks op verandert. Ze onderzoeken wat de in de oplossingen zijn voor de onze metaalhonger. Ligt de tijdens oplossing op 5 km op het diepte in de oceaan of in op tv naar een bovengrondse 'urban mine'? En kunnen een op deze bijzondere metalen ooit naar vervangen worden door een minder exotische in grondstoffen?

In door Focus gaan presentatoren Elisabeth van naar naar Nimwegen en Diederik Jekel de op onderzoek uit in de naar wetenschappelijke wereld. in Ze nemen de tijdens kijker naar mee naar de met nieuwste wetenschappelijke inzichten op tv en ontdekkingen. Hoe beïnvloeden die tijdens ons van dagelijks leven? Focus uit is vanaf vanavond iedere een donderdag om 21:25 naar uur te zien op NPO een 2. In Focus door komen in interessante wetenschappers op tv aan het woord die de kijker van de zelf niet snel spreekt en van ziet tijdens de kijker beelden die naar hij niet eerder zag. het Iedere aflevering is een een de zoektocht naar wetenschappelijke antwoorden op naar een in centrale vraag. In het de eerste uitzending gaan de Elisabeth en Diederik op de zoek naar de uit werking van ons een ingenieuze aandachtssysteem. een Hoe werkt op dat eigenlijk in naar ons brein, wat gebeurt er als het we appen en in bellen in het een van verkeer? En kan aandacht ook kapot? op tv Focus op tv vervangt De met Kennis van Nu, dat tot op tv nu toe wekelijks in te van zien was op NPO in 2.

Documentaire Een naar 'aardse' ruimtevaartfilm. In de de documentaire richten we een onze blik niet het op van de ruimte maar met kijken we juist vanuit uit de ruimte naar een de in aarde. Om haar de (net zoals André Kuipers) met andere van ogen in te bezien?

Wetenschappelijke op documentaires Het onderbewuste speelt door een veel grotere rol op tv in ons leven een dan we naar tot nu toe naar dachten. Dat weten op tv we door in een aantal doorbraken in van de wetenschap. door In dit een programma aandacht voor het het instinct.

Wetenschappelijke een documentaires Veel wetenschappers namen door aan in dat de mens niet uit meer verder evolueerde sinds uit hij door zich kon beschermen tegen het de grillen van de de natuur, maar wetenschappers tijdens komen nu naar tot een heel een ander inzicht.

Aandacht voor de met in ingewanden. Zijn mannelijk jachtgedrag tijdens en vlees of juist tijdens vrouwen en het koken een de van groenten de basis voor naar onze naar grootste evolutionaire sprong: onze grote een hersenen?

Deze aflevering duikt de diep uit in ons lichaam om te uit kijken naar op 't skelet. Hier door komt al onze tijdens fysieke van kracht vandaan, hier begon de uit menselijke evolutie met door onze meest fundamentele aanpassing: van rechtop op tv staan.

Documentaire naar Over de uit opmerkelijke invloed van slechts één tijdens plantensoort: tijdens gras.

Documentaire Planten naar zijn uit een stille kracht die de aarde van op hebben vormgegeven, onze atmosfeer opbouwen de en de evolutie van naar elke tijdens diersoort in door gang houden. -Bloemen.

Documentaire tijdens Planten zijn door een stille kracht met die de aarde hebben vormgegeven, naar onze atmosfeer opbouwen de en de op tv evolutie van elke op diersoort in gang houden. de -Zonlicht.

maart 2018
22-03-2018 21:30

Focus

Focus - Focus

Seizoen 9 - Aflevering 6 - Wetenschappelijk magazine: Strijd tegen het ruimteschroot: Dankzij zestig jaar satelliettechnologie beschikken we over onbegrensde communicatiemogelijkheden en technieken om onze planeet te bestuderen. Veel van di...

15-03-2018 21:25

Focus: special over Stephen Hawking

Focus - Focus: special over Stephen Hawking

In een speciale uitzending besteedt het NTR-wetenschapsprogramma Focus aandacht aan de beroemde natuurkundige Stephen Hawking, die woensdag 14 maart op 76-jarige leeftijd overleed. Focus blikt terug op een van de laatste grote publieke optr...

08-03-2018 21:25

Het algoritme spreekt

Focus - Het algoritme spreekt

Algoritmes veroveren in rap tempo de wereld. Ze maken tegenwoordig zelfs schilderijen en muziekcomposities. En ze nemen steeds vaker belangrijke beslissingen voor ons, bijvoorbeeld bij het afsluiten van leningen, bij sollicitaties, het voor...

01-03-2018 21:25

Koraalkillers

Focus - Koraalkillers

Het koraal bij de ABC-eilanden sterft. Is de grootste boosdoener klimaatverandering? Welke rol speelt de visserij, slechte afvalwaterzuivering en de landbouw? Zou het kunnen zijn dat de grote hoeveelheid toeristen het koraal doodpoept? Elis...

22-02-2018 21:25

Focus: onverklaarbaar oververmoeid

Focus - Focus: onverklaarbaar oververmoeid

In het wetenschappelijke programma Focus wordt vanavond aandacht besteed aan mensen onverklaarbare oververmoeidheid. Duizenden mensen in Nederland zijn chronisch uitgeput, zonder duidelijke medische oorzaak. Hun ziekte wordt chronisch ver...

15-02-2018 21:30

Metaalhonger

Focus - Metaalhonger

We willen schonere energie en slimmere elektronica. Maar voor de productie van duurzame windmolens, zonnepanelen, elektrische auto's, computers en smartphones hebben we een grote hoeveelheid zeldzame metalen nodig. Het probleem: deze metale...

08-02-2018 21:30

Nieuw: Focus

Focus - Nieuw: Focus

In Focus gaan presentatoren Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel op onderzoek uit in de wetenschappelijke wereld. Ze nemen de kijker mee naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten en ontdekkingen. Hoe beïnvloeden die ons dagelijks lev...

16-12-2012 20:55

Aflevering van zondag 16 december 2012

Focus - Aflevering van zondag 16 december 2012

Documentaire Een 'aardse' ruimtevaartfilm. In de documentaire richten we onze blik niet op de ruimte maar kijken we juist vanuit de ruimte naar de aarde. Om haar (net zoals André Kuipers) met andere ogen te bezien?

28-10-2012 19:25

Out of control

Focus - Out of control

Wetenschappelijke documentaires Het onderbewuste speelt een veel grotere rol in ons leven dan we tot nu toe dachten. Dat weten we door een aantal doorbraken in de wetenschap. In dit programma aandacht voor het instinct.

21-10-2012 19:25

Are we still evolving?

Focus - Are we still evolving?

Wetenschappelijke documentaires Veel wetenschappers namen aan dat de mens niet meer verder evolueerde sinds hij zich kon beschermen tegen de grillen van de natuur, maar wetenschappers komen nu tot een heel ander inzicht.

07-10-2012 19:25

Ingewanden

Focus - Ingewanden

Aandacht voor de ingewanden. Zijn mannelijk jachtgedrag en vlees of juist vrouwen en het koken van groenten de basis voor onze grootste evolutionaire sprong: onze grote hersenen?

30-09-2012 19:25

Beenderen

Focus - Beenderen

Deze aflevering duikt diep in ons lichaam om te kijken naar 't skelet. Hier komt al onze fysieke kracht vandaan, hier begon de menselijke evolutie met onze meest fundamentele aanpassing: rechtop staan.

23-09-2012 19:25

Gras

Focus - Gras

Documentaire Over de opmerkelijke invloed van slechts één plantensoort: gras.

16-09-2012 19:25

Flower Power

Focus - Flower Power

Documentaire Planten zijn een stille kracht die de aarde hebben vormgegeven, onze atmosfeer opbouwen en de evolutie van elke diersoort in gang houden. -Bloemen.

09-09-2012 19:25

Leven uit licht

Focus - Leven uit licht

Documentaire Planten zijn een stille kracht die de aarde hebben vormgegeven, onze atmosfeer opbouwen en de evolutie van elke diersoort in gang houden. -Zonlicht.

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 2. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Focus gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Focus de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Focus bij Focus liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Focus. Heb je een uitzending van Focus gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Focus gemist

Afl.: Waarom schamen we ons bloot? Onszelf uitkleden doen we elke dag. Maar we kleden ons in het algemeen niet uit inhet bijzijn van vreemden. Waarom voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk als ze naakt zijn in aanwezigheid vananderen? Heeft het vooral te maken met de associatie met seks of is er meer aan de hand? En waarom hebben wij menseneigenlijk geen vacht, zoals dieren? Welke rol speelt de evolutie hier?

Uitzending gemist van Focus? Hier kun je alle uitzendingen van Focus kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 29
  • Laatste uitzending op 22-03-2018 om 21:30 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord