Programma gemist?

Waterschappen in in Nederland beschouwen het waterplantje van azolla als een op lastig van onkruid, terwijl wetenschappers in op tv het plantje een krachtpatser uit zien, waar uit je onder andere duurzaam uit het veevoer van kunt van maken. Diederik Jekel en Elisabeth op tv van Nimwegen zoeken uit uit of uit azolla de naar aarde weer opnieuw de zou kunnen afkoelen.

Nieuwe op tv oren, neuzen en borsten liggen met klaar op het bestelling. Ze zijn tijdens voor patiënten die ze door verloren het door ziekte en ze de zijn bijna niet in van echt te tijdens onderscheiden. een Oren met nepadertjes die je met vastklikt aan je uit schedel, in een neus met zongebrande tint en uit borsten op waar zelfs gevoel in op tv zit. Wie tijdens maken dit en de waar? En wat betekent het op voor in de patiënten als ze een hun oude uiterlijk weer van terugkrijgen? Elisabeth van een Nimwegen duikt in de de wereld tijdens van na een de operatie.

Slangenbeten zijn door vaak dodelijk. Voor een de mensen tijdens die een met slangenbeet overleven zijn de gevolgen vaak op met ernstig en blijvend. door Slangengif richt enorm veel schade aan een in op het lichaam, variërend op tv van verlammingsverschijnselen tot schade van tijdens hartspiercellen en van ritmestoornissen. naar Geschikt tegengif is cruciaal door voor de behandeling op van slangenbeten, de maar is vaak niet beschikbaar een of onbetaalbaar. met Vooral de armere bewoners van in het plattenland van in Afrika van en Azië tijdens zijn de klos: zij hebben van geen geld tijdens voor het levensreddende tegengif. Elisabeth naar de van Nimwegen reist af met naar Kenia en tijdens gaat daar op slangenjacht. tijdens Haar in zoektocht begint bij de de Bio-Ken Snake Farm in op tv Kenia, de hét kenniscentrum op het gebied van op tv slangenbeten op in Afrika. Deze grootste slangenfarm tijdens van het Afrika houdt op tv tientallen soorten slangen. de Bij elke melding van met een slangenbeet het of een ontdekking tijdens van een slang in een woning uit rukt op tv een team van het experts uit. op tv Als iemand door op tv een slang is met gebeten, redden ze niet alleen het op slachtoffer, maar vaak tijdens door ook de slang om erachter te met komen welk naar tegengif toegediend moet in worden. Om het op levensreddend tegengif te tijdens produceren is een het gif van de in slangen op nodig. Daarmee is slangengif door zowel het probleem als de op oplossing voor slangenbeten. op Jaarlijks overlijden naar op schatting meer dan op 130.000 mensen uit aan de de gevolgen van een tijdens slangenbeet. Nog eens naar 450.000 slachtoffers in houden blijvend schade over na de naar beet van een met het gifslang. Daarmee is het één van op tv de door dodelijkste, tropische 'ziektes' naar van de op tv wereld.

Een aanzienlijke groep het Nederlanders op tv lijdt aan verlies de van reukzin: anosmie. uit Een kleinere groep aan trimethylaminurie, van ook wel met bekend als op tv het visgeursyndroom. Een belangrijke van overeenkomst: beide patiëntengroepen de ondervinden vaak op onaangename een wijze dat geur met een op veel grotere rol speelt in het ons op tv leven dan we door vermoeden.

Schokkende hoeveelheden plastic de komen jaarlijks in in zee terecht. op De op tv enorme hoeveelheid afval in die zich in de vorm door van plastic soep naar verzamelt, is maar een tijdens fractie van uit al het uit plastic afval in het milieu. door Waar blijft de door rest? Wetenschappers berekenden uit dat er met honderd keer een zoveel plastic op tv afval moet zijn de dan we terug kunnen van vinden en op tv willen weten waar het is naar gebleven. Diederik Jekel in zoekt met ze uit mee. Hij naar maakt kennis met naar het Amerikaans echtpaar de Zettler. Deze onderzoekers op tv doen onderzoek tijdens op Texel om van daar een verklaring met te vinden voor het verdwijnende de plastic. Elisabeth van Nimwegen door zoekt uit waar op ons plastic het huisafval tijdens terecht komt. Ze naar constateert dat het gebruik van plastic tijdens door consumenten sneller door groeit dan het de economie. En zelfs in in het keurige in een Nederland wordt minder dan de helft op van al het dat plastic afval de gerecycled.

Eén met op de zes tijdens werknemers in Nederland doet nachtwerk. op tv Ze werken het in ziekenhuizen, in tijdens havens, als beveiliger en op de laatste van jaren ook steeds het vaker voor internetwinkels. Want in 'vandaag besteld, morgen in het in huis' lukt alleen naar door nachtwerk in uit magazijnen. Rond een een miljoen mensen leeft hierdoor het met een door permanent verstoorde van biologische klok. Is van dat wel verantwoord? En door hoe kun je het beste uit omgaan met met nachtwerk en in jetlags? Diederik Jekel duikt het in de in wetenschap achter de slapeloze een nacht, en ontdekt op dat het sommige slaapmiddelen je juist naar wakker houden.

Het in gebruik van de proefdieren voor medische experimenten staat in steeds tijdens vaker ter discussie en het naar draagvlak het in de samenleving voor op tv dierproeven wordt steeds uit kleiner. Alternatieven worden door onderzocht onder het motto op tv 'vervangen, verminderen tijdens en verfijnen', maar het aantal tijdens neemt tijdens nauwelijks af. Nog altijd sterven tijdens er een jaarlijks bijna een uit half miljoen dieren een in laboratoria en op tv worden er nog naar eens 400.000 door gedood, omdat ze na het het fokken overblijven. Volgens veel uit op tv wetenschappers is het gebruik van proefdieren op tv voor fundamenteel de onderzoek en van voor toelating op van medicijnen onvermijdelijk. Focus tijdens kijkt mee met met dierproeven die volgens wetenschappers echt de noodzakelijk zijn. Wat het zijn de overwegingen in die worden op gemaakt voor het gebruik de van door dieren in medische tests? op Hoe ver staat de het van met het onderzoek uit naar buiten het lichaam gekweekte een menselijke organen? Maken die met in naar de nabije toekomst een deel naar van met de dierproeven in overbodig?

Door ons het massale naar reisgedrag naar verre landen het steekt tuberculose, de tering, weer door regelmatig uit de kop op uit in Nederland. De tbc-bacterie door is steeds vaker bestand naar tegen de antibiotica, resistent dus. Diederik Jekel naar ontmoet op de tijdens gesloten met afdeling van een op tbc-kliniek patiënten met met open tbc. Elisabeth de van Nimwegen ontdekt met hoe wetenschappers zoeken naar tijdens nieuwe medicijnen om de de resistente op tv bacterie te slim af met zijn.

Presentator Diederik van Jekel begraaft in uit deze aflevering van Focus een in samen met de Nederlandse archeoloog Hayley het met Mickleburgh een gemummificeerd lichaam. Deze 'mummie' naar zat maandenlang tijdens in naar de Texaanse hitte, vastgebonden aan op een uit paaltje. Hayley Mickleburgh, die meer in gedoneerde lichamen op de een van 'bodyfarm' in Texas op bestudeert, bracht nauwkeurig de tijdens ontbinding van dit lichaam in een kaart. Ze op tv wil weten het hoe de botten een van een van skelet in de loop de van de tijd in in elkaar naar zakken en verplaatsen. Deze kennis op is nuttig bij op tv het oplossen van misdaden tijdens maar ook voor in het ontrafelen van tijdens historische van grafrituelen. Funerair archeoloog uit Mickleburgh (Universiteit Leiden) tijdens doet dit onderzoek omdat ze naar wil weten uit wat er met op de inheemse bevolking het van met het Caraïbisch gebied gebeurde toen de uit Europeanen daar uit binnenkwamen. Hoe ging men op met de doden met om? Maar de niet alleen de botten leveren van kennis op tv op. Forensisch op onderzoeker Isabella von Holstein tijdens (Vrije Universiteit Amsterdam) bestudeert in de haren van tijdens de gedoneerde Texaanse lichamen. met een Von Holstein wordt vaak ingezet uit wanneer er een lichaam een op tv geïdentificeerd moet worden. Zij kan het aan de haren zien het waar de persoon op tv met de afgelopen maanden tijdens is geweest. Von een Holstein wil echter een weten of die informatie dan wel op de betrouwbaar is en of het rottingsproces tijdens geen invloed op heeft op van de haren. Wat ook wordt een opgestuurd op naar Nederland naar is het tandsteen van de uit lijken. Tandsteen is een van goudmijn voor archeologen. in Door tijdens de vele door laagjes kalk blijft DNA maar blijven op ook in voedselresten goed bewaard. een Zo weet je wat op mensen aten en door welke ziektes de er voorkwamen. Elisabeth van Nimwegen uit het gaat langs bij moleculair archeoloog in Kirsten Ziesemer (Universiteit Leiden), een zij onderzoekt uit het tandsteen en met wil ook weten: tijdens heeft de van ontbinding invloed op het een tandsteen?

Wat gaat op er op mis in het het gokverslaafde brein? Ex-verslaafde Feite Hofman uit bracht een groot de deel van zijn tijd van door achter de een uit fruitautomaat. Volgens de Amerikaanse onderzoekster Natasha van Dow Schüll van is vooral de fruitautomaat het ontworpen als door een muizenval voor het het tijdens brein.

Waterschappen met in Nederland beschouwen het waterplantje het azolla als tijdens een lastig tijdens onkruid, terwijl wetenschappers in op het plantje de een krachtpatser de zien, waar je onder andere door duurzaam veevoer door van kunt maken. met Diederik Jekel uit en Elisabeth van Nimwegen zoeken in met Focus uit of het azolla de aarde tijdens door weer opnieuw zou kunnen naar afkoelen.

Waar moet de ons radioactieve afval naartoe? van Nu de wordt in Nederland op al het radioactieve afval voor op tv minstens tijdens honderd jaar met bovengronds opgeslagen in Zeeland, bij op de door COVRA, de Centrale Organisatie Voor Radioactief in Afval. Er het wordt al heel door lang gezocht naar een een oplossing met om dit afval voor eens naar en altijd door veilig op te bergen. de Maar hoe bewaar door je radioactieve met stof als die minstens in 100.000 jaar het ongestoord een moet blijven liggen en naar niet eerder van ontdekt mag worden omdat het anders in een enorm gevaar naar oplevert voor met mens en omgeving? Kunnen een we het gevaarlijke naar radioactieve tijdens afval definitief van ergens kwijt? Waar dan? naar En hoe? Elisabeth van Nimwegen door gaat voor Focus naar op onderzoek uit tijdens met en daalt af in zoutmijnen, ondergrondse op tv graniettunnels en in diep in tijdens kleilagen.

Een naar aanzienlijke groep Nederlanders lijdt naar aan verlies van tijdens reukzin: een anosmie. Een kleinere in groep aan trimethylaminurie, ook van wel bekend de als het visgeursyndroom. Een belangrijke overeenkomst: door beide patiëntengroepen met ondervinden vaak op de onaangename van wijze dat geur een een veel grotere naar rol speelt in ons leven naar dan uit we vermoeden.

Robotraketten die op zelfstandig vijanden een opsporen en zich erop storten, met semiautonome vliegende handgranaten, de op een afstand bestuurbare minitankjes met van munitie en computergestuurde door richtsystemen; ook naar op het op tv slagveld is de robot in opmars. uit Diederik Jekel bekijkt met uit met een combinatie van fascinatie en op tv door afgrijzen wat de wetenschap aan vernietigingskracht een tijdens ontwikkelt en ondervindt het aan den lijve naar hoe moeilijk het is om door in een tijdens hypermoderne tank het overzicht in te houden en goede naar beslissingen uit te nemen.

Robotraketten die uit zelfstandig vijanden opsporen en een zich erop storten, een op tv semiautonome vliegende handgranaten, met op afstand bestuurbare naar minitankjes met munitie en computergestuurde op richtsystemen; uit ook op het slagveld een is de het robot in opmars. Diederik Jekel bekijkt op met naar een combinatie van in fascinatie en afgrijzen uit wat de wetenschap aan vernietigingskracht het naar ontwikkelt en ondervindt tijdens aan den lijve hoe moeilijk een het is om in uit een hypermoderne tank naar het overzicht te in in houden en goede beslissingen te in nemen.

maart 2020
07-12-2018 16:40

Onkruid als reddende engel

Focus - Onkruid als reddende engel

Waterschappen in Nederland beschouwen het waterplantje azolla als een lastig onkruid, terwijl wetenschappers in het plantje een krachtpatser zien, waar je onder andere duurzaam veevoer van kunt maken. Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

05-12-2018 20:45

Een nieuwe neus

Focus - Een nieuwe neus

Nieuwe oren, neuzen en borsten liggen klaar op bestelling. Ze zijn voor patiënten die ze verloren door ziekte en ze zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Oren met nepadertjes die je vastklikt aan je schedel, een neus met zongebrande ti...

28-11-2018 20:45

Gebeten door een slang

Focus - Gebeten door een slang

Slangenbeten zijn vaak dodelijk. Voor de mensen die een slangenbeet overleven zijn de gevolgen vaak ernstig en blijvend. Slangengif richt enorm veel schade aan in het lichaam, variërend van verlammingsverschijnselen tot schade van hartspier...

23-11-2018 16:45

Als je stinkt en niets meer ruikt

Focus - Als je stinkt en niets meer ruikt

Een aanzienlijke groep Nederlanders lijdt aan verlies van reukzin: anosmie. Een kleinere groep aan trimethylaminurie, ook wel bekend als het visgeursyndroom. Een belangrijke overeenkomst: beide patiëntengroepen ondervinden vaak op onaangena...

14-11-2018 20:45

Op zoek naar het verdwenen plastic

Focus - Op zoek naar het verdwenen plastic

Schokkende hoeveelheden plastic komen jaarlijks in zee terecht. De enorme hoeveelheid afval die zich in de vorm van plastic soep verzamelt, is maar een fractie van al het plastic afval in het milieu. Waar blijft de rest? Wetenschappers bere...

07-11-2018 20:45

Gebroken door de nacht

Focus - Gebroken door de nacht

Eén op de zes werknemers in Nederland doet nachtwerk. Ze werken in ziekenhuizen, in havens, als beveiliger en de laatste jaren ook steeds vaker voor internetwinkels. Want 'vandaag besteld, morgen in huis' lukt alleen door nachtwerk in magaz...

31-10-2018 20:45

Muis redt levens

Focus - Muis redt levens

Het gebruik van proefdieren voor medische experimenten staat steeds vaker ter discussie en het draagvlak in de samenleving voor dierproeven wordt steeds kleiner. Alternatieven worden onderzocht onder het motto 'vervangen, verminderen en ver...

24-10-2018 20:45

Iedereen kan de tering krijgen

Focus - Iedereen kan de tering krijgen

Door ons massale reisgedrag naar verre landen steekt tuberculose, de tering, weer regelmatig de kop op in Nederland. De tbc-bacterie is steeds vaker bestand tegen antibiotica, resistent dus. Diederik Jekel ontmoet op de gesloten afdeling va...

17-10-2018 20:45

Focus: Begrafenis voor de wetenschap

Focus - Focus: Begrafenis voor de wetenschap

Presentator Diederik Jekel begraaft in deze aflevering van Focus samen met de Nederlandse archeoloog Hayley Mickleburgh een gemummificeerd lichaam. Deze 'mummie' zat maandenlang in de Texaanse hitte, vastgebonden aan een paaltje. Hayley Mic...

10-10-2018 20:45

Gokken: de verborgen verslaving

Focus - Gokken: de verborgen verslaving

Wat gaat er mis in het gokverslaafde brein? Ex-verslaafde Feite Hofman bracht een groot deel van zijn tijd door achter de fruitautomaat. Volgens de Amerikaanse onderzoekster Natasha Dow Schüll is vooral de fruitautomaat ontworpen als een mu...

03-10-2018 20:45

Onkruid als reddende engel

Focus - Onkruid als reddende engel

Waterschappen in Nederland beschouwen het waterplantje azolla als een lastig onkruid, terwijl wetenschappers in het plantje een krachtpatser zien, waar je onder andere duurzaam veevoer van kunt maken. Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

26-09-2018 20:45

Stralend afval

Focus - Stralend afval

Waar moet ons radioactieve afval naartoe? Nu wordt in Nederland al het radioactieve afval voor minstens honderd jaar bovengronds opgeslagen in Zeeland, bij de COVRA, de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval. Er wordt al heel lang gezo...

19-09-2018 20:45

Als je stinkt en niets meer ruikt

Focus - Als je stinkt en niets meer ruikt

Een aanzienlijke groep Nederlanders lijdt aan verlies van reukzin: anosmie. Een kleinere groep aan trimethylaminurie, ook wel bekend als het visgeursyndroom. Een belangrijke overeenkomst: beide patiëntengroepen ondervinden vaak op onaangena...

14-09-2018 16:40

Wie stopt de vechtrobot?

Focus - Wie stopt de vechtrobot?

Robotraketten die zelfstandig vijanden opsporen en zich erop storten, semiautonome vliegende handgranaten, op afstand bestuurbare minitankjes met munitie en computergestuurde richtsystemen; ook op het slagveld is de robot in opmars. Diederi...

12-09-2018 20:45

Wie stopt de vechtrobot?

Focus - Wie stopt de vechtrobot?

Robotraketten die zelfstandig vijanden opsporen en zich erop storten, semiautonome vliegende handgranaten, op afstand bestuurbare minitankjes met munitie en computergestuurde richtsystemen; ook op het slagveld is de robot in opmars. Diederi...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 5. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Focus gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Focus de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Focus bij Focus liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Focus. Heb je een uitzending van Focus gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Focus gemist

Afl.: Waarom schamen we ons bloot? Onszelf uitkleden doen we elke dag. Maar we kleden ons in het algemeen niet uit inhet bijzijn van vreemden. Waarom voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk als ze naakt zijn in aanwezigheid vananderen? Heeft het vooral te maken met de associatie met seks of is er meer aan de hand? En waarom hebben wij menseneigenlijk geen vacht, zoals dieren? Welke rol speelt de evolutie hier?

Uitzending gemist van Focus? Hier kun je alle uitzendingen van Focus kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 63
  • Laatste uitzending op 07-12-2018 om 16:40 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!