Programma gemist?

Waterschappen met in Nederland beschouwen het waterplantje de azolla als de een lastig tijdens onkruid, terwijl met wetenschappers in het plantje van een krachtpatser zien, waar van je met onder andere duurzaam de veevoer van kunt maken. uit Diederik Jekel en Elisabeth van door Nimwegen met zoeken uit of azolla door de aarde een weer opnieuw zou in kunnen afkoelen.

Nieuwe oren, neuzen een en borsten liggen op tv klaar tijdens op bestelling. Ze naar zijn voor patiënten die op ze verloren door op ziekte en ze op tv zijn een bijna niet van echt te onderscheiden. op Oren met naar nepadertjes met die je vastklikt aan van je schedel, een het neus met zongebrande tint naar en borsten waar tijdens zelfs gevoel in zit. van Wie maken met dit en waar? En met wat betekent het van uit voor de patiënten als ze de hun op oude uiterlijk weer terugkrijgen? op Elisabeth van Nimwegen een duikt in de op tv wereld van na in de operatie.

Slangenbeten zijn vaak in dodelijk. door Voor de door mensen die een slangenbeet overleven zijn met de op tv gevolgen vaak ernstig en blijvend. naar Slangengif op richt enorm veel schade aan met in uit het lichaam, variërend naar van verlammingsverschijnselen tot schade met van in hartspiercellen en ritmestoornissen. met Geschikt tegengif is cruciaal voor naar de behandeling van slangenbeten, door met maar is vaak naar niet beschikbaar of onbetaalbaar. Vooral van de armere bewoners van tijdens het plattenland in op tv Afrika en in Azië zijn de klos: het zij hebben tijdens geen geld tijdens voor het levensreddende tegengif. Elisabeth door van naar Nimwegen reist af naar het Kenia en gaat tijdens daar op met slangenjacht. Haar zoektocht begint bij van de Bio-Ken Snake op in Farm in Kenia, hét kenniscentrum op tijdens het gebied tijdens van slangenbeten op in Afrika. Deze grootste het slangenfarm van Afrika houdt uit tientallen het soorten slangen. Bij een elke melding van met een slangenbeet naar of een ontdekking van een slang op in een een woning tijdens rukt een team van experts met uit. Als iemand op door een tijdens slang is gebeten, redden ze met het niet alleen het slachtoffer, maar vaak een in ook de slang het om erachter te komen tijdens welk tegengif het toegediend moet worden. tijdens Om het levensreddend een tegengif te produceren is het gif met op van de slangen nodig. van Daarmee is slangengif zowel in het probleem met als de oplossing voor in slangenbeten. tijdens Jaarlijks overlijden naar schatting meer tijdens dan op 130.000 mensen aan de gevolgen van op tv een slangenbeet. Nog door eens 450.000 slachtoffers uit houden blijvend de schade over de na de beet tijdens van een gifslang. op tv Daarmee is het in één van de dodelijkste, tropische in 'ziektes' van de op op wereld.

Een aanzienlijke het groep tijdens Nederlanders lijdt aan uit verlies van reukzin: anosmie. op tv Een kleinere groep uit aan trimethylaminurie, uit ook wel bekend als het in visgeursyndroom. naar Een belangrijke overeenkomst: beide patiëntengroepen ondervinden het vaak op uit onaangename wijze dat geur uit met een veel grotere rol speelt in het ons een leven dan we van vermoeden.

Schokkende hoeveelheden plastic een komen jaarlijks van in zee terecht. De met op enorme hoeveelheid afval die zich in een de vorm op tv van op plastic soep verzamelt, is maar een uit op fractie van al het plastic met afval naar in het milieu. de Waar blijft de rest? Wetenschappers in berekenden dat er honderd naar op keer zoveel plastic op afval moet zijn dan door we terug op tv kunnen vinden en willen weten het waar het is gebleven. uit Diederik Jekel zoekt van een met ze mee. Hij maakt tijdens kennis met uit het Amerikaans echtpaar naar Zettler. Deze op onderzoekers doen onderzoek naar op Texel om daar tijdens een verklaring te vinden op tv voor het verdwijnende plastic. door Elisabeth van Nimwegen op zoekt uit waar het op tv ons plastic huisafval terecht komt. Ze een het constateert dat het op gebruik van plastic door consumenten sneller naar groeit dan de tijdens uit economie. En zelfs in het keurige met Nederland wordt een minder dan de tijdens helft van in al dat door plastic afval gerecycled.

Eén een op de zes werknemers in het het Nederland doet nachtwerk. de Ze werken in ziekenhuizen, in door havens, met als beveiliger en de de laatste jaren een ook steeds vaker voor internetwinkels. in Want op 'vandaag besteld, morgen in naar huis' lukt alleen door op tv nachtwerk in magazijnen. Rond door in een miljoen mensen door leeft hierdoor met een een permanent verstoorde biologische klok. Is een dat van wel verantwoord? En het hoe kun de je het beste omgaan met naar nachtwerk en het jetlags? Diederik Jekel de duikt in in de wetenschap achter de slapeloze op nacht, en door ontdekt dat sommige uit slaapmiddelen je juist wakker van houden.

Het met gebruik van proefdieren voor medische door experimenten staat tijdens steeds een vaker ter discussie de en het draagvlak op in de samenleving voor dierproeven wordt op steeds kleiner. Alternatieven uit worden onderzocht van onder het motto 'vervangen, tijdens verminderen en op verfijnen', maar het aantal uit door neemt nauwelijks af. een Nog altijd sterven er jaarlijks bijna met uit een half miljoen dieren in naar laboratoria en worden uit er van nog eens 400.000 gedood, de omdat ze na het fokken naar overblijven. Volgens veel door wetenschappers is het het gebruik op tv van proefdieren voor fundamenteel onderzoek een en voor toelating door van medicijnen onvermijdelijk. naar naar Focus kijkt mee door met dierproeven die volgens op wetenschappers echt noodzakelijk de zijn. Wat zijn de overwegingen het die worden een gemaakt voor het de gebruik van dieren in in medische tests? Hoe op ver staat het op met het door onderzoek naar buiten tijdens het lichaam gekweekte naar menselijke organen? Maken die het in de in nabije toekomst een door deel van door de dierproeven naar overbodig?

Door uit ons massale reisgedrag naar naar verre een landen steekt tuberculose, de met tering, weer regelmatig de kop met op in het Nederland. De met tbc-bacterie is steeds vaker bestand naar tegen antibiotica, door resistent dus. Diederik Jekel uit de ontmoet op de gesloten afdeling van van een tbc-kliniek het patiënten met op tv open tbc. Elisabeth van van Nimwegen ontdekt hoe wetenschappers door zoeken naar nieuwe in medicijnen uit om de resistente door bacterie te een slim af zijn.

Presentator Diederik op Jekel begraaft in deze het door aflevering van Focus samen op tv met de Nederlandse het archeoloog Hayley Mickleburgh op een gemummificeerd lichaam. Deze het 'mummie' tijdens zat maandenlang in de met Texaanse hitte, vastgebonden aan een met paaltje. Hayley Mickleburgh, tijdens naar die meer gedoneerde lichamen op uit de 'bodyfarm' in Texas de bestudeert, bracht de nauwkeurig op tv de ontbinding van dit lichaam in een kaart. een Ze wil weten hoe de van botten van het een skelet in naar de met loop van de tijdens tijd in elkaar zakken en verplaatsen. op Deze kennis op is op nuttig bij het door oplossen van misdaden maar ook voor door het ontrafelen de van historische tijdens grafrituelen. Funerair van archeoloog Mickleburgh (Universiteit Leiden) doet naar dit onderzoek door omdat ze op wil weten wat er uit met de naar inheemse bevolking van het Caraïbisch met gebied gebeurde in toen de Europeanen van daar binnenkwamen. Hoe met ging men een met de doden het om? Maar niet alleen de in botten leveren kennis uit op. Forensisch onderzoeker Isabella tijdens von met Holstein (Vrije Universiteit Amsterdam) op tv bestudeert de haren van de van gedoneerde Texaanse lichamen. door Von door Holstein wordt vaak met ingezet wanneer er een op tv lichaam met geïdentificeerd moet worden. Zij kan aan op tv de haren zien door waar de persoon door de afgelopen maanden naar is geweest. Von een Holstein wil echter door weten een of die informatie de dan wel de betrouwbaar is en of het op tv rottingsproces geen invloed met heeft op naar de haren. Wat ook van wordt opgestuurd naar met Nederland is het tandsteen van de van de lijken. op Tandsteen is een goudmijn voor uit archeologen. Door de naar vele het laagjes kalk blijft van DNA maar blijven de ook voedselresten goed uit bewaard. Zo weet je wat mensen tijdens aten en in welke naar ziektes er voorkwamen. Elisabeth van van Nimwegen door gaat langs bij moleculair uit archeoloog Kirsten uit Ziesemer (Universiteit Leiden), zij in onderzoekt het tandsteen op tv en wil ook in weten: heeft de ontbinding invloed het op door het tandsteen?

Wat gaat er op tv mis in het door in gokverslaafde brein? Ex-verslaafde Feite Hofman op tv bracht een groot deel uit van van zijn tijd door naar achter de fruitautomaat. Volgens de door Amerikaanse van onderzoekster Natasha Dow Schüll het is vooral op tv de fruitautomaat ontworpen als een van door muizenval voor het door brein.

Waterschappen naar in Nederland beschouwen het door waterplantje azolla als een het de lastig onkruid, terwijl wetenschappers in het naar plantje een op tv krachtpatser op tv zien, waar je onder tijdens andere duurzaam de veevoer van kunt maken. Diederik op Jekel en Elisabeth een van Nimwegen op tv zoeken in de Focus uit of azolla op de aarde met weer opnieuw zou kunnen het afkoelen.

Waar moet ons met op radioactieve afval naartoe? Nu op wordt in Nederland het al het radioactieve afval naar voor minstens honderd jaar van bovengronds opgeslagen het in met Zeeland, bij de COVRA, naar de Centrale Organisatie Voor Radioactief op tv Afval. tijdens Er wordt de al heel lang op tv gezocht naar een door oplossing om dit tijdens afval voor eens en altijd het veilig op uit te bergen. door Maar hoe bewaar je radioactieve met stof op tv als die minstens met 100.000 jaar ongestoord moet blijven liggen tijdens en niet door eerder tijdens ontdekt mag worden omdat het op tv anders uit een enorm gevaar oplevert voor mens de en omgeving? Kunnen op tv we het in gevaarlijke radioactieve afval door definitief ergens kwijt? Waar van van dan? En hoe? Elisabeth van Nimwegen tijdens gaat de voor Focus de op onderzoek uit en naar daalt af in de zoutmijnen, ondergrondse op graniettunnels en diep tijdens in kleilagen.

Een het aanzienlijke groep tijdens Nederlanders lijdt aan verlies van reukzin: van anosmie. in Een kleinere groep aan trimethylaminurie, op tv ook op wel bekend als het tijdens visgeursyndroom. uit Een belangrijke overeenkomst: beide patiëntengroepen in ondervinden vaak op in onaangename wijze dat door geur een veel grotere op rol speelt in door ons leven tijdens dan we op tv vermoeden.

Robotraketten die zelfstandig met vijanden opsporen en naar zich erop op tv storten, op semiautonome vliegende handgranaten, uit op afstand bestuurbare naar minitankjes met munitie en computergestuurde richtsystemen; op ook op door het slagveld is naar de robot in opmars. met Diederik Jekel bekijkt van met een combinatie op tv een van fascinatie en uit afgrijzen wat de wetenschap aan vernietigingskracht de op tv ontwikkelt en ondervindt aan in den lijve hoe moeilijk op het is om uit in op tv een hypermoderne tank tijdens het overzicht te een houden en goede met beslissingen te nemen.

Robotraketten het die zelfstandig de vijanden opsporen en zich erop tijdens storten, semiautonome vliegende handgranaten, op op van afstand bestuurbare met minitankjes met munitie en computergestuurde richtsystemen; van ook uit op het slagveld is de tijdens in robot in opmars. tijdens Diederik Jekel bekijkt met een van combinatie van in fascinatie en afgrijzen wat de naar wetenschap van aan vernietigingskracht uit ontwikkelt en ondervindt aan den de lijve hoe moeilijk een het is om van in een hypermoderne de tank het overzicht tijdens te houden en door goede op tv beslissingen te nemen.

oktober 2020
07-12-2018 16:40

Onkruid als reddende engel

Focus - Onkruid als reddende engel

Waterschappen in Nederland beschouwen het waterplantje azolla als een lastig onkruid, terwijl wetenschappers in het plantje een krachtpatser zien, waar je onder andere duurzaam veevoer van kunt maken. Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

05-12-2018 20:45

Een nieuwe neus

Focus - Een nieuwe neus

Nieuwe oren, neuzen en borsten liggen klaar op bestelling. Ze zijn voor patiënten die ze verloren door ziekte en ze zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Oren met nepadertjes die je vastklikt aan je schedel, een neus met zongebrande ti...

28-11-2018 20:45

Gebeten door een slang

Focus - Gebeten door een slang

Slangenbeten zijn vaak dodelijk. Voor de mensen die een slangenbeet overleven zijn de gevolgen vaak ernstig en blijvend. Slangengif richt enorm veel schade aan in het lichaam, variërend van verlammingsverschijnselen tot schade van hartspier...

23-11-2018 16:45

Als je stinkt en niets meer ruikt

Focus - Als je stinkt en niets meer ruikt

Een aanzienlijke groep Nederlanders lijdt aan verlies van reukzin: anosmie. Een kleinere groep aan trimethylaminurie, ook wel bekend als het visgeursyndroom. Een belangrijke overeenkomst: beide patiëntengroepen ondervinden vaak op onaangena...

14-11-2018 20:45

Op zoek naar het verdwenen plastic

Focus - Op zoek naar het verdwenen plastic

Schokkende hoeveelheden plastic komen jaarlijks in zee terecht. De enorme hoeveelheid afval die zich in de vorm van plastic soep verzamelt, is maar een fractie van al het plastic afval in het milieu. Waar blijft de rest? Wetenschappers bere...

07-11-2018 20:45

Gebroken door de nacht

Focus - Gebroken door de nacht

Eén op de zes werknemers in Nederland doet nachtwerk. Ze werken in ziekenhuizen, in havens, als beveiliger en de laatste jaren ook steeds vaker voor internetwinkels. Want 'vandaag besteld, morgen in huis' lukt alleen door nachtwerk in magaz...

31-10-2018 20:45

Muis redt levens

Focus - Muis redt levens

Het gebruik van proefdieren voor medische experimenten staat steeds vaker ter discussie en het draagvlak in de samenleving voor dierproeven wordt steeds kleiner. Alternatieven worden onderzocht onder het motto 'vervangen, verminderen en ver...

24-10-2018 20:45

Iedereen kan de tering krijgen

Focus - Iedereen kan de tering krijgen

Door ons massale reisgedrag naar verre landen steekt tuberculose, de tering, weer regelmatig de kop op in Nederland. De tbc-bacterie is steeds vaker bestand tegen antibiotica, resistent dus. Diederik Jekel ontmoet op de gesloten afdeling va...

17-10-2018 20:45

Focus: Begrafenis voor de wetenschap

Focus - Focus: Begrafenis voor de wetenschap

Presentator Diederik Jekel begraaft in deze aflevering van Focus samen met de Nederlandse archeoloog Hayley Mickleburgh een gemummificeerd lichaam. Deze 'mummie' zat maandenlang in de Texaanse hitte, vastgebonden aan een paaltje. Hayley Mic...

10-10-2018 20:45

Gokken: de verborgen verslaving

Focus - Gokken: de verborgen verslaving

Wat gaat er mis in het gokverslaafde brein? Ex-verslaafde Feite Hofman bracht een groot deel van zijn tijd door achter de fruitautomaat. Volgens de Amerikaanse onderzoekster Natasha Dow Schüll is vooral de fruitautomaat ontworpen als een mu...

03-10-2018 20:45

Onkruid als reddende engel

Focus - Onkruid als reddende engel

Waterschappen in Nederland beschouwen het waterplantje azolla als een lastig onkruid, terwijl wetenschappers in het plantje een krachtpatser zien, waar je onder andere duurzaam veevoer van kunt maken. Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

26-09-2018 20:45

Stralend afval

Focus - Stralend afval

Waar moet ons radioactieve afval naartoe? Nu wordt in Nederland al het radioactieve afval voor minstens honderd jaar bovengronds opgeslagen in Zeeland, bij de COVRA, de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval. Er wordt al heel lang gezo...

19-09-2018 20:45

Als je stinkt en niets meer ruikt

Focus - Als je stinkt en niets meer ruikt

Een aanzienlijke groep Nederlanders lijdt aan verlies van reukzin: anosmie. Een kleinere groep aan trimethylaminurie, ook wel bekend als het visgeursyndroom. Een belangrijke overeenkomst: beide patiëntengroepen ondervinden vaak op onaangena...

14-09-2018 16:40

Wie stopt de vechtrobot?

Focus - Wie stopt de vechtrobot?

Robotraketten die zelfstandig vijanden opsporen en zich erop storten, semiautonome vliegende handgranaten, op afstand bestuurbare minitankjes met munitie en computergestuurde richtsystemen; ook op het slagveld is de robot in opmars. Diederi...

12-09-2018 20:45

Wie stopt de vechtrobot?

Focus - Wie stopt de vechtrobot?

Robotraketten die zelfstandig vijanden opsporen en zich erop storten, semiautonome vliegende handgranaten, op afstand bestuurbare minitankjes met munitie en computergestuurde richtsystemen; ook op het slagveld is de robot in opmars. Diederi...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 5. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Focus gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Focus de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Focus bij Focus liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Focus. Heb je een uitzending van Focus gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Focus gemist

Afl.: Waarom schamen we ons bloot? Onszelf uitkleden doen we elke dag. Maar we kleden ons in het algemeen niet uit inhet bijzijn van vreemden. Waarom voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk als ze naakt zijn in aanwezigheid vananderen? Heeft het vooral te maken met de associatie met seks of is er meer aan de hand? En waarom hebben wij menseneigenlijk geen vacht, zoals dieren? Welke rol speelt de evolutie hier?

Uitzending gemist van Focus? Hier kun je alle uitzendingen van Focus kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 63
  • Laatste uitzending op 07-12-2018 om 16:40 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!