Programma gemist?

Waterschappen in in Nederland beschouwen op tv het waterplantje azolla als een de lastig onkruid, van terwijl op tv wetenschappers in het plantje door een krachtpatser met zien, waar je onder andere tijdens duurzaam veevoer op van kunt maken. Diederik van Jekel naar en Elisabeth van Nimwegen in zoeken uit of azolla de het aarde weer opnieuw de zou de kunnen afkoelen.

Nieuwe oren, neuzen met en uit borsten liggen klaar op tijdens bestelling. Ze zijn door voor uit patiënten die ze verloren door van ziekte en ze zijn in de bijna niet van echt te onderscheiden. met Oren de met nepadertjes die je op tv vastklikt aan uit je schedel, uit een neus met zongebrande het tint en borsten waar zelfs tijdens gevoel in zit. het in Wie maken dit met en waar? En wat betekent het door voor de patiënten tijdens als ze hun van oude uiterlijk het weer terugkrijgen? Elisabeth een van het Nimwegen duikt in de de wereld van na de op tv operatie.

Slangenbeten zijn vaak met dodelijk. naar Voor de in mensen die een slangenbeet overleven het zijn de uit gevolgen vaak ernstig op tv en blijvend. Slangengif uit richt enorm veel schade tijdens aan in het lichaam, door variërend van een verlammingsverschijnselen in tot schade van hartspiercellen en ritmestoornissen. in op Geschikt tegengif is uit cruciaal voor de van behandeling van slangenbeten, maar met is vaak niet van beschikbaar of onbetaalbaar. Vooral tijdens de armere bewoners op tv van het plattenland in op tv Afrika en een Azië zijn de klos: op tv zij hebben geen met geld voor een het levensreddende tegengif. in Elisabeth van Nimwegen reist naar op tv af naar Kenia en gaat daar met het op slangenjacht. Haar zoektocht een begint bij de met Bio-Ken Snake Farm in een Kenia, de hét kenniscentrum op het gebied een van slangenbeten in op tv Afrika. Deze van grootste slangenfarm van Afrika het houdt tientallen op soorten slangen. tijdens Bij elke melding van een slangenbeet uit of tijdens een ontdekking van een van slang in een woning naar met rukt een team van experts in uit. Als het iemand door een slang uit is gebeten, redden op ze door niet alleen het slachtoffer, maar vaak op tv ook de van slang om op tv erachter te komen van welk tegengif toegediend naar moet worden. de Om het levensreddend tegengif te produceren op tv is het uit gif van de op tv slangen nodig. Daarmee is tijdens op tv slangengif zowel het van probleem als de oplossing voor naar slangenbeten. Jaarlijks overlijden op naar schatting het meer dan 130.000 mensen de aan het de gevolgen van een slangenbeet. een Nog eens 450.000 naar slachtoffers houden van blijvend schade over met na de beet van een de gifslang. van Daarmee is het één het van de door dodelijkste, tropische 'ziektes' met van de van wereld.

Een met aanzienlijke groep Nederlanders lijdt aan de verlies van met reukzin: anosmie. uit Een kleinere groep een aan trimethylaminurie, een ook wel bekend als het visgeursyndroom. van Een in belangrijke overeenkomst: beide patiëntengroepen ondervinden met vaak van op onaangename op wijze dat geur een veel naar grotere rol speelt in met ons leven uit dan we op vermoeden.

Schokkende hoeveelheden plastic op tv komen jaarlijks in de een zee terecht. De enorme tijdens hoeveelheid afval die zich in met de de vorm van plastic soep naar verzamelt, is maar een naar fractie van van al het plastic tijdens afval op in het milieu. van Waar blijft de rest? Wetenschappers in berekenden dat naar er honderd keer naar zoveel plastic afval moet op zijn dan we uit terug tijdens kunnen vinden en willen weten waar tijdens het is gebleven. naar Diederik van Jekel zoekt met door ze mee. een Hij maakt kennis het met het Amerikaans echtpaar Zettler. Deze op onderzoekers doen een onderzoek op een Texel om daar een verklaring een te tijdens vinden voor het het verdwijnende plastic. Elisabeth met van Nimwegen zoekt uit waar het ons naar plastic huisafval terecht met komt. Ze constateert in dat het gebruik van plastic op naar door consumenten sneller groeit de dan de economie. En een zelfs in het door keurige Nederland wordt door minder dan de helft het door van al dat plastic afval van gerecycled.

Eén op tv op de zes door werknemers in Nederland in doet nachtwerk. met Ze werken in ziekenhuizen, naar in havens, als beveiliger en het de laatste door jaren ook steeds op vaker voor internetwinkels. uit Want op tv 'vandaag besteld, morgen in huis' lukt de alleen door tijdens nachtwerk de in magazijnen. Rond een miljoen naar mensen van leeft hierdoor met de een permanent verstoorde biologische klok. met Is dat de wel verantwoord? op tv En hoe kun je het het beste omgaan met op nachtwerk in en jetlags? Diederik Jekel duikt met in het de wetenschap achter een de slapeloze nacht, en uit ontdekt dat sommige slaapmiddelen je in het juist wakker houden.

Het in gebruik van proefdieren naar voor medische experimenten een staat steeds vaker de ter discussie op en het draagvlak een in de samenleving voor dierproeven wordt van steeds kleiner. Alternatieven het worden onderzocht op tv onder het motto op tv 'vervangen, een verminderen en verfijnen', maar het aantal op tv neemt nauwelijks op af. Nog altijd sterven met er jaarlijks bijna uit een half miljoen op tv dieren in laboratoria door en worden het er nog eens 400.000 uit gedood, omdat tijdens ze na het fokken naar een overblijven. Volgens veel wetenschappers uit is het gebruik van op tv proefdieren voor een fundamenteel onderzoek en voor toelating van van tijdens medicijnen onvermijdelijk. Focus van kijkt mee met de dierproeven die volgens naar wetenschappers echt de noodzakelijk zijn. Wat in zijn de overwegingen die worden in gemaakt voor het het gebruik naar van dieren in medische tijdens tests? Hoe ver het staat het met het onderzoek het op tv naar buiten het lichaam gekweekte door menselijke organen? Maken naar die in de de nabije toekomst een deel een met van de dierproeven een overbodig?

Door ons massale met reisgedrag door naar verre landen steekt op tuberculose, de tering, weer tijdens regelmatig op tv de kop in op in Nederland. De tbc-bacterie uit is steeds vaker bestand de tegen met antibiotica, resistent dus. tijdens Diederik Jekel ontmoet op naar de gesloten afdeling van op tv een tbc-kliniek tijdens patiënten uit met open tbc. Elisabeth van met Nimwegen naar ontdekt hoe wetenschappers zoeken door naar nieuwe in medicijnen om de resistente naar bacterie te slim af naar zijn.

Presentator Diederik naar Jekel begraaft in deze naar aflevering van uit Focus samen met door de Nederlandse door archeoloog Hayley Mickleburgh een het gemummificeerd van lichaam. Deze 'mummie' zat maandenlang in naar de Texaanse hitte, op tv vastgebonden aan van een paaltje. Hayley het Mickleburgh, die meer het gedoneerde lichamen op op tv de uit 'bodyfarm' in Texas bestudeert, bracht nauwkeurig van de ontbinding van met de dit lichaam in kaart. Ze wil een weten met hoe de botten van een het skelet de in de loop van de op tijd in van elkaar zakken en verplaatsen. door met Deze kennis is van nuttig bij het oplossen het van misdaden op tv maar ook voor het op ontrafelen van het historische grafrituelen. Funerair archeoloog op tv Mickleburgh (Universiteit Leiden) het doet dit onderzoek van omdat ze wil weten op wat er met de de tijdens inheemse bevolking van het het Caraïbisch gebied gebeurde toen de uit Europeanen daar uit binnenkwamen. Hoe ging men van met de doden op tv op tv om? Maar niet alleen van de botten leveren van kennis op. Forensisch in onderzoeker Isabella von Holstein van (Vrije Universiteit door Amsterdam) bestudeert de haren van het de gedoneerde Texaanse op lichamen. Von uit Holstein wordt vaak ingezet wanneer het er een lichaam uit geïdentificeerd moet worden. door Zij kan aan met de haren een zien waar de persoon een de afgelopen maanden op tv in is geweest. Von Holstein van wil echter door weten of die informatie de dan wel betrouwbaar is en door of het rottingsproces uit geen invloed heeft een naar op de haren. Wat ook het wordt de opgestuurd naar Nederland is het op tv tandsteen uit van de lijken. Tandsteen is een uit goudmijn het voor archeologen. Door de de vele laagjes kalk met blijft DNA maar in blijven tijdens ook voedselresten goed bewaard. Zo in weet je wat mensen het met aten en welke tijdens ziektes er voorkwamen. Elisabeth van Nimwegen uit gaat langs bij op moleculair archeoloog uit Kirsten Ziesemer (Universiteit met Leiden), zij onderzoekt het het tandsteen en wil de van ook weten: heeft de ontbinding invloed op op het tijdens tandsteen?

Wat gaat op er het mis in het gokverslaafde brein? tijdens Ex-verslaafde Feite Hofman de bracht een groot in deel van zijn op tv tijd door de achter de fruitautomaat. het Volgens de Amerikaanse op tv onderzoekster Natasha Dow Schüll in is vooral de fruitautomaat door door ontworpen als een muizenval voor het het de brein.

Waterschappen door in Nederland beschouwen het waterplantje tijdens azolla van als een lastig onkruid, op tv terwijl wetenschappers in het van plantje met een krachtpatser zien, waar een je tijdens onder andere duurzaam veevoer in van kunt maken. door Diederik Jekel en Elisabeth naar van Nimwegen zoeken met in in Focus uit of azolla de aarde op tijdens weer opnieuw zou in kunnen afkoelen.

Waar de moet ons radioactieve afval naartoe? het Nu door wordt in Nederland al het op radioactieve afval voor met minstens honderd naar jaar een bovengronds opgeslagen in van Zeeland, bij de COVRA, naar de Centrale Organisatie door Voor Radioactief Afval. Er met wordt de al heel lang gezocht naar een op door oplossing om dit afval voor op tv eens en altijd veilig uit uit op te bergen. Maar van hoe bewaar je radioactieve stof de als door die minstens tijdens 100.000 jaar ongestoord moet tijdens blijven liggen en niet het eerder ontdekt mag een worden omdat het anders van op een enorm gevaar oplevert voor mens uit een en omgeving? Kunnen we het gevaarlijke de op radioactieve afval definitief op ergens kwijt? Waar dan? En hoe? met Elisabeth tijdens van Nimwegen gaat het voor Focus het op onderzoek uit en daalt af op tv naar in zoutmijnen, ondergrondse graniettunnels en in diep in tijdens kleilagen.

Een aanzienlijke van groep Nederlanders uit lijdt aan verlies van reukzin: uit anosmie. Een in kleinere van groep aan trimethylaminurie, ook wel bekend uit als het een visgeursyndroom. een Een belangrijke overeenkomst: beide het patiëntengroepen ondervinden vaak op het onaangename op wijze dat geur op tv een veel grotere rol speelt in uit ons naar leven dan we tijdens vermoeden.

Robotraketten die zelfstandig met vijanden opsporen en op zich erop door storten, semiautonome vliegende handgranaten, de op afstand bestuurbare met minitankjes in met munitie en tijdens computergestuurde richtsystemen; ook door op het slagveld in is de robot in opmars. het Diederik Jekel met bekijkt met naar een combinatie van van fascinatie en afgrijzen wat de door wetenschap aan vernietigingskracht door het ontwikkelt en ondervindt aan van den lijve hoe moeilijk op het is om uit in een hypermoderne een tank het overzicht uit te houden en het goede beslissingen te uit nemen.

Robotraketten op tv die zelfstandig uit vijanden opsporen en van zich erop storten, semiautonome vliegende handgranaten, in door op afstand bestuurbare minitankjes met tijdens munitie en computergestuurde in richtsystemen; door ook op het slagveld is de op robot in in opmars. Diederik Jekel uit bekijkt met een combinatie tijdens op tv van fascinatie en uit afgrijzen wat de wetenschap de aan vernietigingskracht ontwikkelt en ondervindt op tv aan den naar lijve in hoe moeilijk het is om het in in een hypermoderne tank in het overzicht te houden op tv en goede beslissingen de te nemen.

mei 2019
07-12-2018 16:40

Onkruid als reddende engel

Focus - Onkruid als reddende engel

Waterschappen in Nederland beschouwen het waterplantje azolla als een lastig onkruid, terwijl wetenschappers in het plantje een krachtpatser zien, waar je onder andere duurzaam veevoer van kunt maken. Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

05-12-2018 20:45

Een nieuwe neus

Focus - Een nieuwe neus

Nieuwe oren, neuzen en borsten liggen klaar op bestelling. Ze zijn voor patiënten die ze verloren door ziekte en ze zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Oren met nepadertjes die je vastklikt aan je schedel, een neus met zongebrande ti...

28-11-2018 20:45

Gebeten door een slang

Focus - Gebeten door een slang

Slangenbeten zijn vaak dodelijk. Voor de mensen die een slangenbeet overleven zijn de gevolgen vaak ernstig en blijvend. Slangengif richt enorm veel schade aan in het lichaam, variërend van verlammingsverschijnselen tot schade van hartspier...

23-11-2018 16:45

Als je stinkt en niets meer ruikt

Focus - Als je stinkt en niets meer ruikt

Een aanzienlijke groep Nederlanders lijdt aan verlies van reukzin: anosmie. Een kleinere groep aan trimethylaminurie, ook wel bekend als het visgeursyndroom. Een belangrijke overeenkomst: beide patiëntengroepen ondervinden vaak op onaangena...

14-11-2018 20:45

Op zoek naar het verdwenen plastic

Focus - Op zoek naar het verdwenen plastic

Schokkende hoeveelheden plastic komen jaarlijks in zee terecht. De enorme hoeveelheid afval die zich in de vorm van plastic soep verzamelt, is maar een fractie van al het plastic afval in het milieu. Waar blijft de rest? Wetenschappers bere...

07-11-2018 20:45

Gebroken door de nacht

Focus - Gebroken door de nacht

Eén op de zes werknemers in Nederland doet nachtwerk. Ze werken in ziekenhuizen, in havens, als beveiliger en de laatste jaren ook steeds vaker voor internetwinkels. Want 'vandaag besteld, morgen in huis' lukt alleen door nachtwerk in magaz...

31-10-2018 20:45

Muis redt levens

Focus - Muis redt levens

Het gebruik van proefdieren voor medische experimenten staat steeds vaker ter discussie en het draagvlak in de samenleving voor dierproeven wordt steeds kleiner. Alternatieven worden onderzocht onder het motto 'vervangen, verminderen en ver...

24-10-2018 20:45

Iedereen kan de tering krijgen

Focus - Iedereen kan de tering krijgen

Door ons massale reisgedrag naar verre landen steekt tuberculose, de tering, weer regelmatig de kop op in Nederland. De tbc-bacterie is steeds vaker bestand tegen antibiotica, resistent dus. Diederik Jekel ontmoet op de gesloten afdeling va...

17-10-2018 20:45

Focus: Begrafenis voor de wetenschap

Focus - Focus: Begrafenis voor de wetenschap

Presentator Diederik Jekel begraaft in deze aflevering van Focus samen met de Nederlandse archeoloog Hayley Mickleburgh een gemummificeerd lichaam. Deze 'mummie' zat maandenlang in de Texaanse hitte, vastgebonden aan een paaltje. Hayley Mic...

10-10-2018 20:45

Gokken: de verborgen verslaving

Focus - Gokken: de verborgen verslaving

Wat gaat er mis in het gokverslaafde brein? Ex-verslaafde Feite Hofman bracht een groot deel van zijn tijd door achter de fruitautomaat. Volgens de Amerikaanse onderzoekster Natasha Dow Schüll is vooral de fruitautomaat ontworpen als een mu...

03-10-2018 20:45

Onkruid als reddende engel

Focus - Onkruid als reddende engel

Waterschappen in Nederland beschouwen het waterplantje azolla als een lastig onkruid, terwijl wetenschappers in het plantje een krachtpatser zien, waar je onder andere duurzaam veevoer van kunt maken. Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

26-09-2018 20:45

Stralend afval

Focus - Stralend afval

Waar moet ons radioactieve afval naartoe? Nu wordt in Nederland al het radioactieve afval voor minstens honderd jaar bovengronds opgeslagen in Zeeland, bij de COVRA, de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval. Er wordt al heel lang gezo...

19-09-2018 20:45

Als je stinkt en niets meer ruikt

Focus - Als je stinkt en niets meer ruikt

Een aanzienlijke groep Nederlanders lijdt aan verlies van reukzin: anosmie. Een kleinere groep aan trimethylaminurie, ook wel bekend als het visgeursyndroom. Een belangrijke overeenkomst: beide patiëntengroepen ondervinden vaak op onaangena...

14-09-2018 16:40

Wie stopt de vechtrobot?

Focus - Wie stopt de vechtrobot?

Robotraketten die zelfstandig vijanden opsporen en zich erop storten, semiautonome vliegende handgranaten, op afstand bestuurbare minitankjes met munitie en computergestuurde richtsystemen; ook op het slagveld is de robot in opmars. Diederi...

12-09-2018 20:45

Wie stopt de vechtrobot?

Focus - Wie stopt de vechtrobot?

Robotraketten die zelfstandig vijanden opsporen en zich erop storten, semiautonome vliegende handgranaten, op afstand bestuurbare minitankjes met munitie en computergestuurde richtsystemen; ook op het slagveld is de robot in opmars. Diederi...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 5. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Focus gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Focus de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Focus bij Focus liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Focus. Heb je een uitzending van Focus gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Focus gemist

Afl.: Waarom schamen we ons bloot? Onszelf uitkleden doen we elke dag. Maar we kleden ons in het algemeen niet uit inhet bijzijn van vreemden. Waarom voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk als ze naakt zijn in aanwezigheid vananderen? Heeft het vooral te maken met de associatie met seks of is er meer aan de hand? En waarom hebben wij menseneigenlijk geen vacht, zoals dieren? Welke rol speelt de evolutie hier?

Uitzending gemist van Focus? Hier kun je alle uitzendingen van Focus kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 63
  • Laatste uitzending op 07-12-2018 om 16:40 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord