Programma gemist?

We willen schonere tijdens energie en een slimmere elektronica. Maar voor op tv de naar productie van duurzame windmolens, zonnepanelen, de elektrische op tv auto's, computers en het smartphones hebben het we een grote hoeveelheid uit zeldzame metalen in nodig. Het probleem: deze het metalen raken met in rap tempo van op. Diederik Jekel met en Elizabeth van Nimwegen constateren tijdens in Focus dat onze op manier van met leven het op het spel staat als er op tv niks door verandert. Ze onderzoeken wat het de naar oplossingen zijn voor tijdens onze metaalhonger. Ligt de oplossing met op 5 tijdens km diepte in de het oceaan of naar in een bovengrondse van 'urban mine'? En kunnen deze uit bijzondere tijdens metalen ooit de vervangen worden door minder met exotische grondstoffen?

Het het koraal bij de ABC-eilanden sterft. tijdens Is de door grootste boosdoener klimaatverandering? op tv Welke rol speelt naar de visserij, uit slechte afvalwaterzuivering en de landbouw? het Zou door het kunnen zijn dat de de grote op tv hoeveelheid toeristen de het koraal doodpoept? Elisabeth van met Nimwegen gaat naar naar Curaçao, in op zoek naar de oorzaken. Ze met een vertrekt met het Nederlandse onderzoeksschip de op tv naar Pelagia op een vijfdaagse expeditie de rond de Caribische eilanden. van door Hoe is het gesteld met het tijdens koraal en op de waterkwaliteit? de Bij de kust van met Bonaire met zijn mysterieuze algenmatten op de op bodem van de de zee gevonden. Welk effect in hebben die het op naar het koraal?

De in meeste mensen denken dat het naar prima kan: op bellen of appen in het het verkeer. met 'Levensgevaarlijk', zegt psycholoog Stefan een van der de Stigchel, die onderzoek tijdens doet naar aandacht. het 'We overschatten de onze aandacht uit enorm.' Wetenschappers ontdekken steeds tijdens meer over het een ingenieuze aandachtsysteem. Ze leren door daarbij ook van op mensen bij van wie het kapot is: op tv neglect-patiënten. een Deze patiënten negeren stelselmatig één door helft van met hun lichaam het of een deel tijdens van de ruimte om hen het heen. Ze met eten bijvoorbeeld maar één kant een van hun op tv bord leeg of poetsen op slechts de door helft van hun tanden. tijdens Diederik Jekel en met Elisabeth tijdens van Nimwegen zoeken tijdens uit hoe aandacht een in ons brein het werkt. En dat je van heel makkelijk afgeleid kan uit worden, naar laat Nederlands kampioen goochelen door Niek Takens tijdens zien.

Iedereen de kan fietsen, maar door het aantal ongelukken op neemt toch toe. op Na honderd jaar tijdens fietsen in Nederland op wordt de fiets door de naar wetenschap van ontdekt. En er uit blijkt nog veel te vertellen. een Elisabeth en het Diederik onderzoeken op de natuurkunde van de van fiets en de neurologie met van het een fietsen. In de met Nederlandse steden een en dorpen kan de de fiets ons uit redden van files en op tv vervuiling, maar de er bestaat geen betrouwbare routeplanner op voor de fiets. door door En in 2017 waren er tijdens voor door het eerst in uit de recente geschiedenis meer dodelijke ongevallen van met met de fiets dan met naar de auto. Een tijdens treurig stemmende trend die in dringend uit gekeerd moet worden. de In een soepel draaiende aflevering in onderzoeken Diederik naar en Elisabeth het enorme het belang van op tv de ordinaire stadsfiets en uit naar de verbazingwekkende neurobiologie van het een fietsen.

Migraine, omschreven door door patiënten als 'een in op ritmisch pokende ijspriem, de afschuwelijkste door toestand, een orkaan in in je op tv hoofd', komt bij vrouwen op tv drie keer door zo vaak voor als bij met mannen. het Hoe kan dat? van Vrouwelijke hormonen lijken van van invloed op de naar migraineaanval. een Ontstaat migraine bij mannen naar ook door vrouwelijke de hormonen? Dit jaar komt het op tv eerste medicijn van op de het markt dat uit gemaakt is om de van aanvallen te voorkomen, op het is veelbelovend. Maar waarom een door is er nog geen medicijn de dat aangrijpt uit op de hormonen? Onderzoek naar uit vrouwen liet met lang op naar zich wachten, een maar hier komt snel verandering in. het tijdens En dat geldt niet alleen voor het migraine. Ook tijdens kennis over autisme en van reuma bij tijdens vrouwen levert vernieuwende het inzichten. Diederik op tv Jekel en Elisabeth met van Nimwegen zoeken uit op waarom uit medisch onderzoek zich tijdens vaak alleen op mannen op tv richtte, waardoor in het vinden van het de oplossing voor met migraine zo'n veertig jaar in achterloopt.

In de in Noordzee is het een in enorme herrie. Explosies, uit seismische proeven, de schepen en de bouw de een van windmolenparken veroorzaken een kakofonie van op een geluid onder water. En al dat een uit geluid heeft invloed op de dieren tijdens die er leven. door Jaarlijks ondervinden een duizenden bruinvissen ernstige schade van aan hun de gehoor. van Bijna onafgebroken verrijzen de met komende jaren nieuwe windmolenparken met in uit zee. In 2050 zal een naar verwachting een het kwart van het Noordzee-oppervlak tijdens gebruikt worden voor windmolenparken. naar Met de tijdens bouw van nieuwe naar windmolenparken neemt geluid onder het van water flink toe. op tv Wat doet dat van met de zeezoogdieren en vissen? op Heien naar we het leven in van de Noordzee tijdens naar de knoppen door of valt het mee en is op op de herrie een offer dat we op tv moeten brengen voor met een groenere uit samenleving?

Waarom hebben tijdens wij geen herderskatten, naar maar wel herdershonden? Al een door 15.000 jaar, langer dan tijdens koeien, schapen, kippen, paarden de en katten, de is de hond in het lievelingshuisdier van de op mens. naar Waarom en hoe met is hij dat op geworden? Door de eeuwen heen zijn met hond en in baas in veel op elkaar gaan lijken. op Er zijn zelfs honden naar met symptomen van van depressie en ADHD. de Dankzij op onze goede zorgen een worden honden zo oud dat een een ze soms ook met dement worden. Diederik Jekel en op Elisabeth van Nimwegen door onderzoeken op hoeveel de beste vriend van de op tv mens op tv op ons tijdens lijkt.

De de tijgermug rukt de op, de muskusrat door bedreigt de dijken en de door 'hooikoortsplant' Ambrosia in verlengt het hooikoortsseizoen in tijdens Nederland met twee maanden. uit uit Deze soorten zijn door menselijk in toedoen vanuit op het buitenland in Nederland terechtgekomen. door De nieuwe soorten het hebben nog op tv weinig natuurlijke vijanden en de in kunnen daardoor gaan de woekeren. De overheid tijdens spendeert veel geld de om ze te in bestrijden, onder het door mom van invasieve exoten. in Maar kunnen we deze op tv nieuwe soorten tijdens niet gewoon accepteren en er de ons voordeel op uit tijdens halen? Diederik Jekel naar en Elisabeth van Nimwegen verdiepen een zich de in de nieuwe Nederlandse tijdens flora en de fauna.

In Nederland lopen uit het bijna drieduizend bij de op politie bekende door criminelen rond die nog door een lange gevangenisstraf het moeten uitzitten. Hoe van moeilijk is van het eigenlijk om onzichtbaar te uit blijven, als de politie op echt z'n best uit doet? in In een race de tegen de klok probeert Diederik een een Jekel 36 uur uit naar handen te van blijven van een speciale op high- tech opsporingsdienst. Elisabeth van met Nimwegen heeft op 36 uur uit de tijd om haar collega door Diederik Jekel met aan te houden. het Bij haar zoektocht tijdens naar op Diederik is er van speciale aandacht voor QUIN, op een zelflerend computerprogramma een van TNO, waarmee tactische naar analisten van de recherche de gedrag naar van voortvluchtigen kunnen voorspellen. Verder van is er uit aandacht voor een een door op het NFI ontwikkelde technologie om verdachten de te identificeren tijdens aan op de hand microscopisch het kleine sporen van geneesmiddelen, drugs of op tv explosieven. En we door zien of de naar nieuwste toepassing van in gezichtsherkenning Diederik uit uit een het grote mensenmassa kan door pikken.

Het koraal het bij de ABC-eilanden met sterft. Is met de grootste boosdoener klimaatverandering? Welke met rol een speelt de het visserij, slechte afvalwaterzuivering en de de landbouw? Zou het kunnen van zijn door dat de op grote hoeveelheid toeristen het de koraal doodpoept? uit Elisabeth van Nimwegen gaat voor uit Focus een naar Curaçao, op zoek naar de uit oorzaken. Ze vertrekt tijdens met het Nederlandse met onderzoeksschip de de Pelagia op een vijfdaagse naar expeditie rond de op tv Caribische uit eilanden. Hoe is op het gesteld met door het koraal en de waterkwaliteit? van Bij de kust tijdens de van Bonaire zijn mysterieuze algenmatten naar op de bodem een van met de zee gevonden. met Welk effect hebben die op het het in koraal?

Jaarlijks worden er van tientallen een tot honderd lichamen van migranten op gevonden in uit het Texaanse Brooks met County, een vlakbij de Mexicaanse op grens. Veel migranten uit Midden-Amerika proberen door met mensensmokkelaars tijdens Amerika te op bereiken, maar naar worden door hen op in de woestijn gedropt, zonder uit voldoende voedsel en drinkwater. van door Velen sterven. Wanneer ze een gevonden worden krijgen ze een het de anoniem graf. Wetenschappers van de Texas op tv State in University proberen deze ongeïdentificeerde de lichamen nu alsnog op tv een naam te van geven. Diederik Jekel bezoekt in de bodyfarm tijdens in met Texas, een openluchtlab waar door lichamen in de naar brandende zon ontbinden. Kennis hierover de kan helpen op tv bij de identificatie van door deze op tv vluchtelingen.

Een naar schep zand: genoeg om in duizenden met huishoudens van energie te de voorzien? Te mooi op tv om waar door te zijn, of toch niet? in Voor de opwekking van uit duurzame elektriciteit het is op alle hoop nu gevestigd op een zonne- en windenergie. van Die de voldoen niet aan van onze energiebehoefte en het is de de van vraag of ze dat ooit in zullen doen. uit Misschien moeten we inzetten op een kernenergie om klimaatverandering op te op stoppen. Elisabeth van Nimwegen en door Diederik Jekel in gaan op zoek het naar de kernenergie van een de toekomst: tijdens veilig door en met nauwelijks radioactief tijdens afval. Elisabeth bezoekt ITER, in van Zuid-Frankrijk, het waar een experimentele op reactor in aanbouw is. met Hier wil men op tv met kernfusie energie opwekken. uit Is dat haalbaar? door Een andere door nieuwe theorie over een het opwekken van door kernenergie ligt al vijftig van jaar in op de plank. tijdens In Delft naar proberen onderzoekers deze in bijna vergeten vorm van van kernenergie een nieuw leven uit in tijdens te blazen. In deze reactor op tv is niet op uranium de uit brandstof, maar thorium. met Daar liggen stranden vol mee. op tv Is door de thorium-reactor de schone energievoorziening van in uit de toekomst?

Dankzij zestig in jaar satelliettechnologie hebben uit we op tv onbegrensde communicatiemogelijkheden en technieken een om onze planeet te in bestuderen. Veel van die op tv technologie uit doet het uit niet meer en zweeft als ruimteschroot door met eindeloze rondjes rond de aarde. tijdens Een van afvalberg in de ruimte. Elisabeth van door Nimwegen op en Diederik Jekel op tv ontdekken in Focus dat een de inmiddels de miljoenen stukjes ruimteafval satellieten uit in elkaar kunnen van laten spatten en een levensgevaarlijk kunnen van zijn voor astronauten in hun een ruimteschepen. Hoe de kunnen we die gevaarlijke het in rotzooi in de het ruimte opruimen?

In een speciale in uitzending besteedt het uit NTR-wetenschapsprogramma van Focus aandacht van aan de beroemde natuurkundige in Stephen Hawking, van die woensdag 14 maart op 76-jarige op tv leeftijd overleed. van Focus blikt terug op op tv een het van de de laatste grote publieke optredens door van het natuurkundig de genie, met nog nooit het vertoond materiaal. In naar mei 2014 stond presentator door Diederik Jekel in oog in oog met met Hawking en mocht het hem aan naar de tand op voelen op het op Plancks- symposium in in Utrecht. "We hadden er een nooit op gerekend de dat met hij onze uitnodiging zou aannemen. We in het dachten eerst dat het een door grap was", vertelt door Jori Hoencamp, mede-organisator van uit van het internationale evenement voor natuurkundestudenten, de toen hij een hoorde dat Hawking voor het op tv op tv eerst sinds lange tijd weer in een het het openbaar zou tijdens verschijnen. Focus neemt de kijker mee door terug van naar dit historische evenement en door laat zien hoe door het gedachtengoed uit van Hawking voorleeft. tijdens Niet alleen als iconisch op wetenschapper, maar ook naar als cultfiguur en het als ALS-patiënt die in de zijn neurologische ziekte het meer dan 50 jaar de naar baas was. het Met zijn theorieën over zwarte uit het gaten voegde Stephen door Hawking zich bij een illuster van rijtje van wetenschappelijke de beroemdheden als door Newton en Einstein. Hawking probeerde op tv met zijn een ideeën van twee afgebakende takken in de een natuurkunde, uit die van het een allerkleinste én het allergrootste, aan elkaar met in te koppelen: de kwantummechanica en relativiteitstheorie. op Hierom van is hij vermaard, maar de ook op breed bekritiseerd. Hawking deelde zijn ideeën niet met de alleen met een klein gezelschap uit van geniale natuurkundigen. een Op een onuitputtelijke met manier op tv zette hij zich in voor met het in verspreiden van wetenschappelijke kennis. Dit in is wat hij bijvoorbeeld naar doet in zijn door bestseller A van Brief in History of Time, maar ook in door de naar twee kinderboeken die hij samen door met met zijn dochter door schreef. Deze inzet is op naar zijn minst bewonderenswaardig met te noemen. Hawking had het namelijk een op bijzonder fragiele gezondheid. Al op ruim 50 in jaar leed hij aan de ALS, in waardoor hij van slechts nog een kleine spier in met zijn rechterwang op kon op bewegen. Deze spier stuurde zijn stemcomputer in aan, het tijdens apparaat waarmee naar hij in verbinding staat tot op de met buitenwereld.

Algoritmes op tv veroveren in rap tempo door de wereld. de Ze maken tegenwoordig zelfs schilderijen naar en muziekcomposities. het En ze nemen op tv steeds vaker het belangrijke beslissingen tijdens voor ons, bijvoorbeeld bij het afsluiten een uit van leningen, bij het sollicitaties, het voorspellen in van criminaliteit, de schoolkeuze in het tijdens voorgezet onderwijs, het het opsporen op van kanker en het vinden een van naar een partner. Maar geven op tv deze computergestuurde beslissingen met ook altijd de beste een uitkomst? op Moeten we een ze blindelings vertrouwen? Wetenschappers op in Nederland stellen dat de er naar maar een manier is om misbruik de te tijdens voorkomen: ze moeten allemaal het openbaar worden gemaakt. Wie de doet een het beter: het tijdens algoritme of de mens? tijdens Diederik Jekel en uit Elisabeth van een Nimwegen gaan op het zoek.

juni 2018
13-06-2018 16:50

Metaalhonger

Focus - Metaalhonger

We willen schonere energie en slimmere elektronica. Maar voor de productie van duurzame windmolens, zonnepanelen, elektrische auto's, computers en smartphones hebben we een grote hoeveelheid zeldzame metalen nodig. Het probleem: deze metale...

12-06-2018 16:55

Koraalkillers

Focus - Koraalkillers

Het koraal bij de ABC-eilanden sterft. Is de grootste boosdoener klimaatverandering? Welke rol speelt de visserij, slechte afvalwaterzuivering en de landbouw? Zou het kunnen zijn dat de grote hoeveelheid toeristen het koraal doodpoept? Elis...

11-06-2018 17:00

Aandacht!

Focus - Aandacht!

De meeste mensen denken dat het prima kan: bellen of appen in het verkeer. 'Levensgevaarlijk', zegt psycholoog Stefan van der Stigchel, die onderzoek doet naar aandacht. 'We overschatten onze aandacht enorm.' Wetenschappers ontdekken steeds...

17-05-2018 21:25

Heel Holland Fietst

Focus - Heel Holland Fietst

Iedereen kan fietsen, maar het aantal ongelukken neemt toch toe. Na honderd jaar fietsen in Nederland wordt de fiets door de wetenschap ontdekt. En er blijkt nog veel te vertellen. Elisabeth en Diederik onderzoeken de natuurkunde van de fie...

10-05-2018 21:25

Orkaan in je hoofd

Focus - Orkaan in je hoofd

Migraine, omschreven door patiënten als 'een ritmisch pokende ijspriem, de afschuwelijkste toestand, een orkaan in je hoofd', komt bij vrouwen drie keer zo vaak voor als bij mannen. Hoe kan dat? Vrouwelijke hormonen lijken van invloed op de...

03-05-2018 21:30

Kabaal in Zee

Focus - Kabaal in Zee

In de Noordzee is het een enorme herrie. Explosies, seismische proeven, schepen en de bouw van windmolenparken veroorzaken een kakofonie van geluid onder water. En al dat geluid heeft invloed op de dieren die er leven. Jaarlijks ondervinden...

26-04-2018 21:30

De aard van het beestje

Focus - De aard van het beestje

Waarom hebben wij geen herderskatten, maar wel herdershonden? Al 15.000 jaar, langer dan koeien, schapen, kippen, paarden en katten, is de hond het lievelingshuisdier van de mens. Waarom en hoe is hij dat geworden? Door de eeuwen heen zijn ...

19-04-2018 21:25

Exotische woekeraars

Focus - Exotische woekeraars

De tijgermug rukt op, de muskusrat bedreigt de dijken en de 'hooikoortsplant' Ambrosia verlengt het hooikoortsseizoen in Nederland met twee maanden. Deze soorten zijn door menselijk toedoen vanuit het buitenland in Nederland terechtgekomen....

12-04-2018 21:25

Opgejaagd

Focus - Opgejaagd

In Nederland lopen bijna drieduizend bij de politie bekende criminelen rond die nog een lange gevangenisstraf moeten uitzitten. Hoe moeilijk is het eigenlijk om onzichtbaar te blijven, als de politie echt z'n best doet? In een race tegen de...

06-04-2018 16:10

Koraalkillers

Focus - Koraalkillers

Het koraal bij de ABC-eilanden sterft. Is de grootste boosdoener klimaatverandering? Welke rol speelt de visserij, slechte afvalwaterzuivering en de landbouw? Zou het kunnen zijn dat de grote hoeveelheid toeristen het koraal doodpoept? Elis...

05-04-2018 21:25

Lichaam zonder naam

Focus - Lichaam zonder naam

Jaarlijks worden er tientallen tot honderd lichamen van migranten gevonden in het Texaanse Brooks County, vlakbij de Mexicaanse grens. Veel migranten uit Midden-Amerika proberen met mensensmokkelaars Amerika te bereiken, maar worden door he...

29-03-2018 21:25

De thorium theorie

Focus - De thorium theorie

Een schep zand: genoeg om duizenden huishoudens van energie te voorzien? Te mooi om waar te zijn, of toch niet? Voor de opwekking van duurzame elektriciteit is alle hoop nu gevestigd op zonne- en windenergie. Die voldoen niet aan onze energ...

22-03-2018 21:25

Strijd tegen het ruimteschroot

Focus - Strijd tegen het ruimteschroot

Dankzij zestig jaar satelliettechnologie hebben we onbegrensde communicatiemogelijkheden en technieken om onze planeet te bestuderen. Veel van die technologie doet het niet meer en zweeft als ruimteschroot eindeloze rondjes rond de aarde. E...

15-03-2018 21:25

Focus: special over Stephen Hawking

Focus - Focus: special over Stephen Hawking

In een speciale uitzending besteedt het NTR-wetenschapsprogramma Focus aandacht aan de beroemde natuurkundige Stephen Hawking, die woensdag 14 maart op 76-jarige leeftijd overleed. Focus blikt terug op een van de laatste grote publieke optr...

08-03-2018 21:25

Het algoritme spreekt

Focus - Het algoritme spreekt

Algoritmes veroveren in rap tempo de wereld. Ze maken tegenwoordig zelfs schilderijen en muziekcomposities. En ze nemen steeds vaker belangrijke beslissingen voor ons, bijvoorbeeld bij het afsluiten van leningen, bij sollicitaties, het voor...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 3. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Focus gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Focus de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Focus bij Focus liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Focus. Heb je een uitzending van Focus gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Focus gemist

Afl.: Waarom schamen we ons bloot? Onszelf uitkleden doen we elke dag. Maar we kleden ons in het algemeen niet uit inhet bijzijn van vreemden. Waarom voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk als ze naakt zijn in aanwezigheid vananderen? Heeft het vooral te maken met de associatie met seks of is er meer aan de hand? En waarom hebben wij menseneigenlijk geen vacht, zoals dieren? Welke rol speelt de evolutie hier?

Uitzending gemist van Focus? Hier kun je alle uitzendingen van Focus kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 41
  • Laatste uitzending op 13-06-2018 om 16:50 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord