Programma gemist?
mei 2017
11-04-2010 20:15

Afscheid van Rusland

Van Moskou tot Moermansk - Afscheid van Rusland

Jelle Brandt Corstius reist van Noord naar Zuid langs de grootste rivier van Rusland: de Wolga. Een tocht die voert langs relatief onbekende miljoenensteden als Moermansk, Volgograd, Dzerzjinsk, Nizjni Novgorod, maar ook bezoekt hij Moskou en Petersburg. Met thema's als vrouwen in Rusland, nieuwe censuur, het milieuprobleem vanuit Russisch perspectief en het ideologisch vacuüm, wordt opnieuw een relatief onbekende kant van Rusland belicht. Afl.: Afscheid van Rusland. Jelle Brandt Corstius neemt na vier jaar afscheid van 'zijn' Rusland. Hij bezoekt mensen en plekken die illustratief zijn voor de manier waarop hij Rusland heeft leren kennen. Zo neemt hij ons mee de Moskouse metro in, die een maatschappij op zichzelf vormt. Met zijn huisbaas bezoekt Jelle een Russisch-Orthodoxe mis, een lang geleden gedane belofte die Jelle eindelijk inlost. We volgen hem tijdens een bezoek aan een opvanghuis voor arme Russen, pal tegenover het huis van de burgemeester die er al tijden alles aan doet om het daar weg te krijgen, omdat zijn uitzicht erdoor bedorven wordt. Presentatie: Jelle Corstius.

04-04-2010 20:20

Soldatenoffer

Van Moskou tot Moermansk - Soldatenoffer

Jelle Brandt Corstius reist van Noord naar Zuid langs de grootste rivier van Rusland: de Wolga. Een tocht die voert langs relatief onbekende miljoenensteden als Moermansk, Volgograd, Dzerzjinsk, Nizjni Novgorod, maar ook bezoekt hij Moskou en Petersburg. Met thema's als vrouwen in Rusland, nieuwe censuur, het milieuprobleem vanuit Russisch perspectief en het ideologisch vacuüm, wordt opnieuw een relatief onbekende kant van Rusland belicht. Afl.: Soldatenoffer. Het Russische leger is voor elk Rus van een grote waarde. Russen zijn trots op hun overwinningen. De geschiedenis liegt er niet om. Vele vijandelijke krijgsheren in Rusland stuitten op de weerbarstigheid van het Rode Leger. Of dat door de krijgskunst en vastberadenheid van de Russische soldaten komt, of door de eindeloze toevoer van kanonnenvlees is de vraag. In Rusland bestaat de dienstplicht nog steeds en ontgroening van de nieuwkomers is een nationaal drama dat jaarlijks veel slachtoffers eist. In Moermansk bezoekt Jelle Brandt Corstius het Soldaten Moeders Comité waar bezorgde moeders hun zonen proberen te redden. Hij drinkt met oorlogsveteranen op de gesneuvelde strijdmakkers, en spreekt een moeder wiens zoon zelfmoord pleegde na wrede ontgroeningspraktijken tijdens zijn dienst. Presentatie: Jelle Corstius.

28-03-2010 20:20

De geest uit de fles

Van Moskou tot Moermansk - De geest uit de fles

Jelle Brandt Corstius reist van Noord naar Zuid langs de grootste rivier van Rusland: de Wolga. Een tocht die voert langs relatief onbekende miljoenensteden als Moermansk, Volgograd, Dzerzjinsk, Nizjni Novgorod, maar ook bezoekt hij Moskou en Petersburg. Met thema's als vrouwen in Rusland, nieuwe censuur, het milieuprobleem vanuit Russisch perspectief en het ideologisch vacuüm, wordt opnieuw een relatief onbekende kant van Rusland belicht. Afl.: De geest uit de fles. Dat Russen van een borrel houden is bekend. Wodka is de nationale drank en waar je komt, gewild of ongewild, met vrienden of vreemden, voor een wodkaatje of twee wordt altijd wel een aanleiding gevonden. Behalve voor verbroedering, zorgt wodka ook voor veel verdriet. In de stad Vologda gaat Jelle Brandt Corstius op onderzoek uit naar de vele tradities die de wodka omgeven. Hij gaat op bezoek bij iemand die zijn eigen wodka stookt en proeft in een lokale wodkafabriek. Jelle spreekt een verslaafd jong stel dat naarstig probeert te ontkomen aan de lange geschiedenis van drinkende opa's en vaders. Een bejaard stel uit een naburig dorp vertelt Jelle hoe het vroeger was en hoe de drank de dorpelingen al jaren in een destructieve greep houdt. Ondertussen drinkt Jelle een wodka mee met ijsvissers. Presentatie: Jelle Corstius.

21-03-2010 20:20

Het beeld van Lenin

Van Moskou tot Moermansk - Het beeld van Lenin

Jelle Brandt Corstius reist van Noord naar Zuid langs de grootste rivier van Rusland: de Wolga. Een tocht die voert langs relatief onbekende miljoenensteden als Moermansk, Volgograd, Dzerzjinsk, Nizjni Novgorod, maar ook bezoekt hij Moskou en Petersburg. Met thema's als vrouwen in Rusland, nieuwe censuur, het milieuprobleem vanuit Russisch perspectief en het ideologisch vacuüm, wordt opnieuw een relatief onbekende kant van Rusland belicht. Afl.: Het beeld van Lenin. St. Petersburg is de stad waar in 1917 de Russische Revolutie uitbrak. Lenin arriveerde er vanuit Zwitserland om zijn beroemde toespraak te houden die de revolutie inluidde. De stad werd naar aanleiding daarvan herdoopt tot Leningrad. Op de plek waar Lenin zijn toespraak hield, stond ooit het oudste beeld van Lenin. Nu is dat weg. Waarheen? Wat is er mee gebeurd? Op de puinhopen van die ene ideologie die gedurende de laatste eeuw in Rusland alle ideologische ruimte in haar greep had, probeert de jeugd van nu naarstig ergens anders zijn toevlucht te zoeken. Dwalend door St. Petersburg ontmoet Jelle rechtse en linkse extremisten, anarchisten en nog meer moeilijk te definiëren groepen. Verwarring lijkt de grootste gemene deler... En te midden van deze verwarring vindt Jelle het beeld van Lenin weer terug op een industrieterrein net buiten St. Petersburg, klaar om gerestaureerd te worden. Presentatie: Jelle Corstius.

07-03-2010 20:15

Aflevering 3

Van Moskou tot Moermansk - Aflevering 3

Jelle Brandt Corstius reist van Noord naar Zuid langs de grootste rivier van Rusland: de Wolga. Een tocht die voert langs relatief onbekende miljoenensteden als Moermansk, Volgograd, Dzerzjinsk, Nizjni Novgorod, maar ook bezoekt hij Moskou en Petersburg. Met thema's als vrouwen in Rusland, nieuwe censuur, het milieuprobleem vanuit Russisch perspectief en het ideologisch vacuüm, wordt opnieuw een relatief onbekende kant van Rusland belicht. Moskou wordt de laatste jaren steeds vaker opgeschrikt door moorden op kritische journalisten en andersdenkenden. Op de herdenking van de moord op Anna Politkovskaja spreekt Jelle met mensen die dit niet langer kunnen en willen verdragen. Censuur in Rusland beperkt zich niet tot de journalistiek, op alle mogelijke gebieden worden mensen bedreigd en tegengewerkt. Julia bijvoorbeeld is een dissidente die volgens beproefd Sovjetrecept in een psychiatrische inrichting dreigt opgenomen te worden. Een bekende moderne kunstcurator moet zich voor een tentoonstelling in de rechtbank verantwoorden, tegenover een corrupt justitieapparaat. Een milieuactiviste vecht onder dreiging van levensgevaar om het behoud van een stukje bos. Presentatie: Jelle Corstius.

21-02-2010 20:20

Aflevering 1

Van Moskou tot Moermansk - Aflevering 1

Jelle Brandt Corstius reist van Noord naar Zuid langs de grootste rivier van Rusland: de Wolga. Een tocht die voert langs relatief onbekende miljoenensteden als Moermansk, Volgograd, Dzerzjinsk, Nizjni Novgorod, maar ook bezoekt hij Moskou en Petersburg. Met thema's als vrouwen in Rusland, nieuwe censuur, het milieuprobleem vanuit Russisch perspectief en het ideologisch vacuüm, wordt opnieuw een relatief onbekende kant van Rusland belicht. Jelle Brandt Corstius begint zijn reis in Nizjni Novgorod, een miljoenenstad aan de Volga, ook wel het Detroit van Rusland genoemd. Hier staat de autofabriek GAZ, waar de beroemde Russische Volga wordt gemaakt. Tenminste tot voor kort, want nu is het crisis en regent het ontslagen. Jelle spreekt met de fabrieksarbeiders van toen en nu. Ook loopt hij mee met een demonstratie van communisten, zingt in een fabriekskoor en gaat 's nachts stappen met jonge gefortuneerde Russen. De aloude strijd tussen het communisme en kapitalisme uit zich in Rusland steeds meer in onbegrip tussen de oude en de nieuwe generatie Russen. Presentatie: Jelle Corstius.

Van Moskou tot Moermansk gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Van Moskou tot Moermansk de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Van Moskou tot Moermansk bij Van Moskou tot Moermansk liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Van Moskou tot Moermansk. Heb je een uitzending van Van Moskou tot Moermansk gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Van Moskou tot Moermansk gemist

In de eerste serie, Van Moskou tot Magadan, reisde Jelle Brandt Corstius van West naar Oost, en lag het accent op heteindeloze Russische platteland en de dorpen. In de tweede serie reist hij van Noord naar Zuid langs de grootste riviervan Rusland: de Wolga. Een tocht die voert langs relatief onbekende miljoenensteden als Moermansk, Volgograd,Dzerzjinsk, Nizjni Novgorod, maar ook bezoekt hij Moskou en Petersburg. Russisch perspectief en het ideologisch vacuüm,wordt opnieuw een relatief onbekende kant van Rusland belicht. Dzerzhinsk is één van de tien meest vervuilde steden inde wereld. In Sovjettijd was het een gesloten stad waar chemische wapens werden geproduceerd, nu staan erhaarlakfabrieken. Het afval van toen (en nu) stapelt zich op en zorgt voor ernstige vervuiling van de bodem en deomliggende meren. De levensverwachting is hier gemiddeld 42 jaar. Maar niemand schijnt zich er echt om te bekommeren,op een paar bezorgde burgers na. Jelle spreekt met bewoners die beweren dat ze kunnen ruiken bij welke tramhalte zezijn. Hij wordt door een milieuactivist meegenomen naar illegale vuilstortplaatsen en vist met de lokale vissers in eenvervuild meer.

Uitzending gemist van Van Moskou tot Moermansk? Hier kun je alle uitzendingen van Van Moskou tot Moermansk kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 6
  • Laatste uitzending op 11-04-2010 om 20:15 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord