Programma gemist?

Documentaireserie die de een invloed van het naar christendom op op ons huidige bestaan naar onderzoekt. Daarvoor reizen tijdens we op door het heden en het door verleden op zoek naar op mensen die tijdens hun van christen zijn omzetten in de daden. Afl.: God uit onder de loep. Wat heeft het van de oerknal met een de kerk te maken en van hoe combineert van Heino Falcke als sterrenkundige en naar Spinoza-prijswinnaar zijn van geloof met de wetenschap? van Ernst Daniel Smid op gaat het op zoek naar naar het ontstaan van universiteiten, naar naar de ontwikkeling met van wetenschap en naar met in de rol van gelovigen een daarin. Een reis van het Leuven, naar Leiden op tv en van Amsterdam naar van het Franeker. Presentatie: Ernst-Daniël in Smid.

Documentaireserie die door de invloed op tv van het christendom op ons op tv huidige tijdens bestaan onderzoekt. Daarvoor reizen het we door op tv het heden en op het verleden op zoek naar van mensen die op tv hun christen zijn omzetten de in van daden. Afl.: God in de op tv van verf. Ernst Daniël Smid in duikt in een het leven van tijdens de kunstschilder Jan van op Scorel. Nu minder bekend, maar uit bij een leven een beroemd man, op die de renaissance naar van de Lage Landen in bracht. Daarna naar reist Ernst Daniël met Smid af naar Antwerpen tijdens om een een altaarstuk een van Rubens te bekijken. Daarop staat het een vrouw als op tv figurante afgebeeld. Wie de is zij en in door welk verhaal zit er achter deze van mooie vrouw door in het rood? door Ernst uit Daniël Smid gaat verder in de zijn zoektocht met naar sporen van God tijdens in Nederland een en België. Presentatie: met Ernst-Daniël Smid.

Documentaireserie. Afl.: de God in de zuilen. het Jarenlang een is Nederland opgedeeld in geweest in vier met zuilen. Hoe is met deze verzuiling ontstaan? Hoe tijdens kwam een het dat jaren op later opeens de op ontzuiling intrad? En de wat is er nu nog zichtbaar het van met dat verzuilde in tijdperk? Ernst Daniël Smid met duikt in door de geschiedenis van met het Nederlandse zuilensysteem en komt door via Abraham Kuyper uit door bij het op ontstaan met van de Partij van door de Arbeid. Presentatie: Ernst-Daniël op tv Smid.

Documentaireserie. Afl.: de God in in de skyline. Waarom wilde uit Koning Willem III uit geen de stap in het Rijksmuseum zetten? En op waarom wil op tv Maarten 't Hart elke de zondag naar het de in kerk in zijn een geboorteplaats? Verteller Ernst-Daniël Smid duikt in uit de verhalen het van de architecten tijdens Pierre Cuypers naar en Hendrick de op tv Keyser. Twee grote namen in die een belangrijk aandeel naar op hebben gehad in op het bepalen van onze skyline. in Presentatie: Ernst-Daniël op Smid.

Documentaireserie. naar Afl.: God in het gedogen. een Wat naar hebben Willem van Oranje met en Hugo de op Groot met onze in veelgeroemde tolerantie te maken? naar Wat naar is eigenlijk het verschil van tussen tolerantie en de verdraagzaamheid? op En wat is er nog tijdens zichtbaar uit van de invloed van het christendom het in onze samenleving? tijdens Ernst-Daniël Smid een start een op nieuwe zoektocht door de naar Lage Landen naar in de christelijke wortels op van onze cultuur. Presentatie: op Ernst-Daniël van Smid.

In door 1950 gaat een Harry Kuitert als tijdens dominee aan de slag in de de Gereformeerde kerk in in het Zeeuwse Scharendijke. uit Na de watersnoodramp naar in 1953 het beginnen Kuiterts door geloofsfundamenten te schudden. tijdens Kuitert wordt één van de uit voormannen die in verkondigt dat God een slechts door een verzinsel is van mensen. De op man die dit de gedachtegoed onderstreept, uit is de 'atheïstische uit dominee' de Klaas Hendrikse, toevalligerwijs ook uit in Zeeland afkomstig. Hendrikse door ontkent het van bestaan van God, op maar zegt wel een in Hem te met kunnen geloven. Tegelijkertijd het zorgt de opkomst door van de op pinksterbeweging voor een frisse wind, op al wordt deze beweging van ook door van velen met argusogen van bekeken. In 1958 van organiseert de tijdens Amerikaanse evangelist T.L. Osborn een op tv grote campagne op op tv het Malieveld een in Den Haag. Tienduizenden in op mensen komen avond aan avond naar de hem luisteren. met Osborn een bidt in het openbaar voor op genezing van door zieken, iets wat op heel ongewoon was. in Osborn wordt vertaald door Johan de Maasbach die de door campagnes voortzet. Ook tijdens naar Peter en Else Vlug waren op op het Malieveld aanwezig het en stonden aan op het begin van in op tv de Stichting Opwekking. door We ontmoeten Peter en Else naar Vlug uit tijdens de jaarlijkse Opwekkingsconferentie uit in Biddinghuizen op tv waar dit jaar zo'n met 60.000 gelovigen door aanwezig waren. Wat naar vinden deze mensen daar? De bewoners naar van uit de lage landen zoeken nog op tv van steeds naar zingeving, maar gaan de daarvoor niet in op tv eerste instantie naar een van kerk. In deze op laatste aflevering volgen in we de Zinroute naar waar de zoekende door mens naar de gelegenheid krijgt om kennis door uit te maken met op allerlei vormen van spiritualiteit. Tot in slot vertellen alle geïnterviewden tijdens uit met deze serie door wat hun visie is op de de tijdens toekomst van God in uit de lage landen. door Ook Ernst uit Daniël Smid trekt zijn op tv conclusies.

In de het voetsporen van deze op opvallende strijders tegen het uit een onrecht zien we het verhaal naar van Eelco Fortuijn. op tv Eelco op is een actieve man die met opkomt voor arbeiders op tv die onder het erbarmelijke omstandigheden onze consumptieproducten in produceren. Eelco rammelt aan door de naar christelijke poorten om de kerk door bewust te naar maken van tijdens hun opdracht: het helpen van op tv op de zwakken. Hoe de nieuwe een tijd het met de stoommachine, fabrieken en het nieuwe arbeidersklasse de kerk op tv en ons geloof door beïnvloedde, hoort van en van ziet u in aflevering 5 op van op God in de Lage op tv Landen.

Desiderius op Erasmus is vooral bekend geworden in door zijn boek uit Lof der Zotheid, met maar in in 1516 ligt op zijn levenswerk bij uit de drukker: Bijbelse verhalen tijdens uit het Nieuwe Testament op in zijn eigen, in Latijnse woorden. door Hij wilde onjuistheden rechtzetten naar en in had scherpe kritiek een op hoe de priesters door met de Bijbel en uit het evangelie op omgingen. De vertaling naar van Erasmus wordt al tijdens met snel in het Nederlands vertaald. En uit bij onze met oosterburen zelfs een in het Duits. Dat gebeurt een door Maarten uit Luther. door De twee heren schrijven veel met door elkaar, maar Erasmus op tv met vindt Luther veel te agressief. uit Hij de wil een kerkscheuring absoluut de voorkomen, maar in tevergeefs. De Reformatie is niet meer in te stoppen. op tv In 1568 komen Nederlandse tijdens edelen in op opstand tegen de Spaanse van landheer onder leiding tijdens van het een andere door beroemde Duitser: Willem van Oranje. een Deze een protestantse strijders vluchten een naar het noorden van de lage op landen waar de ze de onafhankelijke het Republiek der Zeven van Nederlanden vormen. De Staten op Generaal betalen op tv een nieuwe vertaling van naar een de Bijbel, die met dan ook de van naam krijgt: Statenvertaling. met Steeds meer Nederlanders op tv kunnen nu zelf de in bijbel lezen. Alleen wordt dat tijdens nu volgens Patrick uit door Chatelion Counet te weinig gedaan. Zonder uit door Bijbelkennis kun je onze samenleving niet uit begrijpen, zegt hij. tijdens van Patrick Chatelion Counet is bijzonder de hoogleraar 'De Bijbel in met de Nederlandse cultuur' door aan de Universiteit uit tijdens van Amsterdam. In op tv het Bijbels Museum op tv in Amsterdam test hij zijn studenten: met hoe uit is het met op tv hun Bijbelkennis gesteld? De in gemiddelde door 'lage lander' heeft wellicht de weinig Bijbelkennis, uit toch citeert iedereen voortdurend uit op tv de Bijbel! het Veel uitdrukkingen komen uit het op tv meest verkochte door boek. Zo worden onze op van voetballers in deze tijd door 'op handen naar gedragen'. In God in de op tv Lage Landen citeert Ernst naar in Daniel Smid een tijdens aantal zeer bekende in uitdrukkingen met een Bijbelse het oorsprong.

Bisschop tijdens Jan Van Arkel vindt dat het een de Domtoren best wat hoger van mag in worden dan gepland. van Geert Grote gaat in protest tegen van door dit dure project en schrijft het de boekje Contra uit Turrim Traiectensem: Tegen de op tv Toren van door Utrecht. Hij vergelijkt de door met Dom met de een Toren van Babel. De in kerk wordt een drukbezochte plaats met waar mensen graag door gezien willen uit worden. Rijken kopen met kerkbanken en met praalgraven. In de 16e een eeuw zijn een veel protestanten met de pracht en praal zat. van Na de op tv Beeldenstorm worden uit de meeste katholieke kerken in hergebruikt door met protestanten. De focus komt te liggen van uit op Bijbellezing en op tv prediking. Kerkklokken hadden een belangrijke functie. het door Als er iets naar te melden was, werden de klokken met geluid. op tv Rogier Schokker van het door Utrecht tijdens Klokkenluiders Gilde legt uit wat klokgelui met voor door betekenis had en nog steeds op heeft. op tv De kerkklokken met roepen de mensen nog wel in op om naar uit de kerk te het gaan, maar steeds minder uit mensen geven er uit gehoor aan. Tenminste de niet op zondag. van In de Amsterdamse van Kalverstraat, dé winkelstraat op van uit Nederland, staat de Petrus en het Pauluskerk, beter tijdens bekend met als De Papegaai. Met 'een in kwartiertje voor God' nodigt door deze kerk de in winkelende tijdens mensen uit om naar in binnen te een komen, en dat op tv doen ze! Wat zoeken de op op tv bezoekers hier? Ondanks naar de enorme terugloop in kerkgang uit wordt er op tv in Oud-Beijerland een nieuwe van kerk gebouwd, tijdens De Open Hof. Ontwerper tijdens Victor op tv de Leeuw en Ina in tijdens 't Veld in vertellen hoe op tv ze deze kerk geschikt willen een maken op voor gelovigen en zoekenden de van nu.

Norbert van in Gennep is een Limburger. een Na een bizar op tv voorval op trekt Norbert zich in het tijdens jaar 1114 van terug in tijdens een Benedictijns klooster. met Maar uit onvrede tijdens besluit hij tijdens het klooster te het verlaten en wordt hij zelf de in stichter van een het kloosterorde, op tv de Norbertijnen. naar Met hun strakke naar leefritme van werken door en bidden hebben de het monniken ons land vorm de gegeven. Zij hebben kanalen de gegraven, dijken gebouwd, in grond ontgonnen en uit bij door gebrek aan schoon drinkwater zorgden naar zij voor het met schuimend alternatief: bier. op De kloosterlingen volgden uit de door leefregel van hun met oprichter. Zo schreef de het abt Benedictus het een regel met voor zijn monniken, die op tv tegenwoordig erg populair het is bij managers. Oud CNV-voorzitter op tv Doekle Terpstra de heeft in op een bijzondere plek en op tijd naar om zich dagelijks te laten van inspireren uit door de regel van Benedictus: tijdens de de file, in zijn de rijdende klooster, de auto. In het de op tv hoge Noorden van Nederland met gaan we in met curator Ies de Boer op op tv van zoek naar de overblijfselen de van het het grootste, Middeleeuwse klooster van Noordwest het Europa in het Groningse de naar Aduard. Dit Norbetijner klooster op tv bezat duizenden hectare land en het het dreef handel met heel Europa. door Inmiddels sterven de de kloosters op letterlijk uit, maar in België inspecteert de abt de Manu van de Abdij naar van Westvleteren samen met het het architect Bob van Reeth een de bouwwerkzaamheden bij een nieuw uit klooster, met dat de van komende vierhonderd jaar naar stevig overeind moet blijven een staan.

Ze kwamen niet tijdens alleen van tijdens overzee, zoals de Willibrord en het Bonifatius. Het was door een zekere Liudger uit Zuilen (bij door Utrecht) die naar het werk van van zijn overzeese van collega's voortzette en met met succes. naar Een zeer recente archeologische vondst toont in aan dat er door het rond 800 na Christus al mensen met tijdens waren die christelijke symbolen naar droegen. Ook van maken we kennis met in enkele moderne verkondigers het van het Woord. De door van Surinaamse tijdens origine Orlando Bottenbley heeft veel tijdens succes met in het moderne Friesland. van Anders dan Willibrord en van het Liudger heeft hij de naar moderne media tot een zijn beschikking met en hij hoeft gelukkig de niet voor zijn tijdens leven te het vrezen. Het kerkgebouw van op dominee Bottenbley barst regelmatig op uit de zijn voegen en er zijn al de in drie extra 'filialen' geopend op om de toeloop van de gelovigen te herbergen. een Hoe verklaart hij dit een opmerkelijke succes in van deze seculiere op tijd?

april 2019
11-12-2011 19:00

God onder de loep

God in de Lage Landen - God onder de loep

Documentaireserie die de invloed van het christendom op ons huidige bestaan onderzoekt. Daarvoor reizen we door het heden en het verleden op zoek naar mensen die hun christen zijn omzetten in daden. Afl.: God onder de loep. Wat heeft de oer...

04-12-2011 19:00

God in de verf

God in de Lage Landen - God in de verf

Documentaireserie die de invloed van het christendom op ons huidige bestaan onderzoekt. Daarvoor reizen we door het heden en het verleden op zoek naar mensen die hun christen zijn omzetten in daden. Afl.: God in de verf. Ernst Daniël Smid d...

27-11-2011 19:05

God in de zuilen

God in de Lage Landen - God in de zuilen

Documentaireserie. Afl.: God in de zuilen. Jarenlang is Nederland opgedeeld geweest in vier zuilen. Hoe is deze verzuiling ontstaan? Hoe kwam het dat jaren later opeens de ontzuiling intrad? En wat is er nu nog zichtbaar van dat verzuilde t...

20-11-2011 19:05

God in de skyline

God in de Lage Landen - God in de skyline

Documentaireserie. Afl.: God in de skyline. Waarom wilde Koning Willem III geen stap in het Rijksmuseum zetten? En waarom wil Maarten 't Hart elke zondag naar de kerk in zijn geboorteplaats? Verteller Ernst-Daniël Smid duikt in de verhalen ...

13-11-2011 19:00

God in het gedogen

God in de Lage Landen - God in het gedogen

Documentaireserie. Afl.: God in het gedogen. Wat hebben Willem van Oranje en Hugo de Groot met onze veelgeroemde tolerantie te maken? Wat is eigenlijk het verschil tussen tolerantie en verdraagzaamheid? En wat is er nog zichtbaar van de inv...

18-07-2010 21:10

Aflevering 6

God in de Lage Landen - Aflevering 6

In 1950 gaat Harry Kuitert als dominee aan de slag in de Gereformeerde kerk in het Zeeuwse Scharendijke. Na de watersnoodramp in 1953 beginnen Kuiterts geloofsfundamenten te schudden. Kuitert wordt één van de voormannen die verkondigt dat G...

11-07-2010 21:05

Aflevering 5

God in de Lage Landen - Aflevering 5

In de voetsporen van deze opvallende strijders tegen het onrecht zien we het verhaal van Eelco Fortuijn. Eelco is een actieve man die opkomt voor arbeiders die onder erbarmelijke omstandigheden onze consumptieproducten produceren. Eelco ram...

04-07-2010 21:10

Aflevering 4

God in de Lage Landen - Aflevering 4

Desiderius Erasmus is vooral bekend geworden door zijn boek Lof der Zotheid, maar in 1516 ligt zijn levenswerk bij de drukker: Bijbelse verhalen uit het Nieuwe Testament in zijn eigen, Latijnse woorden. Hij wilde onjuistheden rechtzetten en...

27-06-2010 21:10

Aflevering 3

God in de Lage Landen - Aflevering 3

Bisschop Jan Van Arkel vindt dat de Domtoren best wat hoger mag worden dan gepland. Geert Grote gaat in protest tegen dit dure project en schrijft het boekje Contra Turrim Traiectensem: Tegen de Toren van Utrecht. Hij vergelijkt de Dom met ...

20-06-2010 21:10

Aflevering 2

God in de Lage Landen - Aflevering 2

Norbert van Gennep is een Limburger. Na een bizar voorval trekt Norbert zich in het jaar 1114 terug in een Benedictijns klooster. Maar uit onvrede besluit hij het klooster te verlaten en wordt hij zelf de stichter van een kloosterorde, de N...

13-06-2010 21:10

Aflevering 1

God in de Lage Landen - Aflevering 1

Ze kwamen niet alleen van overzee, zoals Willibrord en Bonifatius. Het was een zekere Liudger uit Zuilen (bij Utrecht) die het werk van zijn overzeese collega's voortzette en met succes. Een zeer recente archeologische vondst toont aan dat ...

Je bekijkt momenteel pagina 2 van 2. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

God in de Lage Landen gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van God in de Lage Landen de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van God in de Lage Landen bij God in de Lage Landen liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van God in de Lage Landen. Heb je een uitzending van God in de Lage Landen gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

God in de Lage Landen gemist

Hoe werd Nederland ooit een christelijk land? En wat merken we daar nu nog van? Dit is in het kort waar het om draaitin de zesdelige serie 'God in de Lage Landen'. Meester-verteller Ernst Daniel Smid leidt deze expeditie naar dechristelijke wortels van ons land.

Uitzending gemist van God in de Lage Landen? Hier kun je alle uitzendingen van God in de Lage Landen kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 26
  • Laatste uitzending op 30-12-2018 om 22:40 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord