Programma gemist?
februari 2017
29-08-2010 19:00

Aflevering 8

De Vlinderrevolutie - Aflevering 8

Klimaatverandering, armoede, een economische crisis... de problemen lijken vaak enorm en onoplosbaar. Is het tij nog te keren? Volgens De Vlinderrevolutie wel! Zoals de vleugelslag van een vlinder in Brazilië een orkaan in Texas kan veroorzaken, zo kunnen kleine gedragsveranderingen van vele wereldburgers leiden tot een betere wereld. In iedere aflevering worden drie gemotiveerde en gepassioneerde idealisten (vlinders) geportretteerd, die laten zien op welke wijze zij de wereld een beetje mooier maken.

22-08-2010 19:05

Bij de beesten af: Biodiversiteit

De Vlinderrevolutie - Bij de beesten af: Biodiversiteit

Een vlinder kan met zijn vluegelslag uiteindelijk een storm veroorzaken. In iedere aflevering worden drie gemotiveerde en gepassioneerde idealisten (vlinders) geportretteerd die laten zien op welke wijze zij de wereld een beetje mooier maken. Afl.: Bij de beesten af: Biodiversiteit. 2010 is het uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Biodiversiteit. En dat is hard nodig ook. Het team van de Beagle, de VPRO-serie over de reis van Darwin, kwam tot de conclusie dat de mens oneindig veel schade heeft toegebracht aan de biodiversiteit; de verscheidenheid in diersoorten en ecosystemen. De laatste 50 jaar sterven soorten ongeveer 1000 keer sneller ooit dan ooit eerder in de geschiedenis van de aarde. Dus zelfs sneller dan in het tijdperk dat de dinosaurussen uitstierven.

15-08-2010 19:00

Afval & recycling

De Vlinderrevolutie - Afval & recycling

Klimaatverandering, armoede, een economische crisis... de problemen lijken vaak enorm en onoplosbaar. Is het tij nog te keren? Volgens De Vlinderrevolutie wel! Zoals de vleugelslag van een vlinder in Brazilië een orkaan in Texas kan veroorzaken, zo kunnen kleine gedragsveranderingen van vele wereldburgers leiden tot een betere wereld. In iedere aflevering worden drie gemotiveerde en gepassioneerde idealisten (vlinders) geportretteerd die laten zien op welke wijze zij de wereld een beetje mooier maken. Afl.: Afval & recycling. Jaarlijks produceren wij met z?n allen in Nederland 60 miljoen ton afval, ruim 550 kilo per huishouden. Veel wordt gescheiden ingezameld en er wordt ook steeds meer hergebruikt. Maar wereldwijd wordt de afvalberg met de stijgende welvaart en de toenemende wereldbevolking alsmaar groter en groter. Een belangrijke oorzaak is dat we steeds meer spullen kopen: kleding, vervoermiddelen, witgoed, computers, mobieltjes, meubels, en ga zo maar door. We hebben veel en veel meer spullen dat onze opa's en oma's en elke volgende generatie heeft nog meer. De Amerikaanse Annie Leonard, voorvechtster van duurzaamheid en critica van consumentisme, deed jarenlang onderzoek naar de marktmechanismen die ons aanzetten tot het steeds maar kopen van meer spullen. Ze maakte er een geanimeerde documentaire over, The Story of Stuff, die als rode draad fungeert. Portretten van drie mensen die zich elk op hun eigen wijze inzetten voor het indammen van de toenemende afvalstroom: Martine Postma. Deze Amsterdamse heeft een initiatief opgestart genaamd Repair Café, Hans Markowski. Directeur van Stichting KICI Kledinginzameling en Elizabeth Olsen. De Newyorkse ontwerpster ontwierp veganistische schoenen, onder het merk OlsenHaus.

08-08-2010 19:05

Vlinder 5 - Op je gezondheid

De Vlinderrevolutie - Vlinder 5 - Op je gezondheid

Een vlinder kan met zijn vleugelslag uiteindelijk een storm veroorzaken. Dit gegeven, afkomstig uit de meteorologie, staat centraal in de Vlinderrevolutie. We ontmoeten mensen met kleine initiatieven die tot grote veranderingen kunnen leiden, op weg naar een betere wereld. Het thema: gezondheidszorg. Afl.: Vlinder 5 - Op je gezondheid. Onze levensverwachting is in de loop der eeuwen drastisch gestegen. Werden we in 1900 gemiddeld nog geen 50 jaar, in 2000 was dat gestegen naar 77 jaar! We hebben dat te danken aan een betere hygiëne, betere voeding, goed verwarmde huizen en natuurlijk een betere geneeskunde. Maar bedreigingen zijn er ook. Men speculeert met enige regelmaat over de volgende pandemie en antibiotica lijken hun langste tijd te hebben gehad. Portretten van drie bevlogen mensen die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan de verbetering van gezondheidsvoorzieningen: Faldir Chahbari, een kickbokser die een ziekenhuis in zijn vaderland heeft opgezet, reclamemaker Geraldo Vallen die zich inzet voor schoon drinkwater en tropenarts Hugo Tempelman.

01-08-2010 19:00

Aflevering 4

De Vlinderrevolutie - Aflevering 4

Een vlinder kan met zijn vleugelslag uiteindelijk een storm veroorzaken. Dit gegeven, afkomstig uit de meteorologie, staat centraal in de Vlinderrevolutie. We ontmoeten mensen met kleine initiatieven die tot grote veranderingen kunnen leiden, op weg naar een betere wereld. Het thema van deze week: (het gebrek aan) milieubeleid, oftewel 'Niet lullen, maar poetsen'. Afgelopen december werd in Kopenhagen een klimaattop gehouden waar vertegenwoordigers van 192 landen bijeen kwamen om knopen door te hakken over het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal twee graden. Dat is, zoals bekend, totaal niet gelukt. Zoals al vaker is vastgesteld, komen broodnodige revolutionaire veranderingen nooit van boven-, maar altijd van onderaf. Drie mensen die zich elk op hun eigen wijze inzetten om deze veranderingen te bewerkstelligen: VN jongerenvertegenwoordigster Michaela Hogenboom, het voormalig hoofd productie van een een Zweedse energiecentrale, Ulf Johnsson en bioloog Marc Roosmalen.

25-07-2010 19:05

Vlinder 3 - Geven is het nieuwe nemen

De Vlinderrevolutie - Vlinder 3 - Geven is het nieuwe nemen

Een vlinder kan met zijn vleugelslag uiteindelijk een storm veroorzaken. Dit gegeven, afkomstig uit de meteorologie, staat ventraal in de Vlinderrevolutie. We ontmoeten mensen met kleine initiatieven, die tot grote veranderingen kunnen leiden, op weg naar een betere wereld. Het thema vandaag: Humanitaire hulp. De mensheid is een licht ontvlambaar soort. We moorden hele volksstammen uit omdat we een ander geloof hebben, omdat we meer land, meer grondstoffen of meer democratie willen, of omdat zij er net even anders uit zien dan wij. Drie mensen die elk op hun manier een lans willen breken voor een andere, menslievender benadering van sociale en humanitaire problemen. Afl.: Vlinder 3 - Geven is het nieuwe nemen. -1. Gabor Landman. In de vroege 20e eeuw zijn er met een dikke viltstift nieuwe grenzen getrokken in de Balkan, waardoor complete Hongaarse stadjes in Roemenië en Slowakije terechtkwamen. Slowakije en Roemenië maken sinds een aantal jaren deel uit van de Europese Unie, maar de Hongaren worden er nog steeds als tweederangs burgers behandeld. Gabor Landman uit Den Bosch trekt zich dit onrecht enorm aan en heeft daarom de stichting Human Rights Hungarians opgericht. -2. Laamia Elyonoussi. Laamia Elyonoussi is een in Rotterdam geboren dochter van een Marokkaanse vader, die de kost verdiende als schoonmaker. Na haar hele jeugd getuige te zijn geweest van het gevecht van haar vader om een volwaardig bestaan, besloot zij zijn droom waar te maken. Zij is een schoonmaakbedrijf gestart dat 100% milieuvriendleijk is en waarin zij ook nog eens haar eigen reïntegratieprojecten heeft opgezet om ex-gedetineerden nieuwe kansen te bieden. Maatschappelijk verantwoord en Duurzaam Ondernemen dus. En nog succesvol ook: inmiddels heeft Laamia meer dan 30 mensen voor zich werken. -3. Boudewijn Poelmann. Hij is medebedenker en -oprichter van de Nationale Postcode Loterij, sinds 1993 de grootste goededoelenloterij van Nederland. Vijftig procent van de bruto-omzet van deze loterij komt ten goede aan goededoelenorganisaties die werkzaam zijn op het gebied van natuurbehoud, milieubescherming, ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten. Poelmann is (samen met Frank Leeman en Ruud Esser) middels Novamedia verantwoordleijk voor het bestuur en de marketing van de Nationale Postcode Loterij. Sinds haar oprichting is deze loterij ieder jaar gegroeid.

18-07-2010 19:05

Vlinder(s) 2 - Willem & Drees

De Vlinderrevolutie - Vlinder(s) 2 - Willem & Drees

Klimaatverandering, armoede, een economische crisis... de problemen lijken vaak enorm en onoplosbaar. Is het tij nog te keren? Volgens De Vlinderrevolutie wel! Zoals de vleugelslag van een vlinder in Brazilië een orkaan in Texas kan veroorzaken, zo kunnen kleine gedragsveranderingen van vele wereldburgers leiden tot een betere wereld. In iedere aflevering worden drie gemotiveerde en gepassioneerde idealisten (vlinders) geportretteerd die laten zien op welke wijze zij de wereld een beetje mooier maken. Afl.: Vlinder(s) 2 - Willem & Drees. Nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid hebben we zo'n klein percentage van ons inkomen uitgegeven aan voedsel: minder dan 10%. Voeding is, dankzij onder andere kunstmest, goedkoper dan ooit, maar de tol is hoog. Zo is kunstmest gemaakt van olie en verbruiken vrachtwagens, vliegtuigen en schepen die de producten over de wereld transporteren grote hoeveelheden fossiele brandstoffen. Willem Treep en Drees Peter van den Bosch, twee jongens die elkaar hebben leren kennen op de Universiteit van Wageningen, doen er iets aan. Ze zijn het bedrijf Willem & Drees begonnen, dat supermarkten voorziet van groenten en fruit van boeren uit de buurt. Ze hebben daarbij een tiental basisuitgangspunten zoals het gebruik van duurzame teeltwijzen, minder transport, seizoensproducten uit de volle grond of onverwarmde kassen, respect voor het milieu en herkenbaarheid. Ze laten zien dat achter ieder product een mens zit, waardoor de boeren een gezicht krijgen. Samen met Willem en Drees rijden we een dagronde en ontmoeten we zowel de boeren als de beheerders van supermarkten die in het project gestapt zijn.

De Vlinderrevolutie gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Vlinderrevolutie de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Vlinderrevolutie bij De Vlinderrevolutie liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Vlinderrevolutie. Heb je een uitzending van De Vlinderrevolutie gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Vlinderrevolutie gemist

Klimaatverandering, armoede, een economische crisis... de problemen lijken vaak enorm en onoplosbaar. Is het tij nog tekeren? Volgens De Vlinderrevolutie wel! Zoals de vleugelslag van een vlinder in Brazilië een orkaan in Texas kanveroorzaken, zo kunnen kleine gedragsveranderingen van vele wereldburgers leiden tot een betere wereld. In iedereaflevering worden drie gemotiveerde en gepassioneerde idealisten (vlinders) geportretteerd die laten zien op welkewijze zij de wereld een beetje mooier maken.

Uitzending gemist van De Vlinderrevolutie? Hier kun je alle uitzendingen van De Vlinderrevolutie kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 7
  • Laatste uitzending op 29-08-2010 om 19:00 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord