Programma gemist?
maart 2017
02-09-2011 20:25

Second Day

Uitgesproken VARA - Second Day

Actuele onderwerpen, reportages en gasten, opmerkelijke opinies en uitgesproken meningen. Afl.: Second Day. In de documentaire van de veertienjarige New Yorker Brook Peters blikt hij met klasgenoten terug op de aanslagen op 11 september 2001. Als vierjarige maakte hij op zijn tweede schooldag samen met ruim vijfduizend kinderen de aanval op de Twin Towers van heel dichtbij mee. Zij hoorden hoe het eerste vliegtuig laag over hun school kwam vliegen. Ze zagen hoe de torens in brand vlogen en instortten. De meeste indruk maakte de mensen die door het raam naar beneden sprongen. Sommige kinderen hebben nooit eerder over hun ervaringen gesproken, zelfs niet met hun ouders. Presentatie: Brecht van Hulten.

29-08-2011 20:25

Terug naar Biha?

Uitgesproken VARA - Terug naar Biha?

Actuele onderwerpen, reportages en gasten, opmerkelijke opinies en uitgesproken meningen. Afl.: Terug naar Biha?. Tijdens de Bosnische oorlog van 1992-1995 vielen zoveel doden en gewonden (uiteindelijk meer dan 200.000), dat de Veiligheidsraad op 7 mei 1993 besloot tot het instellen van safe areas om een aantal belegerde steden die zwaar onder vuur lagen van de Servische troepen te beschermen. Sarajevo, ?epa, Srebrenica, Gora?de, Tuzla en Biha? werden uitgeroepen tot 'safe areas'. Al deze steden hadden zwaar te lijden van de dagelijkse beschietingen, maar Biha? was er wel het ergst aan toe, al was het maar omdat de stad vrijwel volledig was afgesloten van de buitenwereld, geen voedsel en medische hulp ontving en er geen journalisten aanwezig waren om het oorlogsgeweld te registreren. De enige berichten over Biha? die de buitenwereld bereikten waren afkomstig van de UNMO, van United Nations Military Observers. In Biha? zaten er dertien, waaronder één Nederlander, kapitein Ad van de Kreeke. Ad van de Kreeke was een traditionele militair die graag wilde vechten. Hij had al eerder in Libanon gezeten en bij de beveiliging van een transportbataljon in Bosnië. Biha? leek hem wel wat, want daar werd flink geknokt. Ad van de Kreeke wist op 4 oktober de stad te bereiken en kort daarna werd de enclave hermetisch afgesloten en kon er geen mens meer in of uit. Vanaf dat moment namen de aanvallen in hevigheid toe. De stad werd beschoten met granaten, gebombardeerd met clusterbommen en bestookt met napalm. Elk dorpje dat door de belegeraars werd veroverd werd totaal uitgemoord, vaak nadat de mensen op gruwelijke wijze waren gemarteld. Ad van de Kreeke moest dat militair geweld registreren en het aantal slachtoffers vaststellen. In kleine opschrijfboekjes maakte hij zijn aantekeningen, maar al snel kon hij het alleen nog maar bijhouden door streepjes te trekken. De rapporten werden dagelijks opgestuurd naar de VN, maar ondanks de status van beschermd gebied greep de wereldgemeenschap niet in. Slechts één keer, op 19 november 1994, werd een vliegveld van de aanvallers gebombardeerd. De VN-waarnemers kregen de schuld en vanaf dat moment was Ad van de Kreeke geen onafhankelijke waarnemer, maar partij in het conflict en trok hij vuur aan van de aanvallers. Ad van de Kreeke wist het toen zeker, dit zou hij niet overleven. Hij besloot te vluchten, dwars door de Servische linies heen. Dat lukte hem in april 1995. Uitgesproken VARA ging met Ad van de Kreeke terug naar Biha? waar hij sinds 1996 niet meer was geweest. Het is een verhaal over oorlog en geweld en over de falende rol van internationale instituties, maar vooral een verhaal van een man die zich dankzij deze oorlog ontwikkelde van een traditionele vechtmachine tot een nadenkend mens. Presentatie: Brecht van Hulten.

26-08-2011 20:25

Happy World; Burma

Uitgesproken VARA - Happy World; Burma

the dictatorship of the absurd,Actuele onderwerpen, reportages en gasten, opmerkelijke opinies en uitgesproken meningen. Afl.: Happy World; Burma, the dictatorship of the absurd. Wat weten we eigenlijk van Birma? Niet veel want het totalitaire regime van Birma weigert journalisten de toegang tot Myanmar, zoals Birma sinds eind jaren tachtig officieel heet. Gaël Bordier en Tristan Mendes-France geven in de documentaire op satirische wijze kritiek op één van de ergste dictaturen van de wereld. Ze laten zien welke consequenties bijvoorbeeld de bijgelovigheid of de bizarre regels van de junta hebben op het dagelijks leven in Birma. Stel een vriend wil blijven slapen? Dan moet je officieel toestemming krijgen van het buurcomité. Een simkaart kopen? Daar moet je in Birma 1800 dollar voor betalen! Het had een haar gescheeld of deze documentaire was er niet gekomen. De makers waren zo nerveus toen ze het land verlieten dat ze op het vliegveld bij de douane hun tas met al het beeldmateriaal lieten staan. Gelukkig was een douaneambtenaar zo aardig om de mannen terug te roepen...! Presentatie: Brecht van Hulten.

22-08-2011 20:25

Aflevering 88

Uitgesproken VARA - Aflevering 88

Actuele onderwerpen, reportages en gasten, opmerkelijke opinies en uitgesproken meningen. Een reeks specials. Vanavond de documentaire My brother the Islamist (BBC, april 2011). De Engelse Robb Leech zoekt in deze documentaire uit waarom zijn stiefbroer Richard, een 27-jarige blanke middle class man, een radicale moslim werd. In de zomer van 2009 hoorde Leech voor het eerst dat Richard was bekeerd. In een krantenartikel las hij dat zijn stiefbroer zich had aangesloten bij de radicale Muslim Group Islam4UK. Een beweging die van Groot-Brittannië een islamitische staat wil maken. Muslim Group Islam4UK is volgens de Britse overheid een gevaarlijke organisatie en werd daarom in januari 2010 verboden. Omdat Robb Leech vroeger tegen zijn één jaar oudere stiefbroer opkeek, wil hij begrijpen waarom 'Rich', die nu als Salahuddin door het leven gaat, van de één op de andere dag een ander wereldbeeld kreeg. De mannen groeiden samen op en kregen zo ook dezelfde opvoeding. Maar alles waar Leech, zijn familie en de Westerse wereld in geloven, wijst Salahuddin nu af. Hij is tegen vrijheid en democratie en wil de sharia invoeren. Ruim een jaar lang volgde Robb Leech met zijn camera zijn stiefbroer. Hij schrikt van Richards nieuwe leven, maar moet soms ook eerlijk toegeven dat hij aangenaam verrast is. Hij ontdekt verder dat niet alleen Richard, maar meer blanke jonge mannen zich bij de radicale moslimbeweging hebben aangesloten. Het lukt Leech om ook deze blanke radicale moslims voor de camera te krijgen. Presentatie: Brecht van Hulten.

19-08-2011 20:25

The second rape

Uitgesproken VARA - The second rape

Actuele onderwerpen, reportages en gasten, opmerkelijke opinies en uitgesproken meningen. Afl.: The second rape. Zweedse documentaire die in Zweden voor veel opschudding zorgde. Het gaat over een verkrachting én de machtige rol van de sociale media. De Zweedse minister van Onderwijs, Jan Björklund, uitte na het zien van de documentaire forse kritiek op de lokale gemeenschap, school en kerk van het stadje Bjästa. In maart 2009 werd de veertienjarige Linnea op het toilet verkracht door haar populaire klasgenoot Oskar. De jongen werd veroordeeld en van school gestuurd. De moeder van Oskar startte een actiegroep op Facebook en zijn broer blogde over de zaak. Schoolkinderen chatten op het internet over wat er gebeurd zou kunnen zijn. Geruchten werden al snel waarheid. De lokale, maar vooral ook de virtuele gemeenschap raakte overtuigd van Oskars onschuld en begonnen juist Linnea te beschuldigen. Volgens roddels was Linnea een slet en beschuldigde ze Oskar uit wraak; zij had namelijk zijn vriendin willen zijn. De toon op het internet werd steeds grimmiger. Opvallend genoeg ook die van volwassenen: 'Ze is een vuile slet, die alleen maar geld wil' en 'Nu hij is veroordeeld, hoop ik dat ze eens echt verkracht wordt'. Of: 'Als ik haar zie, ga ik haar gezicht helemaal verbouwen'. Alle roddels en verhalen werden voor de documentaire tot op de bodem uitgezocht. De makers van de film veroorzaakten met hun reconstructie en onthullingen een golf van verontwaardiging in Zweden. Presentatie: Brecht van Hulten.

15-08-2011 20:25

De dansjongens van Afghanistan

Uitgesproken VARA - De dansjongens van Afghanistan

Actuele onderwerpen, reportages en gasten, opmerkelijke opinies en uitgesproken meningen. Afl.: De dansjongens van Afghanistan. Terwijl het westen biljoenen dollars stopt in de strijd tegen de Taliban leeft er in het zuiden van Afghanistan een oude traditie op: jonge jongens die onder dwang dansen, zingen en seks hebben met mannen. Onder de Taliban was dit gebruik verboden. Maar krijgsheren en machtige zakenlui hebben Bacha Bazi - letterlijk vertaald: jongens zonder baarden - nieuw leven ingeblazen. Het bezitten van dansjongens is een statussymbool. Ze worden gekocht en verkocht alsof het paarden of kamelen zijn. Journalist Najibullah Quraishi onderzocht - met gevaar voor eigen leven - deze oude traditie. Om de geheimzinnige cultuur bloot te leggen moest hij er eerst zien binnen te komen. Dat lukte hem door te zeggen dat hij bezig was met een documentaire over hetzelfde gebruik in Europa en dat hij benieuwd was hoe Afghanistan er mee omgaat. Het geeft een onthutsend beeld van de wereld van de Afghaanse dansjongens. Quraishi: 'Dit zijn de échte vliegeraars.' Vele honderden arme jongens, van soms nog maar tien jaar oud, worden op straat geronseld. Met de belofte op een beter leven laten ouders hun zoon gaan. In een land waar vrouwen schuilgaan achter burka's nemen deze jonge jongens hun plaats in. Als waardige vervangers dansen ze in jurken voor het uitsluitend mannelijk publiek. Bachi Bazi is meer dan een bizarre vorm van entertainment: als de jongens achttien jaar zijn en/of niet meer aantrekkelijk worden gevonden, moeten ze vrezen voor hun leven. Er zijn al enkele dansjongens vermoord. Het is in Afghanistan verboden om een dansjongen te bezitten. Maar de autoriteiten hebben er voor gekozen hun ogen te sluiten. Sterker nog: te zien is hoe ook de grote politiebazen vooraan zitten. Het gevolg is dat dit gebruik zich in een razend tempo verspreidt over het hele land. Presentatie: Brecht van Hulten.

12-08-2011 20:25

Aflevering 88

Uitgesproken VARA - Aflevering 88

Actuele onderwerpen, reportages en gasten, opmerkelijke opinies en uitgesproken meningen. Mikael en Orlando, geboren als man, gaan beiden door het leven als vrouw. Nu, boven de 60, ontmoeten ze elkaar voor het eerst om te praten over hun leven en de spijt die ze hebben van hun geslachtsoperatie. De jonge regisseur Marcus Lindeen vertelt dit verhaal door deze spannende ontmoeting te tonen tussen de twee mannen. Mikael is in de jaren '90 geopereerd, Orlando al in 1967. Hij was één van de eerste die een geslachtsverandering onderging in Zweden. Mikael kleedt zich inmiddels weer als man, draagt wijde kleding om zijn borsten te verhullen en doet wanhopige pogingen om de dokters ervan te overtuigen hem terug te veranderen in een man. Hij voelt zich gevangen in een lichaam dat niet het zijne is. Hij vertelt Orlando hoe hij zich verloren voelt tussen twee geslachten. Orlando is een androgyne dandy, gekleed in een rood pak, met een diamanten oorbel. Mikael vindt zijn kleding eigenaardig, aangezien Orlando spijt zegt te hebben van zijn sexe-verandering. Waarom kleedt hij zich nog steeds zo vrouwelijk? Hij geniet ervan om zowel als man als vrouw te leven. Maar er was ook een tijd dat hij zich alleen als vrouw kleedde en gedroeg. Hij is elf jaar getrouwd geweest met een man die niet wist dat Orlando oorspronkelijk een man was. Presentatie: Brecht van Hulten.

08-08-2011 20:25

Aflevering 89

Uitgesproken VARA - Aflevering 89

Actuele onderwerpen, reportages en gasten, opmerkelijke opinies en uitgesproken meningen. Special: Thoes Dichzelf kênne zeen (thuis jezelf kunnen zijn). Gerd Leers draagt acht jaar lang de ambtsketting van Maastricht. Na een groots en meeslepend afscheid in 2010 vertrekt hij naar Den Haag waar hij minister Immigratie en Asiel wordt in het eerste Kabinet Rutte. Waar hij als burgemeester verzoeken indient om een aantal inwoners van zijn stad en verblijfsvergunning te verlenen, lijkt hij als minister strakker en strenger. Zijn beleid wordt in vele talkshows, actualiteitenprogramma's en kranten besproken, bekritiseerd en ontleed. Om bij te tanken, vertrekt Gerd Leers na de ministerraad op vrijdag vanuit Den Haag naar Maastricht. In het verre zuiden, waar voor hem de zon altijd schijnt en het Bourgondische leven voorop staat, geniet hij met zijn grote liefde, zijn vrouw Genoveef van 'zijn stad' en 'zijn mensen'. We hebben meerdere malen aandacht besteed aan de gevolgen voor persoonlijke levens van het beleid van minister Leers. In deze korte documentaire kijken we naar het persoonlijke leven van een omstreden minister. Een film van Eva van Riet en Lotte Debeij. Presentatie: Brecht van Hulten.

05-08-2011 20:25

Aflevering 88

Uitgesproken VARA - Aflevering 88

Actuele onderwerpen, reportages en gasten, opmerkelijke opinies en uitgesproken meningen. Regisseur Sue Bourne maakte een documentaire over haar moeder die aan Alzheimer lijdt. Het levert een intiem, grappig portret op van een wrede ziekte. Ondanks of dankzij Alzheimer lachen moeder en dochter heel wat af en hebben ze op de valreep een betere relatie dan ooit. Drie jaar lang filmt Sue Bourne zichzelf, haar demente moeder en haar dochter Holly. In deze film zien we hoe Bourne in het reine probeert te komen met de ziekte die sinds zes jaar steeds meer van haar moeder opeist. Bourne's moeder woont in een verzorgingstehuis in Ayr, Schotland. Eén keer per maand reist Bourne, soms met dochter Holly, ruim 1200 kilometer om haar moeder te bezoeken. In deze film zijn de bezoeken aan haar moeder, de gesprekken en de uitstapjes vastgelegd: de hoogte- en dieptepunten en het schuldgevoel waar Bourne mee kampt. Maar ook de lol en het gegiechel die moeder en dochter met elkaar hebben. Een eerlijke film over de tol die Alzheimer eist en de mooie momenten op de valreep van een leven. Een film van Sue Bourne. Presentatie: Brecht van Hulten.

01-08-2011 20:25

Aflevering 87

Uitgesproken VARA - Aflevering 87

Actuele onderwerpen, reportages en gasten, opmerkelijke opinies en uitgesproken meningen. Special De Gifjager. 'Gifjager' Freek Vonk is op zoek naar medicijnen tegen kanker uit gif van slangen. Levensgevaarlijk onderzoek, uitgevoerd door een geniale wetenschapper, maar ook een 'labrador-puppy op speed', zegt zijn professor in Leiden. De 28-jarige evolutionair bioloog Freek Vonk is een veelbelovende onderzoeker. De huisbioloog van De wereld draait door probeert met zijn team geneesmiddelen te ontdekken, onder andere tegen kanker. Freek Vonk (28) is evolutionair bioloog aan de Universiteit van Leiden. Naast onderzoek naar de evolutie van slangengif verzamelt hij wereldwijd gif van slangen, hagedissen, vissen, spinnen voor onderzoek naar nieuwe medicijnen onder andere tegen kanker. De Universiteit van Leiden heeft een van de weinige onderzoekslaboratoria ter wereld dat zelf gif direct uit de natuur verzamelt. Vonk is een wetenschapper met passie. Zijn roeping is om mensen voor te lichten over de natuur. 'Ik wil mensen laten zien wat ze kunnen verliezen als we zo doorgaan met het uitbuiten van onze planeet.' In 2008 werd hij door de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek tot een van Nederlands Top Talenten verkozen. Hij publiceert met grote regelmaat over zijn onderzoek in (inter-)nationale vakbladen, waaronder drie artikelen in het prestigieuze natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature. Een film van Herco van Houdt. Presentatie: Brecht van Hulten.

29-07-2011 20:25

Aflevering 86

Uitgesproken VARA - Aflevering 86

Actuele onderwerpen, reportages en gasten, opmerkelijke opinies en uitgesproken meningen. Korte documentaire Vrouwen van de Schietvereniging, een film van Lisa Bom. Wie durft na Noorwegen en Alphen aan den Rijn nog openlijk te zeggen dat hij of zij lid is van een schietvereniging? Sjanneke, Ank en Stella vinden het heel gewoon. Drie persoonlijke portretten van drie schietvrouwen. Waarom doen ze wat ze doen? Waarom trainen de vrouwen zelfs jonge meisjes? En hoe handelen zij wanneer zich een persoonlijk drama voordoet? Presentatie: Pieter Hilhorst.

25-07-2011 20:25

Aflevering 85

Uitgesproken VARA - Aflevering 85

Actuele onderwerpen, reportages en gasten, opmerkelijke opinies en uitgesproken meningen. Presentatie: Pieter Hilhorst.

22-07-2011 20:25

Aflevering 84

Uitgesproken VARA - Aflevering 84

Actuele onderwerpen, reportages en gasten, opmerkelijke opinies en uitgesproken meningen. Aandacht voor de volgende onderwerpen: -Het vervolg op de dreigende uitzetting van Dawud en Amina uit de VARA-portrettenserie Nederland zwaait uit. Dawud is elf jaar oud en woont met zijn ouders Diana en Saber en zijn zusje Amina in Aalden. Vorige week ontvingen ze een brief, waarin staat dat ze Nederland na tien jaar moeten verlaten. De burgemeester van Coevorden legt aan de gemeenteraad uit dat hij niet gaat meewerken aan de uitzetting. Wat betekent dat voor de familie? -Elk jaar worden miljoenen dieren door Europa vervoerd op weg naar het slachthuis. Daarbij komt vee regelmatig in de knel. Met dramatische beelden van de actiegroep Eyes on Animals, die met de verborgen camera ernstig dierenleed aantrof bij de Grieks/Turkse en Bulgaarse grens. Er is een Nederlands bedrijf dat steeds opnieuw de regels schendt. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) maakt zich kwaad. Zij pleit voor een maximale reistijd voor vee van 8 uur. Presentatie: Pieter Hilhorst.

18-07-2011 20:25

Aflevering 83

Uitgesproken VARA - Aflevering 83

Actuele onderwerpen, reportages en gasten, opmerkelijke opinies en uitgesproken meningen. Aandacht voor de volgende onderwerpen: -Onder de titel Nederland zwaait uit zond de VARA eerder dit jaar een serie korte portretten uit van kinderen en jongeren, die in ons land geworteld zijn, maar door de huidige regering het land worden uitgezet. De VARA wil deze kinderen niet onopgemerkt op het vliegtuig laten zetten. Onder hen waren Dawud en Armina uit Coevorden. Zij moeten binnenkort ons land verlaten. De burgemeester van Coevorden reageert in de studio. -Aandacht voor foute soja: bij de productie van soja - dat bij ons als gezonde vleesvervanger geldt - wordt in Paraguay veel gif gebruikt. Presentatie: Pieter Hilhorst.

15-07-2011 20:25

Aflevering 82

Uitgesproken VARA - Aflevering 82

Actuele onderwerpen, reportages en gasten, opmerkelijke opinies en uitgesproken meningen. Aandacht voor de volgende onderwerpen: -Yasmine Allas, schrijfster van Somalische afkomst, vertelt in de studio over de enorme droogte in de Hoorn van Afrika. Tineke Ceelen van de Stichting Vluchteling is op dit moment in die regio en vertelt telefonisch in de uitzending over haar ervaringen. -En een interview met staatssecretaris Henk Bleker over de visstand in de Noordzee. Presentatie: Pieter Hilhorst.

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 7. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Uitgesproken VARA gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Uitgesproken VARA de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Uitgesproken VARA bij Uitgesproken VARA liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Uitgesproken VARA. Heb je een uitzending van Uitgesproken VARA gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Uitgesproken VARA gemist

'Uitgesproken VARA' is onderdeel van de nieuwe, dagelijkse actualiteitenrubriek, waarin duiding enopiniëring een voorname rol spelen. De rubriek wordt twee dagen per week door de EO gemaakt, één dag door WNL en tweedagen door de VARA; de maandag en devrijdag. Presentatie 'Uitgesproken VARA': Jan Tromp.

Uitzending gemist van Uitgesproken VARA? Hier kun je alle uitzendingen van Uitgesproken VARA kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 97
  • Laatste uitzending op 02-09-2011 om 20:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord